söndag 10 juli 2016

Öl i Minneapolis del III-En relativt händelselös dag

Vi inledde dagen med att gå bron i värmen över ''The mighty mississippi'' till det mexikanska snabbmats-stället Chipotle. Eftersom det var vår första gång där var det gratis(!), något som min ansträngda budget välkomnade.
Inte långt därifrån ligger Acadia cafe med dess trevliga bartenders. En uteservering finns i en gränd på baksidan, men det var nästan lite väl varmt att sitta där. En del öl fick vi förstås i oss där. För min del Summit Oatmeal stout, Maggie’s leap från Northgate, Summit 30th anniversary keller pils, Glimmerglass från Ommegang, Witness wit från Boom island, Viking ale från Surly, Belgian chocolate stout från Boom island, White birch Watermelon wheat och Grain belt Nordeast från August schell. Det mesta smakade bra.

Frun gick till ett bibliotek och släktforskade lite medan jag gick och tog halvtidsvila.
Efter ett par timmar möttes vi upp på bryggeripuben Day block som vi hade besökt dagen innan. En Citra pale ale slank ned i baren innan vi gick vidare.

... till bryggeripuben Minneapolis town hall brewery där resten av kvällen tillbringades drickandes följande brygder: Schell Light, Surly Mild, Dortmunder och West bank pale ale. Bra öl över lag. Jättestor uteservering där vi satt först innan den långa baren intogs av oss.

torsdag 7 juli 2016

Öl i Minneapolis del II-No tour for you!

Morgonen/förmiddagen randades och vi begav oss norrut till bryggeriet 612 brew där en visning var inplanerad. Det visade sig dock att de bara hade visningar ojämna veckor, vilket det ju inte var.
Istället gick vi i grisvärmen till en därbelägen sunkig diner där jag intog en riktigt god burgare som inte ens hade bacon eller ost på sig. Frun var även hon väldigt nöjd med sina pannkakor.
Bryggeriet hade nu öppnat på riktigt och i baren intogs Gateway park, Mary ann och deras sammarbetsbrygd med Northgate (som besöktes dagen innan) Murphy’s Storm.
Inga vidare öl faktiskt.
Vi tackade för oss och begav oss söderut.

Målet för denna bussresa var ytterligare en visning som inte blev av (för vår del). Anledningen denna gång var att vi var 20 minuter sena.
Men ingen ide att hänga läpp för det, det var ju faktiskt Lynlake brewery det här. Högt till tak och utsmyckat med cyklar. Vi beställde pizza från någon pizzeria. Jordnöts-sås kanske låter gott att ha på, men det är det inte... Vi spelade även bingo här. Mycket tråkigare än jag minns det.
En hel drös öl hanns med också: Rubbish oat amber (som levde upp till namnet), Take 6, El tradesman, Ponyboy gold, Mallard club och Citra queen. Verkligen ett bryggeri som blandade och gav. Generellt sett var ölen bättre ju mer välhumlade de var (mer att gömma sig bakom?).

Nästan dörr i dörr avslutade vi kvällen på bryggeripuben Herkimer. En Gose speziell weizen fick räcka.
Resans enda taxitur tog oss hem. Mycket skönt då det hade varit en lång dag. Kul chaffis.

onsdag 6 juli 2016

Öl i Minneapolis del I-Not so bitter in Minnesota

Vi vaknade någolunda tidigt och gick iväg till Whole foods där mestadels mat inhandlades, men även lite öl.
på väg tillbaka till boendet intogs god lunch på Kramarczuk’s. För min del surkåls-soppa med en Grain belt Lock and dam från August schell.

Varorna lämnades på rummet innan vi gick iväg till bryggeripuben Day block där Chris och Meridith satt.
På pubens baksida gick en bussresa vi hade bokat innan och som tog mig, frun och det övriga sköna gänget runt på några bryggerier.
Första stoppet var Northgate, ett trevligt ställe med (åtminstone när vädret tillåter) stort utrymme utomhus. Ganska mycket folk, men servicen var ändå bra. Ölen Get together och Red headed piper smakade bra i värmen.
Vi träffade även en skön snubbe som kunde lite svenska.

Nästa stopp var belgoinfluerade Boom island där några smakprov bjöds. Från inte så bra, till helt fantastiskt.

Busschauffören tog oss vidare till Fulton i stadsdelen North loop där följande brygder avnjöts: The randonneur, Mpls mild och Eleven O.G.
En mycket kul busstur. Dock inga visningar eller så.

Bussen återvände till Day block där vi blev sittandes ytterligare ett par timmar inmundigandes inte fantastisk öl, men schysst taproom och trevlig personal. Vi åt inte, men maten såg inte särskilt lockande ut. Bärsen var Berliner weisse, Frank’s red ale och Vacation ale.
Därpå följde en lång och välbehövlig halvtidsvila, antagligen lite jetlaginfluerad.

Ganska mycket var klockan när vi utvilade gick ut för andra halvlek till den mörka Mac’s industrial sports bar som var ganska nära boendet och hade öppet till 2. Goda quesedillas här, inte så märkvärdig öl. De var i alla fall Two sparrows från Able seedhouse, Grain belt Premium från August schell, Homeguys helles från lokala Bauhaus, Summer crush från Castle danger och Minnesota gold lager från Third street brewhouse.
Kul personal och gäster här.
Det fick räcka så denna härliga första riktiga dag på denna resa.

tisdag 5 juli 2016

Öl i Queens

Efter en lugn natt i Uppsala blev det en tidig morgon då vi åkte med svågern till hans jobb, Arlanda.
Det var dags för ett nytt öläventyr i USA.
Vi flög till JFK varifrån en buss tog oss till Kew gardens och Austins ale house. Kvavt och jävligt var det när uteserveringen intogs.
Maten var i det närmaste bedrövlig, men ölen desto bättre. Sweet baby jesus! från det för mig okända marylandbryggeriet Duclaw, Camp wannamango från Harpoon och Superfuzz Blood orange från Elysian.

Vi lyckades därefter få tag på en taxi som tog oss vidare till Laguardia där ytterligare öl kunde intas. Bronx Pale ale i en plastmugg innan en riktig krog kunde lokaliseras. Helt ok öl dock.

På Prime tavern som stället hette intogs ytterligare bärs i form av Braven White IPA, Southampton Double white, Kuka Belgian blonde och Lighthouse ale från Fire island. Inga höjdare, men de bättrade i alla fall på det så viktiga flygruset.

Några timmar senare landade vi på Minneapolis-Saint paul international airport. Tre exotiska flygplatser på en dag, det har inte hänt mig på åtta år.
Spårvagn tog mig och Majsan till centralare delar av stan. Efter en lång promenad släpandes på väskor i duggregn i värmen kom vi äntligen fram. Det fanns en mycket närmare väg att gå, men det var svårt att hitta utan nät.
Frun var förståligt trött efter resan och gick till sängs.
Chris och Meridith som jag inte träffat på nio år var i stan så det var lika bra att passa på.
Vi sågs på Rock bottom som var det trehundrade bryggeriet undertecknad satte sin fot på (vid senare noggrannare räkning visade det sig inte stämma riktigt. Nummer 300 har dock passerats).
För dem var det nummer 1000-nånting... Vilka hjältar...
Det blev en överraskande lång sittning med tanke på hur länge jag varit uppe. Det var dock jävligt kul att träffa de här dårarna igen.
Ölen då? Kölsch, Hell bent red ale, Mills city wheat, Summer blonde honey ale och Iron horse dark.
Jag var besviken på ölen här. Har tidigare besökt sex andra bryggeripubar i kedjan och det här var absolut på nedre hälften av dessa.
Promenad ''hem'' i den ljumna natten.

söndag 3 juli 2016

Regn blev till sol

En regnig dag förra månaden begav jag mig till Uppsala för att gå på begravning.
Det brukar ju inte vara så muntert. Så även denna gång.
Vad som dock var lite gladare var att jag efteråt hamnade på en bryggeripub vars existens för mig var okänd. Ett tvättäkta bonusbryggeri m a o.
Ångkvarn var namnet och den ligger vid Fyrisån. Förutom deras egna brygder fanns även en del gästöl.
Hedin anslöt så småningom också.
Bärsen som intogs var Bryggarns sommarlager, Bayerska helles, Sjuhelvetes ale och gästfatet Monstrosity från lokala Tempel.
Jag var faktiskt positivt överraskad och kan rekommendera ett besök.
De anser sig vara en gastropub, så nästa gång måste maten provas.

Där efter åkte jag hem till svärmor och åt väldigt goda pannkakor med en mumsig Haandbryggeriet Belgisk pale ale som dessert.

tisdag 7 juni 2016

Ett par bärs på stan

Vi hängde på låset till frukostbuffen och hann således få något i våra svullna bukar.
Tåget hem gick tidigt och det var inte bara vi som väntade in elvaslaget i bistron.
För min del blev det en Puur från La trappe och en medhavd Helsingborgs IPA Session III. Inga höjdare.

När vi kom fram till huvudstaden badade densamma i solsken och jag mötte upp frun på Hötorget.
Ett biobesök blev det denna söndag.
Efter det gick vi till ''Biskopen'' på Vasagatan och intog söndagsmiddag med tillhörande öl. För min del Pink boots gose från S:t eriks och 1516 från Weihenstephaner. Det satt som en smäck.
Bra slut på en lång helg.

söndag 5 juni 2016

Öl i sydvästra Sverige del II-Helsingborg

Efter frukostbuffen begav sig de övriga resenärerna och kollade på ett andra-världskrigs-reenactment. Jag turfade runt till fots i stan och stannade till på bolaget där ett par lokala öl inhandlades.
Lite senare var det dags för visning på Helsingborgs bryggeri. Ett speciellt upplägg här, Oxhallen (på ett gammalt kasernområde dit foodtrucks, bönder som säljer sina grödor och folk som säljer allehanda krimskrams) har öppet på lördageftermiddagar. Det fanns även en scen i ett hörn där något band spelade, dock på en ljudnivå som gör att man fortfarande kan prata med varandra.
Själva brygghuset ligger även det på kasernområdet. Där blev vi guidade runt och turen avslutades på en mysigt inredd vind där en provning följde.

Efter själva provningen stannade jag kvar, åt revbens-spjäll och så småningom dök gubbarna upp och mer öl intogs. Gillade upplägget här och som tur var svar det soligt, skulle det inte vara det finns gott om utrymme i själva Oxhallen. Bra priser också. Ölen då? Vissa var ok, men helt klart har bryggarna en del att jobba på här.
Mina medresenärer var dock stormförtjusta och gick loss på sovenirbutiken. Bärsen undertecknad vick i sig var: Lager, Funkymonkey, Witbier, Hips n’ hops, Lakrits, Jubileumsöl, WIPA, Amber ale och Butchers brew.

Jag gick och tog en välförtjänt halvtidsvila och sov riktigt gott tills Tony kom tillbaka och väckte mig. Intog då en Helsingborgs India pale ale inhandlad i hotellreceptionen.

Gubbarna stannade hemma medan undertecknad gick till det hypade Mogwai där en god pizza intogs tillsammans med Snowflake från det för mig okända Kreativa dårar, Green flash Pacific gem single hop pale ale, den senaste K:rlek (Vår/sommar 2016) från Mikkeller och den fantastiska Roses are brett från To øl. En av de bästa (om inte den bästa) saisons jag druckit.

Hedin såg var jag höll hus på Untappd och tipsade om att Fredrik jobbade sin sista kväll på ''Biskopen'' beläget ett stenkast därifrån.
Således blev det ett besök där och Montana red från Fuller’s samt I milk your drink från Loc/All in avslutade kvällen. Kul gäster här.
God natt!

lördag 4 juni 2016

Öl i sydvästra Sverige del I-Falkenberg&Råå

Dags för årets andra bortamatch för min del. Denna gång var det Falkenberg som hägrade. Jag tog tåget till Göteborg och intog på detsamma Arboga Ekologisk och Old stock Cellar reserve '14 från North coast som hade legat på vetewhiskeyfat. Mycket bra. Arboga... inte så mycket...

I Göteborg regnade det i vanlig ordning vid tågbytet.
En knapp timme senare var jag på plats på Falkenbergs station som ligger helt off. Men det gjorde inte så mycket då det var gott om zoner på vägen därifrån till centrum.
Ett par öl hanns med på Rådhuskällaren(?). En gastropub med vad som borde vara ett av stans bästa ölutbud. Melleruds Klassiska ale från Spendrups (vad som var så klassiskt är i skrivande stund oklart) och No monkey business APA från det lokala The pine ridge. Ett bryggeri jag aldrig hört talas om. Ölet var i alla fall en glad överraskning.
Matchen vanns programenligt mot nästjumbon, mycket tack vare EM-aktuelle Patrik Carlgren.

Efteråt tog jag mig vidare söderut med tåget till Helsingborg där mina bröder och Pütte redan hade checkat in på en centralt beläget hotell.
Det fanns ingen hotellbar, men de sålde öl i receptionen.
Segern firades således på rummet med ett par brygder från det för mig okända, lokala Råå Bryggeri. Halfway to bombay och Organic black som väl var ok har jag för mig.

torsdag 2 juni 2016

Mikkeller for helvede

Efter en beställning från Mikkeller shop kändes en provning helt naturlig.

Suröl

Mikkeller Acid trip Red        17 poäng
Mikkeller Acid trip White        15 poäng
Wicked weed Cherry go lightly    11 poäng
Dugges Black currant        10 poäng
Wicked weed La bonté Plum        4  poäng
Mohawk Dedication        3  poäng

Mikkeller dominerar. Lite överraskande att ölet som legat på rödvinsfat var bättre än det som legat på vitvinsfat. Vi brukar tycka tvärt om. Hur som helst var de jättebra båda två.

BSA

Mikkeller Skør på rödvinsfat    6 poäng
Birra del borgo Dodici 25        5 poäng
Mikkeller Vild            1 poäng

Här var det klass rakt igenom även om Vild var ganska spritig.

Barley wine


Forêt De tronçais Light (Limegrön)    15 poäng
Forêt Du centre Light (Gul)        14 poäng
Forêt Du centre Medium (Orange)    11 poäng
Forêt Limousine Medium (Rosa)    9  poäng
Forêt Limousine Light (Röd)        7  poäng
Forêt De tronçais Medium (Grön)    4  poäng

Detta är alltså Mikkellers serie French oak där samma grundöl har legat på olika fat. 19,3%. Spritiga, men ändå goda. Här vann absolut fel öl, även om det inte smakade illa det heller. Färgerna indikerar färgen på etiketterna för att lättare hålla reda på vad som är vad.

onsdag 1 juni 2016

Söndagsöl

Solen strålade även denna dag då jag mötte upp Majsan på Katarina ölcafe där vi satt några timmar på uteserveringen inmundigandes The long white IPA från NKB, Stockholm syndrome Modernist, Polaren putte från Stockholm/Tempel, Surpéne från Tempel/Bryggverket, Saison d’etre från Stockholm brewing och Stockholm Cherry sour. Inga höjdaröl, men ändå skönt att sippa på somriga öl i skuggan en sån varm dag.

Avslutade hemma med en Dedication från Mohawk.

tisdag 31 maj 2016

Solig bryggdag

Bryggdag med the RATpack i Kungsängen denna mycket soliga lördag. De bryggde (och drack öl) faktiskt två öl, så det var en riktig heldag, medan jag satt och sippade på följande mer eller mindre goda/exotiska brygder: I am gold från Yeastie boys, Blackjack IPA+ #1 Citra, Safari lager från Tanzanian breweries, A red & white christmas från Mikkeller, Gullkorn från norska Berentsens brygghus, Bourbonlagrade versionen av Mikkellers Raspberry Quadrupel, Oude gueuze Tilquin à l’ancienne, Blot out the sun från Three floyds och 3 fonteinen Oude Kriek.
Som tur var delade vi på det mesta. God mat bjöds det också på som vanligt. Stort tack till Tom för hans i vanlig ordning utmärkta värdskap.

måndag 30 maj 2016

Far-Dotter 9-7

Provningarna har duggat tätt det senaste året. Här är en till.

Porter

Buxton Extra        14 poäng
Põhjala Must kuld Cherry    12 poäng
Dugge's Easter        9  poäng
Hoppin’ frog Silk        8  poäng
Electric nurse Easter    7  poäng

Fel öl vann. Jag tyckte den underliga estniska brygden var bäst.

Saison

Burning sky Cuvée reserve    8 poäng
BFM La saison        5 poäng
Eskilstuna Spruce ale    2 poäng

I sannerligen en värdig vinnare. Helt fantastisk i min mening. Jag köpte fler flaskor av BFM. Ojämn kvalite på dessa. Var det två olika batcher som bolaget fick? Är den bra är det riktigt bra, är det dåligt är det fortfarande bättre än Spruce ale (som förra gången kom sexa) enligt panelen.

Imperial stout

Avery Tweak            6 poäng
Grande noirceur            6 poäng
Hawkshead Brodies prime export    3 poäng

Mycket bra vinnaröl här. Jag kan förstå att den blytunga coloradobrygden inte faller alla på läppen. Uppenbarligen ett älska-eller-hata-öl.
Good times.

Ett par goda bonusöl blev det också i form av Alaskan Pumpkin Porter och Old foghorn från Anchor.


söndag 29 maj 2016

Öl i Eriksberg/Uppsala

Det var ett tag sedan jag satte min fot i Uppsala, så det var väl på tiden.
Det var fest och där intogs några mer eller mindre goda exotiska öl i form av Lust från Northern monk, Hornbeer Vårøl och Dugges Black currant.
Kul fest och ett stort tack till de deltagande.
Kubb med hund. En fantastisk ide.

lördag 28 maj 2016

Provning med västeuropeiska förtecken

En provning, hör och häpna blev det i efterdyningarna av englandstrippen.

IPA

Põhjala Virmalised    10 poäng
Hawkshead        9  poäng
Headlands Groupe g    9  poäng
Kinn Vestkyst        7  poäng
Blackjack Sky city    5  poäng

Uteslutande bra öl i min mening, men rätt öl vann dock.

SvartIPA

Ruhstaller Capt.            6 poäng
Weird beard No more bright ideas    6 poäng
De la senne Brusseleir        3 poäng

Svarta välhumlade godsaker. Gillade personligen den engelska brygden bäst.

DIPA

Bear republic Café racer 15     8 poäng
Cloudwater-v3            7 poäng
Brewdog Hardcore            1 poäng

Ännu mer humle här, och det var inte fel. Amerikanen revancherar sig. Det blev bara en tredjeplats sist.

BSA

Gouden carolus Indulgence    15 poäng
Duvel Tripel hop        13 poängGulden draak        9  poäng
Kasteel donker        8  poäng
Wild beer Ninkasi        5  poäng

Genomgående fina brygder även här. Englands bidrag fast föankrat i botten. Kasteelbier från Van honsebrouck vann klassen sist, men nu alltså bara fyra.

Imperial stout

Nøgne ø                14 poäng
Avery Tweak Bourbon        12 poäng
Kinn Bresjnev            10 poäng
Brooklyn Black chocolate        8  poäng
Hawkshead Brodies prime export    6  poäng

Om de första klasserna var genomgående bra var det svajigare här enligt mig. New yorkbrygden hade en tredjeplats sist.

Som vanligt en kul kväll med rövarhistorier, varierad musik och mestadels god dryck.
Risingsbo 2,8% från Spendrups som bonusöl. Yuk!

fredag 27 maj 2016

Öl i Yorkshire del IV-''Några''sista öl

En mulen morgon randades. Jag gick ut till puben Central som skulle öppna tidigt. Det visade sig inte stämma, istället fick det bli Scarborough hotel vägg-i-vägg med ''innet'' jag bodde på. Egentligen ett helt ok ställe, men de hade inte wifi så jag mäktade bara med en Strongarm ruby red ale från durhambryggeriet Camerons. Inte jättegod.

Höll mig på samma gata men gick de få metrarna till Head of steam som hade wifi (och besökts kvällen innan). Drack så många öl jag hann innan tåget skulle gå: A-hop-alypse now, Fridge magnet ''pale ale'', även de från Camerons och Stone Imperial Mutt brown ale.

Jag tackade för mig och hoppade på ett tåg till Manchesters flygplats.
På tågen går de med en liten vagn och säljer diverse snacks som chips, godis och öl. En Tetleys Smooth flow från Carlsberg UK intogs. Inte fantastisk.

På flygplatsen gick jag som vanligt så fort som möjligt till Grainloft där en sista öl i detta märkliga land hanns med. Den hemska Noble från Greene king.
Nog med öl för denna gång, men nya äventyr väntar.

torsdag 26 maj 2016

Öl i Yorkshire del III-Vem fan är Anna Göransdotter?

Någolunda väder även denna dag när jag gick ut för att fixa någon form av frukost. På stationen fanns någon slags snabbköp där dylik inhandlades. Inte långt därifrån såg jag att Wetherspoons på stationen hade öppnat. Inte bara det, de serverade dessutom alkohol i denna arla timme. Brew no. 26 - Hazelnut vanilla och Perles of wisdom båda från Rudgate slank således ned innan frukost i fast form kunde intas på rummet.

Vilade upp mig ytterligare några timmar innan det var dags för lunch på det mysiga krypinet Whitelocks. Helt ok soppa med följande jästa maltdrycker: Lime lite från det för mig okända Fernandes, The raven bourbon milk stout från Sonnet 43, Oz bomb från Arbor och Black night oatmeal stout från Ridgeside.

Ett stenkast från boendet låg Bundobust, ett ställe med indisk mat och finöl, något jag antagligen inte sett förr, så det var väl på tiden. Mer hipsters än CAMRAgubbar bland gästerna kan man väl säga. God mat och helt ok öl till i form av Hickey the rake från Wylam.
Halvtidsvila på rummet följde.

Wifit på Bondobust var så bra att jag återvände efter tuppluren för att se en riktigt underhållande och spännande allsvensk match på telefonen där.
Mer god mat och öl i form av Saltaire Gold, Three swords från Kirkstall, Common grounds från Magic rock, Rapscallion och Eternal Darkness, båda från Northern monk. Bra öl över lag.

Tvärs över gatan och vägg i vägg med boendet låg Head of steam där kvällen avslutades med Leeds Best, Maxim Swedish blonde och Fell Robust porter. Helt ok öl. Kul personal på denna ganska stora pub med ''island bar'' (barö?).

fredag 20 maj 2016

Öl i Yorkshire del II-Då var det stängt,där det skulle va'så bra

En antagligen ännu längre turfpromenad än dagen innan i det strålande solskenet upp till festivalen... vars öl hade tagit slut redan på lördagkvällen.
Jag fick pengarna tillbaka i alla fall. Tur man hann vara där några timmar dagen innan då och i ärlighetens namn var väl detta spektakel mest en ursäkt för att få besöka Leeds igen.
Det fick liksom dagen innan bli buss tillbaka till centrum.
Jag råkade gå av en en busshållplats tidigare än vad som var meningen, men det gjorde absolut inget då den intressanta och trevliga puben Brunswick låg precis där. Helt ok mat (!) och följande öl intogs där: Kirkstall Pale ale, Veltins Alkoholfrei, Brunswick lager från McEwans, Raw från Moor, Five Points pale, Runaway American brown ale, Kardinal från Saltaire och slutligen Northern monk Mocha porter som satt som en smäck till någon chokladig efter-rätt.

Stället som egentligen var målet var för bussturen var Brewdogs hak Shuffledog. Namnet kommer av att de har flera shuffleboardbord. Jag nöjde mig med en B-side kölsch från Brewdog.
Därefter gick jag ''hem'' och sov några timmar.

För en någolunda utvilad resenär blev det nu ett besök på något så sällsynt i England (och Sverige tyvärr), en bryggeripub. Tapped var namnet på detta guldställe, tyvärr hann jag bara med två mellanöl innan de stängde. Deras egen Mojo och Sleeping lemons från Wild beer. Grejen här var att de hade massor av gästöl. Trevlig personal och bryggverket väl synligt från baren.

Orkade bara en öl till, det på Head of steam som låg vägg-i-vägg med mitt boende, Tontine från Camerons.

onsdag 18 maj 2016

Öl i Yorkshire del I-Festival

Årets soloresa stod på programmet. Jag begav mig till Arlanda i svinottan och hann med en öl där i form av Poretti 4 Luppoli originale från Carlsberg Italia.

Några timmar senare landade mitt flyg på Manchesters flygplats varifrån ett tåg tog mig till Leeds.
Denna trevliga stad som besöktes för fem år sedan.
Boendet låg tvärs över gatan från stationen och solen gassade. Inte mycket att klaga på.
Jag checkade in men begav mig omedelbart ut på en långpromenad i det fina vårvädret.

...till North Leeds charity beerfestival närmare bestämt. En liten festival som hölls för femte året i en cricketklubbs klubbhus. Två barer på en veranda, några platser i solen, ett partytält samt själva klubbhusets bardel gjorde att det inte var någon trängsel att tala om.
Temat för i år var Wales vs Leeds. Bara öl från dessa delar av Storbritannien med andra ord.
Det enda som fanns att äta på festivalen var ''paj''. Inbakad hundmat är inte paj.
Hur kommer det sig att de flesta matlagningsprogram på TV verkar vara från denna kulinariska öken?
Ja, ja, ölen var som tur var desto bättre.
Dessa var: Mumbles Mile, Castro mosaic 3,8% från Celt experience, Quirky ales Blonde, Daffodil från Brecon, Deliverance APA från Pixie spring.
Det fick räcka så, festivalen var ju öppen en dag till.

Jag tog bussen tillbaka till stan där någon god indisk maträtt intogs på rummet i samband med dagens halvtidsvila.
Kvällen tillbringades helt och hållet på utmärkta Mr foleys cask ale house.
En del mestadels god öl fick man i sig, nämligen: Citra ashcan rantings från Pig & porter, Why kick a moo cow från Arbor, Orange/green från skotska Pilot och slutligen Otherside ''IPA'' från York.

tisdag 17 maj 2016

Öl i Vasastan/City

Pga tidspessimism/försenad fru hade jag tid med några öl på NKbaren en solig dag för ett tag sedan.
Den alltid trevliga men oftast underbemannade personalen serverade mig Bronze brew från Nausta, Ramen Juice från Stockholm brewing och Granaten från Unibärsum.
Även om jag inte kanske tycker att detta var en fantastisk trio öl är det alltid skönt att slå sig ned i denna bar. Gillar detta skarpt. Nu fanns det dessutom en uppdaterad öl-lista.

Det var meningen att vi skulle ses på Churchill arms, men utanför Sue ellen ett kvarter därifrån stod det en skylt utanför där det stod ''Ölfestival''.
Jag gick in och var måttligt imponerad av densamma. Nöjde mig med en Pistonhead Full amber från Spendrups som smakade överraskande bra.

Inte jättemånga meter därifrån träffades det äkta paret för mat och ett par öl till. Fortunate islands från Modern times och en gammal favorit i form av Bombardier Glorious english 5,5% från Charles wells som jag var mycket förtjust i på sent 90-tal.
Förväntningarna var inte galet uppskruvade nu när galna mängder öl runnit under bron, men jag var faktiskt glatt överraskad.

Vi gick vidare till Flying dog för att kolla en allsvensk match (om någon vet ett annat hak med större ölsortiment i Stockholm som visar Allsvenskan går det utmärkt att lämna en kommentar) och därifrån till Norra brunn för att se på Betnër. Han var ju kul. Ölen inte lika.

måndag 16 maj 2016

:-(

Allsvensk premiär och sedvanlig picknick med grabbarna. Johan bjöd på Ola dubh 21 från Harviestoun. Lika god som jag minns den.
Inne på arenan Falcon extra brew från Carlsberg Sverige. Lika ''god'' som jag minns den med.

Verkligen ingen höjdarmatch och Pripps Blå 2.8% deppades ned i hemmets dunkla vrå.

lördag 14 maj 2016

Provning med amerikanska förtecken

Tretton öl från sju länder i fyra klasser gicks igenom av panelen när det provades öl en lördag förra månaden.

S/V/H

Stone’s Ginger joe            4 poäng   
Nebraska Ninja gnome        4 poäng
Garage project La calavera catrina    4 poäng

Mjukstart med dessa kryddiga brygder.

Wee heavy

Christmas Leroy            4 poäng
Traquair house Ale            3 poäng
Innis & gunn Malt whiskey trail        2 poäng

Belgiska Het sas knäpper skottarna på näsan i deras egen stil.

Saison

Brewdog Abstrakt 19    5 poäng
Eskilstuna Spruce ale    3 poäng
Kinn Extra        1 poäng

En rättvis seger. Den norska brygden var oerhört tam.

DIPA

Nøgne ø            7 poäng
Wiseacre Adjectival animal    5 poäng
Bear republic Café racer 15    4 poäng
Arcade Heavy        2 poäng

Det känns som om Nøgne ø skulle kunna brygga vilken stil som helst utan att göra bort sig.
Visar jänkarna att skåpet skall stå i Grimstad.

Bonusöl fick vi i oss också. För min del Kasteel cuvée du château och Uus Maailm (nya världen?) från Põhjala.
Som vanligt kul/trevligt. Välkommen åter.

torsdag 12 maj 2016

Belöningscentra

Solen sken, våren och helgen hade kommit till Stockholms sydligaste utmarker.
Kan man bli annat än sugen på jästa drycker? Frun och jag delade således på några potenta dylika.
Hela floran från Mjödhamnen, Boon/Mikkeller Oude Geuze och Gouden Carolus Indulgence från mechelenbryggeriet Het anker.
Det var inte alls fel efter (nästan) en veckas jobb.

onsdag 11 maj 2016

Öl i Bergen del III-Bra öl,dåligt väder

Efter den reäla frukosten gick vi ut och åkte bergbana upp på berget Fløyen varifrån man fick en mäktig utsikt över stan och dess vackra omgivning. Mulet och blåst, men inget regn i alla fall.
Fika intogs på en restaurant på bergets topp... och med fika menar jag öl. Hansa Juleøl 4.5% och Mon plaisir pale ale från 7 Fjell. En inte så god och en god. På detta superturistiga ställe var faktiskt priserna humana.

Vi gick runt i stadsdelen Nordnes innan en kort halvtidsvila följde.
Därefter gick jag till Una igen där ett gäng öl intogs i form av 7 fjell Una blonde; halmgul och ofiltrerad. Mycket kolsyra och väldigt neutral. Skulle nog göra sig bättre om ett par månader på en svettig uteservering.
Svart hav från Kinn; väldigt mörk och torr. Smakar kaffe och svartmalt, en riktig maltbomb på 4,7%. Kjempegreit!
Normcore IPA från Amundsen/7 fjell, Oregonian från Voss, Scotch’n’scotch från det för mig okända lokala bryggeriet Northern.
Över lag bra öl.

Tony och Pütte anslöt och vi gick en runda på stan i den mulna skymningen innan lite mat intogs på Vagsbunnen. Ringnes Lite Glutenfri gjorde maten sällskap. Ingen höjdarmat, men det var relativt billigt. Ölen var konstigt nog inte heller någon höjdare.

Planen var att gå runt och kolla lite till på stan, vädret var dock så bedrövligt att jag flydde in på baren Henrik och medresenärerna till hotellet.
Väldigt många fatöl för att vara i Europa. Ungefär 50 och inga flasköl.
Blev sittande här resten av kvällen sippandes på Liten rakkar från Ekangersmuget; en gose utan bett. Viss syra, men ej så komplex som de kan vara. Lervig Blonde ale; väldigt ljus och lite disig. Skumbanan i aromen. Smakar hefeweizen. Inget för mig. Bara ren fasa vid varje klunk.
En til takk! från Haandbryggeriet; trevlig humlearom. Halmgul/bärnstensfärgad med ett stort vackert gräddigt skum. Träig och sträv sessionIPA med toner av vete.
Haandbryggeriet India Saison; sparsamt humlad med tanke på namnet. Ett visst bett finns dock.
Gooseberry cove från Buxton; väldigt ljus och något dimmig. Något metallisk med toner av cannabis, balanserad för stilen (suröl). Vet inte om, jag kan specifikt kan identifiera krusbär, men gott är det. Jävligt bra öl.
Backwoods Blueberry sour; gulorangeaktig, luktar som det ofta gör på pizzerior. Något syrlig. Smakar mer oregano än blåbär även om det också står att finna i smaken liksom mannagrynsgröt och ''maja''.
Buffalo Extra White från Van den bossche; både ser ut som och smakar som en typisk wit dock med toner av metall och cannabis.
A drop of lemon från Amager; halmgul/bärnstensfärgad, luktar gammalt och med lite fantasi citron. Smakar mest träigt med citrustoner.
Slutligen Fjellabe från samma bryggeri; bärnstensfärgad med söt arom. Smak av smör och ost (!). Underligt, men godare än det låter.
Därefter var det bara att vandra hem i det galna ovädret som pågick.

Gubbarna skulle med Hurtigruten dagen därpå medan jag begav mig till flygplatsen.
Inhandlade en del jästa maltdrycker i taxfreebutiken.
Jag hade lite norska kontanter kvar att göra av med så två goda 33or från 7 fjell fick avsluta denna vansinnesfärd... endast 239:-...

fredag 6 maj 2016

Öl i Bergen del II-VIP treatment

Efter en brutal frukostbuffe gick jag ut. Solen tittade faktiskt fram stundtals.
Tillbaka till Pingvinen som besökts kvällen innan. En relativt torr fiskgratäng gjorde ett par öl sällskap. Naglfare från Ægir; ser ut och smakar som brown ales brukar. Ett skolboksexempel på stilen. Inte illa.
Meinklang från Gusswerk; ser ut som fulöl. Luktar kokta grönsaker med en strimma citron. Smakar kokta grönsaker och djävulskap. Hemsk.

Jag gick ut och turfade på Bergens backiga gator. Efter en stund ringde Eirik, en bryggare på 7 fjell som jag träffat kvällen innan. Han undrade om intresse fanns för en privat visning.
Om det gjorde!
På den stora baren Una mötte jag upp Brussels beer-project-bryggaren och hans norske importör.

Vi åkte med bil ned till Bønes beläget nära flygplatsen där 7 fjell är beläget.
Stora lokaler där de håller på (det kanske är klart nu) att bygga en bar en trappa upp från själva brygghuset.
Vi fick varsin Småtös som välkomstdrink som intogs medan visningen pågick.
Efteråt slog vi oss ned och gick igenom allt som bryggeriet hade att erbjuda, uppskattningsvis 12 sorter till. Till exempel:
Harmonien, Kniksen India Red ale, Rundemanen rye stout, 7 sorter christmas ale, Gamlehaugen old ale, Møllaren, Walkendorff amber ale, Svartediket black IPA, Ulriken double IPA och Morgenstemning coffee stout. Det mesta smakade bra.
Mycket trevligt!

När jag kom tillbaka till stan hade Pütte och Tony anlänt. De satt och tröck pizzabuffe. Det såg inte så lockande ut så jag gick tillbaka till Una och tog ett par öl tills de var klara. Greatfruit från Lindheim; ser ut som vilken fulöl som helst. Klar. Mycket syra och inte så mycket mer, men det var vad jag behövde. Slump från det för mig okända Slumpelukko; disig och bärnstensfärgad. En trött APA. Ingen höjdare.

Tony hade lokaliserat en Sportsbar som visade svensk kvalhockey som vi tyvärr bänkade oss för. Några jästa maltdrycker intogs till. Nøgne ø Havrestout, Hansa IPA och Hansa Pilsner. Varken höjdarmatch eller höjdaröl.

Gubbarna gick till sängs. Jag skulle göra det samma, men såg ett flipperspel på Vaagen pub och var ju tvungen att spela. En öl till blev det där. Julefred 6.5% från Kinn avslutade denna relativt soliga dag.

torsdag 5 maj 2016

Öl i Bergen del I-Tung kväll

Efter uppskattningsvis några timmars sömn var det dags att bege sig till Arlanda.
Exotisk öl fanns att inta där. The pawn’s pils från Coppersmith’s som var ok.

Målet för dagen var Europas regnigaste stad tillika Norges näst största stad, Bergen. Mindre än Malmö, men större än Reykjavik.
Denna resa ägde rum under påsken, så vinmonopolet skulle vara stängt under hela vistelsen. De har en röd dag mer än oss plus att de hade stängt på lördagen av bara farten.
Detta låter ju förförligt, men på flygplatsen uppenbarade sig den bästa taxfreebutiken jag sett.
Relativt mycket inhemsk finöl från bryggerier som 7 fjell, Nøgne ø, Haandbryggeriet och Kinn fanns att botanisera bland. Billigare än på bolaget dessutom.
Regnade gjorde det mycket riktigt under flygbussturen in till själva stan.
Efter en kortare promenad kunde jag checka in på hotellet i stadsdelen Strandsiden.
Vilade upp mig någon timme innan mina steg styrdes till Apollon, vad som måste vara Bergens svar på Pet sounds, en skivbutik med bar.
Här var första gången, men absolut inte sista gången denna resa jag tappade hakan över priserna (antagligen är det gratis att få hakan fastmonterad igen på norska sjukhus).
Anledningen till besöket här var en Brussels beer project-provning.
En av bryggarna presenterade ölen allteftersom de serverades.
Vi fick smaka Babylone, Salvation, Delta, Tante tatin och en hefeweizen som jag hoppade över och lät mina bordskamrater få en större dos av.
I övrigt intogs här Kinn Pils; bra men 99:- för en mellis? Galenskap. Bara att vänja sig. Disig och torr.
Frydenlund Pale ale; bärnstensfärgad och klar, kokta grönsaker i massor både i smak och arom. Någon diffus beska finns också där. Mycket kolsyra för stilen. Galet usel.
Ego Sesong; svart vinbärs-vingummi i aromen, även lite i smaken. En saison som som balanserar humlen och kryddigheten från jästen på ett förnämligt sätt. Frisk.
Sorachi sess från HaandBryggeriet; ljust bärnstensfärgad, disig, typisk saison-arom. Mycket belgisk jäst och kolsyra. Torr. Lång efterbeska för stilen. Inte jättekryddig, fast man känner helt klart att det är en saison.
I övrigt Julie india saison från Amundsen, Rødgrød med fløde från To øl och Bergen Pale ale 5.7% från Balder.
Över lag så var de belgiska brygderna överlägsna de inhemska. Kul ställe med trevliga gäster.

Nästa stopp var Pingvinen. Där jag träffade några dalagnagare som jobbade i Norge. Jag hängde med dem resten av kvällen. Öl fanns också att tillgå i form av Hansa White IPA, Nøgne ø Blonde och Tippetue från det lokala 7 fjell.

Hade väl egentligen fått nog, men svenskarna släpade med mig till det närbelägna Cafe opera. Smockfullt och livligt precis som det inte ska va. En Hansa Bayer var allt jag mäktade med. God natt!

måndag 2 maj 2016

Almanac bottletakeover

Provning hemma hos Tom med Almanacs öl i fokus. Bland annat provade vi; Farmer’s reserve 4, Devil's advocate, Dogpatch sour och Saison de brettaville. Vad jag minns var ingen öl dålig, men dessa var nog de bästa. Exotiska bonusöl blev det också i form av Serengeti premium lager från tanzanianska East african breweries (nytt landstick), Kriebels! från Berghoeve och Decadence '15.
En trevlig afton i goda vänners lag och mestadels god öl, vad kan man mer begära?


söndag 1 maj 2016

Stor-provning

Så var det dags för ännu en provning här hemma och vi kom fram till följande:

Saison

Victory/Stone/Dogfish-head SDB    17 poäng
Brewdog Abstrakt 19        15 poäng
Tom's hembrygd        11 poäng
Ardenne Saison        10 poäng
Glazen toren Lentebier    10 poäng
Eskilstuna Spruce ale        8  poäng
Vivant Farm hand        7  poäng
21a Sneak attack        6  poäng

Vinnarölet Saison du buff var riktigt bra.

Suröl

Three floyds BTA        4 poäng
New belgium La folie '13    3 poäng
Vanderghinste        2 poäng

Vinnarölet Big tiddy assassin var riktigt bra.

IPA

Amager Winter in bangalore        14 poäng
Amager/Arizona wilderness Arizona beast    12 poäng
Deschutes Hop henge            11 poäng
People’s Moundbuilder        5  poäng

Storslam för de duktiga danskarna.

Lambic

Owa Yuzu            15 poäng
Mikkeller Spontancassis    14 poäng
Mikkeller/Boon Oude geuze    8  poäng
3 fonteinen Golden doesjel '13    5  poäng

Bra alltihop, men jag tycker nog att rätt öl vann ändå.

BSA

Kasteelbier     Donker        15 poäng   
Chimay Blå        10 poäng
Birra del borgo 25 dodici    10 poäng
Vivant The great work    5 poäng

Bra, men tunga pjäser. Belgarna visar var skåpet ska stå.

Imperial stout

Fiftyfifty Eclipse Buffalo trace '14    17 poäng
Pipeworks Grand guignol 1        11 poäng
Brooklyn BCS            10 poäng
S:t eriks Belgian stout            4  poäng

Eclipse är alltid vinnare i mina ögon. Mums!

Mjöd

Wyldewood cellars Elderberry mead    18 poäng
Wild blossom Pirate’s blood        15 poäng
Cum natura Honungsvin        11 poäng
Mjödhamnen Barrskogens nektar '10    5  poäng

Amerikanskt rättvist i topp. Pirates blood med några chilis i flaskan var för extrem för vissa. Personligen tycker jag nog det är den bästa mjöd jag druckit. Smakar som en galet stark italiensk salami.
Bra jobbat att ta sig igenom 31 brygder.

lördag 16 april 2016

En runda på söder

Richard, Tom, jag och Majsan samlades på Icabaren och tog några öl där. För min del: Stockholm €uro P.A, Gamma ray från Beavertown och Stockholm Södermalm Sour.

Så vidare till Omnipollos hatt där även Christian mötte upp. Några goda pizzor beställdes in och till dem några ännu godare öl i form av: Ellis mango pils, Ben simcoe single hop pale och Bianca mango lassi gose.

Nästa stopp var Akkurat som hade ett öresundsevent. Vi blev sittandes där ett tag sippandes på Passionate beating från Brewski, Christian bale ale Dry & bitter och Hophead Dry från Dark star.

Ostsugna hade vi blivit och stack till ostbutiken Gamla amsterdam. Lite överraskande fanns det öl där, så jag fick i mig en Poppels Belgisk Wit medan vi provade ost.

Hundratals kronor fattigare lämnades butiken och stegen styrdes till Babajan dit Tom och Richard redan satt.
Swheat från de för mig okända värmlandsbaserade Good guys, EKG sour från Brekeriet och Grand-am från Bear republic fick jag i mig. Bra grejor och kul sällskap, vad kan man mer begära?

... en bonusöl på Icabaren tydligen i form av Bohemian rhapsody från CAP.

fredag 15 april 2016

Öl i Gästrikland

Jag mötte upp Dykus och Peter på centralen denna mulna dag och vi begav oss norrut med tåg till Gävle.
På tåget tog vi varsin öl, för min del Brooklyn Black Chocolate stout.

Väl framme i Gästrikland blev det ett bolagsbesök för att inhandla lite lokala specialiteter för senare förtäring, främst från Jädraöl har jag för mig.
Efter incheckning intogs god mat och dryck på närbelägna ''Biskopen''. För min del: Jädraöl Tourne sorbet, Isotonic från Tempel, Mum's the word från Siren, Achtung! imperial porter inside från Yria cervezas/Hanscraft, Primals cream från To øl, Hanscraft Saison julie, All other pales pale 1056 (är det OGt?) från Mikkeller och Lervig/To øl Kentucky uncommon sour.

Sedan var det tänkt att vi skulle på Södra mat bar kaffe. Det visde sig att de hade stängt veckan innan vi var där. Snopet.
Istället var det ånyo matdags och en mongolisk buffe intogs i närheten. Jag tog en Guinness Extra stout 5.0% till maten. Inte jättegod, men fungerade överraskande bra till käket.
Vi blev totalt sänkta av den följande ''buffekoman''.

Ett totalt okänt ställe uppenbarade sig när vi var nära att lägga ned för kvällen, Terrassen. Lyckades få ett bord fast det var lördagkväll. Galet varmt var det där, annars helt ok. Två öl var allt som mäktades med efter den tunga buffen, Brontide från Stillwater och Cirrus the cloudy lager från Spendrups. Jag har för mig att det var helt ok.
Inga sömnsvårigheter den natten.

onsdag 13 april 2016

Öl i Västerås del II-Sakta ner

Vi vaknade upp till en riktigt gråmulen dag som bara en vinterdag i Nordeuropa kan vara.
Frukostbuffen var mycket bra och fick liv i mig.
Jag gick ut på en reäl turfrunda när de andra begav sig hemåt.
Pustade ut lite och vilade fötterna på hotellet innan det var dags för en ny promenad ned till Slow down. En lunchrestaurang med vad som måste vara ett av Sveriges största ölutbud. En god lasagne fick sällskap av Crucified barbara från Heavy Metale, Guinness West indies porter, Moo-Hoo 6% från Terrapin, 2tone london lager från By the horns, Platan Granát från Protivín, Shepherd neame Brilliant ale och slutligen nya zeeländska Epic Lager. Det mesta smakade bra.

Jag drog mig till centralare delar av stan och World of beer. Ett betydligt klenare sortiment här och en Texas state of mind austin amber från Spendrups fick räcka. Sannerligen ingen höjdare.

Ett sista ölstopp fanns det tid för på Pitchers som hade besökts kvällen innan. Ett par suröl från To øl avslutade vistelsen i Sveriges femte största stad. Sur simcoe och Yeastus christ supersour. Det var gott.

fredag 8 april 2016

Öl i Västerås del I-En kväll på ''Biskopen''

Morsan fyllde jämt och det skulle firas i Västerås av alla ställen. Jag tog tåget dit och smygstartade firandet med en Deliverance från Lost abbey med några år på nacken.
Även om det smakade bra var det en för kort tågresa för en sån brutal öl. Fick nästan hetsa i mig den lilla flaskan.

Jag gick till hotellet där vi skulle bo och checkade in/betalade.
Därefter gick sällskapet till närbelägna ''Biskopen'' för en slags ''välkomstdrink'' i form av Dark alliance 4,5% från Moor. Inte illa.
Nästa stopp var en indisk restaurang där ölutbutet som väntat var så skralt att det fick bli ett alkoholfritt alternativ. Hade ingen lust att slösa pengar och lever på oexotisk fulöl.

Gamlingarna gick till sängs medan jag fortsatte tillbaka till Bishops arms för ett gäng öl till i form av Coppersmith’s Bière blanche, Alkemisten från Hantverksbryggeriet, Brekeriet Wild pale ale, Brekeriet Sour Blond, Närke Mörker, Pale trail från danska Gypsy Inc och Guinness Dublin porter. Över lag helt ok öl.
Många kul typer att snacka med på detta ställe, bla ett par tjejer som drog med mig till närbelägna Pitchers när ''Biskopen'' stängde.

...dock var en av dem för full för att få komma in... Det var inte jag tydligen.
Hade pga jetlag och jobb varit uppe ett dygn. Firade detta med en The big pitcher från Siren. Efter den ganska goda IPAn var man riktigt mör och hotellsängen kändes väldigt skön. zzz...

torsdag 7 april 2016

Öl i''the windy city''del XI-All the way in to the tiles

Sista dagen och det fanns tid för en slutspurt. Precis som veckan innan tog jag bussen ned till Ovie och hängde på låset där. Hade redan ätit så det dracks bara öl i form av Fistmas ale från Revolution, Eliot ness från ohiobryggeriet Great lakes, Goneaway från Half acre, Satin solitude Imperial stout från Central waters, Global warmer från Sixpoint och Blueberry maple stout från det för mig okända Michiganbryggeriet Saugatuck. Över lag bra och trevlig personal (även om de inte verkade ha så mycket till övers för varandra).


Ett sista stopp hanns med. Public house på  State street. Så god mat att jag åt två gånger. Och till det några öl (hör och häpna), Furious från Surly, Robert the bruce scottish style ale från Three floyds Apex predator från Off color och slutligen Moody tongue Sliced nectarine IPA. Bra grejor. Smidigt att bara kunna ta tunnelbanan hela vägen till flygplatsen utan byten eller bågavgifter även om det är en bra bit att åka. Tung, men kul resa och nio vita dagar följde.

söndag 27 mars 2016

Öl i''the windy city''del X-Ett par bryggeripubar till

Tanken var att ta bussen ned till bryggeripuben Vice city på Michigan avenue. Kom fram, men de uppgifter jag hade om deras öppettider verkade ha lite att gör med verkligheten.
Fortsatte istället nedför gatan till bryggeripuben Motor row som låg en trappa upp i en ganska sliten del av stan. Det mest underliga med det här stället var att de inte hade någon IPA. Ölen som intogs var Reclamation lager, New phenix lager, Dry humor belgian honey, Frozen pond black lager blonde och slutligen Out of the loop IPL. På det hela bra öl. De hade inget kök så bartendern och jag beställde in senegalesiskt. Underligt, men väldigt gott.

Jag drog mig tillbaka till rummet för några timmars vila.
Därefter ett nytt försök på den mycket etniskt blandade och ganska lilla bryggeripuben Vice district.
Ölen som intogs var Liquid gold, Far from ordinary, Pleasure trip, South town small och Everleigh. Kul gäster och bra öl.

Jag tog en buss till området Pilsen och restauranten Dusek’s. Tyvärr åt jag kinamat på vägen. Maten där såg nämligen väldigt god ut, men antagligen tjänade man åtskilliga dollar på det. Öl blev det dock, Devoir från Penrose, Wahoo white-Thai chili från Ballast point, Ruri från japanska Coedo och  Thalia hall white från Moody tongue innan det var dags att ta bussen ''hem'' och lägga sig.

onsdag 23 mars 2016

Öl i''The windy city''del IX-Ett par bryggeripubar

En form av festival denna soliga och relativt varma dag på bryggeripuben Haymarket i stadsdelen West loop. Sausagefest var festivalens namn och en väldans massa olika korvar fanns att ta för sig av, men även ostar och annat konstigt. Det låter ju väldigt bra, men det var bara ett fåtal av alla tilltugg jag gillade. Det mesta var bara underligt, och en hel det direkt äckligt. En trubadur eler liknande underhöll också, inte så att det direkt störde.
En hel massa öl också ''bjöds'' det på. Jag nöjde mig med Chocolate Camaro från Half acre, Applewood gold från Moody tongue, Axis amarillo session sour från Penrose, Chocofrut guayaba från 5 Rabbit, Imperial Pajamas kaffestout från Begyle som vi var på dagen innan, Perennial Sump imperial stout with coffee. Slutligen fyra från Haymarket själva: White chapel wit, Speakerswagon pilsner, Citra extra pale ale och Pocket full of dreams. Ingen höjdarfestival, men jag går gärna tillbaka när det är en vanlig dag. Gillade deras egna öl.
En buss tog mig lite närmare hotellet, men det var ändå en bit att gå.

Efter lite vila tog jag tunnelbanan till stadsdelen Irving park och den stora bryggeripuben Breakroom. Ett par öl var allt som mäktades med här, Montrose pils; gyllene och klar. Honung i aromen. Ganska söt med relativt lång efterbeska. Sydtysk i stilen skulle jag vilja påstå. Pinomena IPA; brun/orange. Inte mycket till arom. Ganska snäll. Smakar inte så mycket. Gommen blev skadad av maten vars smak satt kvar länge.Ölen var ok, maten inte alls bra (antagligen de värsta musslor undertecknad ätit) också var det oproportionerligt många fulla högljudda människor där även om det var lördagkväll.

Skönt att komma ut i den sköna kvällsluften efter det.
Jag gick till restauranten Bistro campagne elva kvarter därifrån, men det var knökfullt, så det var bara att vända i dörren. Inte så långt därifrån på samma gata blev det ett besök på Bad apple. Mycket folk här med. Ingen sittplats eller wifi gjorde att jag bara tog en öl, Destihl Abbey’s single. Helt ok och snygg burk.

Tvärs över gatan ligger Wild goose väg ivägg med Half acre. Det här stället gillade jag. En heroisk insats av den ensamma stackars bartendern som lyckade hålla ställningarna denna lördagkväll. Trevliga/kul gäster. Ölen då? Jo, dessa:  Odranoel från det för mig okända chicagobryggeriet Hopothesis; en nästan svart porter. Välbalanserad och allmännt behaglig. Meriwether från Perennial; fruktig belgisk arom. Smakar typiskt belgiskt. Inte illa, men samtidigt inte så spännande heller. Tough guy från Begyle; mörkt rubinfärgad, vaga kaffetoner och bra balans. Sidekick från Two brothers; halmgul,inte jättefärsk. Smakar mest gammalt även om datumet inte gått ut.
Det fick räcka så.

...trodde jag. Men på väg till tunnelbanan kom Fountainhead som vi hade så trevligt på dagen innan i min väg. Ett depåstopp i form av Hard wired nitro coffee porter från Left hand; nästan kolsvart med gräddigt härligt, ett nästan överdrivet skum. Vag choklad i aromen. Man känner av kaffe, men smaken är fortfarande ganska balanserad. Eftersmak av cappuchino. Läldigt len.
Sen fick det verkligen räcka.

tisdag 22 mars 2016

Öl i''The windy city''del VIII-DUI

Detta var antagligen den varmaste dagen på dena resa. +15grader. En vecka tidigare var det 33 grader kallare... Galet. Det blåste dock ganska reält.
Jag tog mig med tunnelbana till Paddy longs beer and bacon pub i stadsdelen Lake view. En lång bar med god mat och avslappnad atmosfär.
Ett gäng öl gjorde maten sällskap. Dessa: husölet Palmyra från Illuminated brew works, Stammtisch från Urban chestnut, The lizard king från Pipeworks och Magnetron från Metropolitan.

Nästa stopp var Norse bar i stadsdelen Edgewater. Baren var helt öde bara jag och en kompis som mötte upp var där. Ölen som intogs var Freedive från Temperance. En helt ok svartIPA.

Vi drog oss vidare till bryggeripuben Begyle. Ganska mycket folk i det spartanska taproomet. Jag nöjde mig med en Flannel pajamas och Dicey riley. Bra grejor.

Hungriga hade vi blivit och stannade till på Fountainhead. Ett lite finare ställe med god mat och öl. För min del Citra sunshine slacker session IPA från Evil twin. Det satt fint.

Ett sista stopp på Empirical brewery för ytterligare ett par öl. Jag tog Rye pale ale och Milk stout. Det var inga jättehöjdare. Vi köpte med oss en growler Infinity IPA som avsmakades senare under kvällen. Den var ok. Bra dag.

måndag 21 mars 2016

Öl i''The windy city''delVII-Bottleshare@skyscraper

Ytterligare en dag randades och jag gick tillbaka dit kvällen innan hade avslutats, Farmhouse tavern för en Generator från lokala bryggeriet Metropolitan; mörkt bärnstensfärgad, så ganska mörk för stilen (dubbelbock). Luktar som dubbelbockar brukar. Relativt välbalanserad, dock finns en viss spritighet, men ändå en helt ok öl.

Jag gick vidare Pizanos för att köpa hem en pizza att äta på rummet. Den trevlige bartendern upplyste mig om att det skulle ta en halvtimme. Lagunitas IPA fick underhålla mig under väntan.
Pizzan smakade utmärkt och bidrog säkerligen till de tre kilo man la' på sig under denna tripp.

Efter lite vila tog jag en buss i värsta rusningstrafiken. Som tur var gick man på tidigt och fick sittplats, men det var verkligen knökfullt.
Till slut anlände bussen i alla fall Ogilvie transportation center där man förutom att åka pendeltåg även kan ta en öl på Ovie bar & grill. En snabb öl hann jag med, Shony scottish ale från Church street.

Kvällens evenemang var mitt livs första bottle share som hölls på ett stort kontor i en skyskrapa. Temat var chicagoöl, men det var inget måste. Folk hade med sig allt möjligt. Nämligen, Class of ’88 Belgian style ale från Goose island, Might meets right: Coconut från Temperance, Warm fuzzies från Cahoots, Nasal cavity från Marz, Serendipity från New glarus, Salty scot från Parallel 49, Lyrical gangsta från det för mig okända Mikerphone, Artis dream från Breakroom, Downtown with the mob från Marz, Mint truffle abduction från Pipeworks, Guinness Blonde american lager, Guinness Nitro IPA, Hardcore chimera från Finch’s, Finch’s Pale ale och Northwind imperial stout från Two brothers. Det ''bjöds'' på pizza och snacks här med, men jag var fortfarande mätt från pizzan tidigare på dagen så inga sådana onyttigheter för mig.

Ett sista ölstopp skulle det bli på Blue frog's local 22 där jag träffade några trevliga mexikaner som följande brygder intogs med: Kidnapped by vikings från Solemn oath, Begyle Blonde och Cast iron oatmeal brown från 4 hands. Buss ''hem''.

söndag 20 mars 2016

Öl i''The windy city''del VI-Possibly the best gose in the world

Solen strålade denna förmiddag men det var ändå kyligt när jag tog bussen mot ''centrum''.
Visning på Eataly stod på schemat. Hela stället är som en enda stor hyllning till det italienska köket. Och stort var det, två våningar med gelato, pizza, pasta, små kaffekoppar, vin, ost, skinka osv. Det finns även öl så klart och ett bryggverk med en bar i anslutning till det.
Mycket godsaker fick man smaka på under rundvandringen, dock ingen öl.
Självklart tog jag hand om det efteråt och slog mig i baren och drack Marrone som var en sammarbetsbrygd med Revolution som vi besökte veckan innan. Kopparfärgad med benvitt skum maltig arom. En hyfsat balanserad väldigt ren brown ale.
Choc lobster från Dogfish head; svart. Luktar basilika och färsk lakrits. Mycket kolsyra. Vet inte om jag hittar någon hummer, men chokladsmaken är väldigt tydlig.

Inte långt därifrån ligger restauranten Howells & hood som vi hade besökt veckan innan. Denna gång blev det dock ingen mat, bara några goda öl i baren. Bells Milchkaffee; kolsvart, luktar chokladmalt. Kaffe mer i aromen än smaken. Mycket choklad med toner av grädde. Inte illa.
4 Hands Chocolate milk stout; svart med arom som en alladinask. Smakar mest söt mjölkchoklad. Om Ferrero skulle brygga ett öl skulle det smaka så här. Ett riktigt (gott) barnöl.
Pinner throwback IPA från Oskar blues; halmgul. Inte mycket till arom, men det lilla man känner luktar gott. Ganska frisk och välhumlad med mycket kolsyra.
Jag tog bussen tillbaka hem och vilade upp mig lite inför kvällen.

Precis som kvällen innan bllev det ett besök på stället med den osannolika öl-listan, Jerk modern jamaican grill där det just den här kvällen pågick ett pubquiz så det bar betydligt livligare än kvällen innan. Denna kväll intogs Forbidden root Sublime ginger, Söt och ganska mycket ingefära, men inte sliskig som ingefärsdricka kan vara. ''Sublime''? I think not.
Grunion Pale ale från Ballast point; mycket fin humlearom. Känns väldigt färsk med sina grapefrukt-toner. Mycket bra APA.
Atlas Farmhouse Wheat; fulölslook, luktar inte så mycket men smakar desto värre. Väldigt mycket kolsyra. Toner av äpplen och päron. Fenolisk och allmänt hemsk. Snygg burk är det bästa man kan säga.

Liksom dagen innan följde ett besök på Farmhouse tavern där jag blev kvar till de stängde inmundigandes följande brygder;  Here gose nothin’ från Destihl; mmm gose. Precis vad jag behövde trots kylan. Rensar gommen med all sin syra. Luktar citronsaft. Antagligen den suraste (och bästa) gosen undertecknad druckit. Lambicvarning, men det absolut en gose. Nyplockade röda vinbär och rabarber. Otroligt bra. Pucker up!
Tocayo 5,5%; gyllene med vitt skum. Något dimmig. Trä och fenoler i aromen. I gränslandet mellan wit och hefeweizen. Toner av saffran.
Blue nose Saison 7.5; bärnstensfärgad med diffus belgisk arom. Frisk, men saknar den karakteristiska kryddigheten man brukar hitta hos öl i stilen.

torsdag 17 mars 2016

Öl i''The windy city''del V-Dryhopped jamaican

Någolunda väder denna dag när jag tog en buss norrut till bryggeripuben Dryhop. Ett ganska litet ställe med brygghuset mittemot baren och det bryggdes för fullt där. Lunch och ett gäng öl av mycket skiftande standard intogs. Ingen vidare mat. Kitty empire; rökig arom, en djupt rubinfärgad mycket välbalanserad schwarzbier.
Colder than the moon; halmgul med obehaglig, odefinerbar arom. Brödig och ganska torr. Mer som ett mellanting mellan en tysk pils och en helles än en golden ale som jag tror det ska föreställa.
Smack that! från det för mig okända illinoisbryggeriet Noon whistle; mörkorange. Luktar tvätt-eller diskmedel. Suröl med citron, påminner om citronsaft. Inte illa.
Johnny quest thinks we’re sellouts som var en sammarbetsbrygd med Begyle (och något band); svart och torr med mycket mörk malt i smaken.
Prizefighter; mörkt halmgul, luktar diskvatten. Bara konstig. Inte gott.
Shield maiden från Miskatonic; korrekt färg för en APA, i övrigt ostiltypisk, fenolisk och allmänt hemsk.
Free bird från det relativt närbelägna bryggeriet Begyle; klassiskt bärnstensfärgad APA med ljuv arom. Välhumlad och allmänt trevlig.
Det hade återigen börjat snöa när jag tog bussen tillbaka ''hem'' för att vila upp mig inför kvällen.

Aftonen randades och en drygt halvtimmes promenad (+ matpaus) tog mig till Jerk modern jamaican grill. Ett ställe man absolut inte väntar sig hitta exotisk öl. Jag blev kvar till de stängde sippandes på: Shiner Wicked ram IPA från Spoetzl; gyllene, luktar lite trött, man känner att det är en IPA, dock alltför beskedlig.
Summit Pilsener; halmgul, luktar och smakar som ljus lager gör mest. Tråkig bara.
Rosetta från Ommegang; svartbrun, fruktig och ganska söt, men inte på något sett obalanserad. En fruktöl för vuxna, dock finns vissa toner av saft. Gott!
Slutligen Grains of truth, även den från Ommegang; bärnstensfärgad. Citrus typ lime, frisk, kryddig med någon form av chili. Någon fenolisk ton finns där, men det är inte så farligt.
Happy hour gjorde att smällen av den ganska dåliga dollarkursen inte kändes så farlig denna kväll.

Ett depåstop(p) tog på hemvägen på minst sagt rustika Farmhouse tavern. Angry mob från Miskatonic fick det bli. Enligt menyn skulle det vara en mild. På Rate beer står det pale ale. Ljusare än vad milds brukar vara i alla fall. Välbalanserad och behaglig. En glad överraskning med tanke på hur illa jag tyckte om ölet som tidigare under dagen druckis från samma bryggeri var.
Det fick räcka så för denna dag/natt.

onsdag 16 mars 2016

Öl i''The windy city''del IV-Museum

Jag tog mig ganska tidigt med buss väldigt långt söderut till The museum of science and industry. Nedlusat med ungar denna presidents day då tydligen skolorna var stängda.
Anledningen till detta museibesök var att en ubåt finns att gå ombord på. Något jag är barnsligt förtjust i.
Väldigt slaskigt ute på gatorna denna dag efter snöstormen dagen innan.
Jag tog bussen till centrum och intog god lunch på Miller’s pub. Till den en Peeper från Maine beer och 5 lizard från det för mig okända illinoisbryggeriet 5 rabbit. Ytterligare en buss togs ''hem'' till Streeterville och halvtidsvila följde därpå.
Däckskanon

...tänkte inte på det...

Kvällen inleddes på Nico osteria. En promenad på tio minuter i den mulna skymningen.
Ett par små fatöl fick räcka på detta lite finare ställe. Plus för jättetrevlig personal, minus för bristen på wifi. Ölen var Off color Trabucco och Lead feather från Half acre; brunsvart med stabilt skum, luktar bryggeri. Sträv och maltig.

Ytterligare en dryg kvarts promenad därifrån ligger Old town pour house. Ett helt gäng öl fick man i sig där, nämligen Night cat från Two brothers, Hopvale organic från Summit, Oarsman ale från Bells, Cinder cone red ale från Deschutes, Dynamo copper lager från det lokala bryggeriet Metropolitan, husölet Bottlenectar från Two brothers och Rocky’s revenge Bourbon brown från Tyranena i Wisconsin. Överlag goda öl. Promenerade ''hem''. Gäsp.

söndag 13 mars 2016

Öl i Evanston

Denna alla hjärtans dag tillbringades i förstaden Evanston strax norr om Chicago.
Vi inledde på bryggeripuben Temperance som ligger bredvid ett köpcentrum. De har inget eget kök, men det stog en kille (antagligen från någon food truck) och gjorde kanongoda crepes. Till det ett par goda öl i form av Root down och Smittytown.
Nästa stopp var ett annorlunda bryggeri i en spartansk lokal, Sketchbook. De hade tydligen inte tillstånd att servera, så vad de gjorde var (förutom att brygga öl) att dela ut smakprov, sälja sovenirer och fylla growlers.

Vi stack vidare till bryggeripuben Peckish pig där ölen Stupid cupid dagen till ära passande serverades. Tror det var någon slags stout.

Dagens sista ölstopp var den ganska stora bryggeripuben Smylie brothers där vi blev sittandes ett tag förtärandes helt ok pizza och öl (Cali common, Gin barrel Farmhouse och Stein beer).

Vi köpte även med oss en growler Pale ale som delades senare under kvällen.
En skitkul dag.

fredag 11 mars 2016

Öl i''The windy city''del III-Fuld

Solen strålade när Tom och jag hoppade i en taxi till en riktig ölinstuition i stan, Map room som inte besöktes vid mitt förra besök i Chicago. Tyvärr hade de ingen mat, men några goda öl i alla fall: #006 Porter joe från Wisconsin brewing company, Sláinte scottish style ale från Central waters och The search från det för mig okända chicagobryggeriet Aquanaut.

Jag lämnade Tom och begav mig i mot nordväst. Åt något lättare på vägen och till det Henry weinhard's Root beer.

Återigen var det bryggerivisning på gång, nu på det väldigt lilla Lake effect. De var bara ett rum där all bryggutrustning och tankar stod, ändå en underhållande visning.
Deras öl fick vi dock ledsagade av en annan guide gå och dricka på baren Phoenix bar ett par kvarter därifrån.
Han berättade om bärsen medan vi intog dem. Kuhler see, Unholy mole och Snow. De var ok.

Precis som dagen innan mötte jag upp medresenärerna på en bryggeripub. Denna gång Revolution vars öl vid flera tillfällen intagits på O'hare.
En stor lokal med träinredning där vi åt och intog flera goda öl. För min del Cross of gold, Baphomet bock, Two brothers Wobble IPA och Urban chestnut Zwickel.
De andra drog vidare till en annan bryggeripub, men jag skulle ändå dit på evenemang veckan efter så det fick bli en Pony från Half acre istället.

Trevliga typerna James och Karen

Inte ont anandes gick jag ut för att åka hem och lägga mig när Emporium uppenbarar sig. Ett ställe med en massa flipperspel. Det kanske inte låter så farligt. Men de har också en bar med en massa exotisk öl och andra trevliga gäster som gör att vistelsen där blev alltför lång. Ölen var enligt min kameratelefon Single speed från 4 hands, Surly Hell, Against the grain Sho’nuff och Ballast point Victory at sea - Peppermint. Kul var det, men man vart redigt fuller som de säger i Götaland.

torsdag 10 mars 2016

Öl i''The windy city''del II-Kallare

...och det blev natt och det blev dag den första (riktiga) dagen.
Först på schemat stod shopping på Binnys. Vi tog en taxi dit. Jag har tidigare besökt en butik i denna kedja. Det är verkligen mycket att ta in och svårt att få en överblick då de har så stort sortiment.
En väldans massa öl och mjöd inhandlades iallafall.
Tvärs över gatan ligger det ursprungliga Goose islandbryggeriet där mina medresenärer intog lunch. Jag hade bara tid med en snabb öl, nämligen Kilgubbin red ale.

Jag hade en tid att passa. Det var visning på Goose island beer co's nyaste bryggeri i en helt annan del av stan. Först skulle den tunga väskan fraktas tillbaka till hotellet och sedan iväg till stadsdelen Near west side.
Väl framme avnjöts en god APA vid namn Klages innan själva visningen.
Visningen ja, inte mycket att orda om. Inte dålig, men inget extra heller som det kan vara ibland.
Efteråt hann jag med en Four star pils.

På väg därifrån kom en bryggeripub i min väg.
Jag var tvungen (ja, under pistolhot... i princip) att gå in och ticka den. Namnet på ställer var Cobra lounge/All rise och ölet Wonder beer. En helt ok APA.

Blyg järfällabo
Jag skulle möta upp grabbarna men de satt en bra bit ifrån min position och på vägen dit blev det ett besök på en Barnes and noble för att köpa ett gäng öltidningar.
Till slut kom jag i alla fall fram till dagens fjärde bryggeri som var Local option. Tack vare teknikens under signerade Samsung + att de inte hade wifi finns inga anteckningar därifrån. Har ingen aning om vad som intogs, men kul var det!

onsdag 9 mars 2016

Öl i''The windy city'' del I-Kallt

Jag mötte upp Tom i baren som ligger vid gate 1 på terminal 5 på Arlanda. Där brukar man nu för tiden hitta något exotiskt.
Så även denna gång. Pripps Grön från Carlsberg Sverige, Smithwick’s Pale ale från St. james’s gate (AKA Guinness) och Jacobsen Extra pilsner 5,5%. Inga höjdare, men fort gick det!

Närmare gaten vi skulle åka ifrån lokaliserades ytterligare en exotisk öl i form av Peroni Gran riserva doppio malto. Lika gott som det låter.

På planet smakade ölet bättre. Det var nämligen den efterlängtade The cloud hopper från Mikkeller. I övrigt sov jag mest igenom den långa flygturen och vi landade i ett väldigt kylslaget Chicago.
Förutom Tom och jag var även Jonas och Markus med.
Eftersom vi var fyra kostade vi på oss en ''taxi'' och blev superblåsta, men kom fram i alla fall.
Incheckade och klara gick vi till närmaste Wholefoods för att inhandla lite öl och mat.
Första krogen vi gick till var det närbelägna och stora stället Howells & hood där mat och ett gäng öl intogs med stort välbehag. För min del Smitten golden rye ale från Bells, Madtown nutbrown från Ale asylum, Cacao bender från Surly och Heliostat från lokala Metropolitan. Alltsammans ''satt som en smäck'' efter den långa resan.

Jonas och Markus gick till sängs medan Tom och jag fortsatte av bara farten/glädjen av att äntligen vara ute på turne igen in på närbelägna Timothy O’Toole’s där vi hann med ytterligare brygder. För min del Revolution Fist city, Illusive traveler Grapefruit Shandy från The traveler beer company, Vanilla bitch slap från Pig minds, Not your fathers root beer 5,9% från Small Town, Decadent dark chocolate ale från Atwater och slutligen Three floyds Yum yum. Yumyum var ordet. God natt!

tisdag 8 mars 2016

En liten provning

Jag och frun provade lite svarta godsaker i all stillhet för ett tag sedan.

Imperial stout

Monks Blend #9'13 7 poäng
Sierra nevada Narwhal 4 poäng
Eclipse High west rye'14 4 poäng
Sundbybergs köksbryggeri Lasse i gatan 4 poäng
Södra''Stout'' 1 poäng

Ibland får man vad man betalar för. 389:-/liter för vinnarölet som var riktigt gott.

måndag 7 mars 2016

Dinosaurieöl

Ett godzillamaraton pågår och ett inleddes för ett par månader sedan hemma hos McBrus och som vanligt avnjöts ''några'' öl.
För min del baltic portern Carnegie porter från Carlsberg Sverige; inte kolsvart, men ganska mörk. Doftar metalliskt och sötaktigt. Någolunda maltig. Ganska söt, men ändå välbalanserad på något sätt. Len. Betyg: 83/100.
Imperial stouten Lasse i gatan från Sundbybergs köksbryggeri; svart, luktar malt och plast. Alkoholvärme finns absolut, men balanseras av de övriga ingredienserna. Toner av läder och tobak. Inte illa. Betyg: 89/100.
Brown alen S:t eriks & mathias dahlgren Dark ale; mörkt rubinfärgad. Arom av smör och malt. Diacetyl och viss maltighet. För söt, årets värsta starköl så här långt? Betyg: 27/100.
Alkoholfria Warsteiner Fresh; ljus, ser ut som vilket fulöl som helst. Sötma och majs i aromen. Smakar som alkoholfri öl gör mest. Söt och hemsk. Betyg: 26/100.
Slutligen lite Agnus dei från Corsendonk som smakade bra.
Jag är ingen öldomare men har ändå försökt ta viss hänsyn till ölens stil. Tex. har jag lite högre krav på en SvartIPA än en schwartzbier.

lördag 5 mars 2016

Glenn Andersson

En mulen lördag begav jag mig till NKbaren. Dock bara för en snabb öl, Blue sky blue sea från Siren/Surly. En god gose eller vad det skulle föreställa.

Den egentliga anledningen till besöket i stan var att min frus svägerska skulle flytta till Göteborg och hade någon sorts avskedsfest på Monks på Wallingatan.
Till allas överaskning (och min glädje) var det ett evenemang där. Bröderna Andersson hade tap take over.
En väldans massa öl att välja på. För min del Kombucha ale, Gose marrakech, Hello darkness dark lager, Familjen anderssons sour ale, Familjen andersson Grand cru, Ginger binger. Över lag bra, det var bara Kombuchan jag inte gillade. I övrigt Noctus 100 från Riegele, Robustus 6. Även den från Riegele, MacQueens Nessie 5% från Eggenberg och Nivard från Engelszell. Väldigt trevligt att träffa dessa intressanta människor man inte träffat förut.
Enligt en av bröderna öppnar de under året ett kommersiellt bryggeri på södra Gotland. Lycka till!

På hemvägen gick vi in i depå Flying dog för en Pumpkin down från Ballast point.

... och lite längre ned på gatan ligger ju ''Biskopen'' så det fick bli en vätskekontroll till. So’Hop från Moor avslutade således denna roliga kväll.

fredag 4 mars 2016

Ännu ett meningslöst inlägg

Tickade några inte så goda öl för ett tag sedan, nämligen Carlsberg Non-alcoholic, Spendrups Julebrygd 2,1% och Ardwen Blanche. Den ena värre än den andra.

torsdag 3 mars 2016

Öl i Spånga

Jag och frun gick på bio. För min del första gången på sex år. Detta i Mall of scandinavia i Solna dit Printz har flyttat. Det var sig nästan likt. Vi åt korv hör och häpna (de har faktiskt annan mat också). Fisk-korv lät så bisarrt att det tvunget måste testas. Det var dock bland det värsta jag ätit. De andra korvarna var dock helt ok. Till detta Coco jambo från Pangpang och Mazarin från Omnipollo som enligt rykte ska ha nytt recept. Ölen smakade betydligt bättre än maten i alla fall.

Frun åkte hem medan jag till fots tog mig till Spånga, en nätt promenad på cirka 9 km. Mötte där upp the R.A.T.-pack på Caledonian inn där ett ölbesök kan rekommenderas. Bärsen här var Shady jade från NKB som väl inte var så minnesvärd.

Vi drog vidare till Johan som hade fest. Väldigt kul var det. Spelade beerpong för första gången vid 38 års ålder. Riktigt roligt.
Ett gäng öl bjöds också. Jag intog med välbehag dessa någolunda exotiska brygder: Double black tide från Lervig/Boneyard, Caledonia Best 3,5%, Boon Framboise'08. En mycket kul kväll. Tack till alla inblandade.

onsdag 2 mars 2016

50:-för fyra år gammal imperial stout på krogen.

Dags för ännu ett besök i Nynäs. Åkte ned i förväg och turfade lite innan jag mötte upp Dykus, Majsan, Elmik och Peter på Eight friends inn. Ett ställe vid Nynäshamns station som inte är öppet så många timmar per vecka. Ett ganska mysigt litet krypin med prisvärd öl. För min del intogs Alter ego från Rådanäs, Bernard Unpasturized lager 4,9%, Meesterstuk 2012 från Jopen, Division by zero från Flying monkeys,
Baja oatmeal stout från österrikiska Bevog och från samma bryggeri Ond. Övervägande välsmakande brygder denna roliga/trevliga afton.

tisdag 1 mars 2016

Öl i TVrummet

Återigen samlades panelen för att denna gång gå igenom de 21 öl som stod på tur att provas.

Tmavy

Cernovar Cerné 8 poäng
Postrižinské 4 poäng
Opat 13° special 3 poäng

Jag var väldigt positivt överraskad att vinnarölet var så pass gott. Samtliga brygder från det HÄR mixpacket som finns att beställa på bolaget.

IPA

Gigantic 7 poäng
Dugges SÖ 30 5 poäng
Mikkeller Xmas wish 3 poäng

Inte fel med ett humlefix efter den mörka lagern.

Pumpaöl

Nøgne ø Pumpkin ale 6,5% 5 poäng
Samuel adams Fat jack 5 poäng
Dogfish head Punkin ale 2 poäng

Bara pumpaöl och mycket godare än vad dylika brukar vara, antagligen för att de var så pass starka så alkoholen kan balansera upp den kryddiga sötman.

Barley wine

Bommen&granaten Px 8 poäng
Harvey's 4 poäng
Innis&gunn Espresso 3 poäng

Här skulle man haft en god cigarr till, men det är inte så skönt ute så här års så det får vänta till sommaren.

Imperial stout

Sierra nevada Narwhal 7 poäng
Fiftyfifty Eclipse HWR'14 7 poäng
Rogue Double chocholate stout'14 6 poäng
Mikkeller George! Bourbon'14 6 poäng
Poppels 6 poäng
Brooklyn Black chocholate stout'14 5 poäng
La pirata Black block 3 poäng
Avery Uncle jacobs stout 3 poäng
De dochter van de korenaar Sans pardon 2 poäng

Oj vad mycket godsaker! Jag tyckte allt var mer eller mindre bra, men Eclipse är alltid bäst ''i min bok''. Mums!

Varvade ned efteråt med Falcon alkoholfri och Green eko lager 2,8% som väl inte smakade jättemycket efter all tung starköl.

måndag 29 februari 2016

Försenad årskrönika

Det blev lite resor och öl även förra året.

Stad Bättre eller sämre än väntat Skulle jag återvända

San francisco Ungefär som väntat Möjligen om några år
Portland Bättre Vad tror du själv?
Seattle Verkligen Ja
Eureka CA Mycket sämre Konstigt nog ja
Eugene OR Lite sämre Absolut
Vancouver Klart sämre Visst
Tacoma WA Klart bättre När?!
Ashland OR Som väntat Antagligen inte
Tammerfors Mycket bättre Javisst
Manchester Man vet vad man får Jo, men visst
Carlisle Som förväntat Jo då
Malmö Lite bättre Japp
Köpenhamn Något bättre Oundvikligt
Prag Margilellt bättre Så blir det nog
Göteborg Görbättre Det är ju två göteborgslag i allsvenskan så hur ska det undvikas?
Zwolle Ganska mycket sämre Verkligen inte
Maastricht Exakt som väntat Nej
Amsterdam Man vet ungefär vad man får Svårt att undvika
Toronto Bättre än väntat Gärna
Norrköping Bra mycket bättre Gärna det
Niagara falls ON Precis som väntat Nej, verkligen inte
Årets resmål: Portland (igen)

Årets skithål: Eureka CA. Alla vettiga ställen stänger klockan 22. Jag skulle dock ge det en chans till.
Vattenfasta tatueringar,endast i Örebro.
Årets bästa öl: , Block 15 Kriek, Marble Earl grey IPA, Solstice d’eté aux Framboises från Dieu du ciel, Rye-on-rye från Boulevard, Widmer Barrel aged Brrrbon'12/'13, Flying cloud från Anchor, Schlenkerla Fastenbier från Heller, Dulcis succubus från Le trou du diable och från samma bryggeri L’ours.

Årets värsta starköl: Folkes pale ale från Centralbryggeriet 10 Saints (Barbados) och 3 brasseurs/The 3 brewers Blonde.

Årets provning: den HÄR.
Linbana/crazy train i Prag
Årets matpris för ölställen: Allen's i Toronto.

Årets ölögonblick: När vi efter maten satt på den kaliforniska bryggeripuben (Ruth) McGowan's uteservering i skuggan en varm dag förra vintern.

Tidigare år: 07 08 09 10 11 12 13 14