fredag 9 november 2007

Öl i Helsinki delII-Bryggeripubar

071102:Efter att''frukosten''intagits låg Majsan kvar&sov lite till,medan jag gick ut för att handla lite(skivor,Beers of the world&en bok).Vid elvatiden träffades vi och åt pizza. Siktet hade ställts in på innecentrumet Kammpi där det fanns en bryggeripub vid namn Bruuveri som tyvärr bara hade en av sina egna öl för tillfället,men en del annan exotisk öl.T ex.Marsalkka IVA,Marsalkka4,6&Rokrammi pils.Alla från Saimaan panimo(who?)&alla ljusa underjästa.Pilsnenern hade väl lite mer humlebett än de andra, men inte så kul. Deras egen stout då?Eller ''Staut'' som det tydligen heter. Verkligen ingen höjdare. Vi avvek från platsen... och styrde stegen mot färjan till Soumenlinna, som djurgårdsfärjan fast den inte gick lika ofta. Det tog väl en kvart kanske innan man var ute på en liten ö där bla en bryggeripub huserar.En ubåt fanns även här ute som vi gick för att kika på.Ganska coolt,men det hade blivit för mörkt för att ta kort tyvärr.
Cirka fyra timmar efter vår förra öl kunde vi äntligen stega in på Suomenlinnan panimo(det46:e bryggeriet eller bryggeripuben jag besöker).Höpken Pils som antagligen skulle smakat bättre om ett halvår i solgasset än en vintereftermiddag som denna.
Coyet Ale.En bitter enligt Rate beer.Hade varit omöjligt att gissa då den serverades närmast iskall.En bitter!På bryggeriet!Skrämmande.Kan inte ge något rättvisande omdöme.
Det samma får nog sägas om Helsinki-portteri.Plus att det är en porter...
Vi tog färjan tillbaka till sta'n(stadin)&marcherade raskt upp till Oluthuone/Kaisla där vi hade varit ett par gånger kvällen innan.
Genast höjdes kvalitetsnivån på ölen samt på hur den serverades.Saison de Pipaix från det för mig okända bryggeriet Vapeur i Belgien.Vi delade på en75:a.En av de bättre kommersiella saisons jag druckit.Komplexiteten ökar ju mer man dricker/ju varmare den blir&man hittar alla möjliga smaker/toner.Dock inte i klass med Nögle ö.
Vi delade även på en till75:a från Belgien;Lou Pepe Gueuze'04.Det var antagligen dyrt,men vad gjorde väl det en kväll som denna?Är det semester så är det.Ganska snäll för att vara en Cantillon.Men som alltid väldigt''torr''&komplex.
''Gingers beer''hette en polsk mellanöl som var bryggd på ingefära antar jag.Ganska,kanske för söt.Udda minst sagt.Bryggeriet hette Belgia
Slutligen Kapuziner weissbier Schwarz.Dunkelweizen i all ära men här hade man sannerligen inte snålat med den mörka malten.Det var verkligen en schwarzweizen.Kommer tyvärr inte så noga ihåg hur den smakade.
Se'n fick det vara nog.
Relaterade länkar:
www.panimo.com/oluet.html

Inga kommentarer: