torsdag 24 december 2009

Finns det några snälla ölnördar här?

''Tomten'' var snäll i år också, hela sju flaskor finöl fanns ''under granen'' i år. Smashed pumpkin, båda HY-ölen som släpptes förra veckan, Samichlaus, Ola dubh 30, Stone's 13-års-jubileumsöl och sist, men absolut inte minst Judgement-day.
Öl i Stockholm önskar sina läsare en lika god jul.

söndag 20 december 2009

Öl i Kungsängen

Ännu lite mer ölande skulle det bli på lördagen då jag var i Kallhäll. Inte så långt från Fajanens hem (skulle man kunna tro). När man ändå hade vägarna förbi blev det till en början ett ganska ihärdigt bastande följt av lite finölsdrickande. Vad fick vi då i oss? Inledningsvis ''välkomstdrinken'' Rigor mortis abt från Dieu du ciel, Great divide Fresh hop och efter bastun, Rogue Imperial stout '06, värdens hembrygda (extrakt) ''IPA'' en minst sagt intressant öl, en korsning av en fruktöl och en pale ale får jag nog beskriva den som. Absolut inte illa, men VÄLDIGT annorlunda. Slutligen en Beer-geek breakfast, det var ju trots allt nästan morgon... En trevlig och städad kväll trots att det knappast var några lättöl vi fick i oss.

Black friday

När ''kvicksilvret'' kryper under -15grader, vad kan då passa bättre än att ha en värmande imperial stout-provning?
Lappmicke, McBrus, Tom, samt undertecknad hade samlats i mitt enkla hem för att ta reda på vilken som var den bästa I.S. vi hade att tillgå.
Följande kom vi fram till:

Mikkeller Black hole 13 poäng
Victory Stormking 11 poäng
Avery The czar '09 11 poäng
Left hand Oak-aged Imperial stout '09 5 poäng
Mikkeller Black'07 0 poäng

Mikkeller blandar sannerligen och ger. Black kändes fortfarande spritig, man kanske skulle väntat tio år istället. Black hole däremot var en höjdare, antagligen den mest komplexa av brygderna som kanske skulle tjänat på att vara någon procent svagare. Stort tack till Tv-stjärnan som trots att han ej hade möjlighet att närvara donerade en flaska Stormking för den goda sakens skull.

torsdag 17 december 2009

Mmm,beer

I förrgår var jag och handlade öl i Sumpan av alla ställen. Inte långt från bolaget ligger ju den lokala Biskopen där även Johan och Tom dök upp. Ölandet inleddes med en Reindeer droppings från Hepworth (of Ridgewayfame); man visste inte riktigt vad man skulle vänta sig då ingen alkoholhalt var angiven. Serveras iskall, aromen framträder ju mer den värms upp, det lilla jag hinner känna innan ölen är slut är lite fruktighet. Typisk brittisk humlesmak. Lite för ljus kanske, men min gissning blir English Strong Ale (nope, golden ale). Bättre än vad deras julöl brukar vara.
Rudolf från Dugge's; ett vackert öl i sitt lilla ynkliga glas, någon chokladton i aromen, tycker mig känna något som påminner om Öland's (don't Rest In Peace, rise again!) hussmak, ganska lång eftersmak. Årets bästa porter?
Stone Ruination; humlebomb med mycket tanniner, känns nästan som en amerikansk barley wine.

Slutligen Double dog från Flying dog. Kvällens höjdare. Mest humle i aromen, en hel del humle som väntat även i smaken, men vilken kropp! Fyllig som fan, som en BBW. Relativt välbalancerad. I like!
Jag skulle ju trots allt börja jobba klockan 6 i går så det blev till att dra sig hemåt.

Vinteröl

Så var det vinter, om någon skulle missat detta. Traditionsenligt hade därmed Bryggarna sin årliga Vinterölsträff i Björkhagen. Majsan gjorde mig sällskap och det dröjde inte många minuter innan vi fick fukta våra, av resdamm (och falafel) torra strupar. Bara sjutton öl kom till start, men desto mer törstiga människor dök upp och trängdes. Det känns definitivt som att man vuxit ur den här lokalen. De olika bryggarna kom väl inte riktigt upp i sin normala standard, även om det fanns guldkorn.
Okryddade klassen
1. Sjölejonets vinteröl Per Olof Edlund
2. VinterHops Anders Hagelström och Roland Erlandsson
3. Morkullans vinteröl Lars Mohlin och Per Olof Edlund
Kryddade klassen
1. Jackpot Oskar Andersson
2. Wuzz Peter Högström
3 ADK Christmas 09 Kalle Andersson

Mina favoriter:
Okryddat
1. VinterHops Anders Hagelström och Roland Erlandsson
2. Lettporter Patrik Lekberg
3. Trickbrewers dunkla Peter Högström

Kryddat
1. ADK Christmas 09 Kalle Andersson
2. Hökmossens julöl Håkan Liljegren
3. Staffans glöggöl Staffan?

ADK: Ganska grumlig (köldgrumling antar jag), bärnstensfärgad,''belgisk arom'',potent (OG 1086) och fyllig. Något metallisk smak, men inte på något obehagligt sätt. Inte speciellt söt, de 42 ''IBUna'' känns. Lång metallisk eftersmak.

För en gångs skull gick vi INTE ut efteråt utan åkte bara hem.