Som vanligt rimliga priser på Arlanda. |
Helt ok priser. |
Som vanligt rimliga priser på Arlanda. |
Helt ok priser. |
Jag åkte till Akkurat som så många gånger förr där intogs ett par bitters i form av Skebo Harvest och Shipton från Roosters.
Gick vidare till nya bryggeripuben Ölkemi på Rutger fuchsgatan, i Whippet labs gamla lokal. Det var sig någolunda likt, ganska litet, men vi (Björne, jag och Jörgen) fick utan problem plats denna tisdag eftermiddag/kväll. Bara en egen öl på fat tyvärr, men en hel del intressanta burkar att botanisera bland. Hann inte med allt jag ville prova (kommer gärna tillbaka) men väl: Maze pale ale från Omnipollo/Sierra nevada, brown alen In the middle of our street från Barona/Shapes & objects, Dream smoojee Raspberry lemon passion smoothie sour gose från skånska Friends, Kölscha de pepino, rislagern Monda och brown alen Castanha. Alla tre från portugisiska Barona. Det var väl inte billigt, men det var iallafall inte sinnessjuka priser.
Hade fortfarande inte ätit så jag tog en stadig buffe på hemvägen.
I spåren av tysklandsresan var det nästan nödvändigt att ''prova undan'' lite öl. Så i smygprovningen som följde kom vi fram till detta:
IPA
Coolhead/Burnt mill Moment of clarity 6 poäng
Sudden death Grindhouse movie night 6 poäng
Fjäderholmarnas It's a plane 5 poäng
Hop notch New zacc 5 poäng
Fuerst wiacek Scary cassettes 5 poäng
Fuerst wiacek Invisible eyes 5 poäng
Basqueland Knockout 6,3% 4 poäng
O/o 10th anniversary 4 poäng
Crew republic Drunken sailor 2 poäng
Fuerst wiacek Whistles 6,8% 2 poäng
Ten hands Ziggy beerdust 2 poäng
Atelier vrai Servebot 1 poäng
Bootstrap Medal AF 1 poäng
Bronx Nø resolutions 1 poäng
Vinnarölen var riktigt bra exempel på denna populära ölstil.
Suröl
Outer range French alps Magic hour 3 poäng
Åre Mirabelle 2 poäng
Blech brut Cherry fist 1 poäng
Här gick meningarna isär, men jag tycker ändå rätt öl vann.
Tom och jag inledde dagen ölmässigt med picknick vid stationen i väntan på tåget. För min del blev det: Kurpfalzbräu Helles från Weldebräu och Salitos Ice.
På tåget Engel Helles vollbier som levde upp till namnet...
Till slut var vi framme i världsmetropolen Rastatt och från stationen går en buss till den stora gemytliga bryggeripuben där jag åt dyr men god mat och till den Festbier och Pils. Helt ok bärs.
Nästa stopp var en restaurant tvärs över gatan. Nöjde mig med en Hatz Pils.
I samma kvarter fanns en Aldi där vi shoppade lite. Vi bodde precis vid flygplatsen och stannade där till gryningen när planet skulle gå. Schultenbräu Winterbock (Aldis egna märke) och Bitburger Winterbock intogs på rummet. Hemresan var inte mycket att orda om. Kul resa med mycket god mat var det iallafall.
Uselt väder denna dag med nästan konstant regn. Vi tog oss iallafall till Heidelberg där första stoppet var trevliga, turistiga, rustika och väl insuttna Palmbräu gasse. Själva bryggeriet Palmbräu ligger fem mil bort men det här var deras bar/restaurang. Grym mat så klart som alltid på såna här ärketyska ställen. En del slank också ned förstås, för min del: pilsnern Unser bestes, Zwickel-hell, Maulbronner klosterbräu dunkel, Helles och pilsnern Das original.
Runt hörnet finns bryggeripuben Vetters där vi slog oss ned. Mycket folk som flydde undan elementen, men vi fick ett eget bord iallafall. En Helles blev det där.
Några kvarter bort fanns Kulturbrauerei Heidelberg där en Scheffel's Kräusen avslutade vistelsen i drottningens födelsestad. Sen var det bara att åka tillbaka till Mannheim för att vila upp sig inför nästa dag... En Mönchshof Hell från Kulmbacher knäcktes på tillbakavägen.
Bröderna stannade kvar i Mannheim medan jag och Tom tog en dagsutflykt till Karlsruhe. En hemsk Engel Kellerbier naturtrüb intogs på tåget och var nog resans värsta öl.
Väl framme skildes vi åt någon timme innan bryggeripuben Kühler krug intogs. Jag hade stora svårigheter att hitta ingången till detta rustika ställe. Undertecknad tog bara en öl här, Helles unfiltriert.
Solen fortsatte stråla under promenaden bort till Badisch brauhaus där en Badisch Hell gjorde den utmärkta maten sällskap. Stort ljust ställe som inte var så välbesatt denna söndageftermiddag.
Nästa stopp var utmärkta Vogelbräu där det var mer ruljans. Vi fick plats i baren där Sommerbier, Pilsener och Urpils 5,2% avnjöts. Det var fina lageröl det.
Vi drog vidare till wirtshaus Wolfbräu där fantastisk mat intogs på övervåningen/balkongen tillsammans med ett par goda öl: Wolfbräu Dunkles från Heidelberger brauerei och IPLn Schwarzwaldmarie från det för mig okända Bauhöfer familienbrauerei beläget några mil öster om Strasbourg (i Tyskland). Vi tog tåget tillbaka till Mannheim och spårvagn vidare till bryggeriet Eichbaum där det visade sig att öppettiderna som anges på hemsidan hade lite att göra med den verkliga verkligheten. Otyskt på ett dåligt sätt. Vi fick åka ''hem'' och lägga oss istället.
Mina bröder, Tom och jag sammanstrålade på Arlanda och nästa stopp var Karlsruhe. Buss och tåg tog oss upp till Mannheim. På vägen intogs Fürstenberg Premium pilsener och Hoepfner Pilsner. Direkt ur respektive burk. Som djur.
Väl framme var första stoppet ölbutiken Upper glass där det handlades en hel del. Tyvärr var det mest IPA men det fick gå. Blev bjuden på en Rhein-neckar pils som bryggs vägg-i-vägg på bryggeripuben Brauquadrat.
... och det var så klart där vi sammanstrålade för lite mat och ett par bärs i form av Mannheimer hell och Headquarter pale ale. Roligare än så blev det inte denna dag då det var ganska sent och vi gick bara bort till hotellet.
Vi fortsatte vårt Batman-maraton och passade på att prova diverse öl under tiden. Det här kom vi fram till:
Gose
Duckpond Dark wing 11 poäng
Friends Tropical raspberry smoojee 7 poäng
Friends Pink guava mango raspberry 6 poäng
Friends Mojito pineapple mango lime 0 poäng
Tror det är första gången jag var med om en gose-provning hoppas det inte var sista heller.
Suröl
Arpus/Elmeleven Mango x passionfruit x pineapple X coconut x vanilla x maple smoothie 16 poäng
Dundulis Serbentis '20 8 poäng
Brekeriet Ethel 7 poäng
Munklägrets/Pomologik Jord 7 poäng
Bottenvikens Pussen 5,2% 2 poäng
En riktig höjdare i topp, full poäng.
IPA
Bootstrap Medal AF 12 poäng
Torsöl Disa 4 poäng
Bent water Thunder funk 4 poäng
Tjärnsjö Filles fulöl 4 poäng
Full pott här med för det okända coloradobryggeriet. Jättefint första intryck.
Lambic
Tilquin Gueuze à l'ancienne '19 21 poäng
Tilquin Quetsche à l'ancienne '22 19 poäng
3 Fonteinen Spätburgunder '22 13 poäng
3 Fonteinen Golden Blend '22 11 poäng
Bruery Train to beersel 8 poäng
Tilquin Reinette etoilée à l'ancienne 6 poäng
Bruery Rueuze 6,4% 6 poäng
Gammal är äldst.
Imperial stout
Omnipollo/Dugges Double barrel aged Anagram blueberry cheesecake 12 poäng
Omnipollo Noa 8 poäng
Arpus 6 year anniversary Barrel aged 8 poäng
Amundsen/Emperor's Imperial P.I.E fighter 6 poäng
Fjäderholmarnas Bohemian groove 5 poäng
Hoppin frog BA B.O.R.I.S. 5 poäng
Oppigårds Ezri 2 poäng
Brygglabbet Dyngmörk 2 poäng
Henok och co levererar i vanlig ordning...
Det var dags för festivalen Stockholm Öl och sprit på Waterfront. Det var överraskande stort och de flesta ölen var samlade på den mindre övervåningen. Det fanns även en (taco-) buffe. Jag tyckde det lät hjärndött med buffe på en festival men det var inte alls dumt. Hoppas få se det på fler festivaler. Lallade runt med Christian och Fia i några timmar. Även många andra bekanta ansikten. Öl då? Jo:
Ability Sea buckthorn wild sour beer, pilsnern Kba lygnern från Akia, Amundsen Helles good lager, Beerbarons Mild winter, Surte lager från Beerium, Bottenvikens Oberoende glödkolsmäskad lager,
Storfräsarpilsner från Fors, Hant verks brygg eriet Oberoende amber lager, Sjöstadslager dryhopped helles från Nya carnegiebryggeriet, Nyköping Oberoende rököl,
Karby IPA session från Roslags näsby, Lilla torkan från Roslags näsby, Timjans Skördeöl, Atlant havs-saltad pale ale från Smögenbryggar'n, Hamnöl gyllenelageröl med blåstång från Smögenbryggar'n,
Dunkel vinter från Pklk, Pklk Oberoende brown ale, Red n rye IPA från Öbrygd och belgiska alen Paint it black från Öbrygd. Även om jag var glatt överraskad av denna festival, men trots allt var det bara ännu en fingerborgsfestival.
Följande morgon (läs: svinotta) tog jag en rejäl promenad innan frukost som serverades i en alldeles för trång lokal. Tog tåget från Skövde till Centralen och gick upp till Brisket and friends där de hade minifestival på innergården med en handfull deltagande lokala bryggerier. Monica, Peter och Roger var också där. Frukostbuffen satt fortfarande på tvären så ingen mat, desto fler öl (läs: fingerborgar) intogs i form av: Gamla stans APA, Spirr tysk pilsner från Beer barons,
Gamla stans porter från Ekerö brygghus, Nelson/Motueka från Mariatorgets, Nynäs Frühling bock, Fitzcarraldo från Underjord/Mariatorgets, Underjord Höstcuvee, Unibärsum Best bitter och The outpost saison från Unibärsum.
Det hade blivit dags för käk och vi gick bort till Queens head där en Bubbly brew ljus ale från Åbro gjorde maten sällskap.
Drog mig mot Odenplan men nöden kallade så jag gled in på Flippin' burgers för att låna muggen. De hade egen öl så det blev en Flippin' good pale ale från Stockholm brewing innan färden norrut fortsatte.
Väl framme i Kungsängen satt ett större bekant sällskap på en oktoberfest i centrum. Jag stannade till en stund och drack helt ok Paulaner Oktoberfest. Kul dag med kul typer.
En morgon efter jobbet tog jag tåget till Skövde dit det var meningen att en Gammal polare skulle möta upp. Han fick dock förhinder i sista stund. Så det vara bara jag. Gick till bolaget och köpte lokala bärs, satte mig sedan på en krog vid ett stort torg och tog ett par öl om inte annat för att söka skydd undan regnet. Lilla krogen Lager 5,1% från Qvänum och Genuin lager från det för mig okända, lokala Norra vångas bryggeri. Gick vidare till en buffe och vidare till hotellet för incheckning. Någon timmes sömn blev det uppskattningsvis innan det var dags för Skövde gin och öl (läs: fingerborgs-) festival på Skövde arena. Det här är vad jag provade på: Imperator från Ahla fors, Ahlafors Märzen, Ahlafors American Pale Ale, Did theypush? session IPA och Pansarbrittas pilsner. Båda från Bua beach. Guldkrokens English best bitter, Guldkrokens pilsner, Kolkata IPA från Guldkrokens bryggeri.
Killer queen engelsk mild, In another Galaxy hazy pale ale båda från Krypta. IPAn Kållandsöl från Grästorps bryggeri, Down to the river session IPA, ljusa lagern Eleganten och Karlssons lager från Lilla edet, Schlappeseppel Helles, Sörbys lager från det för mig okända Sjuntorps bryggeri i Trollhättans kommun.
Antagligen en kommunens största arbetsgivare. |
Jag gjorde ett stopp i en bar på ''hemvägen'' där en Twister mango passion fruit raspberry pineapple sour fruit ale avslutade kvällen. Det var alldeles för livat för min smak/ålder med mainstream-dansmusik så högt att man inte kunde höra vad man tänkte. Farbrorn fick helt enkelt gå och lägga sig.
Nya tag i Superkorpen nästa år. |
Anorexia härjade i Småland. |
Väl framme käkade vi langos på ett torg innan picknicken ett stenkast från arenan. Smöriga wee heavyn Highland cask ale från Innis & gunn intogs där i solskenet.
Tre poäng bärgades programenligt mot hemmalaget som nästa år huserar i ''Super''-ettan. Efter matchen checkade vi in på ett centralt beläget hotell. Jag tog med en flaska (!) Lata dagars IPA från Ängöl upp och avnjöt på rummet.
Därefter sammanstrålade vi med ett annat gäng på Lilla puben där mat intogs och resten av kvällen tillbringades. Riktigt trevligt och segern firades med följande brygder: Teahupo'o IPA från Fuerst Wiacek, Ängöl Märzen och S:t eriks Elderflower IPA 6,4%.
Ain't no schlager lager och Shout out stout från det för mig okända dalabryggeriet 5mans, Crush cucumber sour från 10 barrel,
Honeyberry tumble golden sour ale från Allagash, Telson pale ale från Apex,
Chill american light lager från Bent water, Spider monkey organic IPA från Black isle, NEIPAn Bold mariner Tropic thunder, Bootstrap Chillax Gold ale, Caelshamnsöl ofiltrerad pils från Brygghus 19, Brygghus 19/Snausarve Schwarzbier,
pale alen Kurirens brev från Danderyds, Danderyds lager, Destihl Dragonfruit mango, Big black salty liqurice sour från Dugges,
brown alen Autumn storm från Finn, Finn Rauch märzen, Finn West coast IPA, Forged Irish stout, portern 2 cilindri från Forte, Dragonfruit margarita smoojee från Friends,
Hedemora stadsbryggeri Dry stout, Hazy liza från Hedemora stadsbryggeri, Hedemora stadsbryggeri Lite lager, Zajecarsko (''Bajenpucko'') från Heineken Srbija, Pink paradise rose sour från Hop notch, Golden hoppies new school west coast IPA från Hop notch, Treudd IPA från Hop notch, Hoppi notchi italian style pilsner från Hop notch, NEIPAn Newzacc, Boot print new school west coast IPA, Moosaic NEIPA, Waxholm Pale ale från Hopnotch,
Innis & gunn Tequila cask, Jämtlands Höstlager, Konrad Světlý Ležák 11° och Lobkowicz Ležák premium. Båda från Vratislavice, GWs Pilsner från Kosta, wienerölet Kosta tradition, Kosta Signatur porter, Kosta Amber, Kosta Modern english (IPA), 1300er zwickl från Kuchlbacher,
Twist and shout från franska Les intenables, pilsnern Mario bräu, No matter oatmeal stout och Festival IPA. Alla tre från Malmö brygghus, Amped up lager från franska Marshall,
hellesen Psyche delic och NEPAn Zukua. Båda från Naparbier, Nikšićko Svetlo från Trebjesa, Albedo från Nya carnegiebryggeriet, Nya carnegiebryggeriet Porter,
Paseo session IPA från Peninsula, Peninsula Bohemia amber, The outrageous oyster stout från Pine ridge,
Riegele IPA, Coconut mango splash sneaky treat fruited sour frn Shapes & objects, Backstage IPA, Roadie all-night IPA, Rare groove hazy guava pale. Alla tre från Signature brew, Tre guld pale ale och Herr grills porter. Båda från Skebo, Funkyland Sour blueberry från South plains, South plains Blond lager, Dalarnas guld lager från Stjernsund,
Level line Pale ale från Topa topa, Hopnoch IPA från Uinta, Vreta kloster Matersbier, Fader rödskäggs XLIV IPA och Nun glutenblonde. Båda från Vreta kloster, Summer breeze välhumlad lager från Värmdö, Värmdö Jubileums pilsner,
Weihenstephaner Kellerbier, Will it float #5 Will it float #6, Will it float #7. Alla tre jättegoda pastry sours (det är en mening man inte läser dagligen) och från White dog.
Ångkvarn Sommarporter, Orientering pale ale från Ångkvarn, Ångkvarn Oktoberfest,
Falkoner new england IPA och Colonial IPA. Båda från Ørbæk. Ørbæk Brown ale och Ør bækkker Pilsner, Österlen Hell och Österlen red ale jubileumsöl.
Solen strålade över huvudstaden när jag och Olof sammanstrålade på det för oss nya Prime burger (Holländargatan/Olof palmes gata) i City. Tydligen har det funnits ett tag, men det var nytt att de har finöl enligt den trevliga och service-mindade personalen. Maten var riktigt grym (vi blev till och med mätta) och vi var supernöjda med vårt besök där och kommer gärna tillbaka. Öl då? Jo: Nectaronicum APA från Unibärsum, Fourpure British red ale, Melomand hazy pale ale från Unibärsum .394 Pale ale från Alesmith, New moon porter och Patio patio peach iced tea pale ale. Båda frånfrån To øl. Därefter gick vi och såg Ismo, det var sådär.
Shoo bror. |
Solen strålade över huvudstaden när jag, Tom och mina bröder intog en uteservering på söder. Fin pljeskavica avnjöts tillsammans med High wire Tropical pale ale från Magic rock, Chameleonic DDH IPA från Magic rock, NEPAn Humlekotten från Fermenterarna och En kul lager från mitt gamla lokala bryggeri Södra maltfabriken. Ok öl.
Därefter gick vi upp till Björne som bor runt hörnet. Mer öl korkades upp där i form av Helles Schlenkerla Lagerbier Special edition som var väldigt fin. Det fick räcka för denna dag.
Det var picknick och vi radade upp en rejäl flight på ''fyllbänken'' innan västerortsderbyt. Det här kom vi fram till:
Lambic
3 fonteinen Grolleau 16 poäng
Tilquin Rhubarbe à l'Ancienne 6% 15 poäng
Bruery Rueuze 6,4% 11 poäng
Lindemans Pure '17 7 poäng
Tilquin Mûre à l'Ancienne '20 7 poäng
Lindemans Apple 4% 4 poäng
Boon Framboise 3 poäng
De tre översta brygderna var helt kanon... och efter som vi inte var det unnade jag mig ett par bonusöl i form av Hoppebräu Märzen och brown alen Earth från Barrier. Fina grejor.
Ännu en solig sommardag tog jag mig norrut till Uppsala hembryggareförenings Surölsträff. Det var en bra bit från centrum så det tog väl en timme att gå ut dit. Det visade sig vara värt besväret. 25 hembrygder för 100:- kan man inte klaga på, evenemanget ägde rum på en tomt där humlestänger fanns uppsatta. Grymt goda korv och mos-tallrikar fanns för en väldigt rimlig penning med tanka på hur mycket man fick (ta). Resultatet finns HÄR. Öl i Stockholms hedersomnämnande till Ten commandments, Blå-bärs-shake och Näser weisse ''Näsvis''. Även Herr Nilsson (nej han håller ej på dif) dök upp och vi tog efter detta spektakel en buss tillbaka till centrum.
Första stoppet var Ångkvarn där en IPA svalkade något på den soliga uteserveringen. Vi träffade även Urban och Helene här. Nästa stopp var en glasskiosk där varsin strut avnjöts.
Vidare därifrån till Domcraft där mer god mat intogs. Till den även mestadels god öl i form av: Kanish royal från det för mig okända Les intenables beläget några mil väster om Strasbourg, Tappy pils från Deya, Project babylon pale ale från Gun, IPAn Hydrologic från Outer range, IPAn Lambert van haven från Amager, Nl#10 hazy pale ale frå Noiseless, Taps & staff rasmus ESB från This is how, hopfenweissen Hamburg från Omnipollo och Dugges Golden ale.
Vi kunde inte låta bli ett stopp på Taps. Där var även Urban och Helene igen och det blev en öl till med dem. Surölen A world that works från Elmeleven. Sen blev det Bolt hem fast jag hade en tågbiljett. Idiot.
Det var sommar och sol så jag passade på att gå upp på takbaren på Mall of Scandinavia. Tanken var att äta, men köket hade inte öppnat än så jag fick nöja mig med ett par lokala öl. Popcorn cream ale och Golfbarens mulligan pale ale. Båda från Solna bryggeri.
Gick sedan ned och hade picknick med gubbarna innan avspark där någon bjöd, inte bara på sig själv utan också en Pripps Blå Export. Upprymda av matchresultatet skulle vi till Takbaren för att fira. Då var det stängt där det skulle va så bra och nere på O'Leary's fanns ingen exotisk öl att uppbringa så det var bara att åka hem.
Vårt Hulk-maraton rullade på och under tiden lyckades vi få ihop en surölsflight. Så här tyckte vi:
Frontaal Lime time 7 poäng
Crooked stave/De la senne Sunnyside of bruxelles 7 poäng
Snausarve Söirli Drank 3 poäng
Dugges Jasmine 2 poäng
Humalove VIII 1 poäng
Rättmätig vinnare. |
Vi träffade ett par amerikaner på europaturne i Tartu. De var här i flera månader, bla i Sverige så de (+ en bonusamerikan samt lite annat löst folk) kom förbi en dag och så hade vi en liten provning. Det här kom vi fram till:
IPA
Heavy metale Hard hittin' 10 poäng
Heavy metale Snörsjöenklaven 9 poäng
Ryssby Ciamca 1 poäng
Storslam för Snörsjö hantverksbryggeri.
Suröl
Paihalas Dead water 16 poäng
Frontaal Lime time 10 poäng
Finn Summer 8 poäng
Humalove VIII 2 poäng
Imperial stout
Danderyds Eduard von horn 10 poäng
Connecticut valley Bravo tango '20 8 poäng
Wapnö Magni 11% 8 poäng
Brewbros Strawberry cheesecake 7 poäng
Imperiebryggeriet Nero 7 poäng
Uppsala 10,5% 6 poäng
Anderson's Seven seas of rye Wild turkey 6 poäng
Brewbros Vanilla oak 5 poäng
Wessinge Stout at the devil 3 poäng
Riktigt fina öl i topp, annars mer svajigt.
Finn Golden ale och Old jock scotch ale från Broughton var kvällens bonusöl. De var ok. Kul kväll.
Äntligen var det dags för årets första bortaresa för mitt vidkommande. Frun körde de 53 milen ned till Halmstad. Några stopp på vägen ned och i vanlig ordning en del öl i bilen. För min del: Arpus TDH Strata x rakau x motueka IPA, Express brown ale från Kustens gårdsbryggeri, märzenen Vaskne från Anderson, The stonewall inn IPA 3.5% från Brooklyn, ukrainska parkbänksvältaren Kyivske Extra strong från Obolon, The Bear ljus lager från Åbro, imperial red alen Hera från Mallaskoski och Coppersmiths English ale. Överraskande ok nivå på de brygderna.
Väl framme i Halmstad gick vi (förutom det äkta paret även brödraparet Staffan och Tom) på bolaget och handlade lite. En buffe fanns vid samma torg och där blev vi sittandes en stund. Mätta och belåtna var det dags att ställa oss i kön till incheckningen på Grand hotel. Det var många bortasupportrar på samma hotell. Köpte med en Hallands golden lager från Halmstad brygghus.
Vi drog oss mot centralare delar av stan och hamnade som man alltid gör i Halmstad på Fox & anchor. Vi hade inte så mycket tid att vinka på så det blev bara varsin öl här. För min del This is how To get juicy hazy IPA. Vi gick vidare till Örjans vall där årets första bortaseger kunde beskådas. Kors i taket.
De andra gick och käkade någonstans medan jag tog en turfpromenad. Väl tillbaka på hotellet tog både Majsan och undertecknad varsin Slöinge imperial kaffe stout från Halmstad brygghus som segeröl.
Hemresan följande dag var inte mycket att orda om.
Bonusöl. |
Det var en strålande fin sommardag när jag åkte ned till Nynäs'. Satte mig på en uteservering i hamnen och tog en pizza. Till den Soup IPA från Garage.
Såg på Untappd att Dr Sandwich också var i stan så jag mötte upp honom och hans bekanta på bryggeriets tak. En Goudse kuit från Jopen/Nynäshamn satt fint i solskenet.
Anledningen till mitt besök i denna gudsförgätna världsmetropol var att vi skulle fortsätta vårt Hulken-maraton. I vanlig ordning slank det ned lite öl medan ''The creature'' härjade runt i Nordamerika. Electric wit från Fjäderholmarnas, Fuller's Vintage ale '20 och dunkelbocken Hermann från det för mig okända österrikiska Brauerei Gratzer. Det var fina grejor det.
Majsan kom ned följande dag och en liten provning utbröt. Det här kom vi fram till:
DIPA
Ārpus/Mag nani mous QDH simcoe cryo x citra lupomax x strata x nelson 5 poäng
Ārpus TDH Motueka x Citra x Mosaic 4 poäng
Fjäderholmarnas It's superbird 0 poäng
Total lettisk dominans.
Dr.Banner. |
Barley wine
Põhjala Rudolf 9 poäng
Fjäderholmarnas Barrel aged Cookie '22 4 poäng
Fjäderholmarnas Cookie '22 3 poäng
Lehe Anchors aweigh 2 poäng
Fullpottare från Tallinn.
Det var även Fête nationale française så jag kunde inte låta bli och ta en fransk bonusöl i form av 1664 blanc 3.5% från Kronenbourg.
Det var picknick på gång i Solnas som så många gånger förr. Den här gången var det även provning på gång. Det här kom vi fram till:
Suröl
Omnipollo Pleroma Dragon fruit crème brûlée 8 poäng
Dugges Daydream 8 poäng
Stigbergets Summer wine 5 poäng
Omnipollo Fruit world famous Pineapple coconut 5 poäng
Arpus Apricot x Pineapple x coconut x vanilla smoothie 4 poäng
Humalove VIII 3 poäng
Dugges Cola 2 poäng
Ekerö Hallon rabarber 0 poäng
Trodde jag gillade suröl, men här var det ingen vidare nivå. Pleroma var dock jättegod... i mitt tycke.
Ena flighten. |
Snausarve Saison de la fumée var bonusöl.
Det var för en gång skull en ledig dag utan något inbokat så jag passade på att ta ''några kalla'' i hemmets lugna vrå, nämligen Tln pnlb från Käbliku, Kamin BA imperial porter från Põhjala, Ajakapse aibockk från Lehe, IPAn How do you do, fellow kids? från slovenska Lobik, Cold feet IPA från Fjäderholmarnas och starka Palomascope från Anderson's/Horizont. Bra öl över lag.
Det var soligt men blåsigt när jag tog mig med tåg till Västerås. Första stoppet var som vanligt bolaget där några lokala brygder inhandlades. Nästa anhalt var Ruths ölhus som har funnits ett drygt år men där jag aldrig satt min fot. Hann tyvärr bara med en öl där; Three acre Best bitter.
Levlade. |
Gick vidare till Rocklunda där
Pittoreska gränder. |
diverse idrottsanläggningar finns samlade. I anslutning till dessa finns även Coppersmiths bar där ett ölsuget gäng samlades. Anledningen till min utflykt var att det var visning på Coppersmiths bryggeri och bussen avgick härifrån. Bussturen tog en kvart och väl framme välkomnades vi av ägaren/bryggmästaren som höll i visningen av brygghuset. Där bjöds En kall ljus lager som välkomstdrink. Vi var nog därifrån på under 40 minuter. Lagom helt enkelt.
Bussen körde hela gänget tillbaka till baren där det nu serverades ost/charktallrik med fem öl. De som var nya för mig var Mosaic lager, Session IPA och Misty IPA. Inget som egentligen stod ut, men det var väldigt trevligt.
Fick skjuts tillbaka till centrum och ''Biskopen''. Det var bara det att jag hade glömt min väska på stället så det var bara att knalla tillbaka (med skoskav) och hämta den. Tog buss till centrum därefter och kunde nu äntligen beställa på ''Biskopen''. Talking head American Pale Ale från Williams brothers och Westerås by Day golden pale ale från Coppersmith's var allt jag hade tid med för att hinna med tåget tillbaka. En kul utflykt.
I brygghuset. |
En allsvensk arena i ett par månader till. |
Efter de båda resorna i österled var en storprovning nödgad för att bli av med ''all'' öl som ansamlats. Det här kom den stora panelen fram till:
Suröl
Coolhead Passion is really my passion 23 poäng
Dugges/Stillwater Tropic thunder 19 poäng
United gypsies Uramo 15 poäng
Trial & ale A cordial invitation 14 poäng
Funky fluid Carles gelato sangria 11 poäng
Mallaskoski Dark double berry sour 9 poäng
Brekeriet Pinkish 8 poäng
Hantverksbryggeriet Cassis 8 poäng
Brekeriet Vat no. 7 7 poäng
Stigbergets Summer wine 6 poäng
Som ofta när det gäller suröl är det verkligen högt och lågt. Jag gillade verkligen ölen i topp.
En av surölsflighterna. |
IPA
Stigbergets Harvest 22 poäng
Tuletorn Silm silm 21 poäng
Grebbestad Hazy series #1 21 poäng
Anderson's Yellow sabromarine 20 poäng
Ekerö New zealand 16 poäng
Keane Dellingr 16 poäng
Connecticut valley Cetus 15 poäng
Anderson's Westworld 15 poäng
Ofrälse 12 poäng
Benchwarmers/Ten hands The glitter factory 2 poäng
Stigberget revancherar sig ordentligt efter första klassens debakel.
DIPA
Stigbergets/Beak Bill 29 poäng
Fermen terarna Eat your greens 21 poäng
Pühaste Kosk 14 poäng
Anderson's Dank sinatra 9 poäng
Käbliku Tuulispask 6 poäng
...och visar att surölet bara var ett olycksfall i arbetet.
Mjöd
Jonas Lakrits 25 poäng
Dundulis/Smedsbo 34 21 poäng
Pet cat Rose 18 poäng
Suttungs Mjöd 12,5% '21 13 poäng
Jonas Surmjöd 12 poäng
Jag har aldrig hört talas om ett gushande mjöd, men så var det och det vann!
Imperial stout
Anderson's Seven seas of rye Wild turkey 25 poäng
Põhjala Pime Öö Islay 24 poäng
Neon raptor Lost cyclops 14 poäng
Coolhead Queen size choco jambo 10 poäng
Ujh man's Surematu kaštšei Vana tallinn '19 9 poäng
Guld och silver till Estland. Min engelska favorit fick nöja sig med bronset.
Några bonusöl blev det också i form av pilsnern Platan Desítka från Protivín, (imperial) berlinerweissen Made in singapore från Pühaste/Megobrebi och fruktölet Applehoff Cherry brandy BA från Anderson's. Väldigt kul kväll.
Det var hemester och sol så jag ''fick feeling'' och tog ett par öl. VHS the pintraiser IPA från Vakka-suomen och belgiska alen Special De ryck. När frun kom hem var hon ölsugen och hon drog ihop en flight berliner weisses som vi delade på och kom fram till följande:
Emmaboda Peachy beachy 5 poäng
Weldwerks Cherry cobbler 4 poäng
Sori Triple exotic fruit punch 3 poäng
Beer hunters Vadelma 0 poäng
Svenskt i topp och finskt i botten.
Obscent värre. |
Det var ännu en solig och varm dag när jag gick ut och ''täppte till de sista hålen''. När det var avklarat tog vi en Bolt till den stora och turistiga bryggeripuben Kochi aidad för en långsittning med god mat och ett otal öl. För min del: Kallis 4,9%, ljusa lagern New holland tallinn, New holland Dark lager, pale alen Lindprii, veteölet Nebula, Blond, Oktoberfest och Mmm... pilsner från det för mig okända Kolk brewery beläget i världsmetropolen Läänemaa 10 mil sydväst om Tallinn.
Därifrån var det inte långt till hamnen och färjeterminalen där en exotisk fruktöl intogs. Saku Kirss.
Det hade blivit dags att åka hem så det var bara att gå ombord. Vi hade mer fokus på buffen (som var bra, men med Viking buffe i färskt minne inte är bäst på Östersjön) men innan den drog igång slank en Landbier ned i form av Pootsman från Pühaste. Inne på själva buffen var det A. le coq Premium 4,7% som gällde. Sedan följde ett besök i tax-free-butiken där det inte fanns Ahlgrens bilar till min besvikelse och förvåning så det blev inget godis för min del, desto mer handlade Christian. Skralt ölsortiment. När grejorna dumpats i hytten gick vi ned (eller upp?) till puben där den värsta karaoke-''sång'' jag hört pågick så det blev till att ta med sig Lehe Hele laager ut på däck där vi kunde sitta i lugn och ro och titta på öar och skär som gled förbi. En god IPA i form av Absurd från Käbliku avnjöts också innan vi kröp till kojs.
Sammanfattningsvis en mycket trevlig turne i baltländerna som inte sved alltför mycket i plånboken eurokursen till trots.
Festivalen på lördagen började på den underliga tiden 16:00 vilket gjorde att man skulle försöka hålla sig nykter hela dagen. Jag började med en turfpromenad i solskenet. Kom till slut fram till sjöfartsmuseet som strax skulle öppna. Gick väl och lallade därinne ett par timmar och fick gå ombord på en gammal ubåt. Solen fortsatte stråla när jag sammanstrålade med Christian på en (pan-) asiatisk restaurant. Till den goda maten Gurkha premium lager beer från Hepworth & co.
Ett stenkast därifrån ligger ölbutiken Uba ja humal där vi gick lös bland hyllorna/kylarna. Tom och Richard anslöt även här. Som vanligt i civiliserade länder kan man avnjuta öl medan man handlar. De hade cirka 20 fat att botanisera bland. Nöjde mig med: Kanamaja Laager, Weird brew lab Tomato burst och Cristiano celato poncha ice cream sour från Funky fluid. Ok öl över lag. Vi tog en bil tillbaka till boendet och dumpade av våra tunga bagage. Buss tog oss till festivalen där allt var sig likt från dagen innan fast ännu mer folk.
Väl inne intogs: Flos alba ribes sour wheat ale with red currant från Birrificio italiano, Matador sour pineapple lime från Brewski,
cider/öl-hybriden Apple of my eye från Horizont/Budaprés, Ausma ginger mint ale från Labietis, Funk
2024 classic foeder aged american farmhouse ale från Mad scientist, Færgekro pilsner från Mikkeller, Golden iris hoppy blond ale från Mikkeller,
Oolong wheat från kinesiska No.18, Volta rhubarb + blood orange sour och Xata pale ale. Båda från North,
Pronto? prego! italo pils från Olarin, Söstrasadu red and black currant berliner weisse från Pihtla �llek��k, Purtse Brown ale,
Happy endeavours white session IPA och Supernova modern lager från Vaat,
Helles other people från To øl.
''Ungtuppen'' Christian kroknade och åkte ''hem'' men vi var ett gäng som gick tillbaka till Uba ja humal där kvällen avslutades med: imperial stouten Wednesday '23 från Cycle, Vibratsioon american wheat och pilsnern Rohelised niidud. Båda från det för mig okända estniska Viljandi vaadimees. Ok öl över lag och en trevlig dag. Jag gick hem och tog ett stopp på Hesburger det fick räcka så.
En bit att åka från Tartu. |
Vi var ute i god tid och tog en lokalbuss till tågstationen som kändes alltför avlägsen för en promenad med allt vårt bagage. Tåget kändes nästan som en spårvagn men tog oss de 18 milen nordväst till Tallinn på 2h 20min. Det regnade när vi kom fram och det var ont om tid. En visning var nämligen bokad på Põhjala som ligger en bra bit från stationen. Vi fick ta en bil dit, dels för att slippa bli blöta och dels för att hinna i tid. Ett överraskande stort ställe med souvenir/öl-butik och brygghus på markplan och en stor bar en trappa upp med en stor balkong utåt gatan. På själva visningen bjöds det på berlinerweissen Prenzlauer berg. Betydligt bättre och kortare visning än den vi var på dagen innan. Det var bara utlänningar på visningen... förutom guiden då. Efteråt gick vi upp en våning. Regnet hade upphört så det blev till att sitta på balkongen/uteserveringen. Minns att vi åt, men inte vad. Till maten: witen Udune, Punane laager, berlinerweissen Sun city och Pirniraks pear sour ale.
Visning på Põhjala. |
Anledningen till hela den här turnen var Tallinn craft beer weekend. En festival som arrangeras av Põhjala. Det var dock inte i närheten av bryggeriet utan vi fick ta en buss i tio minuter för att komma dit. Besökare (och utställare) från hela norra halvklotet var på plats (tror dock inte jag hörde estniska talas bland besökarna) och det var en viss köbildning, men det gick hyfsat smidigt att komma in. All öl ingår i biljettpriset och som alltid på såna här festivaler, fingerborgar. Trots lokalens storlek var det (åtminstone på lördagen) väldigt trångt. Det fanns en innergård där diverse food trucks stod uppställda. Betydligt större urval än tex festivalen i Helsingfors där det fanns flera food trucks, men alla hade hamburgare... Festivalöl denna dag var:
Patune pohl sour ale with lingonberry and spruce tips från Anderson's,
Klanbarrique Malmadura spontanious italian grape ale with unripe grapes från Birrificio italiano, Brewski Quadruple berry pie strawberry, blueberry ''rasberry'' & ''blackcurrant'',
Juice punch New england IPA från Frontaal, The fish needs a suzuki american light lager från Fuerst wiacek/Carnival, Wired & gold Barcelona weisse från Garage, Holy mountain Table Apricot 5,5% BA apricot sour, Horizont Hop session (IPA) callista, cascade, chinook & columbus, Eedeni aed sour wheat beer with cherry, raspberry, apricot and white peaches från det för mig okända lokala Humalakoda, Blanšš witbier with seabuckthorn, caraway, juniper från Humalakoda/Hiiumaa, Aperol ale 4,5%. Även det från Humalakoda. Tom yum mun soup gose från Käbliku, Mango bay mango milkshake pale ale från Mad scientist, Chicken house radler peach & apricot från Tuletorn, Kveikly now farmhouse IPA 5,3% från lokala Vaat och Chromaticity pale ale från Verdant.
Utsikt från vårt fönster. |
Soligt även denna morgon (och hela dagen) när vår färd fortsatte med buss 25 mil i nordostlig riktning och vi hamnade i Estlands näst största stad Tartu. Det var för tidigt att checka in men väskorna kunde åtminstone dumpas i ett bagagerum. Därefter gick vi till centralare delar av stan och slog oss ned på puben Pahad poisids uteservering. Till en lättare lunch följande brygder: sessionIPAn Vulinfrån Pühaste, Saku Originaal, ljusa lagern Karl friedrich 5% och The cream of dublin. Båda från Saku. Ok öl över lag faktiskt.
Nästa stopp var A. le coq (som för övrigt ägs av Olvi) där visning var inbokad. Billigare än priset som angavs på hemsidan dessutom. Ett par öl hanns med på uteserveringen i anslutning till souvenirbutiken. För min del Schramm Filtreerimata hele ölu och Schramm Tume eripruul. Som jag uppfattade det finns de ölen bara där så det var bäst att passa på.
Guiden var gammal och inte fantastisk på engelska men det gick det med. I museet vi blev visade runt i fanns en bar i ett hörn där vi tog ett par bärs efter visningen i form av: Mango pale ale och Summer ale. Inga höjdaröl.
Apostlahästarna tog oss till Andersons taproom. Enligt min research skulle det vara något annat ställe men det här var antagligen bättre. Den lilla baren låg under en korvmoj. En Catch up! chili fick det bli. Planen var att gå upp och hämta ned något från grillen, men det var låst fast det skulle vara öppet så vi drog vidare.
... till en asiatisk restaurant. Där var servicen långsam, men det fanns exotisk öl att roa sig så det kändes ok. Jag hann med dunkeln Tõmmu hiid från ovan nämnde A. le coq, Premium golden ale från nepalesiska Sherpa brewery och från samma bryggeri Premium lager. Jag fick fel mat så de bjöd på den rätten som var fel plus att Christian bjöd på tidernas godaste naanbröd. Jag har kanske aldrig varit så mätt och med andra ord helt sänkt.
Vi staplade bort till Pühaste kelder där endast en öl orkades med pale alen Laine från Põhjala. Antagligen dagens bästa. Vi var helt slut och kastade in handuken/gick ''hem'' och checkade in. I hissen upp till rummet stod det att den var ''för max 13 personer''. Vi var fyra + Christians och mitt bagage. Men den vägrade gå och gnällde på övervikt. Hur mycket åt vi egentligen?
Säga vad man vill, men deras ambassad är fin. |
Christian hade sovit över och när morgonen randades fick vi skjuts till Arlanda av frun. Där var det lika tråkigt som vanligt, men jag uppskattar det nya glasscafeet där man kan ''få'' milkshake i en väldans massa smaker. Billigare och antagligen godare än någon öl man skulle hitta på denna gudsförgätna flygplats. Litauen får mig alltid att längta tillbaka dit och Christian hade aldrig varit där så vi bordade ett flyg till Vilnius. Jag tog en SAS 10 years of aviation IPA från Mikkeller ombord. En liten besvikelse som jag minns det.
En inte alltför lång stund senare landade vi i Vilnius. De höll på att bygga om vid flygplats
en så man fick ta bussen till centrum från ett annat ställe än vanligt. När vi kom fram var det lite irrande innan boendet hittades. Trots den arla timmen gick det bra att checka in. Alltid ett plus i kanten. Vi vilade på rummet någon timme, Men det var svårt då det var ett bygge utanför. Till slut stack vi ut på stan och gick förbi en restaurant/bar. Menyn såg lovande ut så vi slog oss ned i baren. Tog en korv med pommes. Korven var en halvmeter lång och mycket god. Det fanns även enmeterskorvar, men då ökade även mängden pommes så det här var nog lagom. Till denna ''freakmåltid'' husets egna IPA 7f Light (vet ej vem som bryggt den) och smörbomben Bohemijos Tamsusis från Volfas engelman.
Craftwashing finns även i Litauen. |
Vi delade på oss ett tag men sammanstrålade igen på ölbutiken Gero alaus där vet inhandlades lite bärs men som vanligt i civiliserade länder kan man även avnjuta öl på plats. Det fanns bara bord utomhus och det hade börjat regna men vi slog oss ned under ett parasoll och intog Beta bangos Hazy pale ale från Švyturys och berlinerweissen Story weisse från det för mig okända lokala Basker brewing co. När Christian beställde en fatöl ''for outside'' (alltså uteserveringen) hällde bartendern/butiksbiträdet upp fyra liter.
Det kändes inte så lockande att gå i regnet så en Bolt tog oss vidare till en pub med det fantasifulla namnet Beerhouse där kvällen avslutades. Vi åt lite till och till maten: Juros kranto craft lager från Mažas, Labas vakaras porteris från Dundulis, hemska IPA Aštuonkojis från Alsteka, traditionella alen Kurkas från Dundulis/Birzu duona, Czech inn Lager 4,7% och Czech inn Dark premium som båda bryggs någonstans i Tjeckien. Sen var det bara att lulla ''hem'' i den ljummna huvudstaden.
Vi inledde vårt Hulken-maraton och medan Dr. Banner fick spelet i tid och otid passade vi att prova lite högst osomrig öl. Det här kom vi fram till:
Tripel
Lefort 18 poäng
Vicaris Rhum 17 poäng
Pirlot De liter van pallieter 13 poäng
Barlingbo Solberga 6 poäng
Nääs 3 poäng
Barlingbo Helgedomen S:t nicolai 3 poäng
Belgisk total dominans och klass-skillnad. Riktigt fin vinnaröl.
Imperial stout
Amundsen/Brew york 10th Birthday cake 12 poäng
Amager/Modern times Black nordic skies 8 poäng
Anderson's Seven seas of rye Wild turkey 7 poäng
Nils oscar/Varvar Solidarity 6 poäng
Village Phobia 10,5% 6 poäng
Coolhead Queen size choco jambo 3 poäng
Pühaste Waking fantasy 2 poäng
Stadin Katariina Barreled 2 poäng
Nio öl och lika många länder representerade. Estniskt och finskt i botten och en dansk-engelsk samarbetsbrygd i topp som var dagen enda fullpoängare. Kanonfin pastry-stout.
Double mangover (imperial) mango witbier från United gypsies var dagens bonusöl.
Vi petade i oss en sagolik frukostbuffe ombord med bland annat en smörgåstårta som såg underlig ut, men som smakade fantastiskt. Det var soligt när vi gick bort till spårvagnen och åkte till centrum där Alko i vanlig ordning besöktes och våra bagage fylldes upp. Vägg-i-vägg hade utan vår vetskap John scotts/Kopparbergs öppnat en bar. Det kanske inte låter så märkvärdigt, men det fanns gott om lokala gästöl och läget med uteservering mot torget kunde man inte klaga på. En Shady session (IPA) från Fat lizard ''avnjöts'' i solskenet.
Efter lite irrande hittades rätt spårvagn som tog oss några kilometer i nordostlig riktning till stadsdelen Sörnäs och Stadin panimo där en provning var inbokad. Av brygderna som ingick i den stora provningsbrickan tyckte jag bäst om lysande rökölet Prykmestar Savu tumma från Vakka-suomen som tydligen ägs av Stadin. Jag klämde i mig en Pacific pale ale medan vi väntade på bolten.
Något slags kraftverk (?) nära bryggeriet. |
... som tog oss ned till färjeterminalen med våra tunga bagage. En somrig (det är nog det bästa man kan säga) Koff Lime från Sinebrychoff slank ned innan vi gick ombord.
En Vautsi raspberry sour ale från Kakola intogs ombord. En liten folköl för €8,5. Inga konstigheter. För mycket laktos för min smak, överraskande goda Stadin American Session IPA och efter det utmärkta buffen Stadin American Pale Ale. En trevlig liten tripp på tu-man-hand och ett bra initiativ av frun.