lördag 26 november 2011

Öl i Litauen del II-Öststatsgrått

Frukostbuffen på hotellet var verkligen ingen höjdare.
Efter densamma begav vi oss med buss till norra delen av stan där ett stort köpcenter var beläget. Här fanns även en bryggeripub vid namn Bravaria som hade öl i olika tyska stilar. Lunch samt hela deras ölsortiment intogs här.
Premium; som alla fatöl i Litauen (hittills) ofiltrerad. Pinfärsk. Som det skulle smakat på en tysk bryggeripub. Lite mindre malt kanske än vad man brukar känna där nere.
Baltas; hemsk och antagligen felaktig på något sätt. Urinarom och syrlig smak med någon fruktig ton. I gränslandet mellan Hefeweizen och dunkelweizen. Man fick trösta sig med att det inte smakade så mycket skumbanan, dock kväljande ändå. Några klunkar räckte innan nästa öl beställdes in.
Ajeru; jag hade gissat på schwarzbier, men tydligen klassificeras denna brygd som en dunkel. Väldigt mörk. Mycket kolsyra, rostat kaffe, blod, metall, kolatoner (trots det ändå torr), svavel. Som att knapra på svart- eller choklad-malt, bränd eftersmak. Bra kropp. En av resans bästa öl.
Medaus; ska vara bryggd med/på honung och ingefära, men det är inget som märks. sötaktig och annars ganska neutral.
Tony och jag åkte tillbaka till gamla stan medan gubbarna var kvar i innecentrumet ett tag till. Undertecknad lade sig att sova ett par timmar medan brorsan drog runt på stan och glodde lite.

Ingen orkade gå ut igen så jag drog själv till Alaus namai vid floden som delar stan. Få detta ställe fick jag ett kärt återseende av The hungarian growler! Men denna gång med öl har jag för mig... och utan slev och tratt.
Vasaknų dvaro Tamsus; ''liten'' smak för en öl på 5,7%. Lite tunn således. Söt som ''svag saft''.
Gubernija Kvietinis 4,3%; underlig arom av gummi och cigarettaska. Som att slicka en ask-kopp, lika gott som det låter. Kväljande och fruktansvärd. Det värsta veteöl jag druckit. Tydligen ska det smaka så. Snyggt glas är det snällaste man kan säga.
Gintarine puta från Alaus purslai (något att lansera i Spanien?); klar, men ska vara ofiltrerad. Opastöriserad i alla fall. Syrlig arom, ganska söt, metallisk relativt neutral smak, konserverade championer, eftersmak som en helles.
Dundulio sviesusis från Sirvėnos Bravoras; honung i smak och arom. Frisk, något söt med en vaniljton, granbarr. En glad överraskning.
Ramūno cižo kaimiškas (prosit); serverades i ett skitigt, men dock korrekt glas. Som en dunkelweizen i färgen. Syrlig, blod, jord och suspekt, unken, nästan möglig smak. Enligt bartendern ska det vara så här. En väldigt traditionell ale. Skit tycker jag.
Paliūniškis medutis från Su puta (hmm...betyder tydligen skum på litauiska. Skumma är de flesta öl i Litauen, men antagligen är det substantivet och ej adjektivet som åsyftas); bärnsten, blandsaft är den mest påtagliga smaken. Ganska mycket kolsyra. Trots namnet ingen honungs-smak.
Raudonuju från Piniavos alutis; rubinfärgad, filtrerad(?), bra beska, balanserad, lite tråkig men helt ok.
Slutligen Varniukų från Davra; brun, men genomskinlig. Opastöriserad, men filtrerad, hallon och metall. Funkar.

På hemvägen såg jag en exotisk kran i ett fönster och tog en Vilniaus Nefiltruotas; disig som sig bör. Brödig med metallisk eftersmak. Snäll.
Detta kan ha varit en gaypub, de andra som satt i baren var ganska på och så var det lite Oscar Wilde över ett par av dem.
Inte heller denna dag intogs något som klassificerades som ljus lager.

Inga kommentarer: