måndag 24 november 2008

ESL


Provningen i förrgår avlöpte utan större skandaler/missöden. European strong lager var typen för dagen och de deltagande brygderna var: X33 från U medvidku, Vecchia lodi från Lodigiano samt Jihomoravske Jubiler.
Detta är en ölstil som jag länge var mycket skeptisk till och avfärdat som parkbänksdricka (inte så konstigt kanske när tex Mariestad 6,9 ingår i den samma). Men det finns bra exempel på denna stil tydligen. Jag skulle placera typen mittimellan malt liquor och någon slags bock.
Panelen kunde inte samsas, utan alla öl stannade på samma poäng.
Vecchia lodi var relativt neutral i smaken med sina ''ynka'' 6,2%. Jubiler började ganska bra, men ju mer den värmdes upp desto mer lik en malt liquor blev den. X33; maken till ''winter-warmer'' har jag aldrig varit med om. Har drickit en flaska någon dag innan provningen samt en i går efter jobbet och varje gång blir man alldeles varm. Inte så konstigt kanske med tanke på alkoholhalten på 12,6%. Känns som en blandning mellan något slags bock och en engelsk barley wine med en skvätt lambic. Mörk, söt och fyllig,med några sura toner. Årets mest positiva ölöverraskning så här långt. När man minst anar det...

Inga kommentarer: