tisdag 7 augusti 2007

Allas vår vän Solen

På amerikanska ölpodcasts talas det ofta om''skunky beer''.Dom bitchar om att ölet luktar&smakar som skunk.Detta ska inträffa om ölet inte skyddas från solen's skadliga strålar. Jag har inte varit i Nordamerika tillräckligt för att ha råkat ut för en skunk.Så det fick bli ett experiment.Genomskinliga flaskor(tex Samuel Smith)ger sämst skydd,gröna ger inte heller mycket skydd men skall vara snäppet bättre.Bruna sägs ge det bästa skyddet.Testölet var Mythos med gröna flaskor.Det hela gick så till väga att en flaska ställdes i ett fönster med söderläge i26dagar.
I går kom så sanningen's ögonblick.När flaskorna öppnades fylldes köket med en underlig odör.Det hela gick mycket vetenskapligt tillväga.Ölen hälldes upp i likadana glas&såg likadana ut,hade samma temperatur,skummet var lika långlivat,men där slutade likheterna.
Den flaskan som hade stått i kylskåpet smakade&luktade som en vanlig ljus lager.Experiment ölet luktade svettaktigt&smakade som chips med dip blandat med svett.Jag fick tvinga i mig eländet.Allt för vetenskapen(galenskapen?).
Slutsatsen får väl bli att solljus är mycket mer skadligt än lysrörsljus.Har aldrig varit med om något liknande med öl som inhandlats i någon affär.
Dock på Monks en gång med en genomskinlig flaska som datumet dessutom hade gått ut på.

Inga kommentarer: