onsdag 28 november 2007

Öl i Wien delI-Einstein

071123: Pütte, Tony, Chewie samt undertecknad flög som vanligt fràn Nyköping. Och kors i taket, på denna tråkigaste av flygplatser fanns ett exotiskt julöl: Eriksberg närmare bestämt. Ett överaskande gott wieneröl från Carlsberg. Denna gång till "Wien" eller rättare sagt Bratislava. Det är inte ens i samma land! Efter mycket om och men kom jag (vi) efter sexton års frånvaro åter till Österrike. Då sòm nu var det huvudstaden som skulle hemsökas.
Flygbußen anlände till U-bahnstationen Erdberg varifrån vi tog oss till Währingerstraße/Schottentor där vi skulle bo. Klockan hade blivit ganska mycket så någon proviantering hanns ej med. En julmarknad på Rådhusplatsen gick vi istället på. På väg dit åt vi pizzaskivor i tunnelbanan. Där fanns exotisk, men dock smaklös öl direkt ur burken och iskall. Omöjligt att göra en objektiv bedömning. Zipfer Märzen var det i alla fall. På julmarknaden såldes möjlig dynga såldes, tämligen ointeressant.Jag försökte hitta den krog som skulle finnas här.Efter mycket idogt sökande hittades puben Einstein vars huvudleverantör Hirter var för mig okänd.Först ût var Privat pils,lite överaskande så var den mer tjeckisk än tysk till stilen,men inget vidare.Jag SMSade de övriga resenärerna som hade druckit glühwein om vart de skulle komma vilket de gjorde.Hirter1270var ännu ett fatöl ett ganska maltigt&fint wieneröl.
Zwickl skulle det drickas en del av under denna resa,först huvudleverantören Hirter's exempel på denna ofiltrerade underjästa öltyp.
I Tyskland har jag alltid vid zwickldrickande blivit serverad i stein.Så icke i Österrike.
Överraskande ljus,som en ljus ofiltrerad lager,fast maltigare,inte speciellt besk dock.Gott!
Morchl hette deras mycket fina dunkel.Tyvärr var den slut på fat,så det fick bli på flaska.Mycket rostat,men man har inte heller snålat med humlen.De två sista ölen lämnade inga bestående men eller minnesbilder.De var dock i kronologisk ordning;Schlägl Bioroggen4,9%,Weitra Hadmar5,2%.
Relaterade länkar:
http://einstein.at/cms/de/fb/2

Inga kommentarer: