torsdag 11 mars 2010

Öl i Budapest del II-Introducing,The hungarian growler!

På förmiddagen gick vi och köpte tågbiljetter tillbaka till Budapest. Så långt allt väl. Problemet var bara att tåget var försenat plus att det blev ett spårbyte, något som sades på ungerska och tyska.
Det blev helt enkelt till att köpa ny biljett samt vänta en timme.
Väl tillbaka i Budapest hade vi hyrt en mysig etagelägenhet på den centralt belägna Iranyi ucta.
Vi begav oss ut för att försöka hitta någon slags finöl att köpa med hem. Något som misslyckades och tog nästan hela dagen, men man fick se stan i alla fall.

Under denna vandring åt vi god, sen och billig lunch på ett rökigt turistfritt ställe. Till detta en flaska Dreher Bak (bock?); mörk, söt, 7,3 väl dolda procent. Lite brödig eftersmak. Antagligen Ungerns bästa kommersiellt brygda öl.

Inte jättelångt därifrån hittades ett ställe med ännu en inhemsk ljus lager; Hunters Gold från Mister Sörház (enligt Rate beer i alla fall). Söt snäll och brödig.

Finölsjakten fortsatte och en annan lokal fyllpub uppenbarades där ölen kostade under den magiska sjukronorsgränsen. En varsin Arany aszok Félbarna (någonstans i gränslandet mellan dunkel och wieneröl. Smakar konstgjort på något sätt. Ingen höjdare direkt.) blev det innan vi drog vidare.
För att understryka klassen på detta ställe kom folk in med tomma PETflaskor och fick dem fyllda med vitt vin (antar jag) som de hällde i med en slev och en tratt.

Inte så långt ''hemifrån'' hittades ännu ett (in-) hemskt fulöl vid namn Szalon.
Otroligt neutralt.
Majsan betalade men jag tror inte det var allt för blodigt med tanke på hur det såg ut och luktade på detta utskänkningsställe. Även här kunde man köpa lösviktsvin.

I förväg hade jag beställt extra vikt på mitt incheckade bagage på hemvägen, något som ju var tvunget att utnyttjas. På samma gata vi bodde fanns en livsmedelsaffär vars utbud vi fick nöja oss med. En massa ungersk mellanöl på burk kan jag nu skryta med att ha i alla fall. En del mat köpte vi också med till lägenheten.

Inte så långt bort låg det ''halvbelgiska'' stället Silenus som stoltserade med ''100 sorters öl''. Ni vet hur det brukar se ut i verkligheten, när man väl ser något interessant i listan av öl som finns ''överallt'' så är just den ölen slut.
Så även på detta ställe. Några belgare slank dock ned.
Dendermonde tripel från De block (Satan); aromen är typisk belgisk, nästan åt withållet, smaken liknar vad men skulle kunna kalla imperial wit.
Kasteel Rouge från Van honsebrouck (St. Louis) skulle visa sig vara resans riktiga höjdare; ser ut som rödvin i färgen, men aromen är som Rodenbach med extra fruktsocker. Väldigt lik vissa sötade belgiska fruktöl, men på 8% är det den slutgiltiga date-rape-ölen... hittills. Godaste fruktölet jag druckit i alla fall.
Barbar Bok; Mörk, söt och underbart mycket bättre än all ungersk öl (tillsammans?).
Kozel Svetly 4% fick avrunda kvällen.

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Du har det bra som vanligt förstår jag... Ungersk mellanöl vill man ju ticka :)

Christer sa...

Ha ha ha! Härlig läsning. Petflaske-growlern kanske sprider sig till resten av världen snart.