torsdag 23 juli 2009

Öl i Portland del I-Äntligen tillbaka!

Vi vaknade upp på vårt motel på NE 37 th efter en lång dag där flygturen var minst sagt påfrestande med en unge som höll på att skrika större delen av den sex timmar långa resan. Spårvagnen gick i alla fall raka spåret till boendet.
Ingen frukost ingick, men både micro och kyl fanns på rummet. Personligen föredrar jag att ha det så. Lite mer valfrihet helt enkelt.
Inte långt från ''hemmet'' låg en butik som ingår i ''livsmedelsbutikskedjan'' Trader joes som verkar finnas lite här och var på västkusten. Egen öl hade de också några stycken. Det blev en reäl storhandling, både mat, vatten (kranvattnet i det där landet är fruktansvärt vidrigt i alla fall i Oregon, Californien, Hawaii, New jersey, Washington och Pennsylvania) och öl.
Väl tillbaka på rummet åt vi lite av allt det exotiska vi hade köpt. Mätta och belåtna var vi redo att tackla detta ölmecka med sina 30 bryggerier i staden(som är något större än Göteborg) och 38 i Stor-Portland.
Denna stad har även utmärkt kollektivtrafik (för att vara i USA).
Bussen tog oss över floden till nordvästra delen av denna fantastiska stad, till ett ställe som inte fanns vid vårt förra besök (innan denna bloggs födelse), Deschutes.
Då fanns det bara i Bend, men nu har man alltså även öppnat en bryggeripub i Portland. Där höll man som bäst på att brygga när vi kom in och satte oss i baren.
Första ölen i Oregon blev Ivana weiss; Skumbanan,både i smak och arom, ganska söt, men även lite beska känns av. Godare än vad det låter. Bästa Hefeweizen jag druckit på länge.
Bachelor bitter 5%; jordgubbssaft i arom och smak med en del efterbeska.
Green Lakes; denna bärnstensfärgade ale har en ganska blygsam men trevlig humlearom, är extremt välbalancerad och överraskande fyllig.
Även en Pilsner 005 och en Glutenfree krystalweiss slank ned innan vi drog vidare.
Vi åt på något asiatiskt ställe där inte en enda asiat jobbade (!). Gott var det i alla fall vad det nu var. Något alkoholfritt dracks till.
Som det totala och groteska fetto undertecknad har utvecklats till de senaste åren sprack mina byxor i grenen varpå nya var tvungna att inhandlas. Billigt var det inte,ungefär som hemma om inte dyrare, men då var det på en märkesaffär i centrum skall tilläggas.
Vägg i vägg med klädaffären låg Henry's inrymt i ett stort nedlagt gammalt bryggeri (varumärket Henry Weinhards finns kvar men kontraktsbryggs numera av Full sail). Ölen serverades iskalla i iskalla glas. Inte nog med det, på baren fanns även en ''remsa is'' där man kunde ka sitt glas stående om man inte redan hade fått förfrysningsskador.
Leinenkugels Sunset wheat; tydlig arom av apelsin, smak av apelsin och någon mer odefinerbar citrusfrukt. Ganska mycket kolsyra.
Vi träffade ett par trevliga gubbar från Florida som vi snackade med resten av besöket.

Sea dog Blue paw; köldgrumlig, gyllene, mycket blåbär både i smak och arom, men ingen kropp.
När man ändå var på det gamla bryggerit passade jag på att ta en Henry Weinhards Blue boar. Riktigt fruktansvärd, gav mig kväljningar. En pale ale skulle det föreställa.
Slutligen Leavenworth Whistling pig; en kryddig hefeweizen som hade en tydlig ton av cigarett, eftersmak av citrus och ''risgröt''.
På väg till spårvagnen ''hem'' gick vi in i en gigantisk bokaffär. Powell's books. Hundratals dollar fattigare och två ölböcker (den blev en del andra böcker också) rikare kunde vi äntligen gå därifrån.

1 kommentar:

Weine sa...

Ett besök på Deschutes låter mycket intressant.