torsdag 5 maj 2022

Öl i Vilnius del II-Då var det stängt där det skulle va'så bra

Jag gick två mil denna dag (enligt google maps) och såg nog de flesta av stadens sevärdheter. Frun var inte med riktigt hela vägen. Första ölstoppet var den lilla mörka bryggeripuben Būsi trečias. Det finns ett ljusare större (?) rum bredvid baren. Schnitzel med ett par öl intogs, Šviesus och APA. Ölen var tråkiga mer än att det smakade illa.


Försökte handla bärs denna dag med. Stans högst rankade ställe verkade bommat igen för gott och den näst högst rankade var stängd fast det skulle vara öppet. Solen strålade iallafall och vi tröstade oss på någon bar i gamla stan med Dundulis grynas en ok ljus lager. Halvtidsvila på hotellrummet följde.

På kvällen gick vi ut och fann att ytterligare ett ställe som skulle besökas verkade ha bommat igen för gott. Plan b saknades dock inte. Vi gick istället till en bryggeripub med det fantasifulla namnet Craft & draft. För elva år sedan när jag senast var i Litauen var vi på en annan bryggeripub på samma adress. Tydligen var det samma bryggmästare fortfarande. En stor källarpub som var sparsamt besatt denna söndagkväll. Vi hann precis beställa mat innan köket stängde. Några bärs slank också ned innan hela stället stängde: mörka lagern Tamsi praeitis ljusa lagern Medaus mėnuo som antagligen hade lite honung i sig och en till ljus lager: Šviesi ateitis 4,9%.

Tanken var att gå hem, men nästan vägg-i-vägg fanns en väldigt liten mjödbar (årets nyord?) som var öppen. Girta bitė hette stället och hade en egen (barn-)mjöd oklart var den bryggs, men en sådan intogs samt en hemsk ljus lager, Gira 4,5% vet inte från vem, Rinktinis från landets största bryggeri Volfas engelman. Sen gav vi upp och gick till sängs.

Inga kommentarer: