måndag 29 juli 2024

Öl i Baltikum del I-Vilnius

Säga vad man vill, men deras ambassad är fin.

Christian hade sovit över och när morgonen randades fick vi skjuts till Arlanda av frun. Där var det lika tråkigt som vanligt, men jag uppskattar det nya glasscafeet där man kan ''få'' milkshake i en väldans massa smaker. Billigare och antagligen godare än någon öl man skulle hitta på denna gudsförgätna flygplats. Litauen får mig alltid att längta tillbaka dit och Christian hade aldrig varit där så vi bordade ett flyg till Vilnius. Jag tog en SAS 10 years of aviation IPA från Mikkeller ombord. En liten besvikelse som jag minns det.

En inte alltför lång stund senare landade vi i Vilnius. De höll på att bygga om vid flygplats
en så man fick ta bussen till centrum från ett annat ställe än vanligt. När vi kom fram var det lite irrande innan boendet hittades. Trots den arla timmen gick det bra att checka in. Alltid ett plus i kanten. Vi vilade på rummet någon timme, Men det var svårt då det var ett bygge utanför. Till slut stack vi ut på stan och gick förbi en restaurant/bar. Menyn såg lovande ut så vi slog oss ned i baren. Tog en korv med pommes. Korven var en halvmeter lång och mycket god. Det fanns även enmeterskorvar, men då ökade även mängden pommes så det här var nog lagom. Till denna ''freakmåltid'' husets egna IPA 7f Light (vet ej vem som bryggt den) och smörbomben Bohemijos Tamsusis från Volfas engelman.

Craftwashing finns även i Litauen.

Vi delade på oss ett tag men sammanstrålade igen på ölbutiken Gero alaus där vet inhandlades lite bärs men som vanligt i civiliserade länder kan man även avnjuta öl på plats. Det fanns bara bord utomhus och det hade börjat regna men vi slog oss ned under ett parasoll och intog Beta bangos Hazy pale ale från Švyturys och berlinerweissen Story weisse från det för mig okända lokala Basker brewing co. När Christian beställde en fatöl ''for outside'' (alltså uteserveringen) hällde bartendern/butiksbiträdet upp fyra liter.

Det kändes inte så lockande att gå i regnet så en Bolt tog oss vidare till en pub med det fantasifulla namnet Beerhouse där kvällen avslutades. Vi åt lite till och till maten: Juros kranto craft lager från Mažas, Labas vakaras porteris från Dundulis, hemska IPA Aštuonkojis från Alsteka, traditionella alen Kurkas från Dundulis/Birzu duona, Czech inn Lager 4,7% och Czech inn Dark premium som båda bryggs någonstans i Tjeckien. Sen var det bara att lulla ''hem'' i den ljummna huvudstaden.

Inga kommentarer: