080228: Farsan ringde på förmiddagen och berättade att Morsan hade åkt till sjukan under natten. Vi (jag och min sambo) följde med honom dit på eftermiddagen på ett besök.
Vad gör man då när man har varit på Södersjukhuset en lördageftermiddag? Vi vet alla svaret på den frågan.
Väl framme på Akkurat inläddes ölandet med en Moondance från Triple fff. Ett bryggeri jag aldrig hört talas om tidigare. En helt ok gyllengul ale, men inget jättespeciellt.
Keesmann Sternla lager är enligt Rate beer en zwickelbier. Det hade man inte gissat,
inte undra på att det smakade så bra!
Brödig,
maltig sötaktig och välbalancerad.
Farsan hade aldrig varit på OT så vi drog med honom dit också.
Där blev det en Whitstable Oyster stout. Stout är väl inte min favoritstil direkt, kommer inte ihåg något mer än att den väl var ''sådär''...
Åt gjorde vi också. Jättegott som vanligt. Till maten OT's jubileumsöl bryggt av Rogue. En oerhört smaskig IPA på 6%. Massor med underbar blommig humle. Mums! Spring dit medan den finns kvar.
God afton!
torsdag 5 mars 2009
Öl i Paris del V-The final insult
080326: Eftersom Ölparis inte hade så mycket mer att erbjuda var vi supersvenniga och åkte upp i Eiffeltornet och glodde lite. Lite dimmigt var det, staden sträckte sig så långt man kunde se åt alla håll. 12 euro kostar det att åka ända upp.
Överraskande många dårar som gick. Hade man varit tjugo år yngre kanske man hade haft tillräckligt med överskottsenergi för att känna sig manad till dylik galenskap.
Vi återvände till''Akademin''där vi skulle hade en belgian strong ale-provning.Men först en uppvärmningsöl&mat.Ett fat som hade missats dagen innan var St.Louis Premium faro.En massivt sötsliskig lambic,det värsta på länge.
Min mat var inte så mycket att orda om, men Majsan valde något hon sent skulle glömma. Kuk med pommes.Jag vet inte vad det var för stackars(o)djur som hade fått sätta liv&lem till,men det var inte så gott tydligen.
Provningen då?Jodå den gick som följer:
Huyghe La guillotine 5poäng
Caulier Bon secours Blonde 5poäng
Silly La divine 2poäng
Silly Double Enghien Blond 0poäng
Ingen var speciellt bra.Alla var spritiga i någon utsträckning,några år på lagring skulle säkerligen göra samtliga dessa öl gott.
Enghien var riktigt illa,det värsta jag druckit från Silly(Pink killer inkluderad!).La divine har någon konstig chokladton.La guillotine smakar mycket men inte särskillt bra.
ALLA öl på det gär stället serverades i sina rätta glas,även allt som inte var belgiskt,all öl var färsk,servicen var kanon.Egentligen det enda stället(tillsammans med Falstaff Montparnasse)jag kan rekomendera på denna resa.Dessutom hade dom de''hetaste''bartendrarna i mannaminne.
Domen över Ölfrankrike blir hård;de har mycket att jobba på i sin ölkultur.Ölkrogarna lutar sig för mycket mot ett stort belgiskt sortiment(som finns''överallt'')istället för att ge de inhemska mindre brygerierna chansen.Dyrt är det med öl också.Antagligen finns den någon skatt på den som det ej finns på vin.Jag kommer inte tillbaka.Ett plus är dock att det finns öllistor överallt.
Slutligen tog vi oss tillbaka(för tredje&sista gången)till Le sous-bock.
Felet med det här stället är inte svårt att lista ut.Det finns två ölmenyer&i den ena av dom är sidan/sidorna med fransk öl urriven.Inget kylskåp finns att titta i heller,så det är svårt att veta vad som finns.När man väl får tag i den kompletta öllistan så är väldigt mycket slut(hur gick det till?)&väldigt mycket gammalt(pga att ingen vet vad som finns!).
En sista öl blev det dock;Abers Ouessane bière aux algues,eller algöl som vi säger här i Sverige.Jag vet inte om det smakar alger men inte särskilt upphetsande i alla fall.
Sista dagen:En storhandling på La cave à bulles var inplanerad innan planet skulle gå,men butiken var så klart stängd just då så vi gick istället till närmaste(?)livsmedelsaffär för att inhandla öl.Fulöl närmare bestämt bla malt liquor.Vilket antiklimax.
En öl på stan fick man trösta sig med i alla fall.En liten Meteor Lager på fat som väl var som väntat får man lov att säga.
Hej då Paris,vi ses ej igen!
Överraskande många dårar som gick. Hade man varit tjugo år yngre kanske man hade haft tillräckligt med överskottsenergi för att känna sig manad till dylik galenskap.
Vi återvände till''Akademin''där vi skulle hade en belgian strong ale-provning.Men först en uppvärmningsöl&mat.Ett fat som hade missats dagen innan var St.Louis Premium faro.En massivt sötsliskig lambic,det värsta på länge.
Min mat var inte så mycket att orda om, men Majsan valde något hon sent skulle glömma. Kuk med pommes.Jag vet inte vad det var för stackars(o)djur som hade fått sätta liv&lem till,men det var inte så gott tydligen.
Provningen då?Jodå den gick som följer:
Huyghe La guillotine 5poäng
Caulier Bon secours Blonde 5poäng
Silly La divine 2poäng
Silly Double Enghien Blond 0poäng
Ingen var speciellt bra.Alla var spritiga i någon utsträckning,några år på lagring skulle säkerligen göra samtliga dessa öl gott.
Enghien var riktigt illa,det värsta jag druckit från Silly(Pink killer inkluderad!).La divine har någon konstig chokladton.La guillotine smakar mycket men inte särskillt bra.
ALLA öl på det gär stället serverades i sina rätta glas,även allt som inte var belgiskt,all öl var färsk,servicen var kanon.Egentligen det enda stället(tillsammans med Falstaff Montparnasse)jag kan rekomendera på denna resa.Dessutom hade dom de''hetaste''bartendrarna i mannaminne.
Domen över Ölfrankrike blir hård;de har mycket att jobba på i sin ölkultur.Ölkrogarna lutar sig för mycket mot ett stort belgiskt sortiment(som finns''överallt'')istället för att ge de inhemska mindre brygerierna chansen.Dyrt är det med öl också.Antagligen finns den någon skatt på den som det ej finns på vin.Jag kommer inte tillbaka.Ett plus är dock att det finns öllistor överallt.
Slutligen tog vi oss tillbaka(för tredje&sista gången)till Le sous-bock.
Felet med det här stället är inte svårt att lista ut.Det finns två ölmenyer&i den ena av dom är sidan/sidorna med fransk öl urriven.Inget kylskåp finns att titta i heller,så det är svårt att veta vad som finns.När man väl får tag i den kompletta öllistan så är väldigt mycket slut(hur gick det till?)&väldigt mycket gammalt(pga att ingen vet vad som finns!).
En sista öl blev det dock;Abers Ouessane bière aux algues,eller algöl som vi säger här i Sverige.Jag vet inte om det smakar alger men inte särskilt upphetsande i alla fall.
Sista dagen:En storhandling på La cave à bulles var inplanerad innan planet skulle gå,men butiken var så klart stängd just då så vi gick istället till närmaste(?)livsmedelsaffär för att inhandla öl.Fulöl närmare bestämt bla malt liquor.Vilket antiklimax.
En öl på stan fick man trösta sig med i alla fall.En liten Meteor Lager på fat som väl var som väntat får man lov att säga.
Hej då Paris,vi ses ej igen!
Öl i Paris delIV-Staden's bästa krog
090225:En dag med mycket gående skulle det bli.För att ladda upp inför det hemska fick fet bli ett besök på en bryggeripub vi hade gått förbi första dagen.
I samma kedja som den vi besökte i Toulouse där inte hela sortimentet avverkades.Inseine var namnet på den första brygden.En bitter eller sorry excuse för som min medresenär skulle ha sagt.Kändes ganska vattnig.
Parislytic var väl den av deras brygder som hade mest karaktär,rubinfärgad&med något mer kropp än de övriga.Fruktigt maltig.Dock inget man beställer igen.
En stout dracks tydligen där också.Dark de triomphe.Den lämnade tydligen ett svart hål i min hjärna.Kackerlackor fanns det även på detta ställe.
Från Rue St.Denis gick vi ända ner till Boulevard de Port royal&säkerligen inte raka spåret.
Målet för promenaden var Academie de la biere.Vi hittade det inte först,utan gick in på ett annat hak&åt.Till maten något som stog under öl i menyn&säkert kostade 8euro eller liknande som öl ofta gör i denna stad.Tango-monaco hette det.Som en folkfruktöl fast ännu mer åt läskhållet.Vet inte ens om det var alkohol i.Det passade naturligtvis vansinnigt illa till min osttallrik.
Nåja,detta var uppenbarligen fel ställe,men cirka100meter längre fram på gatan låg det vi var här för i alla fall.
Det bästa stället på den här resan i mitt tycke.Visserligen ganska dyrt,men det hade man vant sig vi vid det här laget.
Först tre(!)tyska hefeweizens på raken:Alpirsbacher Weizen hefe hell,Fürstenberg Hefeweizen hell&Kuchlbauer Weisse.Ska jag vara ärlig kände jag ingen skillnad på dom.Hade man haft dom sida vid sida hhade det nog gott bättre.Lite för söta för min smak,en svår balansgång för bryggare skulle jag tro.
Loubliette Ambrée från Petite brasserie ardennaise.Citrusarom,antagligen brygd med någon belgisk jäst,en del honungstoner,men inte för mycket.Ganska bra.
Slutligen Oldarki från Castelain.Jag visste inte att Baskien även var en del av Frankrike&därifrån kommer denna brygd.Odefinerbar&sötaktig.Helt ok dock.
Sedan blev det till att åka hem&sova medan tunnelbanan fortfarande gick.
I samma kedja som den vi besökte i Toulouse där inte hela sortimentet avverkades.Inseine var namnet på den första brygden.En bitter eller sorry excuse för som min medresenär skulle ha sagt.Kändes ganska vattnig.
Parislytic var väl den av deras brygder som hade mest karaktär,rubinfärgad&med något mer kropp än de övriga.Fruktigt maltig.Dock inget man beställer igen.
En stout dracks tydligen där också.Dark de triomphe.Den lämnade tydligen ett svart hål i min hjärna.Kackerlackor fanns det även på detta ställe.
Från Rue St.Denis gick vi ända ner till Boulevard de Port royal&säkerligen inte raka spåret.
Målet för promenaden var Academie de la biere.Vi hittade det inte först,utan gick in på ett annat hak&åt.Till maten något som stog under öl i menyn&säkert kostade 8euro eller liknande som öl ofta gör i denna stad.Tango-monaco hette det.Som en folkfruktöl fast ännu mer åt läskhållet.Vet inte ens om det var alkohol i.Det passade naturligtvis vansinnigt illa till min osttallrik.
Nåja,detta var uppenbarligen fel ställe,men cirka100meter längre fram på gatan låg det vi var här för i alla fall.
Det bästa stället på den här resan i mitt tycke.Visserligen ganska dyrt,men det hade man vant sig vi vid det här laget.
Först tre(!)tyska hefeweizens på raken:Alpirsbacher Weizen hefe hell,Fürstenberg Hefeweizen hell&Kuchlbauer Weisse.Ska jag vara ärlig kände jag ingen skillnad på dom.Hade man haft dom sida vid sida hhade det nog gott bättre.Lite för söta för min smak,en svår balansgång för bryggare skulle jag tro.
Loubliette Ambrée från Petite brasserie ardennaise.Citrusarom,antagligen brygd med någon belgisk jäst,en del honungstoner,men inte för mycket.Ganska bra.
Slutligen Oldarki från Castelain.Jag visste inte att Baskien även var en del av Frankrike&därifrån kommer denna brygd.Odefinerbar&sötaktig.Helt ok dock.
Sedan blev det till att åka hem&sova medan tunnelbanan fortfarande gick.
tisdag 3 mars 2009
Öl i Paris del III-70
090224: När vi kom tillbaka till Paris blev det tunnelbanan raka spåret till Barbes rochechouart där vi bodde tvärs över gatan från stationen. I princip var det bara väskavlämning innan vi styrde stegen västerut.
Ett kinesiskt hål i väggen fick agera lunchservering. Den mycket söta och hemska men ''alkoholfria'' Buckler dracks till den goda maten.
Målet för promenaden var Le carolus på Boulevard de clichy. I en ganska mysig bar serverades bla; Whitbread Pale ale 5,7%. Väldigt anonym och ''snäll'', en besvikelse. Mer Whitbread (Inbev alltså), Extra stout. Vet inte vad jag ska tycka om den, B-F-datumet hade passerats för ett bra tag sedan, men det smakar inte illa, har någon form av bottensats hade dock uppstått. Har för mig att det var en del lakrits och chokladtoner.
Roligare än så blev det inte på det stället. Istället styrde vi kosan mot bryggeripuben O'Neil (70:e bryggeriet jag besökte) på Rue des canettes. Deras Blanche var liksom priserna en positiv överraskning, inte helt stilren kanske men ganska god.
Något som inte var så gott var husets Brune. Något måste ha varit fel här. Det smakade nästan bara musslor. Inte ''belgiska musslor'' utan den mindre goda sorten man brukar få på pizzor.
Det är väl i och för sig ok, men jag vill inte att mitt öl smakar så. Resans värsta häxbrygd.
Nästa ställe att avverkas var La gueuze på Rue soufflot.
En öl blev det i alla fall Hinano från den franska kolonin Polynesien som även har funnits på Monks, men här var den färsk. Ett urinfärgat blask som dock ''smakade'' något mer/bättre än väntat.
Utanför denna restaurang fanns en hamburgerkedja som hette något i stil med Quality någonting. Frankrikes svar på Max kanske inbillade man sig lite naivt. Så var det tyvärr inte.
God natt!
Ett kinesiskt hål i väggen fick agera lunchservering. Den mycket söta och hemska men ''alkoholfria'' Buckler dracks till den goda maten.
Målet för promenaden var Le carolus på Boulevard de clichy. I en ganska mysig bar serverades bla; Whitbread Pale ale 5,7%. Väldigt anonym och ''snäll'', en besvikelse. Mer Whitbread (Inbev alltså), Extra stout. Vet inte vad jag ska tycka om den, B-F-datumet hade passerats för ett bra tag sedan, men det smakar inte illa, har någon form av bottensats hade dock uppstått. Har för mig att det var en del lakrits och chokladtoner.
Roligare än så blev det inte på det stället. Istället styrde vi kosan mot bryggeripuben O'Neil (70:e bryggeriet jag besökte) på Rue des canettes. Deras Blanche var liksom priserna en positiv överraskning, inte helt stilren kanske men ganska god.
Något som inte var så gott var husets Brune. Något måste ha varit fel här. Det smakade nästan bara musslor. Inte ''belgiska musslor'' utan den mindre goda sorten man brukar få på pizzor.
Det är väl i och för sig ok, men jag vill inte att mitt öl smakar så. Resans värsta häxbrygd.
Nästa ställe att avverkas var La gueuze på Rue soufflot.
En öl blev det i alla fall Hinano från den franska kolonin Polynesien som även har funnits på Monks, men här var den färsk. Ett urinfärgat blask som dock ''smakade'' något mer/bättre än väntat.
Utanför denna restaurang fanns en hamburgerkedja som hette något i stil med Quality någonting. Frankrikes svar på Max kanske inbillade man sig lite naivt. Så var det tyvärr inte.
God natt!
söndag 1 mars 2009
Öl i Toulouse
090223: Otroligt stressigt att hinna med tåget från stationen Gare Montparnasse på morgonen och mycket folk som skulle ut och åka tåg tydligen. Cirka fem timmar senare var vi framme i Toulouse som kändes ganska idylliskt i jämförelse med Paris. Hotellet låg bara ett stenkast från stationen och var det överlägset bästa boendet under den här resan.
Väl incheckade gick vi ut på stan för att äta och kolla runt lite. Vi gick bla in i en affär som hade ett väldigt stort utbud av fotbollströjor (t ex.sköna lag som Sverige, Werder Bremen, Charleroi, Lyon hemma, bort och den apfula neongula CL-tröjan), men 70 euro kändes lite saftigt. Hel friterad krabba (utan armar/klor) var en annorlunda middagsupplevelse.
Inga av pubarna vi hade tänkt besöka hade ännu öppnat så vi fick nöja oss med en fulöl innan kvällen; Saint Omer. Det stod bara bryggeriets namn på kranen men antagligen var det: Saint Omer Blonde du brasseur biere blonde. Bättre än man kan tro. Det smakar inte 6,4 och i alla fall, men ganska tråkig.
Efter ett par timmars vila på hotellrummet var vi redo för lite jästa maltdrycker. Först gick vi till det mysiga och intima Le bar de la lune. Där en Sas pils från Leroy. Ett bryggeri som inte brukar göra så mycket väsen av sig, så ej heller denna gång, mest tråkig och pissgul.
Biere de flandre luxe du moulin från St.Sylvestre. Ännu en tråkig ljus underjäst öl, denna gång på 75:a.
Bara ett kvarter från detta ställe finns bryggeripuben Frog&rosbif dit vi styrde apostlahästarna. Mest skränande studenter i publiken.
Maison blanche var en blaskig wit som dessutom skändades (?) med citronskivor.
Mer blask i form av Frog natural blonde. Ljus lager.
Ginger twist; man känner väl av lite smak av ingefära. Precis som de övriga brygderna på denna pub hade detta öl väldigt lite kropp.
Ingen höjdaröl denna dag men ändå ganska kul att se denna stad.
Väl incheckade gick vi ut på stan för att äta och kolla runt lite. Vi gick bla in i en affär som hade ett väldigt stort utbud av fotbollströjor (t ex.sköna lag som Sverige, Werder Bremen, Charleroi, Lyon hemma, bort och den apfula neongula CL-tröjan), men 70 euro kändes lite saftigt. Hel friterad krabba (utan armar/klor) var en annorlunda middagsupplevelse.
Inga av pubarna vi hade tänkt besöka hade ännu öppnat så vi fick nöja oss med en fulöl innan kvällen; Saint Omer. Det stod bara bryggeriets namn på kranen men antagligen var det: Saint Omer Blonde du brasseur biere blonde. Bättre än man kan tro. Det smakar inte 6,4 och i alla fall, men ganska tråkig.
Efter ett par timmars vila på hotellrummet var vi redo för lite jästa maltdrycker. Först gick vi till det mysiga och intima Le bar de la lune. Där en Sas pils från Leroy. Ett bryggeri som inte brukar göra så mycket väsen av sig, så ej heller denna gång, mest tråkig och pissgul.
Biere de flandre luxe du moulin från St.Sylvestre. Ännu en tråkig ljus underjäst öl, denna gång på 75:a.
Bara ett kvarter från detta ställe finns bryggeripuben Frog&rosbif dit vi styrde apostlahästarna. Mest skränande studenter i publiken.
Maison blanche var en blaskig wit som dessutom skändades (?) med citronskivor.
Mer blask i form av Frog natural blonde. Ljus lager.
Ginger twist; man känner väl av lite smak av ingefära. Precis som de övriga brygderna på denna pub hade detta öl väldigt lite kropp.
Ingen höjdaröl denna dag men ändå ganska kul att se denna stad.
Öl i Paris del II-Falstaff
090222: Vi tog t-banan för att åka och glo på Eiffeltornet. På tåget hördes plötsligt musik.
Det var en dockteaterföreställning som utbröt i vagnen. Mycket exotiskt. Vi förstod ingenting, men det var ändå ganska underhållande till skillnad från diverse ''musikanter'' man brukar få stå ut med i vanliga fall.
Väldigt mycket tourist-scams som föregick runtomkring tornet.
Köerna kändes inte så lockande så vi gick istället den ganska dryga sträckan till puben Falstaff på Rue du montparnasse.
En del intressant flasköl fanns att välja mellen t ex. Canardou Bière aux noix. Eller nötöl som vi säger på svenska. En brygd som luktade ganska gott av valnöt, men som i själva verket var en besvikelse. Obefintlig beska.
Thurn&taxis Roggen. Mer välbalancerad än Paulaner Roggen antagligen, men jag gillar ändå den bättre. Ganska god ändå, antagligen har dom i en hel del vetemalt.
Duchesse Anne från det inhemska bryggeriet Lancelot. Någon slags belgisk ale på 6% tror jag det var. Ganska ljus, ofiltrerad, kryddig, lite sötma.
Mer från samma bryggeri: Cervoise lancelot, så heter bryggeriet och även detta bärnstensfärgade öl. Underligt och komplext öl, honung, grapefrukt mm. Ganska gott.
Åt gjorde vi också. Inte så gott som ölen tyvärr...
Lite strategisömn på vandrarhemmet blev det på detta.
Utvilade var vi redo för dagens andra halvlek som skulle utspela sig på Le sous-bock som vi hade varit på kvällen innan.
Bell de loing Blonde från Rateliers. Någon odefinerbar citrussmak, kändes svagare och tunnare än sina 6,5%, någon bismak. OK öl dock, men kanske inget man vill ha mer av.
Bourganel Aux marrons var ett kastanjeöl. Jag har aldrig ätit kastanjer, men möjligen kan den söta ton man känner i smaken komma därifrån. Gott var det i alla fall inte.
Bourganel Aux myrtilles, blåbär är gott, öl är gott. Varför är inte det här gott? Aromen har en del blåbär, men smaken känns mer diffust konstgjort sötad.
Nog med konstiga brygder för denna dag.
För övrigt slutade det förra månadens omröstning om vilken typ av öl man helst undviker enligt följande: Fruktöl29%, Berlinerweisse22% och något överraskande tripel12%.
Det var en dockteaterföreställning som utbröt i vagnen. Mycket exotiskt. Vi förstod ingenting, men det var ändå ganska underhållande till skillnad från diverse ''musikanter'' man brukar få stå ut med i vanliga fall.
Väldigt mycket tourist-scams som föregick runtomkring tornet.
Köerna kändes inte så lockande så vi gick istället den ganska dryga sträckan till puben Falstaff på Rue du montparnasse.
En del intressant flasköl fanns att välja mellen t ex. Canardou Bière aux noix. Eller nötöl som vi säger på svenska. En brygd som luktade ganska gott av valnöt, men som i själva verket var en besvikelse. Obefintlig beska.
Thurn&taxis Roggen. Mer välbalancerad än Paulaner Roggen antagligen, men jag gillar ändå den bättre. Ganska god ändå, antagligen har dom i en hel del vetemalt.
Duchesse Anne från det inhemska bryggeriet Lancelot. Någon slags belgisk ale på 6% tror jag det var. Ganska ljus, ofiltrerad, kryddig, lite sötma.
Mer från samma bryggeri: Cervoise lancelot, så heter bryggeriet och även detta bärnstensfärgade öl. Underligt och komplext öl, honung, grapefrukt mm. Ganska gott.
Åt gjorde vi också. Inte så gott som ölen tyvärr...
Lite strategisömn på vandrarhemmet blev det på detta.
Utvilade var vi redo för dagens andra halvlek som skulle utspela sig på Le sous-bock som vi hade varit på kvällen innan.
Bell de loing Blonde från Rateliers. Någon odefinerbar citrussmak, kändes svagare och tunnare än sina 6,5%, någon bismak. OK öl dock, men kanske inget man vill ha mer av.
Bourganel Aux marrons var ett kastanjeöl. Jag har aldrig ätit kastanjer, men möjligen kan den söta ton man känner i smaken komma därifrån. Gott var det i alla fall inte.
Bourganel Aux myrtilles, blåbär är gott, öl är gott. Varför är inte det här gott? Aromen har en del blåbär, men smaken känns mer diffust konstgjort sötad.
Nog med konstiga brygder för denna dag.
För övrigt slutade det förra månadens omröstning om vilken typ av öl man helst undviker enligt följande: Fruktöl29%, Berlinerweisse22% och något överraskande tripel12%.
lördag 28 februari 2009
Öl i Paris del I-Liten barrunda
090221:För första gången i år dags att kasta sig ner i det träsk som av kvällspress brukar kallas semesteralkoholism.Denna gång i Frankrike.
Resan ned var väl ej så mycket att orda om.Vi(undertecknad med sambo)gick från flygbussen till triumfbågen(nej,jag har aldrig varit i Paris tidigare).Bra mycket större än dom som står&skräpar i Antwerpen&Rom.Ganska mäktig faktiskt.
Vi tog tunnelbanan upp till Rue la fayette där vi skulle bo.Checkade in&gick ut för att få tag på lite frukost för de kommande dagarna.
Någon bisarr snabbmat fick vi även i oss.Tunnelbanan tog oss smidigt tillbaka till centralare delar av denna jättestad.
På rue St.Denis med dess gatuprostutition(trodde dylikt sköttes över nätet eller skyltfönster nu för tiden...)ligger Hall’s beertavern.Där fick vi för första gången på flera år bekanta oss med franska ölpriser.Ungefär som i Norge skulle jag tro...
En Edelweiss på fat beställdes dock in.Inte den österrikiska utan någon(in-)hemsk variant.Glädjande var det en wit&inte hefeweizen.Men jag skulle hellre ta en Hoegaarden.Ingen hit.
Vi drog vidare till Au trappistes som låg lite längre ner på samma gata hyfsat lång öl-lista,men inget nytt under solen utom Inbev-blasket Loburg en ljus lager på fat som var överraskande smakbefriad.
Vidare till nästa ställe som på pappret hade stan's(landets?)mest intressanta öllista.Le Sous-Bock på Rue st.Honore.Paris svar på Monks,med allt vad det innebär...En hel del inhemska micros.Denna kväll blev det dock bara en;Yeti från Cimes.En stark,värmande,ganska ljus,rätt så söt&fyllig.De åtta procenten är mycket väl dolda.En utmärkt sängfösare.
Resan ned var väl ej så mycket att orda om.Vi(undertecknad med sambo)gick från flygbussen till triumfbågen(nej,jag har aldrig varit i Paris tidigare).Bra mycket större än dom som står&skräpar i Antwerpen&Rom.Ganska mäktig faktiskt.
Vi tog tunnelbanan upp till Rue la fayette där vi skulle bo.Checkade in&gick ut för att få tag på lite frukost för de kommande dagarna.
Någon bisarr snabbmat fick vi även i oss.Tunnelbanan tog oss smidigt tillbaka till centralare delar av denna jättestad.
På rue St.Denis med dess gatuprostutition(trodde dylikt sköttes över nätet eller skyltfönster nu för tiden...)ligger Hall’s beertavern.Där fick vi för första gången på flera år bekanta oss med franska ölpriser.Ungefär som i Norge skulle jag tro...
En Edelweiss på fat beställdes dock in.Inte den österrikiska utan någon(in-)hemsk variant.Glädjande var det en wit&inte hefeweizen.Men jag skulle hellre ta en Hoegaarden.Ingen hit.
Vi drog vidare till Au trappistes som låg lite längre ner på samma gata hyfsat lång öl-lista,men inget nytt under solen utom Inbev-blasket Loburg en ljus lager på fat som var överraskande smakbefriad.
Vidare till nästa ställe som på pappret hade stan's(landets?)mest intressanta öllista.Le Sous-Bock på Rue st.Honore.Paris svar på Monks,med allt vad det innebär...En hel del inhemska micros.Denna kväll blev det dock bara en;Yeti från Cimes.En stark,värmande,ganska ljus,rätt så söt&fyllig.De åtta procenten är mycket väl dolda.En utmärkt sängfösare.
fredag 20 februari 2009
The very best of ÖIS
Ofta får man frågan: ''-Vilket är det godaste/bästa ölet du druckit?''
En vansinnigt svår fråga att svara på förstås. Jag är ingen stilfacist, men tycker heller inte man ska jämföra äpplen med päron. Vad kunde passa bättre än att lista mina favoriter i respektive ölstil?
Allt enligt Rate beer's klassificering:
Alt:Schumacher
American dark lager: Mig veterligen har jag aldrig provat någon dylik. Förhoppningsvis ska det bli ändring på den saken om något halvår eller så...
American strong ale: Arrogant bastard. Ruskigt överskattad, men med min begränsade erfarenhet av stilen får det nog bli den. I am worthy apparently...
Amber: Yamhill Amber ale
APA:Nøgne Ø Pale ale
Baltic porter:Black boss9,4.Mest för att det är det som smakar minst illa...
Barley wine:Baladin Xyauyù
Belgian strong ale:Leffe Radieuse.Det finns så sjukt mycket bra i den här klassen&trots att det är InBev så är det i alla fall en av de bästa i mitt tycke.
''Belgisk ale'':Maredsous 6.Kanske ett tråkigt val,men som den första överjästa belgiska öl jag någonsin smakade har den en speciell plats i mitt hjärta.
Berliner-weisse:Dogfish head Festina peche.I brist på annat.
Biere de garde:Saint-germain Page24réserve hildegarde blonde
Bitter:Williams Forth puffer ale
Blond/golden ale:Harviestoun Over&out
Brown ale:Avery Ellie's brown ale
California common:Anchor Steam
Cream ale:Ølfabrikken Cream ale
DIPA:Nørrebro North bridge extreme
Dubbel:Westmalle
Dubbelbock:Weltenburger kloster Asam-bock
Dunkelbock:Samuel Adams Chocolate bock.Smaskens,men får en bock vara hur svag som helst?
Dry stout:Samuel Smith's Extra stout
Dunkel:Nynäs Marskär
Dunkelweizen:Fässla Weizla dunkel
English strong ale:Jämtlands Julöl
ESB:Full sail
European strong lager:U medvídků X33
Faro:Lindeman's
Foreign stout:Nils Oscar Imperial stout.Trodde det var en IS,tydligen inte...
Fruktöl:Samuel Smith's Organic raspberry
Fruktlambic:Eylenbosch Kriek'79eller'80
Gueuze:Girardin White label
Hefeweizen:Wisby Vinter Weiss
Helles:Südstern Heller stern
Helles bock:Rogue Dead guy ale
Imperial porter:Mikkeller Fra til
Imperial stout:Moylan's Ryan O'Sullivan's imperial stout
IPA:Nøgne Ø
IRA:Messrs Maguire Rusty ale
Isbock:Kulmbacher Eisbock.Den enda öl jag mig veterligen druckit i denna stil.
Kellerbier:Maisel
Kristallweizen:Maisel's Weisse Kristall
Kölsch:McMenamins Firefly
Ljus lager:Hirter Zwickl
Low alcohol:Falcon Bayerskt 2.8%
Malt liquor:Kopparberg's Special brew super x-strong.Hu så hemskt,precis vad jag önskar min värste ovän.
Mild:Nynäs Pumpviken.Imperial mild?
Mjöd:Apis Trójniak piastowski.Nej,det är inte öl,men fick vara med ändå.Har druckit godare,men det var den här som jag minns namnet på.
Märzen:Slottskällans Oktoberfest:Hade egentligen viljat skriva Schlenkerla, men den klassificeras med all rätta som en rököl.
Oblandad lambic: Girardin Oude lambik
Old ale:Kuhnhenn Fourth dementia alldeles för stark med sina11%för att vara typriktig,men gott är det!
''Pilsener'':Brand Urtyp
Porter:Någon hembrygd för ett par år sedan.
Premium lager:Sigtuna Jäst-Hasse's Export
(English)Pale ale:Oppigårds Summer twist
Saison:Nøgne Ø
Schwarzbier:Köstritzer
Speciality grain:Paulaner Roggen
Spice/Herb/Vegetable:Anchor our special ale'03
''Stout'':Young's double chocolate stout
Surale:Russian river Toronado20th anniversary
Sweet stout:Widmer Snow plow
Tjeckisk pilsner:Den ofiltrerade Urquell man får nere i källaren på bryggeriet(Ja,den heter så).
Traditional ale:Kerkom Bink de reuss
Tripel:La trappe
Tysk pilsener:Slaapmutske Dry-hopped lager
Quadrupel:Steenberge Gulden draak
Rököl: Närke Anders Göranssons bästa rököl. Kanske den mest prestigefyllda kategorin då det är min favorittyp. Gillar nästan all rököl.
Vetebock: Schneider Aventinus
''Wee heavy'': Nils oscar Julöl'08. Jag har väldigt begränsad erfarenhet av denna ölstil.
Wheat ale: Issaquah Bullfrog ale. Varför hittar dom på sånt här?
Wieneröl:Nils Oscar Kalaspåsköl
Wit:Bell's Winter white
Inte så mycket amerikanskt som man skulle kunna tro&överraskande mycket inhemskt.
Jag såg för övrigt det HÄR sidan apropå ingenting.
En vansinnigt svår fråga att svara på förstås. Jag är ingen stilfacist, men tycker heller inte man ska jämföra äpplen med päron. Vad kunde passa bättre än att lista mina favoriter i respektive ölstil?
Allt enligt Rate beer's klassificering:
Alt:Schumacher
American dark lager: Mig veterligen har jag aldrig provat någon dylik. Förhoppningsvis ska det bli ändring på den saken om något halvår eller så...
American strong ale: Arrogant bastard. Ruskigt överskattad, men med min begränsade erfarenhet av stilen får det nog bli den. I am worthy apparently...
Amber: Yamhill Amber ale
APA:Nøgne Ø Pale ale
Baltic porter:Black boss9,4.Mest för att det är det som smakar minst illa...
Barley wine:Baladin Xyauyù
Belgian strong ale:Leffe Radieuse.Det finns så sjukt mycket bra i den här klassen&trots att det är InBev så är det i alla fall en av de bästa i mitt tycke.
''Belgisk ale'':Maredsous 6.Kanske ett tråkigt val,men som den första överjästa belgiska öl jag någonsin smakade har den en speciell plats i mitt hjärta.
Berliner-weisse:Dogfish head Festina peche.I brist på annat.
Biere de garde:Saint-germain Page24réserve hildegarde blonde
Bitter:Williams Forth puffer ale
Blond/golden ale:Harviestoun Over&out
Brown ale:Avery Ellie's brown ale
California common:Anchor Steam
Cream ale:Ølfabrikken Cream ale
DIPA:Nørrebro North bridge extreme
Dubbel:Westmalle
Dubbelbock:Weltenburger kloster Asam-bock
Dunkelbock:Samuel Adams Chocolate bock.Smaskens,men får en bock vara hur svag som helst?
Dry stout:Samuel Smith's Extra stout
Dunkel:Nynäs Marskär
Dunkelweizen:Fässla Weizla dunkel
English strong ale:Jämtlands Julöl
ESB:Full sail
European strong lager:U medvídků X33
Faro:Lindeman's
Foreign stout:Nils Oscar Imperial stout.Trodde det var en IS,tydligen inte...
Fruktöl:Samuel Smith's Organic raspberry
Fruktlambic:Eylenbosch Kriek'79eller'80
Gueuze:Girardin White label
Hefeweizen:Wisby Vinter Weiss
Helles:Südstern Heller stern
Helles bock:Rogue Dead guy ale
Imperial porter:Mikkeller Fra til
Imperial stout:Moylan's Ryan O'Sullivan's imperial stout
IPA:Nøgne Ø
IRA:Messrs Maguire Rusty ale
Isbock:Kulmbacher Eisbock.Den enda öl jag mig veterligen druckit i denna stil.
Kellerbier:Maisel
Kristallweizen:Maisel's Weisse Kristall
Kölsch:McMenamins Firefly
Ljus lager:Hirter Zwickl
Low alcohol:Falcon Bayerskt 2.8%
Malt liquor:Kopparberg's Special brew super x-strong.Hu så hemskt,precis vad jag önskar min värste ovän.
Mild:Nynäs Pumpviken.Imperial mild?
Mjöd:Apis Trójniak piastowski.Nej,det är inte öl,men fick vara med ändå.Har druckit godare,men det var den här som jag minns namnet på.
Märzen:Slottskällans Oktoberfest:Hade egentligen viljat skriva Schlenkerla, men den klassificeras med all rätta som en rököl.
Oblandad lambic: Girardin Oude lambik
Old ale:Kuhnhenn Fourth dementia alldeles för stark med sina11%för att vara typriktig,men gott är det!
''Pilsener'':Brand Urtyp
Porter:Någon hembrygd för ett par år sedan.
Premium lager:Sigtuna Jäst-Hasse's Export
(English)Pale ale:Oppigårds Summer twist
Saison:Nøgne Ø
Schwarzbier:Köstritzer
Speciality grain:Paulaner Roggen
Spice/Herb/Vegetable:Anchor our special ale'03
''Stout'':Young's double chocolate stout
Surale:Russian river Toronado20th anniversary
Sweet stout:Widmer Snow plow
Tjeckisk pilsner:Den ofiltrerade Urquell man får nere i källaren på bryggeriet(Ja,den heter så).
Traditional ale:Kerkom Bink de reuss
Tripel:La trappe
Tysk pilsener:Slaapmutske Dry-hopped lager
Quadrupel:Steenberge Gulden draak
Rököl: Närke Anders Göranssons bästa rököl. Kanske den mest prestigefyllda kategorin då det är min favorittyp. Gillar nästan all rököl.
Vetebock: Schneider Aventinus
''Wee heavy'': Nils oscar Julöl'08. Jag har väldigt begränsad erfarenhet av denna ölstil.
Wheat ale: Issaquah Bullfrog ale. Varför hittar dom på sånt här?
Wieneröl:Nils Oscar Kalaspåsköl
Wit:Bell's Winter white
Inte så mycket amerikanskt som man skulle kunna tro&överraskande mycket inhemskt.
Jag såg för övrigt det HÄR sidan apropå ingenting.
måndag 16 februari 2009
Wine is gay
Detta var synen som mötte mig för ett par timmar sedan.Det är kön utanför bolaget på Regeringsgatan.De flesta av dessa personer stog i kö för att handla härsken druvjuice.När man äntligen blev insläppt var det ganska lungt borta bland ölen.Gyllenbock stog där&botaniserade lite bland mitt i månaden nyheterna.Ett gäng Flying dog Schwarz fick jag med mig i alla fall.
Nu får man väl maskera sig nästa gång man hänger på låset vid något stort släpp så man inte får en golfklubba i bakhufvudet.
söndag 8 februari 2009
Öl i Uppland
Vi hade inte varit på Uppsala belgoträff på ett par år så det var på tiden, denna gången med rookiesarna och tillika syskonen Åsa och Hans.
Som vanligt hölls spektaklet i Musicum. Sexton bryggare hade bryggt 25 öl i elva olika stiler.
Alla mot alla, inga olika klasser att rösta i. Av alla liknande hembryggarevenemang jag besökt har det aldrig varit så här hög standard på ölen.
Folket's val:
Guld: Big bertha blond (Ljus stark belgisk ale) av Ulf Henryson, Niklas Stenlås, Kalle&Oskar Andersson.
Silver: Böveln (Ljus stark belgisk ale) avPaul Padoan & Niklas Stenlås
Brons: De volle maan Tripel av Jacob Carlström
Bra allihop, men det fanns mycket annat bra också. Speciellt hedersomnämnande för Per-ola Roos Tripel Sancune och Oskar Andersson's mörka starka Donker kong.
En riktigt kul träff där jag även träffade på Markus/Gyllenbock från Öl är gott, resor är kul.
Efter prisutdelningen gick vi,undertecknad med sambo i alla fall till O'Connor's där en fantastiskt god middag intogs. Till denna ett glas Vedett extra white från Moortgat (of Duvel-fame).
Ganska gott men inte så fruktig eller ''kryddig'' som Hoegaarden som jag nog trots allt föredrar.
Dagens sista öl fick bli St.Peters IPA. En besvikelse med tanke på vad man vet vad de kan göra. Väldigt sträv beska med någon konstig (?) slags humle. Tråkig cirkulär flaska istället för dom klassiska ovala übercoola.
Hemresan blev inte speciellt spektakulär.
Som vanligt hölls spektaklet i Musicum. Sexton bryggare hade bryggt 25 öl i elva olika stiler.
Alla mot alla, inga olika klasser att rösta i. Av alla liknande hembryggarevenemang jag besökt har det aldrig varit så här hög standard på ölen.
Folket's val:
Guld: Big bertha blond (Ljus stark belgisk ale) av Ulf Henryson, Niklas Stenlås, Kalle&Oskar Andersson.
Silver: Böveln (Ljus stark belgisk ale) avPaul Padoan & Niklas Stenlås
Brons: De volle maan Tripel av Jacob Carlström
Bra allihop, men det fanns mycket annat bra också. Speciellt hedersomnämnande för Per-ola Roos Tripel Sancune och Oskar Andersson's mörka starka Donker kong.
En riktigt kul träff där jag även träffade på Markus/Gyllenbock från Öl är gott, resor är kul.
Efter prisutdelningen gick vi,undertecknad med sambo i alla fall till O'Connor's där en fantastiskt god middag intogs. Till denna ett glas Vedett extra white från Moortgat (of Duvel-fame).
Ganska gott men inte så fruktig eller ''kryddig'' som Hoegaarden som jag nog trots allt föredrar.
Dagens sista öl fick bli St.Peters IPA. En besvikelse med tanke på vad man vet vad de kan göra. Väldigt sträv beska med någon konstig (?) slags humle. Tråkig cirkulär flaska istället för dom klassiska ovala übercoola.
Hemresan blev inte speciellt spektakulär.
tisdag 3 februari 2009
Nya Rate beer-topplistan.
Så var det ett nytt år och därmed dags för en ny lista över världens 100 bästa bryggerier från Rate beer.
Den amerikanska dominansen är som vanligt stor. De fem första platserna innehas av bryggerier från USA och hela 68 av de 100 bryggerierna är amerikanska.
I övrigt har Kanade fyra bryggerier med, Tyskland två, Danmark fyra, Belgien står kvar på trettton sedan förra året, Dugges ramlade ur. Det har ryktats en del om infekterade öl, kanske kan det vara en del av förklaringen.
Närke halkar ner från femte till trettonde plats. Alltid lika barnsligt road blir jag varje år av denna lista.
Som vanligt lyser tjeckerna med sin frånvaro, men om man frågar vilken tjeck som helst (eller tysk för den delen) så är deras öl förstås världens bästa...
Den amerikanska dominansen är som vanligt stor. De fem första platserna innehas av bryggerier från USA och hela 68 av de 100 bryggerierna är amerikanska.
I övrigt har Kanade fyra bryggerier med, Tyskland två, Danmark fyra, Belgien står kvar på trettton sedan förra året, Dugges ramlade ur. Det har ryktats en del om infekterade öl, kanske kan det vara en del av förklaringen.
Närke halkar ner från femte till trettonde plats. Alltid lika barnsligt road blir jag varje år av denna lista.
Som vanligt lyser tjeckerna med sin frånvaro, men om man frågar vilken tjeck som helst (eller tysk för den delen) så är deras öl förstås världens bästa...
måndag 2 februari 2009
Bockolisoppa
Mina första stapplande steg till att laga mat med öl som ingrediens togs natten mot måndagen. Ett stort fan av varma koppen är jag då det inte tar särskillt lång tid eller på annat sätt är speciellt jobbigt.
För att ''lyxa till det'' slängde jag i ett paket nudlar (första gången i världshistorien som''lyxa till det'' och nudlar står i samma mening) med tillhörande kryddpåse och ersatte en del av vattnet med en slumpmässig öl ur kylskåpet. Kulmbacher Eisbock närmare bestämt.
Fyra dl vatten
En dl öl
En påse nudlar med tillhörande kryddpåse
Två påsar Blomkål och broccolisoppa (Knorr)
Soppan kändes mycket krämigare/fylligare än den brukar göra. En del beska kändes också av.
Jag gjorde antagligen rätt i att använda ett öl som har fokus mer på malt än humle. Det gav mig blodad tand då resultatet blev ganska gott.
Rekomenderas.
För att ''lyxa till det'' slängde jag i ett paket nudlar (första gången i världshistorien som''lyxa till det'' och nudlar står i samma mening) med tillhörande kryddpåse och ersatte en del av vattnet med en slumpmässig öl ur kylskåpet. Kulmbacher Eisbock närmare bestämt.
Fyra dl vatten
En dl öl
En påse nudlar med tillhörande kryddpåse
Två påsar Blomkål och broccolisoppa (Knorr)
Soppan kändes mycket krämigare/fylligare än den brukar göra. En del beska kändes också av.
Jag gjorde antagligen rätt i att använda ett öl som har fokus mer på malt än humle. Det gav mig blodad tand då resultatet blev ganska gott.
Rekomenderas.
Öl i hemmet's lugna vrå
Ännu en belgian strong-ale-provning ägde rum i förrgår. Väldigt gott alltihop. Den fyrhövdade panelen kom fram till följande:
Stjernebryg 9 poäng
Mörk, ljuvlig, fyllig och ganska söt. Tanniner blir mer framträdande ju mer den värms upp. Hade det varit blindprovning hade jag gissat på att det var Flying dog som var skyldiga.
Elixir 5 poäng
En riklig skumkrona som varar länge. Luktar typiskt belgiskt. 10 väl dolda procent i denna ganska mörka, söta brygd.
Stille nacht 4 poäng
De dolles julöl. Väldigt mycket jäst i flaskan, man får hälla försiktigt. Söt eftersmak.
Deus '07 4 poäng
Har verkligen utvecklats positivt på den relativt korta tid den lagrats, inte så torr som jag minns den. Tur man har mer.
Stjernebryg 9 poäng
Mörk, ljuvlig, fyllig och ganska söt. Tanniner blir mer framträdande ju mer den värms upp. Hade det varit blindprovning hade jag gissat på att det var Flying dog som var skyldiga.
Elixir 5 poäng
En riklig skumkrona som varar länge. Luktar typiskt belgiskt. 10 väl dolda procent i denna ganska mörka, söta brygd.
Stille nacht 4 poäng
De dolles julöl. Väldigt mycket jäst i flaskan, man får hälla försiktigt. Söt eftersmak.
Deus '07 4 poäng
Har verkligen utvecklats positivt på den relativt korta tid den lagrats, inte så torr som jag minns den. Tur man har mer.
fredag 30 januari 2009
SCHWEDEN
Ett gäng småflaskor inhandlades på Regeringsgatan i går.
Jag var så pass tidigt ute så Monks hade inte öppnat. Det fick bli Bishop arms på Vasagatan istället.
Det var väl ett halvår sedan man var där och mycket nytt fanns att inmundiga. T ex.Oppigårds Pale ale. Ett mycket gott exempel på en pale ale av något slag.
Marjut och Virpi dök också upp och drack lite fatöl.Oppigårds Single hop ale fanns också på fat, bra men underlig, en distinkt smak av chorizo(!). Skulle säkert passa jättebra till en dylik. Brygd på styrian goldings tydligen. Man hade nog fått mer ''djup''/komplexitet om man använt flera sorter.
Nynäs hade också en nyhet på fat; Ekholmen ekologiska ale(grammatik?). Inte det bästa de bryggt. Men den smakar verkligen Nynäs, antar att denna jäst används i fler av deras öl. Överraskande maltig. Jag föredrar dock Oppigårds Pale ale.
Är det min inbillning, eller har inte Oppigårds öl blivit bättre de senaste åren, framför allt deras ''nyare'' produkter?
Jag var så pass tidigt ute så Monks hade inte öppnat. Det fick bli Bishop arms på Vasagatan istället.
Det var väl ett halvår sedan man var där och mycket nytt fanns att inmundiga. T ex.Oppigårds Pale ale. Ett mycket gott exempel på en pale ale av något slag.
Marjut och Virpi dök också upp och drack lite fatöl.Oppigårds Single hop ale fanns också på fat, bra men underlig, en distinkt smak av chorizo(!). Skulle säkert passa jättebra till en dylik. Brygd på styrian goldings tydligen. Man hade nog fått mer ''djup''/komplexitet om man använt flera sorter.
Nynäs hade också en nyhet på fat; Ekholmen ekologiska ale(grammatik?). Inte det bästa de bryggt. Men den smakar verkligen Nynäs, antar att denna jäst används i fler av deras öl. Överraskande maltig. Jag föredrar dock Oppigårds Pale ale.
Är det min inbillning, eller har inte Oppigårds öl blivit bättre de senaste åren, framför allt deras ''nyare'' produkter?
onsdag 21 januari 2009
Månaden's bolag,januari'09
Det här börjar bli enformigt. Regeringsgatan vinner igen.
Hädan efter kommer denna utmärkelse bara att ''delas ut'' om någon annan butik skulle råka vara bättre någon månad. Men det lär väl dröja...
Hädan efter kommer denna utmärkelse bara att ''delas ut'' om någon annan butik skulle råka vara bättre någon månad. Men det lär väl dröja...
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)