torsdag 5 mars 2009

Öl i Paris delIV-Staden's bästa krog

090225:En dag med mycket gående skulle det bli.För att ladda upp inför det hemska fick fet bli ett besök på en bryggeripub vi hade gått förbi första dagen.
I samma kedja som den vi besökte i Toulouse där inte hela sortimentet avverkades.Inseine var namnet på den första brygden.En bitter eller sorry excuse för som min medresenär skulle ha sagt.Kändes ganska vattnig.
Parislytic var väl den av deras brygder som hade mest karaktär,rubinfärgad&med något mer kropp än de övriga.Fruktigt maltig.Dock inget man beställer igen.
En stout dracks tydligen där också.Dark de triomphe.Den lämnade tydligen ett svart hål i min hjärna.Kackerlackor fanns det även på detta ställe.
Från Rue St.Denis gick vi ända ner till Boulevard de Port royal&säkerligen inte raka spåret.
Målet för promenaden var Academie de la biere.Vi hittade det inte först,utan gick in på ett annat hak&åt.Till maten något som stog under öl i menyn&säkert kostade 8euro eller liknande som öl ofta gör i denna stad.Tango-monaco hette det.Som en folkfruktöl fast ännu mer åt läskhållet.Vet inte ens om det var alkohol i.Det passade naturligtvis vansinnigt illa till min osttallrik.
Nåja,detta var uppenbarligen fel ställe,men cirka100meter längre fram på gatan låg det vi var här för i alla fall.
Det bästa stället på den här resan i mitt tycke.Visserligen ganska dyrt,men det hade man vant sig vi vid det här laget.
Först tre(!)tyska hefeweizens på raken:Alpirsbacher Weizen hefe hell,Fürstenberg Hefeweizen hell&Kuchlbauer Weisse.Ska jag vara ärlig kände jag ingen skillnad på dom.Hade man haft dom sida vid sida hhade det nog gott bättre.Lite för söta för min smak,en svår balansgång för bryggare skulle jag tro.
Loubliette Ambrée från Petite brasserie ardennaise.Citrusarom,antagligen brygd med någon belgisk jäst,en del honungstoner,men inte för mycket.Ganska bra.
Slutligen Oldarki från Castelain.Jag visste inte att Baskien även var en del av Frankrike&därifrån kommer denna brygd.Odefinerbar&sötaktig.Helt ok dock.
Sedan blev det till att åka hem&sova medan tunnelbanan fortfarande gick.

tisdag 3 mars 2009

Öl i Paris del III-70

090224: När vi kom tillbaka till Paris blev det tunnelbanan raka spåret till Barbes rochechouart där vi bodde tvärs över gatan från stationen. I princip var det bara väskavlämning innan vi styrde stegen västerut.
Ett kinesiskt hål i väggen fick agera lunchservering. Den mycket söta och hemska men ''alkoholfria'' Buckler dracks till den goda maten.

Målet för promenaden var Le carolus på Boulevard de clichy. I en ganska mysig bar serverades bla; Whitbread Pale ale 5,7%. Väldigt anonym och ''snäll'', en besvikelse. Mer Whitbread (Inbev alltså), Extra stout. Vet inte vad jag ska tycka om den, B-F-datumet hade passerats för ett bra tag sedan, men det smakar inte illa, har någon form av bottensats hade dock uppstått. Har för mig att det var en del lakrits och chokladtoner.
Roligare än så blev det inte på det stället. Istället styrde vi kosan mot bryggeripuben O'Neil (70:e bryggeriet jag besökte) på Rue des canettes. Deras Blanche var liksom priserna en positiv överraskning, inte helt stilren kanske men ganska god.
Något som inte var så gott var husets Brune. Något måste ha varit fel här. Det smakade nästan bara musslor. Inte ''belgiska musslor'' utan den mindre goda sorten man brukar få på pizzor.
Det är väl i och för sig ok, men jag vill inte att mitt öl smakar så. Resans värsta häxbrygd.
Nästa ställe att avverkas var La gueuze på Rue soufflot.
En öl blev det i alla fall Hinano från den franska kolonin Polynesien som även har funnits på Monks, men här var den färsk. Ett urinfärgat blask som dock ''smakade'' något mer/bättre än väntat.
Utanför denna restaurang fanns en hamburgerkedja som hette något i stil med Quality någonting. Frankrikes svar på Max kanske inbillade man sig lite naivt. Så var det tyvärr inte.
God natt!

söndag 1 mars 2009

Öl i Toulouse

090223: Otroligt stressigt att hinna med tåget från stationen Gare Montparnasse på morgonen och mycket folk som skulle ut och åka tåg tydligen. Cirka fem timmar senare var vi framme i Toulouse som kändes ganska idylliskt i jämförelse med Paris. Hotellet låg bara ett stenkast från stationen och var det överlägset bästa boendet under den här resan.

Väl incheckade gick vi ut på stan för att äta och kolla runt lite. Vi gick bla in i en affär som hade ett väldigt stort utbud av fotbollströjor (t ex.sköna lag som Sverige, Werder Bremen, Charleroi, Lyon hemma, bort och den apfula neongula CL-tröjan), men 70 euro kändes lite saftigt. Hel friterad krabba (utan armar/klor) var en annorlunda middagsupplevelse.
Inga av pubarna vi hade tänkt besöka hade ännu öppnat så vi fick nöja oss med en fulöl innan kvällen; Saint Omer. Det stod bara bryggeriets namn på kranen men antagligen var det: Saint Omer Blonde du brasseur biere blonde. Bättre än man kan tro. Det smakar inte 6,4 och i alla fall, men ganska tråkig.
Efter ett par timmars vila på hotellrummet var vi redo för lite jästa maltdrycker. Först gick vi till det mysiga och intima Le bar de la lune. Där en Sas pils från Leroy. Ett bryggeri som inte brukar göra så mycket väsen av sig, så ej heller denna gång, mest tråkig och pissgul.
Biere de flandre luxe du moulin från St.Sylvestre. Ännu en tråkig ljus underjäst öl, denna gång på 75:a.
Bara ett kvarter från detta ställe finns bryggeripuben Frog&rosbif dit vi styrde apostlahästarna. Mest skränande studenter i publiken.
Maison blanche var en blaskig wit som dessutom skändades (?) med citronskivor.
Mer blask i form av Frog natural blonde. Ljus lager.
Ginger twist; man känner väl av lite smak av ingefära. Precis som de övriga brygderna på denna pub hade detta öl väldigt lite kropp.
Ingen höjdaröl denna dag men ändå ganska kul att se denna stad.

Öl i Paris del II-Falstaff

090222: Vi tog t-banan för att åka och glo på Eiffeltornet. På tåget hördes plötsligt musik.
Det var en dockteaterföreställning som utbröt i vagnen. Mycket exotiskt. Vi förstod ingenting, men det var ändå ganska underhållande till skillnad från diverse ''musikanter'' man brukar få stå ut med i vanliga fall.
Väldigt mycket tourist-scams som föregick runtomkring tornet.
Köerna kändes inte så lockande så vi gick istället den ganska dryga sträckan till puben Falstaff på Rue du montparnasse.

En del intressant flasköl fanns att välja mellen t ex. Canardou Bière aux noix. Eller nötöl som vi säger på svenska. En brygd som luktade ganska gott av valnöt, men som i själva verket var en besvikelse. Obefintlig beska.
Thurn&taxis Roggen. Mer välbalancerad än Paulaner Roggen antagligen, men jag gillar ändå den bättre. Ganska god ändå, antagligen har dom i en hel del vetemalt.
Duchesse Anne från det inhemska bryggeriet Lancelot. Någon slags belgisk ale på 6% tror jag det var. Ganska ljus, ofiltrerad, kryddig, lite sötma.
Mer från samma bryggeri: Cervoise lancelot, så heter bryggeriet och även detta bärnstensfärgade öl. Underligt och komplext öl, honung, grapefrukt mm. Ganska gott.
Åt gjorde vi också. Inte så gott som ölen tyvärr...
Lite strategisömn på vandrarhemmet blev det på detta.
Utvilade var vi redo för dagens andra halvlek som skulle utspela sig på Le sous-bock som vi hade varit på kvällen innan.

Bell de loing Blonde från Rateliers. Någon odefinerbar citrussmak, kändes svagare och tunnare än sina 6,5%, någon bismak. OK öl dock, men kanske inget man vill ha mer av.
Bourganel Aux marrons var ett kastanjeöl. Jag har aldrig ätit kastanjer, men möjligen kan den söta ton man känner i smaken komma därifrån. Gott var det i alla fall inte.
Bourganel Aux myrtilles, blåbär är gott, öl är gott. Varför är inte det här gott? Aromen har en del blåbär, men smaken känns mer diffust konstgjort sötad.
Nog med konstiga brygder för denna dag.

För övrigt slutade det förra månadens omröstning om vilken typ av öl man helst undviker enligt följande: Fruktöl29%, Berlinerweisse22% och något överraskande tripel12%.

lördag 28 februari 2009

Öl i Paris del I-Liten barrunda

090221:För första gången i år dags att kasta sig ner i det träsk som av kvällspress brukar kallas semesteralkoholism.Denna gång i Frankrike.
Resan ned var väl ej så mycket att orda om.Vi(undertecknad med sambo)gick från flygbussen till triumfbågen(nej,jag har aldrig varit i Paris tidigare).Bra mycket större än dom som står&skräpar i Antwerpen&Rom.Ganska mäktig faktiskt.
Vi tog tunnelbanan upp till Rue la fayette där vi skulle bo.Checkade in&gick ut för att få tag på lite frukost för de kommande dagarna.
Någon bisarr snabbmat fick vi även i oss.Tunnelbanan tog oss smidigt tillbaka till centralare delar av denna jättestad.
På rue St.Denis med dess gatuprostutition(trodde dylikt sköttes över nätet eller skyltfönster nu för tiden...)ligger Hall’s beertavern.Där fick vi för första gången på flera år bekanta oss med franska ölpriser.Ungefär som i Norge skulle jag tro...
En Edelweiss på fat beställdes dock in.Inte den österrikiska utan någon(in-)hemsk variant.Glädjande var det en wit&inte hefeweizen.Men jag skulle hellre ta en Hoegaarden.Ingen hit.
Vi drog vidare till Au trappistes som låg lite längre ner på samma gata hyfsat lång öl-lista,men inget nytt under solen utom Inbev-blasket Loburg en ljus lager på fat som var överraskande smakbefriad.
Vidare till nästa ställe som på pappret hade stan's(landets?)mest intressanta öllista.Le Sous-Bock på Rue st.Honore.Paris svar på Monks,med allt vad det innebär...En hel del inhemska micros.Denna kväll blev det dock bara en;Yeti från Cimes.En stark,värmande,ganska ljus,rätt så söt&fyllig.De åtta procenten är mycket väl dolda.En utmärkt sängfösare.

fredag 20 februari 2009

The very best of ÖIS

Ofta får man frågan: ''-Vilket är det godaste/bästa ölet du druckit?''
En vansinnigt svår fråga att svara på förstås. Jag är ingen stilfacist, men tycker heller inte man ska jämföra äpplen med päron. Vad kunde passa bättre än att lista mina favoriter i respektive ölstil?

Allt enligt Rate beer's klassificering:
Alt:Schumacher
American dark lager: Mig veterligen har jag aldrig provat någon dylik. Förhoppningsvis ska det bli ändring på den saken om något halvår eller så...
American strong ale: Arrogant bastard. Ruskigt överskattad, men med min begränsade erfarenhet av stilen får det nog bli den. I am worthy apparently...
Amber: Yamhill Amber ale
APA:Nøgne Ø Pale ale

Baltic porter:Black boss9,4.Mest för att det är det som smakar minst illa...
Barley wine:Baladin Xyauyù
Belgian strong ale:Leffe Radieuse.Det finns så sjukt mycket bra i den här klassen&trots att det är InBev så är det i alla fall en av de bästa i mitt tycke.
''Belgisk ale'':Maredsous 6.Kanske ett tråkigt val,men som den första överjästa belgiska öl jag någonsin smakade har den en speciell plats i mitt hjärta.
Berliner-weisse:Dogfish head Festina peche.I brist på annat.
Biere de garde:Saint-germain Page24réserve hildegarde blonde
Bitter:Williams Forth puffer ale
Blond/golden ale:Harviestoun Over&out
Brown ale:Avery Ellie's brown ale

California common:Anchor Steam
Cream ale:Ølfabrikken Cream ale

DIPA:Nørrebro North bridge extreme
Dubbel:Westmalle
Dubbelbock:Weltenburger kloster Asam-bock
Dunkelbock:Samuel Adams Chocolate bock.Smaskens,men får en bock vara hur svag som helst?
Dry stout:Samuel Smith's Extra stout
Dunkel:Nynäs Marskär
Dunkelweizen:Fässla Weizla dunkel

English strong ale:Jämtlands Julöl
ESB:Full sail
European strong lager:U medvídků X33

Faro:Lindeman's
Foreign stout:Nils Oscar Imperial stout.Trodde det var en IS,tydligen inte...
Fruktöl:Samuel Smith's Organic raspberry
Fruktlambic:Eylenbosch Kriek'79eller'80

Gueuze:Girardin White label

Hefeweizen:Wisby Vinter Weiss
Helles:Südstern Heller stern
Helles bock:Rogue Dead guy ale

Imperial porter:Mikkeller Fra til
Imperial stout:Moylan's Ryan O'Sullivan's imperial stout
IPA:Nøgne Ø
IRA:Messrs Maguire Rusty ale
Isbock:Kulmbacher Eisbock.Den enda öl jag mig veterligen druckit i denna stil.

Kellerbier:Maisel
Kristallweizen:Maisel's Weisse Kristall
Kölsch:McMenamins Firefly

Ljus lager:Hirter Zwickl
Low alcohol:Falcon Bayerskt 2.8%

Malt liquor:Kopparberg's Special brew super x-strong.Hu så hemskt,precis vad jag önskar min värste ovän.
Mild:Nynäs Pumpviken.Imperial mild?
Mjöd:Apis Trójniak piastowski.Nej,det är inte öl,men fick vara med ändå.Har druckit godare,men det var den här som jag minns namnet på.
Märzen:Slottskällans Oktoberfest:Hade egentligen viljat skriva Schlenkerla, men den klassificeras med all rätta som en rököl.

Oblandad lambic: Girardin Oude lambik
Old ale:Kuhnhenn Fourth dementia alldeles för stark med sina11%för att vara typriktig,men gott är det!

''Pilsener'':Brand Urtyp
Porter:Någon hembrygd för ett par år sedan.
Premium lager:Sigtuna Jäst-Hasse's Export
(English)Pale ale:Oppigårds Summer twist

Saison:Nøgne Ø
Schwarzbier:Köstritzer
Speciality grain:Paulaner Roggen
Spice/Herb/Vegetable:Anchor our special ale'03
''Stout'':Young's double chocolate stout
Surale:Russian river Toronado20th anniversary
Sweet stout:Widmer Snow plow

Tjeckisk pilsner:Den ofiltrerade Urquell man får nere i källaren på bryggeriet(Ja,den heter så).
Traditional ale:Kerkom Bink de reuss
Tripel:La trappe
Tysk pilsener:Slaapmutske Dry-hopped lager

Quadrupel:Steenberge Gulden draak

Rököl: Närke Anders Göranssons bästa rököl. Kanske den mest prestigefyllda kategorin då det är min favorittyp. Gillar nästan all rököl.

Vetebock: Schneider Aventinus

''Wee heavy'': Nils oscar Julöl'08. Jag har väldigt begränsad erfarenhet av denna ölstil.
Wheat ale: Issaquah Bullfrog ale. Varför hittar dom på sånt här?
Wieneröl:Nils Oscar Kalaspåsköl
Wit:Bell's Winter white

Inte så mycket amerikanskt som man skulle kunna tro&överraskande mycket inhemskt.

Jag såg för övrigt det HÄR sidan apropå ingenting.

måndag 16 februari 2009

Wine is gay


Detta var synen som mötte mig för ett par timmar sedan.Det är kön utanför bolaget på Regeringsgatan.De flesta av dessa personer stog i kö för att handla härsken druvjuice.När man äntligen blev insläppt var det ganska lungt borta bland ölen.Gyllenbock stog där&botaniserade lite bland mitt i månaden nyheterna.Ett gäng Flying dog Schwarz fick jag med mig i alla fall.
Nu får man väl maskera sig nästa gång man hänger på låset vid något stort släpp så man inte får en golfklubba i bakhufvudet.

söndag 8 februari 2009

Öl i Uppland

Vi hade inte varit på Uppsala belgoträff på ett par år så det var på tiden, denna gången med rookiesarna och tillika syskonen Åsa och Hans.
Som vanligt hölls spektaklet i Musicum. Sexton bryggare hade bryggt 25 öl i elva olika stiler.
Alla mot alla, inga olika klasser att rösta i. Av alla liknande hembryggarevenemang jag besökt har det aldrig varit så här hög standard på ölen.
Folket's val:

Guld: Big bertha blond (Ljus stark belgisk ale) av Ulf Henryson, Niklas Stenlås, Kalle&Oskar Andersson.
Silver: Böveln (Ljus stark belgisk ale) avPaul Padoan & Niklas Stenlås
Brons: De volle maan Tripel av Jacob Carlström

Bra allihop, men det fanns mycket annat bra också. Speciellt hedersomnämnande för Per-ola Roos Tripel Sancune och Oskar Andersson's mörka starka Donker kong.
En riktigt kul träff där jag även träffade på Markus/Gyllenbock från Öl är gott, resor är kul.


Efter prisutdelningen gick vi,undertecknad med sambo i alla fall till O'Connor's där en fantastiskt god middag intogs. Till denna ett glas Vedett extra white från Moortgat (of Duvel-fame).
Ganska gott men inte så fruktig eller ''kryddig'' som Hoegaarden som jag nog trots allt föredrar.
Dagens sista öl fick bli St.Peters IPA. En besvikelse med tanke på vad man vet vad de kan göra. Väldigt sträv beska med någon konstig (?) slags humle. Tråkig cirkulär flaska istället för dom klassiska ovala übercoola.
Hemresan blev inte speciellt spektakulär.

tisdag 3 februari 2009

Nya Rate beer-topplistan.

Så var det ett nytt år och därmed dags för en ny lista över världens 100 bästa bryggerier från Rate beer.
Den amerikanska dominansen är som vanligt stor. De fem första platserna innehas av bryggerier från USA och hela 68 av de 100 bryggerierna är amerikanska.
I övrigt har Kanade fyra bryggerier med, Tyskland två, Danmark fyra, Belgien står kvar på trettton sedan förra året, Dugges ramlade ur. Det har ryktats en del om infekterade öl, kanske kan det vara en del av förklaringen.
Närke halkar ner från femte till trettonde plats. Alltid lika barnsligt road blir jag varje år av denna lista.
Som vanligt lyser tjeckerna med sin frånvaro, men om man frågar vilken tjeck som helst (eller tysk för den delen) så är deras öl förstås världens bästa...
1 Three Floyds Brewing Company
Indiana USA
2 Port Brewing/Lost Abbey
California USA
3 AleSmith Brewing Company
California USA
4 Hair of the Dog Brewing Company
Oregon USA
5 Russian River Brewing
California USA
6 Mikkeller
- Denmark
7 Founders Brewing Company
Michigan USA
8 Stone Brewing Co.
California USA
9 Surly Brewing Company
Minnesota USA
10 Struise
- Belgium
11 Bells Brewery
Michigan USA
12 Westvleteren Abdij St. Sixtus
- Belgium
13 Närke Kulturbryggeri
- Sweden
14 Great Divide Brewing Company
Colorado USA
15 Valley Brewing Company
California USA
16 Dieu du Ciel
Quebec Canada
17 Southern Tier Brewing Company
New York USA
18 Minneapolis Town Hall Brewery
Minnesota USA
19 Captain Lawrence Brewing Company
New York USA
20 Midnight Sun Brewing Company
Alaska USA
21 Kuhnhenn Brewing
Michigan USA
22 New Glarus Brewing Company
Wisconsin USA
23 Deschutes Brewery
Oregon USA
24 Alpine Beer Company -CA
California USA
25 Green Flash Brewing Co.
California USA
26 Barley Johns Brew Pub
Minnesota USA
27 The Livery
Michigan USA
28 Cantillon
- Belgium
29 Great Lakes Brewing Company
Ohio USA
30 Jolly Pumpkin Artisan Ales
Michigan USA
31 Bear Republic Brewing Company
California USA
32 BrewDog
- Scotland
33 Smuttynose Brewing Company
New Hampshire USA
34 Selins Grove Brewing Co.
Pennsylvania USA
35 Ballast Point Brewing Company
California USA
36 Tyranena Brewing
Wisconsin USA
37 Goose Island Beer Company
Illinois USA
38 Dogfish Head Brewery
Delaware USA
39 Brooklyn Brewery
New York USA
40 Brasserie de l’Abbaye des Rocs
- Belgium
41 Schooners Grille and Brewery
California USA
42 Flossmoor Station Restaurant and Brewery
Illinois USA
43 Brasserie Rochefort
- Belgium
44 St. Bernard Brouwerij
- Belgium
45 Dark Horse Brewing Company
Michigan USA
46 Allagash Brewing Company
Maine USA
47 Rogue Ales
Oregon USA
48 Shorts Brewing Co.
Michigan USA
49 Victory Brewing Company
Pennsylvania USA
50 Bullfrog Brewery
Pennsylvania USA
51 Harviestoun
- Scotland
52 Microbrasserie Charlevoix / Le Saint Pub
Quebec Canada
53 Oskar Blues Grill and Brew
Colorado USA
54 Avery Brewing Company
Colorado USA
55 Brouwerij de Molen
- Netherlands
56 Free State Brewing Company
Kansas USA
57 New Belgium Brewing Company
Colorado USA
58 Nøgne Ø
- Norway
59 Brouwerij Het Anker
- Belgium
60 Boulevard Brewing Company
Missouri USA
61 Bièropholie
Quebec Canada
62 Weissbierbrauerei G. Schneider and Sohn
- Germany
63 Sierra Nevada Brewing Company
California USA
64 Firestone Walker Brewing Co.
California USA
65 Barleys Brewing Company
Ohio USA
66 Pizza Port -Solana Beach
California USA
67 Southampton Publick House
New York USA
68 Nørrebro Bryghus
- Denmark
69 Weyerbacher Brewing Co.
Pennsylvania USA
70 Hoppin Frog
Ohio USA
71 Terrapin Beer Company
Georgia USA
72 Saint Louis Brewery
Missouri USA
73 Brasserie d’Achouffe -Moortgat
- Belgium
74 Piece Brewery and Pizzeria
Illinois USA
75 Hopfenstark
Quebec Canada
76 Brasserie Fantôme
- Belgium
77 Amager Bryghus
- Denmark
78 Pelican Pub and Brewery
Oregon USA
79 Rock Bottom Chicago
Illinois USA
80 North Coast Brewing Company
California USA
81 Bryggeriet Ølfabrikken -Gourmetbryggeriet
- Denmark
82 Ottos Pub and Brewery
Pennsylvania USA
83 Upland Brewing Company
Indiana USA
84 Pizza Port -Carlsbad
California USA
85 Brewery Ommegang -Moortgat
New York USA
86 Samuel Smith
North Yorkshire England
87 Iron Hill Newark
Delaware USA
88 De Proefbrouwerij
- Belgium
89 Elysian Brewing Co.
Washington USA
90 Brauerei Aying
- Germany
91 Dupont Brasserie
- Belgium
92 Dark Star
West Sussex England
93 Iron Hill Wilmington
Delaware USA
94 Unibroue -Sapporo
Quebec Canada
95 Dubuisson
- Belgium
96 Left Hand Brewing Co.
Colorado USA
97 Raasted Bryghus
- Denmark
98 Geuzestekerij De Cam
- Belgium
99 Lagunitas Brewing Company
California USA
100Stoudts Brewing Co.
Pennsylvania USA

måndag 2 februari 2009

Bockolisoppa

Mina första stapplande steg till att laga mat med öl som ingrediens togs natten mot måndagen. Ett stort fan av varma koppen är jag då det inte tar särskillt lång tid eller på annat sätt är speciellt jobbigt.
För att ''lyxa till det'' slängde jag i ett paket nudlar (första gången i världshistorien som''lyxa till det'' och nudlar står i samma mening) med tillhörande kryddpåse och ersatte en del av vattnet med en slumpmässig öl ur kylskåpet. Kulmbacher Eisbock närmare bestämt.

Fyra dl vatten
En dl öl
En påse nudlar med tillhörande kryddpåse
Två påsar Blomkål och broccolisoppa (Knorr)

Soppan kändes mycket krämigare/fylligare än den brukar göra. En del beska kändes också av.
Jag gjorde antagligen rätt i att använda ett öl som har fokus mer på malt än humle. Det gav mig blodad tand då resultatet blev ganska gott.
Rekomenderas.

Öl i hemmet's lugna vrå

Ännu en belgian strong-ale-provning ägde rum i förrgår. Väldigt gott alltihop. Den fyrhövdade panelen kom fram till följande:
Stjernebryg 9 poäng
Mörk, ljuvlig, fyllig och ganska söt. Tanniner blir mer framträdande ju mer den värms upp. Hade det varit blindprovning hade jag gissat på att det var Flying dog som var skyldiga.

Elixir 5 poäng
En riklig skumkrona som varar länge. Luktar typiskt belgiskt. 10 väl dolda procent i denna ganska mörka, söta brygd.

Stille nacht 4 poäng
De dolles julöl. Väldigt mycket jäst i flaskan, man får hälla försiktigt. Söt eftersmak.

Deus '07 4 poäng
Har verkligen utvecklats positivt på den relativt korta tid den lagrats, inte så torr som jag minns den. Tur man har mer.

fredag 30 januari 2009

SCHWEDEN

Ett gäng småflaskor inhandlades på Regeringsgatan i går.
Jag var så pass tidigt ute så Monks hade inte öppnat. Det fick bli Bishop arms på Vasagatan istället.
Det var väl ett halvår sedan man var där och mycket nytt fanns att inmundiga. T ex.Oppigårds Pale ale. Ett mycket gott exempel på en pale ale av något slag.
Marjut och Virpi dök också upp och drack lite fatöl.Oppigårds Single hop ale fanns också på fat, bra men underlig, en distinkt smak av chorizo(!). Skulle säkert passa jättebra till en dylik. Brygd på styrian goldings tydligen. Man hade nog fått mer ''djup''/komplexitet om man använt flera sorter.
Nynäs hade också en nyhet på fat; Ekholmen ekologiska ale(grammatik?). Inte det bästa de bryggt. Men den smakar verkligen Nynäs, antar att denna jäst används i fler av deras öl. Överraskande maltig. Jag föredrar dock Oppigårds Pale ale.

Är det min inbillning, eller har inte Oppigårds öl blivit bättre de senaste åren, framför allt deras ''nyare'' produkter?

onsdag 21 januari 2009

Månaden's bolag,januari'09

Det här börjar bli enformigt. Regeringsgatan vinner igen.
Hädan efter kommer denna utmärkelse bara att ''delas ut'' om någon annan butik skulle råka vara bättre någon månad. Men det lär väl dröja...

fredag 16 januari 2009

Lillsöndag

Eftersom man var och brände ett ansenligt belopp på svart öl på Regeringsgatan i går (Winter-time samt Hel&verdoemenis) blev det även ett sedvänligt besök på Monks där Marjut dök upp och sällskapade lite.
Kanske den bisarraste komersiella öl jag druckit fanns på fat, självklart deras egen. Asterix & Obelix. Den såg verkligen osmaklig ut; som ett glas O'boy fast man har haft vatten i istället för mjölk. Aromen kommer jag inte ihåg, men den smakade olikt all annan öl. Damen i sällskapet tyckte det påminde om radler. Kryddig så det förslår, ganska söt. Mycket underlig, men det smakar inte illa. Hade inte gissat att det var öl om jag inte vetat.
Ett par flaskor bitter från Joseph Holt blev det också. Ingen av dem särskillt god men 1849 smakade nog något bättre än Touchwood som hade någon obehaglig träig ton. Därav namnet antagligen.

En bok inhandlades även för den hutlösa summan 250:-. Sveriges ölkrogar. Stöpt i samma form som ''Sveriges ölbryggerier'', men med andra författare. Generellt bra, välskriven och smårolig. Varje Bishop arms avhandlas inte för sig, utan hela kedjan får en sammanfattning. Ett plus är att en del krogar får en del kritik, det känns mer sakligt så. Så långt allt väl, meen jag måste få gnälla lite också. Varför är ställen som kvarnen, Saddle&sabre och Pelikan med när ställen som Dahlberg's, 137:an och Flying scotsman i Göteborg ej finns representerade frågar man sig...
Men boken är väl ändå ett måste antar jag. Sverige's GBG... fast utan öl/bryggerilistan.

söndag 11 januari 2009

Le ilot de roi

I går var jag för första gången på Främjarna's månadsmöte. Cirka 20 personer samlades på Macinlay's för en öl innan vi gick vidare till ''Löwen''.
Där hölls en blindprovning av Weltenburgeröl.Pils,Anno 1050,Barock Dunkel&Asam bock.Dunkeln&1050hade jag druckit tidigare,men pilsnerns blotta existens var för mig helt okänd.Allihop smakade dock bra,även om vi blev serverade i saftglas(!).
Efteråt tog jag ännu en öl från detta''trevliga''bryggeri;Winter-traum,som funnits i det skånska beställningssortimentet sedan många år.Även detta var en välsmakande brygd,något bättre än1050.Stor,ståtlig skumkrona,inte så maltig som man skulle kunna tro.
Det låg även gamla öllistor runtom i lokalen från deras''festival''som brukar äga rum lite senare på vintrarna.En festival som jag fnyst åt när folk har uppmärksammat mig på dess existens.Det skulle man inte gjort tydligen,där fanns en del ölsorter som ej hade passerat min strupe.Kanske skulle vara läge för ett besök om någon månad.

Tittar på''tv''

Har denna vecka ''plöjt'' igenom tvserien The beerhunter. Rent och skärt guld
. Det är när man ser det här man verkligen förstår Michael Jacksons storhet.
Med tanke på att serien har tjugo år på nacken var väl inte förväntningaran på topp.
När första avsnittet beskådades satt jag i godan ro intet ont anandes och drack en jäst maltdryck i ett Chimay-glas. Och vad får man se i vinjetten? Jo, MJ sitter och dricker ur ett exakt likadant glas!
En annan sak om vinjetten är att man får se en massa öl och det är någon musik, men så fort programledaren kommer i bild går melodin över i klezmeraktig musik. Är detta för att Michael Jacksons farsa var jude?
Antagligen är det bara jag som överanalyserar.
I serien får vi bl a. följa med till Anchor, Bamberg, trappistkloster, GBBF, ''Tjeckoslovakien'' och Lembeek.
Sjukt bra är det i alla fall och jag kommer gång på gång på mig själv med att bara sitta och le. Misstänker dock att en del av bryggerierna han besöker är nerlagda i dag.

Appropå ingenting,tycker du att ditt lokala bolags sortiment känns lite ''sådär''? Kolla då in den HÄR ''lilla'' butiken.

söndag 4 januari 2009

Öl i Södertälje

Vi tog bussen till Flempan för vidare färd ner till ''Kringlan'' med tåg. Målet för utflykten i svinkylan var puben 137:an belägen ett par hundra meter från Södertälje centrum station. Ett riktigt mysigt ställe med en diger öllista skulle det visa sig.
Ett för mig oprovat svenskt bryggeri skulle avsmakas; Södertelge premium från Mälarbryggeriet (Eskilstuna). Som väntat var det en väldigt tråkig ljus lager.
Betydligt mer spännande var Good times från Williams (Skottland). Något slags ljus ale med fläder. Jag är alltid svag för brygder med denna växt som ingrediens. Ganska söt, med en hel del citrustoner. Flädern smälter bra in med den måttliga beskan. Uppfriskande, skulle antagligen gjort sig ännu bättre om ett halvår på uteserveringen.

Har aldrig druckit öl från Israel förut. Det ljusa lagerölet Maccabee från bryggeriet Tempo i sin gröna flaska skulle råda bot på detta. Hur skunkig som helst. Årets värsta öl så här långt.
Ett STENKAST från det bryggs ligger antagligen det palestinska bryggeriet (!) Taybeh vars öl Golden fanns att tillgå. Överjäst tydligen, påträngande sötaktig citrussmak. Brun flaska. Annars hade den nog också varit helt förstörd.
WPA från Wentworth; Inte så bra som Good times, men bättre än Taybeh. Obefintligt skum. Äppelsmak som blir allt tydligare när den värms upp. Skön efterbeska.
Slutligen Antares Porter; Ganska chokladig, både i arom och smak. ''Sådär''.
Öllistan var VÄLDIGT lik den som finns på Monks om än något mindre. Men ett mycket mysigare ställe. Bra service och trevlig personal. Det var absolut värt resan och jag kan rekommendera ett besök.

fredag 2 januari 2009

Everyone's a winner!

I förrgår eftermiddags hade vi en saisonprovning i hemmet's lugna vrå.
Le merle från North coast, Cuvée Angélique och Saison d'erpe-mere. Båda från Glazen toren(glasdörren?).Alla öl smakade bra men var ganska olika i karaktär.Som så många gånger förr gick panelen's åsikter vitt isär vilket ledde till att samtliga brygder tilldelades tre poäng.
Jag ser redan fram mot nästa gång.Någon slags provning borde man kunna skrapa ihop till innan vintern rasat ut.

Förra månaden's omröstning slutade med seger för Helsingfors.Jag lovar inget,men det är ingen omöjlighet att det finska hufvudstaden hemsöks under året.