torsdag 20 november 2008

Öl i Plzen

Vi gick i det mulna vädret till tågstationen Praha hlavni nadrazi där jag i väntan på tåget tog en macka med en Staropramen Světlý att skölja ner den med. Inte så jättefantastiskt gott. Något annat som inte var så fantastiskt gott var den alkoholfria Radegast som fick agera efterrätt.
Det inte så snabba tåget tog oss till slut fram till stationen i Plzen. Det blev lite stressigt att checka in och sedan hinna till den engelskspråkiga rundvandringen på Pilsner urquell-bryggeriet, men vi hann. Mycket ölporr på slutet när man fick se alla deras kopparpannor (10 st!) samt att vi fick gå ned i deras gamla lagringskulvertar där dom fortfarande har gigantiska trä (ek?)-tunnor med ofiltrerad (och opastöriserad?) Urquell som vi fick smaka direkt ur tunnan. Jag vet inte om det var världens bästa pilsner, men ganska fantastisk var den allt. Sjukt välbalanserad, inte särskilt mycket kolsyra, väldigt smakrik för en underjäst mellanöl.
Hungriga som vi hade blivit gick vi till bryggeriets resturang där god schnitzel serverades. Det fanns även en del fatöl här tex. Master Tmavy, ett riktigt bra wieneröl, något man inte är så bortskämd med. Välbalancerad, lite träig på ett bra sett, efterbeska och eftersötma in en trevlig kombination.
Dom hade även en plzner (tror jag) som hette Sprazdroj 12 eller något sådant, önskar den hade lagts på minnet.
Detta följdes av telefonladdning på vandrarhemmet.
Lite senare på kvällen gick vi ut och åt (jättegott och billigt som vanligt) på Na parkanu där dom skulle ha samma brygd som serverades i källaren på bryggeriet, men den var inte alls lika god här som där.
Dagen avslutades med ett glas Master Tmavý 18° som inte var så märkvärdig, men å andra sidan har jag ännu ej hittat någon baltic porter som verkligen fallit mig på läppen.
En ganska lugn dag var till ända.

Inga kommentarer: