onsdag 11 maj 2016

Öl i Bergen del III-Bra öl,dåligt väder

Efter den reäla frukosten gick vi ut och åkte bergbana upp på berget Fløyen varifrån man fick en mäktig utsikt över stan och dess vackra omgivning. Mulet och blåst, men inget regn i alla fall.
Fika intogs på en restaurant på bergets topp... och med fika menar jag öl. Hansa Juleøl 4.5% och Mon plaisir pale ale från 7 Fjell. En inte så god och en god. På detta superturistiga ställe var faktiskt priserna humana.

Vi gick runt i stadsdelen Nordnes innan en kort halvtidsvila följde.
Därefter gick jag till Una igen där ett gäng öl intogs i form av 7 fjell Una blonde; halmgul och ofiltrerad. Mycket kolsyra och väldigt neutral. Skulle nog göra sig bättre om ett par månader på en svettig uteservering.
Svart hav från Kinn; väldigt mörk och torr. Smakar kaffe och svartmalt, en riktig maltbomb på 4,7%. Kjempegreit!
Normcore IPA från Amundsen/7 fjell, Oregonian från Voss, Scotch’n’scotch från det för mig okända lokala bryggeriet Northern.
Över lag bra öl.

Tony och Pütte anslöt och vi gick en runda på stan i den mulna skymningen innan lite mat intogs på Vagsbunnen. Ringnes Lite Glutenfri gjorde maten sällskap. Ingen höjdarmat, men det var relativt billigt. Ölen var konstigt nog inte heller någon höjdare.

Planen var att gå runt och kolla lite till på stan, vädret var dock så bedrövligt att jag flydde in på baren Henrik och medresenärerna till hotellet.
Väldigt många fatöl för att vara i Europa. Ungefär 50 och inga flasköl.
Blev sittande här resten av kvällen sippandes på Liten rakkar från Ekangersmuget; en gose utan bett. Viss syra, men ej så komplex som de kan vara. Lervig Blonde ale; väldigt ljus och lite disig. Skumbanan i aromen. Smakar hefeweizen. Inget för mig. Bara ren fasa vid varje klunk.
En til takk! från Haandbryggeriet; trevlig humlearom. Halmgul/bärnstensfärgad med ett stort vackert gräddigt skum. Träig och sträv sessionIPA med toner av vete.
Haandbryggeriet India Saison; sparsamt humlad med tanke på namnet. Ett visst bett finns dock.
Gooseberry cove från Buxton; väldigt ljus och något dimmig. Något metallisk med toner av cannabis, balanserad för stilen (suröl). Vet inte om, jag kan specifikt kan identifiera krusbär, men gott är det. Jävligt bra öl.
Backwoods Blueberry sour; gulorangeaktig, luktar som det ofta gör på pizzerior. Något syrlig. Smakar mer oregano än blåbär även om det också står att finna i smaken liksom mannagrynsgröt och ''maja''.
Buffalo Extra White från Van den bossche; både ser ut som och smakar som en typisk wit dock med toner av metall och cannabis.
A drop of lemon från Amager; halmgul/bärnstensfärgad, luktar gammalt och med lite fantasi citron. Smakar mest träigt med citrustoner.
Slutligen Fjellabe från samma bryggeri; bärnstensfärgad med söt arom. Smak av smör och ost (!). Underligt, men godare än det låter.
Därefter var det bara att vandra hem i det galna ovädret som pågick.

Gubbarna skulle med Hurtigruten dagen därpå medan jag begav mig till flygplatsen.
Inhandlade en del jästa maltdrycker i taxfreebutiken.
Jag hade lite norska kontanter kvar att göra av med så två goda 33or från 7 fjell fick avsluta denna vansinnesfärd... endast 239:-...

Inga kommentarer: