tisdag 24 april 2018

Öl i Quebec del VII-Le vestiaire gris

Ännu mer turfande denna förmiddag än den förra, bland annat på en öde ö.
Efter allt gående slog jag mig ned i baren på bryggeripuben Les soeurs grises (som INTE betyder de sura grisarna). Ganska mycket lunchgäster, hade ätit strax innan. Flertalet öl fanns att botanisera bland. Jag hällde i mig följande: Marquis de vaudreuil, La marguerite, Camélia, L'appât-si-noir och Ginger. God öl till humana priser. Svårare än så behöver det inte vara.
Radiohuset
Efter den obligatoriska halvtidsvilan bordades en buss till stadsdelen La petite-patrie där väl insuttna men glest besatta puben Le vestiaire (garderoben) är belägen.
I vanlig ordning inmundigades flera öl. Denna afton: Saison enigma från L'hermite, Croix-noire 4,7% Des beaux prés, Dominus vobiscum blanche från det för mig okända bryggeriet Charlevoix beläget 36 mil nordväst om stan. Rousse douce från L'alchimiste. Allt smakade bra utom den sistnämnda.
Det fick räcka för denna dag.

söndag 22 april 2018

Öl i Quebec del VI-Ännu en bryggerifri dag

Dagen inleddes med lite Turfande i förstaden Longueuil och lite i Centrum. Inte särskillt mycket ölställen i Downtown, men ett är iallafall kedjan Bier markt som finns i tre provinser.
Jag besökte ett av deras hak i Toronto för några år sedan. Detta var liknande fast mycket större. Lite själ-löst kanske, men ganska ganska stort ölurval. Maten här var antagligen det godaste jag ätit i år så här långt. Beställde carbonara som tydligen inte hade något med pasta att göra, men fantastiskt gott var det iallafall. Till den goda maten, följande mer eller mindre goda öl: 1815 från det för mig okända Frampton brasse beläget 30 mil nordöst om Montreal. Big ben porter från Brasseurs du monde, Brise du lac från Archibald, Les trois mousquetaires Weizenbock.
Halvtidsvila på hotellrummet följde i vanlig ordning.


Ölen var bättre än bilden
På kvällen besöktes vad jag först trodde var en bryggeripub, men det visade sig vara bryggeriet Siboires krog i Montreal. Mycket folk för en måndagkväll, men ändå gott om plats på detta stora ställe.
Drack sex av deras öl och tyckte de var bra över lag. Dessa var: belgiska alen Raison merveilleuse; något disig. Frisk med belgiska toner. Ren i smaken, om man nu kan ''säga'' det om ''belgisk'' öl. Riktigt bra belgisk sessionIPA.
Mrs.pepperpot; Grumlig. Vete fan hur man ska beskriva aromen, men det luktar inte illa iallafall. Ska föreställa en wit med rosepeppar. Inget jag hittar. Något metallisk. Drar åt hefeweizen  som så många andra ''belgiska'' öl. Blir bättre när temperaturen ökar. Ok faktiskt.
Calvaire (pale ale); bärnstensfärgad, inte mycket till doft. Smakar väldigt engelskt, rena smaker vilket antagligen inte är det lättaste när man brygger en stil där det inte är mycket humle och alkohol att gömma felsmaker bakom.
Capricieuse; stilen är enligt tavlan på väggen ''americaine de ble'' (american wheat på ren svenska). Står på Rate beer som wheat ale. Jag tycker med det var som en helt ok wit. Lite mer kropp hade jag personligen velat ha, men detta är ett lätt öl och man får ta det för vad det är. Tydliga citrustoner utan att någon fruktskiva hängde på glasets kant. Ok öl.
Quaker stout; gräddigt beiget skum. Mycket mörk malt i aromen medan smaken domineras av kaffe. Svartmaltoch choklad i eftersmaken. Mums!
Ingénieuse (IRA); rubinfärgad maltig version av en ölstil jag sällan gillar. Ganska stiltypisk och välbalanserad.
Ölen var ok över lag. Servicen var bra så länge bartendern Julia jobbade, sedan gick de snabbt utför...
En stillsam afton.

onsdag 18 april 2018

Öl i Quebec del V-Bryggerifri dag

Mulet när jag tog tunnelbanan åt nordväst och hamnade till slut i stadsdelen Petite italie där krogen Vices et versa är belägen. Det var dagtid och många småbarn där (och en dyngrak italienare). Intog följande brygder i baren: Franken durst från närbelägna Isle de garde: Disig, relativt smakrik och frisk. Riktigt bra ljus svag lager (3,8% tror jag den låg på). Dunham Propolis ''saison'' miel; ljus och något disig. Kände inte av någon honung (miel), belgiska toner, välbalanserad. Något mindre kryddig än vad saisons brukar vara. Klassificeras som en speciality grain. Riktigt god.
Bébé dragon från Les grands bois (storskogen?); ljus och mycket disig. ''Svettig'' humlearom. Lite tunn, men det är väl att vänta av en sessionIPA. God annars med trevlig humleprofil. Les Trois Mousquetaires (även kända som LTM) Blonde helles; klar och gyllene. Vet inte vad en utbildad öldomare skulle kalla det, men den smakar som vätskan burkchampinjoner ligger i. Någon slags odefinerbar julkrygga smakar det också. Gillade inte denna, inte ren i smaken. Isle de garde Saison brett 5,4%; gul, disig och vagt ''belgisk''. Jag brukar tycka brettsaisons är jättegott, den här drar dock för mycket åt hefeweizen-hållet för min smak.
La sottise 5,3% från Dunham; obalanserad, för mycket bitterhumle, annars helt ok. Ganska frisk.
Schysst ställe, med trots allt över lag helt ok öl. ~30 fatöl och en del flaskor.
Imperial piercing

När jag kom tillbaka till ''mina kvarter'' slank någon slags asiatisk mat ned på Pizza express. Denna sköljdes ned med Boréale Rousse. En ok amber ale.
Vilade upp mig på hotellet några timmar innan det var dags att ge sig ut igen.

Kvällen tillbringades på Bières et compagnie som jag hade besökt tidigare. Hade dock glömt att man var tvungen att beställa mat för att få dricka alkohol. Inget ont om maten, men hungrig var jag verkligen inte. Konstigt nog fick även öl plats i ''tjockmagen'' i form av: Smash hüll melon från Le trou du diable, Farnham 27 och Farnham 64. Lite ''hit'n miss'' över ölen.

Bättre skulle det bli på Pub pit caribou som är Pit caribous pub i Montreal. Själva bryggeriet är beläget 99 mil nordösterut vid Saint lawrenceviken. Inredningen påminde mig om Brewdog bars.
Session IPA de Lesseps och Gose IPA Du barachois. Fina grejor.
Vandrade därefter ''hem'' i det ymniga snöfallet och så var den dagen slut.

lördag 7 april 2018

Öl i Quebec del IV-Fièvre de hockey

Var tidigt ute denna dag och skulle rekognosera inför nästa dag då jag behövde ett ställe som öppnade tidigt och som hade wifi.
Stället som skulle uppfylla dessa kriterier verkar ha bommat igen. Knallade istället runt lite i gamla stan och snubblade över Taverne gaspar som hade egen öl bryggd av Brasseurs de montreal som hade besökts ett par dagar tidigare. Det fanns fler exotiska brygder än den i form av: Mtl lager från samma bryggeri, Belle gueule rousse från Brasseurs rj och St-ambroise Cream ale. Ok öl över lag.

Jag tog bussen tillbaka ''hem'' och gick in på ett mexikanskt hak där det var tänkt att ta med mat och äta på rummet, men det fanns flertalet exotiska fulöl så det blev till att äta där och hälla i sig dessa brygder. 3 amigos som var ställets egna öl. Oklart var den var brygd, Molson Export ale, Molson Dry och Molson Canadian. Den ena värre än den andra som väntat.
Halvtidsvila följde på rummet.

Kvällen tillbringades på den extremt närbelägna bryggeripuben Le saint bock där följande mer eller mindre goda brygder intogs: Réincarnation Cassis shiraz, La Petite sanguinaire, La Réincarnation, Malédiction, Porter, École Buissonnière från Brasseurs rj, Millebois Houblon chinook hops och Farnham 35. Över lag bra öl. Jag gillar verkligen detta ställe. Mycket folk denna kväll då Canadians hade bortamatch som visades. Det var även någon slags gatufest utanför och gatan var avstängd för motorfordon. Mycket liv och rörelse.
Jag kastade dock in hand-duken relativt tidigt då dagen började tidigt för min del.

torsdag 5 april 2018

Öl i Quebec del III-Boswell à boire

Jag utnyttjade ganska flitigt Montreals utmärkta kollektivtrafik även denna dag då en buss bordades till bryggeripuben Boswell. Det var tomt när jag kom dit, men fylldes upp ganska snabbt. Ölen då? Roggenbier: bärnstensfärgad och ganska maltig med vissa fruktiga toner. Smakar ''större'' än sina 4%.
Schwartzbier; Så gott som svart. Rökiga subtila toner, maltig men ändå balanserad. Beskan stannar kvar i munnen ett tag. Skolboksexempel av vad jag tycker en schwartz ska vara. En ölstil man ser alldeles för sällan för övrigt.
Chipotle brown porter; God, men väldigt kryddstark och rökig.
Altbier; Bärnstensfärgad med krämigt skum. Sötare än vad stilen brukar vara. Godisaktig med metalliska toner. Helt ok.
I övrigt: Kölsch och Café rico breakfast stout som jag inte orkade skriva något om.
Bra service och bra öl. Minns ej hur maten var då detta var en månad sedan.
Halvtidsvila följde.

Kvällen tillbringades på närbelägna bryggeripuben L'amère à boire som besökts första kvällen. Flera våningar och bra service. Ölen här denna kväll för min del var: Bière de mars, Montréal hell, Kazbek, Odense porter och Černá val.
Inte så extravaganta stilar, men väldigt bra och välbrygda öl. God natt!

måndag 2 april 2018

Öl i Quebec del II-La cuvee D'hiver

Väldigt nära hotellet låg restaurangen Saint-Houblon. Inte en bryggeripub som jag hade fått för mig. Själva bryggeriet Saint-Houblon ligger några mil norrut på fastlandet (Montreal ligger på ön Île de montréal).
En bar fanns det iallafall. Bara att slå sig ned där och hälla i sig: Sour passion, Stout à l'avoine, Super citron verveine från Simple malt, Les trois mousquetaires Gose och från samma bryggeri Pale ale américaine.
Bra öl.
Fräls!

Ingen halvtidsvila denna dag då festivalen La cuvee D'hiver drog igång i stadsdelen Petite bourgogne. Första gången jag varit på ölfestival i en kyrka. Många besökare och utställare var utklädda (?) till präster/munkar/nunnor. Väldigt liten festival, men för mig som aldrig satt min fot i denna provins förr var det mesta helt okänt.
Öl blev det i form av: Dr. mobilo aquafest från Les grands bois, Cherry revue från Beau's, Gose à l'argousier från St-pancrace, Les trois mousquetaires Rousse, Dépareillée Chéri-chérie, Rhus typhina från La memphré, Capitaine simcoe från Le trou du diable, Gose-sur-mer från Le naufrageur, Bretterave från Sutton/La memphré, Desrochers d. beezz ip - Winter harvest, Foudre från Le trou du diable, Saison d'la chasse från Le naufrageur, St barnabé från Le naufrageur och Goupille V2 5,6% från Noire et blanche.

Inte långt från festivalen var bryggeriet Brasseurs de montreal beläget. Lika bra att passa på när man ändå var i närheten. Till min stora förtjusning hade de en egen mild på fat vid namn London ruby. Det smakade inte mild, bara illa.
Åkte hem och sov istället för att fortsätta öla mer.

söndag 1 april 2018

Öl i Quebec del I-Dieu du ciel

Jag började dagen med en promenad till restauranten Bières et compagnie. Här var man tvungen att beställa mat för att bli serverad alkohol. Så var det väl i Sverige också för 30 år sedan? Jag har aldrig varit med om det förr i alla fall. Var inte speciellt hungrig, men hällde i mig en god soppa. Ölen som intogs var: Isa des chutes från Boréale: gyllene och klar. Humlig fin arom med bra balans. Mycket citrustoner och lagom besk. Bra sesionIPA.
Boréale Blanche; inte mycket till arom. Smakar lite apelsin, antagligen från skivan som satt på glaset. Ganska mycket kolsyra. Någon obehaglig träig ton stör.
Mille iles Rousse irlandaise; i mörka änden av rubinfärgad. smakar mer som en dry stout eller liknande. Mycket rostad malt i smaken. Inte särskillt typriktig men ändå god på sitt sätt.
IPA du nord-est från Boréale; New england-mums. Dock har den ett bra bett av beska och smakar inte bara passionsfruktjuice. Grym helt enkelt.
Saison de la tondeuse från Loup rouge (Röda vargen?); Ljus och klar, luktar tvättmedel. Citrus och lite ''parfymisk'' i smaken. Stiltypisk smak trots blygsamma 4,5%.
Vox Stout, Kaffeversionen från det för mig okända Vox populi (Folkets röst); luktar som en blandning mellan kaffe och mörk choklad. Kolsvart. Doften går igen även i smaken med mycket choklad och tydliga toner av torkade kaffebönor. Skolboksexempel på en kaffestout. Riktigt bra.
Glutenberg Blonde; Inte så märkvärdig egentligen, men antagligen den bästa glutenfria öl jag druckit.
Slutligen en Pilsner des mers från Boréale.

Över lag bra öl får man säga.
På väg tillbaka till hotellet inhandlades någon form av förtäring som intogs på rummet tillsammans med en alkoholfri Great jamaican Ginger beer.

Efter åtskilliga timmars vila gick jag till vad som är stans näst mest berömda bryggeri (efter Molson), Dieu du ciel! I det närmaste fullsatt på den lilla puben, men det fanns en ledig plats i baren där jag slog mig ned och intog följande öl: Saison du Plateau; ljus och disig. Söt och kryddig arom. Välhumlad för stilen med toner av citrus. Ett välbalanserat och utmärkt exempel på en saison.
L’allegorie de la taverne; ljus och någolunda klar. Träigt med tydliga toner av vätskan som svamp på burk ligger i (konserveringsmedel?). Sträv och allmänt hemsk. Det absolut sämsta jag druckit från detta annars så bra bryggeri.
Grand messe; Altbier har aldrig varit en favorittyp av öl för mig och det kunde inte ens DDC ändra på. Bärnstensfärgad, obalanserad och väldigt besk för stilen. Viss strävhet och lång efterbeska. Tjänar på att få värmas upp lite.
Dessutom Résurrection och Route 1. Bra Porter och APA.
Trevligt men litet ställe och över lag bra öl.

På hemvägen slank jag in på bryggeripuben Le saint-bock som var belägen nästan vägg-i-väg med hotellet. Birra a 2 Ans! pilsner saaz fick avsluta denna dag.

torsdag 22 mars 2018

Öl i Frankrike

Det var dags för den alltid så efterlängtade ''Årets soloresa''. För första gången utanför Europa.
På Arlanda värmde jag upp med 1664 från Kronenbourg. Bättre än jag minns den.

Nästa stopp var den för mig exotiska flygplatsen Charles de gaulle i Paris. Glatt överaskad av att hitta så många exotiska öl där.
... därmed inte sagt att ölen var speciellt bra. De var iallafall: Grisette Blanche och Grisette Blonde. Båda från St-feuillien. Intrépide IPA från Demory, La parisienne Blanche, La parisienne Blonde och Indigo IPA grån det för mig okända Deck & donohue.

Åtskilliga timmar senare landade jag i Montreal, Quebecs största stad, tillika Kanadas näst största. Quebec är den största provinsen (Nunavut är visserligen större, men det är ett territorium och ingen provins) och har näst störst befolkning i landet. För $10 (~66kr)  kom man in till själva stan med buss.
Mitt hotell hade verkligen oslagbart läge så det var nära busshållplatsen.
Efter incheckningen begav jag mig med tunnelbana norrut till ölbutiken Veux-tu une bière?. Stort sortiment med åtskilligt man aldrig hört talas om, men det visade sig att man inte kunde betala med utländska kort...
Inte långt därifrån fanns ett snabbköp där man kunde det. Några lokala brygder blev det, men ingen monstershopping.
Jag åkte tillbaka till hotellet och dumpade av det lilla som iallafall följt med tillbaka.
En Promenad på ~20 minuter bort låg bryggeripuben Réservoir där en Gose genièvre blev första öl i Nordamerika på ett par år för mig.

Det fanns inget wifi där så det var bara fortsätta vandringen.
Nästa stopp var Northstar som i första hand besöktes för att spela flipper, men en exotisk fulöl i form av Labatt 50 slank ned iallafall mellan svordomarna över förlorade kulor. Ingen wifi här heller.

Ett par sista bärs fick jag i mig på trevliga bryggeripuben L’amère à boire belägen ett stenkast från hotellet. Éléphant polotmavé och Müesli. Bra grejor.
Det hade varit en väldigt lång dag och det fick räcka så.

tisdag 20 mars 2018

UBWF

Varken frun eller jag hade varit på Uppsala Beer&Whiskey Festival förut så det var på tiden. Olle och 'fia var också med.
I två hallar på Fyrishov fanns diverse bryggerier och destillerier representerade.
Vi lallade rund där i flera timmar smakandes på: & a brew från Pangpang, Sahlins Pilsner, Sälens Pale ale, Redlight ale från Brlo, Jädraöl Spero från Jädraås, Gotlands Berliner weiss Fläder, Lännabruk Ekologisk IPA, Sju brunnars brown ale från Gamla Enskede, The pushy parrots tropical Pale ale från Pine ridge, Operation Simcoe från lokala Upp brewing, Perraborracha från spanska Barbas, Jädraöl Gävle lager från Jädrås, Bruukki Kiri IPA från det för mig okända finska Kimito brewing, Sahlins English pale ale, Slottskällans Summer ale från Coppersmiths, Finn Easter porter, Kahoots från Brass tacks, Jädraöl Påsköl från Jädraås, Rayo de Soslayo från Barbas, Högsbo session från West coast, Opus orange Pale ale från Upp brewing, I´ll be bock-not! grapeful blood från Geflebockens bryggeri, Tack o bock! från från Geflebockens bryggeri, Orbaden riviera från Smash organic, Nya göteborgs Easter ale, Nya göteborgs Lakrits, GóAPA från Nya göteborgs, Brave hop SvartIPA från Loch lomond och The rise and fall of the burning bock från Geflebockens bryggeri.
Trevlig liten festival det där.

fredag 16 mars 2018

Från Norrmalm till Tele2 via broarna i Gamla stan

Det var dags för fotbollspremiär på Tele2arena. De andra gubbarna samlade styrkorna på annat håll medan jag kom med tåget från Uppsala.
Gick/turfade till arenan och gjorde ett depåstopp på en pizzeria på Götgatan mindre god pizza och ölen var ''sådär'', Bryggmästarens Pale ale från Åbro.
Tre programenliga poäng inkasserades.
Herregud det är dimmigt

Tunnelbanan tog oss vidare till Slussen och Akkurat där frun satt och väntade.
God mat och ett par liter öl intogs här. För min del Scapa special från det för mig okända skottska bryggeriet Swannay, Vintersportöl från Skebo, Berliner raz från Brekeriet, Pretty pale ale från O/o och Nils oscar Granat. Goda öl över lag.
Gubbarna drog vidare medan frun och jag åkte hem. Kul dag.

onsdag 14 mars 2018

En kul kväll i Uppsala

Minns inte varför, men Majsan bjöd i alla fall på visning/provning på Uppsala brygghus som huserar i Slottskällans gamla lokaler på Märstagatan.
Där bjöds det  förutom på goda mackor även friskt på på hela sortimentet. Det enda som var nytt för mig var Imperial winter stout som smakade helt ok.

På provningen träffade vi ett trevligt brödrapar som undrade om vi ville följa med hem och prova nordkoreansk öl (vilken raggningsreplik!). Ett extremt svårt landstick att få, så klart ville vi det. Taedonggang 11 hette den och var väl antagligen en brown ale. Jag var iallafall glatt överraskad.

Den ena brodern bodde i närheten av den relativt nyöppnade ''biskopen'' dit vi gick. 33:e puben i kedjan jag besöker för övrigt. Ett par öl hann vi med innan de stängde. För min del Black spot gose från Tempel/Mikrofonbryggeriet och Barefoot Saison från Amundsen. Inte särskillt imponerande brygder, men det var ändå jättetrevligt och dyrt. Det fick räcka för denna dag.

torsdag 15 februari 2018

Räddarna i nöden

Vi åkte till Uppsala för att gå på en parmiddag. Jag ville även hinna gå på bolaget för att få med någon lokal brygd med hem. Eftersom det var lördag blev det några timmar mellan ''gröna skyltens'' stängning och tills dess att vi skulle vara på plats. ''Som vanligt'' blev det ett besök på Ångkvarn som fick ha hand om oss. Även Hedin kom dit och ''svingade en bägare''. För min del intogs: Mosaic lager, Porter, Hallonsaison, Kortfilmsfestival från lokala Jackdaw och  Monkish från Bearded rabbit. Bra öl över lag. Under tiden vi satt här ringde värdinnan och meddelade att en av deras ungar spytt ned sig och att vi ej längre var välkomna. Tur vi inte hade åkt enda från Haninge bara för den sakens skull då...

Nästa stopp var Taps där en uppfriskande Gose margarita 4% från Edge intogs.

Hedin kom då på den lysande idén att vi skulle ha parmiddag med henne och Lasse istället. Han stod ändå och lagade mat. Den smakade väldigt bra och en bunt mer eller mindre goda öl intogs till i form av Snakehead IPA från Uppsala Brygghus, Fatamorgana Omnipollo, Sippin' into darkness från Hoppin' frog/Lervig och Poppels Double oatmeal stout.
Ett stort tack till dessa två som styrde upp situationen. Riktigt kul/trevligt.

fredag 9 februari 2018

Orka gå ut

Var gör man när vintern är som mörkast och kallast? Man öppnar upp! Här är lite brygder som intagits den senaste tiden:
SvartIPAn Blackcyl från Trzech kumpli: svart med långlivat ljusbrunt skum. Luktar som svartIPor gör mest plus chokladtoner. Bra kropp och fin balans mellan humle och malt. Något kemisk eller metallisk eftersmak. Riktigt bra. Betyg: 87/100.
Surölet Ribesium nigrum arcanum från Szałpiw: ölet är rött med syrlig och torr, nästan lambicaktig arom. Hög syra med drag av svart vinbärs-saft. Riktigt god. Betyg:88/100.
Belgiska alen De Ranke Hop harvest: Ljus och disig. Stort skum som lämnar fina skumgardiner. Doftar fenoliskt. Ganska mycket kolsyra med toner av äpplen. Smaken drar för mycket åt hefe-weizen hållet för min smak. Betyg: 73/100.
Grängesbergs Lättöl från Spendrups: ser ut som vilken filtrerad ljus lager som helst. Luktar sött och säd (grain), Söt med toner av formfranska. Allmänt hemsk och lättdrucken. Betyg: 9/100.
DIPAn Jjj från Moor: stiltypiskt utseende. Doftar jättegott. Fruktig arom. Relativt välbalanserad och väldigt god. Frisk. Betyg 84/100.
Barley winet De verloren zoon #3: nästan svart öl. Doft av sprit och whiskeyfat. Helt klart brittisk i stilen. söt, spritig och maltig. Ok bira. Betyg: 78/100.

...plus dessa öl som bara tickades: Martens Lager 3.5%, Mocha Marlin från Ballast point, Suomi 100 vuotta juhlaolut från Olvi, Achel Extra Bruin.
Allt detta konsumerades inte på en dag, utan två, med ett par veckors mellanrum.

tisdag 6 februari 2018

Öl i Gdansk del IV-En oväntad resa

Hemresedagen hade kommit och Dykus bjöd på årets värsta öl på rummet, fruktölet Melonowe från det för mig okända (och numera ökända) bryggeriet Soczysta solaris beläget nio mil väster om stan. Den var kändes inte infekterad, men var ändå helt odrickbar. Något har gått väldigt fel här. Bara att hälla ut.

Vi gjorde ett nytt försök att bli serverade på bryggeripuben Trójmiejski lubrow. Förhoppningsvis skulle det gå bättre måndag förmiddag än fredag kväll. Lunch intogs och till den några öl:Wejherale, Piwniczne och Gagat. Maten (pasta) var ok, men ölen... inte så mycket.

En lokalbuss tog oss vidare till flygplatsen där ett par ''parkbänksvältare'' intogs i form av Debowe Mocne från Kompania piwowarska och Warka Strong.
Det var meningen att vi skulle landa i Nyköping, men där var det snöstorm så vi flög till Arlanda istället. Vår skjuts stod och väntade i Nyköping...
God natt för denna gång.

måndag 5 februari 2018

Öl i Gdansk del III-No crap on tap

Jag tog en Lech Ice shandy i väntan på att Dykus som var utslagen efter gårdagens bravader skulle kvickna till. Det hjälpte inte.

Då Tony var på museum slutade det med att  jag fick själv gå på bryggeripuben Piwna där tre av deras fyra öl provades. Pils, American wheat och Dry stout. Bra grejor och i mitt tycke det bästa bryggeri som besöktes under denna resa.

Efter en rekordtidig halvtidsvila hade unge herrn kvicknat till och vi var i fas igen.
Kvällen inleddes på källarpuben Labeerynt som liksom Degustatornia och Pułapka fokuserade på ny polsk öl. Där gick det ett par timmar, Tony kom även och anslöt. Det skålades i följande öl: Sesyjny samuraj från det för mig okända Piwne podziemie beläget 67 mil sydöst om Gdansk, nära Ukraina. Muffin från Piwojad, Bard från Profesja och Pan ipani från Trzech kumpli. Uteslutande bra öl, polackerna levererar verkligen.

I samma kvarter fanns en pizzeria som hade en skylt om ''LOCAL BEER''. Vi skulle ju ändå äta så varför inte kombinera? Stark, men god pizza som säkert bidrog till de ynka två kilon som jag gick upp under denna tur. Den utlovade lokala ölen kom från Browar Amber ett par mil sydväst om stan, så hyfsat lokalt helt klart. Större delen av kvällen gick åt att avverka ölen som fanns och som var: Johannes, Chmielowy, APA, Neptun, Naturalny, Browarne lager. Jag gillade inte någon av dem. Det var dock antagligen billigt.

Tony gick i vanlig ordning och ''knoppade'' medan vi andra gick till Degustatornia dar vi var kvällen innan. Darz bór från Gościszewo och Maja Sour pale ale från Olimp. Skönt att avsluta med ett par goda öl iallafall.

söndag 4 februari 2018

Öl i Gdansk del II-Uteserveringspremiär

På programmet denna dag stod en utflykt till grannstaden Sopot belägen fjorton kilometer åt nordväst. Pendeltåget dit tog 30-40 minuter i den strålande solen.
Vi gick ut på europas längsta träpir som sträcker sig ut i Gdańskbukten. Ute på den finns ett turistigt cafe där vi tog varsin öl på uteserveringen. För min och Tonys del Żywiec Porter. Inte så ofta man dricker baltic porter i Östersjön.
Alarm-Owe i farten igen.
Nästa stopp var stora bryggeripuben Browar Miejski Sopot där vi blev sittande några timmar. Till maten följande öl: Kurortowe, Pils, Ciemne, Plazowe och English Brown. Den ena värre än den andra.
En gång iallafall
Tåget tog oss tillbaka till Gdansk där det handlades diverse snacks till rummet innan en snabb Frelka från Absztyfikant slank ned på Pułapka som hade besökts kvällen innan. Tror det var en APA.
Halvtidsvila följde.
Galet trött ser det ut som
Degustatornia hette stället där Dykus och jag tillbringade större delen av kvällen. Riktigt schysst bar med inriktning på moderna polska bryggerier. Brygderna där var för min del: Wilk Experimental polish IPA, Wilk Salted caramel milk stout, Wilk Trappist single, Parritapa från Pinta, PAPA Americano från Maryensztadt, Brew note från Trzech kumpli och Podroze kormorana Witbier från Kormoran. Bra öl över lag och trevliga gäster/personal.

En sista öl hade vi i oss och det fick bli på Pułapka där en god APA vid namn Szałpiw Kociamber avslutade denna trevliga dag.

torsdag 1 februari 2018

Öl i Gdansk del I-Äntligen en resa

Efter fyra månaders landsarrest var det dags att äntligen ge sig ut i stora världen (nåja).
Jag och Dykus träffade Tony som satt och väntade på Skavsta. The Queen's pale ale från Coppersmith's intogs där.
 
Själva flygturen var inte mycket att orda om. När vi landade i Gdansk tog det lång tid att få ut biljetter till den buss som skulle ta oss till själva stan. Harnaś Jasne pełne från Carlsberg Polska hann jag med under denna väntan. Överraskande bra ljus lager i regnet.
Efter att det checkats in på hotellet stack jag själv ut för att leta reda på ölbutiken Sklepzpiwem.pl som var belägen i stadsdelen Zaspa, en bra bit från centrum/gamla stan där vårt hotell var beläget. Mörkt och regnigt var det, men det skulle visa sig vara värt mödan. Hyfsade priser och ett stort utbud där väldigt mycket var okänt för mig. Kall öl fanns också till skillnad mot här hemma.
När min väska äntligen dumpats på rummet stack vi ut och käkade på turistiga bryggeripuben Brovarnia gdańsk där en i mitt tycke ok middag intogs. Levande musik fanns, men inte så hög volym att man inte kunde prata. Ganska mycket folk denna fredagkväll, men inga problem att få ett bord. Ölen var Jasne (en helles av den sämre sorten) och American pilsner. Den smakade mer som en APA. Helt ok.
Tony gav upp medan vi ''ungtuppar'' drog vidare till en annan bryggeripub vid namn Mini browar trójmiejski lubrow nära stationen. Där var servicen dock så usel att ingen öl hann komma fram till oss innan vi ledsnade på att vänta.

På gatan hotellet låg fanns även utmärkta baren Pułapka där resten av kvällen istället tillbringades. Mycket folk, men ändå var servicen felfri. Ölen som avslutade denna dag var: Pracownia Tap lager cascade, Czarna wołga från Artezan, Skowyt traktorzysty 4,5% från Harpagan/Podgórz, Sydnej från Ziemia obiecana och Rycerz från Gościszewo. Över lag bra öl uteslutande från bryggerier jag aldrig hört talas om.

måndag 22 januari 2018

Öl!

Det korta varslet innan denna provning höll nog ned deltagarantalet, men vi var iallafall några stycken som värmde oss i vinterkylan med följande starka brygder.

Lambic

Oud beersel Vandervelden 135 5 poäng
Mikkeller Spontanlychee 4 poäng
Stockholm Cuvee alexandria '15 0 poäng

Vi inledde med att få oss ett surfix. Två goda, en mindre god.

Saison

Brewdog Abstrakt 19 '15 4 poäng
De ranke De dottignies 3 poäng
Jackdaw/Alvinne Kongero '15 2 poäng

Senast jag hade denna vinnande skotska brygd med på en provning vann den också.

Barley wine

Garage project Hellbender '16 7 poäng
Nynäshamns Bötet '16 6 poäng
Kinn Ivar aasen '15 3 poäng
Fjäderholmarnas Heavy fuel 2 poäng

Välbalanserat vinnaröl från ett av bryggerierna som besöktes förra året.
Vi mäktade inte med några bonusöl denna dag.

söndag 21 januari 2018

Öl i fredags

Knäckte några exotiska brygder efter jobbet härom dagen.
Finkbräu Alkoholfri öl från Lindenbrauerei Unna: Klassisk pilsnerlook, luktar som alkoholfri öl brukar göra. Tunn med toner av bröd och lite majs. Alltför söt och obalanserad. Obefintlig beska. Betyg: 8/100.
Finkbräu Pils 2,1% från Lindenbrauerei Unna: Klar och ljus med måttligt skum. Doftar ''hembrygd'' och lite pepparkakor. Ganska smaklös, något brödig eftersmak. Betyg: 19/100.
Buxton Extra Stout '16: Kolsvart med brunt skum, i aromen hittade jag väldigt mörk choklad och kaffe. Snustorr. Smakar kakao med någon vaniljton i eftersmaken. Betyg: 90/100.

onsdag 17 januari 2018

Värmande provning

Vi hade en liten provning i lördags där panelen kom fram till följande:

Imperial stout

Amager Maureen 13 poäng
The kernel Imperial brown stout london 1856 10,1% '14 12 poäng
Nacka Daniela's rakija 6  poäng
North coast Old rasputin 6  poäng
White pony Holy molasses 5  poäng

Danskarna visar än en gång vart skåpet ska hänga. Vinnarbrygden var helt kanon.

Barley wine

Hantverksbryggeriet Baronen '16 9,3% 10 poäng
Hantverksbryggeriet Baronen French oak '15 10 poäng
Fjäderholmarnas Heavy fuel 4  poäng
Kinn Ivar aasen '15 0  poäng

Storslam för Västmanlands stolthet. Jag brukar gilla deras öl, synd att det är så glest mellan nyheterna bara.

Exotiska bonusöl delades det också på i vanlig ordning. Denna gång: Gamla enskede God jul 2,2%, Bryggmästarens Vinterbrygd 5,2% från Åbro och Sahlins Belgian dubbel.

tisdag 9 januari 2018

Recensioner

Lite recensioner från den senaste tiden:
Tripeln Herbe à détourne från Dieu du ciel; gyllene och nästan klar. Doftar ''belgiskt'', kryddigt och alkohol. Smakar starkt, men ej på ett obehagligt sätt. Inte så mycket beska, men ganska lång eftersmak. Inte för söt som jag upplever öl i denna stil ofta är. Mycket bra. Betyg 90/100.
Oud beersel Oude geuze vandervelden 135; ser ut som en pilsner, stiltypisk arom, mycket syra som sig bör, med viss sötma. 6,5 väl dolda %. Betyg:82/100.
APAn St.eriks Citra pale ale; gyllene och klar. Luktar lovande med humlig arom. Mycket citrus i smaken. För snäll och tam. Betyg: 56/100.
Pale alen ÖPA från Öregrund; bärnstensfärgad, aromen är klassiskt brittisk. Något brödig. Väldigt brittisk, men inte på ett bra sätt. Sträv, tråkig och omodern. Betyg: 53/100.
Dubbelbocken Samichlaus  Classic från Eggenberg; färgen är bärnsten, sötma och alkohol i aromen. Väldigt söt, skulle må bra av några år på lagring. Ändå god och inte så spritig man skule kunna tro med sina 14%. Betyg: 87/100.
Sierra nevada Northern hemisphere wet hop IPA; bärnstensfärgad med en snabbt försvinnande skumkrona. Humlig härlig arom. En frisk välhumlad IPA, med skapligt humlebett. Betyg: 81/100

måndag 8 januari 2018

''Årskrönika''

Året har i vanlig ordning varit fyllt av öl och en del resor. 52 dagar tillbringades utomlands.
Någonstans i nya zeeländsk obygd.
Någonstans i Bayern
Stad Bättre eller sämre än väntat Skulle jag återvända

Malmö Som väntat     Nej
Lund Ungefär som väntat Ja
Köpenhamn Lite bättre Antagligen, så galet dyrt bara med DKR
Auckland Mycket bättre Japp
Hamilton Mycket sämre Verkligen inte
Beijing *Se nedan Tveksamt
Wellington Bättre Jo,då. Det är ''en bit'' att åka bara.
Christchurch Marginellt sämre Visst
Dunedin Klart sämre Antagligen
Bryssel Lite sämre När?
Gent Lite bättre Nej
Liverpool Ännu bättre Jo,då
Chester Ganska mycket bättre När!?
London Om möjligt ännu bättre Bara en tidsfråga
Berlin Besser Alltid värt ett återbesök
München Väldigt mycket bättre Jo
Diverse hålor i Bayern Vad man kunde vänta sig Nein!
Uppsala Stan har verkligen ryckt upp sig Nästa månad
Halmstad Klart bättre Bara HBK studsar tillbaka så
Norrköping Man vet vad man får Absolut
Karlstad Ungefär var man kunde vänta sig Nej, det får räcka så
Jönköping Reäl uppryckning har skett Bara J-södra studsar tillbaka så

Årets bästa öl: Mild aromas from havanna från Nacka, Lervig Barley wine Bourbon 13%, Rollberg Rauchbier, Money blend från American solera och Never Never Forever Forever 5,7% från The veil.

Årets värsta kommersiella brygder över 3,5%: Öring från Orsholms brygghus och Tönnebro från Bollnäs nya microbryggeri och Coppersmiths Saison.
Lund




Årets provning: den HÄR.

Årets matpris för ölställen: Flugwerk i Feldkirchen, Bayern.

Årets ölögonblick: Antagligen när vi satt på uteserveringen på bryggeripuben Scotts brewing i Oamaru i Nya zeeland. Solen strålade och det turkosa Stilla havet bredde ut sig framför oss medan folk här hemma antagligen skottade snö med ömmande ryggar.

Tidigare år: 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16

Årets resmål: Auckland

Årets skithål: *Beijing. Motivering: Första gången jag sätter min fot i en diktatur. Det märktes inte minst på internetcensuren. Sjukt störande. Ölmässigt var det dock en glad överraskning.

Årets pub: Taphouse, München

torsdag 4 januari 2018

Nu är det jul igen du!

Det årliga julfirandet gick för första gången av stapeln här hemma. Traditionsenligt såg vi Romper stomper, intog julmat och följande exotiska och mer eller mindre goda brygder: Bruce cost Ginger ale, Three hearts Stockholm alkoholfri från Krönleins, Holy molasses imperial stout från White pony, Tepache från Wild beer, Nøgne ø Special holiday ale och Bruery terreux Saison rue.
Nuförtiden är detta stillsamma tillställningar, annat var det i vår ungdom när möbler höggs till kaffeved och störningsjouren kom på besök. Dock inte samma år.

onsdag 3 januari 2018

Provning av stark öl

En liten, men kul provning hade vi förrförra veckan. Tunga öl dock. Panelen kom fram till detta:

Imperial porter

Põhjala Jõuluöö 11 poäng
Nynäshamns Valsviken 9  poäng
Siren/Dugges Draugen 3  poäng
Strandlidaporter 1  poäng

Esterna levererar. Bra grejor.

BSA

Jackdaw Zwarte draak Rum 10 poäng
St-feuillien Grand cru 10 poäng
Gulden draak The brewmasters 10 poäng
Vicaris Winter 7  poäng
Gouden carolus Botanik 3  poäng

Här gick meningarna verkligen isär om vilken öl som var bäst. Alla tre vinnarölen var bra tycker jag.

En bonusöl delades också på. Kapittel Watou Tripel abt från Van Eecke. Gott!

måndag 1 januari 2018

Heldag i Uppsala

Ännu en gång begav vi oss till Uppsala där efter ett besök på ''gröna skylten'' svärmor och en av svågrarna mötte upp och alla fyra gick och såg nya Star wars-filmen som var helt ok.
Första ölstop(p)et blev på det för mig nya Bierhuis. Ännu ett av dessa belgiska krogar som finns världen över och som har i princip samma öl-lista. Priserna var ok, maten doftade och såg mycket lovande ut. Nöjde mig med en öl, Lindemans Flat lambic som smakade bra.

Jag drog vidare till hypade Taps som även det var nytt för mig. Där satt MackAnn och snart kom även frun och gjorde oss sällskap. Några öl hann vi med, för min del: Hawkshead Galaxy pale ale, Ich bin ein berliner Passionista från Sahtipaja och Christmas pudding från Amundsen.

Den egentliga anledningen till vårt besök i residens-staden var att vi skulle på julbord (eller julmeny som de kallar det och är närmare sanningen) på Ångkvarn. Antagligen min favorit bland bryggeripubar här i landet tillsammans med Malmö brygghus. En riktig långsittning där fem bekanta kom och gjorde oss sällskap. Maten var riktigt bra och fyra utvalda öl ingick i ölpaketet som vi hade valt till. Majsan tog även spritpaket.
Vid en sån långsittning blir det förstås en hel del öl. För min del: Bandybärs, Siriuslager, Wit jul, Scottish winter warmer, Julbock, 80/-, Schwarzbier, 019 IPA, American brown ale, Slutet från Tempel, Kåtöl Modern IPA från Ljusdals bryggeri.
Någonstans runt öl nummer sju sa frun att vi skulle börja röra på oss hemåt, men så dök Eva upp och så började vi om från början.

Tillbaka till Taps där det skulle bli en sista öl i form av Bass kick'n från Malmö brygghus... trodde man.

Istället blev vi hämtade i bil till en efterfest där Cards against humanity spelades och ytterligare några exotiska brygder intogs i form av Lindemans Gingergueuze, Sakiškių Gose with raspberries 3,5% och Sakiškių Tart ale with passion fruit. Ok öl.
Kul, men tung dag/kväll/natt.

Dagen därpå gick vi på bio igen och därefter blev det käk på O'Connors med en O'Connors house pale ale från Mohawk(?) innan tåget hem bordades.

söndag 31 december 2017

Man in the box

Det var dags för Hembryggarnas vinterölsträff. Denna gång i Rågsved.
Betydligt fler brygder serverades än de senaste gångerna vi varit där. 33 stycken närmare bestämt. Jag tror inte det var någon domartävling den här gången, men i folkets val blev medaljfördelningen följande:
Guld: Orange invasion av Niklas Mannberg
Silver: En rökig majbock i december av Joakim Pettersson
Brons: Cherry winter sour av Claes Eliasson
Öl i Stockholms hedersutnämnande till Olle Johanssons Arktisk katt och Anders Gustavssons Härmis.
Trevligt mingel i vanlig ordning.

Majsan blev hungrig och tog en pizza en trappa ned på Pizzeria oasen. Jag gjorde henne sällskap med Birra moretti alla Toscana från Heineken Italia som smakade ännu värre än väntat.

Hon fortsatte hemåt medan undertecknad åkte vidare till (relativt) nyöppnade Lådan som ägs av Flippin' burgers där resten av gänget väntade. Helt ok sliders finns att mumsa på. Gott om plats trots att det var lördagkväll. Endast kortbetalning. En exotisk öl lyckades jag lokalisera i form av Mr. weiß guy från Morgondagens bryggeri beläget på västkusten, inte långt från norska gränsen. Helt ok öl.

Nästa stopp var Man in the moon där jag inte satt min fot på sju år. ''Några'' goda öl fick vi i oss. För min del: Dry stone stout från Hawkshead, Månens Pale ale från Buxton, Merry christmas happy new year från Anchor (ny och starkare from i år tydligen) och Florida cracker Belgian style White ale från Cigar city.
Kul kväll, tack till alla inblandade.

fredag 22 december 2017

Vi flytt' int'

Dagen inleddes med ett besök på O'Leary's i centrum där god mat gjorde en oförskämt välsmakande Guinness Draught sällskap.

När vi kom hem tillbringades resten av dagen bara på soffan där en del exotiska öl intogs. Såsom: Triple gold bitter från Skebo, Kukumerla från Grado plato, Finn Wheat blanc, Don limone från Munich brew mafia och Klackabackens Lättöl. Överraskande hög nivå på de brygderna.

torsdag 21 december 2017

Bara glada miner på

Vi hade en väldigt kul provning förra månaden med en massa stark öl där vi kom fram till följande:
IPA

Bronx/Sigtuna Mashing up the world 18 poäng
Siren Middle finger discount 7,4%      15 poäng
Oppigårds New sweden              13 poäng
Siren 10 finger discount 7,4%              9  poäng
Två feta grisar Wästkust               6  poäng

Långt från min favorit som vann, men ändå en ganska bra vinnaröl.

Geuze

Boon Oude Vat 108 19 poäng
Boon Oude Vat 110 14 poäng
Boon Oude Vat 92   9  poäng
Boon Oude Vat 91   4  poäng

Oj, oj, oj vilka fina öl på första och andra plats.

Vinnarölen
DIPA

Siren The Tickle monster 11%       15 poäng
Fuller's                 13 poäng
Buxton King slayer         13 poäng
Siren The Kentucky tickle monster 7  poäng

Knappast en favoritstil för mig, men Fullers gillade jag verkligen. Antagligen för att den var så långt från stiltypisk.
Hela beställningen från To øl shop gick åt
Imperial stout

To øl Ju le mæ lk                   18 poäng
Dugges/Stillwater Cocoa cacao   17 poäng
Omnipollo Noa pecan mud cake           16 poäng
To øl Ju le mæ lk Rhum                   13 poäng
Omnipollo/Trillum Outside the lines   11 poäng
Mikkeller Beer geek Vanilla maple shake 9  poäng
To øl Ju le mæ lk Cognac            8  poäng
Stronzo Honey badger '13            4  poäng
Diabetes på flaska
Flera väldigt söta öl här. To øls vinnaröl var relativt balanserad och drog kanske därför det längsta strået
Det delades på en del mer eller mindre exotiska bonusöl också, jag lyckade få ett glas av City of the dead från Modern times, Kaiserdom Dark,



Den glade Dansken Premium 2,8% från Harboe, Eriksberg Juvel pilsner från Carlsberg Sverige och Picnic Sunrise från Brekeriet.

tisdag 12 december 2017

Öl i Danderyd

Jag hade fått en inbjudan från Danderyds bryggeri till den senaste av deras två årliga festivaler.
Festivalen hölls i en festlokal som ligger på samma adress som själva bryggeriet. Bara 40 personer per dag släpps in så det kändes mer som en privat fest än en festival.
Bryggeriet drivs av fyra personer som alla fanns på plats. Jag fick även en privat visning av brygghuset.
En massa öl intogs också. För min del: Julienne, Petit lièvre 6%, Passion, Shaions ale, Balder session, Masala, Pale ale 5,8%. Alla dessa sju var deras egna. I övrigt: Hitachino nest Red rice ale, Möllys Mosaic, Holy grail 8,5% från Möllys, Yell'oh on the rocks från Liefmans, Fischer Tradition från Heineken France, Hopsie daisy Rye martini, Flunk out - India Pale Ale 7,1% från Öde.
Både jag och Majsan var glatt överraskade av denna lilla trevliga festival.

söndag 10 december 2017

Hemmatickande

Vi satt här hemma en kväll och delade på en del mer eller mindre goda och exotiska brygder. Karoliner klassisk lager från det för mig okända Inland Bryggeriaktiebolag beläget några mil nordväst om Göteborg. Buronator från ABK, Lapin kulta Premium export från Hartwall, Floreffe Triple från Lefebvre och Autenrieder Urtyp Dunkel.

lördag 2 december 2017

Öl i Karlstad

En tidig morgon tog vi oss till Centralen för vidare färd västerut med tåg. Från Kristinehamn blev det av någon anledning ersättningsbuss de sista fyra milen till Karlstad.
Planen var att gå och handla lite lokala brygder på bolaget, men vi slogs genast av att det var röd lördag så det var inget att fundera mer över.
Istället tog vi en promenad med ett matstopp till Färjestadstravet där Carlstad beer & whiskey festival ägde rum. Uppdelat i två hallar och med polettsystem. Inte jättestort så en dag räcker att gå där. Inte mindre än sju värmlands-bryggare/bryggerier representerade, så stort lokalt fokus vilket jag tycker är ett stort plus i kanten.
Jag fick i mig följande brygder: Steve hops från Hanscraft, Carlstad Pilsner, Carlstad Tysk ale, Carlstad Mörk lager, Carlstad P.I.P.A, Carlstad American Pale Ale, Carlstad Nr. 1, Extra mile Sour Passion, Extra mile Pale Ale, Extra mile Sour cassis, Extra mile Pilsner, Swheat från Good guys, Mj's SIPA, Mj's Honungsöl, Tappers Ruby mild, Tappers Folköl, Tappers IPA, Jumping jacks hoppy lager från Pine ridge, Dreaded dobermans German ale från Pine ridge, Wermlands IPA, Wermlands Kaffestout, Wermlands Lager, Wermlands VinterWicked cloud från West coast, West coast Monohop Simcoe SIPA, Espresso in a brown suit från West coast, Just chillin från West coast, Fryken Havre ale från Västra ämtervik, Fryken Korsta lager från Västra ämtervik, Schlappeseppel Pils från Eder & heylands brauerei, A. le coq Imperial Ale, A. le coq Imperial Gold, Pfungstädter Urstoff, Poppels Julporter och Poppels Julale.


Efteråt tog vi taxi till centrum och hamnade på krogen Hollandia på en annan festivalbesökares rekommendation. Ett par öl där avslutade denna trevliga dag: Transtrands pils från Sälens fjällbrggeri och Chup IPA från Sierra nevada. Vi bodde i närheten.

söndag 26 november 2017

Öl i Viksjö

Förra månaden hade Markus en ganska stor provning där åtta glada herrar delade på ''några'' öl. Bland annat en fem-års-vertikal-provning av Old stock ale från North coast.
Mat och snacks verkade också finnas i överflöd. I övrigt intogs: Fantôme Coffee ruby Dark version, Good times supreme lager från det för mig okända skellefteåbryggeriet South side (south of what?), Gypsy tart från Bruery, Hope you like Mosaic från göteborgsbryggeriet Bearded rabbit, Black sun från bayerska Frau gruber, Brownie 6.7% från eskilstunabryggeriet Möllys och Innis & gunn Vintage '15.
Mestadels goda brygder.
Tack för lån av bilden och ett utmärkt värdskap. Mer om denna dag kan läsas HÄR och antagligen HÄR så småningom.
Kul kväll, hoppas det kan bli av igen.

lördag 25 november 2017

Öl här i byn

En lördag förra månaden öppnades det upp några exotiska öl i hemmets lugna vrå.

Gun powder Mild ale från Fantôme/Landlocked: Bärnstensfärgad med ganska mycket skum som det brukar vara på Fantomes öl. Doftar syrligt och lite belgiskt. Inte så mycket kolsyra som sig bör när det gäller denna stil. Överraskande besk. Underligt att kalla detta öl mild. Smakar mer som en belgisk ale eller saison och är alldeles för stark (8%!). Ganska gott är det iallafall, kalla det vad du vill. Betyg 67/100.
Hingstin Eko stout 5,9% från Nya carnegiebryggeriet: Nästan svart med beiget skum. Överaskande söt doft. Luktar ''mörkt'', maltigt och (frukost-) flingor. I smaken finns en rökt, något subtil ton som jag gärna vill ha av den här öltypen. Det funkar. Betyg 63/100.
Amber alen Thirsty hippo från The uncharted brewing company, beläget i Eslöv fyra mil nordost om Malmö. Mörkt bärnstensfärgat. Humlig och allmänt trevlig arom. Glad överraskning. Nytt svenskt bryggeri betyder allt för ofta felsmaker galore. Det här smakar helt ok. Betyg 65/100.

Vi gick ut och åt i centrum också. Till den goda maten Zeunerts Merke. Jag hade inte anteckningsboken med mig dit... och det kan de vara glada för!

torsdag 23 november 2017

Öl i Drogsved

Dagen började med att Fajanen som sovit över bjöd på Wildwood från det för mig okända georgiabryggeriet Southern brewing.

Han och jag drog oss vidare norrut till Rågsved där Hembryggarna hade höstölsträff med temat godis. Där mötte även den legendariske ''Jöns'' upp. De vanligaste godissorterna som folk hade haft i sina brygder var skumbananer och Zoo.

Resultat i folkets val:

Tutti frutti sour pineapple NEIPA av Benjamin Tallmadge och Jon McKeever 80 poäng
Delicatoboll eclipse av Benjamin Tallmadge och Jon McKeever 76 poäng
SaiZOOn av Erik Nord 37 poäng

Öl i Stockholms hederomnämnande till Polka porter av Jonas Carlfjord och Eva Davidson
Carale av Christian Annerstedt
Båda dessa brygder belönades med medaljer i domartävlingen.
Eftersom sockret i godis är helt och hållet jäsbart var många av ölen lite tråkiga och inte alls så kul som de låter. Jonas Carlfjord och Eva Davidson hade dock kringgått detta och använt sockerfri polkagris i sin porter, något som iallafall jag tyckte blev vansinnigt lyckat.

Vi drog vidare till Akkurat där Cask aid från Skebo och Ocean Mild förgyllde tillvaron.

Jag lämnade gubbarna åt sitt öde och mötte upp Majsan på Patricia (nu på Söder mälarstrand) för käk. Ölmässigt var det så långt från spännande man kunde tänka sig så jag nöjde mig med en alkoholfri öl i form av Warsteiner Premium Fresh. Maten var iallafall god.
Inga fler öl denna dag.

onsdag 22 november 2017

Två provningar, ett inlägg

Det har varit en del provningar här den senaste tiden. Här är var vi kom fram till under ett par av dessa.

ESB

Slottskällans London 4,7% 13 poäng
Stenhammaren Stora oredan 11 poäng
Lundabryggeriet Svamp & vilt 7  poäng
Skebo Gjutarns bästa 5  poäng

Detta resultat höll jag verkligen inte med om där ölet undertecknad tyckte sämst om vann...

Helles

Irlbacher Exzellent spezialbier 10 poäng
Maxlrainer Schloss gold 7  poäng
Arcobräu Schloss 1  poäng

Samtliga inhandlade på flygplatsen i Berlin. Maxlrainer var min personliga favorit.

Oktoberfest

Hacker-pschorr 8 poäng
Remmarlöv 4 poäng
Kaltenberg 0 poäng

Rörande enighet hos panelen. Mäktig tvålitersflaska från München på tronen.

APA

Dugges Shape shifter 27 poäng
Beer studio Monkey mountain 20 poäng
Klackabackens Cirkus 13 poäng
Hopsie daisy My heart on a plate 5,6% 13 poäng
Leufsta 10 poäng
Skeppsgossen Flottisten 7  poäng

Dugges levererar i vanlig ordning. Mycket bra vinnaröl.

Gose

Founders Green zebra 12 poäng
Ritterguts Bärentöter 12 poäng
Tempel Isotonic 8  poäng
Orca Kirschenwäldchen 4  poäng

Lite av en favoritstil för mig, vinnarölen (plural) föll mig verkligen på läppen.

IPA

Oskar blues 16 poäng
Mohawk Lushious 15 poäng
Oppigårds New sweden 12 poäng
Magic rock Hypnotist 11 poäng
Brasstacks The conductor 10 poäng
Slottskällans Juicy 10 poäng
Beerbliotek Colonial hipster 9  poäng
Bergslagens Portrait Hazy face 9  poäng
Naparbier Alien klaw 9  poäng
Allsta 8  poäng
High nose brew Four stroke 6,2% 7  poäng
Yankee & kraut Apotheose 7  poäng
Kehrwieder Shipa simcoe 6  poäng
Evil twin Northern lights 5  poäng
Pax Regina 5  poäng
Uncharted Hoppy rabbit 0  poäng

Mohawk och coloradobrygden var riktigt bra. Jag tycker Alien klaw förtjänar en högre placering, men smaken är som baken.

Suröl

Thornbridge Days of creation 17 poäng
Avery Raspberry sour 16 poäng
Ca'del brado Nessun dorma 9  poäng
Hof ten dormaal Kriek 8  poäng
Prairie Apricot funk 6  poäng
Wild beer Zintuki 4  poäng

Antagligen första gången jag smakar en suröl från Thornbridge. Ännu en stil de bemästrat. Mycket bra. Engelskt även i botten.

Saison

De ranke De dottignies 11 poäng
Fantôme La dalmatienne 9  poäng
Dunham Rustique 8  poäng
Gamla enskede Gårdsöl 2  poäng

Länge sedan jag drack vinnarölet, minst lika bra som minnet säger mig.

BSA

Abbaye des rocs Triple impériale 10 poäng
De la senne/Toccalmatto Schieve funambulo 9  poäng
8 wired Rendition 3  poäng
Amarcord Tabachéra 2  poäng

Länge sedan jag provade något från Abbaye des rocs, men de kan ju än tydligen.

Imperial stout

Dugges/Stillwater Cocoa cacao 17 poäng
Evil twin Even more coco jesus 16 poäng
Cigar city Hunahpu's 13 poäng
Två feta grisar Sabaton open air 8  poäng
Innis & gunn Mika´s choice 3  poäng
Mission Dark seas 3  poäng

Mest anmärkningsvärt var att den superhypade floridabrygden bara fick en tredjeplats. Visst var den bra, men inte bäst.

tisdag 21 november 2017

Öl i Neukölln del IV-Ett sista ryck på Lager lager

Gubbarna hade åkt hem dagen innan och nu var det min tur, men jag hade ganska gott om tid på mig innan flyget skulle gå.
Första stoppet var restauranten Zillemarkt där en lunch intogs på uteserveringen under något slags skydd mot regnet, med deras egna öl som verkligen inte var några höjdare, maten var dock ok och servicen bra.
Bärsen var: Original (antagligen den värsta zwickl jag druckit), Pils och Schwarzbier.

Hade jag inget paraply, men det öste inte ned iallafall. En buss tillbaka till Neukölln bordades och inom kort var man tillbaka på utmärkta Lager, lager som besöktes dagen innan. Följande öl hanns med denna gång: Trolltunga 6,5% från Buxton/Lervig, Shady pines från den för mig okända berlinbaserade spökbryggeren Motel, Re:re:cc porter 7,7% från Het uiltje, Schönramer Hell och slutligen Dunkle macht från hamburgbryggeriet Hopper bräu. Bra grejor.

Smidigt att bussen gick bara något kvarter därifrån hela vägen till flygplatsen... där en Beck's Gold intogs ur en vit plastmugg, sparsamt kyld. Den levde inte riktigt upp till sitt namn.
Inga konstigheter att ta sig hem.
Det fick räcka så för denna gång. Nu är det långt till nästa utlandsresa. Mörker.

söndag 19 november 2017

Öl i Neukölln del III-Två guldställen på gångavstånd

Mulet denna dag när jag tog tunnelbanan till centrum och restaurangen Hackethals. Litet, välbesökt och väl insuttet. Många lunchgäster som alla åt dagens vilket var schnitzel som smakade helt ok. De har en egen öl som jag inte har koll på vilka som brygger, men det var en helt ok schwarzbier (eller var det dunkel?) iallafall.
Åkte tillbaka till Neukölln och handlade lite i en livsmedelsaffär, dock bara en öl (som var på två liter).
Vilade upp mig på rummet några timmar innan jag på nytt gick till Lager lager som nu hade öppet.
Ett riktigt guldställe skulle det visa sig. En ölbutik med åtta fat och hundratals flaskor.
Jag blev sittandes där åtskilliga timmar inmundigandes: Miss hooter från Uiltje, Thirsty lady från lokala Heidenpeters, Untergiesinger erhellung från Giesinger som besöktes månaden innan, Rollberg Rauchbier, Spent Red oat ale, Hopfenpflücker pils från det för mig okända bayerska bryggeriet Pyraser, E.T.A. Hoffmann från Mahrs bräu och Tilmans Das helle. Den ena bättre än den andra.

Sen var det bara att dra ''hem'' den tunga väskan genom de sparsamt upplysta gatorna och dumpa densamma på hotellet.
Ett sista ryck på Muted horn blev det också, dock bara två öl denna kväll, fantastiska surölet Money blend från American solera och Saison de lis från missouribryggeriet Perennial artisan ales.
Riktigt hög klass på ölen denna dag.

torsdag 16 november 2017

Öl i Neukölln del II-Då var det stängt där det skulle va'så bra

Strålande sol även denna dag. Jag inledde med att turfa en del i ''centrum''/Mitte. Åt på ett food court på centralstationen och till den goda korven en inte så god öl i form av Berliner kindl weisse Mit schuß Himbeere. Första gången jag fått ett sugrör i ölen.
Efter ett par timmar tog U-bahn västerut till bryggeripuben Lembke. Det stod på deras hemsida att de skulle öppna 11. På dörren stod det 12. 12:10 var det fortfarande stängt så någon form av asiatisk lunch med alkoholfritt alternativ intogs i närheten istället.
Jag åkte tillbaka till hotellet, men tunnelbanetåget gick sönder så det var bara att gå från Hermannplatz ''hem''.
Tog med mig stora väskan då det var dags att shoppa på ölbutiken Lager, lager... Där det satt en lapp om att det var stängt. Det går bra nu.
Jag gick istället och vilade upp mig på rummet.


Muted horn hade nu öppnat så det blev en helkväll där med följande mer eller mindre goda öl: Tsunami pale ale från Toppling goliath, Pseudosue från samma bryggeri, Rye Extra Special Bitter de seigle från Dunham, Original popsicle ice cream ''pils'' från Buxton/Omnipollo, Bella ciao från Le trou du diable/Del ducato, Mérope från det för mig okända quebecbryggeriet Hopfenstark och Brettamarsi från Schneeeule/himburgs braukunstkeller.


På rummet avslutade Bayreuther Hell dagen. Etiketten var snyggare än vad ölen var god...