tisdag 26 april 2011

Öl i Finland

Svärmor fyllde år, och för att fira det åkte alla hennes barn med respektive på helsingforskryssning.
Ölutbudet på båten var ganska skralt, men en exotisk brygd (plus en taxfreeöl) hade puben lyckats skaka fram; den alldeles för snälla Le coq Porter.
Det blev därmed ganska tidig nedbäddning för att vara i form till de cirka åtta timmarna man har på sig att prova lokala brygder samt att handla med sig dylika hem, i land.

Vi skulle ta en guidad busstur i stan, men den var försenad, så det fanns tid för en alkoholfri hemsk öl på själva färjeterminalen. Nikolai Tumma lager.

Bussen tog oss till Sibeliusmonumentet där jag hoppade av och fortsatte till fots till William K. Kurvi. En bra bit att gå men det var i alla fall öppet och man kunde äntligen få sig lite öl. Coyet Ale från Suomenlinna; nästan orange. Ofiltrerad och med väldigt mycket kolsyra. I övrigt brittisk så det förslår med hyfsad beska.
Koskipanimon Sima; väldigt svag mjöd (5%). Servaras med citronskiva och ser ut som cider. Söt och snäll. Honungs-smaken är relativt blygsam.
Corsto maltainen från Karhupanimo; sträv och allmänt hemsk till att börja med, men utvecklas mycket positivt medan den värms upp. Lite tråk-brittisk dock. Kolatoner och en del sötma. Fudge i eftersmaken. Jag hade gissat på ESB, men i själva verket klassificeras ölet som en Pale ale.
Alpha dog 4,5% från Brewdog; askfat någon?
Keisari EloWehnä 5,3% från Nokian panimo; vet inte om det ska föreställa H-W eller wheat-ale, men någon höjdare var det ej.

Dagen till ära var alko påskstängt (till skillnad från bolaget som var öppet i lördags) så det blev till att gå till livsmedelsbutiken Kmarket för att göra ölinköp. Antagligen var ölutbudet större än på monopolbutiken även om biran som fanns till hands inte var lika spännande kanske. Ett gäng 4,7or och 4,5or fick jag med mig hem i alla fall. Var personligen mycket nöjd hur som helst.
Ett sista ölstopp hanns med på Villi wäinö. Kievari Humalainen från Laitilan Wirvoitusjuomatehdas (just det); ljus och lite grumlig, antagligen är den ''grovfiltrerad''. Obalanserad, knäckebröd, markerad efterbeska.

Hemresan var i stort sett befriad från skandalscener.

Inga kommentarer: