torsdag 21 oktober 2010

Ûber alles?

Tyskland, ja, vad säger man? Jag tror alla ölnördar har ett slags hat-kärleks-förhållande till Tyskland. En tickares våta dröm med alla dessa bryggerier och öl. Samtidigt så tråkigt när så få sticker ut hakan utan har samma lista av helles, pils, hefeweizen och dunkel. Nu hårdrar jag det lite. Men ni vet hur det brukar se ut.
Bockarna är alldeles för få i min mening och rökölen likaså.
Reinheitsgebot var säkert relevant på 1500-talet men 500 år senare känns det bara löjligt. Det tyska folket är övertygade om den gamla lagens förträfflighet då de hela livet fått höra att tysk öl är överlägsen all annan (kanske tack vare reinheitsgebot). Hur många tyskar har druckit utländsk öl ens?
Med tanke på hur många bryggmästare det måste finnas i landet och hur mycket öl det faktiskt dricks årligen är tyskarnas kunskap om drycken i fråga skrämmande låg.
En annan sak som jag tror är en sydtysk grej
är att om man beställer flasköl får man dem i 90% av fallen upphälld åt sig. Flaskan får man aldrig se. Hur lyckas de hälla upp hela ölen i ett halvlitersglas om de ska hälla upp den korrekt så ölet får syresättas ordentligt? Men det är klart varje mynt har två sidor.
Maten är ju otroligt underskattad, landet är otroligt vackert på sina platser. Öl finns överallt, ganska billigt, och sjukt många sorter, det gäller bara att hitta dem.
Ja, ja ’’globaliseringen’’ kommer nog dit också en dag.
Såg förresten att det bryggs hela sju ’’IPor’’ i Tyskland (av typ 7500 öl) enligt Rate beer. Betydligt fler än vad jag trodde.
Det var bara lite spontana tankar efter resan och allt det här kan även appliceras på Österrike.

4 kommentarer:

fajanen sa...

Även i Burg hällde de upp hela flaskölet i glaset. Irriterande för mig som gärna fotar allt jag dricker. Nu blev det bara en bild på glaset.

Gyllenbock sa...

Var kul att läsa om dina äventyr i Tyskland. Vad blir nästa resa? Jag ska till Amsterdam om en månad, några tips vad gäller ölrelaterade saker? (om du varit där alltså)

Jonas sa...

Här här om några underbara dagar i Amsterdam:
http://olistockholm.blogspot.com/2007_07_01_archive.html
Horor&braj i all ära,men De wildeman&Arendsnest är två måsten som jag gärna besöker igen.
Nästa flygtur har destination Skottland.

Gyllenbock sa...

Tack för länken, ja Amsterdam tycks vara mycket bra. Två bra ölbutiker också som definitivt skall besökas.