fredag 27 juni 2008

Öl i Berlin delIII-Min(halv-)bror&jag


080623: En guidad tur på det sinnesjukt stora schultheiss-bryggeriet var inbokat. Tyvärr var det bara på tyska, tyvärr var det en skolklass och tyvärr hade dom en (1) öl att smaka (+ smaksatt berliner weisse).
Berliner Kindl pils var inget vidare fast vi var på bryggeriet (i ett konferensrum). Största behållningen var att se det stora ''rum'' där tappning, etikettering och paketering skedde. Produktionen var i full gång.
Vi hittade en pub på området där Märkischer Landmann som också bryggs här fanns på fat. En medioker schwarzbier.
Tony gick på en shoppingspree i bryggeriets souvenir-butik och hade köpt mer om han haft plats i sin väska...
Vi tog oss med spårvagn mm. in till centrum där det kryllar av pubar. Jag hade ställt in siktet på Weihenstephaners berlin-pub som skulle ha samtliga bryggeriets öl, så var ej fallet istället efter mycket idogt och tidskrävande irrande (hur fan numrerar de gatorna?!) hittades äntligen Ansturf med sina hundratals ölsorter.
Där blev man sittandes i några timmar. God mat hade de också. Dju-Dju från gårdagen dök upp återigen, nu med smakerna Passion och Mango minst lika vidriga som bananölet.
Eibauer Schwarzbier trots de hemska fruktölen var den inte särskillt tilltalande. Väldigt mörk, även för en schwarz, känns ganska tunn, som om det fattas något.
Potsdamer Rex pils, inte särskillt välhumlad, men ändå ok, inte mer.
Engel Export med dess besynnerliga skruvkork minns jag inget av.
Wernesgrüner Pils var väl en ''sådär'', kanske vill man ha något mer humle i sin pilsner.
Altenmünste Urig würzig,bisarrt namn.Nu liksom förra året när jag drack något från detta bryggeri var flaskan riktigt cool,men innehållet rätt så blekt.Nu hade ju dock smaklökarna fått sig en&annan törn under dagen's lopp.
Det blev till att åtgärda det med en stunds vila på hotellrummet.

Lite senare på kvällen drog vi till bryggeripuben Marcusbräu på Münzstrasse.Två egna brygder på fat fanns en dunkel&en pilsner.
Pilsnern(&antagligen dunkeln med)var nog ofiltrerad,något som fick mig att hoppas,men icke.Inte särskillt besk,men den smakade väl något mer än vad fallet hade varit om den varit filtrerad antar jag.
Dunkeln var ganska söt,lättdrucken,lite brödighet kanske.
Under irrandet för att hitta Marcusbräu gick vi förbi ett ställe som hade öl från bryggeriet Härke,något som var nödvändigt att prova.
Pilnern var bara makrotråkig.Deras dunkel var något mer underhållande,sötaktig maltighet,men inte obalanserad.Inte helt olik Marcusbräu's brygd i samma stil.
God natt!

Inga kommentarer: