fredag 8 augusti 2008

Öl i Ålborg

080801: Ännu en morgon/förmiddag, ännu en tågresa, denna gång ''gick färden'' till Ålborg, en ännu mindre stad än Odense till och med. Vädret var som vanligt strålande och det var inga problem att hitta det b&b vi skulle bo på. Vår packning lastades av på rummet innan vi stack ut på stan för att kolla lite samt ta ''någon'' öl. Bira fanns att tillgå på John Bull pub som låg vid en hamn eller något liknande.
B.B.Bohemia beer som säkert heter något tungvrickande i hemlandet,var så klart en tjeckisk pilsner. Från Budejovicky mestansky (det andra, andra Budweiser). Flaska, inte särskillt spännande bara ett intetsägande exempel på stilen.
Ett lokalt (antar jag) bryggeri hade några fat här också; Nibe bryghus Styrbord, det fanns inget på kranen som indikerade vad det skulle vara för typ av öl.Majsan hade redan beställt deras porter,så döm om min förvåning när denna också var svart.En helt ok stout,ganska söt,karamell med kaffetoner.
Clipper från samma bryggeri med maritimt tema.Inledningvis inte så god,men ju mer den värms upp desto bättre blir den.Tydligen ska det vara en APA,det hade jag inte gissat.
Carl's-produkterna från Carlsberg,med sina snygga old-school pumpclips/etiketter är inte särskillt upphetsande tyvärr.Här fanns en med det informativa namnet''Ale'',en mörkt bärnstensfärgad tam brygd,något metallisk.Mer humle skulle inte skada.
Robert Burns från Belhaven,en medelmåttig bitter,något sämre än de som brukar pumpas upp på Akkurat,med desto billigare.Inte helt fel dock.
Svaneke Classic,den bästa av''klassikerna''så här långt på denna resa,betydligt smakrikare än de tidigare,men jag väntar mig mer från ett mikrobryggeri.
B.B.Bohemia beer Dark,bortglömd.
Vi gick hem&tog fyra timmar's ölfasta innan det var dags för andra halvlek av dagen.Vi hade tidigare under dagen gått förbi ett ställe med det homoerotiska namnet''Cafe chic''där det skulle finnas en del öl.När mörkret började falla gick vi dit för mat&dryck först Tilburg's Dutch brown ale som enligt Rate beer bryggs av De koningshoeven.Detta är väl inget trappistöl?Lite förvirrande.Den mest välsmakande kommersiella brown jag druckit i år var det dock.Ganska söt&maltig arom,smaken likaså,karamell.Välkomponerad.
Slutligen en skunkbomb;Carlton Cold-filtered australiensiskt makroblask i genomskinlig flaska.Ingen annan smak tränger igenom skunken.Hur länge har den stått?
Roligare än så blev det inte denna dag.

2 kommentarer:

Jonte sa...

Missade du både The Wharf, Ölkonsortiet och Sögaards Bryghus eller var ni kvar fler dagar? Kom själv hem från Aalborg igår.

Jonas sa...

Japp!Men jag vill tillbaka.