fredag 28 januari 2022

Öl i Franken del IV-Fünfzehn seidla stieg

Klockan var ungefär nio på morgonen denna lördag när vi med U-bahn hade tagit oss till Nordostbahnhof för vidare transport. Lite chockade stod vi på perrongen för regionaltåget i solskenet. Man skulle kunna tro att det var 21 istället för 9, folk stod och drack öl/sprit/vin och många var redan bra på pickalurven. De var där i samma ärende som oss, men verkade ta det hela mer med en klackspark. Det hade nämligen äntligen blivit dags för Fünf-seidla-steig®. Det har stått länge på min bucket list. En vandringsled mellan fem bryggeripubar på landsbygden. En hel del nivåskillnader så man bör inte vara helt invalidiserad om man ska ta sig an detta på en dag. Enda veckodagen alla fem har öppet är just lördagar så vi fick passa på. Den livliga tågresan på några mil i nordvästlig riktning tar cirka 40 minuter. Det går bra att gå av i någon av världsmetropolerna Weißenohe eller slutstationen Gräfenberg. Vi valde det senare alternativet och leden inleddes med en lång brant backe till första stället Friedmann. Fränkisches landbier, dunkeln Ritter wirnt trunk och Pils intogs där. Stabila lageröl.  Det var soligt och rent idylliskt och vi satt på uteserveringar på alla fem ställen.

Brauerei Friedmann.
Weißenohe

Nästa stopp var Lindenbräu där vi även käkade i solgasset. Vollbier och Fritzle naturtrüb. Kanonfin öl och mat

Min bror&jag.


Låång promenad till nästa ställe som var Elch-bräu och jag åt även där, minns ej vad men gott var det för att inte tala om ölen sen... zwickeln Nix amore, Dunkel, Pils Naturtrüb, APAn Ale aus hinterwald. Det här stället var min favorit av de fem. Hit borde man skicka folk som''inte tycker om lager''. De har även destilleri.

Inte så långt till Privatbrauerei Hofmann som vi hade passerat en gång. I en stor gemytlig trädgård med en massa bord/bänkar. Mycket folk men vi lyckades hitta sittplats i solnedgången. Naturtrübes helles och Export dunkel underhöll.

Sista stoppet var Klosterbrauerei Weißenohe där vi i skymningen slog oss ned på uteserveringen. Ölen här var: Weissenoher Pils, wienerölet Altfränkisch klosterbier, ljusa alen Thirsty ale summer, Classic export och Bonifatius dunkel. Fina grejor.

Tågen gick en gång i timmen vilket får anses som godkänt ute på landet. Livat även på tåget tillbaka till Nürnberg men inga skandalscener. Väl framme avslutades kvällen på värdshusen Hütt'n där en Hausbräu Dunkel intogs. Tror inte de brygger själva. Vi hade tur med vädret, soligt, men inte för varmt.

Inga kommentarer: