måndag 6 januari 2014

Öl i Australien del XII-Cash is king


Det var rena sovmorgonen jämfört med dagen innan. Vi skulle ta bussen tillbaka till Sydney men den var cirka 40 minuter sen. Vädret var riktigt behagligt denna dag. Bussresan var inte så farlig denna gång med den förra i färskt minne. Hungriga hade vi blivit och åt på något hak på Sydney central, ett glas Reschs Draught till som smakade oförskämt bra, antagligen pga att man suttit i en buss utan öl ett par timmar.
Första stoppet i landets största stad var alkoholbutiken Oak barrel som hade besökts ett par dagar tidigare. Jag shoppade loss så kortet studsade. M a o var det rätt tungt att dra väskan till hotellet för incheckning. Utsikten från rummet var inte att klaga på, man såg både Harbour bridge och Operahuset.

Ingen tid slösades dock på det, istället åkte vi till stadsdelen The rocks och turistiga puben The australian hotel. Två barer på två olika nivåer, ganska stort och högljutt. Varsin tranbärs/kängurupizza intogs. Inte så gott som det låter. Där blev vi sittandes resten av kvällen, ''munnandes'' på följande brygder: Scharers Lager, Moo brew Pale ale, Longboard Pale ale, Hazards ale från Wineglass bay, Whale ale från Murrays, Feral Smoked porter, Happy goblin Pale ale, Alpha pale ale från Matilda bay, Sixty nine summer ale från Riverside, Wicked elf Pale ale och Wicked elf Pilsner. Båda från The Little brewing company. Väldigt skiftande klass på brygderna. Buss tillbaka till hotellet. Roligare än så blev det ej denna dag.


söndag 5 januari 2014

Öl i Australien del XI-Newcastle

Vi fick gå upp tidigt denna morgon för att hinna med bussen till Newcastle beläget sexton mil nordost om Sydney. Grymt törstig var man efter kvällens bravader. Så en dryg liter vatten hällde jag i mig. Toaletten på bussen var dock trasig eller liknande så det var inte så att man direkt satt och njöt under färden. Som tur fanns det faciliteter på stationen i Newcastle. Det var en bra bit att gå till hotellet, men vädret var kanon, även om man brände sig lite på flinten. Det var ett par kilometer att gå, så det kändes som att man var väl värd en Xxxx Gold på hotelbarens uteservering. Man kunde snabbt konstatera att det här var resans finaste boende. Dock utan gratis wifi, som vanligt i detta land med andra ord. Efter en välbehövlig dusch begav vi oss till den stora puben Albion hotel där lunch intogs tillsammans med dessa mer eller mindre lokala öl: Quiet one från Grainfed, Hunter Kölsch, Three sheets pale ale från Lord nelson, Six string Red IPA och Golden ace från Feral. Inga höjdare direkt. Det fanns möjligheter att sitta ute både ut mot vägen/vattnet eller på innegården. Men man orkade inte så länge i hetten och ölen hann bli varm.

Jag tog en välbehövlig siesta i det sköna svala hotellrummet.
Någolunda utvilad möttes vi upp på Restaurangen Silo som ligger på strandpromenaden. Här kunde man sitta på uteserveringen i den ljumna kvällsluften och se på alla de stora lastfartyg som gick in och ut ur hamnen. Dessutom fanns gratis wifi för en gångs skull. Det blev bara tre öl här. Six string Rye IPA, Stones premium ginger beer från Angove’s och Heart of darkness från Murrays.

Inte långt från detta ställe hittade vi en annan bar (antagligen The dockyard) som hade en hel del exotiskt i kylarna. Jag satt i alla fall kvar till de stängde. Moo brew Dark ale, Moa Methode, Tooheys Old, Xxxx Summer Bright lager, Moo brew Pilsner, Moa Blanc; klar och möjligen filtrerad. Underlig träig arom. Fruktig och otypisk. Inte fantastisk, saknar friskheten jag förknippar med stilen. Konstig wit. Slutligen The Hangman pale ale från Rocks; luktar gammal trots att den har ett halvår kvar till BFdatumet. Något nötig med trevlig eftersmak, men mest träig och trött. Det var jag med så med
andra ord var det läggdags. Verkligen olika standard på ölen på detta hak.

fredag 3 januari 2014

Öl i Australien del X-Lite svedd va?!

Ett besök på Nationalmuseet var det första som hände denna dag. Jag åt frukost på deras uteservering. Långsam service, men fin utsikt och strålande sol, så det gjorde inte så mycket. Museet var ganska stort och vi gick väl omkring där några timmar. Nästa stopp var Sydney, 29 mil nordost om Canberra. Vi checkade in på det sunkigaste boendet på denna resa. Antagligen var det snorbilligt.
Vi gick ut och tog en buss till stadsdelen Glebe där Tommy’s beer cafe är beläget. I princip allt på deras meny var slut. Vi tog varsin schnitzel med surkål som smakade mycket bra. Till maten två tråkiga tjecker, Černovar Světlé och Černovar Černé, båda från Rakovník (Bakalar).
Det fick bli en bussresa tillbaka till centrum där det handlades öl på utmärkta butiken Oak barrel. Inga mängder, det skulle komma senare.

Inte så långt därifrån finns en bryggeripub vid namn Redoak med en norsk bartender. Ganska trångt, men det fanns ett par platser i baren till oss. Där vi blev sittandes resten av kvällen. Bärsen var av skiftande kvalitet minst sagt. Min favorit var nog Christmas cheer 6%. En riktigt bra kryddad öl. I övrigt intogs: Schwarzbier, Björnbärslambic, German wheat beer, Organic Pale ale, APA, Honey ale, Oktoberfest,, Strong ale, Chateau sour, All day breakfast. Vi hittade ingen lämplig buss, så det blev en promenad ''hem'' i den ljumna sydneykvällen


onsdag 1 januari 2014

Öl i Australien del IX-Berra kan


Det första som hände denna dag var att jag åt kinamat i centrum. Strax därefter strålade vi alla samman på en hyrbilsfirma och en inhemsk kombi hyrdes. Målet för dagen var huvudstaden Canberra 67 mil nordöst om Melbourne. Det tog naturligtvis hela dagen. Men mitt ute i ingenstans, 40 mil från kusten låg ett ubåtsmuseum som vi gick på. En trevlig överraskning.
Väl framme i Canberra var det mörkt och ingen gps hade vi, men till slut hittades boendet.
Efter att vi checkat in stressade Hedin samt undertecknad ut för att hinna med sista beställningen. Lite irrande blev det, men så småningom lokaliserades äntligen anglofila bryggeripuben Wig & pen. En pint Bulldog hann man med i alla fall.

Jag sprang vidare till puben Debacle där ytterligare en öl stressades ned innan de stängde. En helt ok lager, Knappstein från Enterprise.
Inte mycket till öl denna dag, men vi fick se vilda kängurus och wallabys. Och bäst av allt, en bonusubåt!

Dagen därpå skulle det drickas desto mer jästa maltdrycker. Mina medresenärer åkte till centrum och gick på museer eller liknande medan jag gick tillbaka till Debacle för att ''rensa'' stället. Maten var ok, och till den fölande brygder: Liebenweiss från Allgäuer brauhaus, Kosciuszko Pale ale, 28 pale ale från Burleigh, Taxi från 2 brothers och från samma bryggeri Kung foo rice lager. Över lag riktigt dåliga öl.

Nästa stopp var Wig and pen som vi var på dagen innan. De hade bryggt ett öl för att fira stadens 100-årsjubileum. Centenary, riktigt gott. Antagligen den yngsta stad man varit i.

Inte långt från boendet fanns ett hak med gratis wifi, så ett besök där var nödgat. En I.G.P. från Matilda bay tvingade jag i mig där.
Därefter en väldigt välbehövlig halvtidsvila.

När de övriga var klara med vad de nu var de gjorde gick vi ut. På en asiatisk restaurang intogs en vietnamesisk rätt som bara smakade mint. Inte min grej alls, så jag hällde på hela ''starksåsburken'' på maten. Det var dumt. Godare än innan, men galet starkt. Ett under att man fick i sig allt. Den Tooheys Extra dry jag drack till hjälpte föga.

Tredje gången gillt på utmärkta Wig and pen där vi blev sittandes större delen av kvällen. First wort, Kiandra gold, Velvet cream stout, Rumpole's och Pale ale var ölen som intogs. Bästa bryggeripuben jag besökt på länge.

En sista internetkoll på hemvägen på stället vad det nu hette. Carlton Dry fick agera ''god natt-öl''. Lika gott som det låter.



 

söndag 22 december 2013

Öl i Australien del VIII-Tre taxiresor på en dag

 
På förmiddagen tog vi oss tillbaka till Josie bones som vi besökt veckan innan. En god ost-tallrik gjorde följande öl sällskap: svartIPAn Black 55 från 3 Ravens, alten Jasper ale från Stone & wood,Wheat king ale från Baird, Pinky framboise från Bright (endast 250 flaskor släppdes, två år gammal, lambic) och saisonen Pas de dieux från High & mighty.

Jag tog taxi tillbaka till rummet för att vila upp mig inför kvällen.
Aftonen inleddes på grymma baren/restaurangen Mrs Parmas. Här fanns bara öl från Victoria och mycket av det. Många sorter i alla fall. Jag hann tyvärr bara med två under detta besök: Cavalier Brown och Bellarine Mussel stout. Riktigt bra båda två.

Nästa och sista stoppet för kvällen/natten var Beer Deluxe som vi hade besökt några dagar tidigare. Här anslöt även fröken Hedin. Grejen med det här stället är läget, dyr öl, hyfsat sortiment och något så sällsynt som gratis wifi, något som man verkligen ej var bortskämd med under denna resa. Wifin gjorde att man kunde följa matchen härifrån. Således var man ''glad som en speleman'' resten av kvällen. Fyra lager fick man visst i sig också innan de skulle stänga. Little ripper sparkling lager från Matilda bay, från samma bryggeri Dogbolter dark lager, Stone & wood Lager och Cascade Premium Lager. Jag var glatt överraskad  av dessa underjästa brygder. Därmed inte sagt att de var fantastiska på något sätt...
Sista spårvagnen verkade ha gått, så det fick bli ännu en taxifärd för att komma hem. Gäsp.




fredag 13 december 2013

Öl i Australien del VII -En fabrik och ett bryggeri


Hedin och jag tog spårvagnen till stadsdelen Richmond där vi åt någon röstibaserad rätt till brunch... utan öl. På samma väg fanns också ölbutiken Slowbeer som hade fatöl och sittplatser. Vi tog varsin medan jag handlade lite. För min del Psychedelia från för mig nya Craig allan. Har för mig att det smakade bra.

Det hade blivit hög tid att röra på sig då vi hade bokat in oss på visning på en av bryggerikoncernen SAB Millers jättefabriker som låg i närheten. Carlton & united kallas den och är väl i Europa mest känd för Fosters. Allting var galet stort, och kontrasten till de flesta andra bryggerier man besökt var total. Det samma kan sägas om ölen... Det var iallafall kul att se produktionen igång, med flaskor som med en rasande fart åkte hit och dit. Efter rundvisningen hade vi beställt mat i baren. Till den fick man en sampler som man fick välja bland deras tio fatöl. Det ena blaskigare än det andra. Maten var helt ok har jag för mig. Här mötte även Tony och Putte upp, och tillsammans gick vi efter maten tillbaka till Slowbeer.

Detta besök blev några timmar längre än det förra, nu när man hade tid på sig intogs följande brygder i lugn och ro The australian brewery Smoked IPA, Moa Breakfast, Red eye rye från Dainton (grundat i år) och slutligen Yona yona ale från japanska Yo-ho. Över lag bra grejor.

Inte långt därifrån var Mountain goat beläget, så vi passade på att gå dit och ta en öl med. En väldigt god Surefoot stout. Mycket begränsade öppettider på detta bryggeri, så det var tur de hade öppet när vi råkade vara i närheten.

Slowbeer låg på hemvägen, så en sista bira klämdes där innan de stängde, Challenger från Mash Brewing i Perth. Asiatisk mat på hemvägen. Klart slut.

torsdag 12 december 2013

Öl i Australien del VI-Jetlag

Transport som besökts dagen innan stod åter igen på schemat denna soliga, men blåsiga dag. Fyra öl ''smällde'' jag i mig. 4 Pines ''Kolsch'', Doss blockos Pale lager från East 9th Hightail ale från Mountain goat och Murrays Dark knight. Blandad kvalitet på ölen minst sagt. Samtliga från Australien.

Vanan trogen åkte vi tillbaka ''hem'' för lite vila. Jetlagen som härjat i flera dagar slog nu verkligen till och så vaknade man fem timmar senare. Jag gick i alla fall ut och hann med sista beställningen på närbelägna Chapel street cellars som vi besökt veckan innan. Surölet Mr mistoffelees 6% från Moon dog. Sedan var det bara att gå tillbaka och lägga sig och stirra i taket.

torsdag 5 december 2013

Öl i Australien del V-200

Lokalbefolkningen brukar säga att man i Melbourne kan få uppleva fyra årstider på en timme. Om man nu kan kalla lite regn för ''vinter'', så visst var det så. Speciellt galet var vädret i alla fall denna dag. Hedin gick på konstmuseum (eller vad  det var) och jag på guldstället Eureka terrace bar som var beläget i skuggan av Eureka tower, södra halvklotets näst högsta byggnad. Stället ser inte så märkvärdigt ut vi första anblicken. Bara ännu ett av alla belgiska ölkafeer med samma öl som finns över hela värden tänkte jag. Men icke! Visst fanns det allt det där men även mycket annat med. Några inhemska fick det bli för mig. Alpha queen från Boatrocker, The congress som var en samarbetsbrygd mellan hela fyra bryggerier (3 Ravens, Bacchus, Holgate och ''Moo brew''). Slutligen handpumpad Red hill Scotch ale.

Hedin var också där en sväng innan vi begav oss över floden för att besöka ett par ställen på Federation square. Först Beer deluxe där vi delade på en flaska Mr. obadiah från Little creatures. En riktigt fin porter.

Nästa stopp, på andra sidan torget var Transport där varsin Vale IPA intogs. Sedan följde en halvtidsvila på rummet.

Nyktra och utvilade återvände vi till centrum för en milstolpe för mig, det var nämligen dags att besöka mitt tvåhundrade bryggeri. James squire, en bryggeripub (de mesta av ölen med detta märke bryggs på ett större bryggeri någon annanstans). Vi tog en sampler var, plus att jag även tog en helt ok Four wives pilsener. En anställd gav oss även en privat visning av brygghuset, där det smakades en del ur tankarna. Trevligt, även om ölen var ojämna.

Kvällen/natten avslutades på utmärkta, men något mörka baren Cookie i Chinatown. Fem öl blev jag itvingad här. Mountain goat Summer ale, Spring Zestpilsner från Thunder road, från samma bryggeri Hop star extra pale ale, Road trip IPA från Holgate och Woodcutters Amber ale från Tooborac. Över lag bra inhemska öl. Jag tror vi var där tills de stängde, varför skulle man annars gå från ett så schysst ställe? Taxi tog oss hem denna sena kväll.

onsdag 4 december 2013

Öl i Australien del IV-Meet the Alestars

Dagen inleddes med att vi tog en spårvagn åt fel håll på fel linje. Imponerande dålig koll. Men inget ont som inte för något gott med sig. Hungriga som vi var så intogs i alla fall en supersmaskig måltid på en restaurang (minns ej namnet, men verkade vara del av en kedja). Sataykyckling, det godaste jag åt på den här resan. Exotisk, men långt från fantastisk öl fanns även att tillgå. Två öl från Matilda bay ackompanjerade den goda maten, Beez neez och Fat yak pale ale.

Efter att ha bytt till tåg istället var man snabbt i centrum där tvärs över gatan från Flinders street station, som verkar vara en knutpunkt för stadens kollektivtrafik, den stora puben Young and Jackson. Hela tre (eller var det fyra?) våningar, varav den översta bestod av en slags takterass. Tyvärr regnade det vid vårt besök.
Det fanns olika fatöl på olika våningar, så man får vara berädd på lite spring om man ska ''rensa'' stället. Hiss finns dock. Vad dracks det för öl då? Jo dessa: Chainsaw från Prickly moses, Celtic red ale från Bridge road, utmärkta Angry man Pale ale från Murrays och slutligen från samma bryggeri; Libertine french farmhouse ale.
Vi tog oss tillbaka ''hem'' för en välbehövlig paus i ölandet.

På programmet för kvällen stod ett evenemang på The local taphouse. Ölsällskapet Alestars hade månadsmöte (eller vad man ska kalla det), och denna gång var det meet the brewers. Första gången undertecknad varit på något dylikt... vad jag kan minnas... Fyra öl och mat för $40. Vi var där i god tid och hade tid med en öl på övervåningen innan spektaklet skulle dra igång. Kiss me lipsia från Birrificio del ducato.
Bryggeriet i fokus var nystartade 7 cent, hemmahörande någonstans i Victoria. Två av de tre killarna var representerade och svarade gladeligen på frågor om sina brygder och planer. Indelade i lag/bord var det även en ölpubquiz, ett par poäng drog man in till laget i alla fall. Bla blindprovet där jag fick representera oss och lyckades ''gissa'' mig till vilken av deras tjugo fatöl som fanns i glaset framför mig. Förutom deras öl intogs även Waimea hopcat från Tuatara/Beer here, Carlisle st. Garden ale, Synapse från Doctors orders (törs man gissa att det bryggerinamnet ej hade varit ok i vår älskade nannystate?) och True South Schwarzbier. En mycket trevlig kväll, med många glada ölnördar, 7 cents öl föll oss tyvärr inte riktigt på läppen, men de har ju precis startat, så det blir nog bättre. Tillbaka gick vi faktiskt. När det äntligen slutat regna var det väldigt skönt ute.

lördag 23 november 2013

Öl i Australien del III-Beautifully swedish

En ny dag med möjligheter... att få i sig exotisk öl. En spårvagn tog oss halv-vägs till Centrum. Därskulle det finnas bärs, men vi gick faktist och åt lunch först, för min del i form av överkokt lasagne. Inte lika gott som det låter. Destinationen var den pampiga baren Village. Ett riktigt guldhak skulle det visa sig, med många fat (för att vara utanför USA) och ännu fler flasköl. Vi tog plats i baren och började ''rensa''. Detta intogs: Full steam från Thunder road, Mountain goat Steam ale, Taco från Two birds, Mornington (peninsula) Brown, Lick pier från East 9th brewing co, Moo brew Belgo från Moorilla, Hop hog IPA från Feral, Temptress chocolate porter från Holgate, Bling IPA från Bridge road. Över lag bra öl. Halvtidsvila följde.

Dagen avslutades där dagen innan påbörjades, i de norra delarna av stan. Taxi till den stora Little creatures Dining hall. Bryggeriet ligger i närherten av Perth, men detta är deras melbourne-outlet. Jag minns inte att vi ''dinade'' där, men ett gäng öl slank i alla fall ned: Bright ale, Original pilsener, Rogers beer, White rabbit White ale och White rabbit Dark ale.

Vi hittade någon fulölspub i närheten med exotiska brygder. Nämligen: Collingwood Draught från Thunder road, libanesiska 961 Lager samt, 961 Beer/Kissmeyer Pale ale. Någon slags mellanösterninspirerad fyllemat intogs innan en taxi tog oss ''hem''.