tisdag 17 mars 2015

Öl i Nordamerika del VI-Eh buddy,what's that aboot?

Rensandet av hotellbaren fortsatte: Naramata nut brown från Cannery; rubin/koppar i färgen. Lättdrucken och alldeles för snäll.

Jag gick tillbaka till bryggeripuben Yaletown brewing som hade besökts kvällen innan. Detta ställe känns lite turistigt men de öl jag provade var ok. Mainland lager; Ren, lätt(-drucken). Ljus och smakar inte illa på något sätt, men hade nog gjort sig bättre på en varm uteservering om ett halvår. Golden promise; Bärnstensfärgad, grädigt skum (sparkler), skriker efter mer humle... eller så är det jag som gör det. 24 IBU. Inte mycket kolsyra. High brau Altbier är väl som altar brukar vara, varken mer eller mindre.

1516 bavarian lager från Okanagan springs slank ned i hotellbaren; genomskinlig, ljus, brödig helles. Ingen höjdare.
Halvtidsvila följde.

Någolunda utvilad fick jag skjuts till Kingston taphouse and grille när gubbarna skulle på hockey. En bar nära arenan, så den tömdes nästan totalt på folk när matchen väl började.
Swing span från Granville island; bärnstensfärgad ale. Kan inte sätta fingret på vad som är fel, men gott var det inte. Torrhumla?
The classic nut brown ale från Dead frog; mörkbrun, smakar askfat och diskmedel. Lika gott som det låter.
Forager från Whistler; jätteljus och glutenfri. Luktar diskmedel. Smakar saft och äppelskal.
Steam whistle Canada's premium ''Pilsner''; galet ljus också. Knappt ljus-skadad trots den gröna flaskan. För lite beska för en pils. För mycket skumbanan.Illa.
Mickeys från Miller; grymt cool flaska (bara en liten som tur var). Smakar nästan ingenting. Något spritig, bara 5,5%.
10 Saints (Barbados); hemsk som öl från länder man inte druckit något från brukar vara. Gå och sug på en kartong om du är nyfiken på smaken.
Dark matter från Hoyne;rökig brun porter med chokladtoner. Inte lika gott som det låter. För tunn.
Från samma bryggeri Down easy; grymt snygg etikett. Gott är det också, men väldigt tunn. Dagens bästa?

Efter en längre promenad avslutades dagen som vanligt med en öl i hotellbaren. Bear paw honey lager från Whistler. Tråkigt wieneröl.

måndag 16 mars 2015

Öl i Nordamerika del V-Bland


Dagen inleddes i hotellbaren med en bärnstensfärgad, snäll och intetsägande Okanagan spring Pale ale.
Trevliga kanadensare
Trevliga kanadensare

Jag fortsatte uppför gatan till Upper deck som besökts kvällen innan. Nu betydligt lugnare, dock fortfarande med hemsk dansmusik men betydligt lägre volym.
Ölen som dracks: Gypsy tears Ruby red från det lokala Parallel 49; bärnstensfärgad och välhumlad amber ale. Riktigt god. Farmhand ''alt'' från Driftwood; det måste varit felstavat i menyn. Alldeles för ljus för den stilen. Smakar mest hefeweizen. Hemsk. Shake a paw från Yellow dog; svartaktig med mycket trevlig arom. Jättegod, men skulle nog tjänat på att vara något starkare. En väldigt rökig porter. N2 Nitrogenated Milk stout från Parallel 49; saffran i aromen, rökig, maltig, bra balans, toner av choklad. Blue buck från Phillips; färgen är någonstans mellan halmgul och bärnsten. Smakar diskmedel.

Därefter följde resans första regelrätta halvtidsvila.
Någolunda utvilad begav jag mig till fots till den stora Bryggeripuben Yaletown brewing för ett par öl. Wrath of khan part 2, en hyfsad porter och Ale, en helt ok APA.

En sista öl i hotellbaren avslutade även denna afton. 1897 Amber ale från Stanley park.

söndag 15 mars 2015

Öl i Nordamerika del IV-Oh...Canada

Vi fortsatte färden och hamnade i Bellingham, Washington, inte långt från den kanadensiska gränsen. Här besöktes källarpuben Archer ale house för lunch och ett par öl. Båda från det för mig okända washingtonbryggeriet Flyers. Afterburner IPA och Barnstormer brown ale. Jag var inte imponerad av varken ölen eller maten.

Vi tog oss vidare över gränsen och till Vancouver och checkade in på vårt hotell i stadsdelen West end.
I hotellbaren fanns 24 fatöl och då jag aldrig varit i Kanada förut hade bara någon enstaka provats tidigare så det blev många besök här under vår vistelse.
Vi slog oss ned och för min del blev det en Kokanee från jättefabriken Columbia brewery och Blood alley bitter från Russell.

Ingen tid att vila dock. Jag begav mig till fots i solnedgången till det turistiga Granville island och besökte en annan hotellbar, men denna med eget bryggverk. Dockside. Kändes väldigt posh. Ölen som intogs: Cartwright pale ale, Marina light lager, Johnston pilsener, Old bridge dark lager, Pelican bay brown och slutligen Railspur IPA. Den ena värre än den andra... Minns ej hur maten var.

Jag gjorde ett snabbt stopp på Upper deck som var beläget på ''vår gata''. Ett jävla liv som sig bör en lördagkväll. För en grinig gubbe som undertecknad bara jobbigt. En öl var allt som mäktades med, Stanley park Noble pilsner. Bara blaskig.

Russell cream ale fick avsluta kvällen i hotellbaren.

lördag 14 mars 2015

Öl i Nordamerika del III-Fullast kör

Efter den minimala frukosten begav vi oss återigen norrut med ett lunchstopp i världsmetropolen Centralia, Washington. På NW sausage & deli bryggdes tidigare Dicks beer. Nu har man flyttat ölproduktionen till ett annat ställe i samma by. Korven görs dock här.
En slags charkbricka + något mer bestod maten av. Även några öl fick man i sig i allla fall. För min del stouten Irish style ale, Golden ale och Pale ale, samtliga från Dicks. Trevligt och mysigt litet ställe.

Inte jättelångt senare kom vi fram till Tacoma där natten skulle tillbringas.
Medresenärerna gick på ett närbeläget bilmuseum medan jag tog en timmes promenad. Nästan bara uppför kändes det som.
Målet var bryggeripuben Engine house no.9. Som namnet skvallrar om är det en gammal brandstation det numera bryggs och serveras öl i.
En hel del gästöl, både på fat och flaska fanns att tillgå. För min del fick det bli: Belgian White; klar och ljus för stilen, ljus och brödig. Mer som en kölsch eller liknande. Roasted porter; nästan svart, maltig, roasted indeed... och Tunney session ale. Sen fick jag nog av deras egna brygder och fortsatte på gästölen. TPS Report ale från coloradobryggeriet Trinity; blekgul suring som egentligen inte är så märkvärdig, men det är i alla fall suröl... Chuckanut Pilsner; en väldigt ljus, snäll men god pils. Cucumber crush från 10 Barrel; kanske det ljusaste ölet jag sett. Som någon skrev på Rate beer, smakar mer gurka, än gurka. En berliner weisse i grunden bra balans mellan syrligheten och gurkan. Trevlig... om man gillar gurka... och berliner weisse. Nu ska jag inte skriva ''gurka'' på länge.
Southern hemisphere från det för mig okända kalifornienbryggeriet Black market; välhumlad session IPA med vad jag antar är NZ-humle i. Helt ok. Slutligen So west its easy från Urban family.
Träffade här Michellina och hennes son vars namn verkar ha glömts bort. Hängde med dem resten av kvällen. Mycket kul typer.

Trots att det var galet nära skulle det ändå köras till nästa ställe som var The red hot. Vi var här ett tag och spelade biljard. Som tur var drack jag bara en mild. Browntown ale från Hale’s.

Sista ölstoppet var Parkway tavern. Två öl där för min del, 77 Select från Fremont och Todd the bod från ovan nämnda Engine house no.9.
Ösregn, men jag fick skjuts hem. Antagligen inte så smart, men det gick ju bra.

fredag 13 mars 2015

Öl i Nordamerika del II-Omvänd varuhuseffekt

Frukost ingick även på detta ställe. Typisk amerikansk med våfflor, bagels, muffins mm. Så fortsatte det nästan hela resan.
Färden fortsatte norrut. Till vad som antagligen är världens bästa stad. Min tredje gång där, sex år sedan sist.
Vi stannade till i utkanten av stan på hemtrevliga puben Bullseye för käk och några goda bärs.
Jag tog 1811 Lager från det för mig okända oregonbryggeriet Fort George, Portage porter från New belgium och Spring reign ale från Ninkasi.

På vägen till boendet släppte gubbarna av mig vid ölbutiken Tin bucket som också har en bar (som man får ha i civilicerade länder...). Grymt ställe som inte fanns vid vårt förra besök i staden. Jag blev sittandes ett bra tag sippandes på: Little green från Flat tail; ser ut som
fulöl. Som jag misstänkte var det torrhumlad. Det står att det ska vara en saison. Mer som en IPL eller APA.
Slow ride från New Belgium; halmgul och livlig. 40 väl dolda IBU...
Blev även bjuden på ett par suröl av den mycket trevlige ägaren. Vin rougie från De garde; väldigt sur, men med grymma toner från vinfatet. Hemgjord saft någon?
Block 15 Kriek; mycket fat (bourbon) i aromen. Brunorange. Inte galet sur, mer åt smörkolahållet faktiskt på ett fantastiskt sätt. Inte så mycket körsbär i början, de kommer mer när ölet värmts upp Helt jävla erotisk, bland det bästa jag druckit. Gratis är godast. Oklart hur gammal flaskan var.
Bert’s legend från Snipes mountain; rubinfärgad, smakar diskmedel och malt. Ingen höjdare. Lite otacksamt läge efter det förra ölet.
Gold beach lager från Arch rock; galet typriktig helles. Lite fräschare än de tyska brukar vara. Väldigt brödig.
Two-sixteen Red ale från Loowit; rubinfärgad, blandsaft, fast inte så sött, något fruktig med toner av askfat. Inte fantastisk.

Ett stenkast därifrån ligger den relativt gamla bryggeripuben Lompoc/Fifth quadrant. Jag tog en Dr. Hop ''IPA'' och köpte med mig en halvgrowler var av The spy who dry hopped me och Mon cheri som vi delade på på rummet.

torsdag 12 mars 2015

Öl i Nordamerika del I-Öl, berg och sol

Vi (Tony, Pütte och jag) hyrde bil på flygplatsen i Oakland dit vi flygit.
Det var relativt sent och det hade varit en lång dag så att bädda ned sig på det närbelägna hotellet kändes helt rätt.
Nästa morgon efter frukost begav vi oss norrut och gjorde ett lunchstopp på den lilla bryggeripuben Dunsmuir brewery works i norra Kalifornien. Uppe bland bergen och ett verkligt spektakulärt landskap (något som egentligen kan sägas om det mesta av denna resa).
Ett par helt ok öl till den goda maten intogs i solgasset på uteserveringen. För min del Osolicious Porter och Liquid sunshine wheat.

Nästa stopp, där vi även skulle tillbringa följande natt var Ashland, Oregon.
Efter att ha checkat in gick vi till centrum och den centralt belägna bryggeripuben Standing stone där en Farmer brown slank ned.

Vidare begav vi oss till det väldigt trevliga Caldera tap house. Bryggeriet Caldera ligger också i Ashland, men alltså på ett annat ställe.
Käk intogs och det fanns flera andra kul gäster att snacka med. Ett besök kan rekommenderas.
Jag satt kvar medan gubbarna gick till sängs. En hel flock med öl fick man i sig här: Mother pucker raspberry sour, Pilot rock porter, Lawnmower lager, Pilsner, Dry hop orange, South side strong ale. Har för mig att det smakade bra.

När de stängt gick några av oss till Standing stone som hade öppet lite längre. En Milk and honey ale och en Noble stout fick räcka där.

På hemvägen blev det ytterligare ett stopp på en sportsbar. Venn från Ninkasi avslutade den roliga kvällen.

onsdag 11 mars 2015

Ett par öl på Arlanda

Dags för ett nytt öläventyr. Innan detta drog igång på allvar turfade jag lite på Arlanda.
Läste någonstans att receptet på Newcastle Brown ale från John smiths hade ändrats. En sån slank det i alla fall. Det var inte sämre än vad mitt minne säger i alla fall.

På O'Leary's på flygplatsen intogs en Brooklyn Blast! Ganska bra pris har jag för mig.

På flyget fanns ytterligare en exotisk brygd, Arctic beer från Mack som väl inte smakade så mycket.

måndag 9 februari 2015

Den oändliga provningen delIV-Belgisk afton

Flera liter BSA smällde/smuttade vi i oss i förrgår i en stillsam provning.

St. bernardus Christmas ale        9 poäng
Lupulus Hibernatus från Les 3 fourquets    8 poäng
Gouden carolus Christmas        8 poäng
December flower från White pony    6 poäng
Tournay de Noël            6 poäng
Santas little helper från Mikkeller        6 poäng
Mikkeller BNS            5 poäng
25 dodici från Bira del borgo        5 poäng
Lost abbey 10 Commandments        4 poäng
Boucanier Christmas från Van steenberge    4 poäng

Nästan allt var bra tyckte i alla fall jag.

lördag 7 februari 2015

UBT

Förra helgen var det dags för ännu en upplaga av Uppsala belgoträff. Kul, bra och gott på alla sätt. Denna gång i en ännu större hall än förra året, men fortfarande på Fyrishov.

Resultat:
''Lätta'' gruppen:

1 Brygd 109, ”James brown”, bryggd av Mats Hellman, Maria Hellman, Bo Eriksson, Mattias Hansson och Anders Lundin.
2 Brygd 105, ”Lady of the light”, bryggd av Ari Vallius och Anna Fernström.
3 Brygd 137, ”Gammalt vallonöl, fatlagrad i två år”, bryggd av Håkan Hultén och Peter Hultén.

Tunga gruppen:

1 Brygd 215, ”De volle maan Knoster”, bryggd av Jakob Carlström.
2 Brygd 220, ”Bobby brown”, bryggd av Mats Hellman, Maria Hellman, Bo Eriksson, Mattias Hansson och Anders Lundin.
3 Brygd 212, ”Calyptra”, bryggd av Kalle Andersson, Kalle Hårding och Mats Cederholm.

Jag hann inte prova så många i denna grupp.
Öl i Stockholms hedersomnämnande: Brygd 126, ''Saison d'Orange DPH''  bryggd av Marie-Louise Bondeson, Kåre Bondeson och Trött Poet (?).    Brygd 133, Dale bryggd av Staffan Högfeldt.    Brygd 138, Oude Brüno bryggd av Niklas Stenlås, Magnus Isaksson, Gustav Dominicus.    Brygd 225, Hökmossens Saison bryggd av Håkan Liljegren.    Brygd 232, Brettanosaurus trois Bryggd av Peter Ankerstål.    Brygd 235, Trequartista 12 Bryggd av Lennart Köhler.
Vi stack innan prisutdelningen, men ett stort tack till Pilsnerjonas som hade lagt upp alla pristagare på pilsner.nu. Också ett stort tack till alla deltagande bryggare, men framför allt alla funktionärer.
En halvtidsvila hos svärmor satt som en smäck.

Därefter var det traditionsenlig ''efterfest'' på O'Connors med allehanda bekanta gambrinusprofiler, helt ok mat och följande öl: Under current från Siren, Eskilstuna Vinterale, Hoppy cat från Birra del borgo, Nausta Rökporter, Sequoia från Thornbridge. Smashbomb atomic IPA från Flying monkeys och Kleine draak från det lokala Jackdaw.

Sedan fortsatte vi till The pipes of scotland, vad det nu skulle vara bra för. Vi delade på ett par öl här, Atlas Double IPA från Palo alto och Fore smoked stout från Dark horse.

fredag 6 februari 2015

Den oändliga provningen del III-Slutet känns avlägset

Dags att fortsätta på provningen som inte vill ta slut.

IPA

Epic Armageddon    7 poäng
S:t Eriks        3 poäng
Leufsta        2 poäng

En solklar seger för detta nya zeeländska mästerverk.

S/H/V

Nøgne ö Underlig jul '07    6 poäng
Samuel adams Fat jack    6 poäng
Anchor OSA '11        0 poäng

Båda de lagrade ölen var ''over-the-hill'', men inte undermåliga på något sätt.

Quadrupel

Komes Poczwórny bursztynowy            6 poäng
Aurora australis från Nögne ö/Bridge road '12    4 poäng
Stone SPQT                3 poäng

Smaken är som idioter eller vad det heter.
Aurora australis vad det överlägset bästa jag druckit detta år. 276:-/l har jag för mig och det var en gusher så det var dyra droppar.

Rodenbach Vintage '11 fick agera bonusöl.

torsdag 5 februari 2015

En dag med några goda öl

Orkade inte göra några antecknngar denna dag utan smällde bara i min en Dark penance från Founders.
Jag åkte sedan till Farsta och turfade i ett par timmar.

Vid hemkomsten kändes det som att man var väl värd både Tulsa twister och från Amager/Prairie och Beer beek Daydream från Mikkeller/Siren.

söndag 1 februari 2015

2014

 

 
 
 
 
 
 
 

 





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Ännu ett år att lägga till handlingarna. Ännu färre resor än året innan, men tre USAtripper lyckades jag i alla fall skrapa ihop.
Inget nytt land besöktes, men det ska det bli ändring på i år.

Stad            Bättre eller sämre än väntat    Skulle jag återvända?

San Francisco    Som väntat            nästa månad
Linköping        Ungefär som väntat        nej
Las vegas        Något sämre        nope
Köpenhamnx2    Man vet vad man får        det brukar bli så
Malmö        Mycket bättre        när?!
London        London är London...        bara en tidsfråga
Falun        Sämre            let's not go crazy
Asheville        Kanske något sämre        näe
Krakow        Bättre            ja

Årets resmål: San francisco

Årets skithål: Ingen stad jag besökte i ölsyfte förtjänade denna prestigefyllda utmärkelse detta år.

Året's pub: NKbaren

Årets bästa öl: Goose island Juliet, Hi-wire Ringmaster’s reserve Wine barrel aged belgian IPA(...och där var det namnet helt plötsligt och lite oväntat slut), Kopi loewak från De molen och Funky e★ Sauternes från Mikkeller . Utan inbördes rangordning. Får du tag på en flaska, luta dig bara tillbaka och njut...

Årets värsta öl: Pacific brewing Laboratory Hibiscus saison, alla hefeweizens, kristalweizens, weizenbocks och dunkelweizens...

Årets matpris för ölställen: Bar bq, Linköping

Årets ölögonblick : Egentligen en hel dag, men som började på Aces & ales i Vegas. En fantastisk dag helt enkelt. Den HÄR närmare bestämt. Good times.

Årets provning: den HÄR

Tidigare år: 07 08 09 10 11 12
Tack till Tom för lån av ett par av bilderna.