fredag 21 februari 2020

Öl i Augsburg del III-Ännu mer regn och bryggerier

Jag började dagen med en ordentlig turfpromenad som så många gånger förr. Därefter träffade jag gubbarna på rummet och vi gick för att handla bärs att ta med hem i en cykelbutik av alla ställen. Dock tog de ej kort så jag fick leta upp en bankomat som en grottmänniska innan det var klart.
Promenaden fortsatte i regnet till bryggeriet Hasen-bräu och restaurantdelen Kälberhalle i östra delen av stan. Tydligen finns det plats för hela 1000 personer vilket låter mycket, men det var väldigt stort. Väldigt lungt på lunch en måndag dock. Där blev det en ganska lång sittning med god mat och åtskilliga öl. För min del: 33er pils, Hell, Extra, Augsburger original, Scheyern kloster-Export dunkel och Bajuvator doppelbock från Tucher, Som vanligt godare mat än öl.
Cash is itill king in Germany.
Gubbarna fortsatte till München där de hade en natt till medan jag gick tillbaka till stationen i regnet. Hade några kilo över upp till 23 kilo på väskan så jag stannade till och köpte en tvåliters dubbelbock (som man gör).

Har tidigare bara mellanlandat på flygplatsen i München men nu fanns det äntligen tid att besöka europas enda bryggeripub som ligger på/i anslutning till en flygplats. Det var verkligen på tiden. Svårt att få någon riktig överblick över stället, men det fanns en stor tom uteservering som nog inte är så tom om ett halvår. Någon slags sallad (ceasar?) med ett par bärs hann man med. Felsenquell från det för mig okända Fürst wallerstein beläget 14 mil nordväst om München och deras egna 1918. För en gångs skull var nog ölen godare än maten.
Roligare än så blev det inte denna gång. Kul resa med relativt mycket turf och bärs.

torsdag 20 februari 2020

Öl i Augsburg del II-Långsittning på Thorbräu

Grabbarna åkte hem och jag gick ut på de blöta gatorna och turfade tills bryggeripuben Thorbräu öppnade. En massa hockeyfans hade också sökt sig dit så antagligen fanns en ishall i närheten. Maten var som vanligt rustik och otroligt god.
För att vara en tysk bryggeripub fanns det väldigt många öl att välja på. Pütte och Tony kom upp från München och anslöt.
En hel drös öl fick man i sig i form av: Augsburg helles vollbier; Ljus och ren helles utan krussiduller. Gör det en öl i stilen ska, varken mer eller mindre.
Dunkles vollbier 5,6%; servaras i ett ''krus'' så man ser inte hur ölet ser ut. Alltid ett minus, men ganska snyggt. Syrlig arom, maltig och metallisk med toner av kakao. Bra balans.
Maximilians Kellerbier; funkar bra med den underliga men mycket goda maten. Dock inte så märkvärdig i ensamt majestät.
Maximilians Schwarzbier 5,8% ; även denna i ''krus''. Maltig och ganska söt. Inte alls den där rökiga subtila tonen som ofta är pricken över i:et när det gäller schwarzbier. En besvikelse.
I övrigt: APA:n Hopfenzauber, fruktölet MacMallow, landbieren Augsburger Blümchen bio bier, Pils, hellesen Celtic och Santa muerte cerveza från Auxburg city.
Över lag var inte ölen så märkvärdiga men maten mycket bättre på detta ganska stora trevliga ställe. Trevlig personal också.
Torn mittemot Thorbräu.
Vi gick ''hem'' och tog halvtidsvila i~ fyra timmar innan det var dags att gå ut på de nu mörka gatorna.Det var en ordentlig promenad bort till Auxburg city brewery och dess bar Bob's. Tony och jag tog varsin väldigt god pizza medan Pütte nöjde sig med burgare. Bauernlümmel och Fucking rock & roll pale ale. Till maten, det var inga höjdare.

Vi skulle gå hem men regnet vräkte ned så det blev till att söka skydd på en enklare resturang där varsin Augusta Jakober kirchweih festbier från Schloßbrauerei Unterbaar intogs. Inte märkvärdig på något sätt, men det regnade inte inomhus iallafall...

...det gjorde det desto mer utomhus. Ett nytt pitstop gjordes på en bar där ett par flaskor köptes med (som man kan göra i civiliserade länder) till rummet.
Två ljusa lageröl i form av Kühbacher Pils och Kühbacher Hell. De var ok båda två.
Det fick räcka för denna dag.

söndag 16 februari 2020

Öl i Augsburg del I-Bundesliga&bärs

Solen sken när vi gick till stationen och bordade ett tåg. Dykus drog fram en Boon Framboise ' 18 som vi delade på.

Efter en dryg halvtimme var tåget framme i Augsburg, åtta mil nordväst om München.
Alldeles intill stationen ligger Brauhaus Riegele. Där vi åt gott och efter maten flyttade ut på uteserveringen. Skönt i solen fast det bara var februari.
Öl som intogs där var: Bayerisch ale 2 och Michaeli. Även de smakade bra.

Vi hade hyrt en lägenhet dit vi gick och dumpade våra väskor innan det var dags att bege sig ut igen. För första gången för oss var det för bundesligamatch. En spårvagn tog oss till den avlägset belägna arenan. Dykus drog fram ännu en pissljummen öl ur bakfickan som vi delade på direkt ur flaskan som djur. Apotheose IPA från Yankee & kraut. Trots de långt från optimala förhållandena har jag för mig att det var ok.
Hemmalaget slog det krisande bortalaget med 2-1. Trots detta var stämningen väldigt hög på bortaläktaren där våra platser var. Tror bortasektionen var full trots att det var 73 mil till Bremen och att Werder är ett bottenlag denna säsong. Landslagets Augustinsson var skadad.

Under matchen började regnet vräka ned. Något som fortsatte nästan resten av den här resan. De flesta av de 29000 som var på matchen sökte sig som oss till spårvagnen. Det var så klart trångt, men också väldigt bra organiserat och spårvagnarna stod uppradade så det gick hyfsat smidigt trots allt. Man borde skicka ned SL på studiebesök kanske...
När vi kom tillbaka till centrum slog vi oss ned på en mysig bryggeripub vid namn som låg på källarplanet. Som vanligt i Tyskland var det utmärkt mat och till den Hell och Augsburger wintergold. Ok öl.

Nästa stopp i ösregnet var den väl insuttna bryggeripuben Bayrisch brau pub där den excentriske bartendern som jag även gissar var bryggare och ägare hällde upp: Braun och Zwickl. Stället kändes mer som ett cafe än en pub, fast det fanns dock en riktig bar (där det satt en norrman med lokal flickvän).

Grabbarna skulle hem och sova så jag sa att om det fortfarande regnar följer jag med. Det hade dock (tillfälligt) slutat så undertecknad började gå mot ytterligare en bryggeripub. Hann dock bara runt hörnet då en pub med det för mig okända Maierbräu (beläget några mil öster om Augsburg) som huvudleverantör uppenbarade sig.
Det var ganska mycket folk med det fanns en plats i baren för mig. Det tog skrämmande lång tid innan ''poletten trillade ned'' angående vad det var för slags ställe. En gaybar skulle det visa sig. Har dock inget emot dem så det var bara att jobba sig igenom sortimenter bestående av:  Pilsnern Onkel jakob, Maier's Kellerbier, Export hell och Alto dunkel. Väldigt snygga glas och etiketter är nog det bästa man kan säga...
Det räckte för denna dag.

fredag 14 februari 2020

Öl i Munich del II-Bräukunst live

Turfade runt i stan i några timmar innan jag mötte upp grabbarna på Paulaner am nockherberg. Det stora Paulanerbryggeriet ligger nedanför det här stället som verkar vara Paulaners lilla lekstuga. Fint ställe med högt till tak och bra service.
Maten var annorlunda men god. Ett par goda bärs i form av dunkeln Barnabas och landbieren Helles förgyllde tillvaron.
Raul och jag drog vidare, men Dykus var helt kvaddad av kvällen innan och stack iväg någon annanstans.

Målet för hela resan var festivalen Bräukunst live dit vi tog oss vidare med spårvagn. Förvånade över hur lite kö det var gick vi in. Tydligen var de första timmarna bara för press och branchfolk men vi hade bara vanliga biljetter och kom in med dessa. Gratis öl de första timmarna alltså. Med pöbeln kom även vårt övriga sällskap in i form av (tidigare nämnda) Dykus, Pûtte och brorsan. Kontant betalning var det som gällde. Många för oss helt okända bryggerier fanns representerade, både traditionella och bryggerier med modernare produkt-portföljer. Knappt något som inte var tyskt dock. Provsmaken var på en deciliter. Bra om man dricker stark öl, men i minsta laget för mig som brukar ha mer sessionfokus på festivaler.
Jag fick i mig:
Braufactum Palor, Juicy liu och Betty hui. Båda från Brewheart, Herr kules från Craftanke och från samma bryggeri Kickstarter. Easy från Crew,
Faust Kräusen, Franzbräu Helles, Grosch Anno 1492, Moritz helles från Hausfreund, Mit fantasie gehopfter hallodri från Brombi och Himbo från Hopfengarten, Hopfmeister Der helle, Hopster från Hopspot,
Kaltenberg Schloss-keller Naturtrüb, Kuehnes Blondes från Kuehn kunz rosen, Lemke Himbeer weisse, Hazy morning från Pinta, Podlesí podleský Lezák, Opas liebling från Stöhr's, True brew Bavarian stout, Valleyer Helles.


Väldigt kul var det, men det roliga var inte slut där utan Raul och jag hamnade på en efterfest med en massa bryggare/branchfolk i en hotell-lobby i närheten.
Bob barley från Brewheart intogs där.
Taxi tillbaka till boendet.

tisdag 11 februari 2020

Öl i Munich del I-Modernt och traditionellt

Förrförra veckan fick jag nattligt besök då Dykus och Raul dök upp. Oude Gueuze Tilquin à L'Ancienne '18 bjöds. Det smakade fint, tack och bock.

Vi drog vidare till Arlanda där Spendrups nya produkt Melleruds Moderna ale intogs.

På flyget frågade den roliga flygvärdinnan om jag ville ha Warsteiner eller Corona. Väldigt kul, men valet föll på Warsteiner. Det kanske var fel val ändå...

Någon timme senare var man helt plötsligt i München. Vi tog pendeltåget till centrum där vi bodde ett stenkast från hbf.
Väskorna dumpades och öl skulle inhandlas på Getränke oase. Det var lättare sagt än gjort då de bara tog kontanter (som grottmänniskor).
Ett kvarter därifrån fanns det dock deg att hämta så det löste sig.

Vi började gå söderut och kände att ett depåstopp var i sin ordning. På ett kinahak intogs varsin Wildbräu Helles som inte var så märkvärdig.

Vandringen fortsatte till Hackerhaus där en sen men utmärkt lunch intogs till varsin öl.

Trötta var vi då nattsömnen hade hoppats över så en halvtidsvila var nödvändig.
Kvällsskiftet inleddes på traditionella Ratskeller. God mat och till den en Franziskaner Kellerbier.


Nästa stopp var mitt favoritställe Tap house. Det var några år sedan sist men det var sig likt. Väldigt mycket folk dock så vi fick stå lite i början. Eftersom det var torsdag gick folk hem ganska tidigt och man kunde sitta vid ett bord. Servicen var relativt bra även i början när det var trångt. Precis som sist var det väldigt många Camba-öl på fat.
De jag fick i mig var: Isar Hopfengestopftes helles, Camba Dunkel, Paragraph 14 från Camba, Camba Märzen, Dark side, även den från Camba. Renaissance Voyager IPA och slutligen Habaneon stout från det för mig okända kroatiska bryggeriet Varionica. Ok öl över lag och en mycket kul kväll. U-bahn ''hem''.

tisdag 4 februari 2020

Missnöjesguiden

För några år sedan var vi på Nöjesguidens ölmässa på Vasagatan. Nu har man flyttat några kvarter till Drottninggatan.
Vi var på plats lite efter att de öppnade. Pollettsystem var det som gällde. Dessa kunde förbokas, men det gick så klart att köpa fler på plats. Dock bara med kort. Trots att vi var på plats så tidigt var det en galen trängsel från start. Den här lokalen är uppenbarligen för liten. Förr var festivalen i två dagar och då var det inget som störde. Det var mest lokala bryggerier på plats så för någon som hade åkt långt hade det nog varit mer spännande än för oss.
Följande brygder testade jag iallafall: Levide pils från Alskute, Alskute IPA,
Bernard Dark lager, Slussen special saison från Gröna linjen, Gröna linjen IPA,
Hop shed NEIPA, Hop shed Black berry, Hop shed Lingon berry. Hop shed No6,
Roggen back från Keane,Lagunitas Cherry jane, Hellre helles lager från Munkbron, Munkbron Färska pilsner
Lundgrens lager från Nils oscar,Hagby mango från Roslags näsby,
Raugh IPA från Waza och Waza Oatrye.
Jag kommer inte tillbaka om man inte byter lokal. Min avsky för trängsel är således större än min kärlek till öl...

onsdag 22 januari 2020

Big bang theory-maraton del V-Gödkuren fortsätter.

Vi fortsatte vårt Big bang theory-maraton och lyckades dra ihop en smygprovning på några klasser under tiden och kom fram till:

IPA

Stockholm 6,5% 9 poäng
Sierra Nevada Hop hunter 4 poäng
Brewdog Jackhammer 3 poäng
Brooklyn Defender 2 poäng

Skräll/hemma-seger.

Lambic

3 fonteinen Hommage 5,6% '18 5 poäng
Boon Oude Schaarbeekse Kriek '18 3 poäng
Tilquin Oude Gueuze à la ancienne '18 1 poäng

Fina grejor. Det var bara att skrynkla ihop ansiktet av vällust. Mums!

Imperial stout

Great divide Mexican chocolate Yeti 5 poäng
Samuel smiths 4 poäng
Stockholm Noir 0 poäng

Klass-skillnad som synes.

Helgen fortsatte med ytterligare exotiska brygder i form av: Ölbryggeriet Hallonbira: ser ut som blek hemgjord hallonsaft. Mycket fällning. Luktar som de flesta suröl. Med tanke på att det är folköl är det bra kropp men ändå långt från fyllig. Det smakar hallon, men inte alls lika söt som belgiska fruktfolköl.
Coppersmiths Organic pils: Bra balans, lång men behaglig efterbeska. Helt ok. Jag är glatt överraskad.
Ekologisk Melleruds vinter lager från Spendrups; en helt ok och välbalanserad dunkel. Bryggeriets bästa öl?
Coppersmiths Altbier: Kopparfärgad med karamelisk smak, mycket kolsyra ock hyfsad efterbeska.
Midvinterblot från Walhöll: vacker skumkrona. Smakar trä, malt ock kryddor.

torsdag 16 januari 2020

Restaurant français avec des bougies allumées

Jag var ledig för en gångs skull (känns det som) och tog en Klive pale ale från NKB/Stränge till någon form av lunch.

Åkte till stan för att träffa Majsan. Hon var dock lite sen så en öl hanns med på Katarina ölcafe som inte besökts på ett par år. Sortimentet hade kommit på fötter sedan mitt senaste besök då det kändes skralt.
Numera kan man bara betala med kort. Jag hann bara med en öl i form av deras egna Katarina Sour från Tempel. Riktigt bra tryck i syran på den.

Damen dök upp och vi kunde slå oss ned på A la crêpe tvärs över gatan. Tydligen har vi inte varit där på fyra år. Majsan drack någon form av härsken druvjuice medan undertecknad intog West IPA från det för mig okända parisbryggeriet Gallia och Meteor Pils. Ok öl, men desto bättre mat.

A little sumpin' Hazy från Lagunitas avslutade dagen när vi kommit hem. Helt ok öl.

tisdag 14 januari 2020

Fulöl i Rimbo,finöl hemma

Vi inledde dagen med en turfrunda i Rimbo och avslutade ned på en restaurang i centrum. Förutom väldigt god mat intogs även ett par inte lika goda öl i form av Negra modelo och Stockholm fine festival beer 5.3% från Three  hearts.

Efter att jag kommit hem började gäster anlända för en provning där vi kom fram till följande:

IPA

Stigbergets New and improved 16 poäng
Adelsö Perfect day 14 poäng
Villovägens Falu 13 poäng
Amundsen Cyborg slow jam 11 poäng
Lagunitas A little Sumpin' sumpin' ale 6  poäng
Train station Jul 5 poäng
Sundbybergs 2  poäng
De ranke Amer-amer 2  poäng

En riktig höjdare av göteborgarna som nästan fick full pott. Tyvärr var det sista burken som gick.

Belgisk stark ale

Montagnarde 19 79 Ambrée 14 poäng
Duvel Tripel hop Cashmere 11 poäng
Baladin Nöel Chocolat 10 poäng
Nya carnegiebryggeriet Brutus 1  poäng

Abbaye des rocs som man inte ser så ofta nuförtiden visade vart skåpet skulle ligga. Mycket bra vinnaröl.

ASA

Firestone walker XVII '18 12 poäng
Train station Dark side imperial ale 4  poäng
Remmarlöv The red slope 2  poäng

Riktig klasskillnad här. Full pott för Matt och kompani på detta utmärkta bryggeri i Kalifornien.

Imperial stout

Dugges/Omnipollo Bourbon Anagram blueberry cheesecake 15% 30 poäng
Oskar blues Ten fidy Bourbon '18 27 poäng
Uppsala brygghus Slumber jack 22 poäng
Nerdbrewing Extends Oatmeal Carrot cake 19 poäng
Põhjala Vahtra 19 poäng
Great divide Mexican chocolate Yeti 16 poäng
Marbäcks 16 poäng
Samuel Smiths 12 poäng
Ellezelloise Hercule 6  poäng
Gulden draak '18 5  poäng
Stockholm Noir 8% 5  poäng
Skovlyst Grizzly ultra MMXVII 4  poäng
Bonuschampagne?

Även här blev det full pott för vinnarölet. Det bästa jag druckit hittills i år. Ett riktigt mästerverk. Även Oskar blues var kanon.

torsdag 9 januari 2020

2019

Året tog slut och det har blivit dags att sammanfatta detsamma. 53 dagar/15% av året tillbringades utomlands vilket måste vara ''personvärsta''. Ett för mig nytt land besöktes (Portugal).

Stad Bättre eller sämre än väntat Skulle jag återvända

Borlänge mycket, mycket bättre det ska mycket till
Breda ungefär som väntat sex nätter räckte
Bryssel väldigt mycket sämre jag är rädd för det
Carlisle PA klart bättre nej
Charlotte något bättre med annat läge på boendet, visst
Durham ganska mycket bättre jo, då
Göteborg något sämre troligtvis om ett par månader
Kalmar som väntat fast dyrare antagligen om ett par månader
Leuven lite bättre kanske det verkar inte rimligt
Lissabon bättre också jodå
London man vet vad man ''får'' om ett par månader
Nijmegen som väntat hoppas inte det
Norrköping marginellt bättre bara en tidsfråga
Oostende lite sämre verkligen inte
Porto bättre ja
Richmond ännu bättre när?!
Roanoke mycket bättre tveksamt
Storphoenix lite bättre visst
Stratford väldigt mycket bättre let's not go crazy
Stuttgart sämre nein!
Sundsvall sämre, men ändå bättre inte om jag kan förhindra det
Tucson som väntat antagligen
Uppsala antagligen bättre med alla inlaws där, dess närhet och Sirius i Allsvenskan är det svårt att undvika
Ulm exakt som väntat nope
Humle i södern innan den börjat klättra
Årets resmål: Richmond

Årets skithål: Ingen stad förtjänade det titeln i år heller, men Bryssel eller Kalmar kom nog närmast.

Årets bästa öl: Swingers från Oedipus, Emmaboda Svartvinbärlin och Aldea från/på Pueblo vida.

Årets matpris för ölställen: Bryggeripuben Berg-Ehingen, Tyskland

Staty i London.
Årets värsta kommersiella brygd över 3,5%: Punt Wit

Årets pub: Arizona beerhouse,Tucson
''Staty'' inte långt från Waxholms bryggeri.
Yours truly njuter av sommaren.
Årets provning: Den HÄR.

Årets ölögonblick: När vi satt på bryggeripuben Domus uteservering i somras och jobbade ihop en nota på tusentals kronor.

Tidigare år: 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18

torsdag 2 januari 2020

Big bang theory-maraton del IV-Smygprovning och nyår

I förrgår var det nyårsafton och vi var ett gäng som satt och glodde här hemma.
Självklart hade vi diverse exotiska brygder att läska oss med bland annat en smygprovning av IPA där vi kom fram till följande:

Amundsen Apocalyptic thunder juice 18 poäng
Stigbergets West coast 14 poäng
Stigbergets Amazing haze 13 poäng
Lagunitas A little sumpin' sumpin' 9  poäng
Värmdö 5,7% 5  poäng
Stone Delicious 7,7% 1  poäng

Det mesta smakade bra, men den norska brygden drog det längsta strået.

I övrigt fick man i sig: Svartsö stout 4,5% från Värmdö, Montagnarde 19 79 Ambree från Abbaye des rocs, Punk AF från Brewdog och Powerline porter 6,5% från Latitude 42.
Kul dag.

onsdag 25 december 2019

Öl i julhelgen

Det blev visst jul i år igen och som seden kräver gicks ett antal mer eller mindre exotiska brygder igenom.

Vi började med en smygprovning av glögg (!) och kom fram till följande resultat:

Österlen Malt glögg 5 poäng
Blossa '18 (kylskåpskall) 5 poäng
Blossa '17 2 poäng
Blossa '19 0 poäng

Dessa (diabetesframkallande,) värmande drycker smakade överraskande bra, men jag tycker 15% som alla Blossas sorter låg på är lite väl mycket.

Åtskilliga timmar senare fortsatte vi med följande fina brygder: Remmarlöv Dubbel, Export stout london 1890 7,8% från The kernel, Northern exposure Light ale, Troubadour Westkust 8,6% från Brouwerij The musketeers och Same procedure as last year från To øl.

söndag 22 december 2019

Belöningsöl

Igår blev det en ordentlig långpromenad så jag kände mig väl värd lite öl på kvällen i form av: Super noah från Verzet, Schuppenboer Winter Rum barrel aged från Het nest, Värmdö bryggeri IPA alkoholfri, Fassbrause lemon och Premium Non-Alcoholic. Båda från A. le coq. Över lag ok öl faktiskt.
Majsan bjöd på ett glas.

torsdag 19 december 2019

Öl i folkets hus

Regn i princip hela dagen  när det var dags för årets upplaga av Hembryggarnas vinterölsträff. Som vanligt i Rågsved (fint ska det va'). 22 bryggare ställde ut/tävlade i folkets val med 21 brygder. Det fanns även en domartävling.
Det var dvs. mindre än hälften av antalet brygder som fanns att botanisera bland på hembryggarträffen i Sköldinge förra månaden. Inte mindre trevligt för det men absolut mindre trångt.

Vinnarna i folkets val var:
Guld: Starbo cuvee de noel '16 av Niklas Stenlås
Delat silver: Theofrastos av Lovisa Koivunen och Rebecca Finndell
Glüggkriek suris av Claes Eliasson

Öl i Stockholms hedersomnämnande till:
Farsta stout (som fick medalj i domartävlingen) av Diego Emanuelsson Ramos
Embrace darkness av Christian Olsson, Christoffer Sörensen och Arne Lärksäter
Redx av Anders Gustavsson

När jag kom hem avslutades dagen med en god Victory at sea High west från Ballast point.

onsdag 18 december 2019

Big bang theorymaraton del III

Vi mäktade med en liten smygprovning av ''IPor''för några veckor sedan när vi satt och glodde och kom fram till:

Stigbergets Juleljus 4 poäng
Villovägens Falu 3 poäng
Lagunitas A little sumpin' sumpin' ale 2 poäng

Varför skicka sån här känslig öl så långt Heineken?

måndag 16 december 2019

Vardag på lokal

Vi var sex stycken som möttes upp på ''Biskopen'' i Sumpan en tisdag för öl och mat. Till den goda maten: Ziggy från Edge, Idaho 24/7 från Beerbliotek, Citra smash från Benchwarmers, Suave, Italicum och Effecto placebo 3,5% alla tre från det för mig okända italienska Birrificio dei castelli. Ett trevligt avbrott mitt i veckan.

lördag 14 december 2019

Julölsprovning

Det var väldigt länge sedan jag var på Ölfrämjarnas julölsprovning, innan denna blogg startades till och med, men nu var det dags igen. Inte längre på Kungsholmen utan på Reimers'.
I en åttakantig byggnad med högt till tak samlades 45 förväntansfulla ölfrämjare för att avsmaka 16 julöl. Vi var fyra vid vårt bord så det blev en kvarts flaska var.
Ett enklare julbord ingick också i entrepriset.

De topprankade ölen:
1. Imperial Winter Stout 2018, Uppsala brygghus, 10,5 %, 74 poäng
2. Nils Oscar Winter Edition 2019, 7,5 %, 38 poäng
3. Vinter, Gamla Enskede bryggeri, 4,8 %, 37 poäng

Öl i Stockholms hedersomnämnande till:
Hylliepan apelsin, Hyllie bryggeri, 6,5 %
Umeå X-mas ale, U & Me Beer, 6,5 %
Julporter 2019, Poppels, 5,6 %

Vi (Monica, frun och Peter) tackade för oss och drog vidare till Ölstugan på söder som varken jag eller Majsan varit på. Inte så värst stort, endast kortbetalning och ett klenare ölutbud än på kedjans pub på Hantverkargatan, men här pratade personalen iallafall svenska. Man kan inte få allt.
Det var lördag eftermiddag/kväll så det var en del folk där, men ingen galen trängsel. Mer mat beställdes in och till den följande goda öl: Social suicide berliner weisse från det för mig okända Nordic artisan brewing beläget ett par mil nordväst om Borås. O/o New world saison 6%, Mandereen från Stigberget, Spazz och Alpha beta. Båda från Brekeriet.

Sista stopet blev det för oss nya Beer 'n play, även det på Hornsgatan. Arkadmaskiner främst och till min stora glädje ett par flipperspel. Endast kortbetalning även här. Mer mat och en öl var vad som förtärdes. Valleys between från skotska 71 brewing.
Det fick räcka för denna dag. Det blev verkligen inte sent, men väldigt kul. Tack till alla inblandade.

fredag 13 december 2019

Öl i Knivsta

En fredag förra månaden hamnade jag i Knivsta och gick på ett hak nära stationen och åt en väldigt sen, men ok lunch. Dock var det inte särskilt prisvärt. Till, maten den högst lokala brygden Beer of bands från Train station som huserar i närheten.
Sen blev det ett bolagsbesök och därefter turfande ett par timmar tills frun anlände.

Vi sammanstrålade på bryggeripuben Beer monkey. Ganska litet, men högt till tak. Det fanns flera brädspel med ap-tema, något som även gick igen i resten av inredningen (förstår dock inte varför det stod en telefonkiosk i lokalen) och ölnamnen. Dock inga dif-sovenirer vilket jag var ok med.
Bryggeriet verkar väldigt produktivt när det gäller att pumpa ut nya ölsorter. Skulle man gå dit idag skulle säkert alla fat vara nya. Inga flasköl vad jag kunde se, en liten matmeny fanns också. Vi var båda nöjda med maten. Ölen var väl ok den med, men det var mest starka ölstilar där det var mycket att ''gömma sig bakom''.
Brygderna jag provade var: Markatta, Tamarin 2.0 IPA, Highland baboon wee heavy, Red babooon 5,4%, Silverback DIPA och Los muertos imperial stout.
Ett besök rekommenderas, men det är bara öppet på onsdagar och fredagar. Ingen kontant betalning.

torsdag 12 december 2019

Öl i Sköldinge

I världsmetropolen Sköldinge i Katrineholms kommun anordnas det ett par gånger per år hembryggarträffar i Folkets hus. Vi besökte en sådan tillställning förra månaden.
Upplägget var samma som det brukar vara vid SHBFs hembryggarträffar. Det kändes som att Sköldinge ölkultur eller åtminstone detta evenemang hade växt ur denna lokal då det var väldigt trångt.
Jag var väldigt imponerad över hur många brygder som ställdes ut och hur mycket folk som hade tagit sig till denna lilla ort, men det kändes som de flesta besökarna och bryggarna var lokala. 14 representerade ''bryggerier'' serverade 46 brygder i fyra klasser. Fler öl än vad som brukar finnas på hembrygdsträffarna i Drogsved nuför tiden...
Även nivån på hembrygderna var en glad överraskning. Inga riktiga supertoppar, men ganska hög lägstanivå.
Vinnarna ropades upp, men står ej på Sköldinge ölkulturs hemsida.
Mina favoriter var iallafall i de fem klasserna:
Brickwork brewery Lord nelson jr micro IPA
Kumla bunkerbryggeri Rågöl
Eriksdals bryggeri Robust lakritsporter
Röda kattens bryggeri Smothie Ipa (sic)
Crowing rooster brewery VinterSKÖL

Efteråt fick jag skjuts till Flen där det turfades lite i ösregnet.
God middag intogs på något centralt beläget hak. Ett par bärs som måltidsdryck till i form av White bulldog från Gotlands och Sapporo premium beer. De var ok faktiskt.

Av någon anledning hamnade jag sedan i Katrineholm där en Carlsberg (Sverige) Modern pilsner intogs på O'learys.
Därefter tåget hem.

onsdag 11 december 2019

Öl i två olika landskap

Vinterskrud.
Dykus var trött efter mässan dagen innan så jag gick ut och turfade i Borlänge någon timme innan det var dags att checka ut och bege sig.
På stationen ''avnjöts'' en Åbro Export. Glaset var snyggt iallafall...

Åtskilliga timmar senare var vi hemma och kunde ha provning där testpanelen kom fram till följande:


IPA

Amager/la pirata La pirata 11 poäng
Delirium Argentum 9  poäng
Lagunitas A little sumpin' sumpin 9  poäng
Villovägens Falu 5  poäng
De ranke Amer-amer 4  poäng

 Suröl



Örebro Körsbär 16 poäng
Rodenbach Caractère rouge 16 poäng
Almanac Dogpatch Currant 13 poäng
Omnipollo Elsa 13 poäng
Struise Dark horse Reserva 12 poäng
Sierra nevada Estate Farmhouse ale 6  poäng
Brooklyn Bel air sour 5,8% '16 6  poäng

Även här var oenigheten stor.

Saison

Dupont/Allagash Brewer's bridge 7 poäng
Vbdck Kerel Says it all 4 poäng
Södvik Supersaison 1 poäng

Kerel says it all från Belgiska Vbdck var det första jag provat från dem. Är inte imponerad.

Imperial stout

Nerdbrewing Extends Oak Carrot cake 11,5% 14 poäng
Danderyds Viola 11 poäng
Alvinne Mano negra 9  poäng
Pöhjala Vahtra 5  poäng
Pühaste/Af brew/Zagovor Trinity in black 1  poäng

Svenskt i toppen och estniskt i botten bland de svarta brygderna.

måndag 9 december 2019

Öl i Borlänge

Jag och Dykus tog tåget från Centralen och han bjöd på en burk Norrlands Guld export från Spendrups ur väskan. Fint ska det vara.

Efter ett par timmar var vi framme i Dalarna. I princip snöade det under hela vår vistelse där.
Man behövde inte pulsa så långt för att komma fram till resturanten Broken dreams. Det var lunchbuffe och vi tog ett par bärs till. För min del Bubblegum från Morgondagens och Rommehed Mörk vinterlager från högst lokala Sahlins brygghus.

Stället stängde efter lunchen några timmar, men i anslutning fanns även en hotellreception som hade öl. Varsin NKB Dragon/passion fruit sour avnjöts i hotell-lobbyn. En riktig syrabomb. Helt klart det bästa jag druckit från detta Ekeröbryggeri.
Min mobilkamera är inte fantastisk, men det här var utsikten från rummet iallafall.
Vi gick och checkade in på den pub vars ovanvåning som skulle vara vår hemvist en natt. Dykus bjöd på ännu en brygd i form av Göteborgs Christmas session IPA. Är gratis verkligen gott...?
Slumrade det till något därefter och man kände sig i överraskande bra form.

Anledningen till vårt besök i stan var Borlänge öl & whiskymässa. Polletter var det som gällde, inte så stort, men flera för mig okända bryggerier som ställde ut. I matväg fanns ost, en pub med pubmat får man anta, men även en Icabutik som sålde helt ok pizzaskivor till överkomligt pris. Fick vi i oss någon öl då? Jo då, för min del:  Björka Wit, Lussebock från Geflebockens bryggeri, Jädrajul 2019 från Jädraås bryggeri, Ca'canny från Kelburn, Leikeim Original steinbier, Falu ale 5.4% från Villovägen och från samma bryggeri Falu Röd och Birka tranjuter från Walhöll.
Glada festivalbesökare.
Vi var båda glatt överraskade och hade nog kunnat gå ett pass till. Inte så långt att gå ''hem'' i snöyran som tur var.

lördag 7 december 2019

Klackarna i golvet

Jag hade länge velat besöka Brisket & friends i City då de har en massa Pklk-öl där. Något mindre hipstrigt än väntat, Inte jättestort. Vi var där tidigt så det var väldigt stillsamt. Det fanns en massa olika kött att välja på som man får uppskuret i lösvikt samt tillbehör. Maten var ok, men korven var helt klart det bästa på menyn i mitt tycke. Endast kortbetalning. Flera öl intogs förstås i form av: Horseback brown ale, God bless American Pale Ale, Peter peter pumpkin eater och Freedom lager. Är man köttfantast och vill prova Pklks öl är ett besök ett måste.

fredag 6 december 2019

Sjöbusar

Jag hade aldrig åkt Eckerölinjen tidigare så frun och hennes polare lurade med mig ut på Ålands hav. Förväntningarna var inte direkt uppskruvade, men båten är iallafall bara ute några timmar. Ombord tog jag Stallhagen Pale ale och Stallhagen Original. Inte så märkvärdiga brygder.
Döm om min förvåning när det fanns hela två exotiska lådor att välja mellan i taxfreebutiken. Köpte dock bara en och enligt mina beräkningar tjänade jag 240-: på det köpet jämfört med bolaget. Antagligen första gången man köpt en god båtlåda, men det var tungt att bära när det var glasflaskor.

Väl hemma fanns det marginellt bättre brygder i form av Elsa açaí goji blueberry sour smoothie från Omnipollo och Yoko hama Kapitein rooijbosch från det för mig okända holländska Vermeersen.
En överraskande trevlig dag.

torsdag 5 december 2019

Öl i lugn&ro

Jag hade köpt med mig en öl från London vars BFdatum närmade sig så det var bara att öppna upp One mile end Blood orange wheat ''DIPA''6,5%. Sedan fortsatte ölandet av bara farten med Big drop Sour, Remmarlöv/O|O Dobbelbock och tripeln 1902 från Siphon. Bra öl över lag trots allt. Det är så skönt att sitta hemma och bara ta några kalla.
Överraskande bra.

torsdag 28 november 2019

Svagdag

Det var dags för höststädning i BostadsRättsFöreningen och frun ordnade ölprovning för grannarna med bättre gensvar än vad det har varit tidigare. Bland annat var The flying dutchman Freak kriek zero point three feel free merry cherry beer (och där var plötsligt det ölnamnet slut) med.

När det var avklarat drog vi oss in i salongen där The kernel Export India porter 6,5% och Kerel saison 5,5% från det för mig okända belgiska bryggeriet Vbdck och Antrop omorf från Omnipollo intogs. Den engelska brygden var iallafall god...

söndag 24 november 2019

Ofestlig festival

Jag hade en ledig torsdag och åkte till stan i det mulna vädret. Åt god lunch på ett indiskt hak. Kingfisher Premium lager från United breweries group tog jag till. Bara ännu ett i den långa raden av ljusskadade ljusa lager.

Nästa stopp var Brewdog bar på söder hade festival med brygder som personalen på deras pubar runt om i världen gjort på/i samarbete med lokala bryggerier. Det var dock inte så man fick någon speciell festlig känsla då det bara var jag, bartendern och en till besökare där. Vi hade dock trevligt ändå. Festivalölen jag fick i mig var: Zestiny's child från Cloak and dagger, Feel my flower från Värmdö, Denim chicken från det för mig okända skotska bryggeriet Gallus, Tonkaccino från Vibrant forest och Number 55 från Five points. Kul intiativ och ölen var ok med.

Därefter blev det ett par timmars turfande följt av en mycket god middag och en Island supremacy specialbrygd #23 från Nynäs' på OT.

fredag 22 november 2019

Öl i Southwark

Regn och hemresedag, iallafall till att börja med strilade det ned.
Vi tog oss ned till weatherspoonspuben Pommelers rest. Åtminstone mitt fjärde besök där.
Det blev en riktig långsittning med mat och följande öl: Hook norton/Mash Challenger english IPA, Short fuse IPA från Banks's/Ballistic, Sheps light ale från Shepherd neame, Alpha inception från Oakham, 3b från Arkells, Notting helles och Star, båda från Portobello. Inga vidare öl, men vi hade kul ändå.

Vi gick till stationen och tog tåget söderut till Gatwick. Det är ganska långt, men det gick hyfsat fort.
Väl framme fanns det tid för ett par casköl till. För min del blev det Roller IPA från Truman's och Minagof juicy IPA från Adnams/Ishii. Trots att vi var på en flygplats var caskölen billigare än på Akkurat/OT... fast ölen där brukar smaka bättre än så här. Man får väl vad man betalar för antar jag...
Kul resa sammanfattningsvis, men riktigt grått på den där ön på hösten. Utan att vi hade koll på det hade pundkursen tagit ett skutt innan avresan så allt var dyrare än vi trodde. Agera Ingves!

torsdag 14 november 2019

Öl i East end del III-The white mother

Jag inledde dagen med en ordentlig turfpromenad och blev kung av stan i ett par veckor.
Träffade sedan grabbarna på The white hart som vi även besökte i somras. Mitt tredje besök där, men första gången man åt där. Det var ok. Ett gäng mestadels lokala brygder intog i form av: Pale Ale Kaleidoscope från Wiper and true, Bankside blonde och Bermondsey best. Båda från det för mig okända Southwark Brewing company. Slutligen några brygder från One mile end: Passion pale ale 4,3%, Salvation och Alphonse mangoNEIPA. Jag var inte så imponerad av dessa öl. Man kunde även köpa med sig tre bärs för £10 vilket skulle visa sig vara väldigt prisvärt. De bärsen (även de från One mile end som antagligen äger denna pub) var desto bättre.
Nej, det är inte Kreml.

Jag gick och tog halvtidsvila på rummet, minns inte vad de andra skulle göra, men det var skönt att få slumra till lite.
Vi möttes upp på Mother kellys där vi hade tillgodokvitton för hundratals kronor att inkassera. Jag nöjde mig med: Corals från berlinbaserade Fuerst wiacek, Peckham Pale från Brick brewery, Friend request från Cloudwater, Sonoma från Track brewing co, The kernel Foeder beer Chinook mandarina bavaria, The kernel Pale ale Mosaic Sour cherry och Crowd control. Båda från Hop hooligans. Antagligen första gången jag dricker rumänskt öl. Över lag bra öl.
Som samtliga kvällar på den här resan var vi på Dominos som låg tvärs över gatan på hemvägen. Det är inte för inte man väger hundratals kilo.

onsdag 13 november 2019

Öl i East end del II-Långpromenad

Det var mulet, men inget regn när vi vandrade västerut till och kom till Weatherspoonspuben Masque haunt där det blev en improviserad vätskekontroll i form av Barn dancer från Belhaven. Snorbilligt men inte så gott.

Ett depåstopp till blev det på den lilla, gamla och väldigt lugna The dolphin tavern där en Ease up IPA från Adnams slank ned av bara farten. Ok öl.

Vi gick några kvarter till innan våra vägar skjildes åt. Grabbarna fortsatte västerutmedan jag av-vek till Euston tap som vi även besökte förra året. De har inget kök, men det fanns en massa att välja på på det närbelägna Euston station så det var bara att ta med in. En hel drös öl intogs i form av: Breeze från Affinity, Lemon & bobek porter från Partizan/Five points, Kapow! 4,5% från Hackney, Partizan Pale ale och Budweiser budvar Kräusened. Ok bärs.
Förstår inte varför, men de hade dörren öppen så det var kallt inne, annars var det bra.
Jag tog''röret'' ''hem'' och tog en välbehövlig halvtidsvila.

Kvälls-skiftet ägde rum på Well & bucket där medresenärerna mötte upp. En, mörk stor pub med en uteservering längst bak. Det var bara några minuter till fots ''hem''.  Mer öl intogs här i form av: Partizan Porter, Cosmic dawn 4,1% från Big smoke, Camden town Oktoberfest 4,7% Split shift från skotska Fierce beer och från samma bryggeri Yellow sub. Bra öl över lag.

Väl tillbaka på rummet bjöd någon på Saucery från Magic rock sedan var det god natt.

söndag 10 november 2019

Öl i East end del I-Lång dag

I gryningen tog jag mig till Skavsta där Dykus och Raul mötte upp. En Tuborg Guld från Carlsberg ''förgyllde'' tillvaron.

Några timmar senare landade vi på Stansted och tog en buss in till själva London där den väl insuttna puben Birdcage intogs.
Det blev en sittning på flera timmar då åtskilliga bärs slank ned. För min del: E8 och Posh från det för mig okända lokala Forest road brewing company. Panama creature från Hammerton, Three sods Session IPA, Satzuma från Thornbridge samt Story saison från Anspach & hobday. Ok öl över lag. Kunnig och trevlig personal.  Det blev väldigt mycket folk på slutet denna söndag eftermiddag.
Landet är tydligt delat i frågan.
Nästa stopp var Mother kellys på Paradise row som vi besökte förra året. En bar med en hel del fatöl men även ganska många kylar där man kan botanisera och välja att konsumera på plats eller ta med sig för ett reducerat pris. Där jag shoppade loss för ett sinnessjukt belopp. Men det var avdragsgillt skulle det visa sig. För varje £100 man betalade fick men ett presentkort på £10 så vi fick med oss några såna då totalnotan inte var att leka med.
Det blev flera timmar där med, då hann jag med: Running with sceptres 5,2% från Lost and grounded, Sonoma bale ale från Track brewing co, Double-barrelled Peach och Nico från Orbit. Fina öl och glada miner på när vi gick vidare till vårt boende och kunde lasta av våra väskor.

På rummet bjöd Dykus på en Elvis juice från Brewdog och för en gångs skull var gratis gott.

Kvällen tilllbringades på en mörk, men hyfsat stor pub vid namn Kings arms som låg runt hörnet från vårt rum.  Klíč 12° från Cvikov, Escape artist från Siren och Five points Best Fuggle hops. Avslutade denna långa dag. Klockan var inte särskillt mycket, men jag hade ännu inte gått och lagt mig efter lördagen...

lördag 2 november 2019

Big bang theory-maraton del I&II

Jag och Christian inledde för några veckor sedan ett Big bang theory-maraton. Även frun har varit med de flesta avsnitt så här långt. Det är hela 98 timmar att plöja och vi är i skrivande stund inte ens halvvägs efter två helger. Vi hade så klart även lite exotiska brygder att läska oss med mellan skrattsalvorna, nämligen: Lindemans Oude Kriek Cuvée rené '17, Cigar city Imperial milk porter 8,3%, Quadrocinno från Préaris, Eik & tid Mosaikk, Dulle wind från De la senne/Half acre, Dont worry alkoholfri hemp ale från Svaneke, Falcon Vinterbrygd från Carlsberg Sverige, Oud zottegems bier från det för mig okända belgiska Crombé, Pierre de garde från One mile end, Achel Blond Extra,  Lord of the atlas från 8 wired och Trium Herbis från Three hills i Northamptonshire. Det mesta smakade bra.

Vi tog en paus och gick ut och käkade på Texas longhorn här i byn. Förutom god mat fanns det även exotisk öl i form av Selaön lager från Stallarholmens brygghus, Eko bulldog från Gotlands bryggeri och Texas longhorn Pale ale. Oklart vilka som bryggt den. Betydligt godare mat än öl.

Andra helgen drog vi även ihop en smygprovning av IPA och kom fram till följande:

Amager/Pirata La pirata 8 poäng
To øl Garden of Sweden 5 poäng
Omnipollo T et rag ram maton 3 poäng
Founders Mosaic promise 2 poäng

Väldigt fint och prisvärt vinnaröl.

torsdag 31 oktober 2019

SBWF'19

Det hade blivit dags för ännu en upplaga av Stockholm Beer & Whiskey Festival eller ''Ölmässan'' i folkmun. Som vanligt i Nacka. Jag lallade runt där traditionsenligt i tre dagar och fick i mig:
137 Hallon sur, Honeypot lager från det för mig okända Antbrew,Bear island Triole hopped lager, Hippy juice pale ale, Svale bajer och One day vacation. Alla tre från Beer here, Bitburger Premium Kellerbier, Samuel adams Kosmic sour frånn Boston beer co, Altiplano Bio au quinoa sans gluten från franska Britt, Schmidts lager från Brygghus 19, Northern star från Burgsviks/Lupulin, Conet IPA från Burgsviks bryggeri,
6th Borough pilsner och Fudgie the beer. Båda från Captain lawrence, O'hara's Elderflower saison och O'hara's Leann folláin från Carlow, Carlsberg 1883, Carlsberg Red barley, La cadette blondy velvet blonde lager från Brasserie Castelain, Enough to make a mango sour, Hopbernie sanders 6%, Salty surprise och Shoryuken. Alla tre från Cervisiam, Guava gose, Jam up the mash, Sour dry hopped ale with peach, passion fruit & raspberry och Hazy State. Alla fem från Collective arts. Espaxico från Coppersmith's, Coastwise session IPA och Leisure lagoon. Båda från Coronado,
Koshihikari niigata character och Flying IPA. Båda från Echigo. Trad jazz från Edge/Fuller´s, Patxaran sour från Edge/Brewdog, Nelson-RIPA NEIPA och Sommarboda från Emmaboda, Citralush new england style india pale ale från Epic,
Showstopper, Tropical whiff och Fruit train. Alla tre från Fermentorerna, West Coasters Salvation och Lovebeats. Båda från Finn, Fields of fire från Fireside, Saranac Haus lager från F.x. matt's,
Gamla enskede Vinter 4,8%, Rec. League från Harpoon, Currantly från Hop notch, Blåbär citron, Mango passion, Bara hallon och Svartvinbärs. Alla fyra från Hopsan. Brexit och Tropical sweat, från Hornbeer,
Gunnpowder IPA från Innis & gunn, Kungliga marstrands ljusa lager och Västerhavet. Båda från Inlands bryggeri beläget några mil nordväst om Göteborg,
Jacobus RPA från Jopen, ÖPA, Kackel ale och Ölandslager. Alla tre från Kackelbryggeriet, Balders gold, Red night IPA från Keane,
Wheels gose ‘round från Left hand,Stand in line och Hoo-Dini kölsch. Båda från Magic rock, Nacka Alkoholfri lager, Nacka Julwit ingefära, Nacka Best bitter 4,7%, Kultur, Kultur Hallon, Kultur Exotisk frukt, Kultur Persika, Kultur Blåbär, Kultur Svartvinbär [sic], Kultur Lingon. Alla de kulturella brygderna från Nacka. NKB/Sigtuna Peach nitro milkshake sour, Faith från Northern monk, Gamle københavner från Nørrebro,
Ocean Cologne ale, Ocean Pils och Lobby lager. Även det från Ocean, Drumroll hazy pale ale från Odell, Rose for daze från Oskar blues, Oud beersel Lambic Earl grey,
Sneaky seal's roasted stout från Pine ridge, Poppels New england Pale ale och Sour fruit ale Mango från samma bryggeri, Qvarnens Julöl, Ærø Økologisk Valnød och Økologisk Stout, båda från Rise. Twenty four seven från Roosters, San miguel Eco,Sigtuna Sour passion ale, Kim hibiscus sour lagrrr från new york-bryggeriet Singlecut, Futurist gluten free session IPA från Siren,Ska Oktoberfest och från samma bryggeri Moral panic, Slåtter från Skedemosse, King chakra från indiska Som distilleries & breweries, Grand brown ale från S:t eriks, Sun trap session sour ale 4,5% från Three weavers, Laid back session IPA, First mate craft pilsner och Bingo gringo. Alla tre från Svaneke, 420 Strain Mango kush wheat ale, 420 Strain G13, Peach, Love & Happiness. Alla tre från Sweetwater, Mandarine girl, Haninge Pilsner, Rose hip sour IPA, Jura Say hello och Jordbro finest medicine summer ale. Alla fem från mitt lokala Södra maltfabriken.
Delight och Jante IPA. Båda från Tempel, Sun trap session sour ale och Seafarer Kolsch. Båda från Three weavers, Track down juicy pale ale från Uiltje, Uiltje Tettnang 4,6%, Uppsala brygghus Blonde, Juicy mchopface IPA, Very berry, Shazam berliner weisse också de från Uppsala brygghus,
Frejdahl Thyra från Vestfyen, Baker's ordinary bitter från Virginia Beer co, Pennyrile pale ale från West sixth, Funkatorium 5,7%, Garçon de ferme 5,3% och Bombadile. Alla tre från Wicked weed.
Österlenbryggerna Batch no 01 -Godiva bitter, Batch no 02-Modern IPA, Skånsk klassiker 5%.
Det mesta var sig likt, men det var mindre öl än vanligt i år. Antagligen för att det har blivit så myckat annat på festivalen inte minst sprit vars antal svenska producenter tydligen skjutit i höjden. För någon som bara är inne på öl känns det inte som att värt att åka någon längre sträcka för att besöka, men för mig som bor så pass nära är ett besök givet. Gillar man öl och whiskey är det antagligen inga problem att gå alla sex dagar. Matutbudet har blivit större så det finns en del att välja på numera.

En av dagarna stannade jag till på OT för en Höstlov bitter från Skebo.

Varvade sedan ned hemma med den alkoholfria Länsmans pale ale från Pschhht.

söndag 27 oktober 2019

Några provningar

Vi har haft ett par smygprovningar, men även en riktig/mer regelrätt provning den senaste tiden. Detta var vad vi kom fram till under några dagar:

Fruktlambic

Mikkeller Spontan Cherry Frederiksdal 7,2% 14 poäng
3 fonteinen Intens rood 6,6% 14 poäng
Timmermans Kriek Lambicus 13 poäng
Timmermans Framboise 13 poäng
Mikkeller Spontancarrot 6  poäng

Riktigt bra syra på vinnarölen. Anmärkningsvärt var att 3 fonteinen kostade 270:-...

IPA

Poppels New england 10 poäng
Northern monk/J. Wakefield Blues run the game 5  poäng
De la senne Brussels calling 6% 3  poäng

Jag gillade verkligen vinnarölet och köpte fler, men detta var sista burken och den var lite trött.

Belgisk ale

Troubadour Blond 15 poäng
Petrus Blond 6,5% 8  poäng
Grolsch Blond 6.7% 7  poäng
Herkenrode Cister 6  poäng

The musketeers/Troubadour levererar i vanlig ordning.

Suröl

Sierra nevada Farmhouse ale 3 poäng
Brekeriet Chene 9,5% 3 poäng
Örebro Körsbär 3 poäng

Everyone's a winner! Personligen gillade jag den skånska brygden bäst.

Belgisk diverse stark ale

Troubadour Obscura 14 poäng
Quintine Blonde 12 poäng
Lefort 6  poäng
Wilderen Cuvée clarisse Whisky 4  poäng

The musketeers/Troubadour levererar i vanlig ordning.

DIPA

Dugges/Verdant Solved 15 poäng
Remmarlöv Daisy 13 poäng
Mikkeller Hop burn high 11 poäng
Troubadour Magma 10 poäng
Lemke 7  poäng

Långt ifrån att vara en favoritstil för mig, men här smakade det mesta faktiskt ok.

Tripel

Straffe henrik Wild 8 poäng
De hemel Helse engel 8% 4 poäng
Nynäshamns Trehörningen 4 poäng
Bush 4 poäng
Broeder jacob 4 poäng

Brygden från De halve maan i Brügge var enda ölet som fick full pott den här gången. Verkligen högt och lågt här.

Imperial stout

Malterfakker I want more 7 poäng
De molen Spanning & sensatie 6 poäng
Amai Blackxplotion 5 poäng
Untitled art/Yazoo Fudgesicle 5 poäng
Cervisiam C.H.U.D. 5 poäng
Wicked weed Dark age coffee 4 poäng
Vibrant forest Bourbon oktober 4 poäng
Hardywood Gingerbreadstout 9,2% 2 poäng
Level Fatality 2 poäng
Berging S2 0 poäng

Ingen av oss hade hört talas om belgiska Malterfakker tidigare, men det var ett jättefint första intryck.

Quad

Gouden carolus Imperial Dark 18 poäng
Maallust 1818 16 poäng
Avery Fimbulvvinter '17 13 poäng
Alvinne Land van mortagne 9  poäng
Jemtehed & brande Johnny 7  poäng

Tunga, men mestadels fina pjäser.

onsdag 23 oktober 2019

Öl i Breda del VII-Fjärde besöket på De beyerd

Mitt uppdrag var slutfört och det hade blivit dags att bege sig hemåt, men det var åtskilliga timmar kvar tills det var dags att bege sig till flygplatsen.
Uppskattningsvis några minuter efter att De beyerd öppnat gled jag in och hälsade på de numera bekanta ansiktena där.  Slog mig ned i baren och fick förutom god mat även i mig: Eej kul (nej,verkligen inte) från det högst lokala och lokalpatriotiska Paoter gustaaf, Nognietnaar Huismus från det för mig okända amsterdambaserade Bird, Party on a jamaican beach från The musketeers (Troubadour), Kwaremont från De brabandere, Inkt vis [sic](bläck fisk) från De kromme haring, Black IPASaison in the abyss och Black sabbath från lokala Bliksem, bryggeripubens egna Tripel, APA och Dubbel. Över lag fina brygder.

Man var med andra ord med i fin form när tåget söderut till Zaventem bordades.En behaglig dryg timmas resa ned till Belgien. På flygplatsen fortsatte förberedelserna inför flygresan med  Bertinchamps Brune, St hubertus Triple Blonde, St hubertus Triple Ambrée och St hubertus Blanche. Alla tre från Du bocq. Det smakade bra och bra priser för att vara en flygplats dessutom.
Kände verkligen att jag maxade hemresedagen. Sammanfattningsvis nöjd med resan, men alltför många gånger beställdes inhemska flasköl in som hade ett bra tag kvar på BFdatumet som ändå smakade gammalt. En svår balans för bryggerier kan jag tänka mig.

tisdag 22 oktober 2019

Öl i Breda del VI-Det går lika bra med Thoms

Jag var uppe tidigt och tog tåget till Rotterdam, tog en turfzon innan jag begav mig de 25 milen norrut till Groningen. En zon och en burgare var vad som hanns med där. Nästa stopp var den sömniga staden Assen några mil söderut. Som man kan säga var målet för hela resan. ''Hollandsmedaljen'' som innebär att man ska ha tagit minst en zon i varje provins på det holländska fastlandet trillade in. I skrivande stund är vi 90 stycken som har den.
På tillbakavägen var man tvungen att byta i Rotterdam igen och nu hade stadens pubar öppnat så siktet var inställt på en bryggeripub, men på väg dit dök det upp en annan bryggeripub så de blev till att slå sig ned där istället. Thoms stadsbrouwerij var namnet. Ganska stort ställe med en lång bar. Kändes nytt och turistigt. Pilsener och Hoppy pale ale intogs där.

Jag gick i kvälls-solen tillbaka till stationen och tog tåget tillbaka ''hem''.
hotellet fick för varje dag man undanbad städning av sitt rum ett presentkort i hotellbaren på €5/dag. Hade skrapat ihop €25 under veckan och åt därmed middag och en öl för €1,5. Svinbra intiativ som undertecknad inte sett förr, dessutom blev jag uppgraderad gratis till ett större rum med fin utsikt över staden så det kan verkligen rekommendeeras om man är i Breda. Ölen var Affligem Tripel som var sör söt och ''hefig'' för min smak men inte hemsk på något sätt.

Därefter gick jag till gamla hederliga De beyerd där kvällen avslutades med: James blond från Bronckhorster, Juice punch V9 från Frontaal, Blonde donder från fet för mig okända gelderlandbryggeriet Puik bieren, Fab 4 från De pimpelmeesch, Onruststoker från Berghoeve,  Blushing blond och It’s a blond. Båda från Kees. Bra öl över lag.

måndag 21 oktober 2019

Öl i Breda del V- Brewda

Jag tog bussen till förorten Oosterhout norr om stan och tog alla turfzoner som finns där. Unnade mig ett stopp på mysiga och väl insuttna Café de beurs. Deras ölsortiment fick mig att vilja stanna kvar, men denna dag fanns det en tid att passa så det blev tyvärr bara en öl, deras egna Beurs Saizoentje. Oklart vart den är bryggd. Väldigt trevlig personal.

En buss tog mig tillbaka till Breda och bryggeriet Frontaal beläget strax norr om stationen. Det var dags för deras årliga festival Brewda. 14 bryggerier från åtta länder fanns representerade. Undertecknad hade bara hört talas om hälften. Det var pollettsystem som gällde, det dummaste dylika jag varit med om. Ölen hade olika priser, de kunde kosta en vit, en vit och en röd eller en vit och två röda. Dessutom kunde maten kosta ytterligare kombinationer... galenskap. Festivalen var utomhus, men det regnade till och från hela tiden tyvärr. Det var ändå väldigt trevligt.
En hel hög med öl fick jag i mig  i form av; Road trippin' och Bull's parade från 4 islands, Wiess från Duits & lauret, Papa NEIPA och Roffa x utca från Eleven, Road Hop on saison, Revisor, Amber, South 2019 4,8% och East 2019. Alla fem från Frontaal själva. Herr lager, Hazy queen NEIPA och Rebel berry från Horizont, Berlin berlin 4,7% från Oersoep, Atalanta tart plum saison från Orpheus,
Ich bin Raspberried och Maltazar the 1st från det för mig okända franska The piggy brewing company, Cavallaro från Uiltje och People money space time från Verdant.

Inte långt från festivalen låg en pizzeria. Jag tog en fiskburgare och drog vidare till Samsam som besökts dagen innan. En flaska More dry and sour than your mother in law saison från The flying dutchman avslutade dagen. Inte speciellt god.

lördag 19 oktober 2019

Öl i Breda del IV-Många små öl på Grote markt

Jag åkte ganska tidigt till grannstaden Tilburg några mil österut. Bara turfande och ingen öl. Dock en underlig buffe.
Knallade runt i några timmar medan poängen trillade in.
När jag kom tillbaka från den lilla utflykten blev det ett besök på Walkabout på Grote markt. En pub med australiensiskt tema där studenter brukar hänga. Eftersom det var så tidigt slapp man lyssna på deras ungdomliga livsglädje. Badgast American wheat ale från Kompaan och Krush från det för mig okända australiensiska bryggeriet Kaiju. Rätt så bra öl.
Halvtidsvila följde.
Någolunda utvilad begav jag mig till bryggeripuben De boterhal. Även det på Grote markt. Deras öl går under namnet St. joris.
Slog mig ned i den långa baren på detta turistiska lite finare ställe. Som vanligt fick jag i mig en hel drös olika brygder i form av: Witte geit, Seumerfeugel från Texels, Kompaan 070, Weerloos blondje, De brabandere (Petrus) Wild funky wit, Jetlag NEIPA, Pomelo IPA från Noordt, Nitwit fråm De eeuwige jeugd, High hops 6 från Brouwerij Maximus, Witte anker Hopwit och Saisonnière från Urthel. Inga vidare öl faktiskt. Ok mat har jag för mig och ''sådär'' service.

Nästa stopp var Samsam som besökts ett par dagar tidigare. Servicen var betydligt bättre vid detta besök när det var annan personal i baren. En bunt öl blev det även på detta hak, nämligen: Amstel Bright från Heineken, Funky falcon från Two chefs, Hoppakee från Kraftbier och Gouwe ouwe ijsbeer från De blauwe ijsbeer. Ölen här var inte heller så bra.
Det fick räcka så för denna dag.

torsdag 17 oktober 2019

Öl i Breda del III-Utflykt till gamla Zeeland

Dagen inleddes med en tågresa (med byte) tio mil österut till Middelburg. Turfade runt i åtskilliga timmar men tog en god soppa till lunch på ett hak. Till den Ruhrgold Speciaal pils och ställets egen öl Franklin Bitter. Bryggs enligt Untappd i USA vilket inte verkar rimligt.
Det var reält trötta ben när jag kom tillbaka till stationen och det var skönt att vila lite på tillbakavägen. Sov lite på hotellrummet innan ''kvälls-skiftet.
Långa resor/promenader kräva gammal musik.
Ännu en kväll på De beyerd blev det denna afton.Stort ölutbud, bra service, trevlig personal, ingen hög musik och god mat. En väldigt bra pub med andra ord. Ölen denna kväll var: Luxe cactus ale från Lux, Cascarillo från det för mig okända Brouwerij D'n draok (drakens bryggeri) begläget sex bil öster om Breda. Zonnesteek från Vandestreek, Ijzerhard IPA från Oproer, Klaag zang från Jopen, Grutte pier Blond, Gettin’ hoppy wit it från Kees och Apri-gose in der hose från Jopen som avslutade denna dag. Bra öl över lag.

fredag 11 oktober 2019

Öl i Breda del II-Ösregn och nygammal öl

Jag började dagen med en reäl promenad runt i stan och stannade för lunch på Zeezicht på Grote markt. Inte särkillt god mat. Tog en burk Cigar city Guayabera till som visade sig vara tappad föra året... så inte så färsk man vill ha en APA.
Fortsatte min vandring och gick på ett museum. När museibesöket var över hade himlen öppnat sig reält. Tur man hade paraply. Detta ''mättades'' dock innan man var framme vid hotellet och läckte.
Inte helt fel att krypa ned i en torr skön säng och sova bort regnet när man väl kom fram.

Kvällen tillbringades på baren Samsam belägen mittemot ovan nämnda Zeesicht. Helt ok mat och en hel drös öl intogs här i form av Tankard från lokala Brouwerij Frontaal; väldigt trött fast det var ett par månader kvar till BFdatumet. Smakar bara gammalt och träigt. Mo phi lemongrass ale från det för mig okända lokala Big belly; bärnstensfärgad, medium kolsyra. Smakar också trött och träigt. Inte alls den friskhet man förväntar sig av citrongräs. IRAn Vuurbaak från Texels; underligt exempel på stilen som får mig att undra vad för jäst som använts. Drar åt belgohållet på ett trevligt sätt. Bätttre balans än vad öl i denna stil vanligtvis har. Namnet kommer från en fyr i närheten av bryggeriet (om jag tytt holländskan på flaskan korrekt).
Kees Pale ale Citra; frisk doft, gylene och något disig. Obalanserad. 52 IBU är rätt mycket för en mellanöl. Lång efterbeska. Den skulle må bra av en mindre bittergiva. Vertigo från Frontaal/North brewing; DNEIPA som jag blev bjuden på. För mycket D och för lite NE i smaken för mig. Den var annars grumlig och så. Poly amorie från Oedipus; Luktar lovande, men smakar överraskande intetsägande. Diffust 'tart'', kan inte säga att det är specifikt mango (som det tydligen är i). Flink från 'T ij; I ljusare ändan av ''bärnstens-spektrat''.  Hyfsad beska som smälter in med ''resten av ölen''. Bra balans och en allmänt trevlig brygd som gjort sig bättre i varmare väder. Helt ok. Punt Wit; luktar fruktansvärt. Finns det inte speciell jäst för wit? Använder man hefejäst (för det är vad det smakar) så borde inte ölen kallas för wit. Filtrerad åtminstone. Resans värsta brygd. Hop & liefde från De molen; ett par månader kvar tills BF-datumet, men ändå väldigt trött. Hur kan man sätta BF ett år på en APA? Är man inte rädd om sitt varumärke?
Biri från 'T ij; i klar flaska, ljus och filtrerad. Ljus-skadad arom förstås. Väldigt lätt ljus lager. ''För den soligaste dagen på året'' står det på flaskan (fritt översatt). Antagligen var det den regnigaste. White mamba från Two chefs; ljus och ofiltrerad. Ännu en wit som drar åt hefehållet. Smakar gammalt dessutom fast den inte är det. Slutligen Kapse Karel SessionIPA (glutenfri); parfymisk arom, bärnstensfärgad. Lite träig och allmänt sträv. Inte som glutenfria öl brukar vara, men inte gott för det.
Det fick räcka för denna dag.

torsdag 10 oktober 2019

Öl i Breda del I-Shopping och bryggeripub

När jag skulle checka ut från boendet och skulle få tillbaka min nyckeldeposition tillbaka fanns ingen anställd på plats. Det fanns ett nummer att ringa där ingen svarade trots upprepade försök. Hade inte tid att sitta där och glo hela dagen så jag begav mig €5 fattigare till stationen för vidare färd.
Tåget tog mig först till Almere i Flevoland. Det verkar inte finnas en vettig pub i hela provinsen, men det var inte öl som var grejen med denna resa. En hamburgare fick jag i mig innan nästa stopp som var Amsterdam. Skulle ändå byta tåg där så det var bara passa på att besöka Arendsnest ännu en gång för en kall Of je dorst hebt från Be+er.
Det var bara en snabbvisit i storstaden innan jag åkte vidare till Breda och kunde checka in på mitt hotell vid stationen.
Packade om lite innan det var dags för shopping på utmärkta Het bierhuis. En ölbutik, men det finns även en liten bar. Piledriver waltz 6% från det för mig okända slovenska Lobik och Bearded iris Homestyle intogs på plats och smakade bra.
Jag handlade ganska mycket och fick några öl av ägaren. Mycket trevlig typ.
Inte lika trevligt att dra tillbaka väskan till hotellet, men det gick det med.
Vilade lite på rummet innan jag gick ut igen.
Han var Gaalen.
Jag gick till den väl insuttna bryggeripuben De beyerd och blev sittandes där resten av kvällen. Helt ok mat och till den: Drie hoefijzers klassiek, Dirk urtyp pilsener 5%, 4 O'clock rain 5,7% från det för mig okända 4 Islands, 'T ij Session IPA, Summer rental från Flying dog, 24/7 india session ale från utrechtbryggeriet Oproer, Enki pale ale från Walhalla i Amsterdam, Swingers från Oedipus (som vi besökte förra sommaren) och Paradise weisse från Lux beläget i Eindhoven. Bra öl över lag, speciellt gosen Swingers som var helt otroligt fin. Helt klart resans bästa öl.