onsdag 3 juni 2015

Öl i Libeň

I Google Translate kan man ta kort på text som sedan ''översätts''.
Vi smällde i oss frukost på båten och gick ut i regnet.
Ungefär tvärs över gatan låg ett cafe som satt ihop med en simhall. Utanför satt en skylt som indikerade att där fanns exotisk öl.
Vi fastnade därmed där någon timme drickandes ett par pilsner. Princ från Lobkowicz och ett öl jag efter lite efterforskning antar var Klášter Světlý ležák 12°. Inga höjdare, men till det priset, vem är jag att klaga?

Regnet upphörde lagom till att vår färd fortsatte.
Spårvagnen tog oss till mer centrala delar av Prag där vi åt någon snabbmat vid ett torg, dock utan öl till.
Det intogs istället på bryggeripuben Novoměstský pivovar som mest brygger folköl.
Varsin Ležák Tmavý fick vi i oss. Bra för att bara vara en folkis.

Jag turfade lite grann i värmen med Owe i slåptåg. Till slut nåddes centralstationen varifrån tunnelbanan togs till kvarterskrogen U rokytky där mat och några mer eller mindre goda pilsner från pålitliga Pivovar Svijany intogs: Rytíř ''Bitter'', Desítka och Kníže.
Därefter gick vi till O2 arena för ytterligare en match i HockeyVM. Betydligt bättre och billigare platser denna gång. Vi träffade även fem andra kollegor som bodde på ett annat ställe än oss. Sverige besegrade komfortabelt Lettland med 8-1.

Efter matchen fick vi stressa lite för att hinna i tid till den lilla källarpuben Napalmě (dock fanns uteservering). En laptop fanns i bagaget och nu var det en match i Allsvenskan som hägrade tack vare att det fanns wifi.
Denna match drog dock ut på tiden och hela fyra öl slank ned, nämligen: Ján 13° 5,3% från Wywar, Všerad Amber IPA 14°, Úněticke Pivo 10° och Únětické Pivo 12°. Bra öl och ännu bättre match. Ganska mycket folk här då de visade Tjeckien-Kanada på storbild.

Efter matchen drog vi till Beer geek bar som hade besökts ett par dagar tidigare. Medhavd mat gjorde följande öl sällskap: Aigua de canaletes från spanska Edge brewing Matuška Speciální Světlé 13° och från samma bryggeri California. Bra grejor alltihop. Taxi tillbaka till båthotellet.

Nästa dag blev det ytterligare en taxiresa till flygplatsen. Ett par öl hann man med där med där med. Dock dracks de direkt ur burken som ett djur. Pražačka och Černovar Černé. Båda från Rakovníku.
Sammanfattningsvis var jag glatt överraskad över de nya tjeckiska bryggerierna som inte bara brygger traditionella centraleuropeiska öltyper utan även experimenterar med utomeuropeisk humle och gör det bra. Minns dock inte att vi såg någon inhemsk suröl.

2 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Var det gott med tandsten dessert?

Läste rubriken lite väl snabbt först, "öl i Libyen". Det hade varit något det.

Jonas sa...

Helt ok, godare än vad det låter.

Ja, det hade varit något.