onsdag 6 augusti 2008

Öl i Odense

080729:Ännu en grisvarm dag.En promenad längs med Sankt Jörgen's sö ner till Köpenhamn H där tåget skulle ta oss till Odense.I Odense bodde vi på ett vandrarhem alldeles intill stationen.
På vandrarhemmet fanns en cafeteria som hade billig flasköl,Odense Classic från det närbelägna Albani-bryggeriet.Ganska ljus för att vara en''classic''.Metallisk smak&inte mycket annat,tur att det var så varmt&ölen kall.
Vi gick ut&glodde lite på den pittoreska staden,sommerturistigt.Det var även bryggeripuben Flakhaven med sina svenska priser.Pilsnern smakade antagligen något sämre med priset i bakhuvudet.Kändes tunn men''sommrig''.
IPAn var väldigt humlesnäll,''Ale''tråkig snäll&bärnstensfärgad.Stouten får väl ses som ett fall framåt.Jag skulle gissat på dry stout.Lite chokladsmak.
Vi gick tillbaka till''boendet''&drack lite mer öl i deras cafe först Ørbæk Brown-ale,okomplex,men välsmakande.Lite mer humle kunde kanske inte skada.
Ørbæk Half&half,mindre bra,blanda hellre själv.Något för tunn.
Odense Pilsner från Albani,smakar inte pilsner bara ljus makro lager.Lite bättre än de flesta sådana kanske.
Efter att ha''rensat''stället kunde vi gå upp på rummet för att vila några timmar inför kvällen's härjningar.
Därefter tog vi oss till fots ned till Carlsen's kvarter som var beläget på andra sidan centrum.Sliten men karaktärsfull&inrökt pub.Carl's Hvede fanns där att tillgå på fat.Söt&allmänt hemsk.
Fynsk forår från tidigare nämnda Örbäk var en underlig brygd.En av få kommersiella öl brygd med/på fläderblom.Fruktigheten smälte väl in med humlebeskan.Lättdrucken&överraskande god.
Midtfyn's Wheat,marginellt bättre än oven nämnda Hvede,inte lika söt.
Belgisk sommer-wit från samma bryggeri satte inga beståenda men eller minnesbilder.
Mor's stout från Refsvindinge,hypad i Danmark,men jag förstår inte var det är som skulle vara så speciellt,bara en ordinär sweet stout.
Humöret i''sällskapet''var på topp då kvällen avslutades med en julöl som reades ut;Fanø Julebryg inte helt olik Mor's stout,men något kraftigare.
God natt!

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Vilken trevlig blogg du har, jag skriver oxå lite om öl kolla gärna in så kanske vi kan utbyta lite erfarenheter.

www.humleochmalt.blogspot.com

mvh Fredrik

Jonas sa...

Absolut.