lördag 7 augusti 2010

Öl i Trondheim


Fem glada, men lite trötta gnagare; Stefan, Majsan, Knutte, undertecknad samt Tom(tomtom) hoppade vid tretiden i tisdags morse in i en bil och begav sig med destination Åre norrut. En massa olika öl dracks under de 63 milen och det var riktigt skönt att lägga sig att sova ett par timmar när vi på förmiddagen kom fram till vårt mål.
På eftermiddagen bastade vi (grabbarna i alla fall) i källaren på ’’vårt’’ hus.
Och när kvällen kom grillade vi på Åresjöns strand, gott, roligt och myggfritt! Naturligtvis drack vi en del ytterst delikat öl även här.
Efter den utsökta måltiden begav vi oss tillbaka till lägenheten som hade hyrts för en natt. Någon sista öl delades det även på innan vi gick till sängs ganska tidigt.

Jag tröck i mig sex överblivna kotletter som frukost på onsdagsmorgonen. Stackars Fajanen hade under kvällen/natten blivit magsjuk och var helt ur slag under större delen av resan. Han var nog den enda av resenärerna som gick ned i vikt under den här turneen.
Bilen rullade vidare de sexton milen till Trondheim där Scandic där vi bokat ett par rum invaderades av diverse AIKare.
Kanske 100 meter från Hotellet låg en vinmonopolet-butik (med dess sinnessjuka priser) där Majsan, Tom och jag shoppade loss. 1902nkr gick kalaset på för min del. På väg tillbaka till hotellet kolapsade min väska under vikten av all öl och mjöd. Som tur var åkte vi bil på denna resa. Köpte väskan i Krakow i vintras, Gabol heter väskmärket som inte klarar lite seriöst ölresande.
Efter att vi lastat av de dyra varorna drog vi till vänsterstället Ramp där vi även åt. Mycket flasköl från Norges mindre kända bryggerier fanns att välja på.
Först gick vi på fulölen med en varsin Dahls. Det stora bryggeriet såg man från uteserveringen, så även om det var makroöl var den i alla fall lokal.
Hela resans ölanteckningar verkar ha försvunnit konstigt nog. Jag för in dem här om de skulle dyka upp. Ett mysterium. Istället blir det namedropping. De övriga grabbarna dök även upp och gjorde oss sällskap i värmen. Stabburøl från Atna.
Berentsens Økologisk pils
Kvamsholmer från Inderøy.

Efter denna uppvärmning gick vi tillbaka till hotellet för en stund. Tom var fortfarande illa där an och tog ingen mer öl under matchdagen. Det gjorde däremot jag och Majsan på Den gode nabo som var svår att hitta tack vare Rate beers felaktiga karta. Deras uteservering var svårslagen; en flytbrygga i Nidelva där vi satt och sippade på dyra droppar i den högt stående kvälls-solen. Bah humbug 5% från Wychwood och utmärkta Pilegrim från Kinn.
Lerkendal ligger långt från centrum så vi gick dit i god tid och kunde hämta ut allas biljetter utan köande eller andra svårigheter. Det fina vädret var som bortblåst och regnet strilade istället ned. Som tur var fanns det platser under tak inne på arenan. ’’Svenska mästarna’’ (som nu inte gjort mål på fem matcher) skämde ut både sig själva och sitt land och Rosenborg kunde lätt gå vidare med 4-0 totalt.

Tröst fanns dock att finna på bryggeripuben Trondhjem dit Majsan, Knutte och jag styrde våra tunga steg. Trondhjemspils, Pale ale, Bitter, Porter, Indian summer ale och Amber hanns med innan de stängde. Riktigt kul människor fanns det att snacka med här även om ölen ej var av toppklass.

Under matchdagen träffade vi en gnagare som jobbade på det av Carlsberg/Ringnes ägda Dahls bryggeri i östra delen av Trondheim. Han lovade oss en mini-rundtur på torsdagen. Det såg väl mest ut som det gör på stora ölfabriker med flaskor och burkar som åker fram och tillbaka i en rasande fart.

Vi skulle även kolla ölsortimentet i en livsmedelsbutik innan vi begav oss hemmåt. I Norge får de i likhet med Finland sälja öl med max 4,7% i vanliga butiker. Sortimentet var riktigt illa, och dyrt (så klart). Bara Stefan köpte med sig ett par sorter.

På vägen hem tog vi vägen över Sundsvall där vi åt och tog en öl på Irish pub. Den väldigt ljusa Blondinen närmare bestämt. Några vinmonopoletöl smakades också av i bilen på vägen hem.
Öl i Stockholmredaktionen ber att få tacka alla övriga resenärer för en kul resa trots allt.

2 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Hur var Trondheim annars, hann ni se något? Jag är väldigt sugen på att åka dit vid tillfälle.

fajanen sa...

Det lilla jag hann se av Trondheim lovade gott. Väldigt mysig stad. Tyvärr såg jag inte mycket alls av staden pga min mage som krånglade. Även bilvägen mellan Åre och Trondheim var väldigt vacker.

@Jonas: Tack för en trevlig resa. Många öl kunde du trycka i dig.