lördag 28 november 2009

Man får vad man betalar för

En liten provning smög sig in till helgen, som så många gånger förr var belgian strong-ale typen för dagen.
En del återbud under dagen/veckan gjorde att det vara var min fästmö och jag som fick dela på ölen. Tur att det inte var fler klasser då.
även om inte Majsan var lika övertygad som mig om dess förträfflighet vann ändå Bush de nuits från Dubuisson på fyra poäng före Saxo Bio från Caracole och Inferno ale från Lost abbey som skrapade ihop varsin poäng. Personligen tyckte jag Saxo var lite väl snäll, nästan witaktig.
''Nattbusken'' med dess tretton extremt väl dolda procent var mer komplex och mer maltigbetonad än Inferno (som även den hade sina kvaliteer). Minst sagt fyllig och överraskande söt.
Inferno ale var bra, men fick dagen till ära stå åt sidan för bryggmästaren på Dubuisson som visade var skåpet skulle stå.

Drink-writer of the year?

Ännu en amazonbok dök upp i går; Roger Protz's World beer guide. Först utgiven 1995, men detta är andra upplagan med utgivningsår 2009. Denna bok påminner väldigt mycket om Michael Jacksons ''The running press pocket guide to beer'' från 2000(i alla fall upplagan jag har). Världen är uppdelad i olika länder/regioner där herr Protz går igenom en del av bryggerierna som huserar där samt några av ölen de brygger. Så långt allt väl, MEN... Man kan tycka att när en andra upplaga av en bok dyker upp skulle vara en uppdaterad version av den äldre, vilket detta i mångt och mycket är. Vissa av avsnitten är dock ej uppdaterade, som tex. avsnitten/avsnittet om Skandinavien. Sakfelen är för många för att nämnas, bla. massor med öl och bryggerier som ej bryggs längre mm. Undvik!
Jag får trösta mig med att det blir en liten provning i eftermiddag, med förhoppnings välsmakande öl.

tisdag 24 november 2009

Ölbok#60(&59)

Efter en stressig lång dag kan jag äntligen andas ut och unna mig en öl(Oatgoop) medan jag skriver detta. Kom i säng tidigt i går då vi kom iväg väldigt tidigt från jobbet. Därmed kunde man även komma upp hyfsat tidigt och därmed få saker och ting gjorda. Till exempel hämta ett relativt okänt paket från Amazon. Två ölböcker innehöll det bland annat.
Good Bottled BeerGuide av Jeff Evans. Sjunde upplagan. Jag som har tre av de tidigare kan intyga att här har det hänt grejor sedan förra boken kom för några år sedan. Numera är det paperback och färgbilder. Ölen är numera listade efter stil, men även en ganska utförlig bryggeriförteckning finns med. En glad överraskning.
World's best beers av Ben McFarland (of GBG West coast-fame) ett liknande upplägg som boken i förra veckans ''recension'', men detta är riktigt bra, här får de stora bryggerierna i stor mån stå åt sidan när BRA öl/bryggerier avhandlas. Rekommenderas även om det påstås att Carlsberg håller till i Stockholm och att Oppigårds är hemmahörande i ''Darlana''.Känns modern.
Hade denna bok varit ett öl hade bryggaren inte sparat på aromhumlen(jag förstår vad jag menar i alla fall ).
Jag skulle ju stressa till Regeringsgatan och försöka få mig med någon julöl hem innan det var dags att börja jobba igen. Det gick åt helvete, ingen julöl, men väl sex andra öl för 827:-, som hittat med andra ord.
Sen var det bara att skynda sig tillbaka till jobbet. Till ingen nytta skulle det visa sig. Jaja, vad ska man göra? Skål och god natt!

fredag 13 november 2009

Inget nobelpris för den anonyme tysken

Den vanliga rundan; Snabbmat, Gamla monks, Bokskotten, bolaget på Regeringsgatan ägde rum i går som så många gånger förr när undertecknad är i City. På Monks serverades mig ett glas av deras egna brown ale Amie brown (tror jag), och en 8-ball stout från Lost coast. Förde inga anteckningar, men minns att båda ölen smakade rätt bra.

Förutom att ännu en Lonely planet-bok fanns på Bokskotten även en ölbok för blygsamma 59:-. Beer from all over the world. Någon författare finns ej angiven. Orginalspråket är tyska vilket märks då boken är mycket germanocentrisk. Som i så många andra ölböcker går man igenom olika länders öl med ett antal öl som exempel. Sverige fick bara med ett, Spendrups Original. Av etiketten på bilden att döma är denna bok från tidigt 90-tal (det står inget utgivningsår någonstans). USA får lika mycket utrymme som Spanien... SPANIEN! Jag kan ej rekomendera denna bok, då detta har gjorts så många gånger förr, och så mycket bättre...
En massa öl fick jag med mig hem också.

lördag 7 november 2009

Kåtgubben på besök

Det var tänkt att vi skulle bli ett gäng på cirka sex pers som skulle gå och se på WASP ''i går'' kväll,men likt Tio små negerpojkar droppade en efter en av tills det bara var undertecknad kvar... som dessutom hade köpt biljett. Man fick göra det bästa av situationen och passa på att inta lite öl när man ändå skulle till söder. Första stopp blev BA på Bellmansgatan där en flaska Three towns Premium intogs, som vilken fulöl som helst, lite brödigare, lite färskare bara.
Jag fick nog av detta och gled ned till Akkurat istället.
Forbury lion IPA från Loddon, inte speciellt ''IPig'', men smakar bra ändå. Typisk bitterarom och en relativt fyllig maltighet med en ton av galla.
Bink Bruin från Kerkom, bruin indeed, diskret ton av sträv beska i aromen,mycket kolsyra, väldigt söt och karamellig smak.
Jag drog vidare mot konsertlokalen och hamnade på OT hör och häpna, där en Kennet valley från Ramsbury serverades. Inte så mycket arom, smakar hembryggt på något sätt, och rökmalt, men det är nog bara inbillning.
Sen var det dags att dra sig till Debaser medis, sist en gammal stofil som jag var där hette det Mondo...
Konserten var helt ok med tanke på att jag ej hört dem sedan 1995.
Efteråt blev det en sängfösare på OT, Fishermans Pumpkin-stout från Cape Ann. En hel del pumpa i både arom och eftersmak med lite beska i övrigt. Anomym, men absolut inte illa på något sätt.

måndag 2 november 2009

Öl i Södermanland

Dags för ännu en höstölsträff i Hembryggarnas regi. Något som Lappmicke och Majsan hängde med på. Även Joak Gust med bryggarvän var på plats för att smaka de cirka 25 olika brygderna. Dagens tema var veteöl. Inte så enahanda och tråkigt som man skulle kunna tro. Bryggarna hade som vanligt tagit ut svängarna reält med stiler som till exempel porter och IPA. Som vanligt var det väldigt trevligt. Någon som inte tyckte det var så trevligt var den klagande grannen (!) som dök upp. Anledningen till att vederbörande dök upp var antagligen det band som spelade (jazz).

Öl i Stockholms val
1.Glada humlan Vete.IPA Bo Ström & Lars Sundberg
2.Puttizkaner weizen Patrik Lekberg
3.R.W.B. Patrik Lekberg

Folkets val
1.Gävles vete Fredrik A, Johan A, Annika J, Staffan U
2.Skuru Veranda Thomas Rykatkin, Lisbeth Sjöberg
3.Magic Buzz Anders Hagelström

Puttizkaner weizen; Vid första smakningen när brygden i fråga var kall var ölet väldigt sött, nästan lite alkoläskvarning, men på ett väldigt behagligt sätt.
Vid den andra när det hade värmts upp en del, kändes ölet betydligt mer välbalancerat.
Riktig h-w arom, mängder av skumbanan. Bästa h-w jag druckit på länge.

Efteråt hade vi trots korvgrillningen blivit lite hungriga, så det blev tunnelbanan tillbaka till stan för lite mat på OT. Fyra fatöl intogs till densamma: Nils Oscar God ale, från bryggeriet Ramsbury; Gold, Bitter och Deer hunter.