lördag 31 mars 2007

Öl i Duisburg,del I


Efter en tids relativt lugn period för min lever var det sa ater igen dags att bege sig utomlands för att misshandla densamma.Det var dags för arets tredje tysklandsresa. Besättningen är den samma som pa förra vistelsen i detta land minus Björne.Sitter i skrivande stund med en sprängande huvudvärk&ett glas Schloss Gold.
Vi flög fran Nyköping tidigt pa eftermiddagen igar,tog en minibuß(!)fran Weeze hit.Vi bor pa ett av de finaste hotellen jag har bott pa trots(eller kanske tack vare?)att Tony är reiseführer.Hotelbaren hade inget exotiskt att erbjuda sa vi gav oss ut pa stan.En,precis som i Hamburg superbudgetaffär hittades där bland annat ovan nämnda öl inhandlades.Väl avlastad pa rummet drog vi ut igen för att ta oß till nagon av stadens brüggeripubar.Nagon slags marknad verkar vara ett permanent inslag pa Köningstraße inte langt fran hotellet som ligger pa Landfermannstraße.Vi tog ett par öl pa denna''marknad''först.En
Abt Andreas klostertrunk,en kolsvart dunkel fran Höslbryggeriet i Bayern,för mörk för att vara en dunkel om du fragar mig,men Rate beer vet bäst.Inget märkvärdigt med den.Även en Frankenheimer Alt inmundigades ute pa gatan.Helt OK för att komma fran ett sa pass stort bryggeri.Tony gick hem&sov(?)medans vi drog vidare till bryggeripuben Webster.Vi började med en Blond,en ofiltrerad pilsner.Jag är ingen purist,men tycker alltmer att pilsner ska vara ofiltrerad,det är sa jävla mycket godare.Vi fick även provsmaka nagot dom kallade för Kiri.Vet inte om det är öl.Det var öligt&smakade bekant,men det är svart att placera smaken.Kanske far anledning att aterkomma i ämnet.
En Braun slank ocksa ner.Alt tydligen.Ofiltrerad även den.Jag tycker dom hade snalat med humlen i denna.Kunde ha varit sa mycket battre.
Vi drog oss tillbaka mot centrum&jag vek av in pa ett ställe som vi hade spanat in tidigare där dom hade bla Früh Kölsch.Den hade antagligen gjort sig bättre om ett halvar i solskenet.Nu&med tanke pa de tidigare brygderna stod den sig slätt.En hygglig hefeweizen pa fat fanns även att tillga i form av Kapuziner.Smaklökarna&även undertecknad hade börjat domna av&jag hade tänkt dra mig hem men blev bjuden pa en Schlößer Alt.Som jag har svart att skriva nagot vettigt om.Väl''hemma''blev det nedbäddning för att vakna mitt i natten pissnödig&när man väl gjort det man skulle tappa ett glas i golvet.Mörker.
Ner till receptionen för att hämta borste&skyffel.Har inte somnat se'n dess&antagligen därför sitter jag här nu.Nya tag i morgon.
Augustßon out.

onsdag 21 mars 2007

Daft


Jag trodde aldrig att den skulle dyka upp,men så en härom dagen dök den upp på hallmattan,Draft magazine. Sämre än både Beers of the world och All about beer.Mycket skit om annat än öl.Du har blivit varnad...

Relaterade länkar:

Stortysk afton



I söndags gav vi oss ut för att fira Edsbyn's bandyguld på Monk's,där''Tyska ölveckor''nyligen har gått av stapeln.Allt jag drack var från bryggeriet Riegele om ej annat anges.Först en Golden Seit 1836 en dortmunder enligt Rate beer.I ljus flaska gillade inte den speciellt bra aldeles för söt.En del honungstoner.Det fanns även en Weizendoppelbock på fat som avsmakades som var mycket fyllig&fin.Helt klart kvällen's bästa brygd.Sedan ännu en dortmunder;Feines Urhell,som var betydligt bättre än den första.En stor skål/bunke musslor blev det också.Sämre än vanligt.Men fortfarande bra.Augsburger Herren Pils var en hygglig pils som slank ner.Det sista Riegele för min del blev en Hefeweizen vid namn Sebastian Riegeles Weisse.Något bättre än''medel-hefeweizen''i mitt tycke.Kvällen avslutades väldigt ostrategiskt med en Küpper's Kölsch.
Till sist,en stilla undran;Varför serverar man en doppelbock i ett veteölsglas(från ett annat bryggeri)?
ÖIS gratulerar Edsbyn&önskar dom lycka till nästa säsong.
Relaterade länkar:

söndag 18 mars 2007

Fittöl!


En gammal nyhet tydligen som har gått mig förbi&antagligen dig med.En kvinna som hade(har?)en jästinfektion i sin slida brygger tydligen öl på sin egen jäst.Ladda hem klippet här nedan.Vilken typ av öl det rör sig om förtäljer inte historien.


måndag 12 mars 2007

Comment!


Min första comment har trillat in!&inte från vem som helst utan beercastsuperstjärnan Chud från The beerreport!För att fira detta är här en helt orelaterad bild.
Relaterade länkar:

måndag 5 mars 2007

Öl i England


''Dag''1: Jag och Majsan landade sent i tisdags kväll på Stansted. Efter en lång flygbussresa var vi så framme på Victoria station.&så kommer då den eviga frågan;hur kan en så jävla stor stad stänga så tidigt?Varken pubar eller tunnelbana öppna.Det fick bli en bulle till hotellet på Cromwall road.
Dag2:Frukost kostade£5eller liknande,något som för mig inte kändes särskillt lockande,men damen högg på erbjudandet.Istället gick jag ut för att försöka hitta en offie eller liknande.Hitta en Sainsbury på andra sidan gatan.-''Varde öl''&det vart öl.Billig real ale så inåt helvete.Ett gäng Haggishunters ale från Harviestoun.En bra bitter.Vi träffades på rummet&gjorde oss iordning för att ta tåget ner till Brighton.Efter en ordentlig promenad till West Brompton station var vi på väg,det tog drygt en timme.Väl framme var det oväder.Vi fick söka skydd på en pub i närheten av stationen där det serverades
Harvey's Sussex best bitter på cask ett fint exempel av stilen.Efter att regnet avtagit drog vi oss ner till vandrarhemmet som låg alldeles vid stranden&med utsikt över densamma.Efter lite vilande gick vi ut mot norra delen av sta'n&puben Dover castle där det dracks i kronilogisk ordning:Kent's Best från Shepherd neame,ännu en bitter,mitt livs första schweiziska öl:Hürlimann Export bier.Den finns inte på Rate beer.Tydligen samma bryggeri som bryggde Samichlaus när det bryggdes i Schweiz.En tråkig ljus lager var det i allafall.Mer fulöl som jag dessutom hade druckit förr men glömt bort det.Grr!Holsten Export närmare bestämt.Även en Oranjeboom Extra cold,ett jävla otyg det där Extra cold.Man känner ju ingen smak.Nog med fulöl vi gick istället till Sir Charles Napier på samma gata.Där hade dom Gale's winterseasonal Swing Low.En mycket fin bitter.Jag passade även på att fria till Majsan,men det blev nobben.Fick istället trösta mig med en Discovery på cask som tydligen en lägre alkoholstyrka än på flaska.Skulle antagligen sitta mycket bättre om ett halvår.Konstigt att den inte är sommarseasonal.
Hungriga som vi hade blivit tog vi nu får tillflykt till restaurangen HA!HA!Riktigt god mat&en exotisk fulöl
Becks Vier,finns bara i Storbritannien.Smaklös mellanöl.
Brighton-The windy city.Det hade blåst hela dagen,men när vi återigen kom ner till stranden var det sinnesjukt.Man kunde stå&luta sig mot vinden.Ett par hundra meter från hotellet fanns ett belgiskt hak som jag ej kommer ihåg namnet på.Vi gled in där&serverades
Cristal från Alken - Maes.En som väntat en menlös pilsner.&en
Floris Chocolat ett fruktansvärt exempel på en chokladöl.Årets näst värsta bira hittills.Se'n blev det nerbäddning.
Dag3:Vi promenerade i sakta mak tillbaka upp till stationen för att upptäcka att tåget precis hade gått.Med ingen tandagnisslan för det.Då hann man med en halvpint
Worthington Creamflow en väldigt blaskig bitter samt en halvpint
Carling Extra cold.Usch ja...Väl tillbaka på West Brompton station gick vi till vårt nya otroligt sunkiga,men billiga hotell.Dom hade iallafall kylskåp på rummet.Alltid välkommet.Vi gick&handlade en del öl på det närbelägna Tesco.Badger Tanglefoot.Som jag inte har smakat ännu,
Badger Golden Glory,en horribel schampoosmakande golden ale samt ett gäng
Belhaven Fruit Beer som inte heller var något vidare.
Efter provianteringen åkte vi ned till Craven cottage för att hämta plåtar till matchen mellan Fulham&Aston Villa. Efter att ha hållt på Villa i sexton år skulle jag snart få se dom live för första gången.Från Putney bridge drog vi oss till Drurylane där Restaurangen Lowlander återfinns.Ett ställe som bara har belgiskt&holländskt.Först ut en
Grolsch Premium Weizen på fat en mycket glad överaskning.Mycket bra hefeweizen från ett stort bryggeri.Brugse Zot,en ok belgisk ale,inte fantastisk.
Floris Mango.Nej.Bra för att vara Floris dock.
Blanche de Namur,som namnet antyder en wit.&bra också!
De Leckere Blond en oerhört tråkig&blaskig belgisk ale.
Van Steenberge Bruegel,för besk för vad jag vill ha ut av en belgisk ale.
Witte wiever.En tråkig wit.Har ingen aning om vilket bryggeri det kan tänkas vara.
Vi åt även här,jag fick fel mat&Majsan fick fel öl.Undvik om du inte är en så'n dåre som mig som måste prova allt.
Vidare gick vi så till en indisk buffe i närheten&åt med alkoholfri måltidsdryck till vi knappt kunde gå.Sedan blev det ett snabbbesök på Samuel smithpuben Princess Louise.En
Sovereign best bitter,förväntar mig mer från Samuel Smith.Inte nåt särskilt,en ordinär bitter.Och avslutningsvis en
SSm Fruitbeer-Söt fruktöl när det är som bäst,tydliga körsbärstoner.Är en sucker för typen,men det var lätt den bästa icke belgiska fruktöl jag druckit.God natt!
Dag4:För första gången begav vi oss söder om Themsen,till Harveyspuben The royal oak på Tabardstreet,mycket trevligt ställe där en hund pissade på golvet..Vi åt även där,mycket gott.Följande brygder inmundigades,samtlig från ovan nämnda Harvey's.
Kiss
Old ale
Sussex Old ale XXXX
Tom paine ale
Porter Vi gick sedan iväg till Wetherspoonspuben The Pommelers rest.Där det visade sig att dom hade sänkt priset på real ale till£1,69:-!Vem sa att London var dyrt?Först ut en caskbrygd med det bekanta namnet:
Coach House Dick Turpin,men själva ölet var inte mycket att hurra över.En
Tower bridge från Itchen Valley som bara finns där tydligen.Ganska bra.En caskporter vid namn
Nethergate Old Growler,som jag inte gillade märkbart.
Courage Best,inte bryggt av Scottish & Newcastle som misstänkt utan av Wells & Young’s.Hade därför inga större förväntningar.&ja,en ganska tråkig best.Varsin kycklingburgare beställdes in&skjöldes ner med det polska makroblasket
Tyskie Gronie.Vi gick sedan över Tower bridge i regnet för att göra som sist vi var här;gå på Ben&Jerry's,erotiskt gott.Det blev tidig läggning den dagen,men vid elvasnåret vaknar jag hyfsat nykter&sticker ut till The Crown&sceptre på Holland road som har öppet ytterligare någon timme.där det hälls upp
King Old Ale på cask,en rätt bra old ale om än lite alkoholsvag.En flaska
Harveys Armada ale.En helt ok bitter,om än lite anonym.Är antagligen bättre på cask.Så slutligen en halvpint
Hogs back T.E.A.Hade högre förväntningar,ganska tråkig&lättdrucken.När jag går därifrån är det naturligtvis åt fel håll...i en kvart.Kommer fram till någon rondell innan misstaget uppdagas.Det var bara att vända på klacken&vandra vidare i regnet&motvinden.
Dag5:vi tog bussen från West Brompton tills vi såg nå'n bokaffär,där plingade vi&köpte lite bocker.Se'n blev det som vanligt när man är utomlands KFC där vi satt&svinade en stund.Nu hade The Harp på Chandos place öppnat,så vi stack dit för att hinna ta några öl innan matchen.tex. en
Black Sheep Best Bitter,en helt ok best.&en
Jouster från bryggeriet Goffs som jag aldrig hört talas om.Inte särskilt bra.&slutligen min andra walesiska öl genom tiderna;
Brains Bread of heaven,ganska maltig,men ingen hit.Alla tre var på cask.Vi försökte nu bege oss till Craven cottage för matchen.Men det skulle visa sig vara lättare sagt än gjort.Avstängda stationer hit&dit gjorde att vi kom in lagom till avspark.Villa inlädde bäst&gjorde i den tionde(?)0-1,Carew's första mål i den vinröda tröjan.1-1kom några minuter senare.Ett rättvist resultat i en inte särskilt bra match.Bäst:Barry,sämst:Ashley Young.Efter åkte vi&flera andra villains till det berömda White horse.Det var allt man kunde vänta sig;en del casköl&interessanta flaskor.Anmärkningsvärt var att dom sålde Golden Carolus Christmas på pint!Men till att börja med
Oakham JHB,en bra bitter,
Thornbridge Hall Jaipur,Kanske en av de bästa brittiska''ipor'' jag druckit.Resan's enda amerikan slank också ned;
Goose Island India Pale Ale,Otroligt fin,välhumlad med mycket blommig humle.
Cantillon Lou Pepe,Kriek'03 i skitiga glas,typisk Cantillon,väldigt sur,man får leta efter körsbären.
Worthingtons White Shield,en bra ESB.Vi åt även här,det är väl inte för inte som dom kallar sig gastropub.Jag tog musslor,jävligt annorlunda mot vad man är van vid hemifrån,liten portion men riktigt gott.Kvällen avslutades med en
Cantillon Lou Pepe Gueuze'03 i skitigt glas.Typisk Cantillon.Min nya favoritgueuze.Vi begav oss trötta&''söta''hemåt för att sova.
Dag6:Vi försökte så fort som möjligt ta oss tillbaka till Stansted där det skulle finnas en Weatherspoon's-pub.Väl där visar det sig att dom inte har nå'n exotisk öl.Det fick bli en varsin hamburgertallrik med alkoholfritt alternativ.Se'n är det väl inte mycket att orda om.

BolagetV-In my face!


I måndags26/2på jobbet ringde nå'n från bolaget i Handen&berättade att mitt beställda kolli Greene king IPA ExS hade anlänt.Men jag hade redan planerat att åka till sta'n för att gå på bolaget på Regeringsgatan där det skulle finnas Kirin Ichiban.Har alltid trott att det var samma öl som''vanliga''Ichiban.Därför hade den passerat under min radar.&när man är ändå var i trakterna blev det ett snabbbesök på Monk's där en ny fömåga serverade en utmärkt Lindeboom Venloosch alt.Även årets bottennapp konsumerades;
Mongozo Banana.En fruktansvärd upplevelse.En av de värsta av alla tusentals öl jag druckit.Undvik!
Efter det hemska var det bara att åka&hämta de beställda bärsen.
Relaterade länkar:

söndag 25 februari 2007

Vad är väl en kväll på OTw?



I förrgår kväll träffades en brokig skara på OTs för att dricka lite öl.Men eftersom jag var i trakterna så var en snabbvisit på Akkurat naturligtvis ett måste innan.En pint
Ossett Fine Fettle fick det bli för att sedan jaga upp till OvT för att förtära ännu mer real ale först i form av Elgoods Greyhound Strong Bitter.Hade gärna fått varit något beskare,men inte alls dålig.Sedan en Sawtoothale från Left hand.En ESB enligt bryggeriet själva&ett välbalanserat exempel på en dylik.Möjligen drack jag den i somras,men mitt minne är inte vad det borde vara.Nästa öl för min del blev en
Seadog Porter.Har ganska svårt för typen,men nu har man druckit den också.Tydligen var det samma öl som tidigare kallades Hazelnutporter när man drack den sist.*sucker*Mer real ale i form av
Darkstar Festival-Fullbodied Sussex ale(Sussex som för övrigt kommer att besökas nästa vecka).Mörkt bärnstensfärgad&överraskande maltig.Trevlig.Ännu en Left hand-brygd skulle leta sig ner i min strupe,nämligen deras
Milkstout.En
Acme pale ale som jag inte kommer ihåg hur den smakade.Vi delade även på en flaska
Heresy från det för mig okända bryggeriet Weyerbacher.Från Pennsylvania tydligen.Kvällens klart bästa öl. Fyllig,komplex.En av de bästa Imperial stouts jag druckit.Tätt följt av
HeBrew Genesis 10:10,10%,väldigt ovanlig,men väldigt god.Svårt att förklara vad det är för stil.Som tur var delade vi på den.Prova den!
Söndagförmiddagen kändes tung.Det blir lätt så när man blir ihälld öl med Abv över8%.Men vi hade iallafall trevligt.
Relaterade länkar:

torsdag 22 februari 2007

Är du ölnörd?



Gör ÖIS test&se om du är i farozonen.

Varje1ger noll poäng,varje två ger en&varje tre ger två poäng.


Fråga1.Har du varit i Belgien?
1.Nej
2.Ja
3.Jag bor i Belgien


Fråga2.Har du Rate beer som startsida?
1.Nej
2.Nej,men det var en bra ide.
3.Ja,naturligtvis.


Fråga3.Drömsemester?
1.Egypten
2.Japan
3.Portland,OR


Fråga4.Följer du''kampen''mellan omhper&Ungstrup?
1.Va?
2.Nej,men jag vet vad det handlar om.
3.Ja!Det skiljer bara sexton öl mellan dom!Heja Per!


Fråga5.Är du med i Främjarna?
1.Vilka?
2.Nej
3.Ja


Fråga6.Har du wappat på Rate beer?
1.Nej
2.Ja,men jag måste sluta med det.Någon måtta får det vara.
3.Ja


Fråga7.Är du hembryggare?
1.Nej
2.Ja
3.Ja&jag har tävlat.


Fråga8.Följer du''Kampen''mellan Westvleteren12&Kaggen?
1.Ölkaggen?
2.Nej
3.Ja


Fråga9.Är du med i SHBF,någon ölklubb,hembryggarklubb eller liknande,förutom Främjarna?
1.Nej
2.Ja,men bara en.
3.Fler än en.


Fråga10.Har du druckit http://www.beerpal.com/Random-Beer.htm ?
1.Nej
2.Ja
3.Ja,på bryggeriet/bryggeripuben


Fråga11.Följer du någon av alla beercasts/brewcasts?
1.Nej
2.Ja,en
3.Ja,jag är på Beersafari flera gånger i veckan.

Fråga12.Prenumererar du på någon öltidning(typ All About Beer,Beer Advocate Magazine,World of beers eller liknande)?
1.Nej
2.Ja en.
3.Ja,fler än en.

Fråga13.Jobbar du med öl?
1.Nej
2.Väntar fortfarande på att Akkurat ska höra av sig ang.min jobbansökan som jag skickade in för tre år sedan.
3.Ja

Fråga14:Dricker du öl nu?
1.Nej
2.Nej,men jag har/ska i dag.
3.Japp!

0-9poäng.Inte i närheten.Står i kö på bolaget om fredageftermiddagarna med en platta Sofiero i famnen.

10-18poäng.Ett hälsosamt förhållande till öl.Du gillar god öl&provar gärna nå't nytt.

19-28poäng.Du är besatt av öl!Det tar upp nästan hela din vakna tid&när du sover drömmer du om öl.Men det gör inget.

tisdag 20 februari 2007

Lagrad öl

Ja jag lagrar öl.I en speciell lagringskyl där temperaturen för närvarande ligger på...9,0grader.Alldeles för kallt.Får sänka kylan betydligt.Brukar försöka ligga runt 12grader,där det sägs att biran utvecklas bäst.Det är ett kontroversiellt ämne(not really)där vissa tycker att ölen ska drickas så fort som möjligt och andra att vissa typer tjänar på att ligga några år.Men det beror förstås på vad det är för typ av öl.Har just druckit en''Det Mörka Runölet''som jag lagrat se'n i somras.Bärs av den här typen ska nog inte ligga längre än så här.Men alkoholstarkare öl så som barley wines,imperial stouts &diverse belgare mm.kan fördel kan lagras i flera år.Hör de nå'n birapodcast att det var nå'n som hade druckit en39år gammal lambic&tyckte det var det bästa öl han druckit.Kolsyran var tydligen helt borta.Dricker i skrivande stund en3fonteinen oude kriek'05(75:a)som kostade hela142kronor när det begav sig.Köpte nio stycken kommer jag ihåg.Nu går tyvärr den sista.Skulle varit kul att ha en färsk att jämföra med.Inbillar mig att den har blivit något rundare,lenare&mindre syrlig i smaken.
Jag tycker även att Runölet smakade bättre än i somras,men har svårt att förklara hur.
Tyvärr är det så att när man lagrat något ett par år&har tänkt dricka det,finns det inte längre att köpa, så man har bara sitt goda minne(ha!)att jämföra med.
Jag har även plockat fram en Shepeard neame Christmas-ale '05. Som är tänkt att förtäras inom en inte allt för avlägsen framtid.

måndag 19 februari 2007

BolagetIV-Here we go again



Idag ringde jag till bolaget&beställde Greene king IPA export strength. Har druckit3,6%aren på cask i London.Hur dom kan kalla en öl på3,6% för IPA har jag ingen aning om.Men ''export strength''ligger på5%.Men det går väl antagligen som vanligt när man ska beställa av dom...Bäst jag åker till England&dricker den istället för här lär den ju inte dyka upp!
Relaterade länkar:

lördag 17 februari 2007

Öl i&omkring Stockholm

Uppdaterad080512
Ska du ut & härja i hufvudstaden? Här är ÖIS guide till vad som är värt att gå till. Trots att det inte finns en enda bryggeripub i Sthlm, finns här allt man kan önska sig. Denna post kommer att kontinuerligt uppdateras.Allt är dyrt om inte annat anges:

Gulddivisionen (världsklass!):

1. Akkurat, Hornsgatan/Guldgränd: Bäst & det vet dom. Trevlig & kunnig personal. Iallafall i baren. Maten är bra, men inte supererotisk, ät musslor i City istället. Alltid Real-ale på fat. Alltid något man aldrig hört talas om på fat. Huvudleverantör (Carlsberg). Två öl-listor, en ''vanlig'' & cuvee-menyn (tag med stora plånboken). Trots att det ligger på söder är det trevligt befriat från bajare bland besökarna, en oas. Hemsidan är dock en katastrof med svenska mått mätt. Band på söndagkvällar.ÖIS budord#1:Ni skola bege eder till Akkurat varje gång ni är på söder(om dom har öppet).Trots att dom har 600-700 ölsorter, enligt Främjarna's publista råkar man aldrig ut för att något som står där i skulle vara slut. På den vanliga menyn står alltid det datum då den uppdaterades senast. Jag har aldrig sett att det gått mer än två veckor mellan uppdateringarna. Ett föredöme för alla krögare. Dom har visst en massa whiskey också för dom som har bråttom att bli fulla. Eller vad det nu ska vara bra för. Jag kommer ihåg en tråd på Rate beer för nå't år se'n; ''What is your three favorite beer-bars''? Folk som inte hade med Akkurat på sin topp-tre lade på slutet till''But I have not been to Akkurat''. Världsklass.

2. Oliver Twist, Repslagargatan/St.Paulsgatan: Det finns två anledningar att gå hit; antingen har Akkurat (nedan kallat A) band eller så har A stängt. Samma ägare. Har specialicerat sig på amerikanska mikrobryggerier,men har senaste halvåret tagit in en hel del kanadensiskt. Väldigt bra service,ibland lite för bra. Har alltid real-ale på fat. Mycket bajare bland gästerna. Kallat OT i folkmun. Var tillsammans med A de första pubar utanför Storbrittanien att bli Cask Marque-certifierade. Bättre mat än sin kusin två kvarter bort. Lider ofta av Monk's syndrom,dvs ouppdaterad ölmeny.Ständigt i skuggan av A.

3. Monks, Wallingatan/Upplandsgatan: Det bästa som hänt Ölstockholm på flera år. Med tusentals sorter (enligt deras lista iallafall). Stans bästa musslor, övrig mat är också mycket bra, nästan i klass med Ardbeg room. MILF-tätt.Har olika festivaler.T ex.tyskt.På grund av sitt enorma sortiment blir dom ståendes med en hel massa gammal öl.Jag sticker ut hakan&''säger''att minst hälften av deras öl har passerat bäst före-datum...Mitt råd är att bara dricka fatöl,eller öltyper som vinner på lagring.10%s rabatt för Främjarnas medlemmar.Servicen är ojämn, från syd-tysk till obefintlig. Ingen huvudleverantör. Det största felet är dock att man inte uppdaterar sin öllista. En kväll räknade jag mina beställningar där, av fjorton beställda öl från ölmenyn fanns fem... Ett studiebesök på A vore på sin plats.

4.Glenfiddich Warehouse#68,Västerlånggatan: THE place for Swedish micros. 16 kranar med fatöl från småbryggerier. Ofta många från Nynäs.
Hette Ardbeg Room fram till och med 2005-03-31. Maten är jävligt dyr, men oftast helt fantastisk. Ett måste om man är i Gamla stan. Har även dom en massa whiskey av någon anledning. Som adressen antyder är det mycket turister här. Kallat Varehuset i folkmun. Om det kommer nå't nytt svenskt är det här man hittar det först. I frontlinjen. Enligt Främjarna's publista har dom ingen huvudleverantör, men dom har ändå ett gäng fulkranar för pöbeln.


Silverdivisionen, besöker inte dessa särskilt ofta. (utan inbördes rangordning):

Bishops arms,Vasagatan:Kan bli bättre,men här finns troligtvis kedjan's största sortiment.Än så länge lite otränad personal,men det blir nog bättre. I silverdivisionen pga sina sinnessjuka priser.Läget kostar antar jag...Har inte ätit där ännu ty Max ligger vägg i vägg...

Järnet,Österlånggatan/Järntorget:Denna lista's''poshaste''ställe,med personal som inte kan svenska(!).En del interessanta brygder.Det ska bli kul att se hur denna nykomling utvecklas.MILFtätt.

Bull and beer, Birger Jarlsgatan: Östermalm's bästa pub men det säger inte så mycket.

Svejk, Östgötagatan: Här kan man hitta lite obskyra tjeckiska brygder. Ingen huvudleverantör. På flaska finns bara lätt- eller var det folköl? Brukar vara sjukt trångt.

Hörnan, Bryggargatan: Var uppe i gulddivisionen, men efter åratal av ouppdaterad ölmenyer är dom tillbaka i silverdivisionen.
Inte många rätt där i. Många i personalen har ingen koll.Mycket bra mat, bra musslor, bättre än dom jag ätit i Belgien. Kallar sig numera Belgobaren, då man bara har belgoöl. Hotelbaren till Frey's hotel.10%rabatt för Främjarnas medlemmar.Ingen huvudleverantör. Samma ägare som Monks.Ett studiebesök på A vore på sin plats.

Black and brown, Hornsgatan/Blecktornsgränd: Otacksamt läge, så nära Akkurat. Ganska bra mat har jag för mig. Litet intimt ställe. Med hyfsat flasksortiment. Kunnig personal. Nära H62, bra om man vill slinka ut för en stund, när man tröttnat på fulblasket där.

Bishop arms, Borgmästargatan: Ahh... Bishop arms, räddningen när man är på bortaresor. Med konkurensen i Stockholm räcker det dock inte.

Bishop arms, Landsvägen, Sumpan: Perfekt när man kommer med tåget för att gå till Råsunda. Synd att dom öppnar så ''sent'' på söndagar bara. Klart bästa haket utanför sta'n.

Man in the Moon, Tegnergatan: Har inte varit där på flera år, men har för mig att det var OK.Det ryktas om en rejäl uppryckning.10%'s främjar-rabatt.

MacKinlays Inn, Fleminggatan: Samma ägare som Ardbeg room skulle jag tro. Har liknande sortiment. Bäst på Kungsholmen.Ligger off för mig.

Bagpiper's Inn, Rörstrandsgatan: Har inte varit där på flera år då dom hade sjukt otrevlig personal. Hade min personliga favorit Forth Puffer Ale på när det begav sig. Antagligen Vasastans bästa pub.

Bronsdivisionen(utan inbördes ranking):

Röda Rutan, Kista centrum: Högst oväntat ligger en restaurang men en hel del belgisk öl i Kista av all ställen. Men å andra sida är inte Kista vad det har varit.

Bishop arms,S:t eriksgatan:Antagligen den sämsta BhA av alla.Sämre än, Söder,City, Västra Hamngatan & Avenyn i Göteborg, Karlstad, Jönköping, Sumpan & Borås i alla fall.Men en kraftig förbättring vid senaste besöket har fått upp dom i bronsdivisionen.Ligger off&besöks bara(av mig iaf.)vid besök på det närliggande bolaget,om ens då.

Flying Scotsman, Fleminggatan: Definerar nästan bronsdivisionen. Det finns så mycket bättre, men ingen katastrof/fulkrog.

Babajan (Etnografiskas resturang) Djurgårdsbrunnsvägen: Tokoväntat. Medioker öl från exotiska länder. Känns väldigt politiskt korrekt. Det finns en scen i lokalen, där bisarra musikframträdanden kan bevittnas ibland.

The Spitfire, Birger Jarlsgatan: Har bara varit där en gång. Har ingen huvudleverantör, borde därmed ha roligare öl än som fanns vid mitt besök.

Nils-Oscar bar och kök, St.Eriksgatan: Ingen huvudleverantör, utom dom själva då. Dom borde ha allt från Nils-Oscar.:-)

Den här''listan''kommer uppdateras kontinuerligt.

Relaterade länkar:
www.svenskaolframjandet.se/node/942/print
www.svenskaolframjandet.org/publist/#182

tisdag 13 februari 2007

BolagetIII-Vad var det jag sa?

Igår hade det gått två veckor se'n vi beställde Indianviken och i vanlig ordning har ingen ringt. Hur kan det inte finnas rutiner för sådant på ett så'nt stort företag?Om dom nu ens har skickat iväg nå'n beställning dvs....
Relaterade länkar:
www.systembolaget.se/SokDrycker/Bestallningssortimentet.htm
http://olistockholm.blogspot.com/2007/01/bolagetii.html

måndag 12 februari 2007

Dryckenskapen's värld

Majsan&jag gick igår in i ÖIS testlaberatorium(mitt vardagsrum)med skyddsglasögon&skyddshandskar för att göra ett öltest.Allt i vetenskapen's tjänst.Testet gick ut på att känna hur stor smakskillnad det var beroende på hur man hällde upp en bira.Testbrygden var Perlenbacher Gold.Det första glaset hälldes våldsamt upp&fick skumma ordentligt medans glas två försiktigt hälldes mot kanten så att det ej skummade alls&var färdigt att drickas direkt.
Skillnaden var enorm.Testpanelen hade inte trott att det var samma öl vid ett blindtest.Glas ett var mycket mer fylligt&kändes även mycket mer balanserat i jämförelse.
Slutsatsen blir alltså;häll ordentligt,låt det skumma så hela ölen får syresättas(om det inte är en bira med mycket jäst i flaskan).Och undvik i n i det sista att dricka direkt ur flaskan/burken.
Taste the difference!
Relaterade länkar:
www.realbeer.com/library/beerbreak/archives/beerbreak20011213.php
www.ratebeer.com/beer/perlenbacher-gold/53354

söndag 11 februari 2007

Öl i Uppsala

I går morse åkte jag upp till Majsan några timmar innan Uppsala belgofest för att vila lite inför dagens begivenhet. När vi väl kom fram till Musicum efter en något kylslagen promenad fanns där 28 brygder från 27 hembryggare (om jag räknat rätt). Alla belgotyper från wit till saison fanns representerade. Där träffade vi bland andra min gamle (numera pensionerade) kollega Sören som gick runt & provade.
Resultat i ''Folkets val'':
1.Pål Andersson Quercus rubra
2.Niklas Stenlås & Ulf Henryson Bövel
3.Jakob & Karin Carlström Sint-Truiden tripel
Domartävlingen:
1.Jakob & Karin Carlström Lembeek geuze
2.Charles Casino Saffranssuris
3.Leif Andersson & Mats Österdahl L&F's belgospel

Som vanligt hann jag ej prova alla sorter. Bövel hann jag med men efter deadline för röstningen. Annars hade den fått min röst. Kalasfin.
Sint truiden tripel var ganska bra men det fanns bättre i mitt tycke.
Saffranssurisen var fantastisk. En av de godaste lambicer jag inmundigat. Självklart fick den min röst. Undrar hur den skulle utvecklas om den fick ligga i några år...
Belgospelet hanns inte heller med.
Ett stort plus till arrangörerna. För den mycket prisvärda maten. Kokt med bröd 10:- & ost & korvtallrik för 20:-. På Akkurat kanske samma hade kostat80:-?
ÖIS önskar alla hembryggare lycka till i SM i vår.

Vi gick sedan vidare till reastället O'Connor's som vanligt,jävligt prisvärt jämfört med i huvudstaden.Te.x.En Monsterale något som jag i somras betalade120:-för på OTs.O'Connor's pris68:-...Där vi åt&träffade Lindha&Åsa.På fat HADE dom en brygd från Slottskällan jag aldrig hört talas om tidigare med ett vintrigt namn,på6,4%,det var inte Tomte&det finns inte med på Rate beer.
Det skulle kunna vara en testbrygd.Sådant har dom haft förut på O'Connor's.
Brooklyn Pennant hade dom iallafall,inget fel på den,men den stod sig rätt slätt mot alla tunga belgare vi hade druckit tidigare.Vi hällde i Åsa en Black chocolate-stout.Se'n var the one''man''party som i folkmun brukar kallas Fröken Forsberg i farten med att antasta servitriser mm.

Dagen efter åkte vi/jag hem&på hemvägen inhandlades Skivan W.A.S.P.-Live in the raw.
Har inte hunnit lyssna på den ännu.
Relaterade länkar:
www.shbf.se
www.oconnors.se/index_flash.html

tisdag 6 februari 2007

Öl i Hamburg

Dags för årets andra tysklandsbesök:
I fredags tog jag,Björne,Tony&Farsan flyget från Nyköping till''Hamburg''dvs Lübeck&efter en(som vanligt när man snålar& flyger med Ryan)lång flygbussresa var vi framme i''The true''Hamburg. Vi tog oss med tunnelbana ut till stationen Hammerkirche för att slutligen hitta vandrarhemmet på Hammer landstrasse.Vi gick snabbt ut för att proviantera i grannfastigheten Lidl.Superbudgetöl var allt dom hade,men några sorter som jag ej hade druckit förr inhandlades dock.En del av vilka förtärdes på rummet under kvällen.
Lördag:Frukost serverades en trappa ner av en thailändsk(?)kvinna iförd en reklamtröja för vandrarhemmet med texten(fritt översatt från tyska):Från10€/natt.Humor.Efter frukost delade vi på oss.Jag försökte hitta krogen MAX&Consorten där dom enligt GBGG*skulle ha det av Carlsberg lokalt bryggda Ratsherrn,men lyckades ej med detta.En bra sak med Tyskland är att det utanför varje ställe står vad dom har för öl(&mat).Hittade ett inte alltför flott ,men dock billigt ställe som hade Holsten Edel&Flensburger Pils båda på flaska varav ingen var särskillt bra.Efter ett tag där inne hördes bland de andra gästerna(fritt översatt)'':Det här är Tyskland,här pratar vi tyska!Vi vill inte höra ert jugoslaviska skit!''Var på ett mindre slagsmål bröt ut,men kombatanterna lugnade sig strax.Efter en stund blev jag tilltalad varvid jag lyckades förklara att min tyska ej var något att komma med.Men att vara svensk gick bra tydligen.Skillnad på folk&folk verkar det som.Efteråt blev det en liten tågresa till Holstenstrasse där bryggeriet med samma namn ligger siktet var nu inställt på puben Anno1905 på Holstenplatz,men dom skulle öppna först en halvtimme senare.Gick runt lite på måfå&Hamnade på Fotbollsklubben SC Teutonia's(väldigt långt ner i seriesystemet)klubbhus bar med ett par träningsplaner på baksidan.Där hade dom dock Ratsherrn&även Lübzer Pils inget vidare dom heller,men ett trevligt ställe.Därefter blev det till att gå tillbaka till Anno1905som nu hade öppnat.En otroligt fin inredning mötte en när man gick in.Påminner om nå't ställe i London jag glömt namnet på.Två öl blev det även här:Schneider Kristall&Weizen Hell,båda på flaska.Båda hyfsade exempel på respektive stil,men ingen av dom nå'n riktig höjdare.Sedan tillbaks till''hotellet''för att vila lite inför kvällen.Hela gänget möttes på bryggeripuben Gröninger belägen i ett gammalt källarvalv som gick under ett(par?)kvarter&satt ihop med bryggeripuben Hanseat.Juridiskt är det nog samma. Där fanns Hanseaten Weisse samt Gröninger Pils.Några öl senare gick vi upp till Hauptbahnhof där en Holsten Knight samt en Löwenbräu Dunkel slank ner.Inte speciellt bra dom heller. Sedan åkte vi''hem''tog en sista öl på rummet innan det var nerbäddning.
Söndag:Efter frukosten stack Tony&Farsan med tåget till Bremen för att gå på nå'n bilmässa.Björne gick ut på sta'n&spejade lite medan jag låg kvar&sov lite extra.Väl utvilad blev det tunnelbanan till Jungfernstieg inte långt från bryggeripubkedjan Johann Albrecht's hamburg-outlet.Där personalen var trevlig men bärsen lämnade mycket att önska.Det som fanns var Messing(helles),Kupfer(dunkel),Schwarz&Weizen.Schwarzen får jag nog säga var den bästa av dom.Därefter skulle Björne&jag träffas på Franziskaner som låg nästan i hörnet av Collonaden&Grosse theaterstrasse.Väl där visade det sig vara stängt på söndagar.Istället hittade vi en irländsk pub där vi började med en''Finnegan's Traditional irish lager'' fat.En så kallad mysterybeer.Har ingen aning om vilka som brygger den,hur stark den kan var eller nå'nting.Lämna en kommentar om du vet nå't.Särskillt märkvärdig var den iallafall ej.Vi avslutade besöket med en Augustiner Lager.Jag hade hört att Augustiner ska vara bra&det var helt okej för en ljus lager.Vidare tillbaka till Hbf&Pilsbar som vi hade besökt kvällen innan.Bra här var att man kunde ta öl från ett ställe,mat från ett annat&sätta sig var man behagade.Lite som Kungshallarna eller vad det heter.En fet skål från mitt älskade KFC(kom till Sverige!)&lite veteöl att skölja ner det med.Bremenresenärerna kom tillbaka&Kvällen avslutades med en König Pilsener samt en Löwen'Dunkel.
Måndag:Sedvanlig frukost,sedan utcheckning.Tony gick på järnkorsjakt medans vi andra gjorde ett nytt försök att få i oss en Löwenbräu Premium pils(fat)som skulle finnas på Franziskaner som nu hade öppnat.Mycket riktigt.Dock bara en ordinär pils.På samma gata låg en pub som hade Moravia(ganska tråkig)på fat som vi hällde i oss innan det var dags att röra sig mot hbf,KFC&flygbussen ett kärt återseende på stationen hanns dock med i form av min personliga favorit Köstritzer Schwartzbier som jag inte har druckit se'n Hagge's tid.Mums.Sex timmar senare kunde man äntligen sätta nyckeln i låset.God natt!

*Good BeerGuide Germany(enormt rekomenderad)

måndag 29 januari 2007

BolagetII


Dags för årets första beställning från vårt''kära''monopol.Som vanligt är det det skandalomsusade bolaget i Handen som är skådeplats för detta spektakel.Ett kolli Indianviken beställdes idag som jag&Elmik ska dela på om det dyker upp.Följande finns att läsa om beställningssortimentet i systembolagets katalog:''Varorna levereras till butiken,vanligen inom1-2veckor.'' Ja,ja ursäkta min skepsis,men dom har misslyckats så många gånger förr.Så varför skulle dom lyckas nu?Jag hoppas jag har fel.Den som lever får se.
Relaterade länkar:
www.systembolaget.se/Applikationer/Sok/ResultatLista.htm?Sok=Av&SokKriteria=Ol:0:0::0:0:0:9999:0:0:::::0:0:0:0:0:0::::::::::::::0:100:0::False:::&Butik=0&SidNr=1&SortKol=namn&Asc=1&SokOrdinarieSort=False&SokVarugrupp=Ol&SokStrangar=%u00d6L:Alla+l%u00e4nder:Alla+storlekar::::::

söndag 28 januari 2007

Topplistan2007


Så har den efterlängtade Rate-beer topp100listan äntligen kommit.För svenskt vidkommande kan nämnas att Nynäs tappar några placeringar,Både Nils-Oscar&Jämtland''åkte ut''.Ny svensk på listan är som väntat Närke kulturbryggeri som stormar upp på en26:eplats.Stort grattis önskar ÖIS.Tyskland har bara två bryggerier kvar på listan(Ayinger&Schneider)då Andechser& mitt älskade Schlenkerla ej återfinns på den nya listan. Fjolårsvinnarna Alesmith byter plats med andraplacerade Three floyds som därmed kan kalla sig för världens bästa bryggeri.Som vanligt stor USA-dominans&som vanligt inga tjecker så lång ögat kan se.

Relaterade länkar:

lördag 27 januari 2007

Maltesen

Se sidan17i Maltesen#4 2006.Skriven av undertecknad för länge se'n men nu publicerad.

Nytt svenskt bryggeri

Skebo bruksbryggeri är Sverige's senaste tillskott bland mikrobryggerier.Bryggeriet är beläget i Skebobruk som torde ligga någonstans i Roslagen(läs Lappland).Förhoppningsvis drar Främjarna ihop en resa dit inom en överskådlig framtid.Jag ser fram emot att få smaka deras tre brygder;en blond kallad Bruksöl,en porter vid namn Herrgårdsporter samt Lantöl som ska vara en ESB.ÖIS önskar lycka till!
Relaterade länkar:
http://www.skebobruksbryggeri.se

Bäst i världen!


Kopparberg's vd Peter Bronsman slår till med året's hittils mest verklighetsfrämmande citat:

''Zeunerts brygger världens bästa öl och det kommer vi att fortsätta med''.Hur då?Sämst i Sverige men bäst i Världen!

Relaterade länkar:



Hjälp!


Någon duktig/kunnig person som skulle kunna göra en logga till denna sida?Jag hade tänkt Erik den helige(han på Stockholm's stadsvapen)som dricker ett glas öl.Typ av glas eller färgen på ölet är av mindre betydelse bara man ser att det är bärs.

''Vinnande förslag belönas''med bira såklart.

Barrunda


Gårdagen: Först ett stopp på Monk's för en Andechser Weissbier Hefetrüb på fat. Jag hade väntat mig mer av Andechser, drick hellre deras Dunkles Weissbier istället. Sedan vidare till Hörnan för att som det var tänkt att äta lite, men alla bord var bokade så det blev bara en
Belgo Pils på fat, enligt killen i baren (nå'n ny''ahmed''jag aldrig sett förr) var det deras egen & inte är ett annat öl med en ny etikett. Mer som en tysk än tjekisk pilsner inte helt oväntat. Hungern gjorde sig allt mer påmind & siktet var inställt på Ardbegroom där jag skulle träffa Majsan. Men på vägen dit blev det ett stopp på Soundpollution där tre skivor inhandlades (när hände det senast?);
Kataklysm-The prophecy
Falkenbach-Heralding
Heaven shall burn-In battle.... Har inte hunnit lyssna på nå'n av dom ännu.
Väl på Ardbegroom var det skitmycket folk där bla som stod i vägen så man inte såg tavlan där all bärs står. Vilket ledde till att vi missade Oppigård's Veteöl. Istället fick det bli en
Dugges Höststout 2006. Att det på Rate beer står 2006 får mig att undra om det kommer att vara ett nytt recept i år. Stout tillhör ej nå'n av mina favorittyper men den här var helt ok. Till det åt jag en ''Kantarelltoast'' dvs en lätt rostad väldigt liten vit brödskiva men en lite svamp på för109 spänn. Som hittat & som vanligt på Ardbegroom väldigt gott. Fick Halva Majsan's potatisgratäng som stillade hungern lite. Som efterätt en Slottskällans Imperial Stout på fat (tror jag), har bara druckit den på flaska tidigare & tyckte den var avsevärt bättre nu, lite sötare mm. Nåväl, vidare till Akkurat för lite real ale för 64:- pinten. Först ut
Daleside Gravesend Shrimpers Bitter. Inget märkvärdigt, en ordinär bitter. & slutligen en
Daleside White. Kvällens mest positiva överraskning.Enligt Rate beer en wit, rent tekniskt kanske det var det. Men jag tyckte inte det smakade så. Väldigt god i alla fall. Rekommenderas. Resten av kvällen gick i naziterrorns tecken.

Bolaget


Bolaget's nyheter för nästa månad är i vanlig ordning en besvikelse,inte nödvändigtvis dålig öl men inget man inte druckit förr.Förra månaden var det inte ens några ölnyheter.
Relaterade länkar:
www.svenskaolframjandet.org/node/1208