tisdag 2 februari 2010

Öl i Åbo

Vad gör man när det är kallt hemma och det känns som att vintern aldrig tar slut? Åker någonstans där det är ännu kallare förstås! Båtresan var ej så mycket att orda om. Tidigt på morgonen var vi (festfolket) framme i Finlands femte (!) största stad. Från båten var det en bra bit upp till centrum där vårt hotell låg. Som tur var var det ''bara'' 10 minusgrader. Praktiskt taget djupfrysta kom vi äntligen fram, men att ta sig in gick ej för sig förrän klockan 16. Ett närliggande cafe fick bli vår tillflyktsort. En riktigt god frukost intogs där. Som tur är öppnar krogarna ännu tidigare i Finland än här så vi slapp frysa mer än nödvändigt. På väg till puben fanns en välsorterad skivbutik där några plattor inhandlades. Krogen Uusi apteekki låg på andra sidan Aura å. Vad som var så ''uusi'' för stod vi aldrig då stället såg minst sagt old school ut. Kändes som om hela stället var influget från Tjeckien. Riktigt skön lokal. Ölen då? Inget jätteimponerande sortiment, men klart överlägset Viking line. Ett par fatöl slank dock ned; Klášter Cerny, samt Kievari Espi från Laitilan Wirvoitusjuomatehdas (Lahtis läskedrycksfabrik). Det överlägset bästa jag smakat från detta bryggeri för övrigt. Något brittiskt skulle det nog föreställa.

Nästa stopp var det närbelägna pampiga Old bank där vi blev sittande en bra stund. En bartender som var väldigt duktig på svenska var inget minus. ''Koff 3'' och Aura från Hartwall var två lättförglömliga ljusa lagers. Sedan var det dags för tjeckiskt igen Klášter Tmavé Ležák 11°. Jag har ju alltid inbillat mig att ''lezak'' någonstans betydde typ ljus (svetly), men i själva verket är mer i stil med ''mellanöl''. Vi kom i alla fall fram till att denna flasköl nog inte var samma som fatet jag intagit på ''Apoteket''. Den här smakade mer som dillchips, eller dilldip. Marginellt godare än det låter...
Ett steg upp från detta var Oxfordshire blue från Ridgeway. Betydligt trevligare än de flesta av deras ''tomte/ren-öl''. Lite överraskande fanns även en liten flaska Struiselensis som bara låg och väntade på att bli uppdrucken av oss. Antagligen mer av en sommarsvalkare än en vintervärmare. Riktigt bra, bara snäppet sämre än Rodenbach.

Det var fortfarande några timmar kvar till vi skulle bli insläppta på hotellet så stegen styrdes till bryggeripuben Koulu (skolan) som var inrymd i en gammal ståtlig skolbyggnad. Ett glas Lehtori fick göra den bisarra maträtten sällskap. En ok ljus lager till en ok portion mat.

Hotellet skulle snart öppna och på väg från skolan gled vi in på alko där det storhandlades sahti mm. Underbart att slippa tänka på flygets viktgränser och bara plocka med sig en stört tung väska.
Efter att släpat med sig densamma något kvarter till hotellet var det bara att lasta in sahtin i kylskåpet (då det är en kylvara). Någon timmes skönhetssömn gjorde oss gott och nu var vi redo för kvälls/nattskiftet. Kvicksilvret hade nu krupit ned till uppfriskande -15 grader. Lite pengar togs ut och vi var på väg till bryggeripuben Herman. Vi kom dock ej så långt, Teerenpeli hade en pub i stan så det blev en sväng in dit för ett öl jag en smakat eller hört talas om förr, Pakkaspaavo en för söt mellanöl av något slag.

Vi förtsatte färden ned mot Herman, men även den här gången blev det ett misslyckande. Sunkhaket som hette något i stil med Rokkikluubi hade ett kylskåp som visade sig innehålla några exotiska brygder, Brooklyn Summer ale till exempel. Ingen höjdare i svinkylan. Mer sommaröl i kylan i form av Koff Surfer, ännu en lättdrucken ljus lager. Slutligen den alkoholfria Nikolai Tumma från Sinebrychoff. Ett liveband fanns på plats och förgyllde tillvaron. Jag köpte deras demo och snackade en del med trumslagarpojken.

Planerna om Herman hade nu definitivt avskrivits och vi gick istället tillbaka till Koulu där Maisteri och Ope fick avsluta en lång dags ölande. Inga höjdare, men porr för en tickande dåre som undertecknad. Lite asiatisk sjukt stark mat på rummet fick avsluta finlandsvistelsen för denna gång.
Båten hem gick tidigt nästa morgon. Lyxhytt (de har kylskåp) hade bokats för att få hem Sahtin välbehållen. Tungt att dra ''skiten'' i all snö, men det var antagligen värt det.

1 kommentar:

fajanen sa...

Fasen du har ju vart på fler öl ställen i Åbo än vad jag har varit. Jag är ju ändå född där.

Verkar ha varit en kul ölresa. Synd att du inte hittade godare öl bara.