torsdag 8 november 2007

Öl i Helsinki delI-Sahti

071101: Så var vi återigen tillbaka i Finland efter ett par års bortavaro. Vandrarhemmet låg på Vourikatu, väldigt centralt med allt på gångavstånd. Rummet var inte färdigt när vi kom så vi frågade efter närmaste alkobutik. Inte många kvarter bort i ett köpcentrum fanns en, men deras utbud var minst sagt skralt. Killen i kassan visade dock var en bättre butik fanns. Drygt 100 meters ösregnspromenad senare kom vi fram till ett torg där landets bästa alko låg. Vi handlade bärs för 88 euro. Prisläget var nog som hemma. Tyvärr blev det inget inhemskt.
På väg tillbaka stannade vi på Puben Vltava utanför tågstationen. Ett riktigt guldställe skulle det visa sig. Massor av kranar med saker man aldrig hört talas om. Helsingfors svar på Svejk, men utan trängsel och utan den mysiga lokalen. Nästan bara tjeckiskt. Samson fanns det något som hette, både en pilsener och någon mörkare historia. Antagligen en dunkel. Ingen av dessa var någon höjdare.
Kort och gott''Maestro''stog det på en annan kran. Inget som skvallrade om vilka som kundes tänkas brygga den. Efter lite Rate beer-konsultation fick jag dock reda på att det var Litovel som låg bakom denna betydligt bättre pilsener.
Tjeckiskt veteöl var något nytt för mig&kanske för bryggarna också. Primátor Weizenbier var väl inte felaktig, men den föll mig ej på läppen som det heter. Efter detta depåstopp på ett par timmar kunde vi gå och lämna all bärs på rummet. Väldigt skönt att slippa släpa på alla flaskor. På rummet radades traditionsenligt flaskorna upp på ett bord. Vi sov någon timme för att sedan gå ut för att handla frukost till de följande mornarna (är det ett ord?) . Efter ett snabbt dumpande av maten på rummet gick vi till Oluthuone/Kaisla som vi hade gått förbi tidigare.Det hade nu gått några timmar sedan vår senaste bira. Hungriga hade vi blivit, men mat fanns ej att tillgå här,men väl en massa spännande öl.T ex. Stadin A.P.A. på vissa håll kallad''Stapa''.Jag drack en annan stadinbrygd sist i Helsinki&den här var minst lika bra,härligt välhumlad&väldoftande som man kan förvänta sig av en bra A.P.A.
Ett glas Smörre Ruis I.P.A.från bryggeriet Plevna,Tampere.Den var brygd i samarbete med Ölfabrikken berättade bartendern.Jag tror''Ruis''betyder råg.Hade dock svårt att urskilja om det skulle finnas något av detta sädesslag i.Smakade mest som en bra I.P.A.Trots den goda ölen gjorde sig hungern allt mer påminnd&apostlahästarna styrdes mot Zetor.En av de konstigaste krogar jag satt min fot på.Att beskriva inredningen som''rustik''vore en grov underdrift.Det stog en massa traktorer överallt&väggarna på muggen var tapetserad med retroporr.Det var inte utan sin charm ska sägas.Nästan alla gäster var fulla trots att klockan inte var så mycket.
Välkommen till Finland-även känt som Ryssland light.
Ölen var dock av''finskt makrosnitt''men maten var mycket god.Ett plus i kanten får dom för att man kunde välja''xl-portion''.Något som blev aldeles lagom.Ölen som förtärdes var Hurriganes från Laitilan Wirvoitusjuomatehdas(säg det nykter!)på burk(!).
Kukko Lager,fat.
Kukko Tumma,fat
Kukko Pils,fat
Koff Velvet,burk.På burken står det att den ska vara överjäst,men enligt Rate beer ska det vara en schwarzbier!Jag tror nog på det senare.Skumt.
Sinebrychoff Nikolai,flaska
Olvi Jouluolut,flaska
Det mest spännande i ölväg som fanns var den finska specialiteten sahti.Just denna ska vara brygd av Lammin.Majsan provade denna svarta brygd som serverades ur en dunk i en syltburk(med gängor&handtag)!Obetalbart minspel vid varje klunk hon tvingade i sig.Luktade som en dunkelweizen,men smakade som det kan lukta ut en väldigt gammal bils ventilation.Jag tyckte inte det smakade illa,bara väldigt speciellt.

Vi gick tillbaka till Oluthuone som verkar vara någon kedja(Finland's svar på Bishop arms?).Där två öl till skulle avverkas Ayinger Fest-Märzen&Huvila ESB.Fråga inte hur dom smakade.Det var sent.Åtminstone kändes det så.
Relaterade länkar:
www.vltava.fi/drinklist_vltava.html
www.oluthuone.com/kaisla_olutlista.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Sahti

Inga kommentarer: