torsdag 5 mars 2009

Öl i Paris del V-The final insult

080326: Eftersom Ölparis inte hade så mycket mer att erbjuda var vi supersvenniga och åkte upp i Eiffeltornet och glodde lite. Lite dimmigt var det, staden sträckte sig så långt man kunde se åt alla håll. 12 euro kostar det att åka ända upp.
Överraskande många dårar som gick. Hade man varit tjugo år yngre kanske man hade haft tillräckligt med överskottsenergi för att känna sig manad till dylik galenskap.
Vi återvände till''Akademin''där vi skulle hade en belgian strong ale-provning.Men först en uppvärmningsöl&mat.Ett fat som hade missats dagen innan var St.Louis Premium faro.En massivt sötsliskig lambic,det värsta på länge.
Min mat var inte så mycket att orda om, men Majsan valde något hon sent skulle glömma. Kuk med pommes.Jag vet inte vad det var för stackars(o)djur som hade fått sätta liv&lem till,men det var inte så gott tydligen.
Provningen då?Jodå den gick som följer:
Huyghe La guillotine 5poäng
Caulier Bon secours Blonde 5poäng
Silly La divine 2poäng
Silly Double Enghien Blond 0poäng
Ingen var speciellt bra.Alla var spritiga i någon utsträckning,några år på lagring skulle säkerligen göra samtliga dessa öl gott.
Enghien var riktigt illa,det värsta jag druckit från Silly(Pink killer inkluderad!).La divine har någon konstig chokladton.La guillotine smakar mycket men inte särskillt bra.

ALLA öl på det gär stället serverades i sina rätta glas,även allt som inte var belgiskt,all öl var färsk,servicen var kanon.Egentligen det enda stället(tillsammans med Falstaff Montparnasse)jag kan rekomendera på denna resa.Dessutom hade dom de''hetaste''bartendrarna i mannaminne.
Domen över Ölfrankrike blir hård;de har mycket att jobba på i sin ölkultur.Ölkrogarna lutar sig för mycket mot ett stort belgiskt sortiment(som finns''överallt'')istället för att ge de inhemska mindre brygerierna chansen.Dyrt är det med öl också.Antagligen finns den någon skatt på den som det ej finns på vin.Jag kommer inte tillbaka.Ett plus är dock att det finns öllistor överallt.

Slutligen tog vi oss tillbaka(för tredje&sista gången)till Le sous-bock.
Felet med det här stället är inte svårt att lista ut.Det finns två ölmenyer&i den ena av dom är sidan/sidorna med fransk öl urriven.Inget kylskåp finns att titta i heller,så det är svårt att veta vad som finns.När man väl får tag i den kompletta öllistan så är väldigt mycket slut(hur gick det till?)&väldigt mycket gammalt(pga att ingen vet vad som finns!).
En sista öl blev det dock;Abers Ouessane bière aux algues,eller algöl som vi säger här i Sverige.Jag vet inte om det smakar alger men inte särskilt upphetsande i alla fall.

Sista dagen:En storhandling på La cave à bulles var inplanerad innan planet skulle gå,men butiken var så klart stängd just då så vi gick istället till närmaste(?)livsmedelsaffär för att inhandla öl.Fulöl närmare bestämt bla malt liquor.Vilket antiklimax.
En öl på stan fick man trösta sig med i alla fall.En liten Meteor Lager på fat som väl var som väntat får man lov att säga.
Hej då Paris,vi ses ej igen!

Inga kommentarer: