lördag 17 februari 2007

Öl i&omkring Stockholm

Uppdaterad080512
Ska du ut & härja i hufvudstaden? Här är ÖIS guide till vad som är värt att gå till. Trots att det inte finns en enda bryggeripub i Sthlm, finns här allt man kan önska sig. Denna post kommer att kontinuerligt uppdateras.Allt är dyrt om inte annat anges:

Gulddivisionen (världsklass!):

1. Akkurat, Hornsgatan/Guldgränd: Bäst & det vet dom. Trevlig & kunnig personal. Iallafall i baren. Maten är bra, men inte supererotisk, ät musslor i City istället. Alltid Real-ale på fat. Alltid något man aldrig hört talas om på fat. Huvudleverantör (Carlsberg). Två öl-listor, en ''vanlig'' & cuvee-menyn (tag med stora plånboken). Trots att det ligger på söder är det trevligt befriat från bajare bland besökarna, en oas. Hemsidan är dock en katastrof med svenska mått mätt. Band på söndagkvällar.ÖIS budord#1:Ni skola bege eder till Akkurat varje gång ni är på söder(om dom har öppet).Trots att dom har 600-700 ölsorter, enligt Främjarna's publista råkar man aldrig ut för att något som står där i skulle vara slut. På den vanliga menyn står alltid det datum då den uppdaterades senast. Jag har aldrig sett att det gått mer än två veckor mellan uppdateringarna. Ett föredöme för alla krögare. Dom har visst en massa whiskey också för dom som har bråttom att bli fulla. Eller vad det nu ska vara bra för. Jag kommer ihåg en tråd på Rate beer för nå't år se'n; ''What is your three favorite beer-bars''? Folk som inte hade med Akkurat på sin topp-tre lade på slutet till''But I have not been to Akkurat''. Världsklass.

2. Oliver Twist, Repslagargatan/St.Paulsgatan: Det finns två anledningar att gå hit; antingen har Akkurat (nedan kallat A) band eller så har A stängt. Samma ägare. Har specialicerat sig på amerikanska mikrobryggerier,men har senaste halvåret tagit in en hel del kanadensiskt. Väldigt bra service,ibland lite för bra. Har alltid real-ale på fat. Mycket bajare bland gästerna. Kallat OT i folkmun. Var tillsammans med A de första pubar utanför Storbrittanien att bli Cask Marque-certifierade. Bättre mat än sin kusin två kvarter bort. Lider ofta av Monk's syndrom,dvs ouppdaterad ölmeny.Ständigt i skuggan av A.

3. Monks, Wallingatan/Upplandsgatan: Det bästa som hänt Ölstockholm på flera år. Med tusentals sorter (enligt deras lista iallafall). Stans bästa musslor, övrig mat är också mycket bra, nästan i klass med Ardbeg room. MILF-tätt.Har olika festivaler.T ex.tyskt.På grund av sitt enorma sortiment blir dom ståendes med en hel massa gammal öl.Jag sticker ut hakan&''säger''att minst hälften av deras öl har passerat bäst före-datum...Mitt råd är att bara dricka fatöl,eller öltyper som vinner på lagring.10%s rabatt för Främjarnas medlemmar.Servicen är ojämn, från syd-tysk till obefintlig. Ingen huvudleverantör. Det största felet är dock att man inte uppdaterar sin öllista. En kväll räknade jag mina beställningar där, av fjorton beställda öl från ölmenyn fanns fem... Ett studiebesök på A vore på sin plats.

4.Glenfiddich Warehouse#68,Västerlånggatan: THE place for Swedish micros. 16 kranar med fatöl från småbryggerier. Ofta många från Nynäs.
Hette Ardbeg Room fram till och med 2005-03-31. Maten är jävligt dyr, men oftast helt fantastisk. Ett måste om man är i Gamla stan. Har även dom en massa whiskey av någon anledning. Som adressen antyder är det mycket turister här. Kallat Varehuset i folkmun. Om det kommer nå't nytt svenskt är det här man hittar det först. I frontlinjen. Enligt Främjarna's publista har dom ingen huvudleverantör, men dom har ändå ett gäng fulkranar för pöbeln.


Silverdivisionen, besöker inte dessa särskilt ofta. (utan inbördes rangordning):

Bishops arms,Vasagatan:Kan bli bättre,men här finns troligtvis kedjan's största sortiment.Än så länge lite otränad personal,men det blir nog bättre. I silverdivisionen pga sina sinnessjuka priser.Läget kostar antar jag...Har inte ätit där ännu ty Max ligger vägg i vägg...

Järnet,Österlånggatan/Järntorget:Denna lista's''poshaste''ställe,med personal som inte kan svenska(!).En del interessanta brygder.Det ska bli kul att se hur denna nykomling utvecklas.MILFtätt.

Bull and beer, Birger Jarlsgatan: Östermalm's bästa pub men det säger inte så mycket.

Svejk, Östgötagatan: Här kan man hitta lite obskyra tjeckiska brygder. Ingen huvudleverantör. På flaska finns bara lätt- eller var det folköl? Brukar vara sjukt trångt.

Hörnan, Bryggargatan: Var uppe i gulddivisionen, men efter åratal av ouppdaterad ölmenyer är dom tillbaka i silverdivisionen.
Inte många rätt där i. Många i personalen har ingen koll.Mycket bra mat, bra musslor, bättre än dom jag ätit i Belgien. Kallar sig numera Belgobaren, då man bara har belgoöl. Hotelbaren till Frey's hotel.10%rabatt för Främjarnas medlemmar.Ingen huvudleverantör. Samma ägare som Monks.Ett studiebesök på A vore på sin plats.

Black and brown, Hornsgatan/Blecktornsgränd: Otacksamt läge, så nära Akkurat. Ganska bra mat har jag för mig. Litet intimt ställe. Med hyfsat flasksortiment. Kunnig personal. Nära H62, bra om man vill slinka ut för en stund, när man tröttnat på fulblasket där.

Bishop arms, Borgmästargatan: Ahh... Bishop arms, räddningen när man är på bortaresor. Med konkurensen i Stockholm räcker det dock inte.

Bishop arms, Landsvägen, Sumpan: Perfekt när man kommer med tåget för att gå till Råsunda. Synd att dom öppnar så ''sent'' på söndagar bara. Klart bästa haket utanför sta'n.

Man in the Moon, Tegnergatan: Har inte varit där på flera år, men har för mig att det var OK.Det ryktas om en rejäl uppryckning.10%'s främjar-rabatt.

MacKinlays Inn, Fleminggatan: Samma ägare som Ardbeg room skulle jag tro. Har liknande sortiment. Bäst på Kungsholmen.Ligger off för mig.

Bagpiper's Inn, Rörstrandsgatan: Har inte varit där på flera år då dom hade sjukt otrevlig personal. Hade min personliga favorit Forth Puffer Ale på när det begav sig. Antagligen Vasastans bästa pub.

Bronsdivisionen(utan inbördes ranking):

Röda Rutan, Kista centrum: Högst oväntat ligger en restaurang men en hel del belgisk öl i Kista av all ställen. Men å andra sida är inte Kista vad det har varit.

Bishop arms,S:t eriksgatan:Antagligen den sämsta BhA av alla.Sämre än, Söder,City, Västra Hamngatan & Avenyn i Göteborg, Karlstad, Jönköping, Sumpan & Borås i alla fall.Men en kraftig förbättring vid senaste besöket har fått upp dom i bronsdivisionen.Ligger off&besöks bara(av mig iaf.)vid besök på det närliggande bolaget,om ens då.

Flying Scotsman, Fleminggatan: Definerar nästan bronsdivisionen. Det finns så mycket bättre, men ingen katastrof/fulkrog.

Babajan (Etnografiskas resturang) Djurgårdsbrunnsvägen: Tokoväntat. Medioker öl från exotiska länder. Känns väldigt politiskt korrekt. Det finns en scen i lokalen, där bisarra musikframträdanden kan bevittnas ibland.

The Spitfire, Birger Jarlsgatan: Har bara varit där en gång. Har ingen huvudleverantör, borde därmed ha roligare öl än som fanns vid mitt besök.

Nils-Oscar bar och kök, St.Eriksgatan: Ingen huvudleverantör, utom dom själva då. Dom borde ha allt från Nils-Oscar.:-)

Den här''listan''kommer uppdateras kontinuerligt.

Relaterade länkar:
www.svenskaolframjandet.se/node/942/print
www.svenskaolframjandet.org/publist/#182

Inga kommentarer: