fredag 21 februari 2014

Öl i San francisco del I-En låång dag

Dags för årets första riktiga öläventyr. Inte en dag för tidigt.
Något hade hänt på Arlanda. Denna superöken när det gäller finöl.
Sigtuna/St eriks fanns nu att inta. Att ölen ifråga är väldigt lokalproducerad gör ju ej saken sämre. Klockan var inte så mycket, men jag kunde inte bry mig mindre.
Vad dracks då? S:t eriks IPA, East coast Pale ale, East river Lager och S:t eriks Pale ale klunkades ned i rask takt... till flygplatspriser.

Nästa stopp var en kär favorit bland flygplatser, Kastrup. Det var fem år sedan sist. Jag hann tyvärr bara med en öl, Vulcano Pilsner från Fur. Ingen höjdare.
Här anslöt även Gyllenbock och co.

Måånga timmar senare landade vi i San Francisco. Det tog lång tid att ta sig igenom tullen dessutom. De andra grabbarna bodde på ett annat ställe så jag tog själv BART till det centralt belägna (läs: omgivet av missbrukare/tiggare/hemlösa/dårar) hotellet.
I vanlig ordning stod shopping på programmet. Liksom sist vi var här för två år sedan var det City beer som gällde. Som tur var närbeläget.
Enligt snubben i kassan var mina $342 nytt årsbästa.
Man kan ju även dricka öl på fat (och flaska) på detta utmärkta hak. Det blev ett helt gäng faktiskt: Stillwater Classique, Tweason’ale från Dogfish head, Lunatic lager från Moonlight; fulölsarom, besk och jästig med smak av tobak, Scurry från Off color; rubinfärgad, maltig arom. Smakar även maltigt och är något rökig. Mycket kolsyra. The park från Fort point, Blood ov the kings (med Gustav II adolf på etiketten) från Local option, Lost Abbey Saison Blanc; väldigt ljus. Luktar och smakar allmänt belgiskt snällt. Riktigt uppfriskande, kryddig och god. Skulle antagligen gjort sig ännu bättre om ett halvår. Foret blanche från Dupont, Voku hila från Local option. Träffade här ett trevligt par från Texas som jag hängde med resten av kvällen/natten.

Vi dumpade min tunga väska på mitt rum och drog ut på bryggeripuben Cellarmaker där Saison francisco och Triple berry berlinerweiss intogs.

Sedan sägs det att Mikkeller bar besöktes. Där blev det ytterligare ett par öl, Wenlock stout från Freewheel/Ironbridge och Freewheel Pale ale 4,2%.

Till sist en eftersläckning på mitt rum (som senare skulle bebos av fler svenskar) där vi delade (som tur var) på ytterligare två öl.
I'm too old for this shit... och det var bara första dagen...

onsdag 5 februari 2014

Öl i måndags

I lördags hade jag inte tid att gå på bolaget och det stora släppet då. Istället drog jag och Peter till Regeringsgatan i förrgår för att handla lite av de nyheter som fanns kvar.
Efteråt gick vi ned några trappor till NKbaren där ett par bärs gjorde den goda maten sällskap. Mötet från Sthlm brewing Co och Winbic från Mikkeller.

Väl hemma delades en avslutande öl med frun: Landskron Zwickelbock. Roligare än så blir det sällan på vardagar.

tisdag 4 februari 2014

Here we go again


Ännu en av Uppsalas Belgofester var det dags för i helgen.
Det var som vanligt; kul, trångt och gott. Något som dock var nytt för året var att de 50-60 brygderna var uppdelade i lätt och tungt. Man skulle bara välja en öl i varje klass, men med så många besökare gjorde det nog inget.
Vinnarna var i ''lätta gruppen'': Folkets val: James blonde av Bo Eriksson, Mathias Hansson, Anders Lundin (!) och Mats Hellman. Domartävlingen: Chenille från Kalle Hårding, Kalle Andersson och Mats Cederholm.
Vinnare i ''tunga gruppen: Folkets val: Trequartista 14 henry av Lennart Köhler. Domartävlingen: Muscles in brussels av Ari Vallius.
Öl i Stockholms hedersomnämnande till Thomas Lantz, Mikael Terner och Johan Holmdahl för deras Saison IPA.

Ett gäng av oss gick tillbaka till centrum och gled in på The pipes of Scotland för en snabböl. För min del den utmärkta Mokko milk stout från Summer wine.

Nästa stopp var som vanligt O'Connors där ytterligare några brygder intogs till den goda maten. Två från Braufactum; Palor och Colonia, samt Arctic Saison från Grassroots.
Jag har nog aldrig sett så mycket folk i deras ''skybar''. Skitkul som vanligt och nästan uteslutande bekanta ansikten.

Sista ölstoppet för dagen var en efterfest/parmiddag i stadsdelen Ekeby där jag våldsgästade. En Valsviken' 12 från Nynäshamns ångbryggeri avnjöts.
Tur man hade ordnat sängplats i Uppsala. Stort tack till alla inblandade som gjorde denna heldag till vad den blev.

tisdag 28 januari 2014

Skåprensning

Lite smått och gott hade plockats fram ur gömmorna för en legendarisk provning.

Belgisk ale

Ommegang Seduction '12        9   poäng
To öl Sans frontière(Vin)        8   poäng
Leufsta Blonde            1   poäng

Jag begriper inte hur To öl inte kunde vinna, men Seduction var gott det med.

Barley wine

Mikkeller/Three floyds Boogoop GMi '10    21 poäng
Alesmith Old numbskull '12        17 poäng
Stone Old guardian Belgo ' 11            8   poäng
Mohawk Double Rocket '12        8   poäng
Shipyard Double old thumper ' 12        6   poäng

En massa gammal öl som hade blivit stående.

Imperial stout

Port brewing SLH '08            28 poäng
Mohawk Whiteout '12        21 poäng
Stronzo Coffee Badger        12 poäng
DLB Black elixir            17 poäng
Stronzo Honey badger            2   poäng

Santas little helper hade utvecklats bra under sina sex år på lagring.

Tungt med tre öl på över 17%, kanske var det därför det var så kul...?

måndag 27 januari 2014

Öl i Australien del XVI-Den glömda dagen

En dag hade visst fallit bort från mitt bloggande om resan Down under. Sista dagen i Melbourne: Vi irrade runt lite i Chinatown på förmiddagen innan en underlig, men ganska god lunch intogs på utmärkta Mrs. parmas som jag hade besökt kvällen innan. Ett gäng öl fick man visst i sig också, nämligen dessa: Hawthorn Pilsner, Astor ale från Mildura theatre, Killer sprocket Amber ale, Two wives Ginja beer, Kwencher Clingstone peach & Black tea från Beltz, Jamieson Raspberry (ja, det var fruktöl). Minst sagt bärs av skiftande kvalitet.
Jag tog tåget tillbaka till St kilda för en välförtjänt siesta.

Sista kvällen i Melbourne tillbringades på guldhaket Village som vi hade besökt tidigare under vistelsen. Stället var som förbytt. Den stora ''ölträdgården'' var öppen och där satt allehanda after workare (?). Betydligt mer livfullt än mitt på dagen en måndag. En knippe öl hällde man i sig här med, nämligen dessa: Cool hops från Edge project, Ticket booth pale ale från Sideshow, Hargreaves hill ESB, Feral White, Holgate ESB och från samma bryggeri Mt macedon ale. Från vad jag minns (det var några månader sedan) var det bra grejor och vi var kvar till de stängde. Antagligen var det sista spårvagnen som togs ''hem''.

söndag 26 januari 2014

Års-sammanfattning

Ännu ett härligt ölår är till ända. En del resor och en hel del öl blev det i vanlig ordning. Två nya länder besöktes (Nordirland och Australien).

Stad    Bättre eller sämre än väntat    Skulle jag återvända?

Göteborg    Bättre            Det brukar bli så
Wien    Kul som vanligt        Antagligen
Brno    Man vet vad man får        Visst
Boulder    Något bättre        Om man har vägarna förbi
Denver    Som väntat        Nej
Berlin x2    Något bättre kanske        Det kan nog hända
Belfast    Klart bättre        Möjligen
Liverpool    Ännu bättre        När?!
Melbourne    Mycket bättre        Om några år kanske
Canberra    Något sämre        Absolut inte
Sydney    Ungefär som väntat        Nix
Newcastle    Lite sämre            Skulle inte tro det

Årets resmål: Melbourne

Årets skithål: Ingen stad jag besökte i ölsyfte förtjänade denna prestigefyllda utmärkelse detta år.

Årets provning: den HÄR.

Årets pub: Backcountry, Boulder

Årets bästa öl: Barrel aged Mr. squirrel  från Brewdog, Hoptimum från Sierra nevada, Smoked & oaked från amerikanska Epic, Sculpin från Ballast point, Thurbo Double IPA från Oppigårds, Double nelson från Lord nelson, Gessner Dunkler bock, Hummel-bräu Jubiläums-festbier, Oslavany 13° Polotmavé och Oslavany Velikonoční special 12° Černá.

Årets värsta öl: Ottarocker från Ottakringer, Shark head från Sunny republic, St. charles ESB från Wynkoop, Grafenwalder Hefe weissbier, Chrome satan från Hilliard’s, Two wives Ginja beer.

Årets matpris för ölställen (ny): U všech certů, Brno

Årets ölögonblick (ny): På en balkong mot en lummig innergård i skuggan i Canberra med en flaska Leafer madness Imperial pale ale från Beer valley.

Tidigare år: 07 08 09 10 11 12

Det blir bara mindre resande för varje år, vart ska det sluta?

lördag 25 januari 2014

Öl i nyårsnatten

På nyårsafton var vi i Kungsängen av alla ställen med några andra finölsälskare och hade en relativt lugn, men kul hemmakväll. Undertecknad jobbade på nyårsdagen så jag fick fira med handbromsen i och lägga mig lite tidigare än de andra. Dessa öl intogs i allafall: Celt Dark age från Celt experience, Mathias dahlgren Julporter från St eriks, Past masters 1966 från Fuller’s och Christmas Idjit från Dugges som fick avsluta ölåret 2013 samt skåla in ett 2014 som nog kan ha en del resor i sitt sköte. Men det är en annan historia som får vänta till nästa månad.

fredag 24 januari 2014

Söndags-mys/ångest

Jag fick en bunt olika exotiska öl i julklapp av min kära hustru. Skönt att känna julefriden sjunka in medan man sippade på ett par av dessa. Vad var det för gott då (för det var det)? Hopblack från Dugges, Samuel smiths Organic Chocolate stout och Big a IPA från Smuttynose. Ahh...

torsdag 23 januari 2014

Öl i Jordbro hill del II-Nu är det jul igen du

Julaftonen ''firades'' traditionsenligt (istället för julmust och Kalle Anka, stark öl och Romper stomper) hemma hos Elmik. Vårat Star trek-maraton fortsatte även denna dag. Ölen som intogs var: Grebbestad Ostronporter; underlig arom. Väldigt mörk. Känner nog av ostron (för jag vet att de är där). Torr med en obehaglig eftersmak. Saku Pühadeporter 6,9 %; lite av fruktyoghurt i aromen, mörkbrun, söt och överraskande fruktig. Oatmeal Yeti från Great divide; relativt mörk med tydliga kaffetoner och mycket bra balans. Antagligen min favorityeti. Le coq Jõuluporter; maltig arom. Inte jättemörk. Vissa chokladtoner. Torrare och godare än Sakus variant.

onsdag 22 januari 2014

Öl i Jordbro hill del I-Världsrymden anfaller...

Elmik och jag hade sedan en tid haft planer på ett Star trek-maraton.
Äntligen fick vi tummen ur vagnen och började plöja en helg.
Och vad kan väl passa bättre till detta gamla ''guldkorn'' än några exotiska men goda brygder? Monks Blend no.8-Kinship evolution, Cuvée meilleurs voeux från La rulles och Mjödhamnen Sommar satt fint medan Chekov och den övriga besättningen härjade runt i rymden.

tisdag 21 januari 2014

Gäsp

Jag satt antagligen och njöt av högklassig fotboll (Allsvenskan spelas ju inte nu på vintern) i tvsoffan. Till detta några utmärka brygder från Brewdog och en svensk... ja... Spendrupsöl. Bärsen i fråga var iallafall dessa: Cocoa psycho, Libertine black ale, Dead pony club och Hale to winter.

måndag 20 januari 2014

Öl i NKbaren

Min vana trogen var jag en sväng på bolaget på Regeringsgatan och handlade lite inför julen. efteråt träffade sammanstrålade jag med fröken Hedin på NKbaren för ''några kalla''. Dessa var: Caldera Ginger beer, Hökarängen IPA från Pangpang och från samma bryggeri Pettersson porter. Trevligt.

söndag 19 januari 2014

''Stängda ögon'',öppet sinne

Jag var inbjuden som gäst till Gambrinus julölsprovning på O'Connors i Uppsala. Ett stort spektakel med 32 svenska säsongsöl som blindprovades av 55 personer. Min första blindprovning på minst sju år. Det borde man göra oftare. Själva evenemanget var väldigt bra arrangerat. 32 öl och god mat för 400:-. Ett helt ok pris.

Topp tio:

1 Mohawk Blizzard imperial porter
2 Dugges Christmas Idjit!
3 Sigtuna Midvinterblot
4 Nils oscar Vinter edition
5 Eskilstuna Vinter ale
6 Strömsholms Gråskägg
7 Nynäs Valsviken vinterporter 2013
8 Dugges Rudolf
9 Dugges Jullager
10 Gotlands/Spendrups Sleepy Bulldog Winter ale

Öl i Stockholms hedersomnämnande:

Eriksberg julöl från Carlsberg, Beerbliotek Christmas night spiced porter, Dugges Juldricka, Mariestads Julebrygd från Spendrups, S:t eriks Julale Eko och Jädraöl Julmys.

Efteråt dracks det alldeles för mycket bonusöl, men kul var det: Bryggarn´s honey ale från Två bryggare, Westbrook Gose, Camden town Versus Italy, Röðull IPA från Ölvisholt, Chimay Dorée och Black force one från Xbeeriment. Jag blev ju ''redigt fuller''. Usch ja. Tur att man hade sängplats i Uppsala ordnad.

fredag 17 januari 2014

Öl i Närke


Det var ett par år sedan sist, men nu var det återigen dags att bege sig västerut för festivalen Örebro öl & whisky. Tre glada gossar (läs: gubbar) tog tåget från Stockholm C till Örebro S som är beläget ett stenkast från Conventum där festivalen hålls. Det mesta var sig likt från sist vi var där. Som ett SWBF i miniatyr m a o. Vi drällde runt där i drygt sex timmar. Under den tiden hann jag bl a prova på: Woopdidoo från Beerbliotek, Eskilstuna ''Vinter ale'', Gänstaller ''Rökt märzen'', Ugly duck Simcoe & chinook IPA, SMÖF Jubelöl från Nils oscar, Wild river från Fuller’s, Ricky’s IPA från Zeunerts, Green goddess Ilkley, Bully! porter från Boulevard, Bigleaf maple autumn red från Anchor, Dirty stop out från Tiny rebel, Brick lane bitter från Grythyttan, Manten från belgiska Gulden spoor, Netherworld Cascadian dark ale från kanadensiska Flying monkeys, Lance golden ale från Keltek, Newcastle Werewolf från Caledonian, Ehrenfelder Alt från Braustelle, Frost beard lager och Work bell IPA, båda från Malmö brygghus. På hemvägen var även Johan med och hade inte helt oväntat med sig en godispåse på tåget hem. Mer om festivalen HÄR. Stort tack till Tom för lån av bilder.



torsdag 16 januari 2014

Orka gå ut

Det brukar ju vara dyrt på krogen i det här landet, men det finns ett litet trick. Drick hemma. Det gjorde jag någon dag tidigare i vintras. Man slapp gå ut, vänta på service osv. Ölen var av minst sagt skiftande kvalitet: La rulles Brune, Bellerose de noël från Brasserie des sources och Widmer Okto festival ale.
Hmm, måste göra om det här någon gång, fast med bättre öl.

onsdag 15 januari 2014

Öl i källaren

Peter och jag hade varit och handlat på bolaget på Regeringsgatan. Det har ryktats här och där det senaste året om NKbaren som skulle vara bra så vi gick in på NK som ju ligger vägg-i-vägg med vårt kära monopol. Lite knepigt att hitta första gången, men väl värt det. Gå bara så långt ned i varuhuset du kan komma.
Det kändes som att deras ''huvudleverantör'' är Brill. Två öl fick man i sig i alla fall: Marzus från Braufactum och NK saluhalls IPA från Jädraöl. Det finns större sortiment, man grejen med det här stället är priserna. Snorbilligt, vissa öl är till och med billigare än på bolaget. Otroligt.

Jag var så pass chockskadad att en nyinhandlad Tindved från Nögne ö fick lugna nerverna när man kommit hem.

tisdag 14 januari 2014

Gammal stol

Bloggen Beer-naise uppmärksammade för ett tag sedan mig på att Galatea gjort en Ica. De vill säga märkt om datumet på ölet Red chair från Deschutes. Amerikanska bryggerier brukar inte vara så bra på att märka upp BF-datum, men nu hade de faktiskt gjort det. Eftersom ölet i fråga är en APA är ju färskhet a och o. Ingen borde väl känna sin produkt bättre än bryggeriet i fråga. Vet man med sig att det tar lång tid att få ölen till Sverige, då kanske man ska satsa på att importera någon ölstil som klarar av tidens tand bättre. Riktigt dåligt förfarande i alla fall. En fet tumme ned för Galatea. Sedan kan man tycka att ett brygg/tapp-datum vore det optimala, där man själv får avgöra hur gammal öl man kan tänka att betala för.
Det var inga problem att få pengarna tillbaka på bolaget i alla fall.

måndag 13 januari 2014

Öl i Arenastaden



Tom och undertecknad träffades hemma hos Johan för att ladda upp lite inför Black sabbathkonserten i Solna. En del medhavt och en del bjudöl blev det. För min del: Hadiraja från Train station, Maisel & Friends Marc’s chocolate bock och CE@ANYCHR från Evil twin.
Konserten var bra och de spelade så fint.
Efteråt drog Tom och jag till Kungsholmen och tog en öl på Macinleys och en på Brewdog bar. Har tyvärr ingen aning om vad det kan ha varit. Mycket irriterande. Kul hade vi iallafall.

söndag 12 januari 2014

Storprovning



En provning som skulle ägt rum i oktober fick flyttas fram på grund av den hastigt påkomna australienresan.

IPA

Smuttynose Rhye        19 poäng
Amager"Modern IPA"    18 poäng
Croucher Galaxy        10 poäng
Sierra nevada SHH         8 poäng
Stronzo Gluten my ass     1 poäng

Smuttynosen var mycket bra trots att den hade stått i kylen ett bra tag. Personligen tyckte jag dock att den Amager var strået vassare.

Rököl

Stronzo Paranoia        14 poäng
Dalgety Smoked porter    14 poäng
Kissmeyer Smokey Oktober    10 poäng
Braufactum Roog        6  poäng

Stronzo revancherar sig reält från förra klassen. Den här var ju riktigt god.

Dubbelbock

Karmeliten Kloster        14 poäng
Great Divide Wolfgang    12 poäng
Riegele Speziator        12 poäng
Fürstlich drehna        6   poäng

Panelen var verkligen kluven i omdömena om denna stil

Tripel

Moa St Josephs        20 poäng
Mad abbot        16 poäng
Murrays Grand cru        11 poäng
Victory Golden monkey    4   poäng

Verkligt hög klass på dessa öl.

Imperial stout

Stone Espresso russian    20 poäng
Fullers            18 poäng
Stone Russian        16 poäng
Brewdog Dog a        15 poäng
Sigtuna Bourbon        12 poäng
Epicurean Coffee & Fig    9   poäng
Omnipollo Agamemnon    8   poäng
Moo brew Vintage stout    5   poäng

Folk är idioter... eller så är smaken som baken... Huvudsaken att Moo brew kom sist.

En riktigt kul kväll var det iallafall. Tur att vi var så pass många. Det blev till och med ''några'' bonusöl. Nämligen :Shumensko Premium, Old stock ale från North coast, Bock naked från Moon dog, K:rlek Efterår/Vinter 2013 från Mikkeller och 4 pines Stout.

lördag 11 januari 2014

Öl i tvrummet

Ännu en skön dag hemma med följande någolunda goda öl: Fuller’s ''Imperial Stout'', Murrays Grand cru, Redrum från Hopdog och Smokey Oktober från Kissmeyer. Så var det kvällen räddad.

fredag 10 januari 2014

Öl i hemmet

Med så många spännande brygder hemma var det svårt att låta bli att ta några öl framför ''Tipsextra''. Stone Espresso imperial russian stout, Hitachino nest Xh från Kiuchi och 8 wired Grand cru '11.  Starkt, men väldigt gott alltihop.

torsdag 9 januari 2014

Öl i Australien del XV-Sista rycket

Sista dagen gällde det att hinna bli så ''fucked up'' som möjligt på kortast möjligast tid inför den långa, men hemska flygresan hem. Vi hängde på låset till Royal albert hotel som besöktes kvällen innan. Ett par relativt snabba, pints var allt jag hann med. Synapse black saison från Doctors orders, Lupolado bock som var ett samarbete mellan Hargreaves Hill och brasilianska Bodebrown. Det hjälpte föga mot nykterheten.

Det var inte så vansinnigt dyrt med taxi till flygplatsen. Ynka 20 kg fick man ha med sig, bara att ''gilla läget''. På flygplatsen lyckades jag hitta en exotisk industrilager, Platinum blonde från Independent breweries. Lika gott som det låter.
Flyget  mellan Sydney och Bangkok var så glest befolkat att man kunde lägga sig. Det gjorde inget. Vid mellanlandningen i Bangkok var det 36 grader varmt... mitt i natten! Hemskt. Planet hem var knökfullt då mina kära landsmän av någon anledning verkar vara helt besatta av Thailand.

Sammanfattningsvis så var det en bra, men dyr resa. Jag fick lön den 25:e och den var slut den 1:a! Det kostar att ligga på topp tydligen. Light i Australien betyder lättöl. Hotel betyder pub (antagligen kan det nog även betyda hotell med). Glädjande mycket svag öl. Får nog säga att jag var glatt överraskad av standarden på de olika inhemska och nya zeeländska (som var väldigt vanliga) brygderna. Även naturen gladde. Var övertygad om att jag skulle bli uppäten av en giftig haj eller liknande, men det var helt lugnt. Thai air som jag aldrig åkt med förr levde upp till hypen och är nog mitt nya favorit-flygbolag. Stort tack till Hedin för lån av diverse bilder.
Snart så är det dags igen...

onsdag 8 januari 2014

Öl i Australien del XIV-Sommar

 Jag inledde dagen med ett besök på sjöfartsmuseet där det var en utställning om vikingar. Det var bara bonus, huvudattraktionen var för mig såklart en gammal ubåt som man olikt den vi besökte veckan innan, fick gå ombord på.
Det var galet varmt och sommaren hade verkligen kommit till stan. En 40-minuterspromenad till The local taphouse (som vi även besökte i Melbourne) tyckte jag var en bra ide.

Där mötte Hedin och hennes kusin som bor i Sydney upp. En stor väl insutten tre (?) -våningspub där övervåningen bestod av en stor takterass. Tyvärr utan utsikt, men det gick att sitta i skuggan iallafall. Ett gäng öl fick man visst i sig också: Punch & Judy’s från Murrays, Hawaiian cookie golden ale från Illawarra, The punt från Pinchgut, Brownish bomber från Illawarra, Mosaic pale ale från Kooinda, Salty kiss från Magic rock. Jag har för mig det smakade bra förutom en av dessa öl som var riktigt hemsk, minns dock ej vilken.

Jag gick för att ta en liten siesta medan de satt kvar. Slank in på en koreansk restaurant där jag i väntan på att min mat skulle bli klar tog en OB Golden lager.

Andra halvlek ägde rum på hemtrevliga Royal albert hotel. En mycket trevlig bartender hällde upp följande brygder: Young henrys Hop ale, Nail Stout och 62 pilsner från Coopers. Bra över lag.

Vi hittade något sunkhak på ''hemvägen'' där en Nine tales amber ale från James squire avslutade kvällen. Det var säkert gott.
 

tisdag 7 januari 2014

Öl i Australien del XIII- You wanna go down under in the manly sauna mate?

Undertecknad samt Hedin tog en färja till Manly som ligger en bit utanför Sydney. Tony och Pütte hade åkt lite tidigare så vi mötte upp dem på bryggeripuben 4 Pines uteservering. Det var bara att slå sig ned och ''rensa'' stället. Jag tror alla tog någon variant av lamm/ham-burgertallrik. Till den: ESB, Porky pig+fig; rökig, både i arom och smak. Någolunda fyllig. Summer cask ale; träig arom, ganska snäll med viss brödighet. Helt ok, ångrar inte att jag tog en hel pint. Brookvale union ginger beer; läskaktig arom. Söt men ej för mycket. Kryddig som ingefärsdricka brukar vara. Det skulle nog ej vara fel med humle i. Slutligen en uppfriskande American style pale ale. Rätt bra över lag

Båten tog oss tillbaka till stan där stegen styrdes upp mot The rocks som vi hade besökt kvällen innan. Den här gången var det ännu en bryggeripub som skulle hemsökas.
I en grå ganska stor stenbyggnad huserar Lord nelson som brygger ett gäng öl som vi slog oss ned för att inmundiga. Även ett par gästflaskor fanns att tillgå.
Trafalgar pale ale
Quayle ale
Victory bitter
Nelsons blood
Royal red
Double nelson
Coopers Clear, och från samma bryggeri Thomas cooper’s selection celebration ale
Inga märkvärdiga öl egentligen, men Double nelson på flaska var en IPA/APA som blott var en vecka gammal. Kanske resans bästa. Stort plus i kanten för att det finns gratis wifi här.




måndag 6 januari 2014

Öl i Australien del XII-Cash is king


Det var rena sovmorgonen jämfört med dagen innan. Vi skulle ta bussen tillbaka till Sydney men den var cirka 40 minuter sen. Vädret var riktigt behagligt denna dag. Bussresan var inte så farlig denna gång med den förra i färskt minne. Hungriga hade vi blivit och åt på något hak på Sydney central, ett glas Reschs Draught till som smakade oförskämt bra, antagligen pga att man suttit i en buss utan öl ett par timmar.
Första stoppet i landets största stad var alkoholbutiken Oak barrel som hade besökts ett par dagar tidigare. Jag shoppade loss så kortet studsade. M a o var det rätt tungt att dra väskan till hotellet för incheckning. Utsikten från rummet var inte att klaga på, man såg både Harbour bridge och Operahuset.

Ingen tid slösades dock på det, istället åkte vi till stadsdelen The rocks och turistiga puben The australian hotel. Två barer på två olika nivåer, ganska stort och högljutt. Varsin tranbärs/kängurupizza intogs. Inte så gott som det låter. Där blev vi sittandes resten av kvällen, ''munnandes'' på följande brygder: Scharers Lager, Moo brew Pale ale, Longboard Pale ale, Hazards ale från Wineglass bay, Whale ale från Murrays, Feral Smoked porter, Happy goblin Pale ale, Alpha pale ale från Matilda bay, Sixty nine summer ale från Riverside, Wicked elf Pale ale och Wicked elf Pilsner. Båda från The Little brewing company. Väldigt skiftande klass på brygderna. Buss tillbaka till hotellet. Roligare än så blev det ej denna dag.


söndag 5 januari 2014

Öl i Australien del XI-Newcastle

Vi fick gå upp tidigt denna morgon för att hinna med bussen till Newcastle beläget sexton mil nordost om Sydney. Grymt törstig var man efter kvällens bravader. Så en dryg liter vatten hällde jag i mig. Toaletten på bussen var dock trasig eller liknande så det var inte så att man direkt satt och njöt under färden. Som tur fanns det faciliteter på stationen i Newcastle. Det var en bra bit att gå till hotellet, men vädret var kanon, även om man brände sig lite på flinten. Det var ett par kilometer att gå, så det kändes som att man var väl värd en Xxxx Gold på hotelbarens uteservering. Man kunde snabbt konstatera att det här var resans finaste boende. Dock utan gratis wifi, som vanligt i detta land med andra ord. Efter en välbehövlig dusch begav vi oss till den stora puben Albion hotel där lunch intogs tillsammans med dessa mer eller mindre lokala öl: Quiet one från Grainfed, Hunter Kölsch, Three sheets pale ale från Lord nelson, Six string Red IPA och Golden ace från Feral. Inga höjdare direkt. Det fanns möjligheter att sitta ute både ut mot vägen/vattnet eller på innegården. Men man orkade inte så länge i hetten och ölen hann bli varm.

Jag tog en välbehövlig siesta i det sköna svala hotellrummet.
Någolunda utvilad möttes vi upp på Restaurangen Silo som ligger på strandpromenaden. Här kunde man sitta på uteserveringen i den ljumna kvällsluften och se på alla de stora lastfartyg som gick in och ut ur hamnen. Dessutom fanns gratis wifi för en gångs skull. Det blev bara tre öl här. Six string Rye IPA, Stones premium ginger beer från Angove’s och Heart of darkness från Murrays.

Inte långt från detta ställe hittade vi en annan bar (antagligen The dockyard) som hade en hel del exotiskt i kylarna. Jag satt i alla fall kvar till de stängde. Moo brew Dark ale, Moa Methode, Tooheys Old, Xxxx Summer Bright lager, Moo brew Pilsner, Moa Blanc; klar och möjligen filtrerad. Underlig träig arom. Fruktig och otypisk. Inte fantastisk, saknar friskheten jag förknippar med stilen. Konstig wit. Slutligen The Hangman pale ale från Rocks; luktar gammal trots att den har ett halvår kvar till BFdatumet. Något nötig med trevlig eftersmak, men mest träig och trött. Det var jag med så med
andra ord var det läggdags. Verkligen olika standard på ölen på detta hak.

fredag 3 januari 2014

Öl i Australien del X-Lite svedd va?!

Ett besök på Nationalmuseet var det första som hände denna dag. Jag åt frukost på deras uteservering. Långsam service, men fin utsikt och strålande sol, så det gjorde inte så mycket. Museet var ganska stort och vi gick väl omkring där några timmar. Nästa stopp var Sydney, 29 mil nordost om Canberra. Vi checkade in på det sunkigaste boendet på denna resa. Antagligen var det snorbilligt.
Vi gick ut och tog en buss till stadsdelen Glebe där Tommy’s beer cafe är beläget. I princip allt på deras meny var slut. Vi tog varsin schnitzel med surkål som smakade mycket bra. Till maten två tråkiga tjecker, Černovar Světlé och Černovar Černé, båda från Rakovník (Bakalar).
Det fick bli en bussresa tillbaka till centrum där det handlades öl på utmärkta butiken Oak barrel. Inga mängder, det skulle komma senare.

Inte så långt därifrån finns en bryggeripub vid namn Redoak med en norsk bartender. Ganska trångt, men det fanns ett par platser i baren till oss. Där vi blev sittandes resten av kvällen. Bärsen var av skiftande kvalitet minst sagt. Min favorit var nog Christmas cheer 6%. En riktigt bra kryddad öl. I övrigt intogs: Schwarzbier, Björnbärslambic, German wheat beer, Organic Pale ale, APA, Honey ale, Oktoberfest,, Strong ale, Chateau sour, All day breakfast. Vi hittade ingen lämplig buss, så det blev en promenad ''hem'' i den ljumna sydneykvällen


onsdag 1 januari 2014

Öl i Australien del IX-Berra kan


Det första som hände denna dag var att jag åt kinamat i centrum. Strax därefter strålade vi alla samman på en hyrbilsfirma och en inhemsk kombi hyrdes. Målet för dagen var huvudstaden Canberra 67 mil nordöst om Melbourne. Det tog naturligtvis hela dagen. Men mitt ute i ingenstans, 40 mil från kusten låg ett ubåtsmuseum som vi gick på. En trevlig överraskning.
Väl framme i Canberra var det mörkt och ingen gps hade vi, men till slut hittades boendet.
Efter att vi checkat in stressade Hedin samt undertecknad ut för att hinna med sista beställningen. Lite irrande blev det, men så småningom lokaliserades äntligen anglofila bryggeripuben Wig & pen. En pint Bulldog hann man med i alla fall.

Jag sprang vidare till puben Debacle där ytterligare en öl stressades ned innan de stängde. En helt ok lager, Knappstein från Enterprise.
Inte mycket till öl denna dag, men vi fick se vilda kängurus och wallabys. Och bäst av allt, en bonusubåt!

Dagen därpå skulle det drickas desto mer jästa maltdrycker. Mina medresenärer åkte till centrum och gick på museer eller liknande medan jag gick tillbaka till Debacle för att ''rensa'' stället. Maten var ok, och till den fölande brygder: Liebenweiss från Allgäuer brauhaus, Kosciuszko Pale ale, 28 pale ale från Burleigh, Taxi från 2 brothers och från samma bryggeri Kung foo rice lager. Över lag riktigt dåliga öl.

Nästa stopp var Wig and pen som vi var på dagen innan. De hade bryggt ett öl för att fira stadens 100-årsjubileum. Centenary, riktigt gott. Antagligen den yngsta stad man varit i.

Inte långt från boendet fanns ett hak med gratis wifi, så ett besök där var nödgat. En I.G.P. från Matilda bay tvingade jag i mig där.
Därefter en väldigt välbehövlig halvtidsvila.

När de övriga var klara med vad de nu var de gjorde gick vi ut. På en asiatisk restaurang intogs en vietnamesisk rätt som bara smakade mint. Inte min grej alls, så jag hällde på hela ''starksåsburken'' på maten. Det var dumt. Godare än innan, men galet starkt. Ett under att man fick i sig allt. Den Tooheys Extra dry jag drack till hjälpte föga.

Tredje gången gillt på utmärkta Wig and pen där vi blev sittandes större delen av kvällen. First wort, Kiandra gold, Velvet cream stout, Rumpole's och Pale ale var ölen som intogs. Bästa bryggeripuben jag besökt på länge.

En sista internetkoll på hemvägen på stället vad det nu hette. Carlton Dry fick agera ''god natt-öl''. Lika gott som det låter.