tisdag 5 mars 2019

Öl i Arizona del VI-Down south

Markus åkte vidare, medan Tom och jag begav oss till flygplatsen i svinottan. Vi skulle dock inte flyga någonstans utan ta en buss söderut arton mil till Tucson inte långt från mexikanska gränsen. Ganska spektakulärt landskap på vägen, men det var svårt att hålla sig vaken.
Busshållplatsen var belägen långt från allt (liksom vårt hotell) så en Lyft tog oss till centrum. Allt var dock stängt utom ett cafe där varsin macka fick agera frukost.
Tom tog en Lyft till hotellet och kunde checka in och dumpa våra väskor medan jag gick dit universitetets campus var beläget. Där finner man även de flesta av stadens turfzoner och det var dessa som hägrade. Jättefint väder, men verkligen inte varmt när man inte rörde på sig.
När det var färdigturfat intogs lunch på som tidigare varit ett bryggeri, men vars öl numera bryggs på Barrio brewing, även det i Tucson. De kallar sig dock fortfarande Gentle bens brewery för at maximera förvirringen och lura in ölnördar. Maten var väldigt god och till den Barrio Rojo, Gentle bens Taylor janes raspberry ale 4,6%, Gentle bens Mocha java stout 5,5% och Gentle bens Nolan porter. På kvällarna är detta ett jättestort disco för studenterna på det närliggande campuset så förväntningarna var inte jättehöga, men det var inte bara maten och servicen som var bra utan även ölen.

Jag vandrade vidare i solskenet till utmärkta Tap & bottle som är en öl/vin/mjöd-butik som även har en bar (som man kan ha i civiliserade länder). Där satt Tom och väntade. Wave pool 4,8% från Pizza port underhöll mig. Vi delade även på en flaska Natura morta Blood orange från Green flash. Ok brygder. Vi handlade även lite här.
Det hade blivit sent kvällen innan så en halvtidsvila kändes nödgad. ''Gubben'' satt kvar och en buss bordades ''hemåt''.
Man skulle kunna tro att det var ett vanligt tråkigt hotell. Det är det nog för det mesta, men när vi var där var det (och stora delar av stan) helt övertaget av Tucson gem & mineral show. Helt galet stort och mitt bland allt det där bodde vi.

Några timmars ölfasta/vila gjorde mig gott och jag kunde någolunda utvilad möta upp Tom på den lilla bryggeripuben Pueblo vida brewing company i centrum. Brygder här var för min del: Marathon, Order up och Aldea 6%som vi delade på. Den sistnämnda var antagligen resans bästa öl i mitt tycke.

Det fanns varken mat eller food truck och hungern gjorde sig påmind så vi drog vidare till ett mörkt litet krypin till bar vid namn Good oak bar maten där kändes föga lockande och vi nöjde oss med varsin bira Poquito saladito från Crooked tooth för min del.

Jag höll på att svälta ihjäl när baren på gastropuben Reilly craft pizza intogs. God pizza kul/trevlig personal, förstklassig service och en god öl i fom av Stronghold session från det lokala brygeriet Dragoon. En perfekt avslutning på dagen. Riktigt kallt ute denna kväll.

söndag 3 mars 2019

Öl i Arizona del V-Körv&Lost leaf

Markus var trött eller nåt så jag och Tom gick själva till bryggeripuben Mother bunch där vi tog några kalla. Ganska litet ställe med en stor ö-bar. Högt till tak. Undrar var det varit tidigare där. För min del blev det: Piñaloca pineapple gose, Mounds stout, Lodgepole light från Prescott. Inte fantastiska öl.

Anledningen till vårt besök i ''öknen'' var Arizona beer week. Där festivalen dagen innan var det största evenemanget. Denna dag var det ett korvevenemang på vad väl får beskrivas som en halvsnobbig gastropub vid namn The porch. Medresenärerna hade annat för sig så jag tog själv en Uber dit. Det fanns fem olika full-size korvar att välja på och dessa skulle ''paras'' med ett specifikt öl. Bara senap på korvarna. De flesta öl var från Tempe-bryggeriet Huss som hade en representant som gick runt och delade ut freebies. Fick ''bara'' i mig tre korvar. Inte fantastiska pairings, men det var inget som skar sig heller. Bärsen som intogs var iallafall Scottsdale blonde, Magic in the ivy och Papago orange blossom (bryggs hos Huss) till korvarna och Chronic från Pizza port som ''bonusöl'' utan slang. Goda öl.
Ytterligare en Uber tog mig tillbaka till motellet där ljuvlig halvtidsvila följde.

Gubbarna var ute på ännu en dagslång bryggerihopping medan jag gick till den väl insuttna baren Lost leaf. Ett litet ställe som skryter med att man har band 365 dagar om året utan att ta något inträde. Ett (pop-)band och en soloartist lirade denna kväll. Musiken var på en behaglig ljudnivå så man kunde höra vad folk sa (ja, jag är gammal). Trevlig personal, gäster och (åtminstone den ena akten) artister. Ett riktigt mysigt ställe. Kanske en handfull fatöl, men det fanns desto fler burkar/flaskor.
Jag blev sittandes länge där och fick i mig: Four peaks White ale; doftar och smakar någonstans i gränslandet mellan tysk och belgisk veteöl. Drickbar, men inte min grej.
Lumberyard Red; bärnstensfärgad, sträv och något tvålaktig. Oregano i eftersmaken. Jag skulle velat ha mer smakhumle eller mindre bitterhumle.
Seaquench sour från Dogfish head; ljus och balanserad stiltypisk gose. Helt ok.
V. beauregarde blueberry sour ale från College street brewhouse & pub; ganska ljus och disig. Luktar sött och diffust fruktigt. Inte särskilt syrlig. Lite blåbär i eftersmaken. Annorlunda och ok.
Four peaks Peach ale; smakar lite som inlagd persika, söt, snäll och lite obalanserad.
Mother road Kölsch style ale; som vilken kölsch som helst, men inte ren i smaken, så ingen rekommendation från mig. Cool burk.
Wht chclt från Sonoran brewing company; luktar chokladpudding, men ser ut som en IPA, Smaken är även den chokladaktig. Överraskande god.
Nooner Pilsner från Sierra nevada; smakar ''modernt'', men ganska söt för stilen så inget för den som gillar tysk (snustorr) pilsner, Jag gillade den dock.
Över lag goda öl.

Det fanns ingen mat eller food truck, men på andra sidan gatan låg en mexikansk restaurant där väldigt god mat intogs tillsammans med  La chela de chelo från Chelos som enligt personalen bryggs någonstans i New york. En lätt ljus lager.

Jag gick tillbaka till Lost leaf och avslutade med Helles belles från Ninkasi och Full sail Sesión mexican lager som båda var ljusa underjästa ok öl.
Kul kväll, och skönt att få lite ''me time''.

lördag 23 februari 2019

Öl i Arizona del IV-ASBF

Denna mulna dag begav vi oss (som vanligt med Lyft) norrut till Arizona strong beer festival®. En stor utomhusfestival. Jag vet inte vad namnet kommer i från, men ölen är nog inte starkare där än på någon annan amerikansk ölfestival. Vi hade VIPbiljetter och fick således komma in tidigare och fick en väldans massa poletter som räckte hela festivalen.
Ölen som provades var för min del: Zona från 12 West Brewing, Raspberry sournova från Almanac, Barrio Blonde ale, Ryediculous pale ale från Desert eagle, Sedona hills från Desert monks, Daily Drinking Beer (DDB) från det för mig okända Four sons brewing beläget i Kallifornien,Tart mango cart från Golden road, Original 16 Prairie white från Great western, Pamplemousse från Helio basin, Undercover cucumber från Historic brewing company, Happy seed hemp ale från North mountain,The center dry hopped pils 5,3%från McFate, Candle burner från Mudshark, Petrified porter från Prescott och Bird cage blonde från Rickety cricket.
Det var meningen att man skulle få en giftbag med bla. matkupong som VIP, det var det ingen som informerade oss om vart den kunde plockas upp och när jag såg vart det var var de slut. Toalettsituationen på slutet var bedrövlig. Detta var nittonde gången denna festival arrangerades så man kan tycka att de borde lärt sig vid det här laget. men förutom allt detta gnäll var allt jättebra.

Ett bryggeri tickades trots att vi varit på festivalen även denna dag. För en gång skull var det apostlahästarna som sadlades på och de tog oss till den lilla intima och någorlunda insuttna bryggeripuben Sun up. Tog en Better bitter medan de andra åt.

Därefter blev det ännu en promenad längs en vältrafikerad men som vanligt sparsamt upplyst gata till en bryggeripub (trodde vi) med det påhittiga namnet Phoenix ale brewery. Ett ganska stort ställe där maten verkade stå i fokus. Det var lördagkväll och rätt mycket folk så vi fick nöja oss med att sitta i ''barnbaren'' en ganska låg bar, men det gick det med. Jag nöjde mig med ett par gästöl, Hatch chile Gatos och Guava lava från King harbor. Det smakade bra och personalen var trevlig fast de hoppades nog på att vi skulle äta. Tydligen har de två pubar och det vi besökte var inte själva bryggeriet.

En Lyft tog oss till en ganska stor bar inte så långt ''hemifrån'', Angels trumpet ale house. ~30 fat, minns inte om det fanns flaskor. Ganska mycket folk. Det blev till att sitta ute i början, men man kunde flytta in när folk började gå därifrån. Bra service, maten var ok inte mer. Öl då? Jo för min del: Fmb 101 Blonde ale från Figueroa mountain brewing, Trail hike session IPA från Grand canyon brewing company, Beyond paradise från King harbor, Grapefruit Rue b. soho lager från Ska. Ok öl över lag. Tror vi var kvar tills de stängde.

Promenad ''hem'' för en gångs skull. På rummet bjöd Tom på Project dank från La cumbre. Gratis är gott. God natt.

fredag 22 februari 2019

Öl i Arizona del III-Varmt och skönt

Precis som dagen innan ''Lyftade'' vi runt på diverse bryggerier. Första stoppet var McFate i Scottsdale. The merf och Citrus creek intogs i solskenet på uteserveringen.

Dagens andra stopp var O.H.S.O brewery & destillery där det bryggdes för fullt. Mycket folk fast det var tidigt denna fredag. Det fanns iallafall ett bord till oss på den varma uteserveringen. Helt ok mat med Homer simpson donut ale och In the flesh Prickly pear från Two brothers.

Sedan var det bara att åka vidare till det mycket avslappnade Helio basin brewing. Allt kändes sprillans nytt så det har nog inte funnits så länge. Där de somriga ölen 602 brew och Blackberry Blonde intogs.

Nästa stopp var Helton brewing company. Ganska litet, men högt till tak. Möjligen kan det ha varit en brandstation tidigare. Pilsner och Nitro Milk stout roade jag mig med här.


I solnedgången gick vi bort till puben Wandering tortoise. Mycket folk och livat, men det var inte så att man hade problem att höra varandra. Något evenemang var det visst där. Några öl slank visst ned också i form av Bruery Frucht Guava, Milagro från det för mig okända San Diego-bryggeriet Pure project och Levadura från Stillwater. Fina grejor.

Dagens sista stopp var en väldigt liten bryggeripub i vad som kändes som en villa. Wren house. Utanför stod en food truck och vi åt alla från den. Jag tog bara en öl, en ljus lager vid namn Valley beer.
Det blev inte sent denna kväll. Trötta herrar åkte ''hem'' och sov.

torsdag 21 februari 2019

Öl i Arizona del II-Brewery-hopping

Vi var väl inte helt inne i tidszonen (åtta timmars skillnad) och Tom bjöd på Tombstone IPA på rummet. En fin rivstart på dagen.

Frukost (nåja) ingick på motellet i Phoenix. Efter att avnjutit den tog vi Lyft till bryggeripuben Arizona wilderness där ett bord i solen intogs. En väldigt behaglig uteserveringspremiär. Ölen som intogs var: Tranquility tree, Hellsgate helle's, Avena, Manzanita forest och Salt river saison.

Ännu en Lyft kom och hämtade oss till nästa bryggeripub vid namn Beer research institute beläget i ett stort (utomhus-) köpcentra där lunch intogs tillsammans med de svarta brygderna Pastry pays the bills och Big salty tears. Stället kändes väldigt nytt och ''fräscht''.

Nästa stopp var ytterligare en liten bryggeripub i Mesa centrum, Oro. Riktigt skönt att sitta i eftermiddags-solen och ta ett par kalla. Elevate nepal och West end för min del.

På samma gata och även på gångavstånd var nästa bryggeri beläget, Desert eagle. Inte särskillt stort heller. Kändes mer insuttet än de andra bryggeripubarna som besöktes under dagen. Jag tog Main st blonde ale och Black cherry blonde. Inte speciellt bra öl i mitt tycke.

Ytterligare en Lyft tog oss till den stora bryggeripuben Pedalhouse. Betydligt mer livat här då det ligger ett stort universitet i närheten och studenter brukar ju vara törstiga. Det var dock inget som störde. Jag tröck i mig en pizza och till den gästölen Huss Koffee kölsch och Fat tire Belgian white från New belgium. Tyckte nog bättre om ölen än pizzan.

På gångavstånd därifrån den utmärkta mörka baren Taste of tops där vi blev sittandes resten av kvällen. Tydligen hade bryggeriet Suntan evenemang där, med det fanns sittplatser åt oss  ändå. Vägg i vägg ligger en ytterst välsorterad spritbutik med ett minst sagt digert öl och mjöd-utbud. Det blev dock ingen shopping för oss denna dag.
Desto mer öl intogs på plats. För min del: How it gose från det för mig okända Flying basset beläget ett par mil från där vi satt. 10 barrel Cucumber crush, Epicenter amber ale , Persistence pale Ale från Santan, La parcela 6% från Jolly pumpkin och Blueberry sournova från Almanac. Det mesta smakade bra. Bra avslutning på en lång, men kul dag.
Lyft tillbaka ''hem'' till Phoenix.

onsdag 20 februari 2019

Öl i Arizona del I-Ofas

Solen strålade när jag vaknade upp i Mesa. Checkade ut, gick och handlade ett par kortbyxor. Det var fortfarande ''vinter'' och det såg betydligt varmare ut än de var så det var inte läge att dra på dem riktigt än.
Nästa stopp var Famous daves som besöktes kvällen innan. Lunch intogs tillsammans med Upslope Citra pale ale, Kilt lifter från Four peaks, Mandarin wheat, Wolfhound irish red ale 4,6% och Fence jumper golden ale. De tre sista från det för mig okända Uncle bear's brewery, beläget några mil sydost om Mesa. Inte så bra öl över lag.

Nu hade Brass tap öppnat och jag begav mig dit precis som dagen innan. En hel drös öl intogs här i form av: Low hanging fruit från Almanac, Weapons check från 1912, King george amber ale från från Phoenix ale brewery, Black market Cherry sour, Ninkasi Brightberry, Pedal haus Bière blanche, Blap blap 5,1% från 12 West brewing, Big blue van från College street och Grand canyon American pilsner. Ok öl över lag.

Därefter blev det ännu en Uberresa, denna gång till Phoenix där Markus och Tom mötte upp. Till Kings beer & wine närmare bestämt. En bar med ganska många fat, men det fanns även en butiksdel. Ett par sista bärs intogs där. Soul conduit från Jester king och Hanamachi från Bottle logic. Har för mig att de var ok.
Vi åkte Lyft till vårt boende där vi slocknade rätt så omgående.

tisdag 19 februari 2019

Öl i fyra olika tidszoner

Ganska tidigt slog jag mig ned i en bar på Arlanda där en Mariestads Export Ofiltrerad från Spendrups intogs. Den smakade inget vidare.

Bättre skulle det bli ombord där en burk Northern trails 6 % från Mikkeller avnjöts.

God Heinekenprodukt
Åtskilliga timmar senare landade planet på LAX, en flygplats jag inte satt min fot på på elva år.
Det var ganska gott om tid innan nästa flyg skulle avgå så det var bara att passa på att försöka prova så många lokala (nåja) brygder som möjligt. De som hanns med var: Angel city IPA, Santa monica brew works Wit, 12th of never ale från Lagunitas, Ashland hill Blonde ale, 310 Blonde ale från, Get up offa that brown från Golden road och från samma bryggeri Point the way IPA.
Över lag bra öl.

På nästa flyg bjöds det på Hop peak IPA från Breckenridge och gratis är ju gott.

Till slut landade jag i Phoenix där en Uber tog mig till mitt motel i Mesa.
Efter att ha dumpat av bagaget styrdes stegen norrut till ett köpcentrum där öl hägrade.
Stället jag letade efter var felutmärkt på google maps så istället blev det en öl på Famous dave's bar-b-que. Arizona light lager från Huss. Det visade sig vara sista beställningen.
Bartendern kunde dock visa vart stället som var målet med min vandring var beläget.

Ett riktigt schysst hak skulle det visa sig med ~60 fat och hundratals flaskor. Man kunde även köpa med sig öl till ett förmånligt pris, något jag nappade på.
Två bärs hanns med innan de stängde, Monsoon mild från det för mig okända State 48 brewery beläget sju mil nordväst från Mesa, så ganska lokalt. Grand canyon Prickly wheat avslutade denna långa dag.
Det började faktiskt regna lite under promenaden hem. Konstig ''öken''.

måndag 18 februari 2019

Experiment

Förra året åkte vi båt. Ombord inhandlades en klassisk burkväska med Stallhagen Original IPA. Dessa burkar gick sakta men säkert åt, men jag sparade tre till ett experiment. En fick stå i kylskåp, en i rumstemperatur och en flyttades hundratals gånger under närmare ett års tid från rumstemperatur till kylskåp fram och tillbaka. För ett par veckor sedan höll bäst-före-datumet på att närma sig och jag öppnade upp.
Ölen var visuellt identiska. Burken som stått i rumstemperatur doftade citrus till skillnad från de andra. Kylskåpsölet smakar ok och va beskare än de andra som drar mer åt det fruktiga hållet.
Kylskåpsölet var som väntat klart bäst, men de andra hade stått sig förvånansvärt väl, antagligen för att det var burkar. Det var svårt att tro att det rumstempererade och burken som stått på kylning var samma öl. Burken som åkt in och ut var något överaskande någonstans däremelan.

PS: Ölet i sig var inte särskilt gott ens färskt.

lördag 2 februari 2019

Öl igår

Jag och frun möte upp Tom och Marie i snöyran på Kungsängens station där vi blev upp-plockade av en buss som tog oss ut till ''mitt i ingenstans'' där tidigare fantombryggeriet, numera fysiska bryggeriet Frequency huserar i Caps gamla lokaler.
Det var föreningen Företagarnas lokalavdelning som anordnade detta trevliga bryggeribesök så vi fick oss lite info om dem också förutom om bryggeriet. Kändes som de flesta besökarna inte hade varit på ett bryggeri tidigare. Det bjöds mycket generöst av diverse Frequency-produkter, mestadels på burk.
Öl som provades denna afton var: Seeds of love, Beer is the weakness, Park life, Akkurat vienna amber lager, Stockholm style IPA, Smash the pastryarchy och Czech your Head. Vi fyra tyckte helt klart bäst om Stockholm style och Smash the pastryarchy som smakade mycket bra.
Bryggeriet är omgivet av äppelträd varpå man även gjort en cider av franskt snitt som jag inte smakade, men frugan var mycket nöjd med den.
Ett par trevliga timmar fick vi där. Tack och bock.

fredag 1 februari 2019

Öl i Hovsjö

Förra veckan var det provning i Södertälje hos Jenny och Jonas. De hade ungefär samma upplägg som jag brukar ha, paralellprovning alltså. Vi kom fram till följande:

Åsalid

Påverås India pale ale 10 poäng
Bestorp Brown Ale 7  poäng
Beerfest 6  poäng
Påverås A pale ale 1  poäng

Ett för mig okänt bryggeri från Västergötland. Det var lite väl mycket hembrygd över dessa brygder, inte så rena smaker. Dock inget som behövdes hällas ut.

Saison

Pax Vesper 10 poäng
Qvänum Humle & dumle 7  poäng
Stockholm d'etre 4  poäng
Sigtuna Classique moderne 3  poäng

Riktigt fint vinnaröl från Skåne.

Költur

Bonobo IPA 8 poäng
That's what she said 3 poäng
Nu skool 1 poäng

Lokalt bryggeri vars öl var ok.

Mörkt, starkt och överjäst

Fjäderholmarnas Mr. coco fatlagrad 9 poäng
Electric nurse Dark  skull 7 pong
Nynäshamns Valsviken 5 poäng
Innis & gunn Koge's choice 3 poäng

Ingen skräll här. Ölet med ett bäst-före-datum på 150 år (!) vann. Brukar inte Valsviken smaka bättre än så här?

Trelig kväll var det och vi delade en bonusöl också i form av Wisby lager från Gotlands.

fredag 25 januari 2019

Pubkväll

Kallt och blåsigt var det på söder när jag flydde undan elementen in på Akkurat där ett glas Hockeypulver från Morgondagens bryggeri intogs. Det lät hemskt äckligt, men var jättegott. Bra syra.

Anledningen till besöket i stan en helt vanlig onsdag var att det var turfträff. Denna gång på ''Biskopen'' i Gamla stan. En pub jag inte besökt på fem år då det antagligen var nyöppnat.
Ölutbudet var betydligt bättre nu än då, iallafall på flaska/burk. Eller vad sägs om: Mysingen från Nynäs (förra årets antar jag), Fruit bonanza från Brekeriet, Velouria elderflower witbier från Macken, O'Hara's leann Folláin från Carlow, Heartbeat hoppy lager från Dunder & krut, Anders is always tired från Wylam/Örebro brygghus, Caliban pale ale, Supercluster Surfer och Sunlicker alla tre från Rocket som numera huserar i Malmö. Första gången jag hört talas om att ett bryggeri flyttat verksamheten till ett annat land*.
Som vanligt var det trevligt och ölen smakade också bra.

På hemvägen ligger OT där men blev intvingad (eller?) för ett sista glas, Kent Session pale. God avslutning på en kul kväll.

*Det låg tidigare i Köpenhamn.

torsdag 24 januari 2019

'18

Året har i vanlig ordning varit fyllt av öl och en del resor. 38 dagar tillbringades utomlands. En kraftig tillbakagång från 2017.

Stad Bättre eller sämre än väntat Skulle jag återvända

Gdansk Som väntat Visst, men jag tar gärna båten hem
London Man vet vad man får Bara en tidsfråga
Montreal Ungefär som väntat Absolut, gärna under en annan årstid än vintern
Ville de quebec Bättre Visst
Blackpool Lite sämre Nej
Manchester Ännu lite bättre Absolut
Amsterdam Lite bättre Ja
Carlisle Något bättre Nej, nu får det räcka
Uppsala Exakt som väntat Svårt att undvika när en massa inlaws bor där
Norrköping Ännu bättre Om några månader
Västerås Som väntat, lite bättre kanske Nope
Malmö Betydligt bättre Så länge Malmö brygghus finns är det risk för det
Helsingborg Marginellt bättre Risken har ökat sedan HIF gick upp i Allsvenskan
Edinburgh Mycket bättre När?!

Årets bästa öl: Trolltunga från Buxton, Darth lager från Le cheval blanc, Saison Du must II 7,6% från Burdock, Synchopathic från Destihl, Sumpans ''Foreign stout'', Burning sky Saison anniversaire, Baltic abyss från Solipiwko


Årets värsta kommersiella brygder över 3,5%: Melonowe från Soczysta solaris var i en klass för sig, men etiketten var rolig.
Årets provning: någon av dessa på hösten

Årets matpris för ölställen: Biermarkt, Montreal

Årets ölögonblick: ölögonblick kanske var att ta i, men vi drack öl iallafall. Den 11:e november.

Tidigare år: 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17

Årets resmål: Montreal

Årets skithål: Ingen stad som besöktes i ölsyfte förtjänade denna titel i år.

Årets pub: Bottleshop, London

lördag 19 januari 2019

Mellandagsprovning

I mellandagarna drog vi ihop en provning av mestadels starka vintervärmare.

Mums!
Suröl

Rodenbach Vintage' 16 15 poäng
Firestone walker Krieky bones 6,3% 15 poäng
Firestone walker Feral one batch 4 12 poäng
Kriek De ranke 10 poäng
Avery Apricot sour 6  poäng
Nola Curved space thyme 5,1% 2  poäng

Nästan bara godsaker här. Värt att notera är literpriserna på de bägge vinnarölen, Rodenbach 153:-/l och Krieky bones 344:-/l. Båda inhandlade på bolaget.

Lambic

Tilquin Oude Groseille rouge à l'ancienne 9 poäng
3fontainen Golden blend 7% 6 poäng
Mikkeller/Boon Oude geuze Vermouth 5 poäng
Oud beersel Vandervelden 135 2 poäng

Dags att skrynkla ihop ansiktet av vällust ännu mer. Tilquin försvarar titeln med sin smaskiga brygd på röda vinbär. Det borde uppenbarligen fler bryggare ha i sin öl.

Tripel

Westmalle 7 poäng
Val-Dieu 4 poäng
Lupulus 1 poäng

Fina belgiska grejor med trappist i topp.

BSA

Struise Tsjeeses Reserva '11 11 poäng
St-feuillien Blonde 9 poäng
Chimay Barriques Whisky 7  poäng
Gulden draak The brewmasters edition 6 poäng
Barbãr Bok 5 poöng
Dugges/Wiper and true Sweet sweet 5  poäng
Moinette Ambrée 4 poäng
Mikkeller Swedish wash 1  poäng

Oj, vilka öl! Tsjeeses hade stått sig fantastiskt väl i sju år (den här provningen var förra året).
Vinnarna i den riktiga provningen.

En i det närmaste heroisk av den lilla testpanelen. En rookie visade framfötterna, men hon har en bra tränare.

Några dagar senare provade vi även lite ''low alcohol'' och kom fram till följande:

Helsinge Tallåsens svagdricka 4 poäng
Carlsberg Organic non alcoholic 3 poäng
Pripps Lättöl 2 poäng
Risingsbo Lättöl 1 poäng

Svagdrickan var alldeles för söt, men ändå den bästa svagdricka jag druckit.

fredag 18 januari 2019

Julafton

Så hade det blivit jul igen då. Och som traditionen bjuder begav jag mig hem till McBrus. Vi inledde ''julfirandet'' med en rivstart i form av en imperial stout-provning.

Mikkeller Beer geek Vanilla shake 6 poäng
Olimp Bacchus 3 poäng
Mikkeller Göran 2 poäng
Bergslagens Swedish fika 1 poäng

Vi var iallafall eniga om vilken som smakade bäst.
Trevliga gäster hade vi.
Fler exotiska brygder denna julafton var: Bruxellensis från De la senne och Lahden erikois IPA från Hartwall. Den ena av dom var god iallafall.

torsdag 17 januari 2019

Vem bryr sig?

Vi satt hemma här en dag och hade inget bättre för oss än att ticka ett par lageröl i form av Arctic beer från norska Mack som väl länge var världens nordligaste bryggeri. Även Ekoktobeer från Grebbestad slank ned.

Hungrig blir man visst av öl. På en nyöppnad sylta i centrum fanns både mat och ''parkbänksvältare'' i form av Mariestads Old ox från Spendrups.
Så var den sagan slut.

Det här kan verka vara ett helt meningslöst inlägg (för en gångs skull), men det hjälper mig att hålla reda på all skit som dricks.

tisdag 15 januari 2019

Filibabba

Dags igen att få undan lite öl för att göra plats för ny och det görs som bekant bäst med haningebor som provar öl. Panelen stod för en godkänd insats och jobbade undan 21 öl.

IPA

Stone/IMBC/Buxton/Magic rock/North brewing Fellow-sip 7 poäng
Stigbergets East coast 7 poäng
Fourpure Shape shifter 4 poäng
Hantverksbryggeriet Råg 0 poäng

Hade läst lite omdömen och recensioner om samarbetsbrygden som inte var speciellt bra, men vi i testpanelen gillade den. Synd man bara köpte en.

Barley wine

Nynäshamns Bötet '16 12 poäng
Eskilstuna 9% 5  poäng
Brokreacja Wine cake Polish 5  poäng
Ölvisholt 2  poäng

Godsaker som nästan skriker efter en cigarr, men nu bor man på fel breddgrad för dylikt så här års...

Imperial stout

Charlis Svart 9% 15 poäng
Het nest Dead man's hand Rom 15 poäng
Sierra nevada Narwhal '16 11 poäng
Bergslagens Swedish fika 10 poäng
Olimp Bacchus 7  poäng
Warownia Pozegnanie korporacji Pedro ximenez Sherry 2  poäng

Lite mer svajigt här och min favorit kom bara trea. Polskt i botten.

BSA

St-feuillien Blonde 18 poäng
Jackdaw Zwarte draak Bourbon 16% 17 poäng
Chimay Barriques Rom 15 poäng
Barbãr Bok 13 poäng
Chimay Barriques Whisky 13 poäng
Moinette Ambrée 8  poäng
Avery Twenty five 1  poäng

Oj, oj vilka öl. Än en gång blir man påmind om varför man är med i Belgoklubben.

lördag 12 januari 2019

Waza

Det var ett tag sedan Monksimperiet föll och i deras gamla bryggeripub på Wallingatan huserar numera en bryggeripuben Waza.
De har funnits ett tag nu, men det var först förra månaden vi fick vagnen ur ändan och tog oss dit. Det mesta är sig dock likt som inredningen tex. De har fortfarande bryggkurser, bryggmästaren är kvar, en hel del gästöl fortfarande, men inte galet som det var förut. En sak som jag gillade bättre nu är att de hade fler av sina öl på fat nu och bara en från Riegele, förr var det nästan tvärtom. Det känns mer välskött nu. Utmärkt service.
Utan direkta tider att passa blev vi sittande där en god stund. Maten var precis som förr dyr men god och allmänt fancy. Ölen denna eftermiddag/kväll var: Dabai dabai, Som en wit, Stout it out loud, Saison 1 episode 1, Passion IPA 5,4%, North coast Cranberry-quince berliner weisse, Camp wannamango från Harpoon, Glütiny Pale Ale från New belgium.

fredag 11 januari 2019

Ingen öl i Visby

En fredag eftermiddag går jag ned till stationen i Handen och ser på infotavlan något om ett signalfel längre söderut på linjen, men de säger inget om det på tåget så vi (frun satt redan på tåget) antar att det löst sig. När Tungelsta passerats kommer det info om ett signalfel mellan Hemfosa och Segersäng och att ersättningsbussar är beställda. Vi tänker att det är lugnt, vi har ju gått om tid. Tågets passagerare stod i Hemfosa och väntar på ersättningsbussar som aldrig kom under de timmarna får vi ingen info. När det är en dryg timme kvar till när man ska infinna sig på färjeterminalen kollar vi efter taxi. Hemfosa ligger verkligen mitt i ingenstans och när bilen skulle varit framme skulle det redan varit försent.
Om man redan när tåget var i Handen visst att det var signalfel, kunde man inte informerat om detta så folk hade kunnat ta buss från Västerhaninge till Nynäs (det behövdes inte ens ersättningsbuss!).
Allt var bokat och klart, båt, hotell, mm. Vi har fortfarande inte fått någon ersättning, svar eller ursäkt från SL.
Tacka fan för att man ville supa ned sig!
Nu hade vi ju tid för det, det var bara att ta tåget tillbaka hem och öppna upp. Under helgen inmundigades således följande exotiska brygder: Iisalmi Pale Ale 4,7% från Olvi, Lagunitas Sucks holiday ale, The lupo pils från Remmarlöv, Sigtuna East coast pale ale, Hazesan allihops från Mikkeller och S:t annas amber lager från Krönleins.

På lördagen gick vi även ned till hotellbaren här i byn där helt fantastisk mat intogs till några öl brygda här på ön: Mysingen '17 från Nynäs, samt Blackberry pusher och Mango Habanero Pusher. Båda från Pangpang. Ok öl.

onsdag 9 januari 2019

Provning modell mindre

En liten , men trevlig provning hade vi för ett par månader sedan med värmande vintriga brygder och kom fram till följande:

Barley wine

Garage project Hellbender '16 5  poäng
Brokreacja Wine cake Polish 4 poäng
Eskilstuna 9% 0 poäng

Mycket fint vinnaröl. Bra när det var färskt, men nu antagligen ännu bättre. En cigarr hade varit pricken över iet. Synd att man inte kan vistas utomhus så här års i det här landet.

Imperial stout

Westbrook Mexican cake 13 poäng
Põhjala Szechuan bänger 10 poäng
Fuller's 6  poäng
Warownia Pozegnanie korporacji Pedro ximenez sherry 6  poäng
Novabirra Big mama 8% 6  poäng
Olimp Bacchus 4  poäng

Jag tyckte allt smakade bra och min favorit vann dessutom.

Vintriga vinnaröl

En bonusöl fanns det plats för i form av Strömsholms Mild bastard.

Någon vecka senare klämde vi in en nästan alkoholfri provning.
En Spendrupsflight
Low alcohol

Qvänum Bröggd 4 poäng
Gotlands Easy rider bulldog 3 poäng
Mariestad ''Strong ale'' 3 poäng
Naparbier Light cloud 3 poäng
Harboe Ginger eagle 3 poäng
Celsius 18 Ginger ale 1 poäng
Brooklyn Special effects 1 poäng
Grängesbergs Lättöl 0 poäng
Pripps blå 0 poäng

Öl är kanske ett starkt ord när det gäller dessa (häx-) brygder. Vinnarölet bryggs med överblivet bröd istället för malt.

söndag 6 januari 2019

Öl i regnet

Som man bäddar får man ligga.
Ingen av oss hade lyckats med konststycket att fixa biljetter till allsvenskans sista omgång så vi hade istället bokat bord på O'Learys i Solna. Det var väldigt mycket folk där, och alla skulle få se vad de kommit dit för. Nio års väntan var äntligen över och nya svenska mästare kunde krönas.
En buffe intogs och till den Shepherd neame India Pale Ale. Oklart om det var en god öl eller inte, allt var bara som ett gyllene skimmer.

När slutsignalen ljudit drog de flesta i vårt sällskap euforiska till Norrmalmstorg där det firades till in på småtimmarna i duggregnet. En del exotiska brygder hade vi med oss. För min del:
Red light district.
Carlisle bell från Carlisle brewing co, Alstadberger från det för mig okända norska bryggeriet Klostergården, Virgin embrace från Alvinne, Stockholm festival Capital lager från Krönleins och Ugo IPA från Oppigårds.
Lycka.

lördag 5 januari 2019

Öl i glada vänners lag

Kylskåpen bågnade av all öl som ansamlats och jag fick kalla in elit-trupperna för att styra upp detta. Det här var vad vi kom fram till när
vinterns största provning gick av stapeln.

Golden ale

Barcelona La bella lola 33 poäng
Carlisle Spun gold 23 poäng
Carlisle Flaxen 4,5% 18 poäng
Hesket newmarket Haystacks 14 poäng
Robinsons  Co-op 12 poäng

Barcelona beer company slår alla engelsmännen på fingrarna. Den katalanska brygden var mycket mer modern än de engelska.

Ljus lager

Lundabryggeriet Bästa Lagern 13 poäng
Hartwall Karjala Export 11 poäng
Saaremaa Tuulik 6 poäng

Med tanke på vilken klass-skillnad jag tyckte det var var det konstigt att segermarginalen bara blev två poäng.

Lambic

Tilquin Oude Groseille rouge à l'ancienne 27 poäng
Mikkeller/Boon Oude geuze Vermouth 17 poäng
Tilquin oude Mûre à l'ancienne 8  poäng
Timmermans Oude gueuze '15 8  poäng

Riktigt grymt segeröl.

ESA

Adnams Broadside 25 poäng
Marston's Owd rodger 21 poäng
Flying dog K-9 Winter warmer '14 12 poäng
Hesket newmarket Old carrock strong ruby ale 2  poäng

En underskattad och lite bortglömd ölstil som jag verkligen uppskattar. De två ölen i topp var väldigt bra.

IPA

Northern monk/Civil society/Slim pickens Eyeclops 27 poäng
Fjäderholmarnas Roughneck 7,2% 16 poäng
Uiltje Me myself& 12 poäng
Hantverksbryggeriet RågIPA 5  poäng

Kanonfin samarbetsbrygd i topp.

Suröl

Cascade Blueberry 8,5% 36 poäng
Brekeriet Hallon 5,3% 32 poäng
De leite Cuvée soeur'ise 30 poäng
Kerkom Reuss 22 poäng
De dolle Oerbier Special reserva '15 18 poäng
Het nest Schuppenaas Brett 10 poäng

Ett för mig helt obegripligt resultat,  men smaken är som baken. Personligen tyckte jag betydligt bättre om Cuvée soeur'ise.

BSA

Ardenne Wood Givrée 15 poäng
Triporteur Bling bling imperial king 13 poäng
Het kapittel Watou prior 5  poäng

Egentligen bra öl allihop, men någon ''måste'' vinna/förlora.

Imperial stout

Deer bear Nut cake 18 poäng
Omnipollo Gimbagagompa 17 poäng
Põhjala Szechuan bänger 13 poäng
Olimp Bacchus 13 poäng
Olimp Hades 10% 11 poäng
Mikkeller Black bear 11 poäng
Jan olbracht Legenda króla 8  poäng
Novabirra Big mama 7  poäng
Troubadour 1  poäng
Warownia Pozegnanie Korporacji Pedro ximenez Sherry 12,7% 1  poäng

Tuff konkurrens med så många öl, men polskt i topp (och i botten) när rösterna var räknade. Hälften av alla öl var polska.

Baltic porter

Solipiwko Baltic abyss 10 poäng
Brlo 3  poäng
Jabłonowo podbity sliwką 2  poäng

Polskt i både toppen och botten även här. Vinnarölet är antagligen det bästa öststats-öl jag druckit tillika godaste Baltic porter. Fantastisk helt enkelt.

Ett par bonusöl lyckades vi klämma också, Haystacks från Hesket hewmarket och Magic number från Carlisle brewing co. De var inga höjdare.

fredag 4 januari 2019

40 år av galenskap

Upptäckte nyligen att jag inte skrivit om en stor provning från förra året.
Eftersom det var så länge sedan finns inget protokoll kvar, har dock lyckats lista ut vilka öl som var med och vilka brygder som vann.

APA
Vinnare: Steam works
Övriga öl:Fjäderholmarnas Monkey business Folk-APA, Bellfield Lawless village och Ora Lupo

IPA
Vinnare: Ballast point Unfiltered Sculpin, Lervig Tasty juice, Naparbier/Laugar Pottokka
Övriga öl: Brau-manufactur Hopfen royal, Boulevard Single wide, Bristol beer factory Southville hop, Hornbeer Summer, Wimbledon Quartermaine 6,2%, Mad hatter Band wagon.

Lambic
Vinnare: Boon Oude geuze Black label
Övriga öl: Stockholm Cuvee Alexandria 15, Mikkeller Spomtanlychee, Mort subite Oude kriek '14.

DIPA
Vinnare: Lervig Supersonic
Övriga öl: Nacka Danvik belgo, Sigtuna Jumbo, Founders Doom, Ballast point Manta ray.

BSA
Vinnare: Victory V12, La rulles La grande 100
Övriga öl: Chimay Blå, Fantome Magic ghost.

Barley wine
Vinnare: Garage project Hellbender
Övriga öl: Samlesbury Gold label, Sierra nevade Bigfoot, Evil twin Freudian slip.


Jag fyllde år och festen fortsatte åtskilliga timmar efter att själva provningen var avslutad, för min del med Åre Christmas, Jan de lichte från De glazen toren, Sleeping lemons Export, Transfusion från Yankee & kraut, Smoke & mirrors från Garage project, Bundaberg Root beer, Ginger joe non-alcoholic gingerber witha a hint of pear från Stones och Gosnings Ginger beer.
Grymt kul dag. Stort till alla som kom och förgyllde min stora dag.

torsdag 3 januari 2019

Öl i Carlisle del IV-avslutningen

Som vanligt blev det ett besök på Woodrow wilson där alla tog frukost och de flesta även öl. För min del Lakeland gold från Hawkshead, Whistle belly vengance från det för mig okända devonbryggeriet Summerskills och Meantime Chocolate porter. Bra grejor.

Nästa stopp var en pub på stationen vid namn 301 miles from London. Varsin bira/cider hade vi tid med, för min del Heart beet från Oliver chester.

Vi köpte med Reaper från Ghost som avnjöts på tåget söderut. Galet trångt och varmt ombord. Som tur var var platsbiljetter fixade så ingen av oss behövde stå i 20 mil.
Resans stora skräll var att det såldes Cloudwater på tåget.
Tåget rullade genom det kuperade landskapet.
DDH Pale Citra närmare bestämt. Det satt som en smäck. När får vi se ett så högt rankat bryggeri i SJs bistro?

Väl framme på Manchesters flygplats gick vi i vanlig ordning till Grain loft för helt ok burgare, Maltsmiths Lager från Heineken UK och Gangly ghoul från Greene king. Inga episka brygder.
Flyget tog oss utan konstigheter tillbaka till Arlanda.
Sammanfattningsvis en väldigt lyckad resa där vi hade tur med vädret. Den oprovade konstellationen fungerade bra och jag åker gärna någonstans med dessa härliga dårar igen.

onsdag 2 januari 2019

Öl i Carlisle del III-Botchergate

Gick upp ganska tidigt och tog alla turfzoner som fanns i stan. Sprang på Per och vi gjorde sällskap till Woodrow wilson beläget på vår gata. Frun satt redan där och de andra dök snart upp de med. En finfin Brodie's prime Porter 4,9% från Hawkshead avnjöts.

Båda dagarna innan hade vi varit på The griffin och jag hade en öl till där att ticka. Smet upp och gjorde det medan de andra satt kvar. Ölet var iallafall Nastro azzurro Gluten free från Peroni. Lika gott som det låter.

En annan exotisk brygd jag sett i ögonvrån under våra dagar i Carlisle var Younger's scotch bitter från Charles wells. Vet inte om fulbitter är ett vedertaget uttryck, men det var det ord man kom att tänka på när man satte glaset till läpparna. Puben där denna öl serverades hette Border rambler som kändes nyrenoverad och själ-lös. Dock inte utan stammisar.

Därefter var vi hela dagen på festivalen. Mer om den i förra inlägget.
När våra polletter sinat där avslutade vi dagen på The griffin. Väldigt livat var det där denna lördagkväll. Morland Old speckled hen Gluten-free från Greene king var dagens sista.

tisdag 1 januari 2019

Öl i Carlisle del II-Skål själv

Vi sammanstrålade på weatherspoonspuben Woodrow wilson där någon form av brunch intogs tillsammans med Lakeland summit från Great corby, Corby Ale (en bitter) och Parson's pledge från det för mig okända bryggeriet Derwent beläget fyra mil väster om stan vid kusten. Ingen av dessa brygder smakade särskilt bra har jag för mig.

Därefter gled sällskapet in på Carlisle beer festival där de andra snart anslöt. Detta var den egentliga anledningen till vårt besök på denna öl.
Under de tre dagar jag var där intogs:
Brinkburn street N.Z Session IPA,White hot från Consett ale works, Night Owl från Cotleigh, The aspirations of frank från Errant, Fyne Everyone loves Simcoe, Golden tap från Great north eastern, Hesket newmarket XXX, Ilkley Pale, Leeds American pumpkin ale,
Dead leaves on the dirty ground från Manchester brewing co, Route 97 från Mobberley, Partizan/New belgium Green saison 5,5%, Pale moonlight från Phoenix, Blackbird från Pig & porter, Ruby tuesday från Roundhill, Kashmir från Salopian,Omnium från 6 degrees north, South lakes Cashmere, Summer wine Mandarina bavaria,
Blast furnace från Taylor illingworth, Treacherous young Witches från Three kings, West of the sun från Torrside, Mowdy från Tractor shed, Disco king från Turning point, Westmorland Broon ale, Betrayal Mosaic från Wild weather.
Det var en CAMRA-festival så det var mest traditionella brittiska stilar och mest bryggerier från norra England.

Nästa stopp var The griffin som besökts dagen innan. Lite mer mat intogs och till densamma Big bang från Greene king. Godare mat än öl...
Jag tror att allihop tog halvtidsvila.

Därefter var det festivalen som gällde igen då hotellet var extremt strategiskt beläget.
En sista öl på Woodrow wilson avslutade denna trevliga dag, Conkered från St peters.

måndag 24 december 2018

Öl i Carlisle del I-The kings griffin

Jag gick ut tidigt på morgonen och turfade ett par timmar medan medresenärerna gjorde sitt bästa för att få sova så länge som möjligt.
När alla vaknat gick vi till centralstationen där ett tåg söderut bordades.
Många vackra vyer från tågfönstret bjöds.
Efter ett par timmar var vi framme i Cumbrias största stad Carlisle där jag inte hade varit på några år.
Solen strålade när vi gick ut från stationen och in på weatherspoonspuben William rufus belägen precis vid stationen. Mat och några öl fick vi i oss. För min del Great corby Blonde, Copper leaf från Wimbledon och Mangoes on the run från Innis & gunn. Majsan som flög ned en dag senare än oss andra kom och anslöt så vi blev fulltaliga.

Nästa stopp låg på samma gata och hette The griffin. En ganska stor pub med högt till tak. En Keswick Special Bitter intogs. Helt ok öl.
Vi gick tvärs över gatan och checkade in på hotellet. De hade inga fembäddsrum så det fick bli 2+3-rum.
Medresenärerna som inte hade varit i stan tidigare gick ut och kollade lite medan jag tog en välförtjänt halvtidsvila.

Jag gick ut för att hitta en vettig pub med wifi då det var dags för match i Allsvenskan. Hittade ett riktigt mysigt ställe med en rolig/skön bartender. The kings head. Inte så märkvärdigt ölutbud, men några bärs slank ned i alla fall. De andra anslöt strax. Esthwaite bitter (golden bitter) från det för mig okända lokala bryggeriet Cumbrian legendary ales; mer som en traditionell bitter i färgen än gyllene. Maltig arom. Väldigt brittisk och något träig. (här tog bläcket i min penna slut så det blev inga fler anteckningar inder den här resan). I övrigt Octohop black IPA från Great corby samt ett öl jag hade mycket höga tankar om ~'00, John smiths. Något som känns helt främmande nu.

Anledningen till vårt besök i denna underskattade stad var att CAMRA hade festival i stan. Mer om den i nästa inlägg. Gick dit och fick ett par timmar där innan de stängde.

söndag 23 december 2018

Öl i Skottland

Fyra förväntansfulla filurer ''fick'' fyllda glas på O'Leary's på Arlanda. Jag för min del tog en Carlsberg Unfiltered.
Det hade blivit dags att bege sig från vardagen med en oprovad konstellation. Förutom undertecknad, Per, Dykus och Christian.

På flyget fanns det överraskande en exotisk öl i form av Spitsbergen Pale ale från Svalbard. Inte fantastisk, men för att vara flygplansöl var det bra.

Efter ett par timmar landade vi i ett soligt Edinburgh där jag inte varit sedan bröllopsresan. Spårvagnen tog oss in till centrala delar av huvudstaden.
På väg till boendet passerades förutom en massa gamla fina hus, även den väl insuttna puben Bow bar. En varsin öl intogs. För min del The pale armadillo från det för mig okända bryggeriet Tempest beläget sex mil sydost om stan.


Vi checkade in och begav oss ut och kollade lite på stan innan mat och flertalet öl intogs på Brewdog bar som låg nära vårt vandrarhem. För min del: Hop fiction American Pale Ale, Crossover från La calavera, Clean water lager från Brewgooder och Brick lane lager från Redchurch.
Goda öl över lag.

Därefter skiljdes våra väga i ett par timmar innan vi samanstrålade på bryggeripuben Hanging bat. Deras egen produktion verkar vara minimal och ingen av deras egna öl verkade finnas tillgängliga vid vårt besök. Det var halloween och deras personal var ''utspökad'' som min morfar skulle sagt. Dagen till ära hade de även bara svart öl på fat. Det hade vi verkligen inget emot. Sällskapet intog ett bord på nedervåningen vid ett element som inte gick att stänga av.
Då kan man fråga sig om detta också var dagen till ära och att nedervåningen skulle symbolisera Hades. Varmt så inåt helvete var det iallafall, annars var det ett trevligt ställe. Jag avnjöt iallafall: Dexter från Kirkstall, Lodestone från Fyne ales, Safety round 3 från Left hand, Carved In Fire från Fyne ales, London göse dark från Brooklyn Brewery och Ancho dark lager från Tempest. Riktigt schysst ställe förutom att det inte gick att stänga av elementet. Goda öl över lag.

De hade ingen mat eller så hade köket stängt och hungriga hade vi blivit. På samma gata fanns vad jag minns som en hamburger-resturang med rättigheter och egen öl som brygdes åt den av Camden town. Byron unfiltred Lager. Minns inte om den var bra eller ej, har dock för mig att burgaren smakade bra.

Ett sista stopp blev det på hemvägen på en modern pub som tydligen var svenskägd. En Heverlee från Wellpark blev dagens sista öl för min del. En riktigt hemsk lager.

tisdag 18 december 2018

Öl i Västmanland

Det var tänkt att vi skulle ta oss till Västerås med tåg, men det fick bli någon form av ersättningsbuss istället.
Väl framme i Västmanlands största stad checkade vi in på hotellet och jag tog en lokal öl i baren, Black river ale från Coppersmiths.

Anledningen till vårt besök i staden var festivalen Västerås öl & destillat som var belägen på gångavstånd. Polettsystem var det som gällde. Två plan med rulltrappor är nog första gången på en ölfestival för min del. Lungt och behagligt fast det var lördag och aldrig någon trängsel att tala om så länge vi var där.
Wicked wyvern IPA 5% från Badger, Coppersmith's Wakatu organic, Coppersmiths Hoppy steam beer, Slottskällans Kellerpils,Travel with Danderyds France, Travel with Danderyds India, Travel with Danderyds USA, Vad vacker du är från Danderyds, White lies från Den bryggande holländaren,
Reenstierna lager från det för mig okända västmanlandsbryggeriet Ferna forge, Ferna No 1607 lättöl från Ferna forge, APA von hermansson från Ferna forge, Fors Galaxy session IPA, Östgöta julöl från Fors, Fors Whiskypils, Brunnsvik APA från Fors, Fuller's Session IPA,
Jädraöl Engelsk bitter, The Crows black IPA från Pine ridge, Rommehedslager från Sahlins, Rommeheds Mörk lager från Sahlins och Herman hedning God´s finger från Strömsholms.

Vi hängde nästan på låset och tog en halvtidsvila efteråt och i hotellbaren en Westerås Premium lager från Coppersmith's.

Frun kom aldrig upp, så jag fick gå till ''Biskopen'' själv.
Nöjde mig med en Fuller's Session IPA unfiltered.
Mycket folk på plats, men sittplats fanns. För första gången har sett en öl-lista på en Bishops arms. Det artar sig.

lördag 15 december 2018

Öl i fören

En fredageftermiddag begav jag mig till Gärdet för ett besök på Stockholm brewings nya bryggeripub vid namn Farm restaurant & bar. Äntligen finns det en oas i den ölöken som är Gärdet. Tyvärr hade jag bara tid att ta en öl, Last one out. Sista ölet som bryggdes i deras gamla lokaler på söder. En helt ok helles.

Nästa stopp var ett cafe i Siljaterminalen där frun satt och väntade. En Sol från Femsa underhöll mig medan ett telefonsamtal tog upp hennes uppmärksamhet.

Belgoklubben hade till sitt femårsjubileum anordnat två kryssningar med minifestival ombord.
Förutom den vanliga tax-free-butiken med dess pallar med fulöl och annat smaskens fanns på denna kryssning även en speciell belgobutik med ett digert utbud.
På själva festivalen var tio belgiska bryggerier representerade som ofta förekommit i Belgoklubbens lådor + Tempel och Eskilstuna ölkultur. Glädjande och något överraskande var att det inte var exakt samma öl på utfärden som hemfärden på denna festival.
Jag smakade på följande öl:
Vlierbloesem från Bokkereyder, Vicaris Generaal från Dilewyns,
Kleveretien Port ''barrelaged'' från Het nest, Super sanglier 4% från Minne, Ardenne Wood Stout från Minne,
Centurion från Siphon, Osschaert från Siphon,
Banjo funeral från Verzet, Préaris White dragon från Vliegende paard och Préaris Grand cru Grand marnier från Vliegende paard.

I övrigt fanns i vanlig ordning en vanlig pub med trubadur och ett hyfsat ölsortiment som det brukar vara på Silja line.
Där fick jag under denna resa i mig ''vanlig öl'' också i form av: Rahe från Põhjala, Siidisuka, Metsik ida, Šaht-matt (schack matt?) och Plaadimeri. Alla fyra från det för mig okända bryggeriet Purtse pruulikoda. Allt från Estland.

Inte långt från färjeterminalen ligger en Phils burger där middag intogs tillsammans med en Birra moretti Zero.

När vi kom hem bjöd frun på ett glas Curieuse neuseke från brysselbryggeriet En stoemelings. Bra avslutning på en kul helg.

onsdag 12 december 2018

Öl i whiteyville

Planen var att åka till Lidingö och turfa. Vi hade inte en tanke på öl. Men när jag kollar upp vart zonerna ligger och så visar det sig att det finns en bryggeripub i en skog. Självklart går vi dit. Mer av ett cafe än en traditionell bryggeripub, men ölen bryggs iallafall på plats. Stället heter Vattenverket och jag antar att det är ett pensionerat vattenverk som nu blivit bryggeri. Tyvärr fanns bara två egna öl. Dessa intogs på en av ställets två uteserveringar nere vid vattnet. Lidingö Citra och Breviks blonde hette brygderna och bryggeriets mycket fantasifulla namn är Lidingö bryggeri.

Hungrig blir man av att vandra på den överraskande kuperade ön och vi stannade till på resturanten Pier 16. Tio år sedan senaste besöket där och då hette det något annat. Maten var helt ok och till den Mad canary DIPA från Spendrups. Antagligen den bästa öl jag druckit från dem.

När vi kom hem med ömmande fötter fortsatte ölen flöda i form av Flamenco sketches från Modern times. En berliner weisse på 6,5%. Jag kan nästan höra bryggmästaren på Berliner kindl vända sig i sin grav. Gott var det iallafall. Past masters 1981 ESB från Fuller's avslutade dagen. Den smakade också bra.

söndag 9 december 2018

57 bottles/cans of beer on the wall/table

Stor provning som vi inte hann med på en kväll så det fick delas upp på två dagar.
Detta är vad vi kom fram till.

Fulöl

Stary melnik Iz bochonka Svetloe 5% 19 poäng
Mežpils Sencu 15 poäng
Zavod Cheshskoe Barnoe 8  poäng
Bauskas Sencu 6  poäng

Ryska och lettiska ljusa industrilager. Godare än vad det låter.

Porter

Thornbridge Cocoa wonderland 29 poäng
Anchor Coffee 21 poäng
Founders Porter '15 16 poäng
De molen Hamer & sikkel Cold brew coffee 9  poäng
Suomenlinnan Bell 4  poäng

Verkligen högt och lågt här. Testpanelen var relativt eniga för en gångs skull.

IPA

Evil twin/Omnipollo Rainbownade 46 poäng
Amager/KCBC Viking tango time 37 poäng
Cloudwater/Track/Runaway/Wander beyond Welcome to rainy city 26 poäng
Stone Tangerine express 6,5% 20 poäng
Magic rock Fantasma 20 poäng
Fjäderholmarnas Roughneck 7,2% 16 poäng
Hopster Pearu 2  poäng

Det mesta smakade väldigt bra.

Tripel

Remmarlöv Skånsk 27 poäng
Slaapmutske Mouteka 25 poäng
The bruery Trade winds 8,6% 13 poäng
Scheldebrouwerij De Zeezuiper 11 poäng
S:t eriks Verbena lemondrop 4  poäng

Vad har hänt med Remmarlöv? Brygger de bara god öl nuförtiden? Grymt prisvärt vinnaröl.

BSA

Mikkeller Nelson sauvin brut 11 poäng
Gouden carolus Botanik 11 poäng
Jackdaw Zwarte draak Bourbon 16% 8  poäng
Fantôme Boo! 7  poäng
Deus brut des flandres Cuvee prestige '16 6  poäng
Struise Pannepot Reserva '14 5  poäng
Baladin Nöel liquirizia 4  poäng
7deugden Vuur+gloed 0  poäng

Ett par riktiga höjdare i topp. Fantômes öl var den värsta gusher jag varit med om. Rena brandslangen. Av en 75:a blev det ~ en deciliter kvar att dricka...
Det var så många öl i BSAkategorin så vi fick dela upp den klassen i två flighter.
Imperial stout

Omnipollo Gimbagagompa 16 poäng
Prairie Vanilla noir 11% 13 poäng
Labietis Pelašku Velns 11 poäng
Founders KBS 11,9% '16 10 poäng
Sierra nevada Narwhal '16 8  poäng
Clown shoes White tail unidragon 8  poäng
Pühaste Dekadents 8  poäng
Södra Stout 4  poäng

Fruktöl

Labietis Aroniju ragana 7 poäng
Lielvardes Upenu stauts 5,7% 6 poäng
Cesu Bruklenu bruvejums 2 poäng

Lettiska fruktöl, kan det vara något? Njaa...

Suröl

Firestone walker Sloambic    11 poäng
Brekeriet Hallon 5,3%  10 poäng
Brekeriet Lilac 5,4%   8  poäng
Dugges Tonkanilla mangorange 8  poäng
Het nest Schuppenaas Brett    7 poäng
Bruery Sour in the rye Passion fruit, orange and guava 6 poäng
Cascade Blueberry 8,5% '16    5  poäng
Brekeriet Maschusch 5,4%  4  poäng

Dyrt, men riktigt gott vinnaröl.

Belgisk ale

Préaris Blond 11 poäng
Uncommon Golden state ale '15 11 poäng
Vivant Undertaker '15 6  poäng
L'abbaye 6,2% 2  poäng

Stor oenighet om de olika brygdernas kvaliteer.

Imperial porter

Ballast point Victory at sea Coconut 13 poäng
Nynäshamns Valsviken '15 13 poäng
Avery Coconut porter Bourbon 10,1% 10 poäng
Tiny rebel Stay puft imperial chocolate 8  poäng
White pony Insomnia 6  poäng

I mitt tycke genomgående bra öl, men någon ''måste'' komma sist.

Ett par väldigt kul kvällar med många skratt och mestadels god öl.

lördag 8 december 2018

gästrik-kurd borta

Jag hade fyllt år och Majsan hade varit i Riga och handlat presenter. 21 stycken närmare bestämt. Med flera av dessa i bagaget begav vi oss norrut för en dos allsvensk fotboll i Gävle.
Glada miner i solskenet/bilen på väg upp då följande exotiska brygder intogs: Trekhgornoe Original från Moskovskaya pivovarennaya kompaniya, Melleruds Paradpilsner fråm Spendrups, Eskilstuna Ekologisk Björksaison, Mežpils Tradicionālais från Aldaris och Izlases Medalus från samma bryggeri. Den ena värre än den andra.

Matchen gick över förväntan och leendena var ännu större på hemvägen när jag förlustade mig med Miezitis stiprais 5,8% från Cēsu, Gaišais Latvijas 100 från Bauskas alus och Soho svītinš från Alus darbnica Labietis. Huva!

Väl hemma varvades det ned med en Örebro brygghus Cassis berliner. Kul dag, men nivån på ölen över lag var skrämmande.

onsdag 5 december 2018

Några dagar i Nacka

Precis som de senaste åren lallade jag runt på Stockholm Beer&Whiskey Festival (eller Ölmässan i folkmun), i dagarna tre, det brukar kännas lagom. Dock var det förre antal timmar än vanligt för mig den här gången. Nytt för i år var att i Gotlands bryggeris monter/bar hade man nu förutom nämnda bryggeri ävan plats för några andra bryggerier från ''öjn''. Kul. Finska Rousal var nog nytt för de flesta besökare. Även bryggeripuben 137 telge brygghus debuterade liksom importören Hormiga som mest hade sydafrikansk öl. Piteåbryggeriet This is how var nya för mig och hade kostat på sig en egen monter. Det fanns även en utställare som mestadels hade irländsk öl med sig men vars namn jag inte kommer ihåg.
Nytt irländskt

Årets festivalglas var väl inte så snygga?
Smakade på följande brygder: Hommage 5% från 3 fonteinen, Go play IPA från Avery, Argentum blonde ale från Bergslagens brygghus, Solero passion fruit dry hop sour från det för mig okända irländska Blacks brewery, Happy out från Black donkey, Baa baa från Black sheep, Black sheep Special ale, Samuel adams ''Coffe'' pale ale från Boston beer co, Samuel adams Sam '76 från Boston beer co, Burgsviks IPA, Lick my bub från Brekeriet,
Stranger than fiction porter feån Collective arts, Collective arts Sour harvest saison, The steam beer från Coppersmiths, Slottskällans Kellerpils, Slottskällans Daily IPA,
Gypsy mask från sydafrikanska Darling, Bone crusher wit bier från Darling, fantastiska Synchopathic från Destihl, Total gridlock session IPA från Dot brew, Dot brew Barrel aged rum red dark, Dot brew Barrelaed tequila IPA, Dragon Ginger,
Seisiun easy going IPA från Eight degrees, Sunburnt irish red ale från Eight degrees, Oak and orchard Strawberry rhubarb från utah-bryggeriet Epic,
Fat lizard Salty peach gose, Derailed Partners in crime från Finn/Crime city, Finn Improved APA, Fourpure Oktoberfest 5,3%, Juicebox från Fourpure, California steamin från Frequency/Ängöl, Beer is the weakness från Frequency, Thinking outside the black bockx black IPA från Geflebockens, nigerianska Guinness Foreign extra stout,
Willow's crest Pik pik session IPA från Haksprick som vad jag uppfattat det som är Galateas egna märke. Willow's crest Wuk wuk lager från Haksprick, Ancient Nipponia från Hitachino nest, Hopsan Persika havtorn berliner weisse, Kerstin från Hopsan, Hop shed Citrabomb pale ale,
Klackabackens Blåbärsberliner, Koko brown från Kona, Kozel Cinnamon surprise, Kungsbryggeriet Black pils, Flying cloud IPA från Lobkowicz, Lost island Wild ginger 4,2%, A walk in madeira från portugisiska Mean sardine, Dennis Hopp'r från Mondo, Little victories från Mondo, Nacka Jul wit ingefära, Petricor från Nómada, Necessary evil från luxemburgiska Nowhere, Nääs Oktober pils, Nääs Gul IPA,
Sjöbaren pilsner från Ocean, Norn pale ale från Oppigårds, Oud beersel Framboise,Oud beersel Rabarber lambiek, Pangpang Pills, Peach pusher sour IPA från Pangpang, The Cranky crab's red ale från Pine ridge, Piña colada pale ale från Rascals, Viggan wit från Roslags näsby, Najaden steam beer från Rousal, Rousal Lemon pils, Fish piss från Rousal,
Titus 3,9% från Saltaire, Manila från San miguel, Southern Gothic 5,2% från Sierra nevada, Alpenflo från Sixpoint, Snausarve Keizerlijk wit 5,8%, Stellies The avenue lager från sydafrikanska Stellenbosch Brewing company, Mass hoppiness IPA från Stellenbosch Brewing company, Ripper från Stone, Märzen 1553 4,8% från Sundbybergs köksbryggeri, Veteranöl rekyl från Södra maltfabriken,
How to tear down this wall från This is how (dock oklart vilken variant av den), How to be a bastard blonde ale, från This is how, To bullshit a bullshitter från This is how, Rhubarb raspberry zen Saison från Train station,
Tara från Uppsala Brygghus, Ruby wedding från Värmdö, Rocket American Pale Ale från Wormtown,Centurion's ghost från York, Bryggmästarens Premium Dark 5% från Åbro Bryggmästarens Bästa Ekologiska från Åbro, Electrician från Ångkvarn, Summer night från Ångkvarn.
Klart roligast var sista fredagen med många sköna typer på plats.
Master class med importören Homiga

tisdag 4 december 2018

Öl i Gamla stan/söder

Majsan och jag åkte till stan och tog varsin öl på OT. För min del en Rodersch 5% från det för mig okända italienska bryggeriet Bi-du. Det smakade bra.

Vi drog ned till Zum franziskaner där undertecknad faktiskt aldrig satt sin fot förr trots att det antagligen är stans äldsta krog. Riktigt gemytligt ställe som väl får betraktas som minst sagt väl insuttet. Som de flesta väl har koll på vid det här laget är det Stene, känd från Akkurat som tagit över ruljansen. Med sig har han oräknerliga kontakter i ölvärlden vilket har fått som följd att ''Zumen'' nu har ett ölsortiment värt namnet. Stort fokus på Oberfranken och tysk mat.
Tom, Ronny och Viktor anslöt också samt någon mer vars namn jag inte minns. Första ölen var Schlenkerla Kräusen och Herrmanns Kellerbier.
Därefter började själva evenemanget Zwanze day. Fyra maträtter med fyra olika Cantillion-öl (Grand cru bruocsella, Gueuze, Lou pepe Framboise, och Kriek) till och sist men inte minst årets zwanzeöl, Manneken pise som bara serveras denna dag.
Som om det inte var nog med godsaker drogs ett fat självrunnen Mönchsambacher Lagerbier från Zehendner upp på bardisken och de flesta deltagarna lät sig väl smaka.
En riktigt trevlig kväll med massor av god öl som inte riktigt tog slut där...

Några av oss drog upp till Akkurat där några svenska brygder avslutade kvällen. Gozest från Klackabacken, Idaho summer 5% från Oppigårds och Lilla wit blanche från ''Nynäs''.