torsdag 6 augusti 2015

Öl i Nederländerna del V-Utflykt och tröja

Denna regniga dag gick vi genom Amsterdams cannabisdoftande gränder till Centraalstationen där ett tåg norrut bordades. En utflykt till staden Den helder nio mil norrut stod på dagens schema.
Lunch intogs på Njoy som verkade vara en korsning mellan cafe och lunchrestuarant. Maten var mycket god, ölen jag tog till inte specielt bra. Noord-hollands Stout hette den i alla fall. Efter käket hade regnet slutat och solen tittade så småningom fram.
Så varför besöker man då denna obskyra håla? Jo, det finns ett museum med en ubåt som man får gå ombord på. Aldrig fel med ett ubåtsbesök. Tvärs över vägen ligger den stora vallen som hindrar landet från att bli översvämmat.
Efter museet återvände vi till Amsterdam samma väg vi kom.
Väl framme i huvudstaden var första stoppet Beertemple som även besökts dagen innan. En varsin öl tog vi här.

Nästa stopp var klassiska guldstället Arendsnest. Trångt och varmt var det så vi gick ned en våning där det fanns både AC och sittplatser. God ost och korv gjorde Liquid bacon från De prael sällskap. Helt ok rököl.

Bryggeriet Jopen beläget i Haarlem, cirka fyra mil öster om Amsterdam har nyligen slagit upp portarna till ett taproom, (eller proeflokaal som de säger där nere) i huvudstaden. Här blev vi sittandes i flera timmar provandes både deras egna och ett gästöl. För min del Jopen/Kilderkin Dark gerste No.1, Braukunstkeller Pale ale, Tulpomania, Paas xx blond och Gerstebier. De tre sista var deras egna.

Sista ölstoppet för dagen var Craft & draft där vi med kvitton från de tre tidigare haken kunde inkassera varsin tröja. En god Dodo från det lokala Oedipus avslutade kvällen och vi kunde vandra tillbaka till hotellet.

Inga kommentarer: