torsdag 9 januari 2014

Öl i Australien del XV-Sista rycket

Sista dagen gällde det att hinna bli så ''fucked up'' som möjligt på kortast möjligast tid inför den långa, men hemska flygresan hem. Vi hängde på låset till Royal albert hotel som besöktes kvällen innan. Ett par relativt snabba, pints var allt jag hann med. Synapse black saison från Doctors orders, Lupolado bock som var ett samarbete mellan Hargreaves Hill och brasilianska Bodebrown. Det hjälpte föga mot nykterheten.

Det var inte så vansinnigt dyrt med taxi till flygplatsen. Ynka 20 kg fick man ha med sig, bara att ''gilla läget''. På flygplatsen lyckades jag hitta en exotisk industrilager, Platinum blonde från Independent breweries. Lika gott som det låter.
Flyget  mellan Sydney och Bangkok var så glest befolkat att man kunde lägga sig. Det gjorde inget. Vid mellanlandningen i Bangkok var det 36 grader varmt... mitt i natten! Hemskt. Planet hem var knökfullt då mina kära landsmän av någon anledning verkar vara helt besatta av Thailand.

Sammanfattningsvis så var det en bra, men dyr resa. Jag fick lön den 25:e och den var slut den 1:a! Det kostar att ligga på topp tydligen. Light i Australien betyder lättöl. Hotel betyder pub (antagligen kan det nog även betyda hotell med). Glädjande mycket svag öl. Får nog säga att jag var glatt överraskad av standarden på de olika inhemska och nya zeeländska (som var väldigt vanliga) brygderna. Även naturen gladde. Var övertygad om att jag skulle bli uppäten av en giftig haj eller liknande, men det var helt lugnt. Thai air som jag aldrig åkt med förr levde upp till hypen och är nog mitt nya favorit-flygbolag. Stort tack till Hedin för lån av diverse bilder.
Snart så är det dags igen...

onsdag 8 januari 2014

Öl i Australien del XIV-Sommar

 Jag inledde dagen med ett besök på sjöfartsmuseet där det var en utställning om vikingar. Det var bara bonus, huvudattraktionen var för mig såklart en gammal ubåt som man olikt den vi besökte veckan innan, fick gå ombord på.
Det var galet varmt och sommaren hade verkligen kommit till stan. En 40-minuterspromenad till The local taphouse (som vi även besökte i Melbourne) tyckte jag var en bra ide.

Där mötte Hedin och hennes kusin som bor i Sydney upp. En stor väl insutten tre (?) -våningspub där övervåningen bestod av en stor takterass. Tyvärr utan utsikt, men det gick att sitta i skuggan iallafall. Ett gäng öl fick man visst i sig också: Punch & Judy’s från Murrays, Hawaiian cookie golden ale från Illawarra, The punt från Pinchgut, Brownish bomber från Illawarra, Mosaic pale ale från Kooinda, Salty kiss från Magic rock. Jag har för mig det smakade bra förutom en av dessa öl som var riktigt hemsk, minns dock ej vilken.

Jag gick för att ta en liten siesta medan de satt kvar. Slank in på en koreansk restaurant där jag i väntan på att min mat skulle bli klar tog en OB Golden lager.

Andra halvlek ägde rum på hemtrevliga Royal albert hotel. En mycket trevlig bartender hällde upp följande brygder: Young henrys Hop ale, Nail Stout och 62 pilsner från Coopers. Bra över lag.

Vi hittade något sunkhak på ''hemvägen'' där en Nine tales amber ale från James squire avslutade kvällen. Det var säkert gott.
 

tisdag 7 januari 2014

Öl i Australien del XIII- You wanna go down under in the manly sauna mate?

Undertecknad samt Hedin tog en färja till Manly som ligger en bit utanför Sydney. Tony och Pütte hade åkt lite tidigare så vi mötte upp dem på bryggeripuben 4 Pines uteservering. Det var bara att slå sig ned och ''rensa'' stället. Jag tror alla tog någon variant av lamm/ham-burgertallrik. Till den: ESB, Porky pig+fig; rökig, både i arom och smak. Någolunda fyllig. Summer cask ale; träig arom, ganska snäll med viss brödighet. Helt ok, ångrar inte att jag tog en hel pint. Brookvale union ginger beer; läskaktig arom. Söt men ej för mycket. Kryddig som ingefärsdricka brukar vara. Det skulle nog ej vara fel med humle i. Slutligen en uppfriskande American style pale ale. Rätt bra över lag

Båten tog oss tillbaka till stan där stegen styrdes upp mot The rocks som vi hade besökt kvällen innan. Den här gången var det ännu en bryggeripub som skulle hemsökas.
I en grå ganska stor stenbyggnad huserar Lord nelson som brygger ett gäng öl som vi slog oss ned för att inmundiga. Även ett par gästflaskor fanns att tillgå.
Trafalgar pale ale
Quayle ale
Victory bitter
Nelsons blood
Royal red
Double nelson
Coopers Clear, och från samma bryggeri Thomas cooper’s selection celebration ale
Inga märkvärdiga öl egentligen, men Double nelson på flaska var en IPA/APA som blott var en vecka gammal. Kanske resans bästa. Stort plus i kanten för att det finns gratis wifi här.




måndag 6 januari 2014

Öl i Australien del XII-Cash is king


Det var rena sovmorgonen jämfört med dagen innan. Vi skulle ta bussen tillbaka till Sydney men den var cirka 40 minuter sen. Vädret var riktigt behagligt denna dag. Bussresan var inte så farlig denna gång med den förra i färskt minne. Hungriga hade vi blivit och åt på något hak på Sydney central, ett glas Reschs Draught till som smakade oförskämt bra, antagligen pga att man suttit i en buss utan öl ett par timmar.
Första stoppet i landets största stad var alkoholbutiken Oak barrel som hade besökts ett par dagar tidigare. Jag shoppade loss så kortet studsade. M a o var det rätt tungt att dra väskan till hotellet för incheckning. Utsikten från rummet var inte att klaga på, man såg både Harbour bridge och Operahuset.

Ingen tid slösades dock på det, istället åkte vi till stadsdelen The rocks och turistiga puben The australian hotel. Två barer på två olika nivåer, ganska stort och högljutt. Varsin tranbärs/kängurupizza intogs. Inte så gott som det låter. Där blev vi sittandes resten av kvällen, ''munnandes'' på följande brygder: Scharers Lager, Moo brew Pale ale, Longboard Pale ale, Hazards ale från Wineglass bay, Whale ale från Murrays, Feral Smoked porter, Happy goblin Pale ale, Alpha pale ale från Matilda bay, Sixty nine summer ale från Riverside, Wicked elf Pale ale och Wicked elf Pilsner. Båda från The Little brewing company. Väldigt skiftande klass på brygderna. Buss tillbaka till hotellet. Roligare än så blev det ej denna dag.


söndag 5 januari 2014

Öl i Australien del XI-Newcastle

Vi fick gå upp tidigt denna morgon för att hinna med bussen till Newcastle beläget sexton mil nordost om Sydney. Grymt törstig var man efter kvällens bravader. Så en dryg liter vatten hällde jag i mig. Toaletten på bussen var dock trasig eller liknande så det var inte så att man direkt satt och njöt under färden. Som tur fanns det faciliteter på stationen i Newcastle. Det var en bra bit att gå till hotellet, men vädret var kanon, även om man brände sig lite på flinten. Det var ett par kilometer att gå, så det kändes som att man var väl värd en Xxxx Gold på hotelbarens uteservering. Man kunde snabbt konstatera att det här var resans finaste boende. Dock utan gratis wifi, som vanligt i detta land med andra ord. Efter en välbehövlig dusch begav vi oss till den stora puben Albion hotel där lunch intogs tillsammans med dessa mer eller mindre lokala öl: Quiet one från Grainfed, Hunter Kölsch, Three sheets pale ale från Lord nelson, Six string Red IPA och Golden ace från Feral. Inga höjdare direkt. Det fanns möjligheter att sitta ute både ut mot vägen/vattnet eller på innegården. Men man orkade inte så länge i hetten och ölen hann bli varm.

Jag tog en välbehövlig siesta i det sköna svala hotellrummet.
Någolunda utvilad möttes vi upp på Restaurangen Silo som ligger på strandpromenaden. Här kunde man sitta på uteserveringen i den ljumna kvällsluften och se på alla de stora lastfartyg som gick in och ut ur hamnen. Dessutom fanns gratis wifi för en gångs skull. Det blev bara tre öl här. Six string Rye IPA, Stones premium ginger beer från Angove’s och Heart of darkness från Murrays.

Inte långt från detta ställe hittade vi en annan bar (antagligen The dockyard) som hade en hel del exotiskt i kylarna. Jag satt i alla fall kvar till de stängde. Moo brew Dark ale, Moa Methode, Tooheys Old, Xxxx Summer Bright lager, Moo brew Pilsner, Moa Blanc; klar och möjligen filtrerad. Underlig träig arom. Fruktig och otypisk. Inte fantastisk, saknar friskheten jag förknippar med stilen. Konstig wit. Slutligen The Hangman pale ale från Rocks; luktar gammal trots att den har ett halvår kvar till BFdatumet. Något nötig med trevlig eftersmak, men mest träig och trött. Det var jag med så med
andra ord var det läggdags. Verkligen olika standard på ölen på detta hak.

fredag 3 januari 2014

Öl i Australien del X-Lite svedd va?!

Ett besök på Nationalmuseet var det första som hände denna dag. Jag åt frukost på deras uteservering. Långsam service, men fin utsikt och strålande sol, så det gjorde inte så mycket. Museet var ganska stort och vi gick väl omkring där några timmar. Nästa stopp var Sydney, 29 mil nordost om Canberra. Vi checkade in på det sunkigaste boendet på denna resa. Antagligen var det snorbilligt.
Vi gick ut och tog en buss till stadsdelen Glebe där Tommy’s beer cafe är beläget. I princip allt på deras meny var slut. Vi tog varsin schnitzel med surkål som smakade mycket bra. Till maten två tråkiga tjecker, Černovar Světlé och Černovar Černé, båda från Rakovník (Bakalar).
Det fick bli en bussresa tillbaka till centrum där det handlades öl på utmärkta butiken Oak barrel. Inga mängder, det skulle komma senare.

Inte så långt därifrån finns en bryggeripub vid namn Redoak med en norsk bartender. Ganska trångt, men det fanns ett par platser i baren till oss. Där vi blev sittandes resten av kvällen. Bärsen var av skiftande kvalitet minst sagt. Min favorit var nog Christmas cheer 6%. En riktigt bra kryddad öl. I övrigt intogs: Schwarzbier, Björnbärslambic, German wheat beer, Organic Pale ale, APA, Honey ale, Oktoberfest,, Strong ale, Chateau sour, All day breakfast. Vi hittade ingen lämplig buss, så det blev en promenad ''hem'' i den ljumna sydneykvällen


onsdag 1 januari 2014

Öl i Australien del IX-Berra kan


Det första som hände denna dag var att jag åt kinamat i centrum. Strax därefter strålade vi alla samman på en hyrbilsfirma och en inhemsk kombi hyrdes. Målet för dagen var huvudstaden Canberra 67 mil nordöst om Melbourne. Det tog naturligtvis hela dagen. Men mitt ute i ingenstans, 40 mil från kusten låg ett ubåtsmuseum som vi gick på. En trevlig överraskning.
Väl framme i Canberra var det mörkt och ingen gps hade vi, men till slut hittades boendet.
Efter att vi checkat in stressade Hedin samt undertecknad ut för att hinna med sista beställningen. Lite irrande blev det, men så småningom lokaliserades äntligen anglofila bryggeripuben Wig & pen. En pint Bulldog hann man med i alla fall.

Jag sprang vidare till puben Debacle där ytterligare en öl stressades ned innan de stängde. En helt ok lager, Knappstein från Enterprise.
Inte mycket till öl denna dag, men vi fick se vilda kängurus och wallabys. Och bäst av allt, en bonusubåt!

Dagen därpå skulle det drickas desto mer jästa maltdrycker. Mina medresenärer åkte till centrum och gick på museer eller liknande medan jag gick tillbaka till Debacle för att ''rensa'' stället. Maten var ok, och till den fölande brygder: Liebenweiss från Allgäuer brauhaus, Kosciuszko Pale ale, 28 pale ale från Burleigh, Taxi från 2 brothers och från samma bryggeri Kung foo rice lager. Över lag riktigt dåliga öl.

Nästa stopp var Wig and pen som vi var på dagen innan. De hade bryggt ett öl för att fira stadens 100-årsjubileum. Centenary, riktigt gott. Antagligen den yngsta stad man varit i.

Inte långt från boendet fanns ett hak med gratis wifi, så ett besök där var nödgat. En I.G.P. från Matilda bay tvingade jag i mig där.
Därefter en väldigt välbehövlig halvtidsvila.

När de övriga var klara med vad de nu var de gjorde gick vi ut. På en asiatisk restaurang intogs en vietnamesisk rätt som bara smakade mint. Inte min grej alls, så jag hällde på hela ''starksåsburken'' på maten. Det var dumt. Godare än innan, men galet starkt. Ett under att man fick i sig allt. Den Tooheys Extra dry jag drack till hjälpte föga.

Tredje gången gillt på utmärkta Wig and pen där vi blev sittandes större delen av kvällen. First wort, Kiandra gold, Velvet cream stout, Rumpole's och Pale ale var ölen som intogs. Bästa bryggeripuben jag besökt på länge.

En sista internetkoll på hemvägen på stället vad det nu hette. Carlton Dry fick agera ''god natt-öl''. Lika gott som det låter.



 

söndag 22 december 2013

Öl i Australien del VIII-Tre taxiresor på en dag

 
På förmiddagen tog vi oss tillbaka till Josie bones som vi besökt veckan innan. En god ost-tallrik gjorde följande öl sällskap: svartIPAn Black 55 från 3 Ravens, alten Jasper ale från Stone & wood,Wheat king ale från Baird, Pinky framboise från Bright (endast 250 flaskor släppdes, två år gammal, lambic) och saisonen Pas de dieux från High & mighty.

Jag tog taxi tillbaka till rummet för att vila upp mig inför kvällen.
Aftonen inleddes på grymma baren/restaurangen Mrs Parmas. Här fanns bara öl från Victoria och mycket av det. Många sorter i alla fall. Jag hann tyvärr bara med två under detta besök: Cavalier Brown och Bellarine Mussel stout. Riktigt bra båda två.

Nästa och sista stoppet för kvällen/natten var Beer Deluxe som vi hade besökt några dagar tidigare. Här anslöt även fröken Hedin. Grejen med det här stället är läget, dyr öl, hyfsat sortiment och något så sällsynt som gratis wifi, något som man verkligen ej var bortskämd med under denna resa. Wifin gjorde att man kunde följa matchen härifrån. Således var man ''glad som en speleman'' resten av kvällen. Fyra lager fick man visst i sig också innan de skulle stänga. Little ripper sparkling lager från Matilda bay, från samma bryggeri Dogbolter dark lager, Stone & wood Lager och Cascade Premium Lager. Jag var glatt överraskad  av dessa underjästa brygder. Därmed inte sagt att de var fantastiska på något sätt...
Sista spårvagnen verkade ha gått, så det fick bli ännu en taxifärd för att komma hem. Gäsp.