onsdag 20 maj 2015

Öl i Nové město


Jag började med lite frukost. Därefter spårvagn till centralare delar av Prag för lite turfande. Owemannen var helt ur slag och låg kvar på båten.
Riktigt varmt var det. En Gambrinus 11° excelent (som väl inte riktigt levde upp till namnet) svalkade lite på ''berget'' Petříns sluttning. Utsikten var inte att leka med.

Tiden började bli knapp, så jag fick ta en taxi till O2 Arena där så småningom Owe mötte upp.
Jag tog en Krušovice Světlé 10° i ''Fanzone'' i väntan på honom.
Sverige mötte denna dag Österrike i hockeyVM. Vi hade inga biljetter till matchen som sedan länge var utsåld men lyckades få tag på ''nosebleed seats'' på svart börsen för 1000:- tjeckiska (cirka340:-)/styck (face value 190:-...).

Jag tog en Staropramen Nealko och en korv i ena pausen.
Efter matchen som Sverige vann programenligt med 6-1 tog vi taxi tilbaka till båten och vilade upp oss lite.

En snabb blund senare tog vi spårvagnen till stadsdelen Nové Město (nya stan) och bryggeripuben Pivovarský dům. Sist vi var i stan kom vi inte in för de inte hade ett tillräckligt stort bord för hela vårt sällskap. Nu var vi ju bara två, så det var lungt. Mer en restaurang än en pub. Ganska turistigt och stort. Jag gick igenom deras sortiment beståendes av: Světlý, Tmavý, Kávové, Višňové, Banánové och Kopřivové.
Verkligen ''hit 'n miss'' när det gäller ölen här. Tex Pilsnern var väldigt fin medan bananölet var ett riktigt missfoster.

Det hade blivit hög tid för mat och vi drog oss norrut. Det var svårt att hitta det hak som söktes pga ''kreativ numrering av husen'' så vi nöjde oss med en superturistig restaurant vid namn Svejk. Jag tog bara en förrätt.
Varsin Fénix från Plzensky Prazdroj (Urquellbryggeriet) fick duga till. Lite överraskande en wit.

Vi bestämde oss för att leta lite till efter bryggeripuben Pražský most u valsů som egentligen var målet för vår vandring. Till slut uppenbarade det sig. Det var värt mödan. Billig, bra öl och mat (någon rustik kötträtt) som var så god att man inte visste vart man skulle ta vägen. Tjeckien i ett nötskal helt enkelt. Dock var det lite turistigt. Bärsen var Svetlý 12°, Tmavé 12° och Skalák Tmavé 13° från Rohozec.
Stängingsdags, inte bara här utan för alla vettiga pubar i området så vi gick i regnet och tog närmsta spårvagn ''hem''.

Inga kommentarer: