söndag 11 september 2011

Öl i Götaland del II-Festival vs. provning


Formen var väl sådär när vi gick ned till hotellfrukosten, men vi repade oss snabbt efter åtskilliga glas juice.
Tom skulle på bolaget i Nordstan för att se vad som fanns kvar av de tillfälliga nyheterna. Jag följde med som moraliskt stöd och skulle egentligen inte ha något. På väg dig passerade vi SFbokhandeln där det handlades och på ''gröna skylten'' följde det även med ett gäng flaskor hem.
Så, hade jag stannat kvar på hotellet hade jag varit 1171:- rikare. Suck.
Anledningen till resan hit ned var Göteborgs ölfestival som gick av stapeln på (den annars så utmärkta puben) Haket.
Inledningsvis var förvirringen total då bara den vanliga baren var öppen och det mesta av ölen jag var intresserad av ''fanns i källaren'', men vi hittade ingen trappa! Till slut (efter någon halvtimme?) öppnades en dörr dit ned. Där var det betydligt mindre folk.
På SWBF brukar det ju vara 20:-/15cl. Här var det 20:- för 10cl. Vissa öl som ''inte fanns så mycket av'' (inga speciella brygder i övrigt) fick man fem centiliter av för sin surt fövärvade tjuga! Vilket ger ett literpris på 400:- Dessutom var de flesta i personalen utrustade med mätglas! Detta är öl inte Whiskey!
Här är ett axplock av vad som dracks i alla fall (frågan om man kan räkna det om det är så små smakprov):

La blonde desquelbecq från Thiriez
Nordhäuser Porter från Landsberg
Skalák Malina från Rohozec
Mackowe från polska bryggeriet Cornelius

Dessutom hade de låtit en stackars dyslektiker (steniglash.us) skriva öl-listan vilket gjorde det väldigt svårt att ta reda på vad det var för öl om man ville kolla upp vad det var för bira på nätet.

Men det skulle bli bättre. Rojo hade dagen innan bjudit in oss till en provning som hölls på samma gata som festivalen där även de gamla bekantingarna Weine och Christer fanns med. Christian och Dykus gick på Flying barrel medan jag och Tom slog oss med med de lokala ölbloggarna för en skön avslappnad provning, tyvärr hann vi ej vara med på hela. Tur att vi hade varit på bolaget innan så vi i alla fall hade någonting att bidra med.
Här var en del av ölen vi provade:
Ysta IPA (plus tre andra från samma lambicbryggeri)
Funky buddha BBL
Buckerfields Extra IPA från Swans
Mölska bergslagen från Mjödhamnen
Maduro Brown ale från Cigar city
Apocalypse cow från Three floyds

På grund av att vi hade en halv festival och en halv provning i oss blev inte hemresan så tråkig som man skulle kunna tro.

1 kommentar:

Urpilsnerns Vänner sa...

Hej!

Kommer du till Öl- & Whiskymässan? I så fall måste du hälsa på oss i vår monter! Pilsner Urquells bryggmästare Václav Berka kommer tillbaka till Stockholm Beer & Whisky Festival med den 2700 liter stora tunnan med ofiltrerad och opastöriserad (färsk) urpilsner. Tunnan invigs strax efter pressbrunchen torsdagen den 29e september. Pilsner Urquell utvecklar i år sitt koncept genom att erbjuda gratis privata ölprovningar för små grupper där tjeckiska öl från olika originalrecept jämförs i smak och karaktär. Kolla länken för mer detaljerad information! www.facebook.com/urpilsnernsvanner

Hoppas vi ses på mässan!

/Olle,
tfn: 076 - 314 51 00