fredag 26 maj 2017

Öl i Jönköping

Dags att ge sig ut på årets första bortaresa. Sex glada (inledningsvis i alla fall) gossar i sina värsta år begav sig i bil söderut. Öl hade vi i bagaget. För min del blev det följande exotiska brygder på nedvägen Viven Bruin, Must kuld colombia från Põhjala, Clausthaler Premium non-alcoholic unfiltered från Binding. Vi stannade till på bolaget i Linköping och inhandlade lite lokala brygder mm.

Väl framme i Jönköping delade vi på oss. Tom och jag gick till den stora Murphys irish pub där bortasupportrarna hade samling. Väldigt livat och mycket folk, men några bärs lyckades vi dock beställa. För min del Björröder pils från Dugges, Tango twang från Dugges/All in och Scarf squad från Warpigs. Det smakade bra. Jag skulle gärna gå hit en normal dag när det inte var belägrat av törstiga fotbollsfans.

På väg till Stadsparksvallen ligger den för mig okända bryggeripuben Idlewild. En snabb öl borde man hinna med tänkte vi.
En stor J-södra-flagga hängde utanför så vi täckte våra AIK-souvenirer och gled in.<5 att="" bara="" best="" br="" d="" det="" inne="" lla.="" pers="" r="" s="" var="">Jag tog en Neck oil som troligen var en wieneröl. Endast 20:-för en 33:a. För det priset kan man inte klaga.
Vi var i hyfsad tid till arenan, men det var en galen kö och insläppet var så långsamt att vi missade de två första målen.
Tyvärr fick vi se ett i alla fall på den knökfulla bortasektionen.

Inga glada miner när alla möttes vid bilen efteråt. Men det gick över efer någon timme och mer öl i form av Nääs DIPA, Tripel burner från Brooklyn och Ørbæk Påskebryg.
Flera matstopp på hemvägen.

torsdag 25 maj 2017

Tre provningar, ett inlägg

Ytterligare provningar ägde rum för att tag sedan och detta kom vi fram till.

Low alcohol

Three hearts Dark        7 poäng
Carlsberg Organic non alco    5 poäng
Grängesbergs        5 poäng
Pripps blå        2 poäng
Mariestad Påskbrygd    1 poäng

Inte gott, men allt har sin tid och plats. Jag var glatt överraskad av Carlsberg.

Golden ale

Brasstacks Pom-pom    7 poäng
Bath ales Wild hare        4 poäng
Remmarlöv The holley    1 poäng

Stark inledning från det för mig okända storvretabryggeriet.

Saison

Almanac De brettaville            5 poäng
Amager/Forest&main Psychedelic popcorn    4 poäng
Fantôme Santé-19! '15            3 poäng
To øl Snowball                0 poäng

Bra grejor rakt igenom, men någon måste ju vinna.

Traditional ale

Bøgedal #424 7,2% '14        5 poäng
Stallhagen Historic beer 1843 '14    2 poäng
Närke/Dundulis Sutvaras        2 poäng

Mycket bra danskt segeröl.

Mjöd

Mountain meadows Cranberry 12%    5 poäng
Jämtlands vingård Kråkbär        4 poäng
Mjödhamnen Ljus            0 poäng

Riktig god amerikansk mjöd i topp.

Belgisk ale

Maredsous 6 blond        8 poäng
De ranke Hopharvest '16    7 poäng
Mikkeller Hva såå?!        6 poäng
Grain d’Orge ''Pale ale''    3 poäng

Kul att prova min gamla favorit Maredsous mot lite andra brygder och se hur ens smak förändrats. Jag föredrog Mikkeller faktiskt.

Imperial stout

Dugges Sidamo dimtu    3 poäng
Stronzo Swagger juze '13    3 poäng
Founders KBS        6 poäng
To øl Bee my valentine    0 poäng

Noll poäng för To øl här också, vad är det som händer?

IPA

Stigbergets West coast    7 poäng
Bach Kingtide pacific    3 poäng
Jämtlands            2 poäng

Ett mästerverk från Göteborg i topp.

Old ale

North coast Old stock ale cellar reserve Wheat whiskey '14    4 poäng
Gales Trafalgar 200 '05                1 poäng
Nils oscar Vinjak                    1 poäng

Långt jobbigt namn, fantastiskt öl. Den engelska brygden var infekterad, men fick ändå en poäng!

onsdag 24 maj 2017

Malt, mat och destillat

Dags för den nya festivalen '' Malt, mat och destillat'' i en av Älvsjömässans hallar. Hyfsat med sittplatser och framför allt gott om svängrum då det inte var många besökare när vi var där på fredagen. Polettsystem var det som gällde. Med tanke på festivalens namn var det inte mycket mat att välja på. Desto mer öl.
Jag plöjde mig igenom: The bonneville från Remmarlöv, Himlagård lingon saison från Adelsö, Full Re-tart berliner weisse från Ugly duck, Göteborgs Påsköl, Eternal session IPA från Northern monk, Cherry pop french ''saison'' från Öde, Rådanäs Ekologiska Pilsner, Millionaire milk stout från Wild beer, Patron
golden ale från sundsvallsbryggeriet Stenhammaren, Värmdö Cappuccino cream stout, (The true) Tempel Sour nelson, Sälen session IPA, Pfungstädter Edel-pils, A moment of clarity från Beerbliotek, Passiflora berliner weisse från Nómada, Klackabackens Djungelberliner, Jura Island glory från Södra maltfabriken, Ekologisk Bunny brown från Södra maltfabriken, Oud beersel Oude vieux lambiek, O’hara’s Notorious red IPA från Carlow, Frölunda IPA från Göteborgs, Äppelbo Enbärs och Poppels Passion pale ale.

söndag 21 maj 2017

Ännu en smygprovning

4400-maratonet fortsatte för ett tag sedan och vi passade på att smygprova S/V/H samtidigt.

Coronado Punk’in drublic Barrel aged    6 poäng
Ballast point Pumpkin down        2 poäng
Grado plato Strada s. felice '14    2 poäng
Palm Arthur’s legacy 10        2 poäng

Jättegott vinnaröl. Den italienska brygden minns jag som mycket hemsk när den var färsk, nu hade den utvecklats väldigt fint och smakade riktigt bra.
Bonusöl blev det visst också i form av Pale alen Öregrund ale 4,7%; bärnstensfärgad. Luktar ''real ale at its worst''. Kartong. Första jag dricker från denna producent. Smakar dock desto bättre än doften lovade. Betyg 55/100.
Wee heavyn Innis & gunn Hopped bourbon cask ale: rubinfärgad med en arom av lösningsmedel. Att ölet är alldeles för sött gör att betyget bara blir 52/100.
Naturfrisk Ginger beer från Ørbæk, Stigbergets West coast IPA och Amber lager källare no 9 från Krönleins.

lördag 20 maj 2017

Välförtjänta öl

Jag var ute och turfade för ett tag sedan och blev matsugen i Trollbäcken. Restaurang Silverado såg lagom fancy ut för en småsvettig cyklist.
Där fanns förutom mat då till min förvåning en oprovad mellanöl. Mariestads Continental från Spendrups. Glatt överraskad över hur pass bra den funkade till fisken som intogs till.

När jag kom hem fanns det ännu bättre och framför allt starkare öl där i form av barley winet Chtulhu från D’oude maalderij; grumlig, ser ut som nyponsoppa. Doftar bränt gummi. Amerikansk i ''underkategorin'', men ändå relativt välbalanserad. Brända toner och påtaglig ''alkoholvärme''. Inget man vräker i sig. Betyg 69/100.
Imperial portern Victory at sea från Ballast point; i det närmaste svart. Söt kaffedoft. Viss beska finns, men ölet är utomordentligt välbalanserat. Främst toner av choklad och mörk malt. Mycket bra. Betyg 91/100.

fredag 19 maj 2017

Blygsam provning

En betydligt mer blygsam provning än gången innan hade vi för ett par månader sedan.

Suröl

Liefmans Kriek Brut        6 poäng
Brekeriet lady in satin    4 poäng
Liefmans Goudenband    2 poäng
Funk estate Soulslap    0 poäng

En öl ''som finns överallt'' visar varför så är fallet. Gott!

ASA

Clown shoes The barista 8,5%        7 poäng
Brewdog Abstrakt 20        7 poäng
To øl Reparationsbajer Director’s cut    2 poäng
Finch Fascist pig            2 poäng
Eagle Big yank            2 poäng

Jag smakade den nya-zeeländska brygden på bryggeriet. Då smakade det väldigt bra. Det är konstigt vad lite sol, jetlag och sommar kan göra med smaklökarna.

torsdag 18 maj 2017

Öl i Sickla

Det var egentligen tänkt att jag bara skulle sitta hemma och ta det lungt denna fredag. Istället ringde frun och lurade ut mig till Sickla bryggeripub belägen i Sickla köpkvarter.
I själva verket är det Värmdö bryggeri som har sitt production brewery på Ingarö som startat denna utpost där man brygger mindre batcher.
Varsin burgare och några bärs fick vi i oss. För min del Grinda golden ale, Sandhamn ljus lager Ekologisk 4,2% och Ingarö ''pale ale''. Ingen av ölen föll mig på läppen. Frun var dock mer nöjd.
I den närbelägna hipstermatbutiken Paradiset hittades lite exotiska lågalkoholbrygder.

... vilket det inte var tal om när vi kom hem. Quadrupel Xxxx Reserva från De struise som vi delade på. Varsågod och god natt.

tisdag 16 maj 2017

Enorm provning

I spåren av resorna till Nya zeeland och Belgien anordnade jag min största provning hitills för ett par månader sedan.

Low alcohol

Teedawn Wheatcut        37 poäng
Teedawn Lagercut        31 poäng
Strömsholms En riktig Lättöl    22 poäng
Spendrups Bayerskt    2,1%    21 poäng
Spendrups Premium lager    11 poäng
Pripps            10 poäng

Danskt i topp och svenskt i botten.

APA

Toms Hembrygd    13 poäng
Leufsta        10 poäng
SMF Almighty    4  poäng

En synnerligen lyckad hembrygd.

Stout

Jester king/18th street Multifarious    36 poäng
’T pakhuis Den zwarte sinjoor        31 poäng
Two thumb Oatmeal        25 poäng
Flying monkeys The tribe        25 poäng
Young’s Double chocolate        23 poäng
Hedonis Excuse me while i kiss my 6,2%    22 poäng
Little valley Stoodley        16 poäng

Vinnarölet var en riktig höjdare.

Belgisk ale

Wolf 6                            22 poäng
Eskilstuna SMÖF                        21 poäng
De dochter van de korenaar Noblesse Extra-ordinaire Pure-oak    21 poäng
St ambrosius Blonde                    18 poäng
Buxton Anglo-belgique                    16 poäng
Monks Maria hoppy bruin                    14 poäng
Mikkeller Hva såå?                        13 poäng
Belgoo Magus 6,6%                        9  poäng

Jag gillade personligen Eskilstuna bättre, men vinnarölet var bra det med.

Fruktöl

Brooklyn The discreet charm of the framboise        28 poäng
Reninge Krieken Rood                24 poäng
Buxton/Omnipollo Original lemon meringue ice cream pie    22 poäng
Contreras Curieuzeneuske                18 poäng
To øl Fuck art lets dance on gooseberries            16 poäng

Är alla bra ölnamn tagna? Som tur är smakar det desto bättre.

Lambic

Boon Vat 79        30 poäng
St. louis Fond tradition kriek    27 poäng
Bzart '13            25 poäng
Geuze Boon '15        24 poäng
Owa Ume            2  poäng

Ojojoj, vilka godsaker. Boon ännu bättre än jag minns den.

BSA

Birra del borgo 25 Dodici '15        37 poäng
Ellezelloise Quintine blonde        13 poäng
Van steenberge Augustijn Grand cru    11 poäng
Leffe Royale Mapuche        9  poäng

Italien slår alla belgare i deras egen stil. Grym öl.

DIPA

Victory Hop ranch        37 poäng
Liberty/Hallertau Haterade    32 poäng
Clown shoes Spacecake    32 poäng
Coppersmith's        29 poäng
Speakeasy Blind tiger    29 poäng
Brygghus 19 Innovation    6  poäng

Väldigt bra vinnaröl. Speakeasy har gått i konkurs sedan denna provning hölls.

Imperial porter

Amager Game of arms    27 poäng
Nynäs Valsviken        14 poäng
Monks Black jack '14        13 poäng
Hornbeer Winterporter    8  poäng

Amager levererar i vanlig ordning.

Tripel

Monk's Blend 8        20 poäng
Slaapmutske        14 poäng
Beer here Forrest walker    13 poäng
Gentse graaf 8,1%        12 poäng
Designbrew Tres belle chic    1  poäng

Skulle tro att stockholmsbrygden hade något år på nacken, vilken gjorde den gott som det verkar.

Imperial stout

Stone Xocoveza                    30 poäng
De dochter van de korenaar Sans pardon Pure-oak        30 poäng
Sierra nevada Narwhal                25 poäng
Brooklyn Black chocolate                18 poäng
To øl Pineapple express                15 poäng
Mikkeller Polly 0                    4  poäng
Charlis Svart                    2  poäng

Väldigt bra öl i toppen.

måndag 15 maj 2017

Smygprovning

Tog några mer eller mindre goda öl i hemmets lugna vrå för ett par månader sedan, Dundulis Sutvaras från det för mig okända litauiska bryggeriet Panevėžio alus, Valsviken Vinterporter från Nynäs' och S:t eriks Julale ekologisk.
Skönt att bara luta sig tillbaka hemma i lugn och ro ibland.
Därefter kom brorsan förbi och vi hade en liten smygprovning av diverse ''IPor''

Three boys West coast red    6 poäng
Blondine Chinook        5 poäng
Baylands Woodrow’s veto    4 poäng
Finn            3 poäng
Two thumb red rye        3 poäng
Gigantic Pipe wrench    3 poäng
Sigtuna Winter        0 poäng
Two thumb Hop helmet    0 poäng

Hop helmet var infekterad.

söndag 14 maj 2017

Öl i Flandern

Majsan hade bokat sin resa långt efter mig och åkte med en massa byten hem. Jag låg och drog mig i den sköna sängen när hon pallrade sig iväg.
När det började bli dags för min del att röra på mig blev det först ett besök på ett nyöppnat hak på gatan vi bodde på med det glenniga namnet ''Pasta la vista''.
Väldigt god mat och en väldigt god öl till, Rebelse Strop från Roman, beläget några mil söder om stan.
Jag hade ~ ett knappt kilo upp till att väskan skulle väga 23 kilo och köpte med mig en flaska därifrån.
Promenerade ned till stationen i det lätta duggregnet för vidare färd till flygplatsen i Bryssel.

Väl framme hittade jag ett par ganska bra triplar från Du bocq (Corsendonk). Båda två för under hundringen på en flygplats är ju rena kapet. Ramée tripel Ambrée och Ramée Blonde hette de.

Även på ''luftsidan'' lokaliserades ett par exotiska öl från Inbevs varumärke Leffe. Royale Cascade IPA och Royale. De var inte så märkvärdiga.
Resten av resan hem gick utan större missöden eller skandalscener.

tisdag 9 maj 2017

Öl i Vichte

Liksom de tidigare dagarna startade vi i hotellbaren. Denna dag med Delirium tremens från Huyghe. Dagens viktigaste mål eller vad man brukar säga. Gott iallafall.

På samma gata som hotellet låg ett fancy korvhak. Varsin slang intogs. Det var ok, men lite väl avantgardistiskt för min smak. Vi delade på en Delvaux från De kroon som inte var så märkvärdig i sig, men funkade till korven.

Inte en jättelång promenad till stationen och tåget som tog oss till byn Vichte som var skådeplatsen för Alvinne craft beer festival. Denna hålls varje år i anslutning till Flanderns största ölbutik Bierhalle deconinck.
Ganska stor hall där utställarna/bryggerierna hade sina barer, många sittplatser, men dessa var upptagna så vi satte oss i ett stort partytält utanför som även det snart fylldes upp.
Vi passade även på att shoppa lite i den mäktiga butiken. Bra priser och väldigt stort urval. Inget låshäng+att vi var tvugna att ta sista tåget gjorde att bara dessa öl hanns med: Super yeah! från det för mig okända spanska Cervesa guineu, Random 88 från Laugar, Electric Funeral från Laugar/Napar, Lervig Tasty juice, Bird of prey Pineapple från Uiltje, Life of plants från Redchurch, Green machine, Oud bruin Raspberry harvest '16, Oud Bruin Cherry harvest '16, Oud Bruin Oak Leaf 6% '16. Alla de fyra sista från lokala Brouwerij ’T verzet. Vi var långt ifrån de enda svenskarna som besökte festivalen.
Resan tillbaka var inte mycket att orda om. Funderade på att gå ut igen, men det hade redan varit en lång dag så det fick räcka så.

lördag 6 maj 2017

Öl i Gent del II-Bonusbåt

Dagen inleddes med en Bush Blonde från Dubuisson i hotellbaren. Snacka om rivstart.

Blåsigt och allmänt ruggigt ute denna dag. Vi gick till en pizzeria där lunch och en Bavik Super pils intogs.

Nästa stopp var Bierhuis de brouwzaele där liksom stället vi besökte ett par dagar tidigare i Bryssel baren var inne i en stor kopparpanna.
Stället hemsöktes av härjande ungar och endast en öl mäktades med, Wild jo från De koninck.

Inte långt därifrån låg en båt i en kanal. Det stod något om hundratals ölsorter men såg stängt ut när vi skeptiskt gick ombord.
Det var inte stängt, massor av (billig) öl fanns att botanisera bland, maten var god, och bra service dessutom. Kaffee de planck var namnet.
Vi blev sittandes rätt länge där drickandes: Seef bier från det för mig okända Antwerpse brouw compagnie, Merci maman från De leite, Ma mère speciale från De leite, Vander ghinste Blauw, Saison Voisin från Géants (Gouyasse), Goedendag sterk blond från Toye, La corne du bois des pendus från D’ebly (34 riksdaler för en trippel!) och Jacobins Gueuze från Vander ghinste. Högt och lågt, men för de priserna kan man inte klaga.
Det står en gubbe på statysockeln till höger och ser visionär ut
Sista ölstoppet för dagen var Dulle griet vid ett stort torg. Stort ställe på minst två våningar. Väl insuttet och en massa krimskrams överallt som det brukar vara i det här landet.
Ett par välsmakande brygder avslutade denna tvåsamma dag, Dulle griet blond 5,8% från De proefbrouwerij och Red my lips från Brussels beer project.

fredag 5 maj 2017

Öl i Gent del I-Kärt återseende efter tretton år

Någolunda utvilade gick vi till närmaste tågstation och hoppade på ett tåg till Gent sex mil nordost om huvudstaden. Någon lättare form av frukost intogs vid stationen varpå planen var att gå till ölbutiken Bierwinkel de hopduvel... vilken visade sig vara stängd under vår vistelse.
Istället checkades det in på hotellet.
Hotellbaren visade sig ha några exotiska brygder. Ett par slank ned innan vi begav oss ut. För min del Gruut Blond och Belle-vue Extra kriek. Inte speciellt gott.

Det vackra staden badade i sol när butiken De bierwinkel lokaliserades. Ingen supershopping, men en del småflaskor fick vi med oss i alla fall.
Inte långt därifrån vid floden ligger Waterhuis aan de bierkant. En minst sagt väl insutten krog. Bar på nedervåningen och som ett stort vardagsrum utan TV på övervåningen. Ett väldigt belgiskt ställe med en massa krimskrams överallt. Det var fullsatt på nedervåningen så vi fick sitta uppe. Bara turister där.
Maten smakade mycket bra och till den god öl i form av: Mammelokker från Van steenberge, Paljas Saison från Henricus och Mongozo Premium pilsener från Huyghe.
Ett par timmars vila på rummet följde.

Mörkt och regnigt var det när vi begav oss ut till Het trappistenhuis som var lite svårt att hitta, men det gick till slut. Intim bar med sparsam belysning, typiskt belgiskt på alla sätt. Vi blev kvar där resten av kvällen.
Lättare middag plus diverse snacks gjorde följande öl sällskap: Ter dolen Blond, Roman Pils, Tongerlo Bruin, Kapittel Watou pater från Van eecke (Poperings hommelbier), Black hole från Roman. Lite hit 'n miss över ölen. Mysigt ställe.

torsdag 4 maj 2017

Öl i Brussel

Sju timmar hann jag vara hemma innan det var dags att bege sig ut till Arlanda igen. Någon sömn blev det inte, utan ölinventering och annat viktigt prioriterades istället.
Slumrade eventuellt till på nattbussen dit. På SAS extremt glest besatta flyg ned till Bryssel kunde man till och med ligga på några säten.
Vid ankomst tog jag tåg in till stan där frun mötte upp.
Efter att ha kastat av min väska gick vi och träffade brorsan på The beer factory. Baren ligger i en gammal stor kopparpanna. Trots namnet bryggs inget starkare än kaffe här. Jobbig personal här, men vi hade kul ändå. En del öl fick vi i oss, för min del: Speciale 1900 , Tongerlo Blond, Super 8 IPA, Mystic White och Mystic Peach. Alla från Haacht. Den ena värre än den andra.

Frun och jag gick tillbaka till rummet för lite vila innan kvällen. Det gick konstigt nog inte att få en blund.
Kvällen tillbringades på den lilla rustika resturangen Nüetnigenough. Hyfsad mat som vi delade på att par goda flaskor till, Cuvée Saint-gilloise från Cantillon och Oud bruin Vineyard 6% '15.
Det kom en vägg av jetlag efter maten och det gick inte att hålla sig vaken. Bara att ge upp och gå och lägga sig trots att kvällen bara var barnet.
Väldigt skönt att sova i en säng för första gången på tre dygn.

onsdag 3 maj 2017

Öl i Nya zeeland del XV-Shopping och mer öl

Morgonen randades och vi nådde ett väldigt soligt Auckland. Minns inte vart medresenärerna tog vägen, men för mig stod ölshopping på schemat.
Jag tog en buss mot sydöst där stans högst rankade ölbutik är belägen. Gick och åt en hyfsad soppa på ett asiatiskt ställe i närheten innan $179 spenderades på bärs som skulle med hem.
Väldigt varmt var det när bussen togs tillbaka till centrum. Pallade inte ens sitta på uteserveringen på Brew on quay. Tredje och sista besöket där.
En del goda öl intogs inne vid baren i form av: Moa Five hop, Hoppy little ''Wit'', Triple chocolate milk stout från Behemoth, Stingray Imperial IPA från Coronado, Mike’s Vanilla coffee porter, Pot kettle black från Yeastie boys och Death from above från Garage project som besöktes ett par dagar tidigare.

Det hade blivit dags att dra sig till flygplatsen och en flygbuss tog mig dit där de andra mötte upp.
Ett par exotiska brygder lyckades jag hitta även där, Hop rocker pilsener från Macs och Monteiths Black. De var ok.
Flygresan till Peking var det inga konstigheter med. Visserligen hade vi drygt nio timmars väntetid där, men vi orkade inte åka in till stan utan satt bara som muppar och glodde. Ingen öl.
Likaså hemresan var inga problem förutom att Air china inte tillåter ''flight mode'' på telefoner mm så det finns bara deras kinesiska filmer att se på. Yay!
Sammanfattningsvis var vi nog alla väldigt nöjda med resan, men två veckor i landet var som väntat alldeles för lite.
Överraskande mycket svag öl, men det var ju sommar, så det spelar säkert in.
Både jag och brorsan var imponerade över hur bra all svart öl var.

söndag 30 april 2017

Öl i Nya zeeland del XIV-Ännu en solig dag i huvudstaden

Ingen frukost ingick på boendet så jag begav mig ut i brunch/lunch-tid och hittade ett ställe vid namn Bethel woods som såg ok att käka på.
Döm av min förvåning när de hade en massa exotisk öl där. Maten var dock inte mycket att hurra över.
Blev av förklarliga skäl sittandes här ett tag förtärandes: 69 lager (ingen aning om vilket som är skyldiga) och Duncans Stout. Det var ok öl.

Bra depåstopp innan jag kom fram till Sprig & fern tavern på Tinakori road. En ombonad pub som ägs/drivs av bryggeriet Sprig and fern beläget på andra sidan sundet på Sydöl.
Inget wifi där så det fick räcka med en öl, Fern lager; ljus, ren och lättdrucken. En mellanöl som gjord för en varm sommardag som denna. Intogs i skuggan i deras beergarden på baksidan.
Parlaments- eller regerings-byggnad
På väg tillbaka till centrum blev det ytterligare ett depåstopp på Bethel woods för ytterligare en lageröl i form av Razzle dazzle pilsner från Te aro.

Ett fjärde och sista besök på D4 mäktades med där en hel bunt öl intogs i form av Halo pilsner från Liberty, Sawmill ''Imperial'' red ale, Sawmill Crystal wheat beer, Uprising west auckland pale ale, Chur! nz pale ale från Behemoth. Smakade bra alltihop, dessutom blev jag bjuden på en av dessa öl. Trevligt ställe.

Mina medresenärer var i antågande söderifrån och vi träffades på utmärkta och stora gastrobryggeripuben (inte så fancy som det låter) Fork & brewer. Tyvärr hade det blivit lite kyligare nu så det var inte läge att sitta på den stora uteserveringen. Stället ligger dessutom en trappa upp så man får lite utsikt.
Burgare med mac & cheese till följande jästa maltdrycker: Shadow majestic pacific stout 3,7%, D*r*a*f*t*, Saxual, Low blow 4,4%, Puns n’ goses, Sourbet raspberry & lemon berliner weisse och Charlie XPA. Helt ok öl.
Jag gick tillbaka till boendet och hämtade mitt bagage och vi sågs åter vid stationen varifrån vi skulle ta en nattbuss norrut. Vi hade alla beställt liggplatser vilket visade sig vara rena skämtet. Det var som ubåtskojer fast lite bredare.
Det kanske inte låter så illa, men med tanke på hur landets vägnät ser ut blev det knappt någon blund då man bara åkte omkring på sin brits. Hade Nya zeeland haft motorvägar istället för serpentinvägar hade det säkert varit ok.
Jag tyckte till och med det var värre än att flyga.

lördag 29 april 2017

Öl i Nya zeeland del XIII-Southern garage dog

Ännu en solig dag i huvudstaden då jag gick till bryggeriet Garage project. Det visade sig vara just bara ett bryggeri, man kunde inte ta en öl på plats utan det var bara att ta med.
Istället blev det ett besök på Southern cross tavern där även Johan från kvällen innan dök upp.
I skuggan på den stora innergårdens uteservering intogs: Monteiths RIPA, Royal wulff från Sparks och Special agent IPA från Black dog som besöktes kvällen innan. Inga höjdaröl.

Vi gick tillbaka till Aro street där Garage project huserar. De har förutom bryggeriet även ett litet taproom på andra sidan gatan där vi slog oss ned.
Ett helt gäng öl fick vi i oss. För min del: Bottoms up, Cat’s pajamas, Spezial k, Golden brown 4,8%, Cereal milk stout och Wlg. Bra grejor rakt igenom som väntat. Kan inte minnas att jag smakat något från dem ej fallit mig på läppen.

En Uber tog oss därifrån till centrum och D4 som besökts ett par gånger veckan innan.
Vi åt på balkongen och en god Blacktop oat stout till maten. Har för mig han satt kvar medan jag gick ''hem'' och vilade upp mig inför kvällen.

Meningen var att vi skulle ses på kvällen på Valhalla, men de hade band som skulle spela och tog inträde.
Istället ännu ett besök på bryggeripuben Black dog som besökts kvällen innan och följande öl intogs: Bad bad leroy brown 4,9%, Kaho pango, Indiana bones och Golden lab. Mindes ölen jag drack där kvällen innan som bättre än så här. Lite besviken.

Närbelägna Malthouse där vi träffades kvällen innan ligger i princip runt hörnet så även denna kväll avslutades där med ölen: Godzone beat från det lokala Fork & brewer samt Tuatara Bohemian pilsner. En god avslutning på en skön dag.

onsdag 26 april 2017

Öl i Nya zeeland del XII-Inget ont som inte för nå't gott med sig

''Klockan'' ringde och det var dags att gå upp... problemet var bara att jag ställt larmet en timme för sent. Detta gjorde att bussen till Picton och färjan tillbaka till Nordön hade gått.
Fick försöka boka ett flyg till Wellington. Lättare sagt än gjort då Air new zealands hemsida ej behagade fungera ordentligt trots försök med olika webbläsare. Man uppmanades ringa (som en grottmänniska) dem och boka viket jag gjorde. Då blev det naturligtvis ännu dyrare. Det var välkommet en dag innan löning.
Till slut var det iallafall bokat och klart och jag var ett par tusen fattigare (utöver de pengar jag redan betalat för buss och båt).
Detta sparade dock en väldig massa tid som kunde bedrivas med att bränna ännu mer pengar.
Jag gick ut i värmen till utmärkta Dux central som besökts kvällen innan och som öppnade tidigt.
Några öl hanns med innan det var dags att bege sig till flygplatsen: Nor'wester (oklart vilka som bryggt den), Hopwired new zealand IPA från 8 wired och Lahar från det för mig okända Lakeman på Nordön. Det var över lag goda öl.

Riktigt hett att stå ute i solgasset och vänta på bussen till Christchurch International airport.
Ett par goda öl på den luftkonditionerade flygplatsen satt fint, Captain cooker manuka beer från Mussel inn och Three boys Golden ale. Billigare öl på flygplatsen än i stan.

Trots att det var en löjligt kort flygresa skulle passagerarna tvingas i öl. Spring tide från Mac’s. Inte jättegott.

Varmt och skönt var det när vi landade i kvällsolen i Wellington.
Bussen tog mig till boendet i centrum. Jag lastade av mina grejor och begav mig ut till mysiga The hop garden.
Tog en öl här, dock oklart vad. Inget wifi så det var bara att dra vidare.

...till närbelägna bryggeripuben Black dog. De stängde tidigt, men ett par öl hanns med iallafall, Bite hopped pilsner och White island pale ale. De var ok.

Ett stenkast därifrån ligger baren Malthouse som påminner om Bar hop i Toronto, fast mindre trångt.
En snubbe i baren började snacka med mig och efter någon minut kom vi fram till att vi kunde prata svenska istället. Han var från Huddinge.
Världen är inte jättestor.
Vi hängde där i baren i några timmar och drack öl. För min del Iron sands från North end, Tuatara Indian Pale Ale, Coopers Premium lager och Darkest days från Liberty. Hit n' miss över ölen, men en kul kväll/natt.

tisdag 25 april 2017

Öl i Nya zeeland del XI-Post-apocalyptic city

Denna mulna onsdagmorgon skiljdes våra vägar jag tog en morgonbuss norrut tillbaka till Christchurch och gubbarna fortsatte söderut.
Var framme till lunch i Sydöns största stad... eller vad som finns kvar av den. För sex år sedan drabbades staden av (ännu) en jordbävning som krävde hundratals människoliv och raserade stora delar av centrum.
Underligt att det fortfarande ser helt för jävligt ut så pass lång tid efteråt.
Många byggen som pågick i centrum, men ändå massor av hus som bara fått stå/ligga sedan dess.
Min lunch fick bestå av en burgare innan jag gick och checkade in på boendet som låg lite nordost om centrum.
En reäl promenad genom en stor park följde till bryggeriet Eagle. I parken spelade i stort sätt alla som kunde stå upp rugby. Såg dock inte en enda tackling utdelas. Underligt.
Köpte en öl att ta med från bryggeriet och gick vidare till nästa bryggeri vid namn Two thumb brewing varifrån ytterligare några brygder fick följa med hem.
Riktigt varmt ute och jag passade på att ta en liten tupplur på rummet innan kvällen.
... som inleddes på mysiga bryggeripuben Pomeroy’s med en gästöl i form av Black stallion milk stout från det för mig okända Horse box brewery beläget i Nelson, 42 mil norr om Christchurch.
Ganska god öl, men deras brist på wifi gjorde att det bara blev en där.

Resten av kvällen tillbringades på guldhaket Dux central med sin långa bar och nästan lika långa öl-lista. Satt och snackade med ett par amerikaner och en australiensare.
Det var inte många inhemska personer man träffade på den här resan, ''bara'' utlänningar överallt.
Ölen denna afton var Delicious pale ale från nya zeeländska Ghost brewing; ljus med liten skumkrona i elegant glas. Någolunda välhumlad. Jag gissar på inhemsk humle. God session-IPA. Dux Lager; som ljus lager brukar vara, dock lite mer smakrik. Kryddig mat dödade smaklökarna lite. Dux Pils; torr och helt klart av tyskt snitt. Obalanserad. Slutligen Black shag stout; maltig, rökig och kraftfull med kaffetoner. Den var fin. Oklart vilka som bryggt de tre sista ölen, men inhemska var de i alla fall.
Roligare än så blev det inte denna dag.

söndag 23 april 2017

Öl i Nya zeeland del X-Dunedin

Vi fortsatte färden söder ut denna dag med strålande sol. Det var nästan i varmaste laget för min smak.
Efter 25 mil blev det ett fantastiskt trevligt lunchstopp tog vi på bryggeripuben Scotts i Oamaru där resans godaste pizza intogs på uteserveringen.
Där satt vi och njöt i fulla drag medan det turkosa Stilla havet bredde ut sig framför oss. Ölen smakade helt ok i solgasset vilka var: Boulder, Nineteen 05, B10 och Vienna lager. Svårt att avgöra hur bra ölen egentligen var då semestereffekten inte var att leka med här.

Färden fortsatte elva mil till längst östkusten till studentstaden Dunedin som är den stad i världen som är belägen längst från Sverige.
Efter att vi checkat in var första stoppet bryggeripuben New new new.
Lite för new skulle det visa sig. Öl hade börjat bryggas, men baren var inte klar, så ingen bira där.
Istället fick det bli en brygd i den lilla baren på haket Tonic. Hop federation (beläget 78 mil norrut) American brown ale; mörk med maltig arom. Perfekt kolsyrenivå. Maltig men ändå välbalanserad på något sätt. Bra brown ale.
Mysigt intimt ställe där jag gärna hade suttit kvar, men de hade inget wifi så det var uteslutet.

Istället mötte jag upp de andra på bryggeriet Speights där vi hade bokat in en visning.
Vi hade dock tid för ett par öl i restaurangen/baren innan. För min del Summit, och ''Porter''. Det satt fint med ett par kalla efter att varit utomhus i värmen.

Visningen hölls av en rolig skotte vars skämt nog gick över huvudet på många av de som var på visningen.
Efteråt gick vi tillbaka till baren. Medresenärerna åt och det så väldigt gott ut. Jag nöjde mig dock med ölen Triple hop pilsner, Distinction ''ale'', Summit Apple lager och Summit Lime lager.
Ingen av dessa smakade speciellt bra.
Gubbarna gick till boendet medan jag gick till Plato cafe som höll på att stänga så det blev bara någon snabbmat på hemvägen innan det var nedbäddning för mig med.

lördag 22 april 2017

Öl i Nya zeeland del IX-Långsittning på bonusbryggeri

Min tanke denna dag var att ticka ett par bryggerier på förmiddagen. På hotellet kunde man låna cyklar. Cykeln var alldeles för liten, men jag trampade på i regnet och vänstertrafiken. Till slut nåddes bryggeriet Harringtons, men de visade sig nu bara vara production brewery, det man kunde besöka var numera på andra sidan stan.
Men jag misströstade inte för det, längre bort på samma väg låg Three boys som var öppet och en mixad trepack inhandlades. Där fick jag tips om en närbelägen (nåja) bryggeripuben Cassels & sons som när research gjordes hemma ansågs ligga för långt bort, men nu hade jag ju cykel, de hade öppet så obscent tidigt och så var man ju ändå i krokarna.
Fick fråga om vägen en gång i ett industriområde, men hittade till slut.
Det skulle visa sig vara värt mödan då både maten och ölen smakade bra. Dessutom var personalen service minded på ren svenska.
Följande bärs intogs: Pilsner, Lager, Best bitter, Milk stout, American Pale Ale, Dunkel samt gästölen Kaiser brothers Pilsner, Lotus och Lupulin Effect - Session IPA. Båda från det för mig okända Deep creek.
Regnet hade upphört och jag satt på uteserveringen och kollade mitt kontosaldo. Panik följde. Konstigt nog studsade ej kortet.

Cyklade tillbaka till hotellet, det tog väl drygt 20 minuter. Mycket trafik trots att det borde varit innan rusningen.
Jag tog en Tui Dark i hotellbaren innan halvtidsvila följde.

Därefter blev det till att sätta sig i baren igen och efter några minuter dök även medresenärerna upp.
Någon öl där kostade $6,40 vilket antagligen var resans billigaste öl... men man får vad man betalar för....
Alla olika bärs som intogs i denna bar smakade likadant, bara färgen som skiftade lite.
De var i alla fall: DB Draught, Canterbury Draught, Lion Brown. Alla mellanöl.

Efteråt gick vi och åt på ett asiatiskt ställe i närheten. De hade ingen exotisk eller god öl så det fick bli vatten för min del. Maten var dock till belåtelse.
Sista ölstället denna dag var liksom dagen innan närbelägna Bootleg BBQ co fär jag hann med två öl innan de stängde. Belgian wit från Cassels & Sons, och Minimatta från Yeastie boys. Det smakade bra.
Det blev inte sent denna dag heller, men tidigt.

fredag 21 april 2017

Öl i Nya zeeland del VIII-I'm on a boat!

Till en början med mulet denna dag då vi fick skjuts av hotellpersonalen till färjan som skulle ta oss över Cooksundet till Sydön.
Jag har för mig att det tog ~fyra timmar.
Fem exotiska brygder identifierades och intogs, nämligen Deadcanary pale ale från Parrotdog, Speights 5 malt old dark, Emerson’s London porter, Big pigeon pilsner; halmgul med humlefrisk, men dock metallisk smak. Viss brödighet finns också. Pohutukawa golden ale; gyllene. Smakar äpplen och metall. Inte olik äppeljuice med kolsyra. Båda från Kereru. Det var inte illa.
Vädret var ombytligt och det kom även en reäl skur. När vi närmade oss Picton så gassade solen i alla fall och det var väldigt skönt att sitta på däck och avnjuta den undersköna skärgården.

En bil hyrdes vid färjeterminalen och färden fortsatte söderut mot Sydöns största stad Christchurch. På grund av en jordbävning i höstas var den vanliga vägen som var 34 mil avstängd. Nu istället 48 mil så det var bara gasa på på de bristfälliga vägarna. Det är inte många mil motorväg som finns i landet, utan det är slingrande vägar genom oftast väldigt vackra landskap som gäller vilket leder till att det tar lång tid att ta sig vart man än ska.
Naturkatastrofer är lite grann landets signum. Fram till en dag innan vi kom fram till Christchurch rasade enorma skogsbränder i stadens sydöstra förorter och massor av människor blev hemlösa. Regn gjorde dock att brandkåren kunde få branden under kontroll.
På kvällen kom vi fram och kunde checka in på hotellet strax söder om centrum. En riktigt sliten byggnad som stått där sedan 1800talet. Dock med bar där en Tui East india pale ale snabbat hälldes ned och glömdes lika snabbt.
 
Bara ett par kvarter därifrån låg grillrestauranten Bootleg BBQ co som hade flera exotiska fatöl, tyvärr hanns bara två med till den goda maten innan de stängde.
Taiheke från lokala Eagle och Hawkes bay Ginger fusion som jag har för mig var helt ok.
Klockan var nog inte mycket när vi gick till sängs denna dag.

torsdag 20 april 2017

Öl i Nya zeeland del VII-Utflykt


The bridge of death!
Sagan om ringen-triologin är inspelad i Nya zeeland och det finns över hela landet visningar och bussresor till gamla inspelningsplatser.
Och just en sån utflykt stod på schemat denna dag för mig och Pütte i en minibuss med amerikaner, israeler, tyskar och polacker.
Någon öl var det inte tal om förrän vi kom tillbaka till stan. Tony mötte upp oss på turistiga resturanten Bin 44 belägen vid hamnen ett stenkast från vattnet.
De andra var väldigt nöjda med sin mat medan min pizza var hemsk. Ölen Hallertau Luxe som den sköljdes ned med var desto bättre.
Inget wifi här så jag och Pütte gick till D4 som hade besökts kvällen innan. Minns inte vart Tony tog vägen.

Det var bara att fortsätta jobba sig igenom deras digra öl-lista. Denna kväll för min del: Propeller lager från Wigram, Kereru Karengose salty seaweed ale från Kereru beläget några mil nordöst om Wellington. Semiconductor session IPA från 8 wired, For great justice: wood-fired toasted coconut porter från Kereru, Pandemonium pilsner från Parrotdog, Port road pilsner från Panhead, White noise och Stairdancer, båda från Yeastie boys. Det mesta smakade bra.

Jag avslutade men ett par alkoholfria på rummet. Bundaberg Ginger beer och Sixbarrel Ginger ale.
Prettyboy
What hobbit live here?
Hela ligan (utom mig då).
Reenactment
...with a slightly different cast.

Guiden

onsdag 19 april 2017

Öl i Nya zeeland del VI-Gummistövel

Regn till och från denna dag då buss tog oss vidare söderut till huvudstaden Wellington. Som om inte 52 mil var tillräckligt långt fick vi åka en om väg runt en sjö som uppskattningsvis var fem mil längre. Mycket fin natur att se på vägen dock, tex Nordöns högsta berg.
Efter uppskattningsvis åtta timmar kom vi fram i alla fall.
Boendet var på gångavstånd från stationen och bagaget kunde lämnas av där.
Det var fredagkväll och jag begav mig till centrum och baren D4 som ligger en trappa upp med en stor balkong utåt gatan man kan stå/sitta på.
Denna bar är stor med after workare så det var mycket folk där. Betydligt lugnare lördagkvällar då ''ingen bor i centrum''.
Träffade ett gäng kul irländare som bodde i stan och hände med dem denna kväll.
En diger öl-lista med antagligen mestadels inhemska brygder (och wifi) gjorde att jag skulle återvända hit ytterligare några gånger under resan.
Vid det här besöket intogs i alla fall Hopical från Tuatara, Chomp Nz pale ale från lokala bryggeriet Black dog, 1946 pilsner från det för mig okända Duncans founders, Mustang pale ale från Wigram, 2009 I.P.A. (det är alltså inte årgången utan den heter så) från Duncans founders, Berg från lokala Tiamana, Flying fortress, The chosen one golden lager och Bouncing czech, alla tre från aucklandbryggeriet Boundary road. Inga vidare brygder faktiskt.
Sen var det bara att knalla hem och lägga sig.

tisdag 18 april 2017

Öl i Nya zeeland del V-Hamilton

Regnet strilade ned när jag gick över gatan till buss-stationen. Tog en tidigare buss än de andra för att få så mycket tid i landets femte största stad Hamilton som möjligt.
Bussen fastnade i rusningstrafiken så färden på tolv mil sydost tog ett par timmar.
Väl framme var första stoppet svenskägda resturangen Gothenburg. Imponerande ölutbud då hela fem göteborgsbryggerier fanns representerade.
Men jag åker inte till andra sidan jorden för att dricka svensk öl så jag nöjde mig med deras egna och inhemska tyska pilsner Gothenbräu.
Maten var grymt god, men de hade inget wifi så jag begav mig vidare.

...till den stora och mycket väl insuttna puben The londoner på samma gata. De försöker verkligen att få stället brittiskt, men det känns mest australiensiskt. Inhemsk öl fanns det i alla fall i form av Hawkes bay Pure lager vilken jag tycker var ok.
Ingen wifi här heller så jag gick till boendet för att dumpa väskan. Därefter besöktes ett köpcentra (inomhuscentrum som tur var för det ihärdiga regnet) där kläder inhandlades och mat intogs.
Det hade blivit dags för incheckning och lite vila tills gubbarna anlände.

Vi hade bokat visning på bryggeripuben Good george dit jag smet iväg lite tidigare än de andra och blev kvar hela kvällen. Har varit på flera visningar bättre än den här, men ölen var över lag bra. Hann med de flesta sorter de hade. Ett glas och ganska mycket öl ingick. Vi var nöjda.
Vad för öl intogs då? Jo dessa: Amber ale; bärnstensfärgad som namnet skvallrar om. Mer som en klassisk bitter än amber ale. Främst karamell framträder i smaken. Ok öl.
Sparkling ale; ljus, gyllene och klar. Mycket grapefrukt, ''smakar mer'' än 23 IBU. Mycket kolsyra, uppfriskande. Inte illa.
White ale; serveras med en apelsinskiva på kanten. Ljus och klar. Säd/lite vete. Lite väl fenolisk för min smak. Som en''kristallweisse light''.
(Ace of spades) Stout; kryddig arom. Maltig med gräddiga toner. Välbalanserad.
Saison; klar och halmgul. Luktar diskmedel. Något bananig/fenolisk, men det är överkomligt. Smakar även lite som diskmedel kan lukta, något metallisk.
IPA; Halmgul dvs lite väl ljus för stilen. Fruktig arom, vissa jordiga toner, relativt söt. Engelsk stil. Rätt ok.
I övrigt Pilsner, Liolet & veruca-The blueberry seasalt gose beer och Southfarthing stout.
Trevligt ställe som tidigare var en kyrka. Målade fönster finns fortfarande kvar, men med ölmotiv. Riktigt schysst.
Kan tänka mig att uteserveringen på baksidan är riktigt skön en solig dag, men det var ju tyvärr det sista det var.
Det hade i alla fall äntligen slutat regna när stegen väl styrdes ''hemmåt''.

måndag 17 april 2017

Öl i Nya zeeland delIV-Leaving Auckland

Solen gassade på reält när jag gick tillbaka till Brew on quay som besökts ett par dagar tidigare. Gillade verkligen det här stället och slog mig ned under ett parasoll på uteserveringen. Här var man tvungen att hålla ett någolunda tempo för att ölen inte skulle bli varm. Dessa var: Scotts Gluten free Pale ale, Quickchange XPA från Panhead, Bigmouth från Yeastie boys (som var som gjord för en stund som denna), Emerson’s (NZ) Pilsner, Kapai från Tuatara, 433 från wellingtonbryggeriet Garage project. Ölet är tillägnat fotbollslaget Wellington Phoenix som i likhet med AIK har svart och gult och spelar på en alldeles för stor arena. 4,33%. Moa Original lager, Helluva från Tuatara, Pils ’n’ thrills från Garage project, Mike’s Chocolate milk stout, och Monteiths Radler bier. Över lag bra öl.

Det blev en mer normal halvtidsvila denna dag. Kvällen inleddes på bryggeripuben Sweat shop brew kitchen som var belägen ett par kvarter från hotellet.
För kallt på uteserveringen så det blev till att sitta inne istället. Ölen här var Pilsner, Lager, IPA och gästölet Pointers pale ale från Monteiths. Inte jättebra öl.

Jag passerade bryggeripuben Brothers beer på vägen ''hem'' och klämde en pizza och ett par bärs där. Bb Lemon från New new new och deras egna Tropical. Inte så god mat, men ölen var ok.
Det blev inte sent denna dag då de stänger redan klockan 22.

lördag 15 april 2017

Öl i Nya zeeland del III-Jetlag

Carl Lidbom är fortfarande stor i Nya zeeland.
Dagen inleddes med ett besök i hotellbaren. En Waikato draught från Lion breweries intogs i väntan på att det skulle sluta regna. Det gjorde det ej. Dock kunde jag låna ett paraply där.

Prominerade norrut i det strilande regnet och fick syn på en exotisk brygd genom ett fönster på en lite finare kinarestaurant. Jag slog mig ned i baren och tvingade i mig Monteiths Original ale.

Nästa stopp var guldstället 16 tun där även medresenärerna slöt upp.
Helt ok mat, trevlig och kunnig personal samt ett stort inhemskt ölsortiment.
En hel drös öl intogs här. För min del Black sands American Pale Ale, Garage project Beer, Deception från lokala Hallertau, Eagle Dry hopped pilsner, Good george Blueberry gose, Black sands Single hop pilsener, Supercharger APA från Panhead, Sandy jandals från Eagle och Obligatory pale ale från det för mig okända Te aro Brewing company beläget i Wellington.
Har för mig att jag gillade all öl här. Tyvärr blev det inget mer besök på 16 tun.

Hög tid att vila upp sig efter alla de godsakerna. Tony och Pütte satt kvar ett tag till.
Halvtidsvilan som följde varade i fem timmar. Jetlagen slog med andra ord till med full kraft. Det hade i alla fall slutat regna på kvällen.
Som tur var stängde den närbelägna och ganska stora bryggeripuben Shakespeare sent. Jag blev sittandes där några timmar drickandes: The Jester pilsner, The Lover blonde, J.A.F.A., The Bastard IPA, The Bard pale ale och The Gentleman stout. Över lag ok öl.
Jag fick mig en nattlig visning av själva bryggeriet av den trevliga bartendern.

På vägen tillbaka till hotellet blev det ett matstopp på Char grill där vi hade ätit frukost dagen innan. Till käket en australiensisk Frank Ginger beer.

Dagen/natten avslutades med en Three wolves från Mac’s i hotellbaren. Antagligen var det sista beställningen.

torsdag 6 april 2017

Öl i Nya zeeland del II-Uteserveringspremiär i februari

Morgonen randades och vi gick ut för att käka frukost i solskenet. Lokal exotisk fulöl i form av Db Export gold gjorde den goda frukosten sällskap.

Nästa stopp var återigen hotellbaren. En porter vid namn Black mac från Mac’s brewery intogs. Ser ut som Coca cola. Arom av rostad malt. Någolunda balanserad med toner av jord/sand. Ganska stiltypisk.

Ölbutiken som låg i närheten av hotellet var inte mycket att ha så jag begav mig ut för att hitta en bättre. Lyckades springa på en bryggeripub som var så pass ny att den trots min digra research had gått mig förbi. Als brewhouse hette den och ägdes av en kanadensare. De hade inget wifi så jag nöjde mig med en Witbier. Ingen höjdare, trots att det var en varm sommardag och allt.
Hittade en butik som hade lite bättre sortiment och plockade på mig lite av varje.

Vi möttes upp på utmärkta baren Brew on quays uteservering. Tidigaste sitta-ute-premiären på länge. Under ett par palmer med Stilla havet på andra sidan gatan. Maten smakade också bra. Värre kan man ha det i februari. En helbunt öl intogs också. För min del: Hippy ''berliner'' Cucumber edition från 8 wired; grumlig och blekgul. Ingen syra som det ofta är i berliner weisses, bara gurka i arom och smak.
Mot eureka från Tuatara; Bra pilsner som intogs under ideala förhållanden dvs utomhus på sommaren. Humlig arom, någolunda frisk med stabil beska. Dock lite mycket med en imperial pint då ölet inte är särskillt kallt när botten nås.
Bookbinder från Emerson’s; ''hembrygdsarom'', bärnstensfärgad bitter med äppeltoner. Rätt bra.
Copper tart från Hallertau; kopparfärgad och ganska söt med tropisk frukt. Ska föreställa en irish red, det hade jag inte gissat, men gott var det.
I övrigt Yakima monster från Liberty och Black nectar 5.8% från Martinborough.
Allt smakade bra. Gillade verkligen detta ställe som vi skulle återvända till.

Jag gick tillbaka till hotellbaren där en alkoholfri Mac's Ginger beer intogs.
Efter någon timmes vila blev det även en i Australien licensbrygd Kirin Megumi där.

Endast ett kvarter från hotellet låg utmärkta bryggeripuben Brothers beer som tyvärr stängde tidigt, men några gästöl hann jag med i alla fall: White matter från Yeastie boys, Milou från 8 wired och Strange sense of calm från det för mig okända Piha beer beläget fem mil sydväst om Auckland. Bra, men alkoholsvaga öl.
Tror det fanns 20 kranar och det starkaste ölet var på 5,7%. Utöver det fanns hundratals flasköl att botanisera bland. Ett guldställe helt enkelt. Lite litet bara.
De stängde redan klockan 22, men ett stenkast därifrån ligger bryggeripuben Sweat shop brew kitchen som skulle ha öppet till ''sent''.
Sent visade sig vara ännu tidigare än 22. Suck.

Det var bara att gå uppför backen till hotellbaren som stängde 3-4 än en gång. Tidig nedbäddning denna dag som avslutades med en Green beret IPA från Mac's i hotellbaren. Ok öl.

onsdag 22 mars 2017

Öl i Nya zeeland del I-Hotellbaren

Vi landade på kvällen i Auckland och tog en flygbuss till hotellet. Det fanns en ganska stor bar där, full med exotisk öl som skulle av-verkas under vår vistelse.
Det gällde att hålla sig vaken så länge som möjligt för att komma in i tidszonen... och det görs väl bäst i en bar.
Bärsen som klarades av första kvällen var för min del: Steinlager Tokyo dry och Lion Red, 1812 Hoppy pale ale från Emerson’s, Speights Gold medal ''ale'', Little creatures Original pilsener och Mac’s Sassy red. Alla från multinationella Lion breweries.
 
Slutligen en Monteiths American pale ale på rummet. Inga höjdaröl denna dag, men det var ju bara uppvärmning.

onsdag 8 mars 2017

Öl i Beijing

Ännu ett öläventyr ägde rum förra månaden. Vi flög på kvällen från Arlanda och landade i Kina följande förmiddag. På planet serverades en mellanöl vid namn Yanjing beer.

I Beijing var det var soligt och inte alltför kallt när vi tog något slags tåg till centralare delar av jättestaden med cirka 15000000 invånare. Väl framme delade vi på oss. Tony och Pütte åkte upp i ett TVtorn medan jag letade upp bryggeripuben Panda brew. Undertecknad var den ende gästen där mitt på dagen. Ölen som intogs var Too much coffee imperial stout och Tang dynasty 8,4%. Helt ok öl dock. Deras wifi var dock så knackigt att jag fick nog. Det skulle dock visa sig att så var fallet överallt. Alla sociala medier var blockade och GPS fungerade uselt.
Dårar.

Nästa stopp var en bryggeripub vid namn Great leap brewing. Det är en kedja med tre barer i Peking. Just det här stället hade underrubriken ''#12'' då gatunumret var tolv. Ölen då? Cinnamon rock ale 6,2%; bärnstensfärgad med lite honung i aromen. sötaktig, men ändå välbalanserad. Kanel kan anas, men man hade nog inte lagt märke till den utan namnet. Helt ok öl.
Honey ma gold; gyllene och disig. Välhumlad och lite obalanserad. Reäl efterbeska.
Liu the stout; svart och maltig. Kryddig med viss sötma.
East city porter; något maltig arom. För mycket kolsyra för stilen. Bra balans annars.
Pale ale #6; underlig arom som framträder efter hand. Bärnstensfärgad med någolunda skum. Bra balans även i denna brygd, Lite väl tam dock med toner av spya som drar ned intrycket.
Slutligen Edmund backhouse pils som var ok. Mycket utlänningar på detta ställe.

Mer öl skulle hinnas med på den närbelägna mysiga bryggeripuben Jing a/Big smoke. Mandarin wheat och Worker’s pale ale.

Nästa bryggeripub var Arrow factory beläget vid en flod, dock var det för mörkt för att kunna utskilja något av den. En trevlig islänning var bartender. Ölen här var session IPAn Mammanlai, Dark ages black IPA och Nbeer Kiwi sour.

Det fick bli taxi tillbaka till flygplatsen. Chauffören kunde inte ett ord engelska och tog inte kort. Han fick nöja sig med alla kinesiska pengar jag hade.

På flygplatsen ''avnjöts'' en Yanjing Original Weissbier innan vårt nästa flyg skulle gå.
Över lag var jag glatt överraskad över standarden på de inhemska ölen.

fredag 10 februari 2017

Världsrymden anfaller

Det skulle återigen plöjas The 4400, och då passade vi på att ha en liten smygprovning av suröl samtidigt.

Wicked weed/Trois dame Metatropics    11 poäng
Cascade Noyaux 9,3%        9  poäng
Scires BRQ 13-14            9  poäng
Bruery Terreux Beret    8,6%        8  poäng
Alvinne Cuvée Sofie 8%        7  poäng
Jester king Ol’ oi! 6,5%        1  poäng

Suröl är ju bäst och rätt öl vann. Yum!
Några exotiska bonusbrygder letade sig också ned i våra strupar. För min del Innovation från Brygghus 19, Charlis Svart och L'ensemble pure oak från De dochter van de korenaar.

torsdag 9 februari 2017

Tioårsjubileum

Peter följde med mig och turfade lite i City. Vi tog varsin god tunnbrödsrulle på vägen.
Anledningen till vårt besök i stan var Nöjesguidens ölmässa på Vasagatan.
Som väntat inte så stor, men ändå bättre än väntat. Framför allt ingen trängsel, i alla fall inte när vi gick tidiga fredagspasset. Inte så många öl för min del med tanke på att det var festival. De var: Margareta mild från Gamla enskede (dagens bästa), Cutyard från Fjäderholmarna, Grönskärs lager från Värmdö, Punk royale APA från Åre Bryggcompagni, Nymph saison från Åre, Kråkudden från Roslags näsby, F2 pale ale från Roslags näsby, Egnahemspilsner från Gamla enskede, Birra nizza från Stockholm brewing, Gone native från NKB, Just the pips från Stockholm/Beerbliotek och Gotlands RökAPA (provbrygd).
Mer om festivalen R.

Öldagen hade dock bara börjat skulle det visa sig. Nästa stopp var Swedish brewing på Malmskillnadsgatan där även Majsan slöt upp. Bläck svart lager, Sixes & sevens och Coppersmiths saison som får betraktas som dagens värsta öl.
Här var det bara kortbetalning som gällde. Inget lås fanns på muggen, men dock discobelysning därinne. Det gäller att prioritera.

Nästa stopp var Bull and bear där nog ingen av oss satt sin fot på de senaste tio åren. Bara en öl här, Nordön från Nynäshamns/Deep creek som smakade helt ok.

Därifrån vidare till Flying dog. Bara en ''öl'' här med, Coney island Hard ginger ale som var som brygder i det marknads-segmentet brukar vara...

Sista stoppet för kvällen var ''Biskopen'' lite längre ned på Vasagatan. Här blev vi sittandes lite längre. Jag har ingen aning om vad de andra drack, men för mig blev det Peanut butter milk stout från det för mig okända kalifornienbryggeriet Belching beaver, 7 day sour från Trinity Brewing company (198:-för en liten flaska 5%igt öl!), Book of records från Beerbliotek, Fil the lingonberry från Värmdö.
Det fick räcka så.

lördag 4 februari 2017

Öl i Lund

Morgonen randades och jag begav mig till Köpenhamn H för att ta mig tillbaka till fäderneslandet.
Lättare sagt än gjort skulle det visa sig. Vid nedgången till tåget framgick av en skylt att till spor/spår 26 var det 15 minuters gångväg. Jag hade en minut, så det var bara att köpa en ny biljett och åka till Kastrup för att byta tåg där.
Såsmåningom anlände jag till Lund där lite inhemsk öl inhandlades och på det frukost på ett cafe.
Jag hade tunga väskor, men kunde pusta ut en stund på Café ariman med några goda kalla, nämligen Mosaic promise från Founders, The kraken coffee stout från Time and tide och Populator från Lundabryggeriet. Inte en dubbelbock som man skulle kunna tro när man hör namnet, utan en dubbel.
Ölen smakade bra i alla fall.

Personalen på Ariman var riktigt bra, förutom att servicen var utmärkt fick jag även lämna mina väskor där medan jag gick ut och turfade några timmar. Humana priser dessutom.
Ganska fint Lund på sina ställen. I samband med att väskorna hämtades slank en Doppel shot double bock från Maui ned. En dubbelbock med kaffe. Godare än vad det låter.

Nu hade så äntligen Bishops arms öppnat så jag kunde checka in. Böna och be bitter från Örebro brygghus intogs också i baren. Helt ok.
Gick upp på rummet för en dusch och lite vila.

Kvällen tillbringades helt och hållet nere i baren där följande brygder intogs: Dark days 5,2% från Chad beer, Nuts från Pangpang, Finn Wheat blanc 5,5%, Bästa lagern från Lundabryggeriet, Röde orm, även den från Lundabryggeriet, Hjemstavns ale 1 från Munkebo, Valhal från Munkebo och Stillehavs sæson från Ølsnedkeren. Gillade nog egentligen ingen av dessa öl.
Det fick räcka för denna dag.

måndag 30 januari 2017

Vanvid

Dagen inleddes med frukostbuffe och en turfpromenad.
Därefter tåget över till Köpenhamn. Det var ett bra tag kvar till det var dags att checka in, så jag tog en reäl promenad till stadsdelen Holmen där en ubåt från kalla krigets dagar finns att beskåda.
Det blev många steg den dagen då apostlahästarna togs tillbaka ned till ''horkvarteren''.
Hungern gjorde sig påmind och ett besök på Øl & brød var inplanerat, dock har de numera stängt på måndagar.
Som tur var ligger ju Mikkeller bar några meter därifrån så jag blev sittande där en stund istället inmundigades Arthur från Hill farmstead, Xmas wish, Session IPA Cascade och Party keg.
Nästa stopp var butiken Kihoskh där man shoppade loss ordentligt. Hade ju ingen viktgräns att tänka på då det skulle åkas tåg hem. Det blev så klart dyrt, men inte nog med det, de hade mage att ta ut en tresiffrig kortavgift också.
Bra sortiment, men jag har handlat där för sista gången (om inte en väska full med dkr hittas), nån måtta får det vara.
Som tur var skulle inte kvällen bli så dyr.

Jag gick och checkade in för att lite senare styra stegen till det för mig nya Berlin bar på Gammel kongevej. Som namnet antyder är det tyskt fokus här. Många flasköl, men till skillnad mot de flesta ställen med långa flaskölslistor finns ölen och inget (av det jag drack i alla fall) var gammalt. Bra service dessutom trots att bara en anställd syntes till. Det enda minuset var att de inte hade någon mat. Hade inte varit fel men någon übertysk maträtt till all öl.
Bärsen som intogs här var i alla fall: Ayinger Kellerbier, Maisel & friends Pale ale, Kuchlbauer Helles, Mönchshof Bayerisch hell från Kulmbacher, Das Schwarze och Das Helle Båda från Schwaben bräu i Stuttgart. Tre brygder från bayerska Kaiser Bräu: Veldensteiner California common, Veldensteiner Zwickl och Veldensteiner Pils. Slutligen Atlantik-Ale från Störtebeker. Det fick räcka så.

söndag 29 januari 2017

Öl i Parkernas stad

Det hade blivit dags för den alltid så efterlängtade Årets soloresa.
Jag tog tåget från Centralen, men när vi kom till Lund blev ekipaget ståendes där ett bra tag innan vidare färd då någon hade hoppat framför något annat tåg strax innan. En Tt Original ''avnjöts'' i resturangvagnen.
Nästan två timmar efter tidtabell anländer vi då äntligen till Malmö C.

Går och checkar in på mitt hotell där endast väskor dumpas innan jag går ut på stan och käkar något lättare. En promenad ned till (nya?) Tröls följde.
Enligt deras hemsida öppnar de 11 på söndagar, strax innan 16 var de fortfarande stängt.
Istället blir det efter ytterligare en promenad till ''Biskopen'' vid stationen.
Där slöt lokale ölnörden Anders upp som jag träffat ett par gånger tidigare vid besök i Malmö.
En sallad fick det bli till ölen: Sibbarps Pilsner, Finn Brown ale, Basalt från det för mig okända holländska Tommie sjef, Three berry tart Saison från kalifornienbryggeriet Council och från samma bryggeri Cherry tart saison. Vi delade på det mesta. Det satt fint.

Vi gick vidare till Brewdog bar där vi hann med några öl innan de stängde i form av Ace of equinox, Twin atlantic pale ale samt Book of records Hazelnut & vanilla från Beerbliotek. Bra alltihop.

Dagens sista ölstopp för oss var stadens andra Bishops arms. Som jag besökt ett par gånger tidigare. Anmärkningsvärt här var att det tydligen huserar ett bryggeri i källaren med det underliga men passande namnet ''-1''. Tyvärr hann de stänga innan jag han fram till deras öl.
Ett antal brygder intogs dock under mycken gamman. Nämligen Greenkeeper från Svaneke, K:rlek Höst/Vinter 2016 från Mikkeller, Karluminium från Omnipollo och slutligen Fyrvaktarens midvinter från Värmdö. Bra öl över lag. Kul kväll.

torsdag 26 januari 2017

Olika brygder

En tvådagarsprovning mäktade vi med förra helgen. Fantastiskt klen insats första dagen, men en godkänd andra dag. Kul var det iallafall.

Porter

Clownshoes Genghis pecan '13    19 poäng
Mad Sød '14            17 poäng
Dugges Easter            12 poäng
Innis & Gunn Spiced rum aged    10 poäng
Gamla enskede Stora gungan 4,4%    2  poäng

Här gick meningarna isär, inte min favorit som vann, men visst var den bra.

Suröl

Duchesse de bourgogne    19 poäng
Goose island Lolita '11    15 poäng
Rodenbach Vintage '14    13 poäng
Alvinne Cuvée Freddy    13 poäng
Verzet Foeder bier        12 poäng
Rodenbach Alexander    11 poäng
Tempel Gehenna        11 poäng
Ichtegems Grand cru '12    9  poäng
Petrus Aged pale        9  poäng
Rodenbach Vintage '13    8  poäng

Mycket bra vinnaröl i min favoritstil. Anmärkningsvärt var att nästan alla föredrog den nyare framför den äldre Rodenbach vintage.

Saison

De la senne Meyboom 4,5%    14 poäng
Brewdog Abstrakt19'15    10 poäng
Jackdaw/Alvinne Kongero'15    8  poäng
Jackdaw Monkey Belle    4  poäng

Äntligen vann rätt öl. Den skotska brygden var mer än dubbelt så stark som vinnarölet. Less is more.

ESA

Innis & Gunn Vintage'15    12 poäng
Fuller’s Vintage'15        8  poäng
Cloudwater Small Beer'15    7  poäng

Genomgående bra öl, men min favorit kom sist.

Imperial stout

Sheep doesn't get sheep 10%    19 poäng
Stone Xocoveza            18 poäng
Sierra nevada Narwhal        13 poäng
Brooklyn BCS '15            11 poäng
Blueberry Backbone        8  poäng
Nøgne ø                8  poäng
Amager Double black mash '15    4  poäng
Hembrygd            3  poäng

Värdigt segeröl från italienska White pony.

Barleywine

Brekeriet Queens ''quad''    17 poäng
Coppersmith s '15        16 poäng
Little Korkny '14        12 poäng
Nynäs Bötet Bourbon '14    12 poäng
Hembrygd        6  poäng

Min favorit från Ångbryggeriet var det få som förstod sig på tyvärr.

Mjöd

Mazurskie Dwojniak grunwaldzki 15%    16 poäng
Immergut Honungsvin '14        13 poäng
Mjödhamnen Tallstrunt '15        7  poäng
Mjödhamnen Ljus '10        0  poäng

Här var det verkligen heaven and hell. Absolut rättvis vinnare. Antagligen det bästa söta mjöd jag druckit. Komplext och vinöst.

onsdag 4 januari 2017

Öl i förra året


Då var ännu ett ölår till ända. Som vanligt fyllt av en massa resor och bärs av (nästan) alla de slag.

Stad  Bättre eller sämre än väntat Skulle jag återvända

Gävle        Sämre            jovars
Chigago        bättre            när dollarn störtdyker kanske man har råd
Västerås        något bättre        inte aktuellt
Bergen        som väntat        när Euro jackpot trillar in så...
Leeds        lite bättre            ja
Birmingham    man vet vad man får    när?!
Shrewsbury    ännu bättre        japp
Minneapolis    något bättre än väntat    antagligen, men inte än på ett tag
Umeå        ungefär som väntat        möljigen, men det är i längsta laget

Årets pub: Tapped, Leeds

Årets bästa öl: Roses are brett från To øl, Terre 13.5% '14 från Baladin, Here gose nothin’ från Destihl, Eclipse Buffalo trace '14 från Fiftyfifty, Dogpatch sour från Almanac, Cuvée reserve från Burning sky,  Brampton Mild, Oude geuze Cuvée Armand & gaston från 3 fonteinen och Nothing but trouble från Ugly duck/De molen.

Årets värsta brygder över 3,5%: Shield maiden från Miskatonic, Frydenlund Pale ale, Meinklang från Gusswerk, Lervig Blonde ale, Barrskogen's nektar'10 från Mjödhamnen och Urban growler Rhubarb wit.

Årets provning: den HÄR.
Årets matpris för ölställen: Jl beers i Minneapolis.

Årets ölögonblick: Bussresan som tog oss runt på bryggerierna Surly, Urban growler och Lake monster i somras.

Tidigare år: 07 08 09 10 11 12 13 14 15

Årets resmål: Minneapolis

Årets skithål: ingen plats som besöktes i ölsyfte detta år är riktigt värd denna prestigefyllda titel, men Gävle var närmast.

söndag 1 januari 2017

Vad skulle det här vara bra för?

Jag hamnade hos Tom förra veckan där det blev okynnesdrickande så det stod härliga till. En hel massa mer eller mindre exotiska öl intogs i form av Millennium 2.8% från Carlsberg Sverige, Fair bear comes christmas 6% från det för mig okända estniska bryggeriet Lehe, Ruinten från Stone, Love child no. 7 från Boulevard, Fruit salad från Mikkeller, Rosé de gambrinus från Cantillon, Mango magnifico från Founders och Cuvée De Ranke. Som tur var delade vi på de flesta av dessa pjäser.

lördag 31 december 2016

Öl i söndags

Tunga pjäser gicks igenom av en någolunda rutinerad panel förra veckan i ännu en provning.

Suröl

Rodenbach Alexander        19 poäng
Alvinne Cuvée Freddy        11 poäng
Verzet Foeder bier 6%        11 poäng
Duchesse de bourgogne        10 poäng
Alvinne Cuvee Sofie        7  poäng
Petrus Aged pale        2  poäng

Suröl som spretade åt alla möjliga håll, men det mesta smakade bra på sitt sätt.

Saison

Dupont Cuvée dry hopping 2016    10 poäng
Hembrygd            8  poäng
Jandrenouille Dark        5  poäng
De la senne Meyboom 5,5%    1  poäng

Mycket spretande här med, men ändå en hyfsad nivå. Hembrygden var Toms.

Imperial stout

Sierra nevada Narwhal        12 poäng
Plevnan Siperia        7  poäng
White pony Sheep doesn't get sheep    5  poäng
Hembrygd            0  poäng

Gott med lite maltbomber efter allt det belgiska. Dagens enda fullpoängare. Ölet från Kalifornien har en vinstprocent på 75% i provningar i min regi. Hembrygden var Toms.

Barley wine

Baladin Metodo classico '14    9 poäng
Baladin Lune '14        7 poäng
Hembrygd            7 poäng
Innis & gunn Espresso        1 poäng

Väldigt svajigt och oenigheten var stor. Hembrygden var Toms.

Bonusöl var tydligen en lysande ide. Denna gång i form av Fuller’s Vintage ale, Hackenberg premium export 3,5% från Martens, Admiral från 32 via dei birrai. Det känns inte så genomtänkt i efterhand.

torsdag 29 december 2016

Öl i grannbyn

Julafton firades traditionsenligt i grannbyn. Varken med pompa, sill eller ståt. Dock desto mer exotisk öl med gott tilltugg.
SessionIPAn Oppale 32 via dei birrai; disig som en veteöl med ett rikligt krämigt skum. Doftar mest citrus. Ganska välbalanserad för stilen, men 5,5% på en Session IPA är väl lite att ta i. Citrustoner. Jag hade nog gissat att detta var en Wit. Betyg: 64/100.
Från samma bryggeri witen Curmi; stiltypiskt utseende. Det var omöjligt att urskilja någon doft då hela lägenheten var fylld av stekos. Vissa citrustoner. Hade gjort sig bättre i solen om ett halvår. Betyg 69/100.
Lambicen Boon Oude Geuze vat 79; bärnstensfärgad med vitt skum. Arom av smör, fat och rödvin. Lukten går igen i smaken. Välbalanserad och ej en sån käftsmäll som lambics kan vara. 9 väl dolda procent. Bra jobbat Frank! Betyg 82/100.
S:t eriks Oktober Helles Organic; ljus med hyfsat skum, antagligen ofiltrerad. Doftar '' mat'', dock svårt att exakt sätta fingret på vad konstigt nog. Frisk, men dock ligger fokus lite för mycket på humlen. Jag saknar balansen. Mindre bitterhumle till nästa batch är mitt tips. Betyg 50/100.
Schuppenboer Tripel Grand cru; Klar och halmgul, toner av hefeweizen och bröd i aromen. Hefetonerna hittas även i smaken, men det stör konstigt nog inte så mycket. Betyg:74/100.

Jag är ingen öldomare men har ändå försökt ta viss hänsyn till ölens stil. Tex. har jag lite högre krav på en SvartIPA än en schwartzbier.