lördag 1 augusti 2009

Öl i Portland del VIII-Bridgeport

Den grisvarma dagen inleddes som så många gånger förr med en skön luftkonditionerad busstur. Denna gång ned till McMenaminspuben Bagdad-theater. En Bagdad ale serverades mig. Enligt Rate beer är det en pilsner och man frågar sig åter igen; hur är en lager en ale?
Jag hade inte gissat på att det. Kändes mer som en allt för humlesnäll ''gyllene ale''.
Som om vi inte hade köpt nog med böcker veckan innan låg en fillial till Powell's books tvärs över gatan där ytterligare några inhandlades. Inga ölrelaterade dock.
Ännu något fattigare gick vi tillbaka tvärs över gatan igen, men denna gång till bryggeripuben (?) Bridgeport alehouse där vi också åt väldigt gott. Pizza med BBQsås respektive sallad.
Öl fanns det också hör och häpna.
Haymaker extra pale ale
BridgePort Porter
Black Strap Stout
Efter detta trevliga besök skulle vi dra oss ''hemåt'' för lite vila. På väg till bussen gick vi in i livsmedelsbutiken Fred Meyer. Vilken affär. Jag har antagligen inte sett så mycket öl någon gång. Ett sjukt stort sortiment var det i alla fall. Ölkylen var lååååång. Dessutom fanns det förutom all den ölen fyra hyllor till med microöl. Men ''galenskapen'' tog inte slut där. Ett par representanter från/för up&coming bryggeriet Ninkasi stod i affären och delade ut smakprov. Fyra olika sorter bjöds. De verkar inte vara drabbade av humlekrisen om man säger så. Jag hade inte smakat något från dem tidigare, men Ninkasi gjorde ett väldigt stabilt intryck.
De har expanderat väldiga under sin korta existens och verkar vara på jakt efter nya marknader. Blev själv tillfrågad om jag var ölimportör.
Om någon svensk importör skulle vara intesserad av att ta in dessa humlegalningars brygder är det nog bara att ta kontakt med dom.
Äntligen kom då vår buss så vi kunde komma hem och få ett par timmars välbehövlig strategisömn.
Majsan var för trött för att orka få upp igen så jag fick ge mig ut på egen hand. På det hypade ( och överskattade) Higgin's skulle större delen av kvällen tillbringas.
Lite ostrategiskt började man med en Grandsun of Spot IPA från Full sail. Underbar blommig humlearom, smaken något strävare och med någon ton av gröt.
Adriaan från Huyghe; Träig och oxiderad. Antagligen en väldigt gammal flaska.
Münster alt från Pinkus-Müller; Ser ut som en pilsner. Obefintlig arom, träig, obehaglig smak. Gammal?
Slutligen en flaska Éphémère Cranberry från Unibroue; gyllene, fruktig arom, inte överdrivet fruktig/söt.

Jag skulle även hinna med ett glas på det fantastiska Baileys taphouse innan de stängde.
Drop dead red från Klamath basin (who?) smakade mer som en välhumlad porter än någonting annat.
Skönt att få vara för sig själv en kväll.

Inga kommentarer: