söndag 4 januari 2009

Öl i Södertälje

Vi tog bussen till Flempan för vidare färd ner till ''Kringlan'' med tåg. Målet för utflykten i svinkylan var puben 137:an belägen ett par hundra meter från Södertälje centrum station. Ett riktigt mysigt ställe med en diger öllista skulle det visa sig.
Ett för mig oprovat svenskt bryggeri skulle avsmakas; Södertelge premium från Mälarbryggeriet (Eskilstuna). Som väntat var det en väldigt tråkig ljus lager.
Betydligt mer spännande var Good times från Williams (Skottland). Något slags ljus ale med fläder. Jag är alltid svag för brygder med denna växt som ingrediens. Ganska söt, med en hel del citrustoner. Flädern smälter bra in med den måttliga beskan. Uppfriskande, skulle antagligen gjort sig ännu bättre om ett halvår på uteserveringen.

Har aldrig druckit öl från Israel förut. Det ljusa lagerölet Maccabee från bryggeriet Tempo i sin gröna flaska skulle råda bot på detta. Hur skunkig som helst. Årets värsta öl så här långt.
Ett STENKAST från det bryggs ligger antagligen det palestinska bryggeriet (!) Taybeh vars öl Golden fanns att tillgå. Överjäst tydligen, påträngande sötaktig citrussmak. Brun flaska. Annars hade den nog också varit helt förstörd.
WPA från Wentworth; Inte så bra som Good times, men bättre än Taybeh. Obefintligt skum. Äppelsmak som blir allt tydligare när den värms upp. Skön efterbeska.
Slutligen Antares Porter; Ganska chokladig, både i arom och smak. ''Sådär''.
Öllistan var VÄLDIGT lik den som finns på Monks om än något mindre. Men ett mycket mysigare ställe. Bra service och trevlig personal. Det var absolut värt resan och jag kan rekommendera ett besök.

Inga kommentarer: