torsdag 29 november 2007

Öl i Wien delIII-The märzen-rant

071125:Jag låg kvar&drog mig några timmar när de övriga gick ut.En välbehövlig vila då det var en ganska lång promenad upp till Billrothstrasse där bryggeripuben Fischerbräu var belägen.Till att börja med deras Helles.Antagligen ofiltrerad,inte så besk som man skulle kunna tro,dock en utmärkt start på dagen.På denna krog fanns inte bara ett bryggeri,utan även en jazzkvartett''förgyllde''tillvaron med sin närvaro.Till mångas förtjusning underligt nog.
För att stå ut med detta tjut och tut blev jag tvungen att dricka ett stort glas av deras''Weisses'',hefewiezen.Inte jättemärkvärdig,men klart godkänd.Klöver,skumbanan&allt det där.
Husets rököl var till min stora förtvivlan slut,men dom hade Grieskirchner Export dunkel&Ottakringer Dunkles.En av dom var alldeles för söt,medan den andra var ganska bra,tyvärr kommer jag inte ihåg vilken som var vilken.
Också var det det här med märzen.Österrikisk märzen är inte som vanlig märzen,vilken brukar vara som Rate beer beskriver det:''Amber to deep copper/orange. Malty sweetness, toasted malt aroma and flavor dominant. Medium body. Low to medium bitterness. Low hop flavor and aroma.''Framför allt färgen är inte som vanlig märzen.Ser ut som&smakar som en betydligt ljusare brygd.Jag vet inte hur den här lokala avvikelsen kommer sig.I allafall så avslutades besöket på Fischer med en flaska Murauer Märzen vilken var väldigt representetiv för Österrikiska märzens.Tråkig.
Krogen hade nu avverkats&stegen styrdes mot någon lämplig spårvagn.På väg till denna fick jag syn på en krog vars huvudleverantör var det för mig okända Hubertusbräu.Medan funderingarna gick huruvida jag skulle gå in eller ej kom en snubbe i rullstol&bad mig hjälpa honom in på stället.Det var uppenbarligen ett tecken.För det skulle jag inte ångra visserligen fanns det bara en sorts öl där men den var desto bättre Hubertus Pils.Rullstolssnubben var dessutom väldigt trevlig&vi snackade fotboll&lite bira en god stund.
På hemvägen tog jag en pizzaskiva på ett ställe&självklart i ett civilicerat land så finns där även öl som smakade ok med tanke på att det var iskallt&direkt ur burken Schwechater5%.Väl''hemma''träffades samtliga resenärer(läs djur)på rummet där det slappades loss&sovs om vart annat i några timmar.
Till slut var det tänkt att vi alla skulle gå ut tillsammans,men när stället vi skulle gå till hade stängt skiljdes vi åt.Efter en lång stunds irrande&ännu en pizzaskiva i tunnelbanan,med tillhörande öl(Ottakringer Helles)iskall ur burken,hittades till slut bryggeripuben(trodde jag)Universitätsbräu&personalen nekade inte till anklagelsen om att det bryggdes där.Har dock i efterhand fått reda på att så ej är fallet.Ölen bryggs istället av Schlägl.Doktor pils tex.Välhumlad,men obalanserad.
Campus Zwickl lämnade uppenbarligen inga bestående minnesbilder
Den österrikisk''specialite''verkar vara öltypen doppelmalz.Något som jag aldrig tidigare hört talas om.Det var en dunkel,fast sötare,mycket sötare.I alla fall just den här(vad det nu var för bryggeri).Den var dock ok.
Magister märzen måste sägas att det var den bästa sk.märzen som kom i min väg under denna resa.Mer maltig på något sätt,dock fortfarande väldigt blek.
I öllistan stod att det fanns Andechs Kristallweizen.Trodde inte att ett så pass välrenomerat bryggeri höll på med dylikt(Paulaner får ursäkta).Det gjorde dom inte heller,för när ölet väl kom in var det en hefeweizen.Antagligen dock från just detta klosterbryggeri.Något som''tyvärr''hade konsumerats förr.
Utanför puben höll en julmarknad på att stänga,jag hann dock köpa ett ljus i form av/i ett ölglas med vitt stearin upptill som ser ut som skum&genomskinligt/bärnstensfärgat stearin nertill.Riktigt snyggt.Mängder av glas med olika bryggerilogos&i olika storlekar fanns att välja på.Det blev till slut det största Andechsglaset.Drygt16euro.
Något som låter väldigt interessant är Ottakringer Zwickl Rot som fanns på något ställe som kom i min väg.Men det fanns inte en chans att komma ihåg det efter denna tunga öldag.

Relaterade länkar:
www.ratebeer.com/ShowStyle.asp?StyleID=37

onsdag 28 november 2007

Öl i Wien delII-Bärs

071124:Eftersom ölinhandlingen hade uteblivit på fredagen gled jag ut ganska tidigt för att hitta någon vettig affär som tillhandahöll någon jäst maltdryck. Efter idogt promenerande hittades en''Spar Gourmet''-butik som hade en del exotiska flaskor.Ganska tungt att bära och antagligen inte värt mödan. Tillbaka på hotellet sov jag några timmar innan det var återigen var dags att bege sig ut. Denna gång till ett nöjesfält där det skulle finnas ett par hak som inte hittades.
Åkte istället tillbaka till centrum där bryggeripuben1516hittades.All öl var ofiltrerad&opastöriserad,vilket alltid är trevligt.Den första ölen var''Lager''.Hade väntat mig mer av den.Har druckit bättre ofiltrerad lager i Tyskland.
Pratade lite med bryggmästaren som bla sade att dom bara bryggde1000hl/år&att allt som bryggdes såldes där.Enlitersflaskor fanns till salu,men jag hade ju redan handlat&det känns för stort för att ta med på flyget.En hefeweizen vid namn Dry weizen fanns även.Ganska mycket skumbanan&helt ok.
En fin välbalanserad brygd vid namn Sven's Bavarian helles.Gjorde den utsökta hamburgertallriken sällskap.
Något så ovanligt som en österrikisk stout;Yakima Stout.Lättdrucken men god stout med lite kaffesmak och en del efterbeska.
Ännu ett överjäst öl var Poacher pale ale'07som smakade väldigt bra som omväxling till all lager man druckit.
Till sist en Black'n tan som troligen var en blandning av Yakima&lagern.Kommer dock inte ihåg hur den smakade.
Jag åkte åter igen''hem''&strategisov i några timmar för att orka med kvällen.

Betydligt piggare&nyktare var siktet var inställt på7sternbräu på Siebensternstrasse.Trevlig lokal med en lång bar.Något som var mindre trevligt var deras chiliöl som var minst lika hemsk som den amerikanska chiliöl som man drack i Göteborg för ett par år sedan.Starkt.
Wiener Helles var bättre,men inte bra i mitt tycke.Lite tråkig.
Hanf betyder hampa. Har druckit tyskt hampöl förr och jag har för mig att det var bättre än detta.Inget vidare.
Prager Dunkles var enligt min mening det bästa huset hade att erbjuda denna kväll då rökölen var slut.Som namnet skvallrar om en dunkel.Krämig&lite stoutaktig.
De många ölen hade tagit ut sin rätt&det var dags att vända hemåt,men i ett fönster skådades en skylt där det stog Plutzer, något som jag aldrig hört talas om.En öl till kunde väl inte skada?Trevliga människor,bland annat en hemlös version av Rudolf med röda drulen.Plutzer Zwickl från bryggeriet Falkenstein hette dock ölet. God natt!

Öl i Wien delI-Einstein

071123: Pütte, Tony, Chewie samt undertecknad flög som vanligt fràn Nyköping. Och kors i taket, på denna tråkigaste av flygplatser fanns ett exotiskt julöl: Eriksberg närmare bestämt. Ett överaskande gott wieneröl från Carlsberg. Denna gång till "Wien" eller rättare sagt Bratislava. Det är inte ens i samma land! Efter mycket om och men kom jag (vi) efter sexton års frånvaro åter till Österrike. Då sòm nu var det huvudstaden som skulle hemsökas.
Flygbußen anlände till U-bahnstationen Erdberg varifrån vi tog oss till Währingerstraße/Schottentor där vi skulle bo. Klockan hade blivit ganska mycket så någon proviantering hanns ej med. En julmarknad på Rådhusplatsen gick vi istället på. På väg dit åt vi pizzaskivor i tunnelbanan. Där fanns exotisk, men dock smaklös öl direkt ur burken och iskall. Omöjligt att göra en objektiv bedömning. Zipfer Märzen var det i alla fall. På julmarknaden såldes möjlig dynga såldes, tämligen ointeressant.Jag försökte hitta den krog som skulle finnas här.Efter mycket idogt sökande hittades puben Einstein vars huvudleverantör Hirter var för mig okänd.Först ût var Privat pils,lite överaskande så var den mer tjeckisk än tysk till stilen,men inget vidare.Jag SMSade de övriga resenärerna som hade druckit glühwein om vart de skulle komma vilket de gjorde.Hirter1270var ännu ett fatöl ett ganska maltigt&fint wieneröl.
Zwickl skulle det drickas en del av under denna resa,först huvudleverantören Hirter's exempel på denna ofiltrerade underjästa öltyp.
I Tyskland har jag alltid vid zwickldrickande blivit serverad i stein.Så icke i Österrike.
Överraskande ljus,som en ljus ofiltrerad lager,fast maltigare,inte speciellt besk dock.Gott!
Morchl hette deras mycket fina dunkel.Tyvärr var den slut på fat,så det fick bli på flaska.Mycket rostat,men man har inte heller snålat med humlen.De två sista ölen lämnade inga bestående men eller minnesbilder.De var dock i kronologisk ordning;Schlägl Bioroggen4,9%,Weitra Hadmar5,2%.
Relaterade länkar:
http://einstein.at/cms/de/fb/2

lördag 10 november 2007

Öl i Helsinki delIII-Black door

071103: När man tittade ut genom fönstret snöade det och det skulle hålla på så till vi gick på båten. Ganska exakt en vecka innan det kom snö i stockholmsområdet.
Vi checkade ut och gick ner till bastun/puben Black door. Det var varmt som en bastu iallafall trots att det inte var så mycket folk där. Jävligt jobbigt att bära på all öl man hade köpt ett par dagar tidigare, men vad gör man inte för''konsten''.Ett schysst ställe,med en hel del exotiska brygder som Huvila Foxy bitter. En av de bättre bitters jag druckit på länge. Väldigt välbalancerad.
Mer bitter, denna på cask; Hidden Potential också god, men tråkigare än Foxy.
Black door hade flera några flasköl från det franska bryggeriet Thiriez som var nytt för mig.Etoile Du Nord var först ut.Någon slags belgisk ale som jag inte lade på minnet.
Sedan La Rouge flamande även denna en belgisk ale.5,8%.Hade nog tjänat på en högre alkoholhalt för att få lite mer karaktär.
L'Ambrée d'Esquelbecq är en bière de garde enligt Rate beer. Har inte så bra koll på typen som jag önskar. Dessutom sviker minnet lite.
Hade inte druckit något öl från Färöarna så det var på tiden att man fick en Green islands stout från Föroya Bjór i sig.Tyvärr en mycket intetsägande stout.Smakar lite bränt.
Det var länge sedan jag drack något från Samuel Smith's,men nu var det återigen dags;Winter welcome ale.Även denna hade nog vunnit på en något högre alkoholhalt.I övrigt bra.
Vi lämnade''Stadin''bakom oss för den här gången&begav oss till Viking's terminal för ombordstigning.Lite buffemat innan ett glas Stallhagen Dunkles intogs i en kareokebar. En helt ok dunkel från ett bryggeri som tidigare inte har imponerat på mig.Se'n blev det inte mer öl på denna resa.Delsför att jag kände mig lite i omalans&dels för att Vikings ölutbud var ett skämt i jämförelse med Silja's.

fredag 9 november 2007

Öl i Helsinki delII-Bryggeripubar

071102:Efter att''frukosten''intagits låg Majsan kvar&sov lite till,medan jag gick ut för att handla lite(skivor,Beers of the world&en bok).Vid elvatiden träffades vi och åt pizza. Siktet hade ställts in på innecentrumet Kammpi där det fanns en bryggeripub vid namn Bruuveri som tyvärr bara hade en av sina egna öl för tillfället,men en del annan exotisk öl.T ex.Marsalkka IVA,Marsalkka4,6&Rokrammi pils.Alla från Saimaan panimo(who?)&alla ljusa underjästa.Pilsnenern hade väl lite mer humlebett än de andra, men inte så kul. Deras egen stout då?Eller ''Staut'' som det tydligen heter. Verkligen ingen höjdare. Vi avvek från platsen... och styrde stegen mot färjan till Soumenlinna, som djurgårdsfärjan fast den inte gick lika ofta. Det tog väl en kvart kanske innan man var ute på en liten ö där bla en bryggeripub huserar.En ubåt fanns även här ute som vi gick för att kika på.Ganska coolt,men det hade blivit för mörkt för att ta kort tyvärr.
Cirka fyra timmar efter vår förra öl kunde vi äntligen stega in på Suomenlinnan panimo(det46:e bryggeriet eller bryggeripuben jag besöker).Höpken Pils som antagligen skulle smakat bättre om ett halvår i solgasset än en vintereftermiddag som denna.
Coyet Ale.En bitter enligt Rate beer.Hade varit omöjligt att gissa då den serverades närmast iskall.En bitter!På bryggeriet!Skrämmande.Kan inte ge något rättvisande omdöme.
Det samma får nog sägas om Helsinki-portteri.Plus att det är en porter...
Vi tog färjan tillbaka till sta'n(stadin)&marcherade raskt upp till Oluthuone/Kaisla där vi hade varit ett par gånger kvällen innan.
Genast höjdes kvalitetsnivån på ölen samt på hur den serverades.Saison de Pipaix från det för mig okända bryggeriet Vapeur i Belgien.Vi delade på en75:a.En av de bättre kommersiella saisons jag druckit.Komplexiteten ökar ju mer man dricker/ju varmare den blir&man hittar alla möjliga smaker/toner.Dock inte i klass med Nögle ö.
Vi delade även på en till75:a från Belgien;Lou Pepe Gueuze'04.Det var antagligen dyrt,men vad gjorde väl det en kväll som denna?Är det semester så är det.Ganska snäll för att vara en Cantillon.Men som alltid väldigt''torr''&komplex.
''Gingers beer''hette en polsk mellanöl som var bryggd på ingefära antar jag.Ganska,kanske för söt.Udda minst sagt.Bryggeriet hette Belgia
Slutligen Kapuziner weissbier Schwarz.Dunkelweizen i all ära men här hade man sannerligen inte snålat med den mörka malten.Det var verkligen en schwarzweizen.Kommer tyvärr inte så noga ihåg hur den smakade.
Se'n fick det vara nog.
Relaterade länkar:
www.panimo.com/oluet.html

torsdag 8 november 2007

Öl i Helsinki delI-Sahti

071101: Så var vi återigen tillbaka i Finland efter ett par års bortavaro. Vandrarhemmet låg på Vourikatu, väldigt centralt med allt på gångavstånd. Rummet var inte färdigt när vi kom så vi frågade efter närmaste alkobutik. Inte många kvarter bort i ett köpcentrum fanns en, men deras utbud var minst sagt skralt. Killen i kassan visade dock var en bättre butik fanns. Drygt 100 meters ösregnspromenad senare kom vi fram till ett torg där landets bästa alko låg. Vi handlade bärs för 88 euro. Prisläget var nog som hemma. Tyvärr blev det inget inhemskt.
På väg tillbaka stannade vi på Puben Vltava utanför tågstationen. Ett riktigt guldställe skulle det visa sig. Massor av kranar med saker man aldrig hört talas om. Helsingfors svar på Svejk, men utan trängsel och utan den mysiga lokalen. Nästan bara tjeckiskt. Samson fanns det något som hette, både en pilsener och någon mörkare historia. Antagligen en dunkel. Ingen av dessa var någon höjdare.
Kort och gott''Maestro''stog det på en annan kran. Inget som skvallrade om vilka som kundes tänkas brygga den. Efter lite Rate beer-konsultation fick jag dock reda på att det var Litovel som låg bakom denna betydligt bättre pilsener.
Tjeckiskt veteöl var något nytt för mig&kanske för bryggarna också. Primátor Weizenbier var väl inte felaktig, men den föll mig ej på läppen som det heter. Efter detta depåstopp på ett par timmar kunde vi gå och lämna all bärs på rummet. Väldigt skönt att slippa släpa på alla flaskor. På rummet radades traditionsenligt flaskorna upp på ett bord. Vi sov någon timme för att sedan gå ut för att handla frukost till de följande mornarna (är det ett ord?) . Efter ett snabbt dumpande av maten på rummet gick vi till Oluthuone/Kaisla som vi hade gått förbi tidigare.Det hade nu gått några timmar sedan vår senaste bira. Hungriga hade vi blivit, men mat fanns ej att tillgå här,men väl en massa spännande öl.T ex. Stadin A.P.A. på vissa håll kallad''Stapa''.Jag drack en annan stadinbrygd sist i Helsinki&den här var minst lika bra,härligt välhumlad&väldoftande som man kan förvänta sig av en bra A.P.A.
Ett glas Smörre Ruis I.P.A.från bryggeriet Plevna,Tampere.Den var brygd i samarbete med Ölfabrikken berättade bartendern.Jag tror''Ruis''betyder råg.Hade dock svårt att urskilja om det skulle finnas något av detta sädesslag i.Smakade mest som en bra I.P.A.Trots den goda ölen gjorde sig hungern allt mer påminnd&apostlahästarna styrdes mot Zetor.En av de konstigaste krogar jag satt min fot på.Att beskriva inredningen som''rustik''vore en grov underdrift.Det stog en massa traktorer överallt&väggarna på muggen var tapetserad med retroporr.Det var inte utan sin charm ska sägas.Nästan alla gäster var fulla trots att klockan inte var så mycket.
Välkommen till Finland-även känt som Ryssland light.
Ölen var dock av''finskt makrosnitt''men maten var mycket god.Ett plus i kanten får dom för att man kunde välja''xl-portion''.Något som blev aldeles lagom.Ölen som förtärdes var Hurriganes från Laitilan Wirvoitusjuomatehdas(säg det nykter!)på burk(!).
Kukko Lager,fat.
Kukko Tumma,fat
Kukko Pils,fat
Koff Velvet,burk.På burken står det att den ska vara överjäst,men enligt Rate beer ska det vara en schwarzbier!Jag tror nog på det senare.Skumt.
Sinebrychoff Nikolai,flaska
Olvi Jouluolut,flaska
Det mest spännande i ölväg som fanns var den finska specialiteten sahti.Just denna ska vara brygd av Lammin.Majsan provade denna svarta brygd som serverades ur en dunk i en syltburk(med gängor&handtag)!Obetalbart minspel vid varje klunk hon tvingade i sig.Luktade som en dunkelweizen,men smakade som det kan lukta ut en väldigt gammal bils ventilation.Jag tyckte inte det smakade illa,bara väldigt speciellt.

Vi gick tillbaka till Oluthuone som verkar vara någon kedja(Finland's svar på Bishop arms?).Där två öl till skulle avverkas Ayinger Fest-Märzen&Huvila ESB.Fråga inte hur dom smakade.Det var sent.Åtminstone kändes det så.
Relaterade länkar:
www.vltava.fi/drinklist_vltava.html
www.oluthuone.com/kaisla_olutlista.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Sahti

tisdag 6 november 2007

Old Port Pub

071031:Som30årspresent av Majsan fick jag en resa med boende till/i Helsinki.Båten avgick någon gång på eftermiddagen/kvällen.Vi skulle äta ganska omgående,men en öl i baren skulle först hinnas med.Två faktiskt;Doggie-style classic pale ale från Flying dog samt Twisted thistle5,3%från Belhaven(Greene king).Båda ganska beska&fina.Tycker nog den skotska brygden var något vassare.
TT fanns för övrigt i somras på fat på OeT,men då var alkoholstyrkan hela6,1%.Sedan blev det svinbuffe med ett litet glas fulöl till''Karhu A''från carlsbergägda Sinebrychoff. Ett par timmar senare var vi tillbaka i baren, som hade ett mycket bra sortiment jämfört med vad Viking-line har på sina båtar. Bland annat Snake-dog IPA från Flying dog åter igen.Absolut inget dåligt öl,men det har en underlig beska som smakar te där påsen legat i för länge...För mycket chinook antagligen.Hade nog varit bättre på gammal hederlig cascade.Kilkenny3,8(!)fanns på fat&den var väl inte bättre än''den vanliga''om man säger så.
Bohemia regent Prezident var jag osäker på om den tidigare hade passerat mina läppar.Better safe than sorry som man brukar säga.En bra tjeckisk pilsner.
Mer tjeckiskt skulle det bli där samma princip användes på någon dunkel från Budvar med diffus etikett på kranen.Men gott var det.Det samma kan antagligen sägas om Bohemia regent på flaska.

söndag 4 november 2007

Öltidningar

Dom sköljer över mig. I onsdags kom det två (BeA och Maltesen där jag figurerade på bild). Hembryggaren hade jag ej hunnit med att läsa. Till råga på allt hittades ett lösnummer av Beers of the world i Helsingfors som vi kom hem från i dag. Mer om denna resa senare.
Keep 'em coming!