fredag 12 mars 2010

Öl i Budapest del III-Bara belgiskt


En solig, men blåsig dag med långpromenad på schemat. Första stoppet blev den belgiska resturangen Mosselen. Vilket skit. Vi skulle beställa varsin öl i deras meny, ja ni vet hur de brukar se ut. De sju (7) första ölen vi försökte med fanns ej. Under protest blev det en Hoegaarden. Dyrt var det också (med ungerska mått mätt).

Vi hade hittills bara hållt oss i Pest, men nu gick vi över bron till Buda-sidan av staden där ännu en belgobar fanns; Brasserie Henry vid Donaus västra strand, inte lika polerat som Mosselen, men här fanns istället för en falsk öllista själ, bra service och en ölmeny som stämde ganska bra med verkligheten. Mitt favoritställe i detta land får jag nog säga. Bärs då?
Blanche d' ardenne från Du bocq (Corsendonk); ingen Hoegaardenknäckare direkt, långt ifrån.
Mongozo Mango från Huyghe; lika illa som man skulle kunna tänka sig. En vag arom av mango, överdrivet söt, föredrar att äta frukten framför att dricka detta monstrum av sötma.
Liefmans Fruitbeer, Körsbärsgodis i aromen, smaken är bättre men tunn. Enligt etiketten jordgubbar, hallon och körsbär. Söt, men ok.
Floris Chocolat; en obehaglig lukt där chokladpudding möter soprum, lika hemsk som man skulle kunna tro, någon fruktig ton, billig, illa tillagad chokladpudding utan grädde kommer jag att tänka på.

Stegen styrdes vidare till nästa belgiska restaurang i närheten som var lite svår att hitta, Pater Markus där vi även åt.
Egen pilsner bryggd i Belgien hade de också. En sån där öl som man bara dricker utan att man märker det.
Ett till av deras egna öl var Pater Marcus Gold, även det från Van Steenberge (Piraat). Smakar ''belgiskt'' vilket inte är fel, men i övrigt inte speciellt god. Jag föredrar Maredsous 6.
Sedan gick vi ''hem'' och nästa dag flög vi hem. Man kan sammanfatta den här resan som ett fotbollsresultat: Krakow-Ungern 4-0.

2 kommentarer:

Gyllenbock sa...

Jag minns inte heller det ungerska ölet som särskilt intressant, maten däremot överraskade. Ni besökte inget av de klassiska badhusen?

Jonas sa...

Näe, men jag blev ändå tvungen att bade i lägenheten vi hyrde, då duschen inte fungerade.
Om det var så värst klassiskt vet jag inte.