lördag 23 mars 2019

Öl i Portugal del III-Aqui nasceu Portugal

Varmt och skönt denna dag när vi tog oss till Campanhã. Det var ett tag kvar till vårt tåg skulle gå (det gäller att hålla isär ankommande och avgående) så vi gick in på ett cafe. Minns inte var frun åt, men jag tog en väldigt god croissant. Till den en inte lika god Super bock. En fulöl som finns överallt i landet och som bara är en vanlig ljus industrilager och ingen bock.
En dagsutflykt Guimarães sex mil nordöst om Porto stod på schemat. Ett pendeltåg som hoppade över flera stationer tog oss dit. En väldigt fin liten stad där landet grundades en gång i tiden. Eftersom man liksom Sverige lyckades hålla sig utanför andra världskriget finns det många gamla byggnader kvar över hela landet.
Det hade blivit dags för lunch och vi tog bara något ställe på måfå utan en tanke på öl. Flera exotiska sorter fanns dock att välja på. Huvudrätten var som en blandning mellan hamburgare och Porto-specialiteten Francesinha. Underligt men gott. Ölen som avnjöts i skuggan på uteserveringen var Nortada Vienna lager, Nortada Brown porter och Super bock Munich dunkel. Godare mat än öl.

Behaglig väderlek.

Långsamt tog vi oss upp till stationen via de soldränkta gatorna.
Det var ungefär 1,30h tills nästa tåg skulle gå så det fanns gott om tid att sippa i sig en Super bock ''Stout'' som tydligen är överjäst. Schwarzbier brukar smaka betydligt bättre än så här.

Tåget tillbaka till Porto var sannerligen inget snabbtåg, men till slut kunde vi gå upp för ännu en backe och in på bryggeripuben Levare. Ett ganska stort ställe med två våningar, uteservering (det var dock för kallt att sitta där efter solnedgången) och själva bryggeriet fullt synligt bakom baren.
Brown porter, Pilsner, Lager och Hot marshmallow. Jag var glatt överraskad av detta ställe.

Vi tackade för oss och drog vidare till Letraria med sin trevliga (och snygga enligt frun) personal som besöktes kvällen innan. Letra Bohemian pilsner, Yria #5 session baltic porter, Caught in a mosh från det för mig okända inhemska Opo 74 och slutligen D'os diabos Strong bitter.
En riktigt trevlig dag var över och det var bara att gå ''hem'' och lägga sig.

Inga kommentarer: