torsdag 21 december 2017

Bara glada miner på

Vi hade en väldigt kul provning förra månaden med en massa stark öl där vi kom fram till följande:
IPA

Bronx/Sigtuna Mashing up the world 18 poäng
Siren Middle finger discount 7,4%      15 poäng
Oppigårds New sweden              13 poäng
Siren 10 finger discount 7,4%              9  poäng
Två feta grisar Wästkust               6  poäng

Långt från min favorit som vann, men ändå en ganska bra vinnaröl.

Geuze

Boon Oude Vat 108 19 poäng
Boon Oude Vat 110 14 poäng
Boon Oude Vat 92   9  poäng
Boon Oude Vat 91   4  poäng

Oj, oj, oj vilka fina öl på första och andra plats.

Vinnarölen
DIPA

Siren The Tickle monster 11%       15 poäng
Fuller's                 13 poäng
Buxton King slayer         13 poäng
Siren The Kentucky tickle monster 7  poäng

Knappast en favoritstil för mig, men Fullers gillade jag verkligen. Antagligen för att den var så långt från stiltypisk.
Hela beställningen från To øl shop gick åt
Imperial stout

To øl Ju le mæ lk                   18 poäng
Dugges/Stillwater Cocoa cacao   17 poäng
Omnipollo Noa pecan mud cake           16 poäng
To øl Ju le mæ lk Rhum                   13 poäng
Omnipollo/Trillum Outside the lines   11 poäng
Mikkeller Beer geek Vanilla maple shake 9  poäng
To øl Ju le mæ lk Cognac            8  poäng
Stronzo Honey badger '13            4  poäng
Diabetes på flaska
Flera väldigt söta öl här. To øls vinnaröl var relativt balanserad och drog kanske därför det längsta strået
Det delades på en del mer eller mindre exotiska bonusöl också, jag lyckade få ett glas av City of the dead från Modern times, Kaiserdom Dark,



Den glade Dansken Premium 2,8% från Harboe, Eriksberg Juvel pilsner från Carlsberg Sverige och Picnic Sunrise från Brekeriet.

tisdag 12 december 2017

Öl i Danderyd

Jag hade fått en inbjudan från Danderyds bryggeri till den senaste av deras två årliga festivaler.
Festivalen hölls i en festlokal som ligger på samma adress som själva bryggeriet. Bara 40 personer per dag släpps in så det kändes mer som en privat fest än en festival.
Bryggeriet drivs av fyra personer som alla fanns på plats. Jag fick även en privat visning av brygghuset.
En massa öl intogs också. För min del: Julienne, Petit lièvre 6%, Passion, Shaions ale, Balder session, Masala, Pale ale 5,8%. Alla dessa sju var deras egna. I övrigt: Hitachino nest Red rice ale, Möllys Mosaic, Holy grail 8,5% från Möllys, Yell'oh on the rocks från Liefmans, Fischer Tradition från Heineken France, Hopsie daisy Rye martini, Flunk out - India Pale Ale 7,1% från Öde.
Både jag och Majsan var glatt överraskade av denna lilla trevliga festival.

söndag 10 december 2017

Hemmatickande

Vi satt här hemma en kväll och delade på en del mer eller mindre goda och exotiska brygder. Karoliner klassisk lager från det för mig okända Inland Bryggeriaktiebolag beläget några mil nordväst om Göteborg. Buronator från ABK, Lapin kulta Premium export från Hartwall, Floreffe Triple från Lefebvre och Autenrieder Urtyp Dunkel.

lördag 2 december 2017

Öl i Karlstad

En tidig morgon tog vi oss till Centralen för vidare färd västerut med tåg. Från Kristinehamn blev det av någon anledning ersättningsbuss de sista fyra milen till Karlstad.
Planen var att gå och handla lite lokala brygder på bolaget, men vi slogs genast av att det var röd lördag så det var inget att fundera mer över.
Istället tog vi en promenad med ett matstopp till Färjestadstravet där Carlstad beer & whiskey festival ägde rum. Uppdelat i två hallar och med polettsystem. Inte jättestort så en dag räcker att gå där. Inte mindre än sju värmlands-bryggare/bryggerier representerade, så stort lokalt fokus vilket jag tycker är ett stort plus i kanten.
Jag fick i mig följande brygder: Steve hops från Hanscraft, Carlstad Pilsner, Carlstad Tysk ale, Carlstad Mörk lager, Carlstad P.I.P.A, Carlstad American Pale Ale, Carlstad Nr. 1, Extra mile Sour Passion, Extra mile Pale Ale, Extra mile Sour cassis, Extra mile Pilsner, Swheat från Good guys, Mj's SIPA, Mj's Honungsöl, Tappers Ruby mild, Tappers Folköl, Tappers IPA, Jumping jacks hoppy lager från Pine ridge, Dreaded dobermans German ale från Pine ridge, Wermlands IPA, Wermlands Kaffestout, Wermlands Lager, Wermlands VinterWicked cloud från West coast, West coast Monohop Simcoe SIPA, Espresso in a brown suit från West coast, Just chillin från West coast, Fryken Havre ale från Västra ämtervik, Fryken Korsta lager från Västra ämtervik, Schlappeseppel Pils från Eder & heylands brauerei, A. le coq Imperial Ale, A. le coq Imperial Gold, Pfungstädter Urstoff, Poppels Julporter och Poppels Julale.


Efteråt tog vi taxi till centrum och hamnade på krogen Hollandia på en annan festivalbesökares rekommendation. Ett par öl där avslutade denna trevliga dag: Transtrands pils från Sälens fjällbrggeri och Chup IPA från Sierra nevada. Vi bodde i närheten.

söndag 26 november 2017

Öl i Viksjö

Förra månaden hade Markus en ganska stor provning där åtta glada herrar delade på ''några'' öl. Bland annat en fem-års-vertikal-provning av Old stock ale från North coast.
Mat och snacks verkade också finnas i överflöd. I övrigt intogs: Fantôme Coffee ruby Dark version, Good times supreme lager från det för mig okända skellefteåbryggeriet South side (south of what?), Gypsy tart från Bruery, Hope you like Mosaic från göteborgsbryggeriet Bearded rabbit, Black sun från bayerska Frau gruber, Brownie 6.7% från eskilstunabryggeriet Möllys och Innis & gunn Vintage '15.
Mestadels goda brygder.
Tack för lån av bilden och ett utmärkt värdskap. Mer om denna dag kan läsas HÄR och antagligen HÄR så småningom.
Kul kväll, hoppas det kan bli av igen.

lördag 25 november 2017

Öl här i byn

En lördag förra månaden öppnades det upp några exotiska öl i hemmets lugna vrå.

Gun powder Mild ale från Fantôme/Landlocked: Bärnstensfärgad med ganska mycket skum som det brukar vara på Fantomes öl. Doftar syrligt och lite belgiskt. Inte så mycket kolsyra som sig bör när det gäller denna stil. Överraskande besk. Underligt att kalla detta öl mild. Smakar mer som en belgisk ale eller saison och är alldeles för stark (8%!). Ganska gott är det iallafall, kalla det vad du vill. Betyg 67/100.
Hingstin Eko stout 5,9% från Nya carnegiebryggeriet: Nästan svart med beiget skum. Överaskande söt doft. Luktar ''mörkt'', maltigt och (frukost-) flingor. I smaken finns en rökt, något subtil ton som jag gärna vill ha av den här öltypen. Det funkar. Betyg 63/100.
Amber alen Thirsty hippo från The uncharted brewing company, beläget i Eslöv fyra mil nordost om Malmö. Mörkt bärnstensfärgat. Humlig och allmänt trevlig arom. Glad överraskning. Nytt svenskt bryggeri betyder allt för ofta felsmaker galore. Det här smakar helt ok. Betyg 65/100.

Vi gick ut och åt i centrum också. Till den goda maten Zeunerts Merke. Jag hade inte anteckningsboken med mig dit... och det kan de vara glada för!

torsdag 23 november 2017

Öl i Drogsved

Dagen började med att Fajanen som sovit över bjöd på Wildwood från det för mig okända georgiabryggeriet Southern brewing.

Han och jag drog oss vidare norrut till Rågsved där Hembryggarna hade höstölsträff med temat godis. Där mötte även den legendariske ''Jöns'' upp. De vanligaste godissorterna som folk hade haft i sina brygder var skumbananer och Zoo.

Resultat i folkets val:

Tutti frutti sour pineapple NEIPA av Benjamin Tallmadge och Jon McKeever 80 poäng
Delicatoboll eclipse av Benjamin Tallmadge och Jon McKeever 76 poäng
SaiZOOn av Erik Nord 37 poäng

Öl i Stockholms hederomnämnande till Polka porter av Jonas Carlfjord och Eva Davidson
Carale av Christian Annerstedt
Båda dessa brygder belönades med medaljer i domartävlingen.
Eftersom sockret i godis är helt och hållet jäsbart var många av ölen lite tråkiga och inte alls så kul som de låter. Jonas Carlfjord och Eva Davidson hade dock kringgått detta och använt sockerfri polkagris i sin porter, något som iallafall jag tyckte blev vansinnigt lyckat.

Vi drog vidare till Akkurat där Cask aid från Skebo och Ocean Mild förgyllde tillvaron.

Jag lämnade gubbarna åt sitt öde och mötte upp Majsan på Patricia (nu på Söder mälarstrand) för käk. Ölmässigt var det så långt från spännande man kunde tänka sig så jag nöjde mig med en alkoholfri öl i form av Warsteiner Premium Fresh. Maten var iallafall god.
Inga fler öl denna dag.

onsdag 22 november 2017

Två provningar, ett inlägg

Det har varit en del provningar här den senaste tiden. Här är var vi kom fram till under ett par av dessa.

ESB

Slottskällans London 4,7% 13 poäng
Stenhammaren Stora oredan 11 poäng
Lundabryggeriet Svamp & vilt 7  poäng
Skebo Gjutarns bästa 5  poäng

Detta resultat höll jag verkligen inte med om där ölet undertecknad tyckte sämst om vann...

Helles

Irlbacher Exzellent spezialbier 10 poäng
Maxlrainer Schloss gold 7  poäng
Arcobräu Schloss 1  poäng

Samtliga inhandlade på flygplatsen i Berlin. Maxlrainer var min personliga favorit.

Oktoberfest

Hacker-pschorr 8 poäng
Remmarlöv 4 poäng
Kaltenberg 0 poäng

Rörande enighet hos panelen. Mäktig tvålitersflaska från München på tronen.

APA

Dugges Shape shifter 27 poäng
Beer studio Monkey mountain 20 poäng
Klackabackens Cirkus 13 poäng
Hopsie daisy My heart on a plate 5,6% 13 poäng
Leufsta 10 poäng
Skeppsgossen Flottisten 7  poäng

Dugges levererar i vanlig ordning. Mycket bra vinnaröl.

Gose

Founders Green zebra 12 poäng
Ritterguts Bärentöter 12 poäng
Tempel Isotonic 8  poäng
Orca Kirschenwäldchen 4  poäng

Lite av en favoritstil för mig, vinnarölen (plural) föll mig verkligen på läppen.

IPA

Oskar blues 16 poäng
Mohawk Lushious 15 poäng
Oppigårds New sweden 12 poäng
Magic rock Hypnotist 11 poäng
Brasstacks The conductor 10 poäng
Slottskällans Juicy 10 poäng
Beerbliotek Colonial hipster 9  poäng
Bergslagens Portrait Hazy face 9  poäng
Naparbier Alien klaw 9  poäng
Allsta 8  poäng
High nose brew Four stroke 6,2% 7  poäng
Yankee & kraut Apotheose 7  poäng
Kehrwieder Shipa simcoe 6  poäng
Evil twin Northern lights 5  poäng
Pax Regina 5  poäng
Uncharted Hoppy rabbit 0  poäng

Mohawk och coloradobrygden var riktigt bra. Jag tycker Alien klaw förtjänar en högre placering, men smaken är som baken.

Suröl

Thornbridge Days of creation 17 poäng
Avery Raspberry sour 16 poäng
Ca'del brado Nessun dorma 9  poäng
Hof ten dormaal Kriek 8  poäng
Prairie Apricot funk 6  poäng
Wild beer Zintuki 4  poäng

Antagligen första gången jag smakar en suröl från Thornbridge. Ännu en stil de bemästrat. Mycket bra. Engelskt även i botten.

Saison

De ranke De dottignies 11 poäng
Fantôme La dalmatienne 9  poäng
Dunham Rustique 8  poäng
Gamla enskede Gårdsöl 2  poäng

Länge sedan jag drack vinnarölet, minst lika bra som minnet säger mig.

BSA

Abbaye des rocs Triple impériale 10 poäng
De la senne/Toccalmatto Schieve funambulo 9  poäng
8 wired Rendition 3  poäng
Amarcord Tabachéra 2  poäng

Länge sedan jag provade något från Abbaye des rocs, men de kan ju än tydligen.

Imperial stout

Dugges/Stillwater Cocoa cacao 17 poäng
Evil twin Even more coco jesus 16 poäng
Cigar city Hunahpu's 13 poäng
Två feta grisar Sabaton open air 8  poäng
Innis & gunn Mika´s choice 3  poäng
Mission Dark seas 3  poäng

Mest anmärkningsvärt var att den superhypade floridabrygden bara fick en tredjeplats. Visst var den bra, men inte bäst.

tisdag 21 november 2017

Öl i Neukölln del IV-Ett sista ryck på Lager lager

Gubbarna hade åkt hem dagen innan och nu var det min tur, men jag hade ganska gott om tid på mig innan flyget skulle gå.
Första stoppet var restauranten Zillemarkt där en lunch intogs på uteserveringen under något slags skydd mot regnet, med deras egna öl som verkligen inte var några höjdare, maten var dock ok och servicen bra.
Bärsen var: Original (antagligen den värsta zwickl jag druckit), Pils och Schwarzbier.

Hade jag inget paraply, men det öste inte ned iallafall. En buss tillbaka till Neukölln bordades och inom kort var man tillbaka på utmärkta Lager, lager som besöktes dagen innan. Följande öl hanns med denna gång: Trolltunga 6,5% från Buxton/Lervig, Shady pines från den för mig okända berlinbaserade spökbryggeren Motel, Re:re:cc porter 7,7% från Het uiltje, Schönramer Hell och slutligen Dunkle macht från hamburgbryggeriet Hopper bräu. Bra grejor.

Smidigt att bussen gick bara något kvarter därifrån hela vägen till flygplatsen... där en Beck's Gold intogs ur en vit plastmugg, sparsamt kyld. Den levde inte riktigt upp till sitt namn.
Inga konstigheter att ta sig hem.
Det fick räcka så för denna gång. Nu är det långt till nästa utlandsresa. Mörker.

söndag 19 november 2017

Öl i Neukölln del III-Två guldställen på gångavstånd

Mulet denna dag när jag tog tunnelbanan till centrum och restaurangen Hackethals. Litet, välbesökt och väl insuttet. Många lunchgäster som alla åt dagens vilket var schnitzel som smakade helt ok. De har en egen öl som jag inte har koll på vilka som brygger, men det var en helt ok schwarzbier (eller var det dunkel?) iallafall.
Åkte tillbaka till Neukölln och handlade lite i en livsmedelsaffär, dock bara en öl (som var på två liter).
Vilade upp mig på rummet några timmar innan jag på nytt gick till Lager lager som nu hade öppet.
Ett riktigt guldställe skulle det visa sig. En ölbutik med åtta fat och hundratals flaskor.
Jag blev sittandes där åtskilliga timmar inmundigandes: Miss hooter från Uiltje, Thirsty lady från lokala Heidenpeters, Untergiesinger erhellung från Giesinger som besöktes månaden innan, Rollberg Rauchbier, Spent Red oat ale, Hopfenpflücker pils från det för mig okända bayerska bryggeriet Pyraser, E.T.A. Hoffmann från Mahrs bräu och Tilmans Das helle. Den ena bättre än den andra.

Sen var det bara att dra ''hem'' den tunga väskan genom de sparsamt upplysta gatorna och dumpa densamma på hotellet.
Ett sista ryck på Muted horn blev det också, dock bara två öl denna kväll, fantastiska surölet Money blend från American solera och Saison de lis från missouribryggeriet Perennial artisan ales.
Riktigt hög klass på ölen denna dag.

torsdag 16 november 2017

Öl i Neukölln del II-Då var det stängt där det skulle va'så bra

Strålande sol även denna dag. Jag inledde med att turfa en del i ''centrum''/Mitte. Åt på ett food court på centralstationen och till den goda korven en inte så god öl i form av Berliner kindl weisse Mit schuß Himbeere. Första gången jag fått ett sugrör i ölen.
Efter ett par timmar tog U-bahn västerut till bryggeripuben Lembke. Det stod på deras hemsida att de skulle öppna 11. På dörren stod det 12. 12:10 var det fortfarande stängt så någon form av asiatisk lunch med alkoholfritt alternativ intogs i närheten istället.
Jag åkte tillbaka till hotellet, men tunnelbanetåget gick sönder så det var bara att gå från Hermannplatz ''hem''.
Tog med mig stora väskan då det var dags att shoppa på ölbutiken Lager, lager... Där det satt en lapp om att det var stängt. Det går bra nu.
Jag gick istället och vilade upp mig på rummet.


Muted horn hade nu öppnat så det blev en helkväll där med följande mer eller mindre goda öl: Tsunami pale ale från Toppling goliath, Pseudosue från samma bryggeri, Rye Extra Special Bitter de seigle från Dunham, Original popsicle ice cream ''pils'' från Buxton/Omnipollo, Bella ciao från Le trou du diable/Del ducato, Mérope från det för mig okända quebecbryggeriet Hopfenstark och Brettamarsi från Schneeeule/himburgs braukunstkeller.


På rummet avslutade Bayreuther Hell dagen. Etiketten var snyggare än vad ölen var god...

tisdag 14 november 2017

Öl i Neukölln del I-Äntligen tillbaka i Berlin

En tidig morgon begav jag mig till Arlanda där Tony, Björne och Pütte mötte upp. Höga kusten från Zeunerts fick agera frukost. Riktigt länge sedan man drack en sån. Inte svårt att förstå varför.

Ett par timmar senare landade vi på Schönefeld utanför Berlin. Medresenärerna skulle till en mässa som inte undertecknad var intresserad av. Åkte istället och checkade in på hotellet i stadsdelen Neukölln. Därefter en långpromenad i den strålande höstsolen till Bryggeripuben Brlo med ett litet matstopp på vägen.
Det hade varit en mycket tidig morgon och jag tänkte att en energidryck kunde pigga upp och ge mig lite extra vätska inför kvällen. V+ Energy från Veltins visade sig vara en radler och inte energidryck. Intogs direkt ut flaskan som ett djur. Hemsk.

Kom till slut fram och slog mig ned i baren på detta stora, moderna ställe. Björne och Pütte kom snart och gjorde mig sällskap.
Förutom deras egna öl fanns en hel del gästöl på fat. Följande öl intogs: Berliner weisse, Madame grey, Monohop lager, White ghost berliner weisse från Stone och Überquell Summer wit 5%. Trevligt ställe, men jag var besviken på ölen.

Därefter åkte vi tillbaka till hotellet och tog en välförtjänt halvtidsvila.
När vi vaknade samlades styrkorna över en öl på rummet. För min del Passauer Bullenbier. En helles.

Alla fyra gick ut i mörkret till närbelägna guldhaket Muted horn. Trevlig personal med bra service och bra öl. Litet och intimt. En del öl intogs förstås. För min del Koutská desítka från Kout na sumavě, Wadesda #7 från De la senne, Tilquin Quetsche 5,3%, Jane doe #6 från Dunham, Southern latitude från Fourpure och Tropical platypus från Almanac.

En Grüner Vollbier hell avslutade på rummet. Ingen höjdaröl.

söndag 12 november 2017

Fem små öl

Ännu en picknick på parkbänken i Solna innan match med följande goda och mer eller mindre exotiska öl: Lunator från Grebbestad och 50 States of freedom från Brewski/Cycle.

Tre poäng inkasserades och man kunde åka hem med ett leende. Några små segeröl kunde man unna sig hemma i form av Dbish från det för mig okända gnestabryggeriet Södermännen, Svensk lager från närkebryggeriet Äkta öl och Blackberry farm Brett fruit blend. Det satt fint.

onsdag 8 november 2017

Några dagar på SBWF

I vanlig ordning blev det höst och ölmässa i Nacka. Den största nyheten på ölfronten var väl att det fanns en speciell dalamonter där sex bryggerier från Dalarna samsades. Och på tal om Dalarna så var inte Oppigårds på plats. Inte heller ''trotjänare'' som Jämtlands eller Nils oscar.
Under de tre dagarna jag var där intogs dessa öl:
Skuru session IPA, Amber ale,Nacka, Lahälls lager från Roslags Näsby, Oud Beersel Framboise, Poppels Modern lager, Brlo Helles, Pfungstädter Premium schwarzbier, Pfungstädter Hell, Fryken Äppelöl, Dansa efter min lakritspIPA och Caps lock. Båda från Warpigs, Gotlands Melon wit, Ångkvarn Gårdssaison, Southern summit från Loch lomond, Desert Island 5% från Fjäderholmarna/Öde, Café proviant Pale ale, Pity the fool och Twisted Mango IPA. Båda från Belhaven, Till the cows come home och Locals lager. Båda från NKB, Ocean Stout 4,4%, Ocean Midvinter, Ocean SIPA, To-gose, Big Easy IPA och Purple haze. Alla tre från Abita, Hopsession APA, Maartens dubbel och Fyrisch. Alla tre från Uppsala Brygghus, Yuzilla Phantom 3,9% (antar jag) från Beavertown, Dala bryggeri Stout, Dala bryggeri Pale ale, The spark från Hopsie daisy, Prairie path golden ale från Two brothers, Hicks från St. Austell, Portrait Brown ale och Portrait Mosaic ale. Båda från Bergslagen, Mora Guld-pilsner, Gripen från det för mig okända skånebryggeriet Kornheddinge, Pax Citra och från samma bryggeri Origo, Gibbon brown från Beermonkey, Hanscraft Single hop kellerpils, Sæmundur från Borg, Sierra nevada Chipotle honey brown 5,8%, Samuel adams Fresh as helles från Boston beer CO, Golden state of mind från Karl strauss, Lilla ego lager från Kungsbryggeriet, Park life från Frequency, Juice 4000 från Brus/To øl, Hoppy birthday från Alpine, Gammel dansk från Mikkeller, Sur i hatten från Dugges, Fuck art -The heathens are coming  från To øl, Sahlins Oktober fest, Äppelbo Amarillo IPA och från samma bryggeri Brun älg, Ångkvarn Oktoberfest, La manchurita från Nómada, Quick fix just ale från Mohawk, Mohawk Session IPA, Mohawk Vs Vic secret, Lukas från Thornbridge, Hanami India pale lager från Nómada, Savo witbier 4,6% och Savo Dark lager. Även den från finska debutanterna Iso-kallan.

(fantastiska) Mild aromas from Havanna och Boo pils. Alla från

En av dagarna blev det en vätskekontroll på Akkurat på hemvägen där en Rye't on time från West coast Beersmiths intogs. Inte jättegott vad jag minns.

En annan dag var det OT som gällde. Där serverades Berry berry från  Uppsala Brygghus.
Tre dagar var alldeles lagom att gå på mässan. Hann med det mesta jag hade tänkt mig. Som vanligt väldigt kul att gå och ''botanisera'' bland alla utställare. Mer om årets SBWF kan läsas ''HÄRA.''

lördag 7 oktober 2017

Picknick&segeröl

Picknick stod på schemat och jag träffade i vanlig ordning Tom i Solna. Några mer eller mindre goda öl fick vi i oss och för min del innebar det: Holla die bierfee dinkel ale från det för mig okända bayerska bryggeriet Meinel-bräu, Something something darkside från Weird beard och Two cats an a camel från Postbrauerei/Dancing camel.

Därefter var det match och vi sa innan att det skulle bli ''en öl per segermålsmarginal'' för hemmahjältarna. Dagens resultat skrevs till 4-1, alltså tre öl på ''Biskopen'' i Sumpan.
Dessa  var: Snack family från Warpigs, Ayinger Festmärzen 5,6% och The bishops arms kellerbier från Nynäs. Bra grejor det med. Kul dag.

lördag 23 september 2017

Öl i Bayern del VII-Radlermania

Olympiaturm vill vänster och BMWs högkvarter till vänster.
Vi tog oss med bilen och kollade lite på det gamla OS-området från '72 innan de nio milen sydväst till idylliska Klosterbrauerei Irsee där vi skulle bo sista natten.
Ett par häxbrygder på rummet innan restaurantdelen intogs. Finkbeiner Premium Radler och ABK Radler das edle.

Riktigt mysig tysk restaurant med ok mat, usel service och ölen var inte så goda. De var iallafall Klosterstarkbier och Urdunkel.
Roligare än så blev det inte denna dag.
Det är inte jag som är omogen, de är du som är en baiskorv.


Nästa morgon åkte vi efter den utmärkta frukostbuffen de fyra milen västerut till flygplatsen och lämnade tillbaka hyrbilen.
En Meckatzer Radler smakade faktiskt ok vid gaten. Ganska smärtfri hemresa i övrigt.
Sammanfattningsvis är jag nöjd med hur pass många bryggerier som kunde besökas samtidigt som det inte blev så många nya brygder man fick i sig, men det var väntat.

fredag 22 september 2017

Öl i Bayern del VI-Wifijakt

Efter frukost turfade jag i flera timmar i regnet och kunde så småningom krönas till kung av ''Germany''.
Det var matchdag och det gällde att hitta ett ställe med exotiska brygder som var öppet tidigt en söndag samt hade wifi. Lättare sagt än gjort i det här landet skulle det visa sig.
Tog en buss till bryggeriet Giesinger som hade wifi, men inte för allmänheten. Vad de dock hade var en god Schankbier. Antagligen inte så gammalt ställe och de verkade inte bara ha traditionella stilar. Jag skulle gärna återkomma hit när behovet av wifi inte är så stort.

Därifrån fick jag åka pendeltåg ganska långt till mysiga och väl insuttna bryggeripuben Forschungsbrauerei som inte heller hade wifi, men antagligen resans bästa helles vid namn Vollbier hell. Jag låtsades förstå tyska och blev därmed serverad en mass...
Men det smakade så pass bra att det kändes rätt ok ändå.
Tiden rann iväg och jag fick helt enkelt åka tillbaka till hotellet och se matchen där.
Passade på att sova i halvtid.

Därefter begav jag mig återigen ut på Münchens gator och hittade snorbillig kinamat på ett ställe. Löwenbräu Alkoholfrei till. Lika gott som det låter.

Inte långt gärifrån var bryggeripuben Schiller-bräu belägen.
Stället såg helt nytt ut, så det har antagligen inte stått där så länge.
Ölen var ok och dessa var: Helles, Dunkles och Schützenkönig.

Planen var sedan att ta pendeltåget till Tap house som besökts kvällen innan, men det var något fel på den S-bahn-linjen, så jag åkte ''hem'' istället och avslutade på rummet med en Holderweisse alkoholfrei från Schäffler.

torsdag 21 september 2017

Öl i Bayern del V-Tap house Munich

Liksom dagen innan tog det ett tag att komma iväg på morgonen/förmiddagen. Jag roade mig med en Bräu im moos Alkoholfreies Helles så länge.

Gubbarna skulle gå på ett bilmuseum i byn Amerang och jag hittade ett värdshus med exotisk huvudleverantör. Satt i lugn och ro på uteserveringen och fick i mig Export dunkel, hell och Rosenheim pils alla från Flötzinger. Inga vidare brygder faktiskt.

En superhjälte i min smak
Medresenärerna kom strax och hämtade mig och vi åkte vidare de sex milen nordväst till münchenförorten Feldkirchen och bryggeripuben Flugwerk där en sinnessjukt god (sen) lunch intogs. Ett par öl till blev det ju så klart, Schönramer Gold och från samma bryggeri Bayrisch pale ale. Inga höjdare.
Nästa stopp var Bayerns högst rankade ölbutik (på Rate beer), Biervana. Litet och trångt och mycket folk. En del öl fick vi med oss iallafall.


I münchenstadsdelen Mittersendling låg vårt hotell. Egentligen långt från ''allt'', men bra kommunikationer. Nära till både U- och S-bahn.
Efter att vi checkat in tog jag den senare till Haidhausen där Tap house Munich är beläget. Ett riktigt guldhak skulle det visa sig.
Trevlig personal och ett stort (enormt för att vara Centraleuropa) ölutbud.
Jag nöjde mig med fatöl även om det fanns mycket av intresse på flaska med. Camba (beläget nio min sydost om München) verkar vara huvudleverantör då de har många av deras öl på fat.
Bärsen denna afton bestod av: Krieger Hell, Modern times från det för mig okända Frau gruber, Morning Glory från österrikiska Bierol, Pale ale, 4 sessions, Hell, zwickl och Coffee Porter. De fem sista från ovan nämnda Camba. Bra öl över lag och kul med lite variation efter de senaste dagarnas traditionella tyska öl.

Jag stannade till på vägen tillbaka till S-bahn stationen och tog en kebabtallrik (eller liknande) med Löwenbräu Radler som måltidsdryck.
Klart slut.

onsdag 20 september 2017

Öl i Bayern del IV-Tre bryggerier och strålande sol

Det dröjde innan vi kom i väg med bilen, så jag tog en vänt-''öl'' i form av Schäffler Zwickl Radler.

Äntligen rullade bilen de fyra milen österut till världsmetropolen Bad tölz och bryggeripuben Tölzer Mühlfeldbräu. Där blev jag sittandes ett par timmar medan de andra höll på med något annat trams.
Trevligt ställe som bara har åtta år på nacken. Fick en privat visning och en exklusiv öl att ta med av en av deras bryggare dessutom.
Oproportionerligt många öl fick jag i mig, nämligen Helles, Amber ale, Summer ale, Hopgaudi som var ett samarbete med Yankee & kraut och det för mig okända Feiner hopfen. Bra grejor.

När gubbarna kom tillbaka köpte vi med oss en del brygder härifrån. Dock bara en för min del. Deras zwickl som intogs i bilen.

Ett stopp på en rastplats vid en sjö blev det. Pütte och undertecknad avnjöt varsin lokal Traunstein Helles i solskenet medan chauffören ''gick runt och kikade lite''. Detta var antagligen den soligaste dagen på resan.

Vi åkte vidare norrut till ett bryggeri vid namn Steiner. Där kunde man inte komma in, men deras öl fanns att dricka på en mysig restaurant som nästan låg vägg-i-vägg med bryggeriet. Maten var som vanligt i detta land väldigt bra och till den ett par superlokala kalla vid namn Heinz vom stein zwickelbier och Stoaner zwerg Pils. Långt ifrån fantastiska brygder, men med tanke på hur bra maten var och hur allmänt tillfreds vi var på uteserveringen gjorde det inget.

Nästa bryggeristopp var verkligen ute på landet, ändå var det en hel del folk på uteserveringen denna fredagkväll på Bräu im moos. En Edel-pils som var helt ok, dock inte så supertysk i smaken, men detta är Bayern, inte norra Tyskland.
Jag köpte med några öl härifrån.

Dags att besöka dagens tredje och sista bryggeri Graminger i Altötting där vi även skulle sova. Först ett par goda medhavda öl uppe på rummet i form av Export-Dunkel och Festbier. Båda från nyss besökta Bräu im moos.

Nere i den mycket gemytliga restaurantdelen intogs ännu mer utsökt mat tillsammans med Pils och Märzen som väl får lov att sägas var ok. Vi träffade även ett svenskt par som bodde här nere. De var entusiastiska över att få se landsmän. Trevligt ställe, men liksom bryggeriet vi besökte kvällen innan specialiserade de sig på veteöl...

Slutligen en skärmsläckare i form av Bräu im moos Export Hell på rummet. Helt ok öl.

tisdag 19 september 2017

Öl i Bayern del III-Livet på landet

I väntan på att medresenärerna skulle bli klara hällde jag i mig en Schäffler Weissbier Alkoholfrei. Hellre det än ''riktig'' hefeweisse.
Alpsjö

Nästan som hemma
Vi åkte ut på motorvägen, missade en avfart och helt plötsligt var vi i ett annat land... men det var ju kul att se Österrike också.
Vårt ''utflyktsmål'' i dag var det världsberömda slottet Neuschwanstein. Sagoslottens Rolls-royce. Väldigt fint och imponerande på alla sett, sen att det ligger i väldigt vackra omgivningar gör ju inte saken sämre.
I skuggan av slottet intogs en lättare lunch och det enda exotiska som fanns att dricka var Ustersbacher Radler.

Ytterligare en bit ned för berget serverades oss (som inte körde) på en restaurant König ludwig Dunkel från Kaltenberg och ABK Hell das blaue. De var ok.

Klockan var runt 17 när vi kom fram till byn Murnau och kunde checka in på ett boende tvärs över gatan från bryggeripuben Griesbräu.
Detta bryggeri ha tydligen bara sjutton år på nacken, ingenting med tyska mått mätt. Både ölen och maten här smakade mycket bra. Helt klart det bästa hittills på resan. Tyvärr hade de inte så många sorter, dock intog jag med stort välbehag: Werdenfelser ur-dunkel, IPA (!) och Hell.

Vi drog vidare till nästa bryggeri några hundra meter därifrån vid namn Brauerei Karg. Själva ''tap roomet'' var otroligt mysigt, gemytligt och väl insuttet. Synd att vi hade ätit nyss, annars såg maten mycket fin ut.
Det här bryggeriet specialiserar sig på veteöl, något som jag tycker genuint illa om. Dock var det inte det enda som fanns att tillgå. Tex. en öl med det oskyldiga namnet Staffelsee gold. Det var en hefeweizen som faktiskt gick att dricka. Sedan gästölen Rosenheimer Helles från Auerbräu och Ettaler Kloster Dunkel. Trots allt var det över lag god öl.
Det fick räcka så för denna dag.

måndag 18 september 2017

Öl i Bayern del II-Postbryggeri

Regn denna morgon. En Schäffler Leichte weisse intogs innan vi åkte de två milen sydöst till Sonthofen där bryggeripuben Höss der hirschbräu är belägen.
Minns ej vad de andra skulle kolla på men jag stannade där och tog ett par öl iallafall. Festbier; Bärnstensfärgad, metallisk och något brödig. Väldigt tysk och ren. Märzen; i ljusare delen av bärnstens-spektrat. Något fruktig och ganska mycket kolsyra. Rätt så maltig.
Vi bodde mest på såna här ställen under resan.

Några kvarter bort hittades ett annat värdshus med en exotisk huvudleverantör vid namn Aktienbrauerei Kaufbeuren.
Jag tog en Bayerisch export på uteserveringen innan gubbarna kom och hämtade mig...

...och vi åkte vidare till ''bryggerihotellet'' Postbrauerei Nesselwang fyra mil nordost där vi skulle bo denna natt.
Som vanligt i detta land var maten väldigt bra.
Förvånansvärt stort ölutbud för att vara Tyskland.
Jag intog Lager hell, Braukatz Pale ale, Braukatz Red ale, Braukatz Hop cat, Allgäu Kräuter-märchen, Mai-bock och på rummet delade vi på en Bayerische Königsschlösser som antagligen var något slags bock. Inte jättebra öl, men kul att se att de försöker sig på lite moderna stilar också. Trevligt/mysigt ställe annars.

söndag 17 september 2017

Öl i Bayern del I-Schäffler

Jag har tydligen inte satt min fot i Tyskland på fyra år. Hög tid med andra ord. Vi skulle flyga från Nyköping, det var också väldigt länge sedan för mig. Jag åkte ned lite tidigare än medresenärerna Tony och Pütte för att turfa lite i flygplatsens närområde.
På flygplatsen slank en Żywiec Beer ned.
Ok öl som satt fint.

Vi flög ned till Memmingen och landade cirka en halvtimme försenade.
På flygplatsen skulle vi hämta en hyrbil. Något som i vanlig ordning tog sin tid. Jag roade mig med Meckatzer Pils och Meckatzer Original hell. Etiketterna var snyggare än vad ölen var god.
Till slut fick vi bilen och kunde åka iväg de åtta milen söderut...

  
...till bryggeriet Schäffler i byn Missen som även har boende ovanpå restauranten. Det var fri fart mestadels och tog således inte så lång tid.
Vi började med att sitta på uteserveringen med väldigt god mat och ett par öl, men flyttade snart in när det blev mörkt och lite kyligt.
På detta ställe hade de levande musik en helt vanlig tisdagskväll i en håla på 1200 pers. I förda lederhosen framförde ett par killar ~35 år (vad jag uppfattade som) traditionella bayerska folkvisor på gitarr och dragspel.
Öl som intogs denna afton var: Dunkel hausbier, Allgäuer hell, Premium Gold, Premium Pils, Allgäu-radler, Kellerpils och Zwickl. Inga fantastiska brygder, men trevlig atmosfär och en kul kväll.
Därefter var det bara att gå upp och lägga sig i vår jättestora svit. Ett av de finaste hotellrummen jag bott på.

lördag 16 september 2017

Utländsk öl i Solna

Dags för picknick i solskenet innan derbyt förra månaden. Fem förväntansfulla tog några kalla innan avspark.
För min del blev det Erosion från det för mig okända cornwallbryggeriet Coastal, Outlier cartel Honey chestnut, Blùna och Zytha. Båda från La brasserie artisanale de nice. Ok öl överlag varken riktigt bra eller dåligt.
Ända från Nya zealand.

fredag 15 september 2017

Öl i Östersund

Dags för säsongens sjätte bortaresa för undertecknad. Supporterbuss den här gången. Den avgick från Solna hof på Råsundavägen. Där fanns oväntat nog en exotisk öl i form av Fridens ale från Nya carnegiebryggeriet som var ok, lite för kall bara.

Strax därpå rullade vi vidare norrut och så klart fanns det exotiska brygder i bagaget även denna gång. Så som: Decadence från Purple moose, Noa pecan mud cake från Omnipollo, Bornem blond från Van steenberge, Howling hops Double chocolate coffee toffee vanilla milk porter, Eriksberg Påsköl 4,5% från Carlsberg Sverige och Primus lux '15 från Nya carnegiebryggeriet. Välsmakande brygder minsann.

Då var vi ''helt plötsligt'' framme och några timmar ölfria aktiviteter tog vid i form av turfande, ätande och inhandlande av kabel så jag kunde ha telefon på hemvägen med.
På den lokala ''Biskopen'' slank en Edge Sangría sour smärtfritt ned.

Carlsberg 3,5% på läktaren i regnet.

... men 90 minuter senare var man lika glad för det. Tre poäng kasserades in och det rullande partyt kunde susa vidare söderut med Ondineke oilsjtersen Tripel från De glazen toren och Savour Sparkling beer brut. Gott!

På vägen upp hade jag sett en exotisk öl på en rastplats, men det var då innan 11 så då slapp man.
Nu var det dock dags för en Tönnebro från Bollnäs nya microbryggeri. Sen blev det mest sömn tillbaks till Stockholm.
Lång stundtals jobbig resa, men det var det värt.

torsdag 14 september 2017

Öl i Olympia del II-''Bonusöl''

Under de fem festivaldagarna var i inte bara på festivalen, utan även några andra ställen i närområdet besöktes. Fullerspuben Hand and flower tex. som var belägen mellan hotellet och festivalen.
Tror det blev sammanlagt två besök där då följande intogs: Alhambra Especial, London pride Unfiltered, Oliver's island 3,8%, Chelsea blonde från det för mig okända London beer factory, Island records Session IPA från Two tribes och Chiswick Bitter.
Över lag bra öl.

En turfpromenad tog mig ned till klassiska White horse (som jag sist besökte för tio år sedan) där en brunch med ett par öl i form av Without från St peters och Apprentice no more från Hammerton. Ok öl.

På en pizzeria hälldes en Bavaria 0.0 Original ned medan vi väntade på en av de fem pizzor som vi fick i oss på denna resa.

Sista dagen hanns inte så mycket festivalande med, däremot var flyget försenat så ett par riktigt goda sista öl fick det bli på ön; White riot från Uprising och Revelation från Dark star.
De hade fler intressanta brygder på Weatherspoons på Gatwick så jag hade gärna suttit lite längre där, men skönt att komma hem också.
Kul resa.

onsdag 13 september 2017

Öl i Olympia del I-GBBF

Vår egentliga ursäkt för den här resan var Great British Beer Festival som varade i fem dagar. Vi hade så kallad ''season ticket'' som innebar att man kunde komma och gå som man ville. Vårt hotell låg ~6 minuters promenad bort från Olympia där denna väldigt stora festival anordnas varje år. Fyrtioårsjubileum var det dessutom i år. Jag har varit på åtskilliga fesivaler i CAMRAs regi, men det kunde inte förbereda mig på hur stort detta spektakel var. Mestadels frivilliga från hela landet som hällde/pumpade upp öl och cider. Det fanns även en del sponsrade barer där det var representanter från de respektive bryggerierna som stod. Många olika matstånd fanns med allt från zebraburgare till biltong.
Under våra besök på festivalen lyckades jag hälla i mig:

Inveralmond EPA (Edinburgh Pale Ale), Lewes castle brown från Harveys, Wharf ''IPA'' från Harveys, Black beauty från White horse, Borough ''Pale ale'', Colmers från Palmers, Yumi från Bowman, White prussian från Elland, Summer bank från Small world, Cracker från Barngates, XPA från Five points, 5c fån King’s cliffe, Hop wings från Bad flash, The rev james Rye från Brains, Tryst Peach pale ale, Prophecy från Bath ales, Ashover Elderflower, Amber Delicious chocolate orange, XT 3 Indian pale, XT 17 Single Hop Citra, Animal Buffalo från XT, 4 Mellow amber från XT, Mena dhu stout från St. austell, Titanic Raspberry wheat, Greif bräu Hell 5,1%*, Otway från Kinnegar, Missenden Pale ale från The malt brewery, Langham Decennium 10, Winters Norwich mild, Beowulf Nordic noir, Papa jangles voodoo stout från Totally brewed, Maggs magnificent mild från West berkshire, Beijing black från Potbelly, Darkest devon från Exe valley, Dorset gold från Palmers, Palmers IPA, Festival late hop från Palmers, Palmers Copper ale, O’Fallon Smoked porter, Seacoast pilsner från Coronado, Green coast lager från Stone & wood, Flaxen från Hophurst, Hash Session IPA från Sweetwater, Point IPA White från Stevens point, Point IPA Peach mango från Stevens point, Vetra Pils, Canediguerra Berliner weisse, Ravenous från Fool hardy, Chique retro från Fool hardy, Piffle snonker från det för mig okända birminghambryggeriet Froth blowers, Mary wild från Tollgate, Teme valley Talbot Blond, Threeonesix från Grain, The rookery Midsummer mead, The rookery Raspberry mead, The rookery Ginger mead och The Rookery Mint mead.

Trevligt och kul. Rekommenderas.

lördag 26 augusti 2017

Öl i Kings cross

Trots mina ''otaliga'' besök i denna stad hade jag aldrig besökt det ursprungliga Madame Tussauds som finns här.
Nu fick vi det gjort i alla fall.
Därefter blev det ett kärt återseende av Sourced market som jag inte besökt på fem år. Tydligen har det blivit en kedja sedan dess och har ytterligare ett par cafeer/barer runtom i stan.
Ännu bättre än jag minns det och maten var som vanligt god. Nu har de även fatöl, men inget som var nytt för mig.
En hel bunt öl hällde vi i oss, för min del: N1 från Hammerton, Anticipation från Signature brew/Yeastie boys, Partizan Saison Motueka, Backstage IPA från Signature brew, Effra ale från det för mig okända londonbryggeriet Brixton brewery, Bohemian rhapsody från Westerham och Life on mars från Hammerton.
Över lag ok ''modern'' öl från relativt unga bryggerier i södra delen av England.
Efter detta tidiga ölande åkte vi tillbaka till hotellet för lite vila innan kvällen.
Någolunda utvilade kom vi till stora, men underliga puben Princess louise som jag besökt en gång för ~13 år sedan. Visste dock inte att det fanns en våning till ovanför gatuplanet som var mer som en restaurant med en liten bar i ett hörn.
Helt ok mat och till det Double four lager från Samuel Smiths. Smakade ok.

Vi gick ut och var på väg till någon annan pub i närheten när vi snubblade över en krog i kedjan Craft beer co som huserar i denna stad.
De hade kvällen till ära en Siren-tap-take-over så det fick bli det istället. Trångt och varmt på övervåningen så det blev till att sitta i ''källaren'' istället, sippandes på: Yu lu loose leaf pale ale, White tips, Crema, Gin spiced Soundwave och Viennese whirlpool. Bra ''skit''. Kan inte minnas att jag smakat något från Siren som ej fallit mig på läppen.
Det fick räcka så för denna dag. Jag köpte med ett par flaskor från baren att ta hem.

fredag 25 augusti 2017

Öl i Queens park

Denna dag särade vi på oss då våra agendor för dagen såg helt olika ut.
Jag tog en lång promenad norrut med ett depåstopp på alltid lika uppskattade GBK. God burgare och en ginger ale till vid namn Fever-tree Ginger beer.

Till slut var man så äntligen framme hos Chriso och Ruth Barnes där flera andra Ratebeerianer dök upp.
Detta var deras årliga ''shindig'' som de anordnar helgen innan GBBF. Jag skulle nog kalla det bottle-share.
Mycket trevligt var det i alla fall. Tio pers från fem länder samsades om bland annat: Egnahems Pilsner från Gamla Enskede, London Pale ale från Enefeld, Kosmic från Nirvana och Farmhouse hitchhiker från det för mig okända manchesterbryggeriet Beatnikz republic.
Buss tillbaka ''hem'' och jag plockade upp en pizza på vägen vilken delades på på hotellrummet.

lördag 19 augusti 2017

Öl i Soho

Jag slängde ut en förfrågan i vintras om någon ville hänga på till London nu i augusti. Det var det en som ville och kunde. Pütte.
Vi träffades således i Carlsbergs bar på Arlanda där det för en gångs skull fanns en ny öl att avnjuta. Defender från Brooklyn. Den var ok och en rivstart på dagen.

Några timmar senare tog vårt flyg mark på Gatwick varifrån efter lite förvirring ett par tåg lyckades ta oss till vårt hotell där väskorna dumpades innan tunnelbanan tog oss tvärs under stan i nordöstlig riktning.
Första ölstoppet var en stor pub vid namn Depot som tidigare hade tjänat som bussgarage eller liknande. Pütte tog en burgare medan jag nöjde mig med en påse chips (gick upp tre kilo denna resa). Till detta: Surrey nirvana från Hogs back, Amstel Blond från Heineken, Larger från det för mig okända londonbryggeriet 40ft, Mister chubb's Lunchtime bitter från West berkshire brewery och från samma bryggeri Good old boy. Ok får väl bli den samlade intrycket av ölen.

Den egentliga anledningen till vårt besök i den här delen av stan var ölbutiken Kris wines. Mycket gammal öl på hyllorna, så det gällde se upp med dammiga flaskor när det gällde känsliga stilar.
På vägen tillbaka till stationen blev det ytterligare ett stopp på Depot för att lämna vätska och fylla på med ny i form av Renegade Craft lager från West berkshire.
När vi återkom hotellet var det hög tid för en halvtidsvila då det varit en tidig morgon. Jag hade inte ens lagt mig kvällen innan.

På kvällen åkte vi in till Soho och inledde på trånga, livliga och turistiga Crown & two chairmen. Underligt namn på en pub.
Ett par sittplatser fanns till oss denna lördagkväll.
Öl som intogs här var: cornwallbrygden Harbour India brown ale, London Lager från Meantime, Cawston press Ginger beer och Hawkes Alcoholic ginger beer. Ok över lag.

Vi drog vidare till nästa pub som var blygsamt upplysta The clachan. Väldigt mycket folk här med, men ett par sittplaser fanns här med. En öl var här, för min del Madness absolutely från Great yorkshire. Ganska bra öl har jag för mig.

Sista stoppet var The glassblower som var väl upplyst och inte så trångt. Goldfinger från Truman's och Craft academy High & dry från Greene king.
Vi var kvar till de stängde och sedan var det bara att åka tunnelbanan ''hem'' till West Kensington.
Antagligen den blötaste kvällen denna resa, men ändå väldigt städat.

tisdag 1 augusti 2017

Öl i Vaxholm

Frun hade ärende i Vaxholm och jag gjorde sällskap dit på båten. Först lite turfande innan lättare (men väldigt god) lunch intogs på Hamnkrogen. Ett par lokala öl till den: Waxholm Premium lager; Någonstans mellan halmgul och bärnsten i färgen med fin skumkrona. Luktar sött, nästan åt tripelhållet.
Alltför söt och ''karamellig'' för min smak. Mer humle eller att jäsa ut mer skulle nog vara bra.
Waxholm Pale ale; Bärnstensfärgad, disig och ofiltrerad. Till en börja med obefintlig arom, men när ölet värms upp framträder toner av sand och lakrits. Står listad på Rate beer som APA, men smakar (tyvärr) väldigt brittiskt. Smakar mest bränt bröd, Fruktiga toner kan hittas. Ganska lång eftersmak.

Ett stenkast därifrån ligger (i alla fall nu på sommaren) utomhusbaren Kobben som också finns under Hamnkrogens paraply.
Där fanns Waxholms Sommar ale. Denna intogs i solskenet. Ljust bärnstensfärgad. Mycket fin humlearom. Smaken är mer sträv och något brödig. Lite som att tugga på maskrosor.

På båten tillbaka till stan serverades Waxholm India Pale Ale; Bärnstensfärgad med träig arom. Helt klart (tyvärr) mer brittisk än amerikansk i stilen. Något sträv. Mer smakhumle skulle inte skada.

Mellan Slussen och Södra station ligger ju som bekant OT där det blev en vätskekontroll i form av Lick face från Mad hatter som var dagens godaste öl, men ganska dyr.

Jag missade precis tåget och gick in på sunkhaket Lilla wien där en Falcon Export från Carlsberg Sverige hälldes ned utan bestående minnesbilder eller men.
Det fick räcka så för denna dag.

söndag 30 juli 2017

Öl i torsdags

Frun och jag lunchade på Tiki bar (som det heter numera) i grannbyn. Ok mat med en ljus-skadad Arton56 från Åbro till. Mätt blev man iallafall.

Uppskattningsvis fem timmar senare var det picknick med Tom i Solna inför matchen. Några mestadels goda och någolunda exotiska brygder slank ned i solen. Touch wood från Garage project, lidlölet Nobelaner 2.8% och Oude Geuze Boon Black label Second edition (lite väl kort namn väl?).

Efter en underhållande tillställning drog jag mig till Gamla stan och S:ta clara bierhaus där ett par kalla intogs i form av Keller från Wild beer (god, men inte vad man väntar sig från det bryggeriet) och Old town dark från Skebo. Mysigt ställe med mestadels turister som gäster. Gamla stan i ett nötskal helt enkelt.
Glada gubbar i sina värsta år
Nästa stopp var gamla hederliga Akkurat där Emil och Elmik slöt upp.
Ölen Foundation bitter från ELB, årets upplaga av Oppigårds Summer session, Mango mango mango från Dugges/Stillwater och Purple rain från Brekeriet gjorde en klassisk pilsnerplatta sällskap. Väldigt bra öl allihop och en kul kväll. Alldeles för sällan man träffar dessa dårar.

På hemvägen stannade vi till hemma hos mig för en sängfösare, jag nöjde mig dock med en Pistonhead Flat tire 0.5% från Spendrups.

lördag 22 juli 2017

Stark insats

Provning förra veckan och panelen stod för en imponerande uppgift som lyckades ta sig igenom all denna öl. ''Hemligheten'' var nog väl tilltagen kroppsvolym... för de flesta av oss i alla fall.

SessionIPA

Buxton Myrcia        7 poäng
Mikkeller Kihoskh Brett    3 poäng
Pühaste Vulin        2 poäng

Inte oväntat att England står överst på pallen. Jag kan inte minnas att jag smakat ett öl från Buxton som ej fallit mig på läppen.

Stout

Titanic Cappuccino            10 poäng
Titanic Chocolate & vanilla stout        9  poäng
Sundbybergs köksbryggeri  Khartoum    4  poäng
Sandstone Onyx dragon        1  poäng

Inte oväntat att England står överst på pallen. Jag kan inte minnas att jag smakat ett öl från Titanic som ej fallit mig på läppen. Ingen av oss hade nog hört talas im walesiska Sandstone.

Porter

Titanic Plum        9 poäng
Saltaire Hazelnut coffee    8 poäng
Marble Chocolate marble    6 poäng
Wincle Old hag        1 poäng

Samma historia här, Titanic i topp och ett okänt bryggeri på en ynka poäng. I Cheshire hör Wincle hemma.

APA

Hembrygd ''18''    6 poäng
Hembrygd ''17''    3 poäng
Bronx        0 poäng

Rörande enighet, hembrygd är godare än burköl. Hembrygderna var Toms.

Saison

Paljas                15 poäng
Saison Dupont Cuvée dry hopping '17    9  poäng
Tiny rebel Super            7  poäng
Rocket Gris gris            5  poäng
Brew by numbers 01|27            4  poäng

Jättegott vinnaröl från stabila Henricus. Danska Rocket brewings brygd var bara en 2,8:a, men lyckade ändå med att inte komma sist.




Suröl

Brekeriet/Jester king/Local option Local king    14 poäng
Siren Squealer            9  poäng
Wild beer Zintuki            9  poäng
Mohawk Dedication '15            5  poäng
Centralbryggeriet Pass ionf ruit        3  poäng

Brekeriet (och deras sidekicks) levererar som vanligt. Mums!

BSA

La rulles La grande 10    5 poäng
Chimay Blå' 17    2 poäng
Chimay Blå' 16    2 poäng

Överraskande resultat här, men verkligen en fjäder i hatten för bryggeriet från södraste Belgien.

fredag 21 juli 2017

Tre poäng och efterlängtad tricontraregion star

Dags för årets femte bortamatch, denna gång var det Kalmar som hägrade. Tur med vädret nere i Småland då det tydligen ej var så bra här hemma.
Några exotiska brygder lyckades man få i sig på nedvägen, Bryggmästarens Premium gold 0 % från Åbro, Innis & gunn Session IPA och Vips från Örebro brygghus var väl inte några höjdaröl. Flera timmars turf i Kalmar hann jag med innan avspark.
Trots en vansinnigt klent besatt supporterbuss var bortaläktaren välfylld.
På läktaren ''avnjöts'' även Åbro Original 3.5%.
Sjukt dålig match, men tre poäng är tre poäng och vi kunde lättade/glada rulla norrut igen.

onsdag 19 juli 2017

Jubileum och smygprovning


En glad min iallafall
För fem år sedan var vi på 15-årsjubileum på Nynäshamns ångbryggeri. Nu var det dags för ett 20-årsjubileum som på pappret såg ännu bättre ut.
Vädret var lite sämre än sist, men det regnade inte i alla fall. Vi var nio stycken i vårt/mitt sällskap och det verkade som alla var väldigt nöjda.
God mat ingick i entrebiljetten. Ett band gick runt och spelade lite här och var på bryggeriets ägor. Nytt sedan sist var att de hade gästöl från bryggerier de hade gjort samarbetsbrygder med genom åren.
En del öl fick vi i oss, för min del: 20 år jubileumsöl, Katarina kegger festival beer, Steam funk Black tamarillo gose från Deep creek, Krokens källaröl (ofiltrerad och självrunnen), Russell kelly pale ale från Telluride, Sjörök (ofiltrerad och självrunnen), Tjockhult tjinook (ofiltrerad och självrunnen) och Modus Mandarina från Ska. Det allra mesta smakade bra.
Precis som sist var det mycket välorganiserad, många bekanta och glada miner.
Mer om kalaset HÄR.
Goda hamburgare fanns att hämta här

...och ännu gladare skulle de bli när det blev en humlestinn smygprovning efteråt för sex av oss.

IPA

Gipsy hill Drifter #3            22 poäng
Alpine Windows up            19 poäng
Alpine Duet                14 poäng
Mad hatter Band wagon            13 poäng
Bristol beer factory Southville hop    13 poäng
Wylam Blow out                11 poäng
Gipsy hill Walloon            9  poäng
Liverpool organic Shipwreck        8  poäng
Ballast point Pineapple sculpin        6  poäng
Neptune Amarillo&citra            4  poäng

Mycket mestadels engelska godsaker.

DIPA

Other half Double dryhopped All citra everything    18 poäng
Siren Hopcandy                        12 poäng
Howling hops New england special            11 poäng
Wild weather Skadoosh Second verse            11 poäng
Reinaissance MPA                    8  poäng

En stil som brukar upphetsa mig föga, men det här smakade bra.

Mikkeller Spontanlingonberry fick agera bonusöl. Inte fel men en god lambic efter all humle.
Kul dag.

tisdag 18 juli 2017

Öl i mellanölens förlovade land del IX-Snorbillig real ale

Sista dagen satt vi till största delen på weatherspoonspuben Square bottle. Mycket folk, så det tog tid att få våra första öl/cider men sedan rullade det på. Ok mat som det oftast är på denna kedja och goda öl i form av Chalk stream från Ramsbury, Danish dynamite från det för mig okända wiltshirebryggeriet Stonehenge ales, I am froot från Hafod och Red Rocks från Peerless.

En sista öl innan bussen skulle gå fanns det tid för på Brewhouse & kitchen som redan besökts ett par gånger. Bellerose bière blonde Extra från Brasserie des sources.
När vi kommer till busshållplatsen står det att den är flyttad. 750 meter närmare bestämt. Dåligt att man inte meddelats om detta via mail. Tur vi var ute i god tid iallafall, synd att man hade en 23 kilosväska att släpa på bara.

När bussen nästan var framme vid Manchesters flygplats hamnade vi mitt i en biljakt och höll på att krocka, men det gick bra den här gången.
Som vanligt på detta ställe blev det ett besök på krogen The grain loft på övervåningen. Flyget var försenat så ett par inte särskilt goda bitters hann man med. Weetwood (best) Bitter och Ale fresco från Greene king.
Sammanfattningsvis var vi båda väldigt nöjda med resan. Mestadels bra väder, men inte för varmt. Jag har varit i Storbritannien 15-20 gånger, men har aldrig druckit så många halvpints på någon tidigare resa dit. Man kanske börjar bli gammal.
Nu får man hålla sig hemma ett tag och försöka spara pengar till nästa resa.

måndag 17 juli 2017

Öl i mellanölens förlovade land del VIII-Utflykt till ett exotiskt land

En utflykt till Wales stod på schemat denna dag. Det var ju så löjligt nära och ingen av oss hade varit där tidigare.
Vi gick till stationen där det till min förvåning inte bara serverades alkohol i den relativt arla timmen utan dessutom exotisk öl. Golden champion från Badger. Jag har druckit många öl från dem och den här var nog bättre än de flesta av dessa.
Man behövde bara åka en station för att komma ''utomlands'' till Wrexham, Wales femte största stad.

Ett par timmars turfande inledde vårt besök innan en välförtjänt lunch och en god Shipyard Rye pale ale till på weatherspoonspuben North and south wales bank.

Tvärs över gatan hittade vi ett mysigare ställe vid namn Royal oak som hade det för mig okända shropshirebryggeriet Joules som huvudleverantör.
Jukeboxen sparkades igång och baren intogs av de törstiga nordborna. Joules ''Pale ale'', The great get together från St austell och Sweeney todd från Colchester var ölen som intogs här. Ok bärs.

Vi rörde oss tillbaka till stationen och tog en vätskekontroll på weatherspoonspuben Elihu yale. Väldigt mycket folk, men ändå bra/snabb service. 3 Queens från Peerless var den sista biran som intogs i Wales.
Skyltar stod på engelska och kymriska (ett språk som får finska att verka bergripligt), men tyvärr hörde vi inte någon som talade det.

Tåget tog oss snabbt tillbaka till England/Chester där vi gick direkt till rummet för lite vila.
Kvällen inledde vi på den minst sagt väl insuttna puben Bear and billet som funnits sedan 1600-talet. Minst tre plan på detta mycket fina gamla hus. Vi satte oss på första våningen med dessa goda öl: Two chefs honey beer från The great yorkshire brewery, Okells MPA (Manx Pale Ale), Beardtongue från Reunion och Okells Bitter.

När de stängt drog vi hemåt och gick liksom kvällen innan på The cellar där Mojave från Track brewing co och Brewsmith Bitter avslutade denna trevliga dag. Ok öl.

söndag 16 juli 2017

Öl i mellanölens förlovade land del VII-Heldag i Chester

Jag började dagen med en turfpromenad och mötte upp Majsan på Brewhouse & kitchen där vi var kvällen innan.
Lunch och följande mer eller mindre goda öl intogs: Deva victrix Fruit, Golden boy, Hibernation från det för mig okända londonbryggeriet Big hug och Sunset curfew.

Vi drog vidare till den andra bryggeripuben i stan, Pied bull där vi var inbokade på visning. Brygghuset ligger i källaren där det var vansinnigt varmt. Några öl blev det efteråt: Venerabull dee, Taurus och Kiwi från lokala The poynton brewery.


Nästa stopp var The cellar vägg-i-vägg med boendet. Ganska modern inredning och många flask-/burk-öl.
Vi tog varsin öl där, för min del Draining the swamp från Dry & bitter/Cloudwater som smakade fint.

Ytterligare en fastighet bort fanns en indisk restaurant där jag tog en Mongoose premium beer från Charles wells i väntan på den grymt goda maten. Ölen var faktiskt ok.

Vi gick tillbaka till The cellar och köpte med oss en varsin öl till rummet där de intogs till maten. Youtubekväll med Two roads Passionfruit gose. Godkänd öl.

lördag 15 juli 2017

Öl i mellanölens förlovade land del VI-Bryggeripubar och shopping

Regnet strilade ned när vi denna morgon gick till närmsta pendeltågs-station och åkte de ~4 milen ned till vackra gräns-staden Chester.
Det var obemannat där vi skulle bo, så vi gick till puben Red lion där varsin öl intogs i baren. För min del en god Clwb tropicana från Tiny rebel.

Nästa ställe att besöka var bryggeripuben Pied bull några meter därifrån. Äldsta puben i stan tydligen, har serverat bärs sedan 1100-talet. Bryggeridelen är dock bara sex år gammal.
Maten smakade mycket bra, och till den några öl som inte imponerade: Changea-bull, Gulla-bull och John smiths (antar att det var den vanligaste på 3,6%). I puben hängde en lapp om bryggerivisningar.
Det skrev vi upp oss på.

På vägen till boendet fanns det tid för en vätskekontroll i hotellbaren på Mill hotel. Antagligen det ''poshaste'' stället jag sett som serverar real ale. En Push från Salopian fick räcka där.
Efter lite bök vid incheckningen kunde vi äntligen dumpa av lite grejor innan det var dags att besöka butiken Chester beer and wine. Vi shoppade loss rätt bra där.
När ölen kånkats till rummet blev det en lite vilopaus där.

En bryggerivisning var bokad till kvällen på Brewhouse & kitchen som jag inte hade en aning om att det var en kedja som tydligen har ganska många bryggeripubar.
Det verkar vara Englands svar på amerikanska Rock bottom. God mat med de godaste pommes jag ätit. Några öl blev det också: Delaware pale ale, Deva victrix och Forest house. En synnerligen trevlig kväll.

fredag 14 juli 2017

Öl i Mellanölets förlovade land del V-Sista dagen i Liverpool

Precis som dagen innan tog vi båten över Mersey, denna gången till en Star wars-utställning.
Det tog inte så jättelång tid.
Lite sämre väder denna dag, så det var inte läge att sitta på däck.
När vi kom tillbaka till Liverpool hittades ett mexikanskt snabbmatställe där en sen lunch intogs. Till den en burk Gingerella ginger ale.

Nästa stopp var Brewdog bar där en Hellahelles 4,9% intogs på uteserveringen och lite flipper spelades.

Inte så långt därifrån ligger den väl insuttna puben Dispensary som jag besökte för fyra år sedan. Då liksom nu var det väldigt varmt därinne så vi flyttade ut på ''uteserveringen'' (några stolar som stod på trottoaren).
Ett bygge pågick ''några'' meter därifrån utan att vara alltför högljutt. De andra som satt ute roade sig med att komma med ''glada tillrop'' till byggarbetarna som som jobbade i värmen medan de/vi satt och läskade oss. Roligare än vad det låter. ''Poetisk rättvisa'' var det väl som inträffade när det började regna och de byggarna kunde få lite svalka. Ett par öl hann man med i alla fall, Jarl från Fyne ales och White rat från Rat. Bra grejor.
Vi fick nog av regnet och gick hemåt men flydde in på en ''hamburger-resturang'' när det började vräka ned. Ganska gott, men det kändes som man gick upp åtminstone ett kilo bara man kom innanför dörren där (gick upp tre kilo under denna resa).
Halvtidsvila på hotellrummet följde.

Kvällen tillbringade vi helt och hållet på weatherspoonspuben North western som ligger i tågstationen vi kom till stan när vi anlände. Fin/intressant interiör med bilder och annat från Liverpools historia och löjligt högt till tak.
En hel drös engelska öl intogs. För min del: Bohemia från Moorhouses, Father's ruined från Coach house, Golden hoppy bear från Beartown, Oregon pale från Weetwood och Kingsdown från Arkells. Inget botten-napp, men heller ingen riktigt bra öl i min åsikt. Det var ok m a o.