fredag 2 augusti 2024

Öl i Baltikum del V-Första dagen på TCBW

En bit att åka från Tartu.

Vi var ute i god tid och tog en lokalbuss till tågstationen som kändes alltför avlägsen för en promenad med allt vårt bagage. Tåget kändes nästan som en spårvagn men tog oss de 18 milen nordväst till Tallinn på 2h 20min. Det regnade när vi kom fram och det var ont om tid. En visning var nämligen bokad på Põhjala som ligger en bra bit från stationen. Vi fick ta en bil dit, dels för att slippa bli blöta och dels för att hinna i tid. Ett överraskande stort ställe med souvenir/öl-butik och brygghus på markplan och en stor bar en trappa upp med en stor balkong utåt gatan. På själva visningen bjöds det på berlinerweissen Prenzlauer berg. Betydligt bättre och kortare visning än den vi var på dagen innan. Det var bara utlänningar på visningen... förutom guiden då. Efteråt gick vi upp en våning. Regnet hade upphört så det blev till att sitta på balkongen/uteserveringen. Minns att vi åt, men inte vad. Till maten: witen Udune, Punane laager, berlinerweissen Sun city och Pirniraks pear sour ale.

Visning på Põhjala.

Anledningen till hela den här turnen var Tallinn craft beer weekend. En festival som arrangeras av Põhjala. Det var dock inte i närheten av bryggeriet utan vi fick ta en buss i tio minuter för att komma dit. Besökare (och utställare) från hela norra halvklotet var på plats (tror dock inte jag hörde estniska talas bland besökarna) och det var en viss köbildning, men det gick hyfsat smidigt att komma in. All öl ingår i biljettpriset och som alltid på såna här festivaler, fingerborgar. Trots lokalens storlek var det (åtminstone på lördagen) väldigt trångt. Det fanns en innergård där diverse food truck stod uppställda. Betydligt större urval än tex festivalen i Helsingfors där det fanns flera food trucks, men alla hade hamburgare... Festivalöl denna dag var: 

Patune pohl sour ale with lingonberry and spruce tips från Anderson's,

Klanbarrique Malmadura spontanious italian grape ale with unripe grapes från Birrificio italiano, Brewski Quadruple berry pie strawberry, blueberry ''rasberry'' & ''blackcurrant'',

Juice punch New england IPA från Frontaal, The fish needs a suzuki american light lager från Fuerst wiacek/Carnival, Wired & gold Barcelona weisse från Garage, Holy mountain Table Apricot 5,5% BA apricot sour, Horizont Hop session (IPA) callista, cascade, chinook & columbus, Eedeni aed sour wheat beer with cherry, raspberry, apricot and white peaches från det för mig okända lokala Humalakoda, Blanšš witbier with seabuckthorn, caraway, juniper från Humalakoda/Hiiumaa, Aperol ale 4,5%. Även det från Humalakoda. Tom yum mun soup gose från Käbliku, Mango bay mango milkshake pale ale från Mad scientist, Chicken house radler peach & apricot från Tuletorn, Kveikly now farmhouse IPA 5,3% från lokala Vaat och Chromaticity pale ale från Verdant.

Utsikt från vårt fönster.
Incheckningen på vårt boende höll på att stänga så vi fick sticka iväg lite tidigare med spårvagnen (eller var det buss?). Vi dumpade bara grejorna på rummet innan jakten på mat inleddes. En stor tjusig pub i närheten hade fortfarande köket öppet så vi satt kvar till sista beställningen. Tror jag åt något gott med potatis. Här var det uppfriskande stora glas (som är normen i Östeuropa) med några husbrygder: Vana villem London porter, Vana villem Kuldne golden Lager och så fick man två halvlitrar IPA för 8,5 euro. Ett erbjudande vi slog till på. Ok öl över lag. De bryggs antagligen hos Õllenaut. Inte långt att gå ''hem'' för lite vila i solnedgången.

Inga kommentarer: