torsdag 30 juli 2009

Öl i Portland del VII-Ekfat=infektion

I tog en ganska lång promenad i solskenet ned till sunkhaket Beulahland där en Old german premium lager från Iron city inledde dagen's ölande. ''The world knows no finer'' står det på burken. I beg to differ. Jag har svårt att tänka mig att någon tysk skulle vilja befatta sig med detta totala blask.
Nit wit (bryggeri okänt); Det finns inget utom namnet som tyder på att detta skulle vara en wit. Urtypisk hefeweizen skulle jag vilja säga.
Mer promenerande blev det därefter när vi gick tillbaka till Wendy's som hade passerats på vägen till Beulahland. Mätta och belåtna styrdes apostlahästarna mot vad som skulle vara en bryggeripub. Broadway grill&brewery. Jag såg ingen bryggeriutrustning och alla ''deras egna'' öl var från Old market pub&brewery. Följande brygder intogs:
Busch beer från Anheuser-Busch
Granny smith green apple ale
Hop on!
British bombay I.P.A.
Pacific porter
Black magic nitrogen powered stout
Detta ställe har ett ganska dåligt rykte, men jag var glatt överraskad av ölen, där egentligen bara äppelölet smakade illa (och Busch).
Majsan beställde någon ekfatslagrad svart öl som var helt sjukt infekterad. Bartendern hävdade dock att det var ekfatet som framkallade den ''något syrliga tonen''. Hon fick en annan öl utan bråk i allafall.
Vi drog vidare till puben Eastburn som hade en restaurangdel på gatuplan och pub i källare dit vi styrde stegen. Bara en öl tog vi här:Trade route Brown; Arom av farinsocker. Smakar mest cigarettrök.
Det hade varit en lång dag i solen och den började tära på krafterna. Vi begav oss med buss hem. Nja, hem och hem... tillbaka till det vietnamesiska haket vi hade besökt ett par dagar tidigare. Denna gång med siktet inställt på ''inhemskt'' öl. 33 Export från Saigon. Ungefär vad kan kunde vänta sig.

Vi ville ju avsluta denna trevliga dag med god öl så det blev ett besök på Laurelwood där 40th street amber och en Organic hefeweizen intogs.

onsdag 29 juli 2009

Öl i Portland del VI-New old Chicago

Det skulle bli ännu en dag på Old Chicago med deras stora ölsortiment och mycket goda mat. Dessa öl konsumerades:
Budweiser American ale
Dos equis special lager
Oregon Honey-beer
Alaskan Amber; söt, saftaktig, lättdrucken. Obefintlig beska.
Pinkus Jubilate; förvånad över att se att den klassificeras som ett wieneröl, kändes med som en dunkel med smak av rökmalt, även i eftersmaken.
Fish Tale Organic India pale ale; Antagligen den sötaste IPA jag druckit. 6,5%, mycket humle, på gränsen till imperial, jordgubbsgodis och tugggummi.
Wolavers brown ale från Otter creek; med största sannorlikhet infekterad, men eftersom det smakade surkål drack jag upp och bitchade inte.
Slutligen en Trade route Mango-weizen innan vi tog spårvagnen till andra sidan stan för ett besök på McMenaminspuben Blue moon där en Coppermoon serverades. Amerikansk humle i aromen och smaken är som en (väldigt) mild APA.

Vidare drog vi till nästa pub i samma kedja ett par kvarter därifrån, The ram’s head där någon porter intogs.
Pubrundan drog vidare genom ett blockparty som hade ett band, en välkammad lama och höbalar, mitt på gatan. Till slut kom vi fram till bryggeripuben New old lompoc som vi även besökte sist vi var i stan.
Nu liksom då slog vi oss ned i deras trädgård eller vad man ska kalla det.
Bald guy brown inledde besöket. Det är antagligen detta som kallas brown porter. Inget för mig.
Min sambo blev full och satt och garvade åt en gren. Under tiden hon roade sig med detta hanns dessa öl med (samt en skål soppa): Condor Pale Ale, Sockeye Cream Stout och Centennial IPA 6% innan vi äntligen lyckades hitta rätt buss hem.

söndag 26 juli 2009

Öl i Portland del V-Hoptards on a shortbus

Efter som juli är Oregon craftbeer-month är det en massa ölrelaterade spektakel runt om i staten. Ett av dessa var vi på förra måndagen. Besök på Rogues humlefarm. I själva verket var det en humleodling som oven nämnda bryggeri ''contracts most (?) their hops from''. Svårt att översätta till bra svenska, men du hajar nog.
Allt var gratis. En minibuss (typ) tog oss tillsammans med fyra andra dårar från Rogue public house, ned till Independence, cirka tio mil sydost om Portland. På bussen stod en stor låda med is och väldigt många olika flaskor rogueöl. Det var bara att ta för sig. Vi delade på en flaska Shakespeare stout.
Redan innan vi kom fram låg det många andra humleodlingar lite överallt.

Väl på plats möttes vi av storbonden själv som visade oss runt på anläggningen.
Det var mest skitiga industrilokaler som de ännu ej hade rengjort då skörden förtfarande inte är än på ett par månader.
En klart mycket mindre romantisk bild av humleodling än vad vi hade väntat oss.

Till slut fick vi i alla fall komma ut och se känna och framför allt lukta på det gröna guldet. Världens godaste doft om man frågar mig.

DET var romantiskt!

Fyra olika sorter odlade de för Rogues räkning, självklart kommer jag inte ihåg vilka.
Efter rundvisningen blev vi bjudna på lunch i solskenet, med olika smakprov av olika Roguebrygder till.
På hemvägen blev det lite sömn och en Smoke ale som väl var rätt rökig, men alldeles för tunn för min smak.
När vi kom tillbaka till stan gick vi in på Rogue för att äta. Väldigt goda musslor. Till detta Mom hefeweizen, en underlig hefe med koriander. Ingen reinheitsgebot här inte.
Kosan styrdes ned till centrum och Henrys igen där en Lagunitas Pils svalkade bra. Överraskande smakrik.
Kvällen avslutades ganska tidigt med en Dogfish head 60 minute. Härlig frisk blommig humlearom. Smak av detsamma, men framför allt av arrak.

lördag 25 juli 2009

Öl i Portland del IV-Chicago är staden för mig

Spårvagnen tog oss långt österut denna enda regniga dag under vår vistelse. En av sportsbarkedjan Old Chicagos restauranger var målet. Ganska många fat och ännu fler flaskor fanns att välja mellan.
Här följer lite namedropping:
Trumer Pils
Drifter från Widmer
Tecate från Femsa
Redbridge från Anheuser-Busch
Leavenworth Altbier
Petes wicked Strawberry blonde
Full sail Session black lager
Henry Weinhards Belgian style wheat
Warsteiner Premium Dunkel;arom av syntetgummi antagligen för att det står Warsteiner på flaskan tycker jag att det smakar ''massproducerad dunkel''. Antagligen bara inbillning.


Hazed&infused från Boulder beer-company; trevlig blommig arom, smakar sött te och godis.
Great divide wild raspberry-ale; luktar hallon, men svårt att säga om det är vilda eller tama, vildhallon men med dämpad söthet i smaken, inte så gott som det låter.
Vi blev visst sittande här ett tag. God mat och stort ölsortiment, vad kan man mer begära?
På hemvägen blev det dessutom ett stopp på Laurelwood för Organic freerange red och en Wry Pale ale.
Vi var på väg hem därifrån när ett vietnamesisk restaurang lockade hungrig som man hade blivit igen. Maten som var väldigt stark tog vi med oss, men i väntan på densamma slank dagens sista öl ned, en Full sail Amber ale. Det var säkert gott.

Öl i Portland del III-Yet another day i paradise

Denna till en början lite mulna dag tog vi bussen norrut till bryggeripuben Alameda brewhouse där det bryggdes för fullt när vi slog oss ned i baren. Vad kunde vara bättre än att inleda dagen med en kölsch? Jo, att inleda dagen med en god kölsch kanske.
Siskiyou var nämligen ett mycket tråkigt exempel på denna överjästa tyska stil.
Mer ''tyskt'' i from av Bavarian hefe; verkligen annorlunda, obefintlig arom, smakar nötter och fruktsocker.
East village amber; Svag metallisk doft, fruktig smak med en träig efterbeska.
Klickitat; en härligt välhumlad APA, mycket grape, på något konstigt sätt känns den trots all humle relativt balancerad.
En Irvington porter fick avsluta besöket.
Vi tog en lång (så man kunde passa på att sova lite) busstur ner till bryggeripuben Hopworks Urban Brewery. Det hade nu blivit riktigt varmt och det var skönt att komma in i den luftkonditionerade puben.
HUB Lager spädde på den svalkande känslan.
Velvet ESB; lukter skit, en ton av utedass. Smaken är desto trevligare. Ganska mycket efterbeska. Till och med Majsan tyckte om denna. En ESB!
Crosstown pale ale (cask); svag blommig humlearom som blir stark i smaken, lite för söt för min smak.
Secret alt; vansinnigt otypriktig, men betydligt roligare än alla tyska alts som bara smakar likadant. Mycket mer smak av ''anglosaxisk humle'' än vad någon alt från Düsseldorf har.
Seven grain; Kolsvart. Som att lukta i en kaffeburk. Brutal, massiv kaffesmak.
På denna krog liksom många andra runt om i staden fanns flera flipperspel. Betydligt roligare än Jack vegas.
Hungriga var vi väl inte direkt, men som så många gånger förr i detta land äter man inte för att man är hungrig, utan för att man inte är mätt längre.
På uteserveringen åt vi fantastiskt god pizza som följde med hem i doggybag. Det känns som att doggybag inte är något för Europa då portionerna i denna världsdel brukar vara ganska ynkliga.
Nära vårt ''hem'' låg bryggeripuben Laurelwood som vi besökte förra gången vi var i Portland. Problemet med detta ställe är att det är en familjerestaurang. Dvs.det är horder av gapande/härjande ungar där och så stänger de väldigt tidigt. Sista timmen innan stängning brukar det vara som lugnast.
Vi gick dit för en sängfösare. Mother lode golden ale fick avsluta denna trevliga dag.

fredag 24 juli 2009

Öl i Portland del II-Another day in paradise

En bra bit söderut i staden finns en obskyr bryggeripub med namnet Philadelphia's steaks&hoagies brewpub. En philly steak sandwich var så klart ett måste till ölen här. Lika flottigt och gott som jag minns från Philadelphia för några år sedan. Till detta en pint Betsy Ross golden ale, helt ok, men de skulle gärna fått ha i lite mer humle.
Spectrum;så klart uppkallat efter Flyers gamla klassiska hemmaarena,en sparsamt humlad bärnstensfärgad öl.Även någon belgisk ale slank ned har jag för mig.
Efter att all(?)öl provats tog vi bussen till centrum&gick på en bikerbar vid namn Kelly's olympian som hade sitt eget öl,Kelly's olympian lager eller något liknande.Det kunde lika gärna varit Bud.
Overcast Espresso-stout från Oakshire;jag har aldrig druckit espresso,men detta var en riktig kaffebomb,godare än vad det låter.
Hales Cream HSB;ett öl man såg på var&varannan bar.Inte undra på,en Caffrey's Ale med mycket mer smak skulle man kunna säga.Serveras alltid med sparkler eller nitrotap som jänkarna säger.
Laurelwood Organic treehugger porter;Ganska humlearomatisk,smaken är tungt rostad.
Sedan gick vi&åt varmkorvar respektive hamburgare vid ett torg.Mätta&belåtna kunde vi avsluta kvällen på Bailey’s...där vi i&för sig åt en gång till.Öl då,ja det fanns också.
I ett tidigare inlägg skrev jag om hur den ultimata puben skulle vara.Det här stället är det närmaste det jag besökt.Bara mikroöl&ett ständigt roterande sortiment,mycket lokalt.Öllistorna(på papper)uppdateras VARJE DAG,minst!Plus att en stor tavla bakom baren uppdateras kontinuerligt när fat tar slut&nya kopplas på.Allt med upplysning om vad det är för typ av öl samt alkoholhalt.Stan's bästa hak!
Heather nth rye från Silver moon;vet inte om man kände något av ljungen,men rågen gör sig absolut påmind.
Solar-flare ale från Lucky lab;en vansinnigt osomrig sommaröl.Otroligt välhumlad,trots sin blygsamma alkoholhalt(5,1).Riktigt lång magsyreaktig efterbeska.En riktig humlekäftsmäll som sömnpiller.

torsdag 23 juli 2009

Öl i Portland del I-Äntligen tillbaka!

Vi vaknade upp på vårt motel på NE 37 th efter en lång dag där flygturen var minst sagt påfrestande med en unge som höll på att skrika större delen av den sex timmar långa resan. Spårvagnen gick i alla fall raka spåret till boendet.
Ingen frukost ingick, men både micro och kyl fanns på rummet. Personligen föredrar jag att ha det så. Lite mer valfrihet helt enkelt.
Inte långt från ''hemmet'' låg en butik som ingår i ''livsmedelsbutikskedjan'' Trader joes som verkar finnas lite här och var på västkusten. Egen öl hade de också några stycken. Det blev en reäl storhandling, både mat, vatten (kranvattnet i det där landet är fruktansvärt vidrigt i alla fall i Oregon, Californien, Hawaii, New jersey, Washington och Pennsylvania) och öl.
Väl tillbaka på rummet åt vi lite av allt det exotiska vi hade köpt. Mätta och belåtna var vi redo att tackla detta ölmecka med sina 30 bryggerier i staden(som är något större än Göteborg) och 38 i Stor-Portland.
Denna stad har även utmärkt kollektivtrafik (för att vara i USA).
Bussen tog oss över floden till nordvästra delen av denna fantastiska stad, till ett ställe som inte fanns vid vårt förra besök (innan denna bloggs födelse), Deschutes.
Då fanns det bara i Bend, men nu har man alltså även öppnat en bryggeripub i Portland. Där höll man som bäst på att brygga när vi kom in och satte oss i baren.
Första ölen i Oregon blev Ivana weiss; Skumbanan,både i smak och arom, ganska söt, men även lite beska känns av. Godare än vad det låter. Bästa Hefeweizen jag druckit på länge.
Bachelor bitter 5%; jordgubbssaft i arom och smak med en del efterbeska.
Green Lakes; denna bärnstensfärgade ale har en ganska blygsam men trevlig humlearom, är extremt välbalancerad och överraskande fyllig.
Även en Pilsner 005 och en Glutenfree krystalweiss slank ned innan vi drog vidare.
Vi åt på något asiatiskt ställe där inte en enda asiat jobbade (!). Gott var det i alla fall vad det nu var. Något alkoholfritt dracks till.
Som det totala och groteska fetto undertecknad har utvecklats till de senaste åren sprack mina byxor i grenen varpå nya var tvungna att inhandlas. Billigt var det inte,ungefär som hemma om inte dyrare, men då var det på en märkesaffär i centrum skall tilläggas.
Vägg i vägg med klädaffären låg Henry's inrymt i ett stort nedlagt gammalt bryggeri (varumärket Henry Weinhards finns kvar men kontraktsbryggs numera av Full sail). Ölen serverades iskalla i iskalla glas. Inte nog med det, på baren fanns även en ''remsa is'' där man kunde ka sitt glas stående om man inte redan hade fått förfrysningsskador.
Leinenkugels Sunset wheat; tydlig arom av apelsin, smak av apelsin och någon mer odefinerbar citrusfrukt. Ganska mycket kolsyra.
Vi träffade ett par trevliga gubbar från Florida som vi snackade med resten av besöket.

Sea dog Blue paw; köldgrumlig, gyllene, mycket blåbär både i smak och arom, men ingen kropp.
När man ändå var på det gamla bryggerit passade jag på att ta en Henry Weinhards Blue boar. Riktigt fruktansvärd, gav mig kväljningar. En pale ale skulle det föreställa.
Slutligen Leavenworth Whistling pig; en kryddig hefeweizen som hade en tydlig ton av cigarett, eftersmak av citrus och ''risgröt''.
På väg till spårvagnen ''hem'' gick vi in i en gigantisk bokaffär. Powell's books. Hundratals dollar fattigare och två ölböcker (den blev en del andra böcker också) rikare kunde vi äntligen gå därifrån.

onsdag 22 juli 2009

Öl i New jersey

Det var tidig morgon då min sambo och jag tog oss ut till Arlanda varifrån Continental tog oss till Newark i New jersey. På planet fanns även den HÄR mannen med. Här hade vi cirka fem timmar på oss att äta och dricka till hutlösa priser innan vårt nästa plan. På restaurangen Garden-state diner intogs de godaste wraps jag varit med om och till dessa en pint Garden state Amber.
Ett jävla otyg i det där landet är att nästan vart man än går servaras all öl i glas som ligger i frysen, eller som på annat sätt hålls väldigt kalla. Så även här. En totalt iskall och ganska mörk brygd (klart mörkare än vad namnet antyder) serverades, fungerade väl bra till maten.
Efter avslutat ätande blev det en ''öl'' i baren; Bud light lime. En fruktöl från Anheuser-Busch eller vad de heter nu för tiden... Lika gott som det låter...
Vi hittade ett annat hak på flygplatsen som inte hade mindre än nio (!) olika lightöl i sitt sortiment, varav en del inte hade provats på tidigare. Heineken Premium light till exempel. En inte allt för vågad gissning är väl att detta monstrum till blask ej finns att få tag på i Holland.
Miller Light 64 var en annan ''höjdare''. Sista ölen innan vi flög vidare blev Sam Adams Light, en smakexplotion i jämförelse. Nog med mellan och folkölsdrickande till finölspriser för denna gång!

måndag 6 juli 2009

Öl i förorten

För första gången på ett halvår var den vanliga panelen samlad. Återigen var det fulöl som stod på agendan. Majsan hade varit i Grekland och köpt med sig ett par burkar med exotisk fulöl.
Karhu IV A 6 poäng
Pils Hellas 2poäng
Vergina 1poäng
''Grekerna'' var oerhört neutrala i smaken och Karhu smakade absolut mest, men jag vet inte om man kan säga att det smakade bra...
Denna gången fick vi även fart på grillen, till skillnad från sist.