Solen strålade och staden var på sitt allra bästa söndagshumör. Vad kan då passa bättre än att ticka en bryggeripub?
Jag tog spårvagnen till stadsdelen Sunset där Social kitchen & brewery är beläget.
En helt ok, men liten lunch intogs tillsammans med följande öl: Waterfront porter; välbalanserad, men bränd. Smakar inte så mycket, Haha; gul och lätt. Grumlig, frisk och färsk. Single hop med nelson. Bra sessionIPA. Beach house blonde; belgisk, men drar åt hefehållet vilket drar helhetsintrycket käpprätt nedåt. Slutligen Mr kite’s pale ale; ''mörkgul''/beige, grumlig. Bra beska. En helt ok APA som maten dock dödar något.
Det fick räcka så. Jag åkte tillbaka till hotellet och väntade in Johan och Hedin.
Vi begav oss så småningom med BART till Berkeley och trumerbryggeriet där avslutningsfestivalen i vanlig ordning hölls. Det var nästan exakt som för två år sedan, fast lite roligare kanske. Hasse och en massa kul typer vi träffat tidigare anslöt allt efter som. Maten som ingår i entrepriset var precis lika bedrövlig som sist. Läge att sänka biljettpriset och köra food trucks istället kanske? Ölen som intogs var: Keebarlin’ pale ale från Anderson valley, Trumer Dry-hopped pils, Hopgarten pilsner från Moylans, Lonely tarts club från Moylans, Monkey knife fight pale ale från Rubicon, Saison de wench från Bison, Mavericks Rye pale ale från Half moon bay, Scandinavian hipster mavericks från Half moon bay, Chili pepper spicy ale från Six rivers, Shiner White wing från Spoetzl, Bridgeport 1, Couchtrippin från Lagunitas, Anchor Our barrel ale (serverat av en Christer Glenning-look-a-like), Freeride APA från Alaskan, Panda bear ale från Thirsty bear och slutligen Telegraph White ale.
De fyra svenskar som var kvar tog en bulle till City beer. Jag hann bara med två öl innan de stängde: Barrier reef Nut brown och från samma bryggeri Cutback kolsch. Jag skulle upp tidigt dagen därpå så det var bara att gå ''hem''. De andra fortsatte nog åtskilliga timmar.
tisdag 25 mars 2014
måndag 24 mars 2014
Öl i San carlos
Denna mulna men behagliga dag var det suröl som hägrade. Jag fick ta Caltrain fyra mil söderut till den lilla staden San carlos. Planen var att sitta på restaurangen The refuge till själva surölsevenemanget började, men det var tyvärr fler som tänkt likadant. Så fullt där att en plan b snabbt fick tänkas ut. Nödlösningen hette Pudley’s där lunch och en öl intogs. The City från Calicraft.
Puben Ale arsenal hade alltså Sourfest och det var tur man var en av dem som hängde på låset. Annars hade det varit svårt med sittplats. Nu var det bara att sitta i baren och beställa... följande öl: Ale industries Mexi-belgo sour; mörkbrunaktig. Något tunn, chokladtoner, kanel. Syrligheten hamnar i skuggan av chilin. ''Starkt på läpparna'' och oroar magen likt stark mat eller sprit. Tahoe mountain Persimmon saison; söt för att vara med på ''Sourfest''. Mycket kolsyra, brödig eftersmak. Crooked stave Vieille; syra finns, men lite väl snäll IMO. Troublesome från Off color; värsta gose jag druckit (det säger väl inte så mycket), drar åt hefeweizenhållet. Inget för mig. Weltfreude från De struise; körsbärs/rödbets-röd, jordgubbsarom. Syrlig med smak av röda vinbär och nyklippt gräs. Balanserad. Crooked stave L’brett D’or; Riktigt bra ekfatslagrad suring.
Det fanns ingen mat att tillgå, men nu hade det lugnat ned sig inne på The refuge så man kunde äta. Det blev någon variant av cheese steak med vad jag gissar var Brodies Oyster tea stout; ganska gräddigt skum, kaffe i aromen. Mycket kolsyra för stilen. Bra kropp, söt och maltig.
De flesta ölen här var starka och jag hörde flera gäster som ville ha något lättare. En av dem fick svaret ...''for something lighter try Pranqster.''...
Jag gick tillbaka till Ale arsenal för en sista öl, Justin blåbær från Westbrook/Evil twin; arom av saffran. Rödaktig. Lite jästig, syrlig, svarta vinbär. Balanserad.
Det fick räcka med ölande för denna dag och jag tog tåget tillbaka till San francisco.
Puben Ale arsenal hade alltså Sourfest och det var tur man var en av dem som hängde på låset. Annars hade det varit svårt med sittplats. Nu var det bara att sitta i baren och beställa... följande öl: Ale industries Mexi-belgo sour; mörkbrunaktig. Något tunn, chokladtoner, kanel. Syrligheten hamnar i skuggan av chilin. ''Starkt på läpparna'' och oroar magen likt stark mat eller sprit. Tahoe mountain Persimmon saison; söt för att vara med på ''Sourfest''. Mycket kolsyra, brödig eftersmak. Crooked stave Vieille; syra finns, men lite väl snäll IMO. Troublesome från Off color; värsta gose jag druckit (det säger väl inte så mycket), drar åt hefeweizenhållet. Inget för mig. Weltfreude från De struise; körsbärs/rödbets-röd, jordgubbsarom. Syrlig med smak av röda vinbär och nyklippt gräs. Balanserad. Crooked stave L’brett D’or; Riktigt bra ekfatslagrad suring.
Det fanns ingen mat att tillgå, men nu hade det lugnat ned sig inne på The refuge så man kunde äta. Det blev någon variant av cheese steak med vad jag gissar var Brodies Oyster tea stout; ganska gräddigt skum, kaffe i aromen. Mycket kolsyra för stilen. Bra kropp, söt och maltig.
De flesta ölen här var starka och jag hörde flera gäster som ville ha något lättare. En av dem fick svaret ...''for something lighter try Pranqster.''...
Jag gick tillbaka till Ale arsenal för en sista öl, Justin blåbær från Westbrook/Evil twin; arom av saffran. Rödaktig. Lite jästig, syrlig, svarta vinbär. Balanserad.
Det fick räcka med ölande för denna dag och jag tog tåget tillbaka till San francisco.
söndag 23 mars 2014
Öl i San francisco del VII-The mother of all tap takeovers
En lång spårvangstur i strålande solsken inledde dagen. Upp efter kajen till Fishermans wharf/North beach. På en diner intogs lunch/brunch.
Målet för denna relativt långa tur var Kennedy’s irish pub and curry-house som vi besökte för ett par år sedan. Jag hann bara med ett par öl där. Nitro Red chair från Deschutes; inte mycket arom. En väldigt besk humlekäftsmäll med ganska lång efterbeska. Pravda från Ninkasi; typisk ljus lagerarom. Mycket kolsyra och rätt brödig, men kanske lite obalanserad. Ska tydligen vara en tjeckisk pilsner.
Efter detta lilla besök en lång bussresa till den beryktade stadsdelen Hunters point.
Det kändes dock mer som att åka berg-och-dalbana. Galna backar, men även ''bra vyer''. En bryggerivisning hade bokats in på Speakeasy. Jag hade lite tid på mig innan visningen så jag tog en öl i deras mysiga bar. Big daddy; blygsam arom. Mycket kolsyra. Smakar som en humlebomb trots sina ''ynka'' 55 IBU. En riktig tung-krullare/knullare. God, men obalanserad. Hedin kom och hann beställa en öl innan den guidade turen skulle börja. Visningen var väl som de brukar m a o intressant.
Vi hängde kvar ett par timmar till drickandes: ''Bootlegger'', Black hand Chocolate milk stout från Black hand, The witness och Scarlett red rye.
''Berg-och-dalbanebussen'' tog oss till stadsdelen Russian hill och La trappe cafe där vi tog varsin öl i baren. För min del ett mystiskt öl vid namn Maminde (stämmer antagligen inte). Antagligen italienskt. Har ingen aning om bryggeri. Grrr!
Stället var för eurocentriskt för oss, så istället blev det en promenad till det närbelägna Kennedys igen.
Jag hade aldrig varit där kvällstid och det var verkligen som ett hellt annat ställe än på dagen/eftermiddagen. Där åt vi, och följande brygder intogs: Ninkasi Re new ale 2014 Alt pale ale, Silly Sour, Moesaic Session IPA från Black diamond och Marin Bluebeery ale.
En taxi tog oss sedan till den mycket livade baren Zeitgeist. Hasse och Gjölen var redan på plats. Där pågick en sjuhelvetes tap take-over. 64 (tror jag det var) Sierra nevadaöl. Nöjde mig med två. Tror de stängde sedan. Brown ale och O’Bryen’s rye. Skön promenad ''hem'' i den ljumna Kaliforniska natten.
Målet för denna relativt långa tur var Kennedy’s irish pub and curry-house som vi besökte för ett par år sedan. Jag hann bara med ett par öl där. Nitro Red chair från Deschutes; inte mycket arom. En väldigt besk humlekäftsmäll med ganska lång efterbeska. Pravda från Ninkasi; typisk ljus lagerarom. Mycket kolsyra och rätt brödig, men kanske lite obalanserad. Ska tydligen vara en tjeckisk pilsner.
Efter detta lilla besök en lång bussresa till den beryktade stadsdelen Hunters point.
Det kändes dock mer som att åka berg-och-dalbana. Galna backar, men även ''bra vyer''. En bryggerivisning hade bokats in på Speakeasy. Jag hade lite tid på mig innan visningen så jag tog en öl i deras mysiga bar. Big daddy; blygsam arom. Mycket kolsyra. Smakar som en humlebomb trots sina ''ynka'' 55 IBU. En riktig tung-krullare/knullare. God, men obalanserad. Hedin kom och hann beställa en öl innan den guidade turen skulle börja. Visningen var väl som de brukar m a o intressant.
Vi hängde kvar ett par timmar till drickandes: ''Bootlegger'', Black hand Chocolate milk stout från Black hand, The witness och Scarlett red rye.
''Berg-och-dalbanebussen'' tog oss till stadsdelen Russian hill och La trappe cafe där vi tog varsin öl i baren. För min del ett mystiskt öl vid namn Maminde (stämmer antagligen inte). Antagligen italienskt. Har ingen aning om bryggeri. Grrr!
Stället var för eurocentriskt för oss, så istället blev det en promenad till det närbelägna Kennedys igen.
Jag hade aldrig varit där kvällstid och det var verkligen som ett hellt annat ställe än på dagen/eftermiddagen. Där åt vi, och följande brygder intogs: Ninkasi Re new ale 2014 Alt pale ale, Silly Sour, Moesaic Session IPA från Black diamond och Marin Bluebeery ale.
En taxi tog oss sedan till den mycket livade baren Zeitgeist. Hasse och Gjölen var redan på plats. Där pågick en sjuhelvetes tap take-over. 64 (tror jag det var) Sierra nevadaöl. Nöjde mig med två. Tror de stängde sedan. Brown ale och O’Bryen’s rye. Skön promenad ''hem'' i den ljumna Kaliforniska natten.
fredag 21 mars 2014
Öl i San francisco del VI-Svordomar&en bryggeripub
Dagen inleddes med en promenad upp till Second street där lunch intogs på en food truck park under en bro. Det fick fart på den allt större magen, så jag fick halvspringa fram
till halvflotta restaurangen Paragon som vi hade besökt ett par år tidigare. En lång bar med en del brygder från runtom i staten finns
också.
Liksom sist intogs bara ett par öl. Get up offa that brown från Golden road och Pacific brewing Laboratory Hibiscus saison; Bärnsten/rosa i färgen. Smakar mer tysk veteöl än saison. Ett riktigt skumbananshelvete. Fy fan vad hemsk. Årets värsta öl?
Efter den våldtäkten av mina stackars smaklökar gick jag och vilade upp mig inför det tidiga och långa kvälls/nattskiftet.
Bryggeripuben Triple voodoo hade grand opening av sitt nya taproom/bryggeri på Third street. Frächt, modernt och högt till tak. En korv och en Witopia nöjde jag mig med innan en spårvagn togs västerut.
Sunkhaket Elixir var målet för denna tur. Anledningen till detta var att de skulle ha exklusiv (och exotisk) öl, dock bara en: Snake oil IPA som väl var helt ok. Bryggs tydligen av/hos Sudwerk.
Tydligen hade Urquell ett evenemang här, men varken jag eller någon annan tycktes bry sig. Det var trevligt och jag hade gärna suttit kvar längre, men tickers gotta tick.
Restaurangen Abbot’s cellar var som tur var relativt närbelägen.
I USA kan man ibland få en för-rätt som är ack så mättande. Så var ej fallet här, men den lilla portionen av pilgrimsmusslor med risotto var ytterst välsmakande. En hel del öl fanns också att tillgå. Detta var vad jag fick i mig vid den långa bardisken: 1903 Lager från Craftsman; fyllig, något söt välbryggd ljus lager. Vad man kan anmärka på är bristen av arom. Funkar för mig. Pivo pils från Firestone walker; mycket tunnare och beskare än föregående brygd. Ljusare, mer kolsyra. Ok ändå. Q4 harvest ''bock'' från Linden street; Jag har aldrig hört talas om cask bock, men någon gång ska väl vara den första. Gräddigt skum, ganska mörk, men långt ifrån en dunkelbock. Lite tunn kanske. Smakar blandsaft och som när man tuggar på malt. Kryddig eftersmak. Kurofune porter från Baird; saltlakrits, tjära och eukalyptus i dess mäktiga arom. Rökig, maltig, mustig, mint, torr. Chokladmalt? Riktigt bra. Möjligen den bästa asiatiska öl jag druckit. Mums! Mer från samma bryggeri: Red Rose Amber ale; träig och antagligen trött. Som natt och dag.
Jag tackade för mig och stegen styrdes tillbaka till Monks kettle som besökts ett par dagar tidigare. Bara en öl till hanns med innan tunnelbanan skulle sluta gå. Birra från Prairie; ljus och grumlig. Söt och syrlig arom. Både belgiska och tyska toner.
Gjölen, Hedin och Hasse var uppe på Amsterdam cafe som vi besökte sist vi var i stan. Jag gjorde dem sällskap, men hann bara ta en öl innan de stängde. Beer Hop breakfast från Mikkeller.
Herr Nilsson gick till sängs medan vi andra tog en taxi ned till Mikkeller bar där ytterligare några brygder avslutade natten. För min del: Betelgeuze från Mikkeller/To öl, Ensorcelled från The rare barrel och Freewheel FSB.
På hemvägen åt vi pizza eller liknande.
Liksom sist intogs bara ett par öl. Get up offa that brown från Golden road och Pacific brewing Laboratory Hibiscus saison; Bärnsten/rosa i färgen. Smakar mer tysk veteöl än saison. Ett riktigt skumbananshelvete. Fy fan vad hemsk. Årets värsta öl?
Efter den våldtäkten av mina stackars smaklökar gick jag och vilade upp mig inför det tidiga och långa kvälls/nattskiftet.
Bryggeripuben Triple voodoo hade grand opening av sitt nya taproom/bryggeri på Third street. Frächt, modernt och högt till tak. En korv och en Witopia nöjde jag mig med innan en spårvagn togs västerut.
Sunkhaket Elixir var målet för denna tur. Anledningen till detta var att de skulle ha exklusiv (och exotisk) öl, dock bara en: Snake oil IPA som väl var helt ok. Bryggs tydligen av/hos Sudwerk.
Tydligen hade Urquell ett evenemang här, men varken jag eller någon annan tycktes bry sig. Det var trevligt och jag hade gärna suttit kvar längre, men tickers gotta tick.
Restaurangen Abbot’s cellar var som tur var relativt närbelägen.
I USA kan man ibland få en för-rätt som är ack så mättande. Så var ej fallet här, men den lilla portionen av pilgrimsmusslor med risotto var ytterst välsmakande. En hel del öl fanns också att tillgå. Detta var vad jag fick i mig vid den långa bardisken: 1903 Lager från Craftsman; fyllig, något söt välbryggd ljus lager. Vad man kan anmärka på är bristen av arom. Funkar för mig. Pivo pils från Firestone walker; mycket tunnare och beskare än föregående brygd. Ljusare, mer kolsyra. Ok ändå. Q4 harvest ''bock'' från Linden street; Jag har aldrig hört talas om cask bock, men någon gång ska väl vara den första. Gräddigt skum, ganska mörk, men långt ifrån en dunkelbock. Lite tunn kanske. Smakar blandsaft och som när man tuggar på malt. Kryddig eftersmak. Kurofune porter från Baird; saltlakrits, tjära och eukalyptus i dess mäktiga arom. Rökig, maltig, mustig, mint, torr. Chokladmalt? Riktigt bra. Möjligen den bästa asiatiska öl jag druckit. Mums! Mer från samma bryggeri: Red Rose Amber ale; träig och antagligen trött. Som natt och dag.
Jag tackade för mig och stegen styrdes tillbaka till Monks kettle som besökts ett par dagar tidigare. Bara en öl till hanns med innan tunnelbanan skulle sluta gå. Birra från Prairie; ljus och grumlig. Söt och syrlig arom. Både belgiska och tyska toner.
Gjölen, Hedin och Hasse var uppe på Amsterdam cafe som vi besökte sist vi var i stan. Jag gjorde dem sällskap, men hann bara ta en öl innan de stängde. Beer Hop breakfast från Mikkeller.
Herr Nilsson gick till sängs medan vi andra tog en taxi ned till Mikkeller bar där ytterligare några brygder avslutade natten. För min del: Betelgeuze från Mikkeller/To öl, Ensorcelled från The rare barrel och Freewheel FSB.
På hemvägen åt vi pizza eller liknande.
torsdag 20 mars 2014
Öl i San francisco del V-Ännu mer ost
Ännu ett ostevenemang stod på schemat denna behagligt soliga dag. Denna gång på ostbutiken/baren Mission cheese som vi besökte för ett par år sedan.
Som brukligt är vid ost/öl-provningar var det fem öl och fem ostar. Jag minns ej vad det var för ost, men det var två bärs var från Kalifornienbryggerierna Mill valley och det för mig helt okända Headlands samt en samarbetsbrygd som de hade gjort. Det var mer eller mindre bra pairings som denna ostbutik hade ordnat med. Ölen för sig var också bra har jag för mig.
Drakes Blonde ale fick agera bonusöl då ölen tog slut snabbare än ostarna.
Belåten och allmänt tillfreds med tillvaron strosade jag vidare till nästa hak som var den lilla men mycket trevliga bryggeripuben Cervecería de Mateveza. Jag antar att det spanska namnet ska locka de många latinos som bor i området. Vad dracks då? Jo: Delfina dark ale; god och maltig, men saknar kropp. Påminner i smaken om Harviestouns old ales, och det är ju inte fel. Salted caramel ale: koppar/mörkt bärnstensfärgad. Bra balans, söt och syrlig. Konstig. Enligt det trevliga personalen ska den fungera utmärkt till glass. Black lager; väldigt mörk. Maltig både i arom och smak. Hyfsat söt. Helt ok schwarzbier.
En spårvagn tog mig tillbaka till hotellet där det mycket taktiskt vilades inför kvällen för att få ut så mycket som möjligt av densamma. När mörkret åter hade fallit över staden begav sig undertecknad återigen ut. Denna gång till fots till stadsdelen Hayes valley och übertyska restaurangen Suppenküche. Jag antar att maten här var otroligt god, men nöjde mig med en öl: Aktien Zwick’l kellerbier från Bayreuther; serveras i stein/krus/krug som brukligt är i Bayern för stilen ifråga. Något sträv och lite träig. Äpplen i eftersmaken.
Jag styrde stegen tillbaka mot Market street där vi bodde, men det skulle bli ett långt stopp på The beer hall på Polk street. Galet mycket folk till att börja med, men det tömdes allt eftersom som tiden gick då det
var en vanlig vardag. Anledningen till folksamlingen var antagligen att
det pågick en Green flash/21a tap take-over som dock ej var fullständig,
det fanns åtta fat med annan öl... plus ett par hundra flasköl. Ganska
snart fick jag tag på en plats i baren där följande brygder kunde
avnjutas: Hangar 24 Orange wheat; luktar lite som citrondiskmedel, ljus
och grumlig, mycket citrus. Smakar nog mer citron än apelsin.
Välbalanserad. Metropolis från Speakeasy; inte en ljus lager som man
skulle kunna tro utan en välhumlad och smakrik california common med lång
efterbeska. Green flash hade bryggt en sjuårs-jubileums-IPA till något
hak vid namn Hamilton's i San diego som ej föll mig på läppen: Fruktig
och ''kakig''. Hemskt sträv på alla sätt. Allmänt obehaglig beska.
Tallulah XPA från Speakeasy; ser ut som fulöl. Kryddig arom, fyllig, men
med underlig smak. Game of thrones #2 - Take the black stout från
Ommegang: ''djupt maltig'' arom med vissa chokladtoner. Väldigt mörk.
Fyllig, relativt mycket kolsyra, toner av mögelost. Verkligen inte illa.
Slutligen Arctic Soirée från Grassroots (kan vara en samarbetsbrygd med
Anchorage, den är i alla fall bryggd där); något syrlig arom, ''mörkt
gyllene''. Tunn, citrus och ''brett''. Jag föredrar Arctic Saison
framför denna. Inte dålig, men helt klart en besvikelse. Trevliga typer
fanns att snacka med i baren. Sedan var det bara att kryssa hem mellan de drivor av hemlösa stackare som ''prydde vår del av stan''.
onsdag 19 mars 2014
Öl i San francisco del IV-''Serves two''?Who is two?
Jag gick ut ganska tidigt, åt lunch på en pizzeria och till maten en Ballast point ''Pale ale'' i en genomskinlig/dimmig plastmugg. Något så oväntat som en kölsch med det namnet. Käket dödade den ganska ordentligt.
Målet för denna promenad var Anchor & hope som väl egentligen mer är en upscale restaurant än en pub. En lång bardisk finns dock med ett gäng intressanta brygder.
För min del blev det dessa: Chainbreaker från Deschutes; vit IPA. Välhumlad och allmänt smaskig. Hyfsat mycket kolsyra. Lång god eftersmak. Ksa från Fort point; smakar mest honung. För söt och riktigt illa. Resans värsta? Slutligen några öl från Almanac: Extra pale ale; mycket aromhumle, men fel sort ''i min bok''. Mycket bitterhumle, men ej tillräckligt med smakhumle. Var är balansen? Riktigt sträv. Biere de chocolat; Trots den låga alkoholhalten (5,5%) en riktig sippare. ''Stum'' chokladighet, ''maltig efterbeska'' Lite chokladpudding över den... utan grädde. Lång eftersmak. Inte illa. Bourbon sour porter; låter verkligen inte gott i mina öron, men det var det verkligen. Inte direkt lambicsur utan mer balanserad. Någon smörton kan även upptäckas, som smälter väldigt bra in.
Trevlig personal.
Jag gick tillbaka till hotellet för en liten siesta. Trots det blev det inte så sent denna kväll bara City beer till de stängde med de nio upplänningarna (läs: lappjävlarna). The harlot 6% från Societe, Red poppy ale från Lost abbey, Kent lake kölsch från Iron springs, Hellion från Ritual, Piercing pils från Dogfish head. Sedan tackade jag för mig. Kul och trevligt var det. Skönt med in lugn dag då och då.
Målet för denna promenad var Anchor & hope som väl egentligen mer är en upscale restaurant än en pub. En lång bardisk finns dock med ett gäng intressanta brygder.
För min del blev det dessa: Chainbreaker från Deschutes; vit IPA. Välhumlad och allmänt smaskig. Hyfsat mycket kolsyra. Lång god eftersmak. Ksa från Fort point; smakar mest honung. För söt och riktigt illa. Resans värsta? Slutligen några öl från Almanac: Extra pale ale; mycket aromhumle, men fel sort ''i min bok''. Mycket bitterhumle, men ej tillräckligt med smakhumle. Var är balansen? Riktigt sträv. Biere de chocolat; Trots den låga alkoholhalten (5,5%) en riktig sippare. ''Stum'' chokladighet, ''maltig efterbeska'' Lite chokladpudding över den... utan grädde. Lång eftersmak. Inte illa. Bourbon sour porter; låter verkligen inte gott i mina öron, men det var det verkligen. Inte direkt lambicsur utan mer balanserad. Någon smörton kan även upptäckas, som smälter väldigt bra in.
Trevlig personal.
Jag gick tillbaka till hotellet för en liten siesta. Trots det blev det inte så sent denna kväll bara City beer till de stängde med de nio upplänningarna (läs: lappjävlarna). The harlot 6% från Societe, Red poppy ale från Lost abbey, Kent lake kölsch från Iron springs, Hellion från Ritual, Piercing pils från Dogfish head. Sedan tackade jag för mig. Kul och trevligt var det. Skönt med in lugn dag då och då.
söndag 9 mars 2014
Öl i San francisco del III- Bryggeripubar&ost
Första delen av dagen bestod av en utflykt till den obskyra bryggeripuben Pizza orgasmica beläget i stadsdelen Richmond. I första hand en pizzeria, men de har en riktig och väl insutten bar. Enligt Rate beer bryggs deras bira där, men jag såg varken bryggeriutrustning eller kände någon ''maltdoft''... Fick iallafall i mig ett par av deras öl. Åt på vägen dit, så ingen pizza. Bärsen var: den lätta, snälla Kölsch och Peach pale ale 6,1%; mycket persika i både arom och smak. Välhumlad med mycket kolsyra. Det var väl ok. Jag åkte spårvagnen tillbaka ''hem'' och vilade lite inför kvällen.
En bryggeripub till skulle hinnas med. Denna gång Southpaw i The mission. Hann med en öl som var en samarbetsbrygd med Thirsty bear vid namn Gratzer; ljus, lite grumlig, lätt. Mycket oväntat en rököl... skulle man kunna tro. I själva verket en öl i den tidigare nästa utdöda stilen Grätzer. Helt ok bira i alla fall.
Hedin kom och hämtade mig för det var dags för ett ost/öl-evenemang på The Cheese school of San francisco. I det lilla klassrummet fick vi prova fem bärs (+ bonusöl) och fem ostar och para medan en ostdomare och en Master cicerone höll låda om vår mat och dryck. Mestadels väldigt intressant. Jag minns ej vad det var för ostar men här är de flesta av ölen: Firestone DBA, Lindemans Gueuze Cuvée rené, Walkers reserve från Firestone walker, Old stock ale från North coast färsk + en treårig specialversion av samma öl vid namn, Cellar reserve Brandy barrel och en två-årig Jolly rodger Bourbon barrel från Drakes. Trevligt.
Det blev en liten promenad tillbaka till Southpaw där något slags rökevenemang pågick. Några brygder till fick man i sig där. Nämligen dessa: Stone Smoked porter with Vanilla beans, Let it rauch från Beach chalet, och Griz’s lawnmower ale från San francisco brewers guild. Bra över lag antagligen.
Dagens sista stopp var Monks kettle som jag varit på några dagar tidigare. Natten/kvällen avslutades med Reality Czeck från Moonlight, Bad apple från Avery, Barbapapa från Pretty things. Bulle hem när de stängde. Ugh.
En bryggeripub till skulle hinnas med. Denna gång Southpaw i The mission. Hann med en öl som var en samarbetsbrygd med Thirsty bear vid namn Gratzer; ljus, lite grumlig, lätt. Mycket oväntat en rököl... skulle man kunna tro. I själva verket en öl i den tidigare nästa utdöda stilen Grätzer. Helt ok bira i alla fall.
Hedin kom och hämtade mig för det var dags för ett ost/öl-evenemang på The Cheese school of San francisco. I det lilla klassrummet fick vi prova fem bärs (+ bonusöl) och fem ostar och para medan en ostdomare och en Master cicerone höll låda om vår mat och dryck. Mestadels väldigt intressant. Jag minns ej vad det var för ostar men här är de flesta av ölen: Firestone DBA, Lindemans Gueuze Cuvée rené, Walkers reserve från Firestone walker, Old stock ale från North coast färsk + en treårig specialversion av samma öl vid namn, Cellar reserve Brandy barrel och en två-årig Jolly rodger Bourbon barrel från Drakes. Trevligt.
Det blev en liten promenad tillbaka till Southpaw där något slags rökevenemang pågick. Några brygder till fick man i sig där. Nämligen dessa: Stone Smoked porter with Vanilla beans, Let it rauch från Beach chalet, och Griz’s lawnmower ale från San francisco brewers guild. Bra över lag antagligen.
Dagens sista stopp var Monks kettle som jag varit på några dagar tidigare. Natten/kvällen avslutades med Reality Czeck från Moonlight, Bad apple från Avery, Barbapapa från Pretty things. Bulle hem när de stängde. Ugh.
tisdag 4 mars 2014
Öl i Berkeley del I-Sour and wet
Vi begav oss på förmiddagen med tunnelbana nordost till Berkeley. Precis som sist vi var på SFBW var det Sour sunday som hägrade.
Det är en festival som hålls på bryggeripubarna Triple rock och Jupiter i de centrala delarna av denna studentstad. Ena hälften av festivalen på Jupiter hölls utomhus... i ösregn, dessutom fick man köa ganska länge ute i regnet för att komma ''in''. Nio av oss tio svenskar (jag var den enda som inte var från Uppland) som var på besök för SFBW hade hittat dit. Vad fick man i sig för godsaker då? Jo: Late for work från Marin, Farmers reserve 3 från Almanac, 2 Candle från Drakes, Puckersmith också från Drakes, Vieille artisanal saison Cranberry and spice från Crooked stave, Tartare från Bear republic och Just enough rope från Moonlight. Även några av Jupiters egna öl slank ned: Pilsener, Kolsch och Helles lager. Helt ok har jag för mig.
Vi tog en paus i festivalandet och besökte Bobby g's, precis som sist. Lite käk och någon öl (undrar vad!) fick man i sig.
På Triple rock-delen av festivalen var det mest europeiska suringar. Inte så intressant för oss m a o. Ett par fick man i sig iallafall. Friska från italienska Barley och Professor fritz briem Grodziskie. Även en av Triple rocks egna drack jag. Nämligen Tree frog ale. Det var säkert gott.
Jag drog lite tidigare än de andra. Men vi strålade samman på City beer för några öl till. För min del: Bang on! 5,3% från det för mig okända Gigantic, Loma prieta från Beachwood och Foam top cream ale, ävet den från Beachwood. Bra över lag har jag för mig.
Tror de andra drog vidare någonstans. För min del fick det räcka för denna dag.
Det är en festival som hålls på bryggeripubarna Triple rock och Jupiter i de centrala delarna av denna studentstad. Ena hälften av festivalen på Jupiter hölls utomhus... i ösregn, dessutom fick man köa ganska länge ute i regnet för att komma ''in''. Nio av oss tio svenskar (jag var den enda som inte var från Uppland) som var på besök för SFBW hade hittat dit. Vad fick man i sig för godsaker då? Jo: Late for work från Marin, Farmers reserve 3 från Almanac, 2 Candle från Drakes, Puckersmith också från Drakes, Vieille artisanal saison Cranberry and spice från Crooked stave, Tartare från Bear republic och Just enough rope från Moonlight. Även några av Jupiters egna öl slank ned: Pilsener, Kolsch och Helles lager. Helt ok har jag för mig.
Vi tog en paus i festivalandet och besökte Bobby g's, precis som sist. Lite käk och någon öl (undrar vad!) fick man i sig.
På Triple rock-delen av festivalen var det mest europeiska suringar. Inte så intressant för oss m a o. Ett par fick man i sig iallafall. Friska från italienska Barley och Professor fritz briem Grodziskie. Även en av Triple rocks egna drack jag. Nämligen Tree frog ale. Det var säkert gott.
Jag drog lite tidigare än de andra. Men vi strålade samman på City beer för några öl till. För min del: Bang on! 5,3% från det för mig okända Gigantic, Loma prieta från Beachwood och Foam top cream ale, ävet den från Beachwood. Bra över lag har jag för mig.
Tror de andra drog vidare någonstans. För min del fick det räcka för denna dag.
måndag 3 mars 2014
Öl i Oakland
Tredje dagen i Kalifornien skulle bli lugnare än de två första, men inte mindre rolig för det. Jag tog BART till det beryktade Oakland. Anledningen till denna utflykt var förstås öl/bryggerier.
Första stoppet var bryggeripuben den väl insuttna bryggeripuben Pacific coast brewing. Några bärs fick man i sig även på detta hak, nämligen: den tråkiga APAn Gray whale ale, Killer whale stout; kolsvart, maltig och len. Besk för stilen, men det kommer nog mer från malten än humlen. Helt ok. Slutligen Cherry killer whale; kolsvart, sötare och mer balanserad än ''originalet''.
Tvärs över gatan ligger ett Rosamundes (en varmkorvkedja) där jag åt en korv och till den en god Linden street Pilsner.
Nästa stopp var själva bryggeriet Linden street som låg en bit från centrum i ett industriområde. Ingen riktig pub utan bord och stolar utspridda i ett stort rum. Själva baren var utomhus, men under tak. Ganska mycket folk. Öl fanns det också: Urban peoples common lager, Old brick bitter, Hop candi från Dying vines som brygger hos Linden street.
På väg tillbaka till centrum stannade jag till på krogen Beer revolution, men det var så galet mycket folk att jag bara orkade med en öl, Woodfour Berliner weisse.
Inte långt därifrån ligger baren The trappist där det egentligen var minst lika mycket folk som på förra stället, men man lyckades genast få en plats i baren. Det var ett barrel-event som pågick, men även annat fanns på flaska. Trevliga och roliga gäster gjorde detta till en kväll att minnas, och ölen jag drack var riktigt bra också. Nämligen dessa: Shadows of their eyes och Wise guise. Båda från The rare barrel. Slutligen ett par Stillwaterbrygder som de bryggt tillsammans med franska bryggerier. Thriez / Stillwater The french connection - Blonde och Saint-germain / Stillwater The french connection - Ambrée. Bra grejor.
Det var länge sedan jag hade så kul. En riktig höjdarkväll helt enkelt. Smidigt att bara kunna ta tunnelbanan ''hem'' till stan efteråt.
Första stoppet var bryggeripuben den väl insuttna bryggeripuben Pacific coast brewing. Några bärs fick man i sig även på detta hak, nämligen: den tråkiga APAn Gray whale ale, Killer whale stout; kolsvart, maltig och len. Besk för stilen, men det kommer nog mer från malten än humlen. Helt ok. Slutligen Cherry killer whale; kolsvart, sötare och mer balanserad än ''originalet''.
Tvärs över gatan ligger ett Rosamundes (en varmkorvkedja) där jag åt en korv och till den en god Linden street Pilsner.
Nästa stopp var själva bryggeriet Linden street som låg en bit från centrum i ett industriområde. Ingen riktig pub utan bord och stolar utspridda i ett stort rum. Själva baren var utomhus, men under tak. Ganska mycket folk. Öl fanns det också: Urban peoples common lager, Old brick bitter, Hop candi från Dying vines som brygger hos Linden street.
På väg tillbaka till centrum stannade jag till på krogen Beer revolution, men det var så galet mycket folk att jag bara orkade med en öl, Woodfour Berliner weisse.
Inte långt därifrån ligger baren The trappist där det egentligen var minst lika mycket folk som på förra stället, men man lyckades genast få en plats i baren. Det var ett barrel-event som pågick, men även annat fanns på flaska. Trevliga och roliga gäster gjorde detta till en kväll att minnas, och ölen jag drack var riktigt bra också. Nämligen dessa: Shadows of their eyes och Wise guise. Båda från The rare barrel. Slutligen ett par Stillwaterbrygder som de bryggt tillsammans med franska bryggerier. Thriez / Stillwater The french connection - Blonde och Saint-germain / Stillwater The french connection - Ambrée. Bra grejor.
Det var länge sedan jag hade så kul. En riktig höjdarkväll helt enkelt. Smidigt att bara kunna ta tunnelbanan ''hem'' till stan efteråt.
lördag 1 mars 2014
Öl i San francisco del II-Många öl blev det
Ganska utvilad vaknade jag och begav mig ned till The mission för ett besök på Monks kettle. En schysst liten bar med intressant öl-lista som Jag/vi senare skulle återvända till. Vid det här besöket intogs följande: Rueuze från The bruery; något så ovanligt som en amerikansk gueuze. Ljus med mycket syra, både i arom och smak. Snustorr och god som vilket belgiskt exempel på stilen som helst. Crux från Monkish; väldigt ljus. Tvättmedel i aromen. Smakar konstgjort. Söt citron. Parfymaktig. En stor besvikelse. Hop house från Ommegang; halmgul med humlig arom. En helt ok belgoIPA med bra balans. Slutligen Coronado/Maui Hibiscus IPA; kopparfärgad, dålig arom för stilen. Tråkig, men inte dålig. Ganska lång efterbeska.
Tunnelbanan tog mig tillbaka till Soma och City beer där de övriga nio influgna svenskarna som också var på plats för San francisco beer week plus Samantha och Matt som var med kvällen innan satt och ölade. Fruity rebels från Cellarmaker/Berryessa, Why can’t IBU? från Stillwater, Small black från samma bryggeri och slutligen St. florian’s California common lager var vad som jag hann med.
Regnet vräkte ned när stegen styrdes ned till Concourse exhibition center. Där hölls den stora öppningsgalan med 80 representerade bryggerier från norra Kalifornien. Ungefär 85% av dessa hade jag nog hört talas om i alla fall. Mycket nytt fanns dock att prova. Löjliga mängder underlägg, klistermärken mm. fanns att plocka på sig om man kände för det. Vad blev det för öl då? Atom splitter från Pine street, Poppy jasper amber ale från El toro, Trumer Unfiltered keller pils, Strike Blonde ale, Lil' chief Lightfor från Sonoma springs, Mission bell sour wheat från Sonoma springs, Hop candi från Dying vines, Woodstock west från Altamont, Black bay milk stout från Pine street, Back in black från 21st amendment och Pacific brewing laboratory Hibiscus saison.
Mer om detta spektakel kan läsas HÄR.
Efteråt blev det en sväng förbi Jasper’s som även besöktes sist vi var i stan. En Mission Blonde ale slank ned här. En obrödig kölsch med en del nötighet.
Sista stoppet för denna hårda dag var Mikkeller bar där jag träffade ett par andra svenskar, antagligen bröderna Wallen. Bison Organic honey basil kan ha intagits här.
God natt!
Stort tack till Gyllenbock för lån av ena bilden.
Tunnelbanan tog mig tillbaka till Soma och City beer där de övriga nio influgna svenskarna som också var på plats för San francisco beer week plus Samantha och Matt som var med kvällen innan satt och ölade. Fruity rebels från Cellarmaker/Berryessa, Why can’t IBU? från Stillwater, Small black från samma bryggeri och slutligen St. florian’s California common lager var vad som jag hann med.
Regnet vräkte ned när stegen styrdes ned till Concourse exhibition center. Där hölls den stora öppningsgalan med 80 representerade bryggerier från norra Kalifornien. Ungefär 85% av dessa hade jag nog hört talas om i alla fall. Mycket nytt fanns dock att prova. Löjliga mängder underlägg, klistermärken mm. fanns att plocka på sig om man kände för det. Vad blev det för öl då? Atom splitter från Pine street, Poppy jasper amber ale från El toro, Trumer Unfiltered keller pils, Strike Blonde ale, Lil' chief Lightfor från Sonoma springs, Mission bell sour wheat från Sonoma springs, Hop candi från Dying vines, Woodstock west från Altamont, Black bay milk stout från Pine street, Back in black från 21st amendment och Pacific brewing laboratory Hibiscus saison.
Mer om detta spektakel kan läsas HÄR.
Efteråt blev det en sväng förbi Jasper’s som även besöktes sist vi var i stan. En Mission Blonde ale slank ned här. En obrödig kölsch med en del nötighet.
Sista stoppet för denna hårda dag var Mikkeller bar där jag träffade ett par andra svenskar, antagligen bröderna Wallen. Bison Organic honey basil kan ha intagits här.
God natt!
Stort tack till Gyllenbock för lån av ena bilden.
fredag 21 februari 2014
Öl i San francisco del I-En låång dag
Dags för årets första riktiga öläventyr. Inte en dag för tidigt.
Något hade hänt på Arlanda. Denna superöken när det gäller finöl.
Sigtuna/St eriks fanns nu att inta. Att ölen ifråga är väldigt lokalproducerad gör ju ej saken sämre. Klockan var inte så mycket, men jag kunde inte bry mig mindre.
Vad dracks då? S:t eriks IPA, East coast Pale ale, East river Lager och S:t eriks Pale ale klunkades ned i rask takt... till flygplatspriser.
Nästa stopp var en kär favorit bland flygplatser, Kastrup. Det var fem år sedan sist. Jag hann tyvärr bara med en öl, Vulcano Pilsner från Fur. Ingen höjdare.
Här anslöt även Gyllenbock och co.
Måånga timmar senare landade vi i San Francisco. Det tog lång tid att ta sig igenom tullen dessutom. De andra grabbarna bodde på ett annat ställe så jag tog själv BART till det centralt belägna (läs: omgivet av missbrukare/tiggare/hemlösa/dårar) hotellet.
I vanlig ordning stod shopping på programmet. Liksom sist vi var här för två år sedan var det City beer som gällde. Som tur var närbeläget.
Enligt snubben i kassan var mina $342 nytt årsbästa.
Man kan ju även dricka öl på fat (och flaska) på detta utmärkta hak. Det blev ett helt gäng faktiskt: Stillwater Classique, Tweason’ale från Dogfish head, Lunatic lager från Moonlight; fulölsarom, besk och jästig med smak av tobak, Scurry från Off color; rubinfärgad, maltig arom. Smakar även maltigt och är något rökig. Mycket kolsyra. The park från Fort point, Blood ov the kings (med Gustav II adolf på etiketten) från Local option, Lost Abbey Saison Blanc; väldigt ljus. Luktar och smakar allmänt belgiskt snällt. Riktigt uppfriskande, kryddig och god. Skulle antagligen gjort sig ännu bättre om ett halvår. Foret blanche från Dupont, Voku hila från Local option. Träffade här ett trevligt par från Texas som jag hängde med resten av kvällen/natten.
Vi dumpade min tunga väska på mitt rum och drog ut på bryggeripuben Cellarmaker där Saison francisco och Triple berry berlinerweiss intogs.
Sedan sägs det att Mikkeller bar besöktes. Där blev det ytterligare ett par öl, Wenlock stout från Freewheel/Ironbridge och Freewheel Pale ale 4,2%.
Till sist en eftersläckning på mitt rum (som senare skulle bebos av fler svenskar) där vi delade (som tur var) på ytterligare två öl.
I'm too old for this shit... och det var bara första dagen...
Något hade hänt på Arlanda. Denna superöken när det gäller finöl.
Sigtuna/St eriks fanns nu att inta. Att ölen ifråga är väldigt lokalproducerad gör ju ej saken sämre. Klockan var inte så mycket, men jag kunde inte bry mig mindre.
Vad dracks då? S:t eriks IPA, East coast Pale ale, East river Lager och S:t eriks Pale ale klunkades ned i rask takt... till flygplatspriser.
Nästa stopp var en kär favorit bland flygplatser, Kastrup. Det var fem år sedan sist. Jag hann tyvärr bara med en öl, Vulcano Pilsner från Fur. Ingen höjdare.
Här anslöt även Gyllenbock och co.
Måånga timmar senare landade vi i San Francisco. Det tog lång tid att ta sig igenom tullen dessutom. De andra grabbarna bodde på ett annat ställe så jag tog själv BART till det centralt belägna (läs: omgivet av missbrukare/tiggare/hemlösa/dårar) hotellet.
I vanlig ordning stod shopping på programmet. Liksom sist vi var här för två år sedan var det City beer som gällde. Som tur var närbeläget.
Enligt snubben i kassan var mina $342 nytt årsbästa.
Man kan ju även dricka öl på fat (och flaska) på detta utmärkta hak. Det blev ett helt gäng faktiskt: Stillwater Classique, Tweason’ale från Dogfish head, Lunatic lager från Moonlight; fulölsarom, besk och jästig med smak av tobak, Scurry från Off color; rubinfärgad, maltig arom. Smakar även maltigt och är något rökig. Mycket kolsyra. The park från Fort point, Blood ov the kings (med Gustav II adolf på etiketten) från Local option, Lost Abbey Saison Blanc; väldigt ljus. Luktar och smakar allmänt belgiskt snällt. Riktigt uppfriskande, kryddig och god. Skulle antagligen gjort sig ännu bättre om ett halvår. Foret blanche från Dupont, Voku hila från Local option. Träffade här ett trevligt par från Texas som jag hängde med resten av kvällen/natten.
Vi dumpade min tunga väska på mitt rum och drog ut på bryggeripuben Cellarmaker där Saison francisco och Triple berry berlinerweiss intogs.
Sedan sägs det att Mikkeller bar besöktes. Där blev det ytterligare ett par öl, Wenlock stout från Freewheel/Ironbridge och Freewheel Pale ale 4,2%.
Till sist en eftersläckning på mitt rum (som senare skulle bebos av fler svenskar) där vi delade (som tur var) på ytterligare två öl.
I'm too old for this shit... och det var bara första dagen...
onsdag 5 februari 2014
Öl i måndags
I lördags hade jag inte tid att gå på bolaget och det stora släppet då. Istället drog jag och Peter till Regeringsgatan i förrgår för att handla lite av de nyheter som fanns kvar.
Efteråt gick vi ned några trappor till NKbaren där ett par bärs gjorde den goda maten sällskap. Mötet från Sthlm brewing Co och Winbic från Mikkeller.
Väl hemma delades en avslutande öl med frun: Landskron Zwickelbock. Roligare än så blir det sällan på vardagar.
Efteråt gick vi ned några trappor till NKbaren där ett par bärs gjorde den goda maten sällskap. Mötet från Sthlm brewing Co och Winbic från Mikkeller.
Väl hemma delades en avslutande öl med frun: Landskron Zwickelbock. Roligare än så blir det sällan på vardagar.
tisdag 4 februari 2014
Here we go again
Ännu en av Uppsalas Belgofester var det dags för i helgen.
Det var som vanligt; kul, trångt och gott. Något som dock var nytt för året var att de 50-60 brygderna var uppdelade i lätt och tungt. Man skulle bara välja en öl i varje klass, men med så många besökare gjorde det nog inget.
Vinnarna var i ''lätta gruppen'': Folkets val: James blonde av Bo Eriksson, Mathias Hansson, Anders Lundin (!) och Mats Hellman. Domartävlingen: Chenille från Kalle Hårding, Kalle Andersson och Mats Cederholm.
Vinnare i ''tunga gruppen: Folkets val: Trequartista 14 henry av Lennart Köhler. Domartävlingen: Muscles in brussels av Ari Vallius.
Öl i Stockholms hedersomnämnande till Thomas Lantz, Mikael Terner och Johan Holmdahl för deras Saison IPA.
Ett gäng av oss gick tillbaka till centrum och gled in på The pipes of Scotland för en snabböl. För min del den utmärkta Mokko milk stout från Summer wine.
Nästa stopp var som vanligt O'Connors där ytterligare några brygder intogs till den goda maten. Två från Braufactum; Palor och Colonia, samt Arctic Saison från Grassroots.
Jag har nog aldrig sett så mycket folk i deras ''skybar''. Skitkul som vanligt och nästan uteslutande bekanta ansikten.
Sista ölstoppet för dagen var en efterfest/parmiddag i stadsdelen Ekeby där jag våldsgästade. En Valsviken' 12 från Nynäshamns ångbryggeri avnjöts.
Tur man hade ordnat sängplats i Uppsala. Stort tack till alla inblandade som gjorde denna heldag till vad den blev.
tisdag 28 januari 2014
Skåprensning
Lite smått och gott hade plockats fram ur gömmorna för en legendarisk provning.
Belgisk ale
Ommegang Seduction '12 9 poäng
To öl Sans frontière(Vin) 8 poäng
Leufsta Blonde 1 poäng
Jag begriper inte hur To öl inte kunde vinna, men Seduction var gott det med.
Barley wine
Mikkeller/Three floyds Boogoop GMi '10 21 poäng
Alesmith Old numbskull '12 17 poäng
Stone Old guardian Belgo ' 11 8 poäng
Mohawk Double Rocket '12 8 poäng
Shipyard Double old thumper ' 12 6 poäng
En massa gammal öl som hade blivit stående.
Imperial stout
Port brewing SLH '08 28 poäng
Mohawk Whiteout '12 21 poäng
Stronzo Coffee Badger 12 poäng
DLB Black elixir 17 poäng
Stronzo Honey badger 2 poäng
Santas little helper hade utvecklats bra under sina sex år på lagring.
Tungt med tre öl på över 17%, kanske var det därför det var så kul...?
Belgisk ale
Ommegang Seduction '12 9 poäng
To öl Sans frontière(Vin) 8 poäng
Leufsta Blonde 1 poäng
Jag begriper inte hur To öl inte kunde vinna, men Seduction var gott det med.
Barley wine
Mikkeller/Three floyds Boogoop GMi '10 21 poäng
Alesmith Old numbskull '12 17 poäng
Stone Old guardian Belgo ' 11 8 poäng
Mohawk Double Rocket '12 8 poäng
Shipyard Double old thumper ' 12 6 poäng
En massa gammal öl som hade blivit stående.
Imperial stout
Port brewing SLH '08 28 poäng
Mohawk Whiteout '12 21 poäng
Stronzo Coffee Badger 12 poäng
DLB Black elixir 17 poäng
Stronzo Honey badger 2 poäng
Santas little helper hade utvecklats bra under sina sex år på lagring.
Tungt med tre öl på över 17%, kanske var det därför det var så kul...?
måndag 27 januari 2014
Öl i Australien del XVI-Den glömda dagen
En dag hade visst fallit bort från mitt bloggande om resan Down under. Sista dagen i Melbourne: Vi irrade runt lite i Chinatown på förmiddagen innan en underlig, men ganska god lunch intogs på utmärkta Mrs. parmas som jag hade besökt kvällen innan. Ett gäng öl fick man visst i sig också, nämligen dessa: Hawthorn Pilsner, Astor ale från Mildura theatre, Killer sprocket Amber ale, Two wives Ginja beer, Kwencher Clingstone peach & Black tea från Beltz, Jamieson Raspberry (ja, det var fruktöl). Minst sagt bärs av skiftande kvalitet.
Jag tog tåget tillbaka till St kilda för en välförtjänt siesta.
Sista kvällen i Melbourne tillbringades på guldhaket Village som vi hade besökt tidigare under vistelsen. Stället var som förbytt. Den stora ''ölträdgården'' var öppen och där satt allehanda after workare (?). Betydligt mer livfullt än mitt på dagen en måndag. En knippe öl hällde man i sig här med, nämligen dessa: Cool hops från Edge project, Ticket booth pale ale från Sideshow, Hargreaves hill ESB, Feral White, Holgate ESB och från samma bryggeri Mt macedon ale. Från vad jag minns (det var några månader sedan) var det bra grejor och vi var kvar till de stängde. Antagligen var det sista spårvagnen som togs ''hem''.
Jag tog tåget tillbaka till St kilda för en välförtjänt siesta.
Sista kvällen i Melbourne tillbringades på guldhaket Village som vi hade besökt tidigare under vistelsen. Stället var som förbytt. Den stora ''ölträdgården'' var öppen och där satt allehanda after workare (?). Betydligt mer livfullt än mitt på dagen en måndag. En knippe öl hällde man i sig här med, nämligen dessa: Cool hops från Edge project, Ticket booth pale ale från Sideshow, Hargreaves hill ESB, Feral White, Holgate ESB och från samma bryggeri Mt macedon ale. Från vad jag minns (det var några månader sedan) var det bra grejor och vi var kvar till de stängde. Antagligen var det sista spårvagnen som togs ''hem''.
söndag 26 januari 2014
Års-sammanfattning
Ännu ett härligt ölår är till ända. En del resor och en hel del öl blev det i vanlig ordning. Två nya länder besöktes (Nordirland och Australien).
Stad Bättre eller sämre än väntat Skulle jag återvända?
Göteborg Bättre Det brukar bli så
Wien Kul som vanligt Antagligen
Brno Man vet vad man får Visst
Boulder Något bättre Om man har vägarna förbi
Denver Som väntat Nej
Berlin x2 Något bättre kanske Det kan nog hända
Belfast Klart bättre Möjligen
Liverpool Ännu bättre När?!
Melbourne Mycket bättre Om några år kanske
Canberra Något sämre Absolut inte
Sydney Ungefär som väntat Nix
Newcastle Lite sämre Skulle inte tro det
Årets resmål: Melbourne
Årets skithål: Ingen stad jag besökte i ölsyfte förtjänade denna prestigefyllda utmärkelse detta år.
Årets provning: den HÄR.
Årets pub: Backcountry, Boulder
Årets bästa öl: Barrel aged Mr. squirrel från Brewdog, Hoptimum från Sierra nevada, Smoked & oaked från amerikanska Epic, Sculpin från Ballast point, Thurbo Double IPA från Oppigårds, Double nelson från Lord nelson, Gessner Dunkler bock, Hummel-bräu Jubiläums-festbier, Oslavany 13° Polotmavé och Oslavany Velikonoční special 12° Černá.
Årets värsta öl: Ottarocker från Ottakringer, Shark head från Sunny republic, St. charles ESB från Wynkoop, Grafenwalder Hefe weissbier, Chrome satan från Hilliard’s, Two wives Ginja beer.
Årets matpris för ölställen (ny): U všech certů, Brno
Årets ölögonblick (ny): På en balkong mot en lummig innergård i skuggan i Canberra med en flaska Leafer madness Imperial pale ale från Beer valley.
Tidigare år: 07 08 09 10 11 12
Det blir bara mindre resande för varje år, vart ska det sluta?
Stad Bättre eller sämre än väntat Skulle jag återvända?
Göteborg Bättre Det brukar bli så
Wien Kul som vanligt Antagligen
Brno Man vet vad man får Visst
Boulder Något bättre Om man har vägarna förbi
Denver Som väntat Nej
Berlin x2 Något bättre kanske Det kan nog hända
Belfast Klart bättre Möjligen
Liverpool Ännu bättre När?!
Melbourne Mycket bättre Om några år kanske
Canberra Något sämre Absolut inte
Sydney Ungefär som väntat Nix
Newcastle Lite sämre Skulle inte tro det
Årets resmål: Melbourne
Årets skithål: Ingen stad jag besökte i ölsyfte förtjänade denna prestigefyllda utmärkelse detta år.
Årets provning: den HÄR.
Årets pub: Backcountry, Boulder
Årets bästa öl: Barrel aged Mr. squirrel från Brewdog, Hoptimum från Sierra nevada, Smoked & oaked från amerikanska Epic, Sculpin från Ballast point, Thurbo Double IPA från Oppigårds, Double nelson från Lord nelson, Gessner Dunkler bock, Hummel-bräu Jubiläums-festbier, Oslavany 13° Polotmavé och Oslavany Velikonoční special 12° Černá.
Årets värsta öl: Ottarocker från Ottakringer, Shark head från Sunny republic, St. charles ESB från Wynkoop, Grafenwalder Hefe weissbier, Chrome satan från Hilliard’s, Two wives Ginja beer.
Årets matpris för ölställen (ny): U všech certů, Brno
Årets ölögonblick (ny): På en balkong mot en lummig innergård i skuggan i Canberra med en flaska Leafer madness Imperial pale ale från Beer valley.
Tidigare år: 07 08 09 10 11 12
Det blir bara mindre resande för varje år, vart ska det sluta?
lördag 25 januari 2014
Öl i nyårsnatten
På nyårsafton var vi i Kungsängen av alla ställen med några andra finölsälskare och hade en relativt lugn, men kul hemmakväll. Undertecknad jobbade på nyårsdagen så jag fick fira med handbromsen i och lägga mig lite tidigare än de andra. Dessa öl intogs i allafall: Celt Dark age från Celt experience, Mathias dahlgren Julporter från St eriks, Past masters 1966 från Fuller’s och Christmas Idjit från Dugges som fick avsluta ölåret 2013 samt skåla in ett 2014 som nog kan ha en del resor i sitt sköte. Men det är en annan historia som får vänta till nästa månad.
fredag 24 januari 2014
Söndags-mys/ångest
Jag fick en bunt olika exotiska öl i julklapp av min kära hustru. Skönt att känna julefriden sjunka in medan man sippade på ett par av dessa. Vad var det för gott då (för det var det)? Hopblack från Dugges, Samuel smiths Organic Chocolate stout och Big a IPA från Smuttynose. Ahh...
torsdag 23 januari 2014
Öl i Jordbro hill del II-Nu är det jul igen du
Julaftonen ''firades'' traditionsenligt (istället för julmust och Kalle Anka, stark öl och Romper stomper) hemma hos Elmik. Vårat Star trek-maraton fortsatte även denna dag. Ölen som intogs var: Grebbestad Ostronporter; underlig arom. Väldigt mörk. Känner nog av ostron (för jag vet att de är där). Torr med en obehaglig eftersmak. Saku Pühadeporter 6,9 %; lite av fruktyoghurt i aromen, mörkbrun, söt och överraskande fruktig. Oatmeal Yeti från Great divide; relativt mörk med tydliga kaffetoner och mycket bra balans. Antagligen min favorityeti. Le coq Jõuluporter; maltig arom. Inte jättemörk. Vissa chokladtoner. Torrare och godare än Sakus variant.
onsdag 22 januari 2014
Öl i Jordbro hill del I-Världsrymden anfaller...
Elmik och jag hade sedan en tid haft planer på ett Star trek-maraton.
Äntligen fick vi tummen ur vagnen och började plöja en helg.
Och vad kan väl passa bättre till detta gamla ''guldkorn'' än några exotiska men goda brygder? Monks Blend no.8-Kinship evolution, Cuvée meilleurs voeux från La rulles och Mjödhamnen Sommar satt fint medan Chekov och den övriga besättningen härjade runt i rymden.
Äntligen fick vi tummen ur vagnen och började plöja en helg.
Och vad kan väl passa bättre till detta gamla ''guldkorn'' än några exotiska men goda brygder? Monks Blend no.8-Kinship evolution, Cuvée meilleurs voeux från La rulles och Mjödhamnen Sommar satt fint medan Chekov och den övriga besättningen härjade runt i rymden.
tisdag 21 januari 2014
måndag 20 januari 2014
Öl i NKbaren
Min vana trogen var jag en sväng på bolaget på Regeringsgatan och handlade lite inför julen. efteråt träffade sammanstrålade jag med fröken Hedin på NKbaren för ''några kalla''. Dessa var: Caldera Ginger beer, Hökarängen IPA från Pangpang och från samma bryggeri Pettersson porter. Trevligt.
söndag 19 januari 2014
''Stängda ögon'',öppet sinne
Jag var inbjuden som gäst till Gambrinus julölsprovning på O'Connors i Uppsala. Ett stort spektakel med 32 svenska säsongsöl som blindprovades av 55 personer. Min första blindprovning på minst sju år. Det borde man göra oftare. Själva evenemanget var väldigt bra arrangerat. 32 öl och god mat för 400:-. Ett helt ok pris.
Topp tio:
1 Mohawk Blizzard imperial porter
2 Dugges Christmas Idjit!
3 Sigtuna Midvinterblot
4 Nils oscar Vinter edition
5 Eskilstuna Vinter ale
6 Strömsholms Gråskägg
7 Nynäs Valsviken vinterporter 2013
8 Dugges Rudolf
9 Dugges Jullager
10 Gotlands/Spendrups Sleepy Bulldog Winter ale
Öl i Stockholms hedersomnämnande:
Eriksberg julöl från Carlsberg, Beerbliotek Christmas night spiced porter, Dugges Juldricka, Mariestads Julebrygd från Spendrups, S:t eriks Julale Eko och Jädraöl Julmys.
Efteråt dracks det alldeles för mycket bonusöl, men kul var det: Bryggarn´s honey ale från Två bryggare, Westbrook Gose, Camden town Versus Italy, Röðull IPA från Ölvisholt, Chimay Dorée och Black force one från Xbeeriment. Jag blev ju ''redigt fuller''. Usch ja. Tur att man hade sängplats i Uppsala ordnad.
Topp tio:
1 Mohawk Blizzard imperial porter
2 Dugges Christmas Idjit!
3 Sigtuna Midvinterblot
4 Nils oscar Vinter edition
5 Eskilstuna Vinter ale
6 Strömsholms Gråskägg
7 Nynäs Valsviken vinterporter 2013
8 Dugges Rudolf
9 Dugges Jullager
10 Gotlands/Spendrups Sleepy Bulldog Winter ale
Öl i Stockholms hedersomnämnande:
Eriksberg julöl från Carlsberg, Beerbliotek Christmas night spiced porter, Dugges Juldricka, Mariestads Julebrygd från Spendrups, S:t eriks Julale Eko och Jädraöl Julmys.
Efteråt dracks det alldeles för mycket bonusöl, men kul var det: Bryggarn´s honey ale från Två bryggare, Westbrook Gose, Camden town Versus Italy, Röðull IPA från Ölvisholt, Chimay Dorée och Black force one från Xbeeriment. Jag blev ju ''redigt fuller''. Usch ja. Tur att man hade sängplats i Uppsala ordnad.
fredag 17 januari 2014
Öl i Närke
Det var ett par år sedan sist, men nu var det återigen dags att bege sig västerut för festivalen Örebro öl & whisky. Tre glada gossar (läs: gubbar) tog tåget från Stockholm C till Örebro S som är beläget ett stenkast från Conventum där festivalen hålls. Det mesta var sig likt från sist vi var där. Som ett SWBF i miniatyr m a o. Vi drällde runt där i drygt sex timmar. Under den tiden hann jag bl a prova på: Woopdidoo från Beerbliotek, Eskilstuna ''Vinter ale'', Gänstaller ''Rökt märzen'', Ugly duck Simcoe & chinook IPA, SMÖF Jubelöl från Nils oscar, Wild river från Fuller’s, Ricky’s IPA från Zeunerts, Green goddess Ilkley, Bully! porter från Boulevard, Bigleaf maple autumn red från Anchor, Dirty stop out från Tiny rebel, Brick lane bitter från Grythyttan, Manten från belgiska Gulden spoor, Netherworld Cascadian dark ale från kanadensiska Flying monkeys, Lance golden ale från Keltek, Newcastle Werewolf från Caledonian, Ehrenfelder Alt från Braustelle, Frost beard lager och Work bell IPA, båda från Malmö brygghus. På hemvägen var även Johan med och hade inte helt oväntat med sig en godispåse på tåget hem. Mer om festivalen HÄR. Stort tack till Tom för lån av bilder.
torsdag 16 januari 2014
Orka gå ut
Det brukar ju vara dyrt på krogen i det här landet, men det finns ett litet trick. Drick hemma. Det gjorde jag någon dag tidigare i vintras. Man slapp gå ut, vänta på service osv. Ölen var av minst sagt skiftande kvalitet: La rulles Brune, Bellerose de noël från Brasserie des sources och Widmer Okto festival ale.
Hmm, måste göra om det här någon gång, fast med bättre öl.
Hmm, måste göra om det här någon gång, fast med bättre öl.
onsdag 15 januari 2014
Öl i källaren
Peter och jag hade varit och handlat på bolaget på Regeringsgatan. Det har ryktats här och där det senaste året om NKbaren som skulle vara bra så vi gick in på NK som ju ligger vägg-i-vägg med vårt kära monopol. Lite knepigt att hitta första gången, men väl värt det. Gå bara så långt ned i varuhuset du kan komma.
Det kändes som att deras ''huvudleverantör'' är Brill. Två öl fick man i sig i alla fall: Marzus från Braufactum och NK saluhalls IPA från Jädraöl. Det finns större sortiment, man grejen med det här stället är priserna. Snorbilligt, vissa öl är till och med billigare än på bolaget. Otroligt.
Jag var så pass chockskadad att en nyinhandlad Tindved från Nögne ö fick lugna nerverna när man kommit hem.
Det kändes som att deras ''huvudleverantör'' är Brill. Två öl fick man i sig i alla fall: Marzus från Braufactum och NK saluhalls IPA från Jädraöl. Det finns större sortiment, man grejen med det här stället är priserna. Snorbilligt, vissa öl är till och med billigare än på bolaget. Otroligt.
Jag var så pass chockskadad att en nyinhandlad Tindved från Nögne ö fick lugna nerverna när man kommit hem.
tisdag 14 januari 2014
Gammal stol
Bloggen Beer-naise uppmärksammade för ett tag sedan mig på att Galatea gjort en Ica. De vill säga märkt om datumet på ölet Red chair från Deschutes. Amerikanska bryggerier brukar inte vara så bra på att märka upp BF-datum, men nu hade de faktiskt gjort det. Eftersom ölet i fråga är en APA är ju färskhet a och o. Ingen borde väl känna sin produkt bättre än bryggeriet i fråga. Vet man med sig att det tar lång tid att få ölen till Sverige, då kanske man ska satsa på att importera någon ölstil som klarar av tidens tand bättre. Riktigt dåligt förfarande i alla fall. En fet tumme ned för Galatea. Sedan kan man tycka att ett brygg/tapp-datum vore det optimala, där man själv får avgöra hur gammal öl man kan tänka att betala för.
Det var inga problem att få pengarna tillbaka på bolaget i alla fall.
Det var inga problem att få pengarna tillbaka på bolaget i alla fall.
måndag 13 januari 2014
Öl i Arenastaden
Tom och undertecknad träffades hemma hos Johan för att ladda upp lite inför Black sabbathkonserten i Solna. En del medhavt och en del bjudöl blev det. För min del: Hadiraja från Train station, Maisel & Friends Marc’s chocolate bock och CE@ANYCHR från Evil twin.
Konserten var bra och de spelade så fint.
Efteråt drog Tom och jag till Kungsholmen och tog en öl på Macinleys och en på Brewdog bar. Har tyvärr ingen aning om vad det kan ha varit. Mycket irriterande. Kul hade vi iallafall.
söndag 12 januari 2014
Storprovning
En provning som skulle ägt rum i oktober fick flyttas fram på grund av den hastigt påkomna australienresan.
IPA
Smuttynose Rhye 19 poäng
Amager"Modern IPA" 18 poäng
Croucher Galaxy 10 poäng
Sierra nevada SHH 8 poäng
Stronzo Gluten my ass 1 poäng
Smuttynosen var mycket bra trots att den hade stått i kylen ett bra tag. Personligen tyckte jag dock att den Amager var strået vassare.
Rököl
Stronzo Paranoia 14 poäng
Dalgety Smoked porter 14 poäng
Kissmeyer Smokey Oktober 10 poäng
Braufactum Roog 6 poäng
Stronzo revancherar sig reält från förra klassen. Den här var ju riktigt god.
Dubbelbock
Karmeliten Kloster 14 poäng
Great Divide Wolfgang 12 poäng
Riegele Speziator 12 poäng
Fürstlich drehna 6 poäng
Panelen var verkligen kluven i omdömena om denna stil
Tripel
Moa St Josephs 20 poäng
Mad abbot 16 poäng
Murrays Grand cru 11 poäng
Victory Golden monkey 4 poäng
Verkligt hög klass på dessa öl.
Imperial stout
Stone Espresso russian 20 poäng
Fullers 18 poäng
Stone Russian 16 poäng
Brewdog Dog a 15 poäng
Sigtuna Bourbon 12 poäng
Epicurean Coffee & Fig 9 poäng
Omnipollo Agamemnon 8 poäng
Moo brew Vintage stout 5 poäng
Folk är idioter... eller så är smaken som baken... Huvudsaken att Moo brew kom sist.
En riktigt kul kväll var det iallafall. Tur att vi var så pass många. Det blev till och med ''några'' bonusöl. Nämligen :Shumensko Premium, Old stock ale från North coast, Bock naked från Moon dog, K:rlek Efterår/Vinter 2013 från Mikkeller och 4 pines Stout.
IPA
Smuttynose Rhye 19 poäng
Amager"Modern IPA" 18 poäng
Croucher Galaxy 10 poäng
Sierra nevada SHH 8 poäng
Stronzo Gluten my ass 1 poäng
Smuttynosen var mycket bra trots att den hade stått i kylen ett bra tag. Personligen tyckte jag dock att den Amager var strået vassare.
Rököl
Stronzo Paranoia 14 poäng
Dalgety Smoked porter 14 poäng
Kissmeyer Smokey Oktober 10 poäng
Braufactum Roog 6 poäng
Stronzo revancherar sig reält från förra klassen. Den här var ju riktigt god.
Dubbelbock
Karmeliten Kloster 14 poäng
Great Divide Wolfgang 12 poäng
Riegele Speziator 12 poäng
Fürstlich drehna 6 poäng
Panelen var verkligen kluven i omdömena om denna stil
Tripel
Moa St Josephs 20 poäng
Mad abbot 16 poäng
Murrays Grand cru 11 poäng
Victory Golden monkey 4 poäng
Verkligt hög klass på dessa öl.
Imperial stout
Stone Espresso russian 20 poäng
Fullers 18 poäng
Stone Russian 16 poäng
Brewdog Dog a 15 poäng
Sigtuna Bourbon 12 poäng
Epicurean Coffee & Fig 9 poäng
Omnipollo Agamemnon 8 poäng
Moo brew Vintage stout 5 poäng
Folk är idioter... eller så är smaken som baken... Huvudsaken att Moo brew kom sist.
En riktigt kul kväll var det iallafall. Tur att vi var så pass många. Det blev till och med ''några'' bonusöl. Nämligen :Shumensko Premium, Old stock ale från North coast, Bock naked från Moon dog, K:rlek Efterår/Vinter 2013 från Mikkeller och 4 pines Stout.
lördag 11 januari 2014
Öl i tvrummet
Ännu en skön dag hemma med följande någolunda goda öl: Fuller’s ''Imperial Stout'', Murrays Grand cru, Redrum från Hopdog och Smokey Oktober från Kissmeyer. Så var det kvällen räddad.
fredag 10 januari 2014
Öl i hemmet
Med så många spännande brygder hemma var det svårt att låta bli att ta några öl framför ''Tipsextra''. Stone Espresso imperial russian stout, Hitachino nest Xh från Kiuchi och 8 wired Grand cru '11. Starkt, men väldigt gott alltihop.
torsdag 9 januari 2014
Öl i Australien del XV-Sista rycket
Sista dagen gällde det att hinna bli så ''fucked up'' som möjligt på kortast möjligast tid inför den långa, men hemska flygresan hem. Vi hängde på låset till Royal albert hotel som besöktes kvällen innan. Ett par relativt snabba, pints var allt jag hann med. Synapse black saison från Doctors orders, Lupolado bock som var ett samarbete mellan Hargreaves Hill och brasilianska Bodebrown. Det hjälpte föga mot nykterheten.
Det var inte så vansinnigt dyrt med taxi till flygplatsen. Ynka 20 kg fick man ha med sig, bara att ''gilla läget''. På flygplatsen lyckades jag hitta en exotisk industrilager, Platinum blonde från Independent breweries. Lika gott som det låter.
Flyget mellan Sydney och Bangkok var så glest befolkat att man kunde lägga sig. Det gjorde inget. Vid mellanlandningen i Bangkok var det 36 grader varmt... mitt i natten! Hemskt. Planet hem var knökfullt då mina kära landsmän av någon anledning verkar vara helt besatta av Thailand.
Sammanfattningsvis så var det en bra, men dyr resa. Jag fick lön den 25:e och den var slut den 1:a! Det kostar att ligga på topp tydligen. Light i Australien betyder lättöl. Hotel betyder pub (antagligen kan det nog även betyda hotell med). Glädjande mycket svag öl. Får nog säga att jag var glatt överraskad av standarden på de olika inhemska och nya zeeländska (som var väldigt vanliga) brygderna. Även naturen gladde. Var övertygad om att jag skulle bli uppäten av en giftig haj eller liknande, men det var helt lugnt. Thai air som jag aldrig åkt med förr levde upp till hypen och är nog mitt nya favorit-flygbolag. Stort tack till Hedin för lån av diverse bilder.
Snart så är det dags igen...
Det var inte så vansinnigt dyrt med taxi till flygplatsen. Ynka 20 kg fick man ha med sig, bara att ''gilla läget''. På flygplatsen lyckades jag hitta en exotisk industrilager, Platinum blonde från Independent breweries. Lika gott som det låter.
Flyget mellan Sydney och Bangkok var så glest befolkat att man kunde lägga sig. Det gjorde inget. Vid mellanlandningen i Bangkok var det 36 grader varmt... mitt i natten! Hemskt. Planet hem var knökfullt då mina kära landsmän av någon anledning verkar vara helt besatta av Thailand.
Sammanfattningsvis så var det en bra, men dyr resa. Jag fick lön den 25:e och den var slut den 1:a! Det kostar att ligga på topp tydligen. Light i Australien betyder lättöl. Hotel betyder pub (antagligen kan det nog även betyda hotell med). Glädjande mycket svag öl. Får nog säga att jag var glatt överraskad av standarden på de olika inhemska och nya zeeländska (som var väldigt vanliga) brygderna. Även naturen gladde. Var övertygad om att jag skulle bli uppäten av en giftig haj eller liknande, men det var helt lugnt. Thai air som jag aldrig åkt med förr levde upp till hypen och är nog mitt nya favorit-flygbolag. Stort tack till Hedin för lån av diverse bilder.
Snart så är det dags igen...
onsdag 8 januari 2014
Öl i Australien del XIV-Sommar
Jag inledde dagen med ett besök på sjöfartsmuseet där det var en utställning om vikingar. Det var bara bonus, huvudattraktionen var för mig såklart en gammal ubåt som man olikt den vi besökte veckan innan, fick gå ombord på.
Det var galet varmt och sommaren hade verkligen kommit till stan. En 40-minuterspromenad till The local taphouse (som vi även besökte i Melbourne) tyckte jag var en bra ide.
Där mötte Hedin och hennes kusin som bor i Sydney upp. En stor väl insutten tre (?) -våningspub där övervåningen bestod av en stor takterass. Tyvärr utan utsikt, men det gick att sitta i skuggan iallafall. Ett gäng öl fick man visst i sig också: Punch & Judy’s från Murrays, Hawaiian cookie golden ale från Illawarra, The punt från Pinchgut, Brownish bomber från Illawarra, Mosaic pale ale från Kooinda, Salty kiss från Magic rock. Jag har för mig det smakade bra förutom en av dessa öl som var riktigt hemsk, minns dock ej vilken.
Jag gick för att ta en liten siesta medan de satt kvar. Slank in på en koreansk restaurant där jag i väntan på att min mat skulle bli klar tog en OB Golden lager.
Andra halvlek ägde rum på hemtrevliga Royal albert hotel. En mycket trevlig bartender hällde upp följande brygder: Young henrys Hop ale, Nail Stout och 62 pilsner från Coopers. Bra över lag.
Vi hittade något sunkhak på ''hemvägen'' där en Nine tales amber ale från James squire avslutade kvällen. Det var säkert gott.
Det var galet varmt och sommaren hade verkligen kommit till stan. En 40-minuterspromenad till The local taphouse (som vi även besökte i Melbourne) tyckte jag var en bra ide.
Där mötte Hedin och hennes kusin som bor i Sydney upp. En stor väl insutten tre (?) -våningspub där övervåningen bestod av en stor takterass. Tyvärr utan utsikt, men det gick att sitta i skuggan iallafall. Ett gäng öl fick man visst i sig också: Punch & Judy’s från Murrays, Hawaiian cookie golden ale från Illawarra, The punt från Pinchgut, Brownish bomber från Illawarra, Mosaic pale ale från Kooinda, Salty kiss från Magic rock. Jag har för mig det smakade bra förutom en av dessa öl som var riktigt hemsk, minns dock ej vilken.
Jag gick för att ta en liten siesta medan de satt kvar. Slank in på en koreansk restaurant där jag i väntan på att min mat skulle bli klar tog en OB Golden lager.
Andra halvlek ägde rum på hemtrevliga Royal albert hotel. En mycket trevlig bartender hällde upp följande brygder: Young henrys Hop ale, Nail Stout och 62 pilsner från Coopers. Bra över lag.
Vi hittade något sunkhak på ''hemvägen'' där en Nine tales amber ale från James squire avslutade kvällen. Det var säkert gott.
tisdag 7 januari 2014
Öl i Australien del XIII- You wanna go down under in the manly sauna mate?
Undertecknad samt Hedin tog en färja till Manly som ligger en bit utanför Sydney. Tony och Pütte hade åkt lite tidigare så vi mötte upp dem på bryggeripuben 4 Pines uteservering. Det var bara att slå sig ned och ''rensa'' stället. Jag tror alla tog någon variant av lamm/ham-burgertallrik. Till den: ESB, Porky pig+fig; rökig, både i arom och smak. Någolunda fyllig. Summer cask ale; träig arom, ganska snäll med viss brödighet. Helt ok, ångrar inte att jag tog en hel pint. Brookvale union ginger beer; läskaktig arom. Söt men
ej för mycket. Kryddig som ingefärsdricka brukar vara. Det skulle nog
ej vara fel med humle i. Slutligen en uppfriskande American style pale
ale. Rätt bra över lag
Båten tog oss tillbaka till stan där stegen styrdes upp mot The rocks som vi hade besökt kvällen innan. Den här gången var det ännu en bryggeripub som skulle hemsökas.
I en grå ganska stor stenbyggnad huserar Lord nelson som brygger ett gäng öl som vi slog oss ned för att inmundiga. Även ett par gästflaskor fanns att tillgå.
Trafalgar pale ale
Quayle ale
Victory bitter
Nelsons blood
Royal red
Double nelson
Coopers Clear, och från samma bryggeri Thomas cooper’s selection celebration ale
Inga märkvärdiga öl egentligen, men Double nelson på flaska var en IPA/APA som blott var en vecka gammal. Kanske resans bästa. Stort plus i kanten för att det finns gratis wifi här.
Båten tog oss tillbaka till stan där stegen styrdes upp mot The rocks som vi hade besökt kvällen innan. Den här gången var det ännu en bryggeripub som skulle hemsökas.
I en grå ganska stor stenbyggnad huserar Lord nelson som brygger ett gäng öl som vi slog oss ned för att inmundiga. Även ett par gästflaskor fanns att tillgå.
Trafalgar pale ale
Quayle ale
Victory bitter
Nelsons blood
Royal red
Double nelson
Coopers Clear, och från samma bryggeri Thomas cooper’s selection celebration ale
Inga märkvärdiga öl egentligen, men Double nelson på flaska var en IPA/APA som blott var en vecka gammal. Kanske resans bästa. Stort plus i kanten för att det finns gratis wifi här.
måndag 6 januari 2014
Öl i Australien del XII-Cash is king
Det var rena sovmorgonen jämfört med dagen innan. Vi skulle ta bussen tillbaka till Sydney men den var cirka 40 minuter sen. Vädret var riktigt behagligt denna dag. Bussresan var inte så farlig denna gång med den förra i färskt minne. Hungriga hade vi blivit och åt på något hak på Sydney central, ett glas Reschs Draught till som smakade oförskämt bra, antagligen pga att man suttit i en buss utan öl ett par timmar.
Första stoppet i landets största stad var alkoholbutiken Oak barrel som hade besökts ett par dagar tidigare. Jag shoppade loss så kortet studsade. M a o var det rätt tungt att dra väskan till hotellet för incheckning. Utsikten från rummet var inte att klaga på, man såg både Harbour bridge och Operahuset.
Ingen tid slösades dock på det, istället åkte vi till stadsdelen The rocks och turistiga puben The australian hotel. Två barer på två olika nivåer, ganska stort och högljutt. Varsin tranbärs/kängurupizza intogs. Inte så gott som det låter. Där blev vi sittandes resten av kvällen, ''munnandes'' på följande brygder: Scharers Lager, Moo brew Pale ale, Longboard Pale ale, Hazards ale från Wineglass bay, Whale ale från Murrays, Feral Smoked porter, Happy goblin Pale ale, Alpha pale ale från Matilda bay, Sixty nine summer ale från Riverside, Wicked elf Pale ale och Wicked elf Pilsner. Båda från The Little brewing company. Väldigt skiftande klass på brygderna. Buss tillbaka till hotellet. Roligare än så blev det ej denna dag.
söndag 5 januari 2014
Öl i Australien del XI-Newcastle
Vi fick gå upp tidigt denna morgon för att hinna med bussen till Newcastle beläget sexton mil nordost om Sydney. Grymt törstig var man efter kvällens bravader. Så en dryg liter vatten hällde jag i mig. Toaletten på bussen var dock trasig eller liknande så det var inte så att man direkt satt och njöt under färden. Som tur fanns det faciliteter på stationen i Newcastle. Det var en bra bit att gå till hotellet, men vädret var kanon, även om man brände sig lite på flinten. Det var ett par kilometer att gå, så det kändes som att man var väl värd en Xxxx Gold på hotelbarens uteservering. Man kunde snabbt konstatera att det här var resans finaste boende. Dock utan gratis wifi, som vanligt i detta land med andra ord. Efter en välbehövlig dusch begav vi oss till den stora puben Albion hotel där lunch intogs tillsammans med dessa mer eller mindre lokala öl: Quiet one från Grainfed, Hunter Kölsch, Three sheets pale ale från Lord nelson, Six string Red IPA och Golden ace från Feral. Inga höjdare direkt. Det fanns möjligheter att sitta ute både ut mot vägen/vattnet eller på innegården. Men man orkade inte så länge i hetten och ölen hann bli varm.
Jag tog en välbehövlig siesta i det sköna svala hotellrummet.
Någolunda utvilad möttes vi upp på Restaurangen Silo som ligger på strandpromenaden. Här kunde man sitta på uteserveringen i den ljumna kvällsluften och se på alla de stora lastfartyg som gick in och ut ur hamnen. Dessutom fanns gratis wifi för en gångs skull. Det blev bara tre öl här. Six string Rye IPA, Stones premium ginger beer från Angove’s och Heart of darkness från Murrays.
Inte långt från detta ställe hittade vi en annan bar (antagligen The dockyard) som hade en hel del exotiskt i kylarna. Jag satt i alla fall kvar till de stängde. Moo brew Dark ale, Moa Methode, Tooheys Old, Xxxx Summer Bright lager, Moo brew Pilsner, Moa Blanc; klar och möjligen filtrerad. Underlig träig arom. Fruktig och otypisk. Inte fantastisk, saknar friskheten jag förknippar med stilen. Konstig wit. Slutligen The Hangman pale ale från Rocks; luktar gammal trots att den har ett halvår kvar till BFdatumet. Något nötig med trevlig eftersmak, men mest träig och trött. Det var jag med så med
andra ord var det läggdags. Verkligen olika standard på ölen på detta hak.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)